Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Σήμερα τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Σιδηροδρόμων – Τραμ της πόλης μας, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Μ’ αυτή την επίσκεψη-ξενάγηση τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων – τραμ της Θεσσαλονίκης.

Έμαθαν ότι τα τρένα της πόλης μας ήταν τα πρώτα, τα παλαιότερα της Ελλάδας, ότι διέσχιζαν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως όλη την Ευρώπη.

Get Adobe Flash player


Με την πολύτιμη βοήθεια και τις πολλές γνώσεις του κ. Ευθύμη Κοντόπουλου τα παιδιά είδαν πρώτα το παλιό Κτίριο_Σταθμαρχείο (τώρα μουσείο) με ό,τι κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να προβάλλουν οι «Φίλοι του Σιδηροδρόμου». Είδαν: στολές, σήματα, μηχανές, μπάρες, κλειδιά κ.λπ. Στη συνέχεια άκουσαν την ιστορία της κατασκευής των πρώτων σιδηροδρόμων: με τι κινούνταν (καύσιμα), με ποια ταχύτητα έτρεχαν, που πήγαιναν, τι μετέφεραν, ποιοι δούλευαν σ’ αυτούς και πώς. Έμαθαν για τα εμπορικά και επιβατικά τρένα.

Είδαν και άγγιξαν τις παλιές μηχανές και τα βαγόνια, έμαθαν για τις σιδηρογραμμές (1,45μ. πλάτος) και ανέβηκαν με τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου στο πρώτο χειροκίνητο τραμ. Αυτό ενθουσίασε τα παιδιά. Το είδαν σαν παιχνίδι, γιατί πήραν μέρος στην κίνησή του ενώ βρισκόταν πάνω του.

Στην καταπράσινη αυλή έκαναν διάλειμμα, έπαιξαν και έφαγαν τα μπισκότα που τους πρόσφεραν.

Μετά ξεναγήθηκαν με απόλυτη τάξη στο βαγόνι του ORIENT EXPRESS και έμαθαν την γοητευτική ιστορία του. Είδαν το εστιατόριο και την κουζίνα του πρώτου ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου.

Οι απορίες των παιδιών ήταν πολλές, εύστοχες και έξυπνες. Πήραν όλες τις απαντήσεις που ήθελαν και βγήκαν φωτογραφίες παντού.

Έμαθαν επίσης ότι ο σύλλογος «Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης» φρόντισε για τη διατήρηση και λειτουργία του Μουσείου.

Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν «πλήγωσε» τη φύση,
αλλά βρέθηκε σαν ένα  νέο στοιχείο ομορφιάς στον κόσμο της…..

Κωστής Παλαμάς