Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια της κατάκτησης του διαστήματος» με τιμώμενο πρόσωπο τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν.

 Ο Σ.Φ.Ε.Ι., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Ελληνορωσικής Φιλίας και τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία γιορτινή εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα στα 50 χρόνια της κατάκτησης του διαστήματος».

Get Adobe Flash player


Στην εκδήλωση τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο ελληνικής καταγωγής διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη μας ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός. Πλήθος Θεσσαλονικέων, αλλά και οι μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν ενεργά στη διοργάνωση της εκδήλωσης και το σχολείο τους διακρίθηκε στο διαγωνισμό για το διάστημα, που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Ζωγραφίζω για το διάστημα και στέλνω μια ευχή ή ερώτηση στο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν», θέλησαν να συναντήσουν από κοντά το διάσημο κοσμοναύτη και να του μεταφέρουν τις ευχές και ερωτήσεις τους.

Στην εκδήλωση, πέραν του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Λετονίας και Πρόεδρος του ΣΦΕΙ κ. Άγις Κυνηγόπουλος, ο ιδρυτής των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων κ. Γιώργος Κορυφίδης, καθώς και η Διευθύντρια του Ρωσικού Κέντρου και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΙΛΙΑ» κα Ναταλία Σουπονίτσκαϊα, που ήταν και η οικοδέσποινα της βραδιάς.

Στο πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλήφθηκαν γνωστά ρωσικά & ελληνικά τραγούδια από τη μικτή χορωδία του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης και από την εξαιρετική Σχολική Χορωδία και Ορχήστρα των «Προτύπων Εκπαιδευτήριων», που ενθουσίασε το κοινό και το διάσημο κοσμοναύτη. Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το Γιούρι Γκαγκάριν και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της ζωής και του έργου του Θ. Γιουρτσίχιν.

Η βραδιά έκλεισε με τους μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης να φωτογραφίζονται επί σκηνής με το Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, ο οποίος στη συνέχεια ιδιαίτερα συγκινημένος τους υπέγραψε αυτόγραφα με ιδιαίτερη χαρά.