Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Στις 2, 3 και 4 Μαρτίου οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν την πόλη των Αθηνών, συνοδεία γονέων και εκπαιδευτικών.

Η εκδρομή είχε - πέρα από τον ψυχαγωγικό - και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνεδέθη με τα γνωστικά πεδία των μαθητών.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιελάμβανε την επίσκεψη στο Αττικό πάρκο όπου ήρθαμε σε επαφή με την πανίδα τόσο της εύκρατης όσο και της τροπικής ζώνης. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την πολυποικιλότητα και το πλήθος των ειδών του πάρκου. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανέπτυξαν προβληματισμούς οικολογικής ευαισθησίας αλλά και διασκέδασαν παρακολουθώντας παιχνίδια επιδεξιότητας από τα δελφίνια του πάρκου.

Get Adobe Flash player


Τη δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ξενάγηση μας στην Ακρόπολη, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία Αγορά.

Θαυμασμός και δέος για μικρούς και μεγάλους μπροστά στον πλούτο της ιστορίας μας αλλά και στην αρτιότητα του Νέου Μουσείου, ισάξιο των μοναδικής ομορφιάς εκθεμάτων του.

Βρεθήκαμε στον τόπο συνάντησης όλων των επιστημών, των τεχνών και των φιλοσοφικών ρευμάτων που αδιάλειπτα μέσα στο χρόνο συνεχίζουν να δίνουν το στίγμα της ελληνικής φυλής και να αναδεικνύουν το ελληνικό πνεύμα ως θεμέλιο, έμπνευση και κινητήρια δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού.

Get Adobe Flash player


Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την επίσκεψη μαθητών και δασκάλων στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Οι μαθητές καθισμένοι με σεβασμό στα έδρανα των βουλευτών άκουσαν με προσοχή τους υπεύθυνους για την ξενάγηση υπαλλήλους αποκομίζοντας πληροφορίες για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, τα θεσμικά του όργανα και τη σημασία της ευνομούμενης πολιτείας. Κατανόησαν τις αρχές της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και έμαθαν τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας του κτιρίου κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Get Adobe Flash player


Η τρίτη ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε με την επίσκεψη στο θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του, να γνωρίσουμε το θρυλικό πλοίο της σύγχρονης ιστορίας μας και τις ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό συμπλήρωσε το ζωντανό μάθημα ιστορίας αγγίζοντας όλες μας τις αισθήσεις.

Get Adobe Flash player


Η εκδρομή στον εθνικό δρυμό του Σουνίου κατέληξε στο μεγαλόπρεπο ναό του Ποσειδώνα και στην οχυρωματική περίβολο του 5ου π.χ. αιώνα εκεί που η μυθολογία σμίγει με την ιστορία και η άγρια ομορφιά του απόκρημνου ακρωτηρίου κόβει την ανάσα.

Η τριήμερη αυτή εκδρομή εκτός από τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα κατέδειξε σε όλους τους συμμετέχοντες ότι η ομαδοποίηση, η επικοινωνία και η ψυχική επαφή γονέων, δασκάλων και μαθητών, είναι ο κινητήριος μοχλός που κινεί τον άξονα της μορφωτικής διαδικασίας επιτυγχάνοντας τα μέγιστα για την εύρυθμη και αρμονική ανάπτυξη της παιδείας.