Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν στο χωριό Άγιος Αντώνιος το «Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό».

Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: Γνωριμία με παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα, καθώς και παρασκευή παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Get Adobe Flash player


Σ’ αυτή την επίσκεψη-ξενάγηση τα παιδιά  παρακολούθησαν τις γυναίκες του συνεταιρισμού να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού (καθάρισμα-προετοιμασία-βράσιμο-συσκευασία σε βαζάκια). Σε άλλο χώρο είδαν το ζυμωτήριο, τα τραπέζια που ανοίγουν τα φύλλα πίτας, τα υλικά, τα ταψιά και τους φούρνους.

Δοκίμασαν ωμό κυδώνι και στη συνέχεια γλυκό. Επίσης είδαν ότι και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν γλυκό κουταλιού (καρότο-κολοκύθα-ντοματάκι) κι όχι μόνο τα φρούτα (κυδώνι, σταφύλι, σύκο, βύσσινο κ.λ.π.). Είχαν πολλές απορίες και έκαναν ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τις γυναίκες του συνεταιρισμού. Στο τέλος οι κυρίες του συνεταιρισμού τους χάρισαν από ένα βαζάκι με το γλυκό που είδαν να παρασκευάζεται.

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε με τα σχολικά λεωφορεία σε άλλο σημείο του γραφικού χωριού, όπου ο «Συνεταιρισμός Γυναικών» έχει το «Καφεγλυκοπωλείο» του. Εκεί τα παιδιά απόλαυσαν νοστιμότατες παραδοσιακές πίτες φτιαγμένες στο εργαστήρι με αγνά υλικά.

Φύγαμε με τις πιο ζεστές, όμορφες και γλυκές αναμνήσεις.