Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

« ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΚΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ… »

Get Adobe Flash player


Σε  διήμερη γιορτή γεμάτη φιλία, συντροφικότητα, χαρά, παιχνίδι, εκπλήξεις  αλλά και ποικίλα συναισθήματα,  οι μαθητές  των τμημάτων της Γ΄ και Δ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν συμμαθητές τους  από σχολεία της Θεσσαλονίκης , στο πλαίσιο της εκδήλωσης  «ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 και  την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012  στο περίπτερο της Εμπορικής Τράπεζας,  μέσα στο χώρο της ΔΕΘ.

Η  πρωτότυπη  αυτή  εκδήλωση, που υλοποιήθηκε  σε συνεργασία και με την πολύτιμη βοήθεια  της  UNICEF ήταν το επιστέγασμα  της εργασίας  που έγινε από τους μαθητές των δυο τάξεων, Γ΄και Δ΄, των  Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης , στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, πάνω σε ένα σχέδιο δράσης (project) με θέμα:

«Αλληλεγγύη των λαών - Εθελοντισμός - Προστατεύοντας τα δικαιώματα των παιδιών»

Με γνώμονα ότι «Όλα τα παιδιά είναι ίσα και έχουν τις ίδιες ανάγκες» ξεκίνησαν  ένα «ταξίδι» στη ζωή και την καθημερινότητα των μικρών τους  φίλων σε όλο τον κόσμο. Μίλησαν για την παιδική εργασία και εκμετάλλευση, για την έλλειψη βασικών αγαθών από τη ζωή τους και για τις δυσκολίες διαβίωσής τους. Είδαν  παιδιά να επιβιώνουν σε συνθήκες πολέμου και φτώχειας. Κατάλαβαν  την επιφανειακή διαφορετικότητα και την ουσιαστική ομοιότητα των παιδιών.

Διάβασαν πολλά κείμενα και παραμύθια, έφτιαξαν κολάζ, έδειξαν έμπρακτα αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας, επικοινώνησαν και οργάνωσαν παιχνίδια με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έτσι εντοπίσανε τις ομοιότητες των παιδιών και τον κοινό τρόπο επικοινωνίας τους με κύριο χαρακτηριστικό το παιχνίδι, το γέλιο, τον αυθορμητισμό και τη χαρά.

Θέλοντας λοιπόν να μοιραστούνε το μήνυμα της αλληλεγγύης  και με μαθητές άλλων σχολείων έφτιαξαν μικρούς αγγελιοφόρους μαθητές (πάνινα ομοιώματα παιδιών) πάνω στους οποίους αποτυπώσανε τα λόγια της καρδιάς τους. Πολλά σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δήλωσαν συμμετοχή και πήραν το δικό τους μικρό αγγελιοφόρο μαθητή για να γράψουν τα δικά τους μηνύματα .

Όταν λοιπόν τα πάνινα ανθρωπάκια γύρισαν πίσω  με τα μηνύματα της καρδιάς των παιδιών επάνω τους, αποφάσισαν να οργανώσουν μια γιορτή για να ευαισθητοποιήσουνε και άλλους μαθητές να δημιουργήσουν το δικό τους «μικρό αγγελιοφόρο μαθητή» που θα πιαστεί χέρι με χέρι με το δικό τους  και αυτούς  των άλλων σχολείων.

Σ’ αυτή τη γιορτή της αγάπης «ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης ήταν  οι ξεναγοί και οι οικοδεσπότες  προσφέροντας στους μικρούς επισκέπτες τους  μια ώρα ενημέρωσης και διαδραστικών παιχνιδιών (ζωγραφική, κατασκευές, χορό, τραγούδι, video).

Κάλεσαν τους νέους  φίλους τους να δώσουν το δικό τους  μήνυμα, να φτιάξουν το δικό τους  ανθρωπάκι που δέθηκε  μαζί με τ’ άλλα για να  αγκαλιάσουν τον κόσμο.

Στο τέλος  οι επισκέπτες κρατώντας  τα περιστέρια της ειρήνης- με τα δικαιώματα των παιδιών γραμμένα επάνω τους- στα χέρια, έκανα έναν μεγάλο κύκλο και τραγούδησαν:

Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.