Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
Pro Afisa Mikra Asia 05 2010 PREVIEW_1
«ΑΝΑΣΤΟΡΩ - ΘΥΜΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ,
ΠΑΡΑΛΙΑ Ν. ΚΡΗΝΗΣ


Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την Κυριακή 16 Μαΐου 2010 στην παραλία της Ν. Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς τη γιορτή μνήμης με τίτλο «Θύμησες από τη Μικρά Ασία».

Με πολύ μεράκι και ιδιαίτερη περηφάνια, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας έστησαν μια ξεχωριστή γιορτή για να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Η εκδήλωση ολοκληρώνει το σχέδιο εκπαιδευτικής δράσης (project) “Οι αλησμόνητες πατρίδες μας» και αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θύμησες από τον Πόντο» .

Η γιορτή περιελάμβανε μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής 1922 (όπου ο Ελληνισμός διώχτηκε) και ήταν διανθισμένη από δρώμενα που ετοίμασαν οι λιλιπούτειοι διοργανωτές της εκδήλωσης και αναφέρονται στη ζωή των Ελλήνων στην πατρίδα πριν την καταστροφή, στη μετακίνηση του πληθυσμού και την εγκατάστασή του στην πατρίδα Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας παρουσίασαν τα παρακάτω δρώμενα:
- Βεγγέρες με γλέντι και χορό…
- Η ζωή στους ρωμιομαχαλάδες.
- Σεργιάνι στην παραλία του Κε…
- Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
- Η ζωή στη νέα πατρίδα.
- «Ανοίξατε τον κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη…»

Στη γιορτή συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» με το χορευτικό του συγκρότημα που παρουσίασε μικρασιατικούς χορούς. Στο χώρο  λειτούργησε επίσης έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς και με εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν τα μικρά παιδιά.

Η προσέγγιση του θέματος έγινε με επιλεκτικές αναφορές στα γεγονότα, λαμβάνοντας υπόψη μας την ευαίσθητη ηλικία των παιδιών. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε συλλόγους, καταστήματα με μικρασιάτικα τρόφιμα, μουσεία κ.λ.π. Ακόμη γιαγιάδες και παππούδες των παιδιών επισκέφτηκαν το σχολείο μας αφηγήθηκαν λαϊκά παραμύθια, μικρασιάτικες ιστορίες και μαγείρεψαν μαζί μας παραδοσιακά και  γλυκίσματα. Οι γονείς μας, συνεργάτες πάντα στις προσπάθειές μας, έφεραν οπτικοακουστικό υλικό και έτσι εμπλουτίσαμε τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε όλες τις μαθησιακές περιοχές (εικαστικά, δραματική τέχνη, μουσική αγωγή, ανάγνωση κ.λ.π.). 

Get Adobe Flash player