Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης: Μελωδικό κάλεσμα και νέα τμήματα

Την Κυριακή 18/09/2016, στις 19:00, γονείς και μαθητές πέρασαν ένα ευχάριστο μουσικό απόγευμα στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια με τη συναυλία που έδωσαν οι μαθητές του Ωδείου μας!  Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, με όλους τους καθηγητές έγινε και η παρουσίαση των νέων τμημάτων του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης.     

Από την περσινή σχολική χρονιά λειτουργεί στο Σχολείο μας κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, αναγνωρισμένο Ωδείο με την ονομασία «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 1653 β’ τεύχος). Η μουσική είναι η τέχνη που συνδέει εικόνα – λόγο – ήχο. Όταν το παιδί ερμηνεύει και ακούει μουσική σκέφτεται εικόνες, σκέφτεται ιστορίες και ικανοποιείται βαθιά. Με την «πειθαρχία στον χρόνο» το σώμα συνεργάζεται με το μυαλό, οπότε αμφότερα ωφελούνται!  

Για έβδομη συνεχή χρονιά εφαρμόζουμε τα προγράμματα διδασκαλίας μουσικών οργάνων, τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια, τα παιδιά , παίζοντας και διασκεδάζοντας, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, χρονικές αξίες, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στη μουσική. Αυτή η διδασκαλία στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Κόνταϊ (Kodaly).  

Τα μαθήματα του Ωδείου μας ξεκίνησαν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: φλογέρα, πιάνο, κιθάρα, βιολί, συμφωνικά κρουστά, βιολοντσέλο, ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της ΣΤ’ να ενταχθούν σε τμήμα προετοιμασίας για το μουσικό γυμνάσιο.  

Νέα Τμήματα
Καθώς το Ωδείο εξελίσσεται, μεγαλώνει και ενσωματώνει νέες ιδέες και δράσεις. Από αυτή τη χρονιά τα μαθήματα θα γίνονται και Σάββατο (9:00-15:00) ενώ λειτουργούν και τμήματα για μαθητές εκτός Σχολείου, κάθε Πέμπτη απόγευμα (ως τις 21:00).
Το κυριότερο όμως είναι ότι από φέτος, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα θα λειτουργήσουν και τρία νέα!  

Παιδική Ορχήστρα  
Φέτος δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές του Ωδείου μας που παρακολουθούν ατομικά μαθήματα οργάνου, να δημιουργήσουν μια παιδική ορχήστρα. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν κάνει τουλάχιστον ένα χρόνο μαθήματα και βρίσκονται στη Γ΄ δημοτικού και άνω. Οι μικροί μουσικοί θα μάθουν τον συγχρονισμό στο παίξιμο, θα ακούν τους υπόλοιπους καθώς παίζουν και φυσικά θα έχουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.  

Παιδικό Φωνητικό Σύνολο
Το σύνολο αυτό θα είναι στα πρότυπα κλασσικής πολυφωνικής χορωδίας. Το ρεπερτόριο θα κυμαίνεται από κλασσικό (ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών) έως παιδικά τραγούδια, ελληνικά - ξένα και κανόνες, με διφωνίες και σόλο. Η βάση της διδασκαλίας θα είναι το σύστημα Κόνταϊ (Kodaly), με το οποίο τα παιδιά θα εκπαιδεύσουν τη μουσική τους ακοή καθώς και τη φωνή, μέσω της διαφραγματικής αναπνοής. Στόχος της συμμετοχής στο σύνολο θα είναι επίσης να βρεθούν σε θέση σταδιακά να αναπτύξουν την ικανότητα να στηρίξουν τη φωνή τους μέσα σε ένα πολυφωνικό σύνολο χωρίς να μπερδεύονται, να διασκεδάσουν με έναν δημιουργικό τρόπο, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να συνεργάζονται σε μία ομάδα. Απώτερος σκοπός θα είναι η συμμετοχή σε χορωδικά φεστιβάλ.  Η διάρκεια του μαθήματος θα είναι 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.  Η επιλογή των μαθητών θα γίνεται μετά από ακρόαση.

Σύνολο Σύγχρονης και Ροκ Μουσικής
Η σύγχρονη μουσική ανταγωνίζεται στις προτιμήσεις των παιδιών την κλασσική και γι’ αυτό αποφασίσαμε να την εντάξουμε στο πρόγραμμα του Ωδείου μας. Σε μια μικρή ομάδα τεσσάρων έως έξι ατόμων θα μελετάμε γνωστά ελληνικά ή ξένα κομμάτια από τη ροκ, ποπ, τζαζ, ή μπλουζ μουσική. Στο γκρουπάκι αυτό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από Δ’ δημοτικού που παίζουν κιθάρα, ντραμς, αρμόνιο, μπάσο ή τραγουδούν και έχουν κάνει μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά.

Οι καθηγητές του Ωδείου
Πιάνο: Σοφία Σκλαβούνου, Αντιγόνη Καντούρη, κιθάρα: Ελένη Νιάνιου, Ανδρέας Σουργκούνης, βιολί: Αλκέτα Νάτσο, βιολοντσέλο: Δημήτρης Πολυζωίδης, συμφωνικά κρουστά, ντραμς, παιδική ορχήστρα: Βίκυ Χουζούρη, στοιχειώδης θεωρία: Σοφία Σκλαβούνου, σύνολο ροκ και σύγχρονης μουσικής: Ελένη Νιάνιου, Βίκυ Χουζούρη, παιδικό φωνητικό σύνολο: Ελένη Τασοπούλου.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου είναι ο κ. Νίκος Τασόπουλος καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, πιανίστας και συγγραφέας βιβλίων μουσικής.

Συντονίστρια του Ωδείου είναι η κ. Σοφία Σκλαβούνου στην οποία μπορείτε να απευθύνεστε για οποιεσδήποτε πληροφορίες.