Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Get Adobe Flash player

Στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας στη Θέρμη

Αναζητώντας τα «Προϊόντα της ελληνικής γης»- που είναι η θεματική ενότητα που επεξεργαζόμαστε αυτό το 15νθήμερο - με όλους τους μαθητές των Νηπίων μας  επισκεφθήκαμε το «Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας» στη Θέρμη. Στο υπέροχο κτήμα τους μας υποδέχτηκαν πολύ φιλικά  ο κύριος Δημήτρης και η κυρία Βεατρίκη. Ο κύριος Δημήτρης και η κυρία Βεατρίκη ζουν από τη γεωργία. Παράγουν εποχιακά λαχανικά, σιτηρά και αλεύρι, μέλι, ξηρούς καρπούς, αυγά, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, καθώς και καλλωπιστικά φυτά και άνθη.

Στη βόλτα μας στο αγρόκτημα, πρώτη στάση, τα ζώα που ζουν και παίζουν μέσα στη φύση. Τα παιδιά είδαν, χάιδεψαν και τάισαν πρόβατα, κατσίκες, άλογα, γουρούνια, κότες, γαλοπούλες και χήνες. Δεύτερη στάση ο λαχανόκηπος όπου τα παιδιά είδαν πώς είναι τα λαχανικά όταν τα βγάζουν από τη γη. Εποχιακά λαχανικά: πράσα, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια και λάχανα. Χαρούμενοι και κουρασμένοι  φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το αγρόκτημα παίρνοντας μαζί μας κατσικίσιο τυρί και ολόφρεσκα λαχανικά!Get Adobe Flash player

Αγγλικά στον Παιδικό Σταθμό «Πρότυπα 2-4»

Μαθαίνουμε να μετράμε στα Αγγλικά παίζοντας κρυφτό, κουτσό, φτιάχνοντας αριθμούς με το σώμα μας και τραγουδώντας μετράμε  με τα δαχτυλάκια μας...Get Adobe Flash player

Στη μονάδα βοοειδών Καζανά

Την Παρασκευή 8/02/19 στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Προϊόντα της Ελληνικής γης» οι μαθητές  όλων των τμημάτων των Νηπίων μας επισκέφτηκαν την κτηνοτροφική μονάδα βοοειδών της οικογένειας Καζανά, στο Καλοχώρι. Οι υπεύθυνοι της μονάδας μας υποδέχθηκαν με χαρά και αφού μας εφοδίασαν με πλαστικές σακούλες για τα παπούτσια, ξεκίνησε η περιήγηση. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις  με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για το άρμεγμα των αγελάδων, είδαν τον χώρο  στον οποίο ξεκουράζονται οι αγελάδες, τις τάισαν σανό και στη συνέχεια χάιδεψαν τα μικρά μοσχαράκια. Γεμάτοι από εμπειρίες πήραμε το γιαουρτάκι –κέρασμα και επιστρέψαμε χαρούμενοι στο σχολείο μας.

Σας ευχαριστούμε, περάσαμε τέλεια και μάθαμε τόοοσα πολλά!!Get Adobe Flash player

30 Ιανουαρίου. Γιορτάζουν οι 3 Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων. Ημέρα αργίας για τα σχολεία αλλά για τους μαθητές μας του Παιδικού Σταθμού που ακολουθούν το πρόγραμμα της 10 μηνης φοίτησης ήταν μια μέρα γεμάτη ιστορίες και κατασκευές στον Παιδικό μας Σταθμό. Μέσα στις τάξεις τα παιδιά άκουσαν τις ιστορίες των 3 αγίων, συζήτησαν αυτά που τους έκαναν εντύπωση και στη συνέχεια δημιούργησαν τις δικές τους εικόνες. Get Adobe Flash player


Τι κάνουν τα μικρά παιδιά όταν δουν φωτιά στο σπίτι, στο σχολείο ή στο εξοχικό; Αυτό ρωτήσαμε τους πυροσβέστες όταν χθες 23/1/19, όλα τα Προνήπια, επισκεφθήκαμε τον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Μαρτίου . Και αυτοί μας απάντησαν "Φεύγουν μακριά και φωνάζουν κάποιον μεγάλο. Δεν ξαναγυρίζουν πίσω για να πάρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι και θυμίζουν στους μεγάλους τον αριθμό της Πυροσβεστικής: το 199"

Οι ευγενικοί πυροσβέστες μας ξενάγησαν μέσα και ήξω στον Πυροσβεστικό Σταθμό, μας έδειξαν τον εξοπλισμό τους, μας ανέβασαν στα οχήματα, μας μίλησαν για το  πως πρέπει να αντιδράσουμε και πως μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Και  αφού τα μάθαμε όοοοοοολα αυτά, φορέσαμε τα κράνη και μαζί τους κάναμε δοκιμαστική πυρόσβεση.

Αλλά κυρίως οι πυροσβέστες με πολύ μεγάλη υπομονή απάντησαν με απλό τρόπο στις.. αμέτρητες ερωτήσεις μας!

Ευχαριστούμε πολύ !!!

Η  επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σ το πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Προστατεύω τον εαυτό μου"Get Adobe Flash player


I love English μας είπαν με ενθουσιασμό οι μαθητές της Α΄τάξης μας στη γιορτή της αγγλικής γλώσσας. Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 τα τέσσερα τμήματα της Α΄ τάξης μας χάρισαν - σε δυο διαδοχικές εκδηλώσεις στην αίθουσα του θεάτρου- ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, τραγούδι και χορό βασισμένο στο γνωστικό τους πεδίο. Οι μικροί αγγλομαθείς, με λεξιλόγιο σχετικό με animals-food-colors-toys-school,objects-action verbs και πολύ κέφι μέσα από μικρούς διαλόγους μας παρουσίασαν με χαρά όλα αυτά που έμαθαν ως τώρα γιατί… English is my favourite lesson!

Εμείς, οικογένεια, φίλοι και εκπαιδευτικοί, τους καμαρώσαμε και χειροκροτήσαμε την προσπάθεια και την πρόοδο τους!Get Adobe Flash player


..αναρωτήθηκαν οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού "Πρότυπα 2-4" και έψαξαν να μας δώσουν τις απαντήσεις σε τρεις γιορτές, με τρεις θαυμάσιες παραστάσεις. Στις 12.12 τα παιδιά των τμημάτων Παιδικού και Προ-προνηπίων 1, στις 13.12 του τμήματος των Προ-προνηπίων 2 και στις 14.12 των Προ-προνηπίων 3.

Εμείς γονείς, συγγενείς και φίλοι στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου μας τους απολαύσαμε και τους καταχειροκροτήσαμε. Εδώ μια πολύ μικρή γεύση και από τις 3 παραστάσεις.

Ευχαριστούμε θερμά, τους γονείς των παιδιών για τη συνεργασία τους, τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, καθώς και όλο το προσωπικό του σχολείου, εκπαιδευτικό και βοηθητικό, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Πάνω από όλους όμως συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την υπομονή και τη συνεργασία, τους μικρούς μας μαθητές. Καλές γιορτές!Get Adobe Flash player


Μια διασκευή του ομότιτλου παραμυθιού της Κάρμεν Ρουγγέρη ζωντάνεψαν οι μαθητές των τριών τμημάτων Προνηπίων μας, στις τρεις χριστουγεννιάτικες γιορτές τους και μας θύμισαν όμορφες παιδικές αναμνήσεις, χρώματα και ήχους της παιδικής μας ηλικίας. Τότε που ήμασταν παιδιά, τότε που όλα ήταν ονειρικά!

Περήφανοι και συγκινημένοι γονείς, συγγενείς, φίλοι και εκπαιδευτικοί στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου μας τους απολαύσαμε και τους καταχειροκροτήσαμε.

Ευχαριστούμε θερμά, τους γονείς των παιδιών για τη συνεργασία τους, τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, καθώς και όλο το προσωπικό του σχολείου, εκπαιδευτικό και βοηθητικό, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Πάνω από όλους όμως συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την υπομονή και τη συνεργασία, τους μικρούς μας μαθητές. Καλές γιορτές!

Ιδαίτερες ευχαριστίες στη MAROO sur mesure για τις υπέροχες στολές των παιδιών μας.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς! Ο μικρός Βασιλάκη, θέλοντας να παίξει, μετατρέπει το σαλόνι του σπιτιού του σε παιδότοπο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα γύρω έπιπλα δεινοπαθούν τόσο πολύ από τις σκανδαλιές του, που ζωντανεύουν και στήνουν ολόκληρο δικαστήριο για να τον δικάσουν. Μόνος και ανυπεράσπιστος μπροστά σε τόσους μάρτυρες κατηγορίας, περιμένει την καταδίκη του, ώσπου ξαφνικά εμφανίζεται ο Άγιος Βασίλης για να τον υπερασπιστεί και η υπόθεση παίρνει μια απρόσμενη τροπή.

Ποιος έχει δίκιο τελικά; Φταίει πράγματι ο Βασιλάκης ή αλλού βρίσκεται η αιτία της συμπεριφοράς του;Get Adobe Flash player


Ένα ταξίδι στον κόσμο μέσα από  παραδόσεις, ήθη και έθιμα, που κατάφεραν να μείνουν μέχρι τις μέρες μας ζωντανά μας χάρισαν οι μαθητές των Νηπίων μας στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές τους.

Από τη γειτονική Ιταλία σε ολόκληρη την Ελλάδα και μέχρι την μακρινή Αυστραλία συναντάμε έθιμα πολλά, αστεία, μαγικά και όλα τόσο διαφορετικά!

Στην αίθουσα του θεάτρου μας, τη γεμάτη από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και άλλους συγγενείς, χαρήκαμε το αποτέλεσμα της υπομονής, της προσπάθειας και της συνεργασίας των μικρών μας μαθητών με τις εκπαιδευτικούς, με τις δασκάλες ρυθμικής και μουσικής και των γονιών μας. Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις υπέροχες γιορτές. Τη Δευτέρα 17.12. τα Νήπια 1 και 2, σε δυο παραστάσεις και την Τρίτη 18.12 τα τμήματα Νήπια3 και 4 μας έφεραν αρώματα, μουσικές και ήχους από χώρες μακρινές και διαφορετικούς πολιτισμούς!

Ευχαριστούμε θερμά,τους γονείς των παιδιών για τη συνεργασία τους, τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, καθώς και όλο τοπροσωπικό του σχολείου, εκπαιδευτικό και βοηθητικό, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της Χριστουγεννιάτικης γιορτής.

Πάνω από όλους όμως συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την υπομονή και τη συνεργασία, τους μικρούς μας μαθητές.

Καλές γιορτές!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη MAROO sur mesure για τις υπέροχες στολές των παιδιών μας!Get Adobe Flash player


Το σπουδαιότερο μάθημα... Χριστούγεννα σημαίνει αγαπώ, προσφέρω, συμμετέχω, μοιράζομαι.

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους συσκεύασαν τα πράγματα που είχαν συγκεντρωθεί για τα «Πακέτα Αγάπης» στο Νηπιαγωγείο και έβαλαν σε κάθε πακέτο μια όμορφη καρτούλα φτιαγμένη από τους ίδιους. Στη συνέχεια με πολύ μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια τα  παρέδωσαν στον ιερέα και στις κυρίες του Φιλόπτωχου ταμείου του Ιερού Ναού των αγίων Νικολάου και Δημητρίου (περιοχή Χαριλάου). Δέχθηκαν τις ευχαριστίες και τις πολύτιμες ευχές τους και γεμάτοι  ικανοποίηση συνέχισαν τα μαθήματά τους. Το σπουδαιότερο όμως μάθημα το είχαν ήδη διδαχθεί... Χριστούγεννα σημαίνει αγαπώ, προσφέρω, συμμετέχω, μοιράζομαι.Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Γνωρίζω το σώμα μου», όλα τα τμήματα των Προ-προνηπίων επισκέφτηκαν τη σχολή χορού «Χαλικιά», στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα διασκεδαστικό μουσικοκινητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο ήρθαν σε επαφή με τα μέρη του σώματος με τη βοήθεια του ρυθμού, των ήχων και της σωματικής κίνησης.Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Γνωρίζω το σώμα μου», όλα τα τμήματα των Προ-προνηπίων επισκέφτηκαν τη σχολή χορού «Χαλικιά», στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα διασκεδαστικό μουσικοκινητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο ήρθαν σε επαφή με τα μέρη του σώματος με τη βοήθεια του ρυθμού, των ήχων και της σωματικής κίνησης.Ενημερωτική συνάντηση γονέων-εκπαιδευτικών Νηπιαγωγείου - Παιδικού ΣταθμούΤην Τετάρτη 28/11/18 πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση των γονέων των μαθητών όλων των τμημάτων του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων. Οι γονείς συζήτησαν με τις εκπαιδευτικούς μας και ενημερώθηκαν  για την πρόοδο των μικρών μας μαθητών.


Get Adobe Flash player


Ένα πρωτότοκο κοτοπουλάκι, το αδερφάκι που έρχεται και θα αλλάξει τις ισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις η συγγραφέας Γεωργία Λάττα και η μουσικός Ελιόνα Ελένη Σινιάρη μας περίμεναν στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αριστοτέλους για να μας παρουσιάσουν το βιβλίο « Ένα αδερφάκι για μένα». Με τραγούδια και  κότες και αβγουλάκια παρακολουθήσαμε μια διαδραστική ιστορία που με τρυφερότητα και χιούμορ προσπαθεί να προετοιμάσει το παιδί να αποδεχτεί τον ερχομό ενός επόμενου παιδιού, αναδεικνύοντας το μεγάλωμα της οικογένειας σε μια απολαυστική εμπειρία για όλους.Get Adobe Flash player

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας γιόρτασαν στο μάθημα των Αγγλικών την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 22 Νοεμβρίου!

Με δραστηριότητες Listening και Speaking έμαθαν για την ιστορία της πιο σημαντικής γιορτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ζωγράφισαν γαλοπούλες, κατασκεύασαν καπέλα Ινδιάνων και Ευρωπαίων Προσκυνητών, έμαθαν για την πατάτα και για την ντομάτα που μας ήρθαν από την αμερικανική ήπειρο. Κυρίως βέβαια, ακολούθησαν το ταξίδι της αγγλικής γλώσσας από την Ευρώπη στην Αμερική και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο! "Thank you" σημαίνει ευχαριστώ!Get Adobe Flash player

Μια ιστορία τόσο όμορφη όπως αυτή της «Ιστορίας του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει» παρακολούθησαν σήμερα οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων μας στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

Μια ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη σπουδαιότητα της υπόσχεσης, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την οικολογική συνείδηση και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Ένα θεατρικό ταξίδι με υπέροχα κοστούμια και μάσκες τεχνοτροπίας origami, εντυπωσιακό video mupping και puppets, γάτους σε μέγεθος ανθρώπου και ανθρώπους που φτάνουν μέχρι το ταβάνι που καταγγέλλει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη μας η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και μας ενθαρρύνει να αγωνιστούμε για να γίνει καλύτερος και ομορφότερος αυτός ο κόσμος...

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ' ένα γλάρο να πετάει;Get Adobe Flash player


Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση.
Παίρνω φως απ’ τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη
και μου λες πως σ’ αρέσει.

Τα παιδιά τραγουδούν μες στους δρόμους
κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει.
Τα σκοτάδια σκορπάνε κι η μέρα λουλουδίζει
σαν ανθός στο περβάζι.

...για τη γιορτή της εξέγερση,για τη γιορτή της δημοκρατίας τα νηπιάκια μας ζωγράφισαν "δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση" και με πηλό ζωντάνεψαν τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης, αφού μίλησαν, συζήτησαν και παρακολούθησαν τη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφτιαξαν το δικό τους ομοίωμα της πόρτας της σχολής που έχει μείνει σύμβολο στο πέρασμα των χρόνων.
Get Adobe Flash player

Στην «Παραμυθούπολη» οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας απόλαυσαν το βρεφικό παραμύθι “Cardbox stories: μια προβοσκίδα στα σύννεφα” από την ομάδα βρεφικού θεάτρου The little foxes, την Πέμπτη 15/11/18.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο μικρός ελέφαντας Paco ζει ευτυχισμένος με την μαμά του στην ζούγκλα. Απολαμβάνει τον ήλιο, το νερό της λίμνης και τις βόλτες με τους υπόλοιπους ελέφαντες, που αγαπά και έχει για πρότυπο. Ένα ζεστό μεσημέρι που ρίχνει λάσπη στην πλάτη του, παρατηρεί για πρώτη φορά τα πουλιά και από εκείνη την στιγμή ο νους του μαγεύεται από το όνειρο ενός μακρινού ταξιδιού, όπως αυτό των πουλιών. Τί θα συμβεί μετά από αυτήν την ανακάλυψη; Θα καταφέρει ο Paco να γίνει αέρινος, πουπουλένιος και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί του σε αυτήν την προσπάθεια;

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.Get Adobe Flash player


Πάνω στον φιλόξενο «Λυρικό Μικρό Πλανήτη» με τους μαθητές μας των Προνηπίων ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής. Παρατηρήσαμε έργα τέχνης και συζητήσαμε γι αυτά. Πειραματιστήκαμε  με τα βασικά χρώματα και γίναμε "ντεντέκτιβ της τέχνης". Με τους μεγεθυντικούς φακούς μας ανακαλύψαμε σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής κρυμμένους ανθρώπους, μουσικές νότες, πεφταστέρια, μια γυναίκα (Μόνα Λίζα) που μας παρακολουθεί όπου και αν στεκόμαστε στην αίθουσα... κ.α.  Στο τέλος, ως μετα-ιμπρεσιονιστές  ζωγράφοι δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες με την τεχνική του πουαντιγισμού.

πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Βασίζεται στην τεχνοτροπία κατά την οποία απορρίπτεται η χρήση γραμμών και το  αποτέλεσμα γεννάται  από κουκίδες βασικών χρωμάτων).Get Adobe Flash player


Με με αφορμή τη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας , με τους μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων μας επισκεφθήκαμε την 113 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Μίκρας. Η φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα έκανε ιδιαίτερα ευχάριστη την επίσκεψη στο ιστορικής σημασίας αεροδρόμιο της Μίκρας. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης μας ξενάγησε στους χώρους του πολεμικού αεροδρόμιου και σε αεροσκάφη Canadair CL-415 που χρησιμοποιούνται για τις δασοπυροσβέσεις. Είδαμε από κοντά διάφορα αντιαεροπορικά άρματα και δεν διστάσαμε να μπούμε μέσα στα αεροσκάφη ακόμα και στο πιλοτήρια! Εκεί ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τους πιλότους να μας μιλούν για την δουλειά τους και το σημαντικό τους έργο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον εκθεσιακό χώρο της αεροπορικής βάσης όπου είδαμε εντυπωσιακές φωτογραφίες, αφίσες και αντικείμενα της πολεμικής μας αεροπορίας και παρακολουθήσαμε  βίντεο  σχετικό με τους μηχανισμούς  και τη χρήση των αεροπλάνων.

Στον γυρισμό  για το σχολείο… σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι θα γίνουν πιλότοι!Get Adobe Flash player


Ένα νέο παιχνίδι ήρθε να προστεθεί στην αυλή του Παιδικού μας Σταθμού συσκευασμένο φυσικά σε χαρτοκιβώτιο. Η ανεξάντλητη φαντασία των μικρών μας όμως μετέτρεψε το χαρτοκιβώτιο σε καράβι, που το ήθελαν μάλιστα και πολύχρωμο. Έτσι οι εκπαιδευτικοί τους έδωσαν μαρκαδόρους και ξηλομπογιές, κάθισαν στο...  κατάστρωμα και με σοβαρότητα επιδόθηκαν στη μετατροπή!

Καλά ταξίδια στη χώρα της φαντασίας  μικρά μας!Get Adobe Flash player

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων Προνήπια 2 και Προνήπια 3 επισκεφθήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο και πήραμε μέρος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διατροφοχώρα». Ενημερωθήκαμε για τις διάφορες διατροφικές ομάδες και τι μας προσφέρουν. Απορίες απαντήθηκαν, γνώσεις αποκτήθηκαν!

Ποια η σχέση της διατροφής με την υγεία μας; Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Τι ρόλο παίζουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο, φρούτα και λαχανικά.

Αφού τα μάθαμε όλα αυτά πήραμε μέρος σε διαγωνισμό αναγνώρισης του διατροφικά σωστού πρωινού, δεκατιανού, μεσημεριανού και βραδινού και στη συνέχεια με την εμπειρία που αποκτήσαμε βοηθήσαμε τον σεφ και φτιάξαμε μαζί υγιεινά πιτσάκια.

Πολύ ενδιαφέροντα όσα μάθαμε αλλά και τα πιτσάκια μας ήταν πεντανόστιμα!!!Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 τα Εκπαιδευτήρια μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018,σε κεντρική οδό του Πανοράματος.

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας με έκδηλη υπερηφάνεια και με κλαδιά δάφνης και σημαιούλες στα χεράκια τους φορώντας τις στολές των Εκπαιδευτηρίων μας, συμμετείχαν στην παρέλαση μαζί με τα σχολεία, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων του 1940.

Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από γονείς, συγγενείς και φίλους.Get Adobe Flash player


Πώς θα νιώθαμε αν κάποιος ήθελε να μας πάρει το δωμάτιό μας, τα παιχνίδια μας, την τάξη μας...; Αν ήθελε να πάρει την χώρα μας, επειδή του αρέσουν ο ήλιος της, η θάλασσα και τα βουνά της και να τα κάνει δικά του; Τι θα απαντούσαμε, αν μας ρωτούσε; Κι αν επέμενε πολύ; Με την τεχνική της δραματοποίησης και τις παιδαγωγούς στο ρόλο του κατακτητή, οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού έδωσαν αυθόρμητα τις δικές τους απαντήσεις μέσω της θεατρικής έκφρασης.

Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας συμμετείχαν στους εορτασμούς της μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της Ελληνικής Σημαίας και της 28ης Οκτωβρίου 1940. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν, στη σημαιοστολισμένη σάλα μας και προσέγγισαν με ανάλογο για την ηλικία τους τρόπο, τα ιστορικά γεγονότα. Άκουσαν και τραγούδησαν επετειακά τραγούδια, έκαναν παρέλαση με τη συνοδεία του ρυθμού του ταμπουρίνο μέσα, αλλά και έξω στην αυλή μας και χόρεψαν δημοτικούς χορούς. Η γιορτούλα μας έκλεισε με την ακρόαση του Εθνικού ύμνου! Get Adobe Flash player


Με αφορμή την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων και των Νηπίων μας, αφού με πολύ καμάρι έκαναν παρέλαση στον χώρο του γηπέδου κρατώντας στα χεράκια τους σημαιούλες που έφτιαξαν στις τάξεις τους, έκαναν με την βοήθεια μεγαλύτερου συμμαθητή τους έπαρση Σημαίας τραγουδώντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια πήγαν στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων στο Πανόραμα. Με κατάνυξη και σεβασμό στους πεσόντες, τα παιδιά μας απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο αποδίδοντας τιμή στους ήρωες του έπους του 1940.Get Adobe Flash player


Στο Καυταντζόγλειο στάδιο μας οδήγησε η θεματική των Προνηπίων μας «Αθλητισμός και σώμα».

Σε ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της πατρίδας μας οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους ,παρατήρησαν τις κερκίδες ,τους προβολείς και τα matrix . Στη συνέχεια, αφού κάναμε ζέσταμα, έτρεξαν στα κολουάρ στα οποία έχουν αγωνιστεί αθλητές παγκοσμίου κλάσεως και έκανα άλματα στα σκάμματα παίρνοντας μια μικρή γεύση από τις χαρές και την προσπάθεια των αθλητών του στίβου.Get Adobe Flash player


Με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26/10, οι μαθητές  όλων των τμημάτων των Νηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες των τάξεών τους, τα παιδιά μας πραγματοποίησαν προσκύνημα και ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό. Ασπάστηκαν τις εικόνες και τη λάρνακα του Αγίου Δημητρίου, άναψαν κεράκια και κατέβηκαν στις κατακόμβες της εκκλησίας και τον τόπο μαρτυρίου του. Θαύμασαν τα περίφημα ψηφιδωτά και τις περίτεχνες διακοσμήσεις του ναού και έμαθαν πολλά για τη ζωή του Αγίου και τη σημαντική σχέση του με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν μονομαχικοί αγώνες. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας.

Στην πορεία του χρόνου υπέστη δύο φορές καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα (μεταξύ 629 και 639) και στις 5 και 6 Αυγούστου το 1917. Επίσης υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες κατά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 και από τους Νορμανδούς το 1118. Το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζάμι από τους Τούρκους.

Από το 1948 λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.Get Adobe Flash player


Στο Μουσικό Εργαστήρι "Χαρά και Μουσική" τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της κλασσικής μουσικής μέσα από τις συνθέσεις του Antonio Vivaldi. Γνώρισαν τα έγχορδα όργανα της ορχήστρας, τραγούδησαν τα μουσικά θέματα και παρέστησαν μουσικοκινητικά τις μουσικές εικόνες των τεσσάρων εποχών. Έπαιξαν με αυτοσχέδια μουσικά όργανα και έφτιαξαν μαγικούς χιονάνθρωπους με χιονονιφάδες. Μεταμορφώθηκαν σε πουλιά, ποτάμι, σύννεφα και λουλούδια και χόρεψαν όμορφες μελωδίες. Το ταξίδι στη μουσική συνεχίστηκε με ψαράδες, ναύτες και γεωργούς  που συνεργάστηκαν σε ομάδες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Get Adobe Flash player


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου και στα πλαίσια του προγράμματός μας οι μαθητές του 1ου τμήματος των Προνηπίων μας πήραμε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού Μουσείου "Διατροφοχώρα".

Αφού γνωρίσαμε τη διατροφική πυραμίδα, μιλήσαμε  για τη θρεπτική αξία των δημητριακών, των φρούτων, των γαλακτοκομικών κ.ά. και παίξαμε με τις κατηγορίες των τροφίμων, μπήκαμε στην κουζίνα του Ολυμπιακού Μουσείου για να μάθουμε τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες. Παρέα με τον σεφ φτιάξαμε και δοκιμάσαμε υγιεινά, πεντανόστιμα πιτσάκια. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί κατάλαβαν ότι το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι και νόστιμο.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φθινόπωρο», τα Προ-Προνήπια επισκέφτηκαν την τοποθεσία «Πλατανάκια», στην περιοχή του Πανοράματος την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018. Στο φθινοπωρινό δάσος παρατηρήσαμε τα χρώματα, την υφή και τις μυρωδιές των φύλλων και των κορμών. Εντοπίσαμε τις διαφορές που φέρνει αυτή η εποχή στα φυτά και στα δέντρα και μαζέψαμε πολλά  φύλλα με διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα, απαραίτητα υλικά για τις φθινοπωρινές μας κατασκευές.

Στο πολύ όμορφο αυτό δασάκι οι μικροί μας μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν και τον ζωολογικό κήπο με τα ελάφια, τα κουνέλια, τα κατσικάκια και τα πτηνά...Η περίοδος της προσχολικής ηλικίας είναι σημαντική, γιατί τότε καθορίζονται οι συνήθειες στον τρόπο σκέψης και η ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών. Στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (Clubs) του Σχολείου μας τα παιδιά δέχονται νέα ερεθίσματα, αναδεικνύουν και αναπτύσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και καλλιεργούν το συνεργατικό πνεύμα. Έτσι τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης συμβάλλουν στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών μας.

Τα τμήματα αυτά λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία εννέα χρόνια στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο και εικοσιένα χρόνια στο Δημοτικό, με την καθοδήγηση έμπειρων, καταξιωμένων και διακεκριμένων εκπαιδευτών.

Τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης που θα λειτουργήσουν φέτος για τις τάξεις των Νηπίων και των Προνηπίων είναι τα εξής:

 • Τμήμα Χορού
 • Τμήμα Ενόργανης Γυμναστικής
 • Τμήμα Εικαστικής αγωγής
 • Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας
 • Τμήμα Θεατρικού παιχνιδιού
 • Bilingual Kindergarten Program
 • Multi Junior Sport
 • Τμήμα Σκάκι
 • Τμήμα Junior Tennis
 • Τμήμα Tae-Kwon-Do
 • Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Οι εκπαιδευτές των τμημάτων θα είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας. Στο τέλος κάθε μήνα θα λαμβάνετε γραπτή ενημέρωση για τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τη λειτουργία κάθε τμήματος.Get Adobe Flash player


Μέσα από το μυθολογικό θεματικό πάρκο «Ηρακλής - Οι 12 Άθλοι», στη ΔΕΘ οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων μας έκαναν  ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και βιωματικό ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και ανακάλυψαν έναν προς έναν, όλους τους γνωστούς αλλά και άγνωστους μύθους.

Με την βοήθεια των εκπαιδευτών οι μαθητές μας με τα ρομποτικά, τρισδιάστατα εκθέματα, με ήχο και κίνηση, ταξίδεψαν στον κόσμο της μυθολογίας, έμαθαν για τους προγόνους του Ηρακλή, δοκίμασαν να περπατήσουν στα βήματα του και γνώρισαν έναν έναν τους μεγάλους άθλους του. Στη συνέχεια περιπλανήθηκαν στον γαλαξία, μίλησαν με το βοηθό του θεού Ήφαιστου που τους εξήγησε όλα τα μυστικά των θεών. Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε με τον 13ο  Άθλο που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με τη βοήθεια του μάντη Τειρεσία.

Το θεματικό πάρκο υλοποιήθηκε από την ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Dream Workers, την Eksagon Exhibitions και υπό την αιγίδα του Υπουργείο Τουρισμού.Με μια πολύ όμορφη εκδρομή στα Πλατανάκια του Πανοράματος συνδυάσαμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων και την γνωριμία με την Φθινοπωρινή φύση. Οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων και των Προνηπίων μας χαρήκαμε τα χρώματα, τις μυρωδιές, τους ήχους της φύσης, παρατηρήσαμε τις αλλαγές που φέρνει το Φθινόπωρο στα δέντρα και στα φυτά, αγγίξαμε τα φύλλα και τους κορμούς, γνωρίσαμε τα ζωάκια, παίξαμε στην παιδική χαρά, χορέψαμε στο δάσος και μαζέψαμε υλικό για τις φθινοπωρινές μας κατασκευές. Είναι ωραία εποχή το Φθινόπωρο!Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων μαζί με τους μαθητές  όλων των τμημάτων των Προ-προνηπίων επισκεφθήκαμε τον Ιππικό Όμιλο του κτήματος «Δέδα». Σε  μια καταπράσινη έκταση 25 στρεμμάτων στο Πουρνάρι Πυλαίας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα άλογα, να θαυμάσουν την ομορφιά και την περηφάνια τους, να μάθουν για τη ζωή και τη διατροφή τους και το πώς μεγαλώνουν. Όμως στο αγρόκτημα δεν ζουν μόνο άλογα αλλά και σκυλάκια, κουνελάκια, ψάρια σε μια  λιμνούλα, χελώνες... Τα ταΐσαμε, τους τραγουδήσαμε και τέλος τους ευχηθήκαμε "Χρόνια Πολλά"!

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από 1931 ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.Get Adobe Flash player


Σήμερα ένας πολύχρωμος παπαγάλος ζήλεψε τον κήπο μας αλλά κυρίως την υπέροχη συντροφιά  μας και σκαρφάλωσε στα κλαδιά ενός δέντρου στον κήπο του Παιδικού μας Σταθμού "ΠΡΟΤΥΠΑ 2-4". Καλωσόρισες! Πάντα χαιρόμαστε όταν υποδεχόμαστε έναν νέο φίλο στην παρέα μας!Εναρξη μαθημάτων ειδικοτήτων στο ΝηπιαγωγείοΤη Δευτέρα 24/9 ξεκίνησαν τα μαθήματα ειδικοτήτων, (Αγγλικών, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής) στα τμήματα του Νηπιαγωγείου μας.


Get Adobe Flash player


Εμείς οι μικρούληδες μαθητές του Παιδικού Σταθμού ετοιμαστήκαμε, βάλαμε τα καλά μας, πήραμε τις τσαντούλες μας, τα παγουρίνια μας και ήρθαμε στον παιδικό μας σταθμό για να ξεκινήσουμε μαζί με τους φίλους μας παλιούς και καινούριους ένα όμορφο ταξίδι για να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, όμορφες εικόνες, παραμυθοιστορίες, τραγούδια, παιχνίδια κατασκευές, επισκέψεις, απαντήσεις στις απορίες μας.. και χιλιάδες άλλα υπέροχα πράγματα μαζί με τις δασκάλες μας!

Και για να αρχίσει όμορφα η νέα μας χρονιά ήρθε και ο ιερέας και μας ράντισε με αγιασμό για να είμαστε όλοι γεροί και… σοφοί. Έτσι μας είπε η κυρία μας!!!

Καλή μας χρονιά λοιπόν και θα σας στέλνουμε-με την βοήθεια της κυρίας μας πάντα- νέα μας.Get Adobe Flash player


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός  στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Νηπιαγωγείο των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Τους μικρούς μας φίλους υποδέχθηκαν  και καλωσόρισαν οι παιδαγωγοί  με χαμόγελα και μια ζεστή αγκαλιά. Οι  μαθητές μας αφήνοντας το χέρι των γονιών τους, οδήγησαν τα βήματά τους στους χώρους του Νηπιαγωγείου: στον καταπράσινο αυλόγυρο και στις ολοστόλιστες αίθουσες!

Η απορία και η διστακτικότητα της νέας αρχής έδωσε γρήγορα τη θέση της στη χαρά και το ζωηρό ενδιαφέρον. Οι νέοι μαθητές ανακάλυπταν την καινούρια τους τάξη και έκαναν τις πρώτες τους γνωριμίες ενώ  οι παλαιότεροι ξαναέβρισκαν ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον, έσμιγαν ξανά με παλιούς φίλους.

Με τις ευλογίες του ιερέα και τις ευχές καρδιάς των ανθρώπων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, είθε η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και χαρούμενη για όλους!Την Τρίτη 11/9 έγινε η πρώτη και τόσο σημαντική συνάντηση γνωριμίας γονέων Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων.


Get Adobe Flash player


Για τους μικρούς μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας το ταξίδι στη χώρα της γνώσης, της κοινωνικοποίησης, της αυτονομίας και της προσωπικής ανάπτυξης ξεκίνησε με το διάστημα της προσαρμογής, που με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάσαμε. Η εξοικείωση των παιδιών μας με τους χώρους του σχολείου και η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον έγινε με επιτυχία. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση μικροί μαθητές εντάχθηκαν στην ομάδα των συνομηλίκων ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται αποδέκτες βασικών αρχών κοινωνικοποίησης, παίζουν με όλα τα μέλη της ομάδας τους, ακούν και παρακολουθούν οδηγίες, μοιράζονται συναισθήματα και πράγματα, διαχειρίζονται διαπροσωπικές διαφωνίες. Απαραίτητη συνιστώσα για την επιτυχή πορεία του εκπαιδευτικού μας έργου είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, εκπαιδευτικών και γονέων.Καλοκαιρινές γιορτές Νηπιαγωγείου - Παιδικού Σταθμού

Καλοκαιρινές γιορτές Νηπιαγωγείου - Παιδικού Σταθμού

Η Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας Θεσσαλονίκη...

Μια πόλη ευλογημένη! Μια πόλη που η κάθε γωνιά της σιγοτραγουδά ακόμη παλιές ιστορίες...  Εκεί, στις γειτονιές που το παρελθόν μπερδεύεται γλυκά με το παρόν και το μέλλον, μας ταξίδεψαν τα παιδιά μας του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού, μέσα από μουσικές αναδρομές και νοσταλγικές εικόνες, με τρεις ξεχωριστές καλοκαιρινές γιορτές.

Σε μια εποχή δύσκολη αλλά και αγνή, σκηνές από ζωές που περιμένουν καρτερικά να ενωθούν για να αφηγηθούν ιστορίες που τελικά δε διαφέρουν  και τόσο πολύ από τις δικές μας...

Και κάπως έτσι οι στιγμές γίνονται αναμνήσεις και τα όνειρα δίνουν τη θέση τους  στην ίδια τη ζωή...

«Στον Λευκό τον Πύργο..» «Πάμε σαν άλλοτε…» «Όμορφη Θεσσαλονίκη!» Οι γειτονιές, η διασκέδαση στα ουζερί και στα νυχτερινά μαγαζιά, το ψάρεμα... η ζωή, η καθημερινότητα των ανθρώπων της παλιάς Θεσσαλονίκης ξετυλίχτηκαν μέσα από τις εικόνες που τόσο όμορφα και ζωντανά μας παρουσίασαν οι μικροί μας μαθητές στην τρίτη γιορτή που ολοκλήρωσε και τον κύκλο των φετινών καλοκαιρινών γιορτών του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού.

«Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας». Μνήμες, ήθη και έθιμα μιας άλλης εποχής, μέσα από εικόνες, μουσική, χρώματα... γιατί οι μικροί πρέπει να μαθαίνουν και οι μεγάλοι να θυμούνται, για να υπάρχει συνέχεια!!!

Την Τετάρτη  6 Ιουνίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων: 2ου Προ-παιδικού, του 1ου των Προνηπίων και του 3ου των Νηπίων μας παρουσίασαν την τρίτη  και τελευταία από τις ενότητες :

«Ενθύμιον Θεσσαλονίκης»

«Όμορφη Θεσσαλονίκη...» με τις εικόνες:

Το ψάρεμα

Οι γειτονιές

Νυχτερινή διασκέδαση

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στις εκπαιδευτικούς μας για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν.

Καλό καλοκαίρι!Η κυριακάτικη βόλτα στην παραλία, οι βεγγέρες ,το φλερτ, το προξενιό, ο γάμος με όλα του τα έθιμα... ζωντάνεψαν εκπληκτικά στην καλοκαιρινή γιορτή -τη δεύτερη κατά σειρά- του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας φέτος μας ταξίδεψαν στη «Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας».

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων: 1ου Προ-παιδικού, του 3ου των Προνηπίων και του 2ου των Νηπίων μας παρουσίασαν τη δεύτερη από τις 3 ενότητες :

«Ενθύμιον Θεσσαλονίκης»

«Θεσσαλονίκη... Πάμε σαν άλλοτε...» με τις εικόνες:

 • Βόλτα στην παραλία
 • Συζήτηση και διασκέδαση στις βεγγέρες
 • Ο γάμος

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στις εκπαιδευτικούς μας για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν.

Καλό καλοκαίρι!Τα μπάνια, οι βόλτες και το φλερτ στον Λευκό Πύργο, η αγορά, τα πάρτι...

Εικόνες μια άλλης εποχής, μιας άλλης καθημερινότητας, τόσο διαφορετικής αλλά και τόσο ίδιας μας μετέφεραν με τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό τους οι μικροί μας μαθητές του  Προ-παιδικού, του 3ου τμήματος, των Προ-προνηπίων, του 2ου των Προνηπίων και του 1ου τμήματος των Νηπίων την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Μέσα από την κίνηση, τη μουσική και τον χορό τους μας παρουσίασαν τη μια από τις 3 ενότητες:

«Θεσσαλονίκη, Στον Λευκό τον Πύργο» με τις εικόνες:

 • Μπάνιο στην πλαζ
 • Ραντεβού στον Λευκό Πύργο
 • Ψώνια στην αγορά
 • Πάρτι με φίλους...

και απέσπασαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκόμενους.

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας και στις εκπαιδευτικούς μας για τις υπέροχες εικόνες και το νοσταλγικό ταξίδι που μας χάρισαν!Get Adobe Flash player


Οι μαθητές μας του 3ου τμήματος των Προνηπίων, κατά την επεξεργασία της διαθεματικής τους με θέμα τους Δεινόσαυρους, επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο. Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση από παλαιοντολόγους, είδαν σκελετούς δεινοσαύρων και επεξεργάστηκαν τα εκθέματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το μουσείο μαμούθ και πήραν πάρα πολλές πληροφορίες για αυτά τα τεράστια πλάσματα που τόσο τους γοητεύουν. Τέλος έπαιξαν, ελεύθερα στον χώρο μιμούμενα τα προϊστορικά αυτά όντα!Ο Θαλάσσιος Κόσμος και ο καλεσμένος μας

Οι μαθητές του 2ου τμήματος των Νηπίων μας, στο πλαίσιο του project «Θαλάσσιος Κόσμος», κάλεσαν τον κ. Κωνσταντίνο Γκάνια, επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά κάθισαν μαζί με τον καλεσμένο τους στην παρεούλα και ο κ. Γκάνιας τους μίλησε για τον θαλάσσιο κόσμο και τα ψάρια. Τους έδειξε εικόνες μέσα από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. Τα παιδιά έθεσαν τις ερωτήσεις τους. Πώς δημιουργούνται οι ωκεανοί, πώς γίνονται τα κύματα κ.ά.! Πριν φύγει ο καθηγητής, τα παιδιά του παρουσίασαν τις εργασίες τους και για να τον ευχαριστήσουν του χάρισαν ένα όμορφο γλαστράκι!Get Adobe Flash player


Χρώματα, αρώματα για τους μαθητές του Προ-Παιδικού τμήματος του Παιδικού μας Σταθμού στο φυτώριο "ΚΕΝΤΙΑ". Οι μικροί μας ξεναγήθηκαν στα λουλούδια και στα φυτά, χάθηκαν μέσα στα αρώματα, ξεχώρισαν χρώματα και υφές και άκουσαν χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους. Με την περιέργεια που χαρακτηρίζει αυτή την ηλικία ρώτησαν, έμαθαν, δοκίμασαν. Φυσικά-πάντα με τη βοήθεια των υπευθύνων του φυτωρίου -γνώρισαν και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την περιποίηση ενός κήπου ένας σωστός... κηπουρός!Get Adobe Flash player


Οι μικροί μας μαθητές όλων των τμημάτων των Προ-Προνηπίων επισκέφτηκαν τον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος, στην περιοχή της Νέας Κρήνης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ανακαλύπτω τον κόσμο… με τις αισθήσεις μου».

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν βιωματικά πώς ζουν τα όμορφα αυτά ζώα, να μυηθούν στην ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου, να τα χαϊδέψουν και να χαρούν το παιχνίδι, ελεύθερα στις καταπράσινες εγκαταστάσεις του ομίλου.Get Adobe Flash player


Οι μικροί - μικροί μας μαθητές του Προ παιδικού τμήματος πήγαν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στον χώρο όπου «κοιμούνται και ξυπνάνε» τα παραμύθια, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, στο Καραμπουρνάκι. Εκεί η κυρία Πετρούλα, μας υποδέχθηκε, ξενάγησε τα παιδιά στον ονειρικό κόσμο των βιβλίων, τους διηγήθηκε ιστορίες με φανταστικούς ήρωες και τέλος, διασκέδασαν όλοι μαζί στο μικρό ξύλινο σπιτάκι που έκρυβε πολλές εκπλήξεις.Get Adobe Flash player


Στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ, βρέθηκαν οι μαθητές μας των Νηπίων για  να απολαύσουν την αφήγηση του παραμυθιού της Γεωργίας Λάττα "Η αγάπη είναι κύκλος" από τον αγαπημένο ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό. Στο όμορφο περίπτερο των εκδόσεων "Διάπλους" το παραμύθι ζωντάνεψε με τη βοήθεια του θεατρικού εμψυχωτή Γιάννη Θεοδώρου και τα παιδιά μας χόρεψαν, έγιναν πεταλούδες, δέντρα και λουλούδια και πήραν και έστειλαν το μήνυμα ότι: Όλα στον κόσμο χρειάζονται αγάπη για να μεγαλώσουν γιατί, η αγάπη είναι κύκλος...!

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Get Adobe Flash player


Το Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Βιωματικής Ρομποτικής «Διακτινισμός», στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, επισκέφθηκαν οι μαθητές του 1ου τμήματος των Νηπίων μας, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018. Στο πλαίσιο του Project που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο, τα παιδιά μας έζησαν μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία γιατί... τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικές κατασκευές, έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες.Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 7 Μαρτίου το 1ο τμήμα και την Τρίτη 27 Μαρτίου το 2ο και 3ο τμήμα των Νηπίων επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα μουσείο απ’ το αλώνι ως το βελόνι».

Μέσα από  περιήγηση και ανακάλυψη, οι μικροί μαθητές γνώρισαν τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου για την υδροκίνηση και την ενδυμασία. Με παιχνίδια μουσικοκινητικά και χειροτεχνικές κατασκευές ήρθαν σε επαφή με το κοντινό μας παρελθόν, εξοικειώθηκαν με παλιές τεχνικές και υλικά και  γνώρισαν τις συνήθειες αλλά και τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής των παππούδων μας.

Έχει σχέση το φαγητό που τρώμε, η μουσική που ακούμε, τα ρούχα που φοράμε με τη Γεωγραφία; Με ποιο ύφασμα αν ράψουμε παλτό θα κρυώνουμε τον χειμώνα; Μπορεί να φτιαχτεί μια φορεσιά από ανακυκλώσιμα υλικά; Με την βοήθεια των εκπαιδευτών του προγράμματος ανακαλύψαμε τα υλικά, το μαλλί, το βαμβάκι και το μετάξι, υλικά με τα οποία φτιάχνονταν τα ρούχα τα παλιά! Φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας παραδοσιακές φορεσιές και ακούσαμε μουσική! Get Adobe Flash player


Όλα τα τμήματα των Προ-προνηπίων την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 παρακολούθησαν την κουκλοθεατρική παράσταση «Το πάρτι στο δάσος και ο Κυρ λύκος», στη ΧΑΝΘ

Πρόκειται για μια αστεία ιστορία μ’ έναν λύκο που δεν καλέστηκε στο μεγάλο πάρτι του δάσους από τα υπόλοιπα ζώα, η οποία πρόσφερε στα παιδιά όχι μόνο γέλιο αλλά και ποικίλα οπτικοακουστικά ερεθίσματα!Get Adobe Flash player


Η ζωή στο χωριό των γιγάντων δεν είναι καθόλου εύκολη για τον μικρό γίγαντα. Όλα του πέφτουν μεγάλα! Δεν μπορεί να διασχίσει το ποτάμι με μια δρασκελιά ούτε να μυρίσει τα σύννεφα όταν περνούν χαμηλά! Αποφασίζει λοιπόν να κάνει ένα ταξίδι, αναζητώντας έναν κόσμο που να του ταιριάζει καλύτερα…  Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός γίγαντας», του Γκ. Αντρέ τα παιδιά διασκέδασαν αναπτύσσοντας παράλληλα την κινητικότητά τους με αθλοπαιδιές μέσα στη σάλα... αλλά και έξω στην ηλιόλουστη αυλή!Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τα Εκπαιδευτήρια μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 σε κεντρική οδό του Πανοράματος

Παρ’ όλη τη βροχή που έπεφτε πριν ξεκινήσει η παρέλαση οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας παρέλασαν με έκδηλη υπερηφάνεια, με κλαδιά δάφνης  και σημαιούλες στα χεράκια  τους φορώντας τις στολές των Εκπαιδευτηρίων μας,  μαζί με τα σχολεία, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων του 1821.

Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από επισήμους,γονείς, συγγενείς και φίλους.Get Adobe Flash player


Δε χορταίνω να βλέπω τον ήλιο
που το φώς του σκορπάει στην πλάση
δε χορταίνω να βλέπω τους κάμπους
τα βουνά τις πλαγιές και τα δάση.

Δε χορταίνω να βλέπω τα δέντρα
τις πηγές τη μικρή μας πλατεία
δε χορταίνω να ζω ν' αναπνέω
στην ωραία αυτή Πολιτεία.

Δε χορταίνω να βλέπω ακρογιάλια
και πανώρια νησιά στην αράδα
δε χορταίνω να βλέπω εσένα
ώ Πατρίδα Ελλάδα, Ελλάδα!

Τραγουδούσαν σήμερα με δυνατή φωνή περήφανα τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού "Πρότυπα 2-4"

Αφού σημαιοστολίσαμε τον Παιδικό Σταθμό με γαλανόλευκα σημαιάκια, όλοι οι μαθητές μαζεύτηκαν στη σάλα. Μιλήσαμε για  τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και με αφορμή έναν μαθητή των Προ-προνηπίων, ο οποίος ήρθε ντυμένος τσολιαδάκι  συζητήσαμε για την ενδυμασία των Ελλήνων του 1821.

Τα παιδιά περιεργάστηκαν τη φουστανέλα του συμμαθητή τους,με τις 400 πτυχές – δίπλες όσα και τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Έμαθαν ότι  το λευκό χρώμα που κυριαρχεί σε όλη την ευζωνική στολή συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων. Μεγάλη  εντύπωση τους προκάλεσαν και τα τσαρούχια και κυρίως οι μαύρες φούντες  τους. 

Και επειδή παράδοση και ιστορία συμβαδίζουν, οι μικροί μας μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη δημοτική μας μουσική, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. 

Τέλος κατασκεύασαν μια εργασία με θέμα "το τσαρούχι του τσολιά μας", την οποία στόλισαν περιμετρικά με άσπρα και μπλε γκοφρέ.  Get Adobe Flash player


Εικοσιπέντε του Μαρτιού
ευλογημένη μέρα!
Οι ουρανοί αγάλλονται
κι η Ελλάδα πέρα ως πέρα.
Εικοσιπέντε του Μαρτιού
η Λευτεριά γιορτάζει!
Χτυπάτε τους τυράννους σας,
χτυπάτε τους! φωνάζει.

Με τον σεβασμό αλλά και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει γιορτάσαμε την Παρασκευή 23 Μαρτίου την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στο Νηπιαγωγείο μας.

Κόψαμε κλαδιά δάφνης από τον κήπο και με αυτά πλέξαμε στεφάνια, φτιάξαμε μικρές σημαιούλες και βγήκαμε στην αυλή για να κάνουμε έπαρση σημαίας ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Κάναμε με καμάρι και περηφάνια παρέλαση στο μεγάλο γήπεδο και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίωννπήγαμε στο Ηρώο Πεσόντων στην Πυλαία όπου καταθέσαμε στεφάνι και με δυνατή φωνή απαγγείλαμε τα ποιήματά μας.Get Adobe Flash player


Τα μικρά χεράκια αγαπάνε τις μυρωδάτες ζύμες, το αλεύρι που πέφτει στο τραπέζι και παίρνει σχήματα που μόνο η φαντασία τους μπορεί να δει...

Τα μικρά μας του Προ-Παιδικού τμήματος επισκέφτηκαν το εργαστήρι μαγειρικής «Μαρμίτα». Με όλες τις αισθήσεις τους γνώρισαν διάφορα μπαχαρικά και υλικά. Αφού λοιπόν τα είδαν, τα μύρισαν, τα άγγιξαν, ζύμωσαν κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα έψησαν και τα δοκίμασαν. Φεύγοντας πήραν σε πακέτο να γευτούν την δημιουργία τους στο σπίτι.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φωτογραφίζοντας τη Θεσσαλονίκη» οι μαθητές των Προνηπίων μας την Πέμπτη 1 Μαρτίου περιηγήθηκαν με τα σχολικά μας λεωφορεία και φωτογράφησαν τα Κάστρα, τη Ροτόντα και το λιμάνι της πόλης.

Επίσης τη Δευτέρα 12 Μαρτίου επισκέφθηκαν το σύμβολο της πόλης μας τον Λευκό Πύργο, ενημερώθηκαν για την ιστορία του και παρατήρησαν και φωτογράφησαν τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μνημείου.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου οι μαθητές μας έκαναν περιήγηση στις περιοχές της Αρετσού και στο Καραμπουρνάκι.Get Adobe Flash player


Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16/3 Μαρτίου οι μαθητές των τριών τμημάτων των Προ-προνηπίων επισκέφτηκαν τη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη της Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μύθι, μύθι… παραμύθι».

Στον πολύ όμορφο χώρο της Δανιηλιδείου βιβλιοθήκης τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τι είναι μια βιβλιοθήκη και πως αυτή λειτουργεί. Πως δανειζόμαστε ένα βιβλίο, ποιοι είναι οι κανόνες της βιβλιοθήκης, πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να κρατήσουμε ένα βιβλίο στο σπίτι κλπ.

Ερωτήσεις, απορίες ,περιέργεια... απαντήθηκαν με πολύυυυυυ μεγάλη υπομονή από την υπεύθυνη του χώρου, για να χαθούν μετά μέσα στον πολύχρωμο φανταστικό κόσμο των βιβλίων.

Όταν πια κουράστηκαν από την περιήγηση και το ξεφύλλισμα κάθισαν και απόλαυσαν τη διαδραστική αφήγηση του αγαπημένου τους παραμυθιού "Τώρα".

Στο τέλος κατασκεύασαν με χαρτόνι και ροζ τέμπερα τον κεντρικό ήρωα του παραμυθιού.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γλωσσομάθειας των Εκπαιδευτηρίων μας, μας παρουσίασαν το πρόγραμμα «We speak English, too…!!!».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, όλοι μαζί  απολαύσαμε τα παιδιά μας σε μια γιορτή γεμάτη τραγούδια, κίνηση, ρυθμό και απολαυστικούς διαλόγους που με μεγάλη χαρά ετοίμασαν με την καθηγήτρια των Αγγλικών. Η διευθύντρια του νηπιαγωγείου μας στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: Καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται καθημερινά προς την κατεύθυνση ενός πολυπολιτισμικού μοντέλου αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε σωστά ξένες γλώσσες.

Στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μας έχουμε εντάξει καθημερινά το μάθημα της αγγλικής γλώσσας στις τάξεις των προνηπίων και των νηπίων.

Η καθηγήτρια των αγγλικών μέσα στον ασφαλή και οικείο χώρο του σχολείου μας, σε μια φιλική ατμόσφαιρα μαζί με τα παιδιά μας παίζουν παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια μνήμης, κατασκευάζουν και ζωγραφίζουν. Και έτσι οι μικροί μαθητές αποκτούν σιγά σιγά μια ‘’ρουτίνα’’ που τους βοηθάει να έχουν θετική στάση για την ξένη γλώσσα που διδάσκονται.

Σήμερα είμαστε εδώ σε μια γιορτή των παιδιών μας. Δεν θα κρίνουμε το γλωσσικό τους επίπεδο αλλά θα χαρούμε και θα χειροκροτήσουμε την προσπάθειά τους. Με αγωνία περιμένουν να σας παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και να δεχθούν το χειροκρότημα ΌΛΩΝ μας.Get Adobe Flash player


Art Gallery, Lola Nikolaou-Νήπια

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 το 3ο τμήμα και την Παρασκευή 2 Μαρτίου το 1ο και 2ο τμήμα των Νηπίων επισκέφθηκαν την έκθεση Private Collection IV στην Art Gallery, Lola Nikolaou. Εκεί οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της κυρίας Λόλας Νικολάου παρατήρησαν έργα τέχνης διαφόρων Ελλήνων καλλιτεχνών και συζητήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί το κάθε ένα από αυτά.Get Adobe Flash player


Ολοκληρώνοντας την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Φωτογραφίζοντας τη Θεσσαλονίκη» οι μαθητές των Προνηπίων μας συζήτησαν και για δυο παραδοσιακά προϊόντα της πόλης μας, το κουλούρι και την μπουγάτσα. Για να δουν λοιπόν και να γευτούν και αυτό το κομμάτι της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το εργαστήρι αρτοζαχαροπλαστικής «Μπουγάτσα Σαρρής», στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

Τους μαθητές μας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου υποδέχθηκαν και ξενάγησαν με πολλή ευγένεια και… υπομονή οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. Στη συνέχεια πέρασαν στο εσωτερικό τμήμα του εργαστηρίου, είδαν τους φούρνους, το ζυμωτήριο και τον χώρο "ξεκούρασης" της ζύμης. Στο τμήμα που παρασκευάζεται το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης οι αρτοποιοί αρχικά μας έδειξαν την ετοιμασία της ζύμης του και στη συνέχεια το έπλασαν, το "πέρασαν" μέσα από σουσάμι, το ένωσαν και το έψησαν.

Στο τμήμα της μπουγάτσας τα παιδιά παρακολούθησαν τον εντυπωσιακό τρόπο που οι εξειδικευμένοι παρασκευαστές ανοίγουν το φύλλο, ετοιμάζουν τη γέμιση και φτιάχνουν τη μπουγάτσα.

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση οι ευγενικοί οικοδεσπότες μας κέρασαν τα παιδιά μας τι άλλο; Λαχταριστά κουλούρια Θεσσαλονίκης!

Την επόμενη ημέρα ολόκληρο το νηπιαγωγείο μας μοσχομύρισε.. μπουγάτσα!

Οι νηπιαγωγοί έψησαν στην κουζίνα μας την μπουγάτσα που μας είχαν προσφέρει από την "Μπουγάτσα Σαρρής" και αχνιστή μοιράστηκε σε όλες τις τάξεις ώστε να δοκιμάσουν τα παιδιά τη γεύση της.Get Adobe Flash player


Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Προ-Παιδικού τμήματος, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μουσικές Διαδρομές».

Τον Παιδικό μας Σταθμό «Πρότυπα 2-4» επισκέφτηκαν οι καθηγητές μουσικής του Πρότυπου Μουσικού Ωδείου των Εκπαιδευτηρίων μας, οι οποίοι  παρουσίασαν στα παιδιά ένα πιάνο, μια κλασική κιθάρα κι ένα βιολοντσέλο. Μετά, τα μουσικά όργανα άρχισαν να βγάζουν ήχους, ρυθμό, μουσική… και οι μικροί ακροατές άκουγαν με ενθουσιασμό. Όταν οι μουσικοί μας τους  παρότρυναν να κινηθούν στο ρυθμό της μουσικής, οι μικροί μας άλλο που δεν ήθελαν... και ξεκίνησαν έναν ξέφρενο χορό!

Στο τέλος, τα παιδιά πλησίασαν τα μουσικά όργανα και με την βοήθεια των καθηγητών μουσικής, επιχείρησαν να παίξουν με αυτά!Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ήχοι και μουσικές» τα τμήματα των Προ-προνηπίων επισκέφτηκαν την Τρίτη 6 Μαρτίου το Μουσικό Εργαστήρι Ω2.

Τα παιδιά πειραματίστηκαν με την κίνηση και τη μουσική και "ταξίδεψαν" σε διάφορες χώρες και γνώρισαν την μουσική τους. Έτσι λοιπόν με την κίνηση και τη δραματοποίηση έγιναν ταυρομάχοι στην Ισπανία, βρέθηκαν σε μια κινέζικη γιορτή, χόρεψαν αργεντίνικο ταγκό, τον χορό της βροχής και ελληνικό συρτάκι!Get Adobe Flash player


Μπορεί ένα χελιδόνι να μη φέρνει την Άνοιξη, οι μαθητές της Γ' τάξης όμως  ετοίμασαν τις φωλιές τους, φόρεσαν τον Μάρτη τους για το καλό και τραγούδησαν το μήνυμα της Άνοιξης...Get Adobe Flash player


Μία διαφορετική εκδοχή του γνωστού ήρωα  παρακολούθησαν οι μαθητές των Νηπίων μας από τον κουκλοθίασο REDICOLO, στο Θέατρο Σοφούλη την Τετάρτη 28/2/18. Μια ιστορία με ήρωα έναν φαντασμένο Ρομπέν των Δασών που νομίζει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του και που μέσα από τα παθήματά του διασκεδάζει και αφυπνίζει.

Μία παράσταση για τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα, με ζωντανή μουσική, έξυπνο χιούμορ, συναρπαστική δράση και μία απρόσμενη ανατροπή όπου τα παιδιά καλούνται να δώσουν τη λύση!

Απολαύαμε μικροί και μεγάλοι  μία διαφορετική προσέγγιση του γνωστού Ρομπέν των Δασών, πάνω σε πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση. Ο Ρομπέν του κουκλοθιάσου redicolo πολεμά χωρίς συντρόφους και έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Πομπώδης και φαντασμένος, με χαρακτηριστικά σούπερ ήρωα, καταλήγει να είναι ένας κωμικός Ρομπέν, ένας Ρομπέν αντιήρωας, που μέσα από τα παθήματα του διασκεδάζει και αφυπνίζει. Απέναντι στον ατομικισμό, την προσωπολατρία και την ανάθεση των δικών μας προβλημάτων σε άλλους, η παράσταση αναδεικνύει αξίες όπως είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη κτλ.Get Adobe Flash player


Οι μικροί ταξιδευτές του Προ-παιδικού τμήματος συνεχίζοντας την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Σε θάλασσα, στεριά ταξιδεύω με χαρά» επισκέφτηκαν το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894, στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μηχανοδηγό που τους ξενάγησε στον χώρο και είδαν χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Στον εξωτερικό χώρο  τα παιδιά  παρατήρησαν τα τρένα και τις ράγες, επισκέφθηκαν ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν, αγγλικής κατασκευής που χρονολογείται από το 1900 και που σταθμεύει στον περίβολο. 

Το πιο διασκεδαστικό όμως ήταν η βόλτα με το μικρό βαγονάκι του μουσείου που το οδήγησαν όοοοολοι μαζί!!!Get Adobe Flash player


Τα παιδιά όλων των τμημάτων των Προ-προνηπίων παρακολούθησαν τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Η παπλωματού», εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο παραμύθι των Τζ. Μπαρμπώ και Γκ. Μάρκερ, τη Δευτέρα 26/2/18 στο θέατρο «Αριστοτέλειον»

Οι ηθοποιοί μέσα από το χορό και το τραγούδι αφηγήθηκαν την όμορφη ιστορία ενός γενναιόδωρου κοριτσιού, το οποίο με τα μαγικά του δάχτυλα έφτιαχνε τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χάριζε στους φτωχούς...Get Adobe Flash player

 

"Μουσικές του Κόσμου" γνώρισαν οι μικροί μας μαθητές του Προ-παιδικού τμήματος στο Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι Ω2, με αφορμή τη θεματική ενότητα "Μουσικές διαδρομές".

Αφού γνωρίστηκαν με τους υπεύθυνους παιδαγωγούς του Ω2, τα παιδιά έφτιαξαν μια μαγική πόρτα με μαξιλάρια που έμοιαζαν με γιγάντιες πέτρες... Μέσα από αυτήν περνούσαν και γνώριζαν κάθε φορά και μία νέα χώρα καθώς και την μουσική αυτής.  Με την κίνηση και τη δραματοποίηση έγιναν ταυρομάχοι στην Ισπανία, βρέθηκαν σε μια κινέζικη γιορτή, χόρεψαν αργεντίνικο ταγκό, στην Αμερική χόρεψαν το χορό της βροχής και με ένα ξέφρενο συρτάκι επέστρεψαν και πάλι στην Ελλάδα!  Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα μικρά μας πειραματίστηκαν με την κίνηση και τη μουσική. Get Adobe Flash player

 

«Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» έψαξαν μαζί με τη συγγραφέα Δελίνα Βασιλειάδη οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης του θέματος της φιλαναγνωσίας, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη συγγραφέα του παιδικού αυτού βιβλίου η οποία μας  αφηγήθηκε την ιστορία, συζήτησε με τα παιδιά  και απάντησε σε ερωτήσεις τους  για το επάγγελμα του συγγραφέα. Μετά  παίξαμε την ιστορία στο κουκλοθέατρο και τα παιδιά της χάρισαν τα δώρα που της είχαν ετοιμάσει στην τάξη:ένα στέμμα για δημιουργικές ιδέες, το βιβλίο εικονογραφημένο από τα ίδια και μια αφίσα .Get Adobe Flash player

 

Την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» μεταμορφωμένη- από την Κάρμεν Ρουγκέρη και τους συνεργάτες της - σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του μοναδικού συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων μας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η παράσταση με διαλεχτούς ηθοποιούς-τραγουδιστές, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια, γεμάτη χρώματα και φως με μια συναρπαστική πλοκή, κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών μας. 

Ο πρίγκιπας Ταμίνο -σύμβολο της αρετής και της αγάπης, βρίσκει στο πρόσωπο της Παμίνας το ιδανικό ταίρι. Με όπλο την αγάπη, οι ήρωές μας θα νικήσουν και θα ενωθούν για πάντα. Μαζί τους ο Παπαγκένο, ένας τρισχαριτωμένος παραμυθένιος ήρωας που με τις σκανδαλιές του θα χαρίσει στα παιδιά στιγμές χαράς και γέλιου. Το έργο τελειώνοντας βρίσκει τους δυο εχθρούς, βασίλισσα της νύχτας και βασιλιά της μέρας, ενωμένους. Το καλό θα νικήσει το κακό και θα απλωθεί σ' όλη τη γη.Get Adobe Flash player


Σήμερα στο Σχολείο μας, τηρώντας τις πατροπαράδοτες παραδόσεις, γιορτάσαμε τα «Κούλουμα» και αποχαιρετήσαμε το καρναβάλι.

Από νωρίς στις τάξεις μας συζητήσαμε για τη νηστεία της Σαρακοστής, τα νηστίσιμα φαγητά που επιλέγουμε να τρώμε καθώς και για το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς με πολύ -πολύ χρώμα και ακόμα περισσότερη φαντασία ,την κυρά Σαρακοστή για να μετράμε τις μέρες ως το Πάσχα, και φορέσαμε τις μάσκες μας.

Αφού υποδεχθήκαμε και τους μικρούς μας συμμαθητές του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4» που  ανέβηκαν στο ΜΕΓΑΛ…ΟΟΟ σχολείο, φάγαμε όλοι μαζί στη σάλα του Νηπιαγωγείου τα σαρακοστιανά μας, τα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά, χορέψαμε με το γαϊτανάκι, τραγουδήσαμε και μετά πετάξαμε τον μεγάλο χαρταετό την αυλή!

Ο χαρταετός μας πέταγε ψηλά, πολύ ψηλά και εμείς φωνάζαμε «αμόλα καλούμπααααααααα!» Get Adobe Flash player

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα επισκέφθηκαν οι μαθητές των Προνηπίων μας. Aρχικά τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση: «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί - Δύο κόσμοι» και ανακάλυψαν την ομορφιά των έργων ζωγραφικής, γλυπτών και βιτρό των δυο καλλιτεχνών.

Στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, ξεναγήθηκαν στα πάνω από εκατό έργα του Πάρι Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα, έπιπλα), εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα, τη λογοτεχνία (Σεφέρης), πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο ακολούθησαν την πορεία της συζύγου του, ζωγράφου Μερόπης Πρέκα μέσα από 40 δημιουργίες της: υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα και είδαν το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές  μας γεμάτοι από την ομορφιά και τη φαντασία των  δημιουργών  έφτιαξαν τα δικά τους  γλυπτά έργα  με πλαστελίνη εμπνευσμένα από τα άλογα, τον  Ίκαρο και τα καράβια του Πάρι Πρέκα  και τα πουλιά της Μερόπης Πρέκα.Get Adobe Flash player


Αποκριάτικος χορός Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου

Μικροί και μεγάλοι με πολύ χορό και κέφι διασκέδασαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Grand Ballroom του Συνεδριακού Κέντρου Polis, στον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό του Νηπιαγωγείου μας και του Παιδικού μας Σταθμού.

Ο γνωστός μάγος Manolo μας διασκέδασε με παντομίμα, με ταχυδακτυλουργικά και ζογκλερικά κόλπα και μας μετέφερε σ έναν μαγικό κόσμο΄όπου... τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!

Οι μικροί μασκαράδες ντυμένοι με τις πολύχρωμες στολές τους, μαζί με τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς τους, χόρεψαν .από latin και limbo dance ως παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, έπαιξαν με τις οφθαλμαπάτες που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί μας και μας χάρισαν ένα υπέροχο απόγευμα.

Και του χρόνου!!!Get Adobe Flash player

Πιστοί στην παράδοση, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, γιορτάσαμε όλοι μαζί Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Σχολείου μας, στη σάλα του Νηπιαγωγείου. 

Ψήσαμε στον κήπο μας  μπριζολάκια και μπιφτεκάκια στα κάρβουνα και «πλέξαμε» το γαϊτανάκι με αποκριάτικους και παραδοσιακούς ρυθμούς, χορέψαμε, γελάσαμε, τραγουδήσαμε! Η μυρωδιά των ψητών έφτασε μέχρι και το δημοτικό... γι’ αυτό  και εμείς κάναμε έκπληξη στους μεγάλους μας φίλους, τους μαθητές του δημοτικού.

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μας πήγαμε σε όοοολα τα τμήματα όοοολων των τάξεων και τους κεράσαμε από τις ‘’τσικνισμένες’’  νοστιμιές!!  Έτσι όπως ορίζει και το έθιμο, όλη η οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων , μικροί και μεγάλοι, τσίκνισαν και χάρηκαν τη μέρα αυτή! Get Adobe Flash player

 

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του Προ-παιδικού τμήματος με τη θεματική ενότητα "Σε θάλασσα, στεριά ταξιδεύω με χαρά", υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

«Το σχολικό... ξύπνησε»

Στο πίσω μέρος της αυλής τα σχολικά λεωφορεία «κοιμούνται». Κάποια στιγμή ένα από αυτά «ξύπνησε» και τα παιδιά θέλησαν να δουν με ποιον τρόπο πήρε μπρος. Έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν τον οδηγό μαζί με το λεωφορείο στον προαύλιο χώρο του Παιδικού Σταθμού. Μ' αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά γνώρισαν, παρατήρησαν και επεξεργάστηκαν το εσωτερικό του σχολικού λεωφορείου. Επιβιβάστηκαν στο όχημα, κάθισαν στις θέσεις, δέσανε τις ζώνες, επικοινώνησαν στον ασύρματο, κάθισαν στη θέση του οδηγού, είδαν τη μηχανή και τέλος «βίδωσαν» τις βίδες από τις ρόδες με τα εργαλεία της τάξης.

Οι παιδαγωγοί χώρισαν κάθετα ένα μεγάλο χαρτόνι σε δύο ίσα κομμάτια (αέρας, στεριά). Μαζί με τα παιδιά ξεφύλλισαν περιοδικά και εφημερίδες και επέλεξαν εικόνες με μεταφορικά μέσα, που σχετίζονται με τον αέρα και τη στεριά (πχ αεροπλάνο, ελικόπτερο, αυτοκίνητο κ.α.). Αφού τις έκοψαν οι παιδαγωγοί, τις έδωσαν στα παιδιά και μαζί τις τοποθέτησαν στο σωστό κομμάτι του χαρτονιού!Get Adobe Flash player


Τη ζωντανή παράσταση «Διαστημική Αποστολή 101 - Προορισμός: Ηλιακό Σύστημα» παρακολούθησαν ως «διαστημικοί επισκέπτες» οι μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων μας στο NOESIS.

Στο πλανητάριο οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα πιο γνωστά ουράνια σώματα, όπως ο ήλιος και η σελήνη, παρατήρησαν βασικούς αστερισμούς, έμαθαν για τη φωτορύπανση και γνώρισαν το φαινόμενο ημέρα - νύχτα καθώς και τη μέτρηση του χρόνου σε ημέρες, μήνες και έτη. Κατόπιν, ταξίδεψαν στο ηλιακό μας σύστημα και έμαθαν για τις συνθήκες που επικρατούν στους πλανήτες, αναγνωρίζοντας πόσο πολύτιμη είναι η ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας, τη Γη.

H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018.Get Adobe Flash player

 

Τα χεράκια μου σταυρώνω
τη φωνούλα μου υψώνω
και σας παρακαλώ θερμά
Ιεράρχες ταπεινά.

Σεις που είστε φωστήρες
και του κόσμου οι σωτήρες
φωτίστε και εμένα το μικρό
που πηγαίνω στο σχολειό.

Για τους τρεις δασκάλους της Ορθοδοξίας μας, τους προστάτες των μαθητών, δασκάλων και της γνώσης μίλησαν οι εκπαιδευτικοί με απλό και κατανοητό τρόπο σε όλα τα τμήματα του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας. Στη συνέχεια οι μικροί μας μαθητές έκαναν διάφορες κατασκευές με θέμα τους τρεις Ιεράρχες.Get Adobe Flash player

Μια μέρα μάθησης αλλά και ψυχαγωγίας για τα μικρά μας του Προ-παιδικού τμήματος στο «Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας», στην περιοχή της Θέρμης. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τα ζώα της φάρμας και τα μικρά τους μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, να τα ταΐσουν και να «βοηθήσουν» στις απλές καθημερινές δουλειές του αγροκτήματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φύση και τα ζώα αλλά και κοντά το ένα με το άλλο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές των Προ-Προνηπίων επισκέφτηκαν τον χώρο της «Αρμονίας», στην Καλαμαριά, με σκοπό να γυμναστούν κάνοντας παιδική yoga. Τα παιδιά με τη βοήθεια των παιδαγωγών της «Αρμονίας» γυμνάστηκαν με διασκεδαστικό τρόπο! Δραματοποίησαν μια ιστορία με το σώμα τους και έγιναν οι τραμπάλες, το καρουζέλ, η ρόδα καθώς και τα συγκρουόμενα παιχνίδια ενός λούνα παρκ! Μ' αυτόν τον διαφορετικό τρόπο εξάσκησαν την κινητικότητα και τον συντονισμό τους.Get Adobe Flash player

 

Τον «Καπετάν Μπουγάδα» επισκέφθηκαν στη βρεφική σκηνή του θεάτρου «Αθήναιον» όλοι οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού.

Τα παιδιά πήραν με ενθουσιασμό τα εισιτήρια της παράστασης και ανυπομονούσαν να ξεκινήσει το έργο! Καθώς περίμεναν στη σάλα του θεάτρου, μια ευχάριστη έκπληξη τους περίμενε... Ο καπετάνιος υποδέχτηκε τους λιλιπούτειους φίλους του, τους άνοιξε την είσοδο και όλοι μαζί ανέβηκαν πάνω στη σκηνή του θεάτρου. Τα παιδιά παρακολούθησαν όλο το έργο πάνω στη σκηνή, κάτι που τους ενθουσίασε, διότι συμμετείχαν ενεργά σ' αυτό.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το παιχνίδι ανάμεσα στα απλωμένα ρούχα, τα νερά, τα πανιά, τους κουβάδες... Πόσα καινούρια υλικά, πόσες καινούριες ιδέες! Μπορεί να τσαλαβουτήσει στα νερά, να γίνει «αδιάβροχο», ακόμη και να γίνει ο φίλος μας καπετάνιος στο τέλος!

Αφού ολοκληρώθηκε η παράσταση, τα παιδιά μαζί με τον καπετάνιο πλημμύρισαν τον χώρο με σαπουνόφουσκες!Get Adobe Flash player

 

...παρακολούθησαν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο οι μαθητές των Προνηπίων και των Νηπίων μας την Τρίτη 16/1/18.  Με τρεις ιστορίες που διαδραματίζονται μέσα στο δάσος οι μικροί μας μαθητές ταξίδεψαν στον μαγικό χώρο των παραμυθιών που συμβολίζει την ίδια τη ζωή με τις περιπέτειες, τις ανακαλύψεις και τις εκπλήξεις της.

Αφήγηση των ιστοριών του δάσους από τη θεατρολόγο και κουκλοπαίχτρια Ιωάννα Μαμακούκα και τη Λίζα Μαμακούκα να συνοδεύει μουσικά.Get Adobe Flash player


Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και η οικογένειά  του Παιδικού μας Σταθμού μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν μας επισκέφθηκαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας. Φωτεινά χαμόγελα και μελωδικές φωνές  πλημμύρισαν τη σάλα του Παιδικού μας Σταθμού. Οι μεγάααααλοι  έψαλλαν στους λιλιπούτειους  συμμαθητές τους  τα κάλαντα, τους αφηγήθηκαν χριστουγεννιάτικες ιστορίες και τους μοίρασαν χάρτινα καραβάκια. Στις δασκάλες του Παιδικού Σταθμού πρόσφεραν  μανταρίνια, καρύδια και ρόδια μέσα σ' ένα όμορφο πουγκί, που ήταν δική τους κατασκευή, υποστηρίζοντας τα όμορφα έθιμα του τόπου μας!

Τα παιδιά του Παιδικού σταθμού ανταπέδωσαν τη γλυκιά  αυτή πράξη  προσφέροντάς τους κι αυτά με τη σειρά γλυκά και σοκολατάκια...

Και του χρόνου με υγεία και χαμόγελο!Get Adobe Flash player


Οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού στρώθηκαν στη δουλειά και με πολύ σοβαρότητα και αφοσίωση - αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες- έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κατασκευές, δωράκια για τους αγαπημένους τους. Η βασική ιδέα ίδια για κάθε τμήμα, αλλά το προσωπικό στυλ και η φαντασία καθενός έκανε την κάθε δημιουργία μοναδική για τη μαμά, τον μπαμπά, τη γιαγιά και τον παππού ή για το αδερφάκι, για να τους ευχηθούν « Χρόνια πολλά»!!!

Αφού χορέψαμε γύρω από το δέντρο μας τα παιδιά πήραν τις κατασκευές τους σε μια χάρτινη σακούλα αη-Βασίλη, κατασκευή των εκπαιδευτικών μας και μας χαιρέτησαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Καλές γιορτές για εσάς και για τις οικογένειές σας παιδάκια μας!!!Get Adobe Flash player


Το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στον Φοίνικα επισκέφθηκαν οι μικροί μαθητές τμήματος των Νηπίων μας για να ψάλλουν τα κάλαντα, να ευχηθούν στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί και να τους προσφέρουν δώρα.Get Adobe Flash player


Ένα ταξίδι στο χρόνο, εκατομμύρια χρόνια πριν είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές των Νηπίων μας τη Δευτέρα 18/12 στο θεματικό πάρκο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, «Δεινόσαυροι», στο περίπτερο 5.

Γιγάντιοι δεινόσαυροι που «ζωντανεύουν», καπνοί, το δεινόδενδρο και πολλές ακόμη εκπλήξεις περίμεναν  τους επισκέπτες, για να τους βοηθήσουν να βιώσουν το ταξίδι τους στο χωροχρόνο καθώς τα τεράστια ρομποτικά εκθέματα, οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές, οι ήχοι, αλλά και η ατμόσφαιρα του χώρου, τους έδιναν  την αίσθηση ότι βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στην προϊστορική εποχή, όποτε και ζούσαν τα εντυπωσιακά ζώα ο τρομακτικός Ρεξ, ο αλλόκοτος Τρικέρατος, ο Βραχιόσαυρος, ο Διπλόσαυρος και άλλοι.

Κεντρικός ήρωας του πάρκου είναι το δεινόδεντρο, το οποίο είναι ένα δέντρο που μιλάει και στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την οικολογία και το περιβάλλον.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: "Ταξίδι στη χώρα των χρωμάτων" το Προ-παιδικό τμήμα του Παιδικού μας Σταθμού υλοποίησε τις παρακάτω δραστηριότητες:

«Πού ταξιδεύουν οι μπίλιες;»
Σ’ ένα χάρτινο κουτί, οι παιδαγωγοί τοποθέτησαν ένα λευκό χαρτί, πέντε μικρές μπίλιες και μερικές σταγόνες χρώμα. Τα παιδιά, με τη σειρά τους άρχισαν να κουνάνε το κουτί δεξιά-αριστερά και οι μπίλιες, παρασύροντας το χρώμα, δημιούργησαν ακανόνιστα χρωματικά μονοπάτια!

«Τα χρωματιστά κυκλάκια»
Οι παιδαγωγοί τοποθέτησαν στην παρεούλα ένα χαλί με χρωματιστούς κύκλους. Το κάθε παιδί, έπρεπε να βρει και να πατήσει στο χρώμα που του ζητήθηκε από τις παιδαγωγούς. Μ’ αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, τα παιδιά ανακάλυψαν τον όμορφο κόσμο των χρωμάτων.Ένα βιολί με τη μαγική μουσική του Τσαϊκόφσκι μας έβαλε στη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη, που τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού την απέδωσαν τόσο μοναδικά, τόσο υπέροχα!!!

Get Adobe Flash player

...Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το χιόνι πέφτει απαλά στους δρόμους και όλοι βιάζονται να γυρίσουν σπίτι τους.«Καρυοθραύστης»

Πατήστε για να κατεβάσετε την  arrow πρόσκληση του Παιδικού Σταθμού, την arrow πρόσκληση του Νηπιαγωγείου και την arrow αφίσα.

«Καρυοθραύστης» Χριστουγεννιάτικη παράσταση Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο με δυο παραστάσεις:

Παιδικού Σταθμού στις 17.30 και Νηπιαγωγείου στις 19.30... Παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της μικρής Κλάρας...  Όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα τα παιχνίδια ζωντανεύουν και γιορτάζουν

...Ο Καρυοθραύστης- δώρο του νονού των παιδιών- γίνεται ένας όμορφος πρίγκιπας που ταξιδεύει μαζί με την Κλάρα...

Στο ονειρεμένο ταξίδι τους εξουδετερώνουν τον βασιλιά των ποντικών, περνούν από τη χώρα των Ζαχαρωτών, συναντούν τη Νεράιδα Ζαχαρένια και φτάνουν στο βασίλειο των Λουλουδιών.

Εκεί, υπέροχα λουλούδια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς...

Οι μικροί «ηθοποιοί» του Παιδικού μας Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας μέσα από τους ρόλους τους ,στα βήματα της ονειρικής μουσικής του Τσαϊκόφσκι δημιουργούν όμορφες εικόνες, ευχάριστα όνειρα, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και μας βάζουν στο κλίμα των Χριστουγέννων!!!

Ένα γλυκό παραμύθι που κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται, να ελπίζουν..Get Adobe Flash player

Και φυσικά φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τον λαχανόκηπό μας φυτεύοντας τα φυτά που θα μας δώσουν τα λαχανικά της εποχής. Μέσα Νοέμβρη και ήρθε η ώρα να βάλουμε τα νέα μας φυτά.

Κάθε τμήμα έχει το δικό του παρτέρι.Παντζάρια, λάχανα, μαρουλάκια, μαϊντανοί και σέλινο τοποθετήθηκαν με πολύ φροντίδα στους ξύλινους λαχανόκηπους μας με λίιιιιιιγη βοήθεια από τις κυρίες μας.

Τώρα θα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία και καθημερινή φροντίδα να μεγαλώσουν τα λαχανικά μας ,για να τα κόψουμε και να κάνουμε βιολογική σαλάτα για όλη την οικογένεια του Παιδικού Σταθμού μας!!!Get Adobe Flash player

Με την επίσκεψη στο κατάστημα, αλυσίδας super market οι μαθητές των νηπίων μας συνέχισαν την επεξεργασία της θεματικής ενότητας : «Τα αγαθά της γης».

Αρχικά οι μαθητές μας παρατήρησαν τον εξωτερικό χώρο ( πάρκινγκ, θέσεις αναπήρων, εισόδους λιανικής-χοντρικής πώλησης, ΑΤΜ, ταμπέλες) και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα διάφορα τμήματα (κρεοπωλείο, τυροκομικά, τμήμα φρούτων, απορρυπαντικών, τμήμα κατεψυγμένων κλπ), περπάτησαν στους διαδρόμους, παρατήρησαν τα προϊόντα και συζήτησαν για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων (ελληνικά- εισαγόμενα) αλλά και για την σωστή συμπεριφορά μας μέσα και έξω από αυτούς τους χώρους.Get Adobe Flash player

Το μεγάλο ρολόι του σύμπαντος γύρισε πάνω από 124 εκατομμύρια χρόνια πίσω, πριν από την προ – προ – προϊστορική εποχή, για τα μικρά μας των Προνηπίων όταν βρέθηκαν ανάμεσα στους Kυρίαρχους στον πλανήτη Γη: τον τρομακτικό Ρεξ, τον αλλόκοτο Τρικέρατο, τον Βραχιόσαυρο, τον Διπλόσαυρο και τη μεγάλη παρέα τους, που δεν έχει δει ανθρώπινο μάτι από κοντά, στο θεματικό πάρκο της ΔΕΘ.

Ανάμεσα στα 30 εκθέματα, εκ των οποίων τα 20 είναι γιγάντιοι δεινόσαυροι, οι μαθητές μας έκαναν ταξίδι στο χρόνο και είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους δεινόσαυρους και το περιβάλλον τους και να ζήσουν μια βιωματική εμπειρία, η οποία τους έδωσε πληροφορίες για την εποχή των δεινοσαύρων, τις κλιματικές αλλαγές και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Στη συνέχεια οι μικροί εξερευνητές έψαξαν στην άμμο να βρουν κόκκαλα δεινοσαύρων.

Τέλος χόρεψαν και πήραν πτυχία συμμετοχής.Get Adobe Flash player


Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν οι μικροί μαθητές των Νηπίων μας στα πλαίσιο της θεματικής ενότητας: «Τα αγαθά της γης». Χθες, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, αφού πήραμε ειδική άδεια, με τρία σχολικά λεωφορεία κατευθυνθήκαμε στον εμπορευματικό τομέα του λιμανιού. Στην πύλη μας υποδέχτηκε ο κ. Καιλης δίνοντας στα παιδιά χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία και τις δραστηριότητες του λιμανιού. Η ξενάγηση, για λόγους ασφαλείας ,πραγματοποιήθηκε πάνω από τα σχολικά λεωφορεία, με πολλές στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος. Περνώντας τον έλεγχο, είδαμε τις παλιές εγκαταστάσεις του λιμανιού ,στάβλους, παλιούς γερανούς κ.α. Τα παιδιά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρατήρησαν τα κοντέινερ και τους τρόπους μεταφοράς των προϊόντων με τους γερανούς, καθώς και μερικά κοντέινερ που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών. Ακόμη είδαμε ένα μεγάλο πύργο από καλαμπόκι και σιτάρι και ένα «βουνό» χαλκοσιδήρου που ήρθε από την Καστοριά. Με δέος τα παιδιά παρατήρησαν το μέγεθος και τον όγκο των 2 μεγάλων γερανών του λιμανιού που μεταφέρουν έως 150.000 τόνους. Τέλος είδαμε πυροσβεστικό πλοίο και μάθαμε για τον ρόλο τους την ασφάλεια του λιμανιού ,των πλοίων και των εμπορευμάτων.Get Adobe Flash player

 

Εμείς οι δημοσιογράφοι των Προνηπίων στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», γίναμε δεκτοί από τον υπεύθυνο του ραδιοφώνου, συνομιλήσαμε με τους συναδέλφους, περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις ,είδαμε τους χώρους και τις τεχνικές υποδομές-άψογα όλα-και φυσικά μετά βγήκαμε στον ‘’αέρα’’. Η συνάδελφος Νικόλ Καζαντζίδου, που ήταν στο στούντιο, μας καλωσόρισε και μας παραχώρησε το μικρόφωνο της εκπομπής της για να συστηθούμε στους ακροατές μας, να πούμε για το project που δουλεύουμε αυτόν τον καιρό « Μικροί δημοσιογράφοι», και να πούμε ένα τραγουδάκι. Ε… δώσαμε και λίγο το μικρόφωνο στην κυρία μας να πει και αυτή κάτι… πριν φύγουμε ανταλλάξαμε έντυπα, μας έδωσαν την εφημερίδα τους και τους δώσαμε τη δική μας . Η AGB κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά ακροαματικότητας την ώρα που ακούστηκε η δική μας «καλημέραααααααααααααα»!!!Εκεί που εμείς απλά βλέπουμε κηλίδες μπογιάς σε έναν καμβά ή σε ένα χαλί ή ένα τοίχο το παιδί διερευνά και μαθαίνει!!!

Οι μαθητές του Προ-Παιδικού μας τμήματος συμμετείχαν σ’ ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα, το Messy Play στο Καλλιτεχνικό εργαστήριο «Hehe art», που βρίσκεται στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας. Τα μικρά μας εξερεύνησαν ελεύθερα και πειραματίστηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο! Χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις ήρθαν σε επαφή με διάφορες υφές, χρώματα αλλά και μυρωδιές.

«Το Messy Play, πάνω απ όλα, ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν μια θετική προσέγγιση απέναντι στις νέες εμπειρίες. Παρέχει στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, έναν άριστο τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης, καθώς και απελευθέρωσης από τις καθημερινές προσδοκίες για καθαριότητα, τάξη και γενικά κομφορμισμό. Και ακριβώς επειδή αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αποτελεί για τα παιδιά την ιδανική ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους!

Link 

Get Adobe Flash player

Αεροπόρος θα γινώ τη γη να μην αγγίζω,

νάμαι ψηλά στον ουρανό,

τα σύννεφα να σχίζω...

Τα Προ-Νήπια μας σήμερα άφησαν τις τάξεις τους και έκαναν μάθημα... στα αεροπλάνα. Στο πλαίσιο του τριημέρου εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Μίκρας.

Τα πρόσωπά τους έλαμπαν από έξαψη και περιέργεια όταν το προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Μοίρας, αλλά ιδιαίτερα όταν είχαν την χαρά να ανέβουν σε ένα Canadair CL- 415, να μάθουν πως γίνεται η κατάσβεση μιας φωτιάς από αέρος και σε μια θρυλική Ντακότα.

Το πιλοτήριο, με όλες του τις συσκευές, τα φωτάκια, τα χειριστήρια, ένας καινούριος θαυμαστός κόσμος. Το αεροπλάνο τόοοοσο μεγάλο στα ματάκια τους και τόοοοοσο γοητευτικό με τα τεράστια φτερά του. Η στολή του πιλότου με τα διακριτικά της, υλικό για όνειρα...Get Adobe Flash player

«Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό Kουτί των Ήχων» στο «Θέατρο Τ»- Προ-Προνήπια

Τί θα συμβεί όταν ο κύριος ΚΙΧ αποφασίσει να εγκαταλείψει την Πόλη της Φασαρίας ακολουθώντας την καρδιά του;

Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός δράκος και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, τον ωθούν σε μια μαγική περιπέτεια!

‘Ένα σύγχρονο παραμύθι που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προηχογραφημένους ήχους, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα παρακολούθησαν την Τετάρτη 8/11,οι μαθητές των Προ-Προνηπίων μας στο «Θέατρο Τ». Κατά τη διάρκεια της παράστασης «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό Kουτί των Ήχων» τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, αναγνωρίζοντας ήχους, διακρίνοντας τα μουσικά ηχοχρώματα, απαντώντας σε ερωτήσεις και βοηθώντας τον κύριο ΚΙΧ να μαγέψει τον φοβερό δράκο Μουσικόδοντα!

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της ενότητας «Τα αγαθά της γης» συζητήσαμε στην τάξη για τα Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αλλά και για αυτά που εισάγουμε  από το εξωτερικό. Στη συνέχεια την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Λαχαναγορά). Οι μαθητές μας μέσα από την συζήτηση με τους υπευθύνους του χώρου -που με πολύ υπομονή απάντησαν στις ερωτήσεις τους -γνώρισαν τις ειδικότητες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί (γιατρός, γεωπόνος ,εργάτης, έμπορος κ.α), ξεναγήθηκαν στις επιμέρους αγορές, γνώρισαν τα φρούτα και τα λαχανικά με όλες τους τις αισθήσεις. Τέλος, συζήτησαν για τα τοπικά προϊόντα και για τα προϊόντα που εισάγουμε.Get Adobe Flash player

Οι μικροί μας στο Προ-Παιδικό τμήμα δημιούργησαν τη δική τους αναμνηστική ταυτότητα. Αποτύπωσαν επάνω της με τέμπερα τον δείκτη τους και οι παιδαγωγοί συμπλήρωσαν το ονοματεπώνυμο του κάθε παιδιού, την ημερομηνία γέννησής του, το ύψος του καθώς και το βάρος του.

Επίσης οι μικροί μας μαθητές μαζί με τις παιδαγωγούς άπλωσαν χαρτί του μέτρου στο πάτωμα της τάξης τους, έβγαλαν τα παπούτσια και τις κάλτσες τους, βούτηξαν μέσα σε δακτυλομπογιές τα πατουσάκια τους και προχώρησαν ακανόνιστα στο χαρτί, αφήνοντας έτσι το πολύχρωμο αποτύπωμά τους!Get Adobe Flash player

Το θωρηκτό Αβέρωφ-το πλωτό ναυτικό Μουσείο, το πλοίο της νίκης όπως είναι γνωστό- επισκέφτηκαν σήμερα οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας. Με τα ματάκια τους γεμάτα θαυμασμό και χιλιάδες απορίες ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του πλοίου εσωτερικούς και εξωτερικούς, άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή τους αξιωματικούς και έμαθαν να χαιρετάνε σαν... άψογα ναυτάκια. Με τις καρδιές τους γεμάτες από το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας, επέστρεψαν στο σχολείο!Get Adobe Flash player

Οι μαθητές του Προ-παιδικού τμήματος του Παιδικού μας Σταθμού μαζεύτηκαν γύρω από το τραπέζι και οι παιδαγωγοί τούς μοίρασαν τα απαραίτητα υλικά για τη συνταγή. Οι μικροί μας ζύγισαν, κοσκίνισαν, μέτρησαν, μύρισαν τα υλικά, πρόσθεσαν νεράκι και βούτυρο, ανακάτεψαν με το μίξερ, άπλωσαν με τον πλάστη και τελικά πήραν και έπλασαν με τα χεράκια τους το ζυμάρι και δημιούργησαν τα δικά τους ανθρωπάκια, χρησιμοποιώντας μεταλλικά περιγράμματα (κουπάτ). Αφού θαύμασαν τις δημιουργίες τους, απόλυτα ικανοποιημένα τα έδωσαν στις παιδαγωγούς τους για να τα ψήσουν στον φούρνο της κουζίνας μας.

Τι υπέροχα που μοσχοβόλησε ολόκληρος ο Παιδικός Σταθμός μας!!!

Η δραστηριότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "το σώμα μου"Get Adobe Flash player

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό γιορτάστηκε η εθνική επέτειος του ΟΧΙ ,η γιορτή της σημαίας και η απελευθέρωση της πόλης μας, στο το Νηπιαγωγείο μας. Οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων και των Νηπίων μας, αφού με πολύ καμάρι κάνανε παρέλαση στον χώρο του γηπέδου κρατώντας στα χεράκια τους σημαιούλες που έφτιαξαν στις τάξεις τους , πήγαν στον χώρο του ηρώου των πεσόντων στο Πανόραμα. Εκεί κατέθεσαν στεφάνια, είπαν τα ποιηματάκι τους, τραγούδησαν και η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο που ψάλλαμε όλοι μαζί.Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού μας γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, τη γιορτή της Σημαίας και τη μνήμη του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Με σημαιούλες που έφτιαξαν μόνοι τους οι μικροί μαθητές μας παρέλασαν στην αυλή του Σχολείου και στη συνέχεια στη σάλα μας άκουσαν με μεγάλη προσοχή το παραμύθι « Ο γίγαντας και ο νάνος» της Γαλάτειας Σουρέλη, δραματοποιημένο από τις εκπαιδευτικούς μας ...

«Έτσι οι Έλληνες του σαράντα, όπως ο μικρός νάνος του παραμυθιού, όταν η Ιταλία ζήτησε να της παραδώσουν τη χώρα τους, απάντησαν, όπως και κείνος, μ΄ένα θαρραλέο και αποφασιστικό ΟΧΙ!

Δεν είναι όμως μόνο πως είπαν το ΟΧΙ. Το διαφέντεψαν στη συνέχεια παλικαρίσια και νικηφόρα πάνω στις βουνοκορφές».Get Adobe Flash player

Τα Προ-προνήπια μας ξεκίνησαν με την κ.Βασιλεία τρεις φορές την εβδομάδα το ειδικό μάθημα Αγγλικών.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αγγλικών συζήτησαν στην παρεούλα, έχοντας ως εποπτικό υλικό καρτέλες με πολύχρωμα φύλλα, για τα φθινοπωρινά φύλλα ή όπως αλλιώς έμαθαν σήμερα για τα:"Autumn leaves".

Αφού ολοκλήρωσαν τη συζήτηση βγήκαν έξω στην αυλή όπου πάτησαν, μάζεψαν και έπιασαν με τα χέρια τους τα φθινοπωρινά φύλλα που είχαν πέσει από τα δέντρα της αυλής του Παιδικού Σταθμού.

Όταν ολοκληρώθηκε ο περίπατος στην αυλή μας τα παιδιά ξαναμπήκαν στην τάξη όπου παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο στα αγγλικά με θέμα τα φύλλα, ανάλογο με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο των παιδιών.Get Adobe Flash player

Σήμερα ανοίγοντας η κ.Ελένη την τσάντα ενός μαθητή βρήκε μέσα ένα μεγάλο κατακόκκινο ρόδι. Μια μαμά το έστειλε για να το δουν τα παιδιά αυτό το φθινοπωρινό φρούτο. Οι παιδαγωγοί μάζεψαν τα παιδιά στην παρεούλα, όπου είδαν και άγγιξαν το ρόδι και στη συνέχεια το έκοψαν και το γεύτηκαν!Get Adobe Flash player

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας: «Τρέφομαι υγιεινά, μεγαλώνω σωστά» οι μαθητές μας των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διατροφοχώρα», για να μάθουμε τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017.

Σε συνεργασία με τους ειδικούς εκπαιδευτές του Μουσείου μίλησαν για τις καταναλωτικές συνήθειες και για τις ομάδες τροφίμων, φόρεσαν σκούφους και ποδιές και έγιναν μικροί σεφ. Μια υγιεινή συνταγή φτιαγμένη από τα χεράκια των παιδιών, ψημένη στο φούρνο του Μουσείου , μοσχοβόλησε τον χώρο, ήταν τριπλά νόστιμη και.. εκτιμήθηκε δεόντως!Get Adobe Flash player


Τα μικρά μας του  Προ-Παιδικού Τμήματος  άδραξαν την ευκαιρία της ηλιόλουστης Παρασκευής και μαζί με τις παιδαγωγούς φύτεψαν στα ατομικά τους "γλαστράκια" σποράκια βασιλικού. 

Αρχικά  γέμισαν τα κεσεδάκια τους με χώμα  από τον λαχανόκηπο της αυλής του Παιδικού μας Σταθμού και στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα σποράκια του βασιλικού. Τα πότισαν, τα έβαλαν στον ήλιο και τώρα περιμένουν με αγωνία να βγάλουν σιγά σιγά τα πρώτα τους μοσχομυριστά φυλλαράκια. Get Adobe Flash player


Σήμερα οι μικροί μαθητές μας των 3 τμημάτων των Προ-Προνηπίων του Παιδικού Σταθμού μας ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με  τους ήχους, τη μουσική, το ρυθμό.

Η υπεύθυνη του Μουσικού Εργαστηρίου κ.Μαρία Γκόγκα, λίγο πριν ξεκινήσει το club παρουσίασε στα παιδιά τα μουσικά όργανα και όλοι μαζί πειραματίστηκαν  με τους ήχους και έπαιξαν διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια!Πρώτη μέρα στον Παιδικό Σταθμό… Εμείς οι μικρούληδες μαθητές ετοιμαστήκαμε, βάλαμε τα καλά μας, πήραμε τις τσαντούλες μας, τα παγουρίνια μας και ήρθαμε στον παιδικό μας σταθμό για να ξεκινήσουμε μαζί με τους φίλους μας παλιούς και καινούριους ένα όμορφο ταξίδι για να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, όμορφες εικόνες, παραμυθοιστορίες, τραγούδια, παιχνίδια κατασκευές, επισκέψεις, απαντήσεις στις απορίες μας.. και χιλιάδες άλλα υπέροχα πράγματα μαζί με τις δασκάλες μας!

Και για να αρχίσει όμορφα η νέα μας χρονιά ήρθε και ο ιερέας και μας ράντισε με αγιασμό για να είμαστε όλοι γεροί και…σοφοί. Έτσι μας είπε η κυρία μας!!!

Καλή μας χρονιά λοιπόν και θα σας στέλνουμε-με την βοήθεια της κυρίας μας πάντα- νέα μας.Get Adobe Flash player

Για να προετοιμαστούν για την μετάβασή τους από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και να νοιώσουν οικεία και στο μεγάλο κτίριο όπου στεγάζονται οι τάξεις του δημοτικού μας, οι μικροί μας μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων μαζί με τις δασκάλες τους αλλά και όλους τους φίλους τους επισκέφθηκαν τα τμήματα της Α΄ τάξης του Σχολείου μας.

Τα παιδιά μας παρατήρησαν τις αίθουσες, τις σύγκριναν με τις δικές τους,κάθισαν στα θρανία μαζί με τους μαθητές της Α΄τάξης, παρακολούθησαν μάθημα, γνώρισαν τους μαθητές και τις δασκάλες της Α΄ τάξης, εξέφρασαν τις.. άπειρες απορίες τους και δήλωσαν ότι ανυπομονούν να πάνε και αυτοί στο μεγάλο πια σχολείο από Σεπτέμβρη.Get Adobe Flash player

Οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων μας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μια μέρα στο Μουσείο» επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Οι μικροί μας επισκέπτες περιηγήθηκαν στην αίθουσα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού μουσείου και ταξίδεψαν στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Έτσι ανακάλυψαν τη σχέση του χτες με το σήμερα.Get Adobe Flash player

«Νίκη, μια φίλη φτερωτή»- «Κινήσου ρυθμικά, κινήσου Ολυμπιακά»

Τα τμήματα των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νίκη, μια φίλη φτερωτή», «Κινήσου ρυθμικά, κινήσου Ολυμπιακά». Μέσα από την συμμετοχή τους αυτή είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αθλήματα από την αρχαιότητα μέχρι και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και να δοκιμάσουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους σε διάφορα αγωνίσματα.Get Adobe Flash player

Γιορτή του πατέρα η 18η Ιουνίου και με τα μικρούλια μας του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4» αφού συζητήσαμε για τους μπαμπάδες μας, για τη θέση τους στη ζωή μας και τους περιγράψαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι… ΣΤΟΠ!!! ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου για τον καθένα είναι ο δικός του!!!

Χρόνια πολλά μπαμπά! Σ’ αγαπάμε!Πίνακες... αγάλματα... πολύτιμοι θησαυροί στον κήπο του Σχολείου

Σε ένα Πρότυπο Μουσείο μας κάλεσαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας στην καλοκαιρινή τους γιορτή .Αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής και ανάμεσά τους να στροβιλίζονται οι έμπειρες ξεναγοί, οι στιβαροί ,αυστηροί φύλακες, οι πολύχρωμοι τουρίστες, τα μοναδικά φορέματα, οι αφοσιωμένοι συντηρητές έργων τέχνης.

Τα υπέροχα μικρά μας μάς εντυπωσίασαν και μας συγκίνησαν με την προσπάθειά τους, με τη συγκέντρωση, τον συντονισμό, τη χάρη και τον αυθορμητισμό τους!! Πολλά πολλά μπράβο στα παιδιά μας ,στις εκπαιδευτικούς μας και στη δασκάλα χορού για το μοναδικό αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν, αλλά και ένα μεγάαααλο ευχαριστώ στους γονείς μας για την αμέριστη συμπαράστασή τους!!!

Από τους μαθητές, τη διεύθυνση και τις εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου μας καλό καλοκαίρι!Καλοκαιρινή γιορτή Παιδικού Σταθμού

Μια φορά και έναν καιρό.....ήταν ένα μικρό χαρτάκι… που όπως κάθε τι μικρό προβληματιζόταν και έψαχνε να βρει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει! Ξεκίνησε, λοιπόν, την αναζήτησή του. Ρώτησε τη μαμά, τον μπαμπά, τη δασκάλα, τον παππού, τη γιαγιά… Ώσπου μια νύχτα αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Να κλείσει τα μάτια του και να ονειρευτεί. Και όπως κάθε σωστό χαρτάκι, έτσι κι αυτό,  μέσα από το όνειρό του βρήκε αυτό που πραγματικά ήθελε να γίνει. Ένα πεφταστέρι μονάχα χρειάστηκε, για να το βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Και το βοήθησε, δίνοντάς του την ώθηση που αυτό χρειαζόταν για να ανέβει ψηλά, για να γίνει… ένας υπέροχος χαρταετός!!Get Adobe Flash player

Λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προ-προνηπίων επισκέφτηκαν το φυτώριο «Κέντια» στη Θέρμη. Τα μικρά μας αφού ξεναγήθηκαν στον πολύχρωμο χώρο από τους υπεύθυνους, μύρισαν, άγγιξαν, περιεργάστηκαν, γνώρισαν διάφορα είδη καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών, θάμνους και δέντρα, μυρωδιές και χρώματα!

Αφού ήρθαν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο των φυτών οι μικροί μας μαθητές, δεν μπορούσαν παρά να πάρουν φεύγοντας μαζί τους λουλουδάκια για να στολίσουν με αυτά την τάξη τους!Get Adobe Flash player

Σήμερα η συμμαθήτριά μας, η Νικολέτα μας έκανε μια έκπληξη. Έφερε στην τάξη ένα μεγάλο κλωνάρι γεμάτο κατακόκκινα κεράσια. Τι όμορφο που ήταν!!!

Αφού το περιεργαστήκαμε και μιλήσαμε για την κερασιά και τα κερασάκια, αγγίξαμε το κλωνάρι, τα καταπράσινα φύλλα και τα κόκκινα κεράσια, βγήκαμε στην αυλή για να το ‘’τρυγήσουμε’’.Η κυρία μας το κρατούσε και εμείς μαζέψαμε με τα χεράκια μας τα κερασάκια και τα βάλαμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για να πλυθούν καλά- καλά πριν τα φάμε με τεράααααστια όρεξη. Ήταν πεντανόστιμα!!Get Adobe Flash player

Επίσκεψη των Προνηπίων στο αγρόκτημα του ΑΠΘ

Τον γοητευτικό μικρόκοσμο των μελισσών γνώρισαν από κοντά οι μαθητές των Προνηπίων μας με την επίσκεψή τους στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 10 Μαΐου. Τα παιδιά στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ο μικρόκοσμος των εντόμων» παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή των Μελισσών» και στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στους χώρους του αγροκτήματος και να γνωρίσουν διάφορα οπωροφόρα δέντρα αλλά και όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο αγρόκτημα.

Όσο περίμεναν να τελειώσει η ξενάγηση του κάθε τμήματος τα υπόλοιπα παιδιά επιδόθηκαν σε αγώνες δρόμου υπό την καθοδήγηση των φοιτητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του αγροκτήματος και μάλιστα πήραν και μετάλλια!!!Get Adobe Flash player

Οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Φυτώριο «Κέντια» στη Θέρμη και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά, θάμνους και δέντρα, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να απολαύουν αρώματα και χρώματα.Μια χελωνίτσα στον κήπο μας!

Όταν είσαι μέσα στη φύση οι επισκέψεις αυτές είναι αναμενόμενες και φυσικά καλοδεχούμενες! Χθες το μεσημέρι έκανε την εμφάνιση της μια χελώνα στον Παιδικό μας Σταθμό. Την αρχική απορία και περιέργεια των παιδιών αντικατέστησε πολύ γρήγορα ένας μεγάλος ενθουσιασμός! Την πλησίασαν, την τάισαν ραπανάκια από το μποστάνι τους και προσπάθησαν με… μεγάλη επιτυχία να περπατήσουν όπως και αυτή!Νέος μαθητής στον Παιδικό Σταθμό μας!

Ένας νέος μαθητής έχει προστεθεί στην παρέα μας στον Παιδικό Σταθμό « Πρότυπα 2-4» τον τελευταίο καιρό. Δεν κάνει καμιά απουσία, μόνο που προτιμά να παρακολουθεί τα της τάξης του από…το δέντρο του. Είναι ένας γλυκύτατος σκίουρος,ο Ιάσωνας, ο νέος μας φίλος. Δεν είναι αξιαγάπητος;Get Adobe Flash player

Την αίγλη του ‘’γυαλιού‘’ και του ανοιχτού μικροφώνου γεύτηκαν οι μαθητές των Προνηπίων μας στην επίσκεψή τους στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό της Ε.Ρ.Τ.3. Στον 102 FM τα παιδιά γνώρισαν τα studios, τις κονσόλες, πειραματίστηκαν με τα μικρόφωνα και είδαν πως ΄΄βγαίνει΄΄ μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Περισσότερο γοητευτική ήταν η εμπειρία τους στα τηλεοπτικά studios της ΕΡΤ3. Σαν σωστοί επαγγελματίες πέρασαν πρώτα από το κοντρόλ, έλεγξαν τα άπειρα κουμπάκια, φωτάκια, διακόπτες και μετά κατέβηκαν στο studio.Κάθισαν στις θέσεις των παρουσιαστών, είδαν τους εαυτούς τους στα monitors και μέσα από τις κάμερες, φόρεσαν ακουστικά ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα στάδια μιας τηλεοπτικής ζωντανής εκπομπής.Get Adobe Flash player

Τα τμήματα των Νηπίων μας επισκέφθηκαν το τυπογραφείο «ΑΡΙΩΝ» στην περιοχή της Θέρμης. Εκεί, ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στον χώρο του τυπογραφείου. Εκτύπωσαν ζωγραφιές και κείμενα που τα ίδια δημιούργησαν στο πλαίσιο του project «Γνωρίζω μεγάλες εφευρέσεις».Get Adobe Flash player

Λίγο πριν φύγουν για τις διακοπές του Πάσχα οι μικροί μας μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας έφτιαξαν με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους πάντα, καρτούλες, αυγουλάκια, χαρούμενα λαγουδάκια… Και έτσι γέμισε το πασχαλινό καλαθάκι που χάρισαν στο καθένα οι δασκάλες του με το κόκκινο αβγουλάκι του, την πασχαλινή του καρτούλα, το γλυκό κέρασμα

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ζύμωσαν λαζαράκια γλυκά ή αλμυρά , τα έψησαν, έβαλαν για ματάκια μυρωδάτα γαρύφαλλα και τα πρόσθεσαν στο καλαθάκι τους.Get Adobe Flash player

Τα τμήματα των Προνηπίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων επισκέφθηκαν τη στέγη πολιτισμού Λυρικό Μικρό Πλανήτη και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ετοιμάζοντας δύο γιορτές της Άνοιξης». Εκεί, γνώρισαν πως γιορτάζονται στην Ελλάδα η 25η Μαρτίου και το Πάσχα μέσα από στοιχεία του Λαογραφικού Μουσείου, του Βυζαντινού και άλλων λαογραφικών συλλογών που ζωντανεύουν τις μνήμες από τότε μέχρι σήμερα.Get Adobe Flash player

«Παρατηρώ, ερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω, καταγράφω… Γνωρίζω μεγάλες εφευρέσεις»,

είναι το θέμα του Σχεδίου Δράσης (project) που επεξεργάστηκαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού, παράλληλα με τις θεματικές ενότητες.

Τα παιδιά γνώρισαν τις μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο σ’ ένα ταξίδι ανακαλύψεων που γέννησαν ελπίδες, έσωσαν ζωές, έθεσαν ηθικά διλήμματα και άνοιξαν νέους ερευνητικούς και επικοινωνιακούς δρόμους.

Κοιτάξαμε στο παρελθόν και σταθήκαμε στις εφευρέσεις που χωρίς αυτές ο κόσμος σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικός. Το ταξίδι ξεκίνησε με πρώτη στάση στη δημιουργία του κοινού χαρτιού τα πολύ πολύ παλιά χρόνια μέχρι τη γέννηση του Διαδικτύου.Get Adobe Flash player

Τα τμήματα των Προ-προνηπίων του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4» επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη «Ορέστου» στην περιοχή της Καλαμαριάς την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικό, κατά το οποίο εξερεύνησαν ήχους, τους σύγκριναν και αυτοσχεδίασαν!Get Adobe Flash player

Διπλή γιορτή. Γιορτάζει η πατρίδα, γιορτάζει η θρησκεία και οι μικροί μας μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού «Πρότυπα 2-4» γιόρτασαν με τον δικό τους τρόπο την επέτειο της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι εικόνες με τον αρχάγγελο Γαβριήλ να δίνει τον κρίνο στην Παναγία προαναγγέλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού έδωσαν την αφορμή για την όμορφη διήγηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.Get Adobe Flash player

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου όλοι οι μαθητές των Νηπίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης με αφορμή την εθνική μας γιορτή επισκέφτηκαν το Ηρώο Πεσόντων στην Πυλαία , κατέθεσαν στεφάνι και έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο.Get Adobe Flash player


Σήμερα στον Παιδικό Σταθμό μας «Πρότυπα 2-4» μικροί και μεγάλοι εκμεταλλευόμενοι την ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα ασχοληθήκαμε με τον λαχανόκηπό μας.

Με πολύ κέφι αλλά και ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα φυτέψαμε ανοιξιάτικα λαχανικά όπως ρεπανάκια, μαρούλια και σπόρους καρότων!

Με μεγάλη αγωνία οι μικροί μας «παραγωγοί» θα περιμένουν να μεγαλώσουν τα λαχανικά μας, για να τα κόψουμε και να κάνουμε βιολογική σαλάτα για όλη την οικογένεια του Παιδικού Σταθμού!Get Adobe Flash player

Τα τμήματα των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη με σχέδιο». Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος ταξίδεψαν νοερά στον τόπο και στο χρόνο, έμαθαν για εφευρέσεις από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας τους και δημιούργησαν στο χαρτί τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστές τα ίδια τα εκθέματα.Get Adobe Flash player

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 όλα τα τμήματα των Προ-προνηπίων, με αφορμή τη θεματική ενότητα «Σημαντικές εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο», επισκέφτηκαν το «Πολεμικό Μουσείο» της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση του Μουσείου τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα εκθέματα. Ιδιαίτερα τράβηξαν το ενδιαφέρον τους οι παραδοσιακές στολές! Έτσι, λοιπόν, οι παιδαγωγοί άδραξαν την ευκαιρία και μίλησαν στα παιδιά για την 25η Μαρτίου 1821.

Στη συνέχεια οι μικροί μας μαθητές φόρεσαν τα 3D γυαλιά τους και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη «ζωντανή» 3D ταινία «Πέρα από τους ουρανούς» που παρουσιάζει με πολύ διασκεδαστικό και απλό τρόπο την ιστορία του αεροπλάνου αλλά και το τόσο γοητευτικό « όνειρο του να πετάς».

Μετά το τέλος της ταινίας και αφού το ενδιαφέρον των παιδιών «απογειώθηκε» βγήκαν όλα μαζί στον αύλειο χώρο του πολεμικού μουσείου και είδαν από κοντά αεροπλάνα αλλά και τανκς.Get Adobe Flash player

Το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Hehe art», που βρίσκεται στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας επισκέφθηκαν τα αγόρια και τα κορίτσια του Παιδικού Σταθμού Πρότυπα 2-4. Αφορμή για τη συγκεκριμένη επίσκεψη στάθηκε η επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μπορώ και μόνος μου!».Get Adobe Flash player

Ένα από τα παλαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα κτίρια της Θεσσαλονίκης το οποίο στεγάζει το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα τμήματα των Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά μας πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Σημαντικές εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο».

Εκεί, οι μικροί μας μαθητές περιηγηθήκαν από τους υπεύθυνους του Μουσείου στις αίθουσες και στις προθήκες και είδαν χάρτες, φανάρια, παλιούς τηλεγράφους και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα παλιά χρόνια στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στην αυλή του Μουσείο πλησίασαν και είδαν από κοντά παλιές μηχανές, περπάτησαν δίπλα στις παλιές γραμμές, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε ένα καλοδιατηρημένο βαγόνι εποχής που είναι σταθμευμένο εκεί!

Μια πολύ όμορφη επίσκεψη που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές!Get Adobe Flash player

Τηρώντας την παράδοση και τα έθιμα που τόσο αγαπάμε, σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου όλοι μαζί, Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο γιορτάσαμε τα «Κούλουμα».

Με αφορμή τον ερχομό της Καθαράς Δευτέρας, τα παιδιά μας χόρεψαν με το γαϊτανάκι και γευμάτισαν με παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά. Λίγο μετά, βγήκαμε στην ηλιόλουστη αυλή, όπου χαρήκαμε την λαμπερή ημέρα και όλοι μαζί πετάξαμε τον χαρταετό μας!

Καλή Σαρακοστή σε όλους!Get Adobe Flash player

Με αφορμή τις Αποκριές, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης όπως κάθε χρόνο οργάνωσαν και φέτος μια εκδήλωση για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Στόχος μας είναι η ικανοποίηση της ανάγκης των παιδιών για ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους αλλά και η γνωριμία με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Grand Ballroom του ξενοδοχείου POLIS Thessaloniki Convention Centre.Get Adobe Flash player

Πιστοί στην παράδοση, σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, όλοι μαζί, Παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο, γιορτάσαμε τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Σχολείου μας, στη σάλα του Νηπιαγωγείου.

Η Τσικνοπέμπτη έρχεται κάθε χρόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου και ουσιαστικά αποτελεί την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποκριάς που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.

Στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης από νωρίς σήμερα ανάψαμε τα κάρβουνα για να ψήσουμε σουβλάκια, μπριζολάκια και μπιφτεκάκια. Στη συνέχεια φάγαμε όλοι μαζί και μετά «πλέξαμε» το πολύχρωμο γαϊτανάκι, χορεύοντας με αποκριάτικους και παραδοσιακούς ρυθμούς.Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Παιχνίδια με τις σκιές – Ο αγαπητός Καραγκιόζης», τα παιδιά από όλα τα τμήματα των Προ-προνηπίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο καραγκιόζης στο πανηγύρι», την οποία παρουσίασε η ομάδα «Σκιάς Όναρ» και ο Δ. Καρόγλου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μικρή Αυλαία», που βρίσκεται στη ΧΑΝΘ.

Ο Χατζηαβάτης έψαχνε με αγωνία να βρει έναν συνέταιρο για το πανηγύρι της πόλης, ώσπου βρήκε τον Καραγκιόζη. Οι δύο συνέταιροι αφού έπεισαν τον Πασά να τους δώσει την άδεια, υποσχόμενοι πως κανείς από τους πελάτες τους δε θα πάθει τίποτα, ξεκινάνε τη δουλειά!Get Adobe Flash player

Την παιδική παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τα παιδιά από τα τμήματα των Προνηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας.

Το μουσικό παραμύθι του Μπομαρσέ, που έχει διασκευαστεί και σε όπερα από τον Ροσίνι, ενθουσίασε τους μικρούς μας φίλους. Μαγεία, ρεαλισμός, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση κέντρισε το ενδιαφέρον τους. Αφήγηση, θεατρικοί διάλογοι, σκηνικά που χορεύουν, πολύχρωμα κοστούμια με άρωμα εποχής ενώθηκαν μεταξύ τους σε μια πολύ όμορφη παράσταση που καταχειροκρότησαν όλοι. Μετά το τέλος του έργου, οι μαθητές είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τους ηθοποιούς και να ενθουσιαστούν με τις πλουμιστές φορεσιές τους.Get Adobe Flash player

Την παιδική βιβλιοθήκη του συνοικισμού Καραμπουρνάκι επισκέφθηκαν τα τμήματα των Προνηπίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Με μια αγκαλιά… βιβλία», τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης. Με χαρά και γεμάτα περιέργεια και ενθουσιασμό, τα μικρά αγόρια και κορίτσια ξεφύλλισαν βιβλία, σέρφαραν στον υπολογιστή και να πάρουν μέρος στις πολλές και ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται στην συγκεκριμένη παιδική βιβλιοθήκη.Get Adobe Flash player

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Παιδικού σταθμού «Πρότυπα 2-4»: με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Η μουσική μάς… ταξιδεύει!» μας επισκέφθηκαν οι καθηγητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στα Εκπαιδευτήριά μας.

Η ομάδα των καθηγητών της μουσικής παρουσίασε στα παιδιά διάφορα μουσικά όργανα, όπως το πιάνο, η κλασική και η ηλεκτρική κιθάρα, το βιολί και το φλάουτο. Στη συνέχεια έπαιξαν μουσική με κάθε όργανο ξεχωριστά, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον ήχο που βγάζει το κάθε ένα. Οι μικροί μαθητές μας έμαθαν ποια είναι η διαφορά των πνευστών οργάνων από τα έγχορδα και τι ακριβώς κάνει ένας μαέστρος σε μια ορχήστρα.Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού που φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Μαμούθ & Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο επισκέφθηκαν τα παιδιά των τριών τμημάτων του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων μας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Παίζω και χορεύω στα χνάρια της παράδοσης». Τα αγόρια και τα κορίτσια μας βίωσαν από κοντά τη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει μια συλλογή παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Παιχνίδια διαφορετικά από αυτά με το οποία διασκεδάζουν σήμερα προκάλεσαν την περιέργειά τους: πάνινες κούκλες, στεφάνια, ξύλινες κατασκευές, παιχνίδια με νήματα και αθλοπαιδιές. Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πήραν μέρος στο εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιών ενώ ακολούθησε ομαδικό παιχνίδι με εμψυχωτές στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.Get Adobe Flash player

Την πολυβραβευμένη παράσταση «Το Σκλαβί» που φέρει την υπογραφή της Ξένιας Καλογεροπούλου παρακολούθησαν στο Θέατρο Αριστοτέλειον τα τμήματα των Νηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών. Η παιδική παράσταση είναι βασισμένη σε ένα λαϊκό παραμύθι που μιλάει για την ιστορία του γιου ενός βασιλιά που ερωτεύτηκε μια βασιλοπούλα και κίνησε με τον ετεροθαλή αδελφό του, το Σκλαβί, να τη βρει. Χώρες μακρινές, βασιλόπουλα, ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών που καταχειροκρότησαν την παράσταση.Get Adobe Flash player

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μυλογυρίσματα Παραμυθιάσματα» του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης παρακολούθησαν τα τμήματα των Προνηπίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Ειδικοί μουσειοπαιδαγωγοί μας υποδέχθηκαν και μας συνόδευσαν στη διαδραστική μας περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία».

Στη συνέχεια ακολούθησε αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξη Μακρή. Παραμύθια, διδακτικές και ευτράπελες ιστορίες με μύλους-νερόμυλους και μυλωνάδες μας έφεραν πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων στα παλιά χρόνια. Ζήσαμε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα παραμύθια, συνδέοντας το χθες με το σήμερα με γέφυρα τη φαντασία.Get Adobe Flash player

Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Οι κουραμπιέδες της μάγισσας Κουτουρού» της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη παρουσίασαν τα παιδιά του παιδικού σταθμού «Πρότυπα 2-4» στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που έγινε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Τα αγόρια και τα κορίτσια από όλα τα τμήματα ετοίμασαν με φροντίδα και κέφι μια μουσικοκινητική παράσταση βασισμένη στη χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία της μάγισσας που πασπαλίζει τον κόσμο με καλοσύνη. Η εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με το “We wish you a Merry Christmas” που τραγούδησαν τα παιδιά μας και μας έβαλε στο γιορτινό κλίμα της εκδήλωσηςGet Adobe Flash player

Ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλά για τη χαρά της προσφοράς μετέτρεψαν σε χριστουγεννιάτικη παράσταση τα παιδιά από τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας!

Τα νήπιά μας παρουσίασαν την ιστορία «Το δώρο της παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπό και του Γκέιλ ντε Μάρκεν σε τρεις ξεχωριστές παραστάσεις την Τετάρτη 14, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Τα αγόρια και τα κορίτσια από όλα τα τμήματα είχαν προετοιμαστεί εδώ και μέρες για την εκδήλωση: λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, τα μικρά μας ντύθηκαν με τις πολύχρωμες στολές τους, «μπήκαν» στους ρόλους τους και έλαβαν σιγά σιγά θέση πάνω στη σκηνή.Get Adobe Flash player


Τα προνήπια γιορτάζουν με… «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι»

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου την αυλαία των χριστουγεννιάτικων γιορτών άνοιξαν τα παιδιά των τμημάτων των Προνηπίων που μας παρουσίασαν την ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι»

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων μας οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί μας ανέβηκαν στη σκηνή και στην αρχή της γιορτής έψαλλαν τα κάλαντα στα ελληνικά και τα αγγλικά. Ακολούθησε η παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας μας χάρισαν στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης.Get Adobe Flash player

Επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

Μια εκπαιδευτική εκδρομή που ταξίδεψε τα τμήματα των Προνηπίων στον κόσμο των αστεριών και του διαστήματος αποτέλεσε η επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Τα αγόρια και τα κορίτσια των δύο τμημάτων παρακολούθησαν την ταινία «Διαστημική Αποστολή 101 – Προορισμός: Ηλιακό Σύστημα». Πρόκειται για μια ζωντανή διαστημική παραγωγή του πλανηταρίου. Περιλαμβάνει 20 λεπτά παρουσίαση αστερισμών, πλανητών και ουράνιων σωμάτων από εμψυχωτή του ΝΟΗΣΙΣ και ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις και απαντήσεις. Ως άλλοι εξερευνητές του διαστήματος, τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή καθώς συμμετείχαν σε μετρήσεις του χρόνου και έμαθαν το ηλιακό μας σύστημα.Get Adobe Flash player

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης έκαναν τα τρία τμήματα των Προ-Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Αγαπώ το σώμα μου».

Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευχάριστο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Μουσείου και παρατηρήσαμε διάφορα αντικείμενα αθλητικού εξοπλισμού, όπως σκουφάκια κολύμβησης, σκάμμα, σφαίρες δισκοβολίας, κύπελλα, ένα μικρό ιστιοπλοϊκό. Έπειτα συμμετείχαμε σ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι, κατά το οποίο γίναμε οι ίδιοι αθλητές ολυμπιακών αγωνισμάτων: πηδήξαμε εμπόδια, περάσαμε μέσα από στεφάνια, ισορροπήσαμε σε μικρή δοκό. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα εικαστικό εργαστήρι, στη διάρκεια του οποίου κατασκευάσαμε το περιστέρι της ειρήνης που συμβολίζει την Ολυμπιακή Εκεχειρία και ζωγραφίσαμε τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους.Get Adobe Flash player


Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Η παλέτα των συναισθημάτων», τα Προνήπια από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν την σχολή χορού «Indancestrial».

Με το που φτάσαμε στο χώρο, ξεναγηθήκαμε στις αίθουσες χορού. Εκεί παρατηρήσαμε τους μεγάλους καθρέφτες, τις μπάρες, το ξύλινο πάτωμα, τις περίτεχνες στολές και οι υπεύθυνοι του χώρου μας εξήγησαν γιατί χρειάζονται όλα αυτά σε μια αίθουσα χορού.Get Adobe Flash player


Με αφορμή τη γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα τμήματα των Νηπίων και των Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Μίκρας.

Η φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα έκανε ιδιαίτερα ευχάριστη την επίσκεψη στο ιστορικής σημασίας αεροδρόμιο της Μίκρας. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης μας ξενάγησε στους χώρους του πολεμικού αεροδρόμιου και σε αεροσκάφη Canadair CL-415 που χρησιμοποιούνται για τις δασοπυροσβέσεις. Είδαμε από κοντά διάφορα αντιαεροπορικά άρματα και δεν διστάσαμε να μπούμε μέσα στα αεροσκάφη ακόμα και στο πιλοτήρια! Εκεί ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τους πιλότους να μας μιλούν για την δουλειά τους και το σημαντικό τους έργο. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον εκθεσιακό χώρο της αεροπορικής βάσης όπου είδαμε εντυπωσιακές φωτογραφίες, αφίσες και αντικείμενα της πολεμικής μας αεροπορίας.
Get Adobe Flash player

Γιορτάζουμε τον Άη Δημήτρη, τη Σημαία και την 28η Οκτωβρίου

Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4» συμμετείχαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στους εορτασμούς της μνήμης του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της Ελληνικής Σημαίας και της 28ης Οκτωβρίου 1940.Get Adobe Flash player

Τιμητικό στεφάνι κατέθεσαν τα Νήπια από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης με αφορμή την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Τα τμήματα των Νηπίων και των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Ηρώο Πεσόντων στην Πυλαία, αποδίδοντας τιμή στους ήρωες του έπους του 1940. Με κατάνυξη και σεβασμό στους πεσόντες, τα παιδιά μας απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο.Get Adobe Flash player

Με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, τα παιδιά από τα τμήματα των Νηπίων και των Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες των τάξεών τους, οι μαθητές πραγματοποίησαν προσκύνημα και ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό. Ασπάστηκαν τις εικόνες και τη λάρνακα του Αγίου Δημητρίου, άναψαν κεράκια και κατέβηκαν στις κατακόμβες της εκκλησίας και τον τόπο μαρτυρίου του. Θαύμασαν τα περίφημα ψηφιδωτά και τις περίτεχνες διακοσμήσεις του ναού και έμαθαν πολλά για τη ζωή του Αγίου και τη σημαντική σχέση του με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.Get Adobe Flash player

Την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου τα τμήματα των Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Τα νήπια βρέθηκαν εκεί στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Με φρούτα και λαχανικά, μεγαλώνω σωστά», με σκοπό την προώθηση των φρούτων της ελληνικής γης στη καθημερινότητά μας.

Οι χώροι της Αγοράς γέμισαν ξαφνικά με τις φωνές των παιδιών μας που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ισόγειο κτίριο, να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν από κοντά φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά, τόσο ελληνικά όσο και από άλλες χώρες. Υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων δασκάλων τους, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες μίλησαν με τους εμπόρους, οι οποίοι απλόχερα και με το χαμόγελο στα χείλη απαντούσαν πρόθυμα στα ερωτήματά τους και τους πρόσφεραν να αγγίξουν, να μυρίσουν και να δοκιμάσουν καρπούς της ελληνικής γης.

Ευχαριστούμε θερμά τους εμπόρους για τη ζεστασιά με την οποία μας και ευελπιστούμε πως αυτή η πρωτότυπη γνωριμία με των παιδιών μας με την Αγορά να τα ωθήσει προς τη γνώση των απόλυτα θετικών επιδράσεων που έχουν στη ζωή μας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Get Adobe Flash player


Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, τα Νήπια και τα Προνήπια επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και θαύμασαν τις φροντισμένες προθήκες του: τις  στολές, τα όπλα και τα ξίφη, τα παράσημα και τις σημαίες, τα πρωτοσέλιδα και τις φωτογραφίες εποχής και όλα τα πολύτιμα κειμήλια που αφορούν στην πολύπαθη ιστορία της χώρας μας και ειδικότερα τον πόλεμο του 1940-1. Οι άνθρωποι του Μουσείου τους μίλησαν ακόμα για τα πολλά και σημαντικά εκθέματα, καθώς και για τα άρματα και τα οχήματα που κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους του μουσείου.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την 3D στερεοσκοπική ταινία «Πέρα από τους ουρανούς». Αφού φόρεσαν τα ειδικά γυαλιά, έζησαν την ιστορία της αεροπλοΐας από την αρχαιότητα έως σήμερα σε ένα φιλμ που μιλά με συναρπαστικό τρόπο για το όνειρο της πτήσης, για την επίτευξη του αδύνατου και την υπερνίκηση των φυσικών ανθρώπινων εμποδίων.Get Adobe Flash player


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων, τα παιδιά τα από το πρώτο τμήμα των Προ-Προνηπίων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας, που βρίσκεται στο Club Cheval στη Νέα Ραιδεστό.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν από κοντά αλλά και να έρθουν σε επαφή με άλογα. Περπάτησαν στους χώρους του Ομίλου και έμαθαν πολλά για τη ζωή τους, τη διατροφή τους και το πώς μεγαλώνουν. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των ανθρώπων του ΙΚΜ τα παιδιά επισκέφθηκαν τους στάβλους όπου ζουν για να τα γνωρίσουν καλύτερα και να τα χαϊδέψουν.Get Adobe Flash player

Από το σταφύλι, στο κρασί!

Το Κτήμα Γεροβασιλείου επισκέφθηκαν τα τμήματα των Νηπίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Οι υπεύθυνες των τάξεων οργάνωσαν την επίσκεψη και συνόδεψαν τα παιδιά στην εκδρομή τους στην Επανομή.

Με αφορμή τη θεματική ενότητα «Από το σταφύλι στο κρασί», τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον περίφημο αμπελώνα του κτήματος, το οινοποιείο, το μουσείο οίνου και παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα αμπελοκαλλιέργειας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των παιδιών με τις βασικές αγροτικές εργασίες και τις διαδικασίες παραγωγής του κρασιού.Get Adobe Flash player

Αγιασμός στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Πρότυπα 2-4»

Το ξεκίνημα της νέας τους ζωής σηματοδότησε ο αγιασμός που έγινε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Πρότυπα 2-4». Αγόρια και κορίτσια έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγκαλιά της νέας τους οικογένειας, σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.

Άλλα διστακτικά και άλλα πιο θαρραλέα άφησαν το χέρι των γονιών τους, για να διαβούν την πόρτα που θα τους οδηγήσει στον κόσμο της γνώσης αλλά και της χαράς. Οι εκπαιδευτικοί ήταν εκεί, δίπλα τους, για να τους συνοδεύσουν στις πολύχρωμες αίθουσες αλλά και στην καταπράσινη αυλή όπου θα περάσουν την επόμενη χρονιά παίζοντας και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους!

Η σιγουριά της πολυετούς εμπειρίας των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα στον νέο αυτόν χώρο που έχει δημιουργηθεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για παιδιά ηλικίας από 2 ως 4 ετών. Με όρεξη, ζωντάνια και μεράκι ατενίζουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία. Καλή χρονιά σε όλους!Get Adobe Flash player

Στην αγκαλιά του Νηπιαγωγείου: Αγιασμός με τις καλύτερες ευχές!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της χρονιάς στο Νηπιαγωγείο των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Τους μικρούς μας φίλους καλωσόρισαν με στοργή οι παιδαγωγοί που τους υποδέχθηκαν με χαμόγελα και μια ζεστή αγκαλιά. Αφήνοντας το χέρι των γονιών τους, οδήγησαν τα βήματά τους στους χώρους του Νηπιαγωγείου: στον καταπράσινο αυλόγυρο και τις ολοστόλιστες αίθουσες!

Η απορία και η διστακτικότητα της νέας αρχής έδωσε γρήγορα τη θέση της στη χαρά και το ζωηρό ενδιαφέρον. Οι νέοι μαθητές ανακάλυπταν την καινούρια τους τάξη και έκαναν τις πρώτες τους γνωριμίες και οι παλαιότεροι ξαναέβρισκαν ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον έσμιγαν ξανά με παλιούς φίλους.

Με τις ευλογίες του ιερέα και τις καλύτερες ευχές των ανθρώπων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, είθε η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και χαρούμενη για όλους!"Θαλασσινά μαθήματα αγάπης" μας έδωσαν οι λιλιπούτειοι μαθητές του Παιδικού Σταθμού  μας "Πρότυπα 2-4" με την καλοκαιρινή τους γιορτή στο γήπεδο των κεντρικών εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων μας, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016.

Η δύναμη της προσφοράς,της φιλίας, του μοιράσματος ξεπήδησαν μέσα από την  ιστοριούλα που μας παρουσίασαν τα υπέροχα μικρά μας.

Ιππόκαμποι,κοχύλια,καβούρια,χταπόδια, γοργόνες και ψαράκια ακόμα και οι καρχαρίες δέχονται τα δώρα της αγάπης και γίνονται μια  όμορφη  παρέα.

Οι χαρούμενες φατσούλες τους πλαισιωμένες από τα προσεγμένα κουστούμια  μας χάρισαν μια πολύ όμορφη εμπειρία αλλά και ένα πολύ δυνατό μήνυμα,το μήνυμα της αγάπης και της προσφοράς και ανέδειξαν την  μεγάλη προσπάθεια των μικρών μαθητών και των  εκπαιδευτικών μας.

Συγχαρητήρια σε όλους!!

Καλό Καλοκαίρι!!Κάθε χρόνο οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας αποχαιρετούν τη σχολική χρονιά με μια καλοκαιρινή εκδήλωση για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

«Οι μύθοι του Αισώπου»- το φετινό θέμα που παρουσίασαν οι μαθητές μας στο χώρο του Σχολείου μας-ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας και μας μετέφεραν σε έναν μαγικό κόσμο με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας. Ζώα και άνθρωποι μπλέκονται ιδανικά στις ιστορίες του μεγαλύτερου παραμυθά των αιώνων, μεταφέροντας πολύτιμα μηνύματα, αξίες ζωής.Σήμερα οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού εκμεταλλευτήκαμε την ηλιόλουστη μέρα και ασχοληθήκαμε με τον λαχανόκηπό τους. Αυτή τη φορά φυτέψαμε καλοκαιρινά λαχανικά όπως κρεμμυδάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντοματούλες και αγγουράκια. Μόλις αρχίσει η παραγωγή  σας περιμένουμε για φρέσκες, νόστιμες  σαλατούλες!!!


Get Adobe Flash player

Το νηπιαγωγείο στο ΝΟΗΣΙΣ

Τη βραβευμένη παραγωγή «Ο Μαγεμένος Ύφαλος», μια συναρπαστική ταινία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΟΗΣΙΣ, παρακολούθησαν την Τετάρτη 11 Μαΐου τα τμήματα των Νηπίων του Σχολείου μας.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και παρακολούθησαν στο Πλανητάριο την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Μαγεμένος Ύφαλος». Πρόκειται για  ένα οικολογικό παραμύθι που αφορά σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πλασμάτων που κατοικούν σε αυτόν, για να σωθούν από την ανθρώπινη απειλή. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν επίσης στους χώρους του Κέντρου και είδαν από κοντά εκθέματα και παρουσιάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον!Get Adobe Flash player


Στα πλαίσια της θεματικής "Ήρθε η Πασχαλιά..με τα κόκκινα αυγά", τα Προ-Προνήπια 1 και Προ-Προνήπια 2 βγήκαν στην όμορφη αυλή του Παιδικού μας Σταθμού και συμμετείχαν σ’ ένα διασκεδαστικό «κυνήγι  πασχαλινών αβγών»!  

Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και προσπάθησαν να βρουν πρώτοι και να γεμίσουν  με αυγά το καλαθάκι της ομάδας τους!

Καλή Ανάσταση!Get Adobe Flash player


Τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού που παρακολουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης κατά τη διάρκεια της δημιουργικής τους απασχόλησης τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα, διασκέδασαν πολύ με διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια που υλοποίησαν οι παιδαγωγοί στην καινούρια μας αυλή!Με αυτοπεποίθηση και πολύ κέφι αλλά και… προφορά  οι μικροί αγγλομαθείς των Νηπίων μας με κεντρικό θέμα το βιβλίο τους "Cookie and  friends" μας παρουσίασαν όσα διδάχτηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς μέσα από τραγούδι, σκετς, θεατρικό παιχνίδι και χορό!

Σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην αίθουσα θεάτρου του Σχολείου μας οι μικροί μαθητές μάς μετέδωσαν το κέφι και τη χαρά τους με τα τραγούδια και τις χορογραφίες τους και μας απέδειξαν ότι η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας γίνεται παιχνίδι με αυτόν τον διασκεδαστικό τρόπο.

Ετσι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας που έχουν κατακτήσει τα παιδιά μας ανάλογα με το στάδιο μάθησης στο οποίο βρίσκονται και να τα χειροκροτήσουμε για την επιτυχία τους αλλά και για την προσπάθεια που κατέβαλαν, μαζί με την καθηγήτρια αγγλικών και την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, ώστε να  απολαύσουμε αυτή την πολύ όμορφη γιορτή.

Με την παρουσίαση των Νηπίων μας έκλεισε ο φετινός κύκλος των απογευματινών γλωσσομάθειας με τίτλο «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ». Get Adobe Flash player


Ένας μυστικός κήπος για τα παιδιά  -  Μπαρνέτ Φράνσις Χόντγκσον στο Κ.Θ.Β.Ε.

Στο αριστουργηματικό έργο της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ «Ο Μυστικός Κήπος» που παρακολούθησαν οι μαθητές μας  στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου (στις 15/4 τα Προνήπια και στις 22/4 η Δ΄τάξη ) ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών ενσαρκώνει τους ήρωες του παραμυθιού, χορεύει και τραγουδάει, μεταφέροντας στους θεατές το μήνυμα του έργου: την αγάπη προς τη φύση, η οποία κρατάει το κλειδί για την ψυχική ισορροπία και την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων.

Ο Μυστικός Κήπος συμβολίζει τον αφρόντιστο εσωτερικό μας κόσμο που, όταν τον ανακαλύψουμε μέσω της αγάπης για τον άνθρωπο και την ανάγκη της θετικής σκέψης, κατανοούμε σε βάθος τη φύση μας και τη δύναμή μας.
Η συγγραφέας λέει: «Μια απλή σκέψη έχει τέτοια δύναμη που ισοδυναμεί με μια ηλεκτρική μπαταρία. Είναι ικανή για το υπέρτατο καλό ή για το υπέρτατο κακό. Το να επιτρέψουμε σε μία αρνητική σκέψη να τρυπώσει στο μυαλό μας και να εγκατασταθεί για πολύ καιρό είναι σαν να επιτρέπουμε σε ένα σοβαρό μικρόβιο να εγκατασταθεί στο σώμα μας. Μπορεί να μη βγει ποτέ ξανά από τον οργανισμό μας όσο ζούμε».Get Adobe Flash player


Την Πέμπτη 14 Απριλίου οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων επισκέφθηκαν το Φυτώριο «Κέντια» στη Θέρμη και  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν φυτά, θάμνους και δέντρα, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να απολαύουν αρώματα και χρώματα.

Get Adobe Flash player


Έπειτα, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του ΦΟ.Δ.Σ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θέρμη οι μικροί μας μαθητές  απόλαυσαν ένα πικ-νικ στη ανοιξιάτικη φύση.Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τα σχήματα γύρω μου», οι μαθητές του Παιδικού Τμήματος, επισκέφτηκαν το εργαστήρι πηλού «Hehe art», στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με φυσικό πηλό, να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν τα δικά τους πήλινα σχήματα!!!Στο μουσικοκινητικό πρόγραμμα «Κι όμως... η γη γυρίζει και δε ζαλίζεται!» συμμετείχαν οι μαθητές του 1ου τμήματος των  Προ-Προνηπίων στις 31 Μαρτίου και  του 2ου  τμήματος  την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης Think Kid, στην περιοχή της Θέρμης .

Μέσα από σύντομα κουίζ, προβολή υλικού για τους πλανήτες, κινητικά παιχνίδια αναπαράστασης της πορείας των πλανητών στο ηλιακό σύστημα αλλά και μέσα από την εικαστική κατασκευή του δικού τους «πλανήτη», οι  μικροί μαθητές  ήρθαν με βιωματικό τρόπο σε επαφή με την αστρονομία και το ηλιακό σύστημα .

Το πρόγραμμα ήταν πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον για τους μικρούς μας μαθητές που  αυτήν την περίοδο ασχολούνται με  την θεματική «Διάστημα».Τα φυτά στον λαχανόκηπό μας  μεγάλωσαν, έγιναν πράσινα, γεμάτα βιταμίνες και νοστιμιά... λέει η κυρία μας. Κάθε μέρα τα ποτίζαμε και με πολύ χαρά τα βλέπαμε να ψηλώνουν και να φουντώνουν.
Την Παρασκευή λοιπόν πήραμε έναν μεγάλο δίσκο, κόψαμε τα λαχανικά μας, τα πήγαμε στην κουζίνα και μας ετοίμασαν -αφού τα έπλυναν καλά- μια πολύυυυυυ νόστιμη φρέσκια σαλατούλα!!

Και έχουμε και για σας αν έρθετε...Get Adobe Flash player


Την Πέμπτη 7 Απριλίου οι μαθητές των 2 τμημάτων των Προ-προνηπίων στο πλαίσιο της θεματικής «Διάστημα» επισκέφτηκαν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας «Noesis» και παρακολούθησαν τους «Ζουλοφύλακες», οι οποίοι εμπλέκονται σε μια φανταστική περιπέτεια. Τα παιδιά ακολούθησαν μια συναρπαστική «καταδίωξη» στο Διάστημα και ταυτόχρονα γνώρισαν μέσα από αυτή τα μυστικά των καιρικών φαινομένων στη Γη.«Δεινόσαυροι: οι γίγαντες της Παταγονίας» - Προνήπια στο NOESIS

Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών των Προνηπίων μας κατά τη διάρκεια της τρισδιάστατης ταινίας «Δεινόσαυροι: οι γίγαντες της Παταγονίας», στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου, στο NOESIS, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016.

Με επιστημονικό τρόπο, η ταινία παρουσιάζει πώς ζούσαν αυτά τα δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα των εκπληκτικών επιτευγμάτων της εξέλιξης των ειδών, μέσα από έντονη δράση και τοπία βγαλμένα από άλλους κόσμους. Κατά διαστήματα, η κάμερα μας μεταφέρει στο διάστημα για να παρακολουθήσουμε την κίνηση των τεκτονικών πλακών ή την άφιξη του μετεωρίτη που θα σφραγίσει τη μοίρα των δεινοσαύρων.Το Προ-Παιδικό τμήμα την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, επισκέφτηκε το εργαστήρι μαγειρικής «Μαρμίτα». Τα παιδιά έφτιαξαν νόστιμα σταφιδόψωμα γνωρίζοντας βιωματικά  όλη την διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Μύρισαν τα υλικά και τα τοποθέτησαν σε μια λεκανίτσα, πασπαλίστηκαν με αλεύρι,  ανακάτεψαν τη ζύμη τους, έπλασαν τα ψωμάκι τους,τοποθέτησαν μέσα τους σταφίδες και τα άλειψαν με αυγό. Αφού ολοκλήρωσαν όλη τη διαδικασία-με λίγο παραπάνω αλεύρι  σε σημεία που δεν ήταν και… τόοοσο απαραίτητο- τα έβαλαν στον φούρνο για να τα ψήσουν. Τέλος τα έφαγαν ζεστά και τραγανά!! Δεν ξέχασαν όμως και τους φίλους τους στο σχολείο… Έφεραν γι’ αυτούς μια σακούλα με φρέσκα σταφιδόψωμα.Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 τα τρία τμήματα των Νηπίων παρακολούθησαν από την Παιδική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. τη θεατρική παράσταση «Ο μυστικός κήπος», στο Βασιλικό Θέατρο.

Η συγγραφέας λέει για το έργο : «Μια απλή σκέψη έχει τέτοια δύναμη που ισοδυναμεί με μια ηλεκτρική μπαταρία. Είναι ικανή για το υπέρτατο καλό ή για το υπέρτατο κακό. Το να επιτρέψουμε σε μία αρνητική σκέψη να τρυπώσει στο μυαλό μας και να εγκατασταθεί για πολύ καιρό είναι σαν να επιτρέπουμε σε ένα σοβαρό μικρόβιο να εγκατασταθεί στο σώμα μας. Μπορεί να μη βγει ποτέ ξανά από τον οργανισμό μας όσο ζούμε».Διπλή γιορτή είναι σήμερα
γιορτάζει η εκκλησία,
γιατί κρίνο ο Γαβριήλ
πρόσφερε στη Μαρία

Γιορτάζει και η πατρίδα μας
Μαζί με τα παιδιά της,
γιατί ελευθερώθηκε
απ’ την πικρή σκλαβιά της

Την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασαν οι λιλιπούτιοι μαθητές μας του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4»  με τον δικό τους τρόπο. Οι  μαθητές του τμήματος των Προ-Προνηπίων παρατήρησαν μια παιδική παραδοσιακή στολή που έφεραν οι παιδαγωγοί στο σχολείο, συζήτησαν για αυτήν και την δοκίμασαν.

Τα «μικρά» μας, του  Προ-Παιδικού τμήματος έκαναν παρέλαση στη σάλα του Παιδικού σταθμού, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

Και όλοι μαζί οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού πήραν από ένα κλαδάκι δάφνης στα χεράκια τους, έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν «τα κλεφτόπουλα»Περήφανος αισθάνομαι βαθιά μες στην καρδιά μου
για την ένδοξη ιστορία μου
και την κληρονομιά μου.
Που άφησαν για πάντοτε
οι Έλληνες πρόγονοί μου
δοξάζοντας τη χώρα μου,
το Έθνος, τη Φυλή μου.

Με τον σεβασμό αλλά και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει  γιορτάσαμε την Πέμπτη 24 Μαρτίου την επέτειο της εθνικής  παλιγγενεσίας στο Νηπιαγωγείο μας.  

Πλέξαμε στεφάνια από κλαδιά δάφνης, φτιάξαμε μικρές σημαιούλες και βγήκαμε στην αυλή για να κάνουμε έπαρση σημαίας ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Κάναμε με καμάρι και περηφάνια  παρέλαση στο μεγάλο γήπεδο και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων πήγαμε στο Ηρώο Πεσόντων στην Πυλαία όπου καταθέσαμε στεφάνι και με δυνατή φωνή απαγγείλαμε τα ποιήματά μας.Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκαν οι μαθητές των Προνηπίων μας στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου. Τα παιδιά γνώρισαν το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ernst Ziller (Ερνέστου Τσίλερ), κτίριο στο οποίο κατά την Τουρκοκρατία στεγάστηκε το ελληνικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης που στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το μυστικό επιτελικό κέντρο του Αγώνα με επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά.

Στο ισόγειο ξεναγήθηκαν στο φωτογραφικό υλικό σε μεγέθυνση (μέρος της εντυπωσιακής συλλογής του Μουσείου), χάρτες, ιστορικά έγγραφα, μικρά διοράματα, ποικιλία οπλισμού και στολών καθώς και προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων. Το υλικό παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά σε έξι αίθουσες και καλύπτει την περίοδο 1870-1912. Σε μια από αυτές αναπαρίσταται το γραφείο του Γενικού Προξένου Λάμπρου Κορομηλά. Στη συνέχεια τα παιδιά κατέβηκαν στο υπόγειο όπου εντυπωσιάστηκαν από τα τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Αγώνα που παρουσιάζονται εκεί.

Τέλος επισκέφθηκαν τον πρώτο όροφο και παρατήρησαν τη μεγάλη συλλογή μοντέλων των οπλικών συστημάτων του ελληνικού στρατού.Ένα ταξίδι στον «κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη» έκαναν οι μαθητές των τριών τμημάτων των Νηπίων μας στις 22 Μαρτίου και των δυο τμημάτων των Προνηπίων μας στις 29 Μαρτίου 2016 με την επίσκεψή τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η ποίηση στο Νηπιαγωγείο».

Το 1ο, 2ο και 3ο τμήμα Νηπίων στο Τελλόγλειο ίδρυμα

Get Adobe Flash playerΟι μαθητές μας συμμετείχαν στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο, με αφορμή την έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική», υλοποιεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Μέσα από αυτό τα μικρά παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέση ποίησης και ζωγραφικής.

Το 1ο και 2ο τμήμα Προνηπίων στο Τελλόγλειο ίδρυμα

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player


Πως γίνονται φίλοι πέντε άγνωστοι  που πηγαίνουν ήσυχα κάθε μέρα στις δουλειές τους; Πως «σπάει ο πάγος» και αρχίζει η δράση που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους; Πως ένα κοινό ασανσέρ γίνεται χώρος έκφρασης και παιχνιδιού; Πως γεμίζει χρώματα και μουσικές; Μα φυσικά... μέσα από τα παραμύθια!

Παραμύθια που θα διηγηθούν ο ένας στον άλλο, ιστορίες που θα ζωντανέψουν μέσα στο ασανσέρ, θα τους κάνουν να γελάσουν αλλά και να συγκινηθούν, να μάθουν πολλά, να περάσουν όμορφες στιγμές μακριά από την καθημερινότητα και να γίνουν αχώριστοι φίλοι!

Την παράσταση «Παραμύθια στο Ασανσέρ» παρακολούθησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου, τα Προ-προνήπια 1 και 2 και το Παιδικό Τμήμα στο θέατρο «Αυλαία». Εφτά παραμύθια που ζωντάνεψαν μέσα στο «ασανσέρ» μιας πολυκατοικίας, όπου στον αλληγορικό τους κόσμο στήθηκε ένα διαδραστικό παιχνίδι γεμάτο κέφι και φαντασία.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών.Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 οι λιλιπούτιοι μαθητές του Παιδικού Σταθμού ανέβηκαν στο Μεγάαααααλο σχολείο και μαζί με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας, γιορτάσαμε όλοι μαζί   τα «Κούλουμα» και αποχαιρετίσαμε το καρναβάλι.

Τηρώντας τις πατροπαράδοτες παραδόσεις, φάγαμε τα νοστιμότατα σαρακοστιανά μας και γλυκαθήκαμε με τον  χαλβά στη σάλα του Νηπιαγωγείου και μετά  χορέψαμε και πετάξαμε τον χαρταετό μας έξω στην αυλή!Την Τσικνοπέμπτη εμείς οι μαθητές του Νηπιαγωγείου αφού φτιάξαμε αποκριάτικα καπέλα, τα φορέσαμε, συζητήσαμε με τις νηπιαγωγούς μας για τα έθιμα και τις παραδόσεις της ημέρας και καλέσαμε τους φίλους και συμμαθητές μας του Παιδικού Σταθμού μας που δέχτηκαν την πρόσκληση με πολύ μεγάλη χαρά να γιορτάσουμε όλοι μαζί, την Τσικνοπέμπτη στο ΜΕΓΑΑΑ…ΛΟ σχολείο. Έτσι, λοιπόν, μεγάλοι και μικροί μασκαράδες, μια μεγάλη και χαρούμενη παρέα, «τσικνίσαμε» και απολαύσαμε νοστιμιές που ψηνόταν στην αυλή του Σχολείου σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας, διασκεδάσαμε με αποκριάτικους ρυθμούς και χορέψαμε γύρω από το πολύχρωμο γαϊτανάκι που στήθηκε γι’ αυτό το σκοπό στη σάλα του νηπιαγωγείου μας! Και του χρόνου!

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Μας αρέσουν οι παραδόσεις ειδικά όταν έχουν τόοοοσες νοστιμιές και τόοοοοσο χορό!!Αποκριάτικος Χορός Νηπίων & Παιδικού ΣταθμούΕπίσκεψη αρχιτέκτονα στα Προνήπια

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές των Προνηπίων 1 και 2 με τη βοήθεια του κ. Αθανασίου Μαυρουδή, πτυχιούχου αρχιτεκτονικής και γονιού του σχολείου μας, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τα επαγγέλματα».

Ο κ. Μαυρουδής με πρωτότυπο τρόπο παρουσίασε στα παιδιά το επάγγελμά του και πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες και απαντήσεις στα  πολλά ερωτήματα που είχαν σχετικά με  αυτό.Επίσκεψη των Προνηπίων στην παιδική βιβλιοθήκη

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον πολύχρωμο κόσμο του παιδικού βιβλίου, έκαναν οι μικροί μας μαθητές των δύο τμημάτων των Προνηπίων μας. Με  οδηγούς τις εκπαιδευτικούς τους αλλά και τις παιδαγωγούς της παιδικής βιβλιοθήκης του συνοικισμού Καραμπουρνάκι του Δήμου Καλαμαριάς, ξεναγήθηκαν στον γοητευτικό χώρο της βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν  και διάβασαν βιβλία, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια και έμαθαν στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης. Η επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Αγαπώ τα βιβλία» που επεξεργάζονται  αυτές τις ημέρες οι μαθητές των Προνηπίων μας.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Αγωγή υγείας: προστατεύω τον εαυτό μου και τους γύρω μου», οι μικροί μαθητές μας των Προ-προνηπίων 1 και Προ-προνηπίων 2 επισκέφτηκαν την Πέμπτη 11/2/16, το χώρο της «Αρμονίας», στην Καλαμαριά, με σκοπό να γυμναστούν κάνοντας παιδική yoga. Για τον λόγο αυτό, φόρεσαν τα αθλητικά τους ρούχα και παπούτσια και ξεκίνησαν!!

Τα παιδιά, κάνουν ευχάριστα γιόγκα, γιατί είναι στην φύση τους να ανακαλύπτουν νέους τρόπους σωματικής έκφρασης. Γι’ αυτά αποτελεί ένα παιχνίδι φαντασίας και άσκησης που προκύπτει από τη παρατήρηση και τη μίμηση της φύσης. Τον πρώτο ρόλο έχει ο αυθορμητισμός και η ζωντάνια. Άλλωστε τα παιδιά δεν εξασκούνται στην γιόγκα, αλλά την βιώνουν.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αμπελουργία και Εκπαιδευτικό Παιχνίδι στο Μουσείο Οίνου» παρακολούθησαν οι μαθητές των τριών τμημάτων των Νηπίων μας στο κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, για να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν περισσότερα για το αμπέλι και το κρασί.

Στον υπέροχο χώρο του κτήματος οι μικροί μαθητές ξεναγήθηκαν στον φυσικό χώρο του αμπελώνα, στο οινοποιείο, στον χώρο όπου "ξεκουράζονται" τα βαρέλια και στο Μουσείο Οίνου και τη συλλογή με τα εκατοντάδες ανοιχτήρια. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα αμπελοκαλλιέργειας και στο εργαστήρι δημιούργησαν με έμπνευση και πρώτη ύλη τον πηλό, το αμπέλι και τα προϊόντα του.

Στόχος μας ήταν η εξοικείωση των παιδιών με βασικές αγροτικές εργασίες και τις διαδικασίες παραγωγής του κρασιού.Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 τα 3 τμήματα των Νηπίων και τα 2 των Προνηπίων μας παρακολούθησαν την κουκλοθεατρική παράσταση «Το πάρτυ στο δάσος και ο κυρ Λύκος» στο Κουκλοθέατρο της ΧΑΝΘ. Μια παράσταση στην οποία κοντράρονται η εξυπνάδα με τη δύναμη και η καλοσύνη ενάντια στην απανθρωπιά, μαζί με πολύ γέλιο που χάρισε στους μικρούς μας μαθητές μια όμορφη εμπειρία στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασής τους.

«Τα ζώα κάνουν πάρτι και δεν καλούν τον λύκο. Εκείνος το μαθαίνει και αποφασίζει να εκδικηθεί. Η αλεπού αδίστακτη και πονηρή, ο λύκος λαίμαργος και μονοκόμματος και τέλος ο λαγός αθώος και έτοιμος να επωμιστεί όλη την ευθύνη της παράλειψης. Όλοι οι καλοί από τη μια πλευρά και ο λύκος από την άλλη με μάχες, γκάφες και πολλές ανατροπές….»Δυο ηλιόλουστες μέρες μέσα στον Φεβρουάριο, εκμεταλλεύτηκαν τα μικρά μας, οι μαθητές  του νέου Παιδικού Σταθμού μας «Πρότυπα 2-4», για να δημιουργήσουν τον λαχανόκηπό τους. Ετσι στις 15 και 16 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Προ-παιδικού, του Παιδικού και των δύο τμημάτων των Προ-Προνηπίων φύτεψαν παντζάρια, μαρούλια, κρεμμυδάκια, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό, σπανάκι και καρότα στην αυλή του Παιδικού Σταθμού μας.


Την εμπειρία της παρασκευής του ψωμιού απέκτησαν οι μικροί μας μαθητές των Προ-Προνηπίων 1 και 2 κατά την επίσκεψή τους στον «Φούρνο στα Κωνσταντινουπολίτικα»,στο πλαίσιο της θεματικής «από τ’ αλεύρι … στο ψωμί».

Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση των παιδιών στο εργαστήρι του φούρνου όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σακιά με αλεύρι, μαγιά, ζυμάρι, φούρνους και όλα  τα απαραίτητα για την παρασκευή του ψωμιού υλικά και μηχανήματα.Get Adobe Flash player


Έξι διαφορετικοί μύθοι του Αισώπου ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών των Προ-Προνπίων μας, στη παράσταση του «Μικρού Βορρά», «Αισώπου Κόμικς 2».

Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώθηκαν σε περισσότερους από δέκα χαρακτήρες χρησιμοποιώντας μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και διαδραστικό παιχνίδι, για να παρουσιάσουν: τον «ψεύτη βοσκό», τη «γαλατού», τους «δυο τράγους», την «αλεπού και τα σταφύλια», «το λιοντάρι και η ποντικίνα», και μαζί τους «οι δυο φίλοι και η αρκούδα».

Διδακτικοί και διαχρονικοί, οι μύθοι του Αισώπου συνάρπασαν τους μικρούς μας μαθητές την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου όταν επισκέφτηκαν  την «Παραμυθούπολη» για να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση την οποία δραματοποίησε με μοναδικό τρόπο η θεατρική ομάδα του «Μικρού Βορρά». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών.Get Adobe Flash player


Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές όλων των τμημάτων του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4» γιόρτασαν τη μνήμη των τριών  Ιεραρχών. Οι μαθητές μας  στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία, προσκύνησαν την εικόνα των τριών Ιεραρχών, άναψαν το κεράκι τους και έπειτα συζήτησαν με τις εκπαιδευτικούς και έμαθαν με απλό και κατανοητό τρόπο  για  τη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία των τριών  Μεγίστων Φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος.

Σαν επιστέγασμα αυτής της γιορτής  των  προστατών της παιδείας  οι μικροί μας μαθητές  έμαθαν μια σχετική παιδική προσευχούλα,την οποία και πήραν μαζί τους  γραμμένη στο πίσω μέρος μιας εικόνας  :

Τα χεράκια μου σταυρώνω
τη φωνούλα μου υψώνω
και σας παρακαλώ θερμά
Ιεράρχες ταπεινά.

Σεις που είστε φωστήρες
και του κόσμου οι σωτήρες
φωτίστε και εμένα το μικρό
που πηγαίνω στο σχολειό.Get Adobe Flash player


Κάτι θα γίνει! Θα τα καταφέρουμε. Θα τα βγάλουμε πέρα, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο και αυτό έχει σημασία! Είμαστε φίλοι κι η φιλία μας αυτή είναι πολυτιμότερη απ’ το κάθε τι! Απ’ όλα τα φλουριά και τις λίρες του κόσμου!

Μια παράσταση ύμνος στη φιλία. Μια διαχρονική και ταυτόχρονα επίκαιρη αλληγορία για τη δύναμη της φιλίας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η απληστία του χρήματος παρακολούθησαν οι  μικροί μας μαθητές των Προ-Προνηπίων 1 και 2 την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Στο θέατρο «Ολύμπιον», οι μικροί μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», ένα θεατρικό  έργο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του γνωστού παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, στο πλαίσιο της αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών.  

Ένας άπληστος συννεφολόγος που προβλέπει πότε θα βρέξει λίρες, ένας μυστηριώδης ξενοδόχος στο δάσος με τις μαύρες λεύκες, μια συμμορία πανούργων λύκων και δυο γουρουνάκια – κουμπαράδες που είναι αδελφικοί φίλοι, και που ο ένας γεμίζει και ο άλλος μένει αδειανός, είναι τα κύρια πρόσωπα του έργου που διαδραματίζεται στη μακρινή Κουμπαραδουάη, τη χώρα δηλαδή όπου ζούνε τα Γουρουνάκια-Κουμπαράδες και όπου δε βρέχει βροχοστάλες αλλά κάθε λογής νομίσματα.Get Adobe Flash player


Στη Βρεφική Σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον παρακολούθησαν την πρώτη τους παράσταση οι μικροί  μαθητές του Παιδικού μας τμήματος, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. Η πρώτη επαφή των λιλιπούτιων θεατών με το θέατρο έγινε μέσα από το «Τι και τι το κατιτί», που απευθύνεται σε παιδιά από 6 μηνών έως 3 ετών.

Η παράσταση είναι μια απόπειρα να συνομιλήσει το θέατρο με τα πολύ μικρά παιδιά, σε μια γλώσσα, που δεν βασίζεται στη λογική της αρχής, της μέσης και του τέλους, αλλά στην επαφή με το αθώο υποσυνείδητο.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην παράσταση με όλες τις αισθήσεις τους!

Απαντούσαν στις ερωτήσεις των ηθοποιών, επεξεργάζονταν τα αντικείμενα του κουτιού, άκουγαν, έβλεπαν αυτά που διαδραματίζονταν, άγγιζαν, μύριζαν…

Όπως λένε και οι δημιουργοί-εμπνευστές της:Η παράσταση δεν είναι διαδραστική. Είναι μόνο αντιδραστική. Μία αντίδραση των αισθήσεων σε ερεθίσματα. Και γι' αυτό μπορούμε όλοι να γίνουμε θεατές της. Παρατηρητές του ελάχιστου που είναι η ζωή.Επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακού Ελληνικού Παιχνιδιού

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές των δύο τμημάτων των Προ-Προνηπίων μας επισκέφτηκαν «Το Μουσείο Παραδοσιακού Ελληνικού Παιχνιδιού» που βρίσκεται στον πολυχώρο Nouvelle, στην περιοχή του Ωραιόκαστρου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Παιχνίδια καινούρια και παλιά που με αγάπη παίζουν τα παιδιά».

Οι μικροί μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην Έκθεση του Μουσείου στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες παιχνίδια από το 1600 π.Χ. μέχρι το 1970 και είναι  μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιού στην Ελλάδα.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή Προ-Παιδικού και Παιδικού τμήματος του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4»

Στη Βηθλεέμ γεννήθηκε
σε έναν αχυρώνα,
άστρο λαμπρό τον φώτισε
μια νύχτα του χειμώνα.
Αστέρια και άγγελοι έκατσαν κοντά του,
βοσκοί και μάγοι τον προσκύνησαν…Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1ου & 2ου τμήματος των Προνηπίων μας

Παραμονή Πρωτοχρονιάς! Ο Άγιος Βασίλης  ετοιμάζει την επίσημη στολή του, αυτή που βάζει μια φορά τον χρόνο, στο μοίρασμα των δώρων. «Ωχ,όχι! Ένας τεράστιος λεκές! Σίγουρα θα έγινε από τις καπνιές  σε κάποια   καμινάδα…» Και στεναχωρημένος τη χώνει βιαστικά μέσα στο πλυντήριο….

Η μπουγάδα του Αϊ ΒασίληΧριστουγενιάτικη γιορτή Προ-Προνηπίων

Τις χριστουγεννιάτικες γιορτές συνέχισαν οι μικροί μαθητές των Προ-Προνηπίων μας με την παράσταση: «Ο Άγγελος του χιονιού».

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 σε μια κατάμεστη αίθουσα θεάτρου, ανέβηκαν στη σκηνή και μας χάρισαν συγκίνηση, γέλιο αλλά και μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα  που μαζί με τις νηπιαγωγούς τους κατάφεραν. Ήταν για τα μικρά μας μια άσκηση συνεργασίας, πειθαρχίας, κίνησης και έκφρασης και το αποτέλεσμα μας έκανε υπερήφανους.Χριστουγεννιάτικη γιορτή Νηπίων

Οι μαθητές των Νηπίων μας με δύο ξεχωριστές γιορτές (18 Δεκεμβρίου Νήπια 1 και 21 Δεκεμβρίου Νήπια 2 και Νήπια 3) μάς ταξίδεψαν σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου κυριαρχεί η αγάπη και η ελπίδα ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν και πραγματικότητα…prhlias15

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων,  των Προνηπίων, και των τμημάτων του Παιδικού Σταθμού (Προ-προνήπια, Παιδικό, Προ-παιδικό) παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία.Get Adobe Flash player

Μια περιήγηση στην πόλη, μια περιήγηση στην ιστορία, μια ματιά στο παρελθόν μας, μέσα από τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης έκαναν οι μικροί μας, του Νηπιαγωγείου με τα σχολικά λεωφορεία, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015.

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου,Λευκός Πύργος, Καμάρα, Ροτόντα, κάστρα….μερικοί από τους σταθμούς μας, ώστε οι μικροί μας μαθητές να δουν από κοντά, να αγγίξουν την ιστορία της πόλης μας.

Έτσι με μία ενδιαφέρουσα διαδρομή με τα σχολικά λεωφορεία και με στάσεις στα πιο ενδιαφέροντα σημεία ολοκληρώθηκε η επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Η πόλη μου η Θεσσαλονίκη».Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ήχοι και μουσικές» τα Προ-προνήπια 1 επισκέφτηκαν το «Μουσικό εργαστήρι Ω2» που βρίσκεται απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής.

Εκεί οι μικροί μας μαθητές πειραματίστηκαν με την κίνηση και την μουσική.

Αφού γνωρίστηκαν με τους υπεύθυνους παιδαγωγούς του Ω2, τα παιδιά έφτιαξαν με μαξιλάρια μια μαγική πόρτα. Με κάθε τους πέρασμα από την μαγική αυτή πόρτα γνώριζαν μία χώρα και την μουσική της.

Έτσι με την κίνηση και την δραματοποίηση έγιναν ταυρομάχοι στην Ισπανία, βρέθηκαν σε μια κινέζικη γιορτή, χόρεψαν αργεντίνικο ταγκό και συρτάκι στην Ελλάδα. Στο τέλος με το πέρασμά τους στην Αμερική, χόρεψαν τον χορό της βροχής.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Επαγγέλματα» οι μαθητές των τμημάτων των Προνηπίων μας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στη Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν πυροσβεστικό σταθμό, να δουν από κοντά πυροσβεστικά υδροφόρα, τη στολή που φορά ένας πυροσβέστης, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο σβήνεται μια φωτιά.Get Adobe Flash player

Λευκός Πύργος- Το έμβλημα της πόλης μας

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη», επισκέφτηκαν το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης μας, τον Λευκό Πύργο, παρατήρησαν την αρχιτεκτονική του και γνώρισαν την ιστορία του.

Ανεβαίνοντας τα χιλιοπατημένα σκαλοπάτια του ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου, πραγματοποιώντας ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της με συνοδεία τους ήχους και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της πόλης μας. Η κούρασή τους ανταμείφθηκε με τη μοναδική θέα της Θεσσαλονίκης που αντίκρισαν από τον τελευταίο όροφο του.Ενημερωτική συνάντηση γονέων για τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού

«Πρότυπα 2 - 4»

Get Adobe Flash player


Τη Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Παιδικό Σταθμό του Σχολείου μας «Πρότυπα 2-4», η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησαν οι παιδαγωγοί μαζί με τους μικρούς μαθητές τους, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Οι γονείς με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και με έκπληξη και υπερηφάνεια διαπίστωσαν την εξέλιξη των μικρών τους και καμάρωσαν τις μικρές καθημερινές κατακτήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Στους γονείς παρουσιάστηκαν τα προγράμματα :

 • Προ –Παιδικό τμήμα: «Τα ζώα της φάρμας»
 • Παιδικό τμήμα: Παίζω και μαθαίνω με τις αισθήσεις μου
 • Προ – Προνήπια 1 & 2 : Ταξίδι στην χώρα των συναισθημάτων

Στη συνέχεια όλοι μαζί παρακολουθήσαμε μία σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του multi junior sport, καθώς και του club μουσικής.…να πετάς, να κατορθώνεις το αδύνατο, ενάντια στην ανθρώπινη φύση!!!

Get Adobe Flash player


Αυτό έμαθαν οι μικροί μας μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων με την επίσκεψή τους στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας (8 Νοεμβρίου, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ των Ταξιαρχών). Με απορία αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση, άκουσαν και είδαν κομμάτια της ιστορίας μας και έγιναν κοινωνοί του μεγαλείου της ελληνικής φυλής. Μετά τα παιδιά μας ταξίδεψαν «Πέρα από τους ουρανούς» με μια 3D ταινία για την ιστορία της αεροπορίας και γνώρισαν τη μαγεία του να πετάς, να κατορθώνεις το αδύνατο, ενάντια στην ανθρώπινη φύση.kids

Τη Δευτέρα 02/11/2015 πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του Σχολείου ενημερωτική συνάντηση γονέων των μαθητών των Νηπίων και των Προνηπίων μας.

Στη συνάντηση οι γονείς ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν σε power point τη διαδικασία προσέγγισης και επεξεργασίας των θεματικών ενοτήτων. Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν ήταν: για να τμήματα των Νηπίων «Αν σου πω κόκκινο» και των Προνηπίων «Ρούχα παλιά, μοντέρνα και παράξενα».

Επίσης, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ειδικοτήτων αλλά και τους υπευθύνους των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης (clubs).Get Adobe Flash player

Τα παιδιά του Προ-Παιδικού τμήματος του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού επισκέφτηκαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου τον ιππικό όμιλο στο «κτήμα Δέδα», το οποίο βρίσκεται στην Πυλαία, στα πλαίσια της θεματικής «Τα ζώα της φάρμας». Τα παιδιά είδαν από κοντά ένα από τα ζώα της φάρμας, το άλογο, γνώρισαν το μέρος που μένει( στάβλος), τι τρώει, την φροντίδα του.

Παρατήρησαν με θαυμασμό τους αναβάτες που ίππευαν την ώρα της επίσκεψης, χάιδεψαν τα αλογάκια και τραγούδησαν όλα μαζί το τραγουδάκι που έμαθαν στο σχολείο για το αλογάκι.

Στον κήπο του κτήματος μιμήθηκαν το αλογάκι, έτρεξαν σαν αλογάκια και χάρηκαν με την ψυχή τους!Get Adobe Flash player

H μνήμη του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η γιορτή της τιμημένης ελληνικής σημαίας και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκαν με λαμπρότητα και σεβασμό στο νέο μας Βρεφονηπιακό Σταθμό. Στη σάλα του νέου κτιρίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου τα παιδιά συγκεντρώθηκαν και κάθισαν σ’ ένα κύκλο ανά τμήμα για να ακούσουν την αφήγηση των γεγονότων.

Μια αφήγηση βασισμένη στο κείμενο της Γαλάτειας Σουρέλη, μια παιδική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων τα οποία τους έδωσε την δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα και να νοιώσουν περισσότερο η δραματοποίηση που ακολούθησε.

Στη συνέχεια οι μικροί μας μαθητές κρατώντας τις ελληνικές σημαίες που οι ίδιοι κατασκεύασαν, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και το ‘’Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του’’ και παρέλασαν στη σάλα, με μουσική υπόκριση τον ρυθμό του ταμπουρίνο.

Οι παραδοσιακοί χοροί και τα δημοτικά τραγούδια με τα οποία έκλεισε η γιορτή μας έδωσαν μια άλλη νότα και χάρισαν έξαψη και χαρά στα μικρά μας παιδάκια.Get Adobe Flash player

Η δύναμη της φιλίας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η απληστία του χρήματος είναι το θέμα της θεατρικής παράστασης «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του Ευγένιου Τριβιζά, την οποία παρακολούθησαν οι μικροί μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων και των Προνηπίων τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου2015, στο Θέατρο Ολύμπιον,στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών.

Αν η φιλία στερέψει, αν το χρήμα κυριαρχήσει, η απληστία θα εξαπλωθεί σαν φονικός ιός στις καρδιές των ανθρώπων.Ένας άπληστος συννεφολόγος που προβλέπει πότε θα βρέξει λίρες, ένας μυστηριώδης ξενοδόχος στο δάσος με τις μαύρες λεύκες, μια συμμορία πανούργων λύκων και δυο γουρουνάκια – κουμπαράδες που είναι αδελφικοί φίλοι, και που ο ένας γεμίζει και ο άλλος μένει αδειανός, είναι τα κύρια πρόσωπα του έργου που διαδραματίζεται στη μακρινή Κουμπαραδουάη, τη χώρα δηλαδή όπου ζούνε τα Γουρουνάκια-Κουμπαράδες και όπου δε βρέχει βροχοστάλες αλλά κάθε λογής νομίσματα...»Get Adobe Flash player

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου τα παιδιά του Παιδικού Τμήματος επισκέφτηκαν την Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη, στα πλαίσια τις θεματικής : «Παίζω και μαθαίνω με τις αισθήσεις μου». Εκεί οι μικροί μαθητές γνώρισαν τον χώρο της βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν ελεύθερα διάφορα παιδικά βιβλία και απόλαυσαν την διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Η πεινασμένη κάμπια» του Eric Carl στην οποία συμμετείχαν δημιουργικά μ’ όλες τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της αφήγησης.

Τέλος, έφτιαξαν την κάμπια με δακτυλομπογιές (κατασκευή- ατομική εργασία).Get Adobe Flash player

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου τα Προ-προνήπια 1 και Προ-Προ-νήπια 2 στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ταξίδι στη χώρα των συναισθημάτων», παρακολούθησαν την παιδική παράσταση «Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» στο θέατρο «Κολοσσαίον». Ένα θεατρικό ταξίδι με μάσκες, puppets, γάτους σε μέγεθος ανθρώπου και ανθρώπους που φτάνουν μέχρι το ταβάνι.

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Luis Sepulveda (Λουίς Σεπούλβεδα) με ένα κείμενο στο οποίο ο Χιλιανός συγγραφέας με αγάπη και πολύ χιούμορ, μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Η αποδοχή του διαφορετικού, η τήρηση των υποσχέσεων και η αφοσίωση σε αγαπημένα πρόσωπα είναι οι θεματικοί άξονες της αφήγησης. Οι «κακοί» όμως καραδοκούν.

Έτσι με όχημα την παράσταση μπορέσαμε να απευθυνθούμε στα παιδιά μιλώντας στη δική τους γλώσσα ώστε μέσα από την πλοκή να προβληματιστούν για σημαντικά ζητήματα της ζωής βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα.

Γιατί όπως λέει κι ο γάτος Ζορμπάς «Πετάει μόνο αυτός που τολμάει να πετάξει…»Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ρούχα παλιά, μοντέρνα και παράξενα» οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων μας με τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφθηκαν στις 21 Οκτωβρίου το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ). Τα παιδιά είδαν από κοντά την μόνιμη έκθεση «Μακεδονία, Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες, 1860 - 1960» και στη συνέχεια, άκουσαν επιλεγμένα παραμύθια με συνοδεία ζωντανής μουσικής, παραμύθια που τους ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς και τόσο αλλιώτικους.Get Adobe Flash player

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου οι μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων μας επισκέφτηκαν 21 Οκτωβρίου την εκκλησία του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές μας παρατήρησαν και προσκύνησαν εικονίσματα και ξεναγήθηκαν στις κατακόμβες του Ναού.Get Adobe Flash player

Στις 19 και στις 20 Οκτωβρίου οι μικροί μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων με τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφθηκαν το εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης «Μαγικό αερόστατο». Μέσα από μία σειρά κινητικών παιχνιδιών και εικαστικών δράσεων, τα παιδιά εξερεύνησαν διάφορα μονοπάτια με στόχο να μάθουν πως το κόκκινο επιδρά στη ζωή μας.Η οικογένεια, μέσα από τα παιδικά βιβλία

Get Adobe Flash player


Σ’ έναν κόσμο μαγικό, ονειρεμένο, φανταστικό, στον κόσμο των βιβλίων μεταφέρθηκαν οι μαθητές των Προ-Προνηπίων μας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου με την επίσκεψή τους στην Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου.

Βιβλία παιδικά, πολύχρωμα, χαρούμενα περίμεναν τους μικρούς να τα ξεφυλλίσουν- δεν ξέρουμε ακόμη να διαβάζουμε-μέσα σ’ ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον.

Τα παιδιά αφού γνώρισαν τον χώρο κάθισαν και άκουσαν από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης την αφήγηση ενός παιδικού βιβλίου με θεματική την οικογένεια και στη συνέχεια κατασκεύασαν το γενεαλογικό τους δέντρο, επειδή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής «Οικογένεια», την οποία επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες στις τάξεις τους.Get Adobe Flash player

«Παίζω και μαθαίνω με τις 5 αισθήσεις μου» είναι η θεματική ενότητα που επεξεργάζονται στο Προ-Παιδικό τμήμα του Βρεφονηπιακού Σταθμού μας και με αυτή την αφορμή οι λιλιπούτιοι μαθητές μας επισκέφτηκαν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 το εργαστήρι μαγειρικής «Μαρμίτα».

Εκεί άσκησαν και τις πέντε αισθήσεις μέσα στους ήχους της κουζίνας μυρίζοντας διάφορα μπαχαρικά, ζυμώνοντας με τα χεράκια τους το δικό τους ψωμάκι με κανέλα, απολαμβάνοντας τις υπέροχες μυρωδιές του ψημένου ψωμιού το οποίο και γεύτηκαν με πολύ μεγάλη όρεξη αλλά και περηφάνια βλέποντας το έργο τους.Get Adobe Flash player

Στις 13 Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων μας επισκέφθηκαν, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ρούχα παλιά, μοντέρνα και παράξενα», το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Στο εμπορικό κέντρο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα, να δουν τα εμπορικά καταστήματα, τις βιτρίνες και να καταλάβουν τις διαφορές ανάμεσα σε ρούχα για γυναίκες, ρούχα για άνδρες και ρούχα για μωρά και παιδιά. Μπήκαν στο εσωτερικό καταστημάτων, έκαναν απίστευτες ερωτήσεις σε υπευθύνους, είδαν τι είναι οι προσφορές και οι εκπτώσεις και ακολούθησαν όλη τη διαδικασία αγοράς ενός ρούχου (επιλογή σχεδίου και χρώματος, σωστό μέγεθος, δοκιμή, πληρωμή στο ταμείο).

Τέλος, επισκέφθηκαν ένα κατάστημα μέσα στο οποίο υπήρχαν όλων των ειδών τα ρούχα και έτσι είχαν την ευκαιρία να τα εξερευνήσουν όλα μαζί σε έναν ενιαίο χώρο.Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου οι μαθητές και των τριών τμημάτων των Νηπίων με τις εκπαιδευτικούς τους στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Αν σου πω κόκκινο» επισκέφτηκαν τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Εκεί οι πυροσβέστες αφού, με μεγάλη υπομονή και ευγένεια, ξενάγησαν τα παιδιά στον Πυροσβεστικό Σταθμό τους παρουσίασαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τη στολή τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους και τους ανέφεραν τι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά στο δάσος ή στο σπίτι και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.Get Adobe Flash player


Για τους λιλιπούτειους μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας το ταξίδι στη χώρα της γνώσης, της κοινωνικοποίησης, της αυτονομίας και της προσωπικής ανάπτυξης ξεκίνησε με το διάστημα της προσαρμογής, που με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάσαμε.

Η εξοικείωση των παιδιών μας με τους χώρους του σχολείου και η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον έγινε με επιτυχία. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση μικροί μαθητές εντάχθηκαν στην ομάδα των συνομηλίκων ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται αποδέκτες βασικών αρχών κοινωνικοποίησης, παίζουν με όλα τα μέλη της ομάδας τους, ακούν και παρακολουθούν οδηγίες, μοιράζονται συναισθήματα και πράγματα, διαχειρίζονται διαπροσωπικές διαφωνίες. Απαραίτητη συνιστώσα για την επιτυχή πορεία του εκπαιδευτικού μας έργου είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ελπίζουμε ειλικρινά πως το κλίμα συνεργασίας που διαφάνηκε από την αρχή  θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, γεμάτη υγεία και πρόοδο!Get Adobe Flash player

Χρώματα, αρώματα, σχήματα!! Οι μαθητές των Νηπίων γοητεύτηκαν από την ομορφιά και την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών κατά την επίσκεψή τους στο οπωροπωλείο της Θεσσαλονίκης «Καράμπελας» στην περιοχή της Καλαμαριάς, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Εκεί οι μικροί καταναλωτές μύρισαν, άγγιξαν, παρατήρησαν φρούτα και λαχανικά της εποχής και ακολούθησαν την διαδικασία αγοράς: Επιλέγω σωστά, βάζω στη σακούλα, πληρώνω στο ταμείο.

Έτσι γύρισαν στις τάξεις τους φορτωμένοι νέες εμπειρίες αλλά και θρεπτικά και νόστιμα προϊόντα της γης, προσφορά των υπευθύνων του οπωροπωλείου, τους οποίους και ευχαριστούμε.Αγιασμός στον νέο μας Βρεφονηπιακό Σταθμό

Get Adobe Flash player


Με ματάκια γεμάτα απορία και ενδιαφέρον για όλα τα καινούρια πράγματα γύρω τους αλλά και με τη δέουσα σοβαρότητα, πιασμένα από το χέρι της νηπιαγωγού ή σκαρφαλωμένα στην αγκαλιά της, μαζεύτηκαν τα μικρούλια μας στη σάλα του ολοκαίνουριου Βρεφονηπιακού Σταθμού μας «Πρότυπα 2-4» για τον αγιασμό.

Άλλα πιο θαρραλέα, άλλα πιο δειλά άφησαν τη σιγουριά της οικογένειας για να κάνουν το πρώτο βήμα τους στο μεγάλο ταξίδι της γνώσης  και ήρθαν στην αγκαλιά της μεγάλης μας οικογένειας, αυτής των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης,  σ’ ένα ευχάριστο, χαρούμενο, ασφαλές και με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές περιβάλλον.Get Adobe Flash player


Οι πόρτες άνοιξαν, οι κουρτίνες παραμερίστηκαν, οι γωνιές ζωντάνεψαν! Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου  πρωί και κρατώντας σφιχτά το χέρι της συνοδού ή της μαμάς τα μικρότερα και συντροφιά με τους φίλους  τα μεγαλύτερα, κατευθύνονται στον χώρο του Νηπιαγωγείου.

Εκεί τα υποδέχονται με θέρμη οι Νηπιαγωγοί και τα οδηγούν στην καινούρια τους τάξη που τα περιμένει κι αυτή ολοστόλιστη, για να τα φιλοξενήσει σαν ζεστή αγκαλιά μια ολόκληρη χρονιά.

Μια χρονιά γεμάτη στοργή, φροντίδα, ενδιαφέρον, παιχνίδι, δράση και μάθηση που ξεκινά με τις ευλογίες του ιερέα και τις καλύτερες ευχές όλων μας.

Παλιοί φίλοι, κατά ένα σχολικό έτος μεγαλύτεροι, έσμιξαν ξανά και στην παρέα προστέθηκαν νέοι φίλοι, καινούρια πρόσωπα.

Λιλιπούτιοι μαθητές με σοβαρότητα, απορία, λίγη αγωνία και πολλή προσμονή άφησαν την οικεία αγκαλιά της οικογένειας για να έρθουν στη ζεστή αγκαλιά του σχολείου μας.

Για πολλούς ένα ακόμη μικρό σκαλοπατάκι, σε οικείο περιβάλλον και για αρκετούς ένα ακόμα «πρώτο βήμα» στον δρόμο της μάθησης αυτή τη φορά.

Όλα αυτά με τις ευλογίες της Εκκλησίας και με τις ευχές του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων μας Ιωάννη Κορυφίδη, της διευθύντριας του Νηπιαγωγείου Στέλλας Λύκου, του Διευθυντή των Δημοτικών μας Νικολάου Πανουργιά, των Νηπιαγωγών καθώς και όλου του προσωπικού μας για καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο!

Καλή, χαρούμενη, δημιουργική  χρονιά παιδιά μας!!!
Καλοκαιρινή γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού

Το τέλος ενός ονείρου ή ένα όνειρο χωρίς τέλος;

Μουσικοθεατρικές εικόνες από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων σ' όλο τον κόσμο, που γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον άγγλο Λιούις Κάρολ (κατά κόσμον Τσαρλς Λούντβιντζ Ντόντγκσον), μας παρουσίασαν οι μικροί μαθητές μας του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας στην καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή τους, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στο ανοιχτό θέατρο του Σχολείου μας.

Μαζί με την Αλίκη που ταξιδεύει στη χώρα της φαντασίας της, γεμάτη απορίες, αγωνία και περιέργεια, ο Τρελο-καπελάς, τα Φλαμίνγκο, τα Τραπουλόχαρτα, οι Λευκές Βασίλισσες, οι Κόκκινες Βασίλισσες, τα Πουλιά, ο Γάτος του Τσέσαϊρ, ο Μαρτιάτικος Λαγός ιππότης της καλής βασίλισσας, τα Ζαχαρωτά, τα Λουλούδια και τα Σύννεφα-Πιλότοι.


Get Adobe Flash player

Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας επισκέφτηκαν το εργαστήρι γεύσης «Μαρμίτα». Σε μια  άνετη κουζίνα,  αφού πρώτα παρακολούθησαν πώς γίνεται το ψωμί,  ζύμωσαν το δικό τους ψωμάκι και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν σε παιχνίδια μέσα από τα οποία ανέπτυξαν βιωματικά και τις πέντε αισθήσεις τους.

Τα μικρά χεράκια αγαπάνε τις μυρωδάτες ζύμες, το αλεύρι που πέφτει στο τραπέζι και παίρνει σχήματα που μόνο η φαντασία τους μπορεί να δει. Κανέλα, βανίλια, σοκολάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, ποιος δε θυμάται τα πρώτα κουλουράκια που έφτιαξε παρέα με τη μαμά ή τη γιαγιά. Ποιός δεν έτρεξε να προλάβει να γλείψει λίγη από τη ζύμη του κέικ που έμεινε στο μπολ. Μνήμες που ζωντανεύουν πάντα μπροστά σε ένα σπιτικό γλυκό….Get Adobe Flash player


Τα Προ-Προνήπιά μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Πλανήτες». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια φανταστική περιπέτεια στο διάστημα και να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με το ηλιακό μας σύστημα. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Φεγγαρίσιοι», έναν συναρπαστικό αγώνα των κατοίκων του φεγγαριού για την κατάκτηση της Γης.
Με κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου, σ’ αυτή την ταινία κινουμένων σχεδίων, οι Φεγγαρίσιοι, μαζί τους και οι μικροί μας μαθητές- θεατές, κατανοούν την ύπαρξη της βαρύτητας, την έλξη των σωμάτων, τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας και μαθαίνουν τις βασικές αρχές των διαστημικών ταξιδιών.«Οι πειρατές και οι πριγκίπισσες στο νησί του θησαυρού»

Get Adobe Flash player

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικονολήπτες και ηχολήπτες, διευθυντές φωτογραφίας και σκηνής, μακιγιάζ και φροντιστές, όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μετά από εξαντλητικές πρόβες και άπειρες λήψεις έχουμε επιτέλους στα χέρια μας την κινηματογραφική ταινία «Οι πειρατές και οι πριγκίπισσες στο νησί του θησαυρού». Αν ψάχνετε ανάμεσα στους συντελεστές της ταινίας γνωστά ονόματα του star system, δε θα τα βρείτε, γιατί όλοι μα όλοι τους ήτανε τα αστεράκια των Νηπίων μας.

Η ταινία γυρίστηκε μέσω της τεχνικής Bluebox, με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης των μαθητών μας στο Μουσείο Κινηματογράφου στο πλαίσιο σχετικής θεματικής ενότητας και ήταν το επιστέγασμα όλων όσων παρακολούθησαν και έμαθαν εκεί.

Η επίσκεψη στις 21/5/2015 ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και μέσα από θεατρικό παιχνίδι, με παιχνίδια όρασης και αφής τα παιδιά γνώρισαν σημαντικά πρόσωπα που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανακάλυψη του «Κινηματογράφου». Με τα ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν σε 3D ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της εικόνας και τη μετάβαση από τη στατική στην κινούμενη και στο τέλος, τα παιδιά μοιράστηκαν ρόλους και συμμετείχαν στο παιχνίδι του Μουσείου «Γυρίζουμε ταινία;».Επίσκεψη στο φράγμα Θέρμης  - Προνήπια

Get Adobe Flash player


Καλωσορίσαμε τον Μάιο με μια όμορφη εξόρμηση στη φύση, μια επίσκεψη στο περιβαλλοντικό πάρκο στο φράγμα της Θέρμης. Αφού παίξαμε στην παιδική χαρά, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το κολατσιό μας κάτω από τη σκιά των πεύκων και έπειτα να ταΐσουμε τις πάπιες μέσα στη λιμνούλα.Get Adobe Flash player


Λίγο πριν υποδεχτούμε τον Μάιο οι μαθητές των Προνηπίων μας επισκέφθηκαν την ανθοκομική έκθεση της Καλαμαριάς στην πλαζ της Αρετσούς .

«Η μέρα μας γέμισε χρώμα και όμορφες μυρωδιές από την πρώτη στιγμή. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά διαφορετικά  και παράξενα φυτά και μάθαμε τα μυστικά ενός καλού κηπουρού. Φεύγοντας διαλέξαμε και αγοράσαμε τρία όμορφα λουλούδια για να στολίσουμε την τάξη μας!».Get Adobe Flash player

Ανοιξιάτικο περίπατο έκαναν οι μικροί μας μαθητές όλων των τμημάτων του Παιδικού Σταθμού στο Φράγμα της Θέρμης. Σ΄ ένα πανέμορφο τοπίο παρατήρησαν το φυσικό περιβάλλον της λίμνης, γνώρισαν τα ζωάκια που κατοικούν μέσα και γύρω απ’ αυτήν και απόλαυσαν ένα πικ-νικ στη φύση. Στην επιστροφή  επισκεφθήκαμε  το φυτώριο Papas Garden, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους και γνώρισαν ποικιλία φυτών και λουλουδιών.Get Adobe Flash player

Δείτε τι φτιάξαμε!!! Τελευταία ημέρα  πριν τις πασχαλινές διακοπές και στο Νηπιαγωγείο μας έγιναν τόοοοσα πολλά!! Τι κάναμε;

Μάθαμε και δραματοποιήσαμε την ιστορία του Ιησού, από την Ανάσταση του Λαζάρου και την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα πάνω στο γαϊδουράκι ως την ταφή και την Ανάστασή Του. Μιλήσαμε για τα ήθη και έθιμα των ημερών, βάψαμε αυγά, ζυμώσαμε «Λαζαράκια», είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και των Βαΐων, τραγουδήσαμε πασχαλινά τραγούδια και αναπαραστήσαμε ένα παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό τραπέζι.

Φτιάξαμε τρισδιάστατες κάρτες για τον παππού, τη γιαγιά και τη νονά, καλαθάκια για τα «Λαζαράκια» και τα αυγά μας, φαναράκια, ομαδικές κατασκευές, ένα τεράστιο αυγόδεντρο και ευχηθήκαμε «Καλό Πάσχα» στη διευθύντριά μας και στον διευθυντή όοοολου του Σχολείου.

Ουφ! Κουραστήκαμε, αλλά περάσαμε …ΥΠΕΡΟΧΑ!!Get Adobe Flash player


Την αθλητική εφημερίδα «Σπορ του Βορρά» επισκέφτηκαν οι μικροί μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μέσα Επικοινωνίας».

Στους χώρους της εφημερίδας, της πιο παλιάς αθλητικής εφημερίδας της πόλης μας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφεία, γνώρισαν και μίλησαν με δημοσιογράφους, οι οποίοι αφού μας καλωσόρισαν, μας ξενάγησαν στον χώρο.

Ξεφυλλίσαμε εφημερίδες, μάθαμε για τη συγγραφή ενός άρθρου, τη διόρθωση, τη σελιδοποίηση μιας εφημερίδας και τέλος τη διαδικασία τύπωσης στο πιεστήριο. Φεύγοντας από τον χώρο ο υπεύθυνος της εφημερίδας μας χάρισε το «φύλλο της ημέρας» για να έχουμε «φρέσκα νέα».Get Adobe Flash player


Οι μικροί μας εξερευνητές του Παιδικού Σταθμού και των Προνηπίων επισκέφθηκαν το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία και η εξέλιξη των ελληνικών σιδηρόδρομων ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσω των πλούσιων εκθεμάτων του Μουσείου. Χειροκίνητες άμαξες και ατμάμαξες παλαιότερων εποχών, βασιλικά βαγόνια και τραμ καθώς κι άλλα αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους όπως τηλέγραφοι, τοπογραφικά όργανα, στολές, σφραγίδες, μηχανήματα για εκτύπωση και επικύρωση εισιτηρίων κ.ά. αποτέλεσαν αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι με τρένο στον κόσμο του τρένου.

Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα με την μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δραιζίνα, αλλά και να γνωρίσουν τα βαγόνια του θρυλικού Orient Express.Get Adobe Flash player


Οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη των μικρών μας μαθητών, των Προνηπίων, στο Πολεμικό Μουσείο. Μια επίσκεψη που σηματοδοτούσε ένα ταξίδι στην ιστορία, στον χρόνο, στις σελίδες της δόξας μας.

Μικροί και μεγάλοι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε παλιά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση του 1821 αλλά και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως στολές, ξίφη, σφαίρες, παράσημα κ.ά.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια παράσταση Καραγκιόζη στο θέατρο σκιών με ήρωες του 1821. 

Get Adobe Flash player

Περήφανος αισθάνομαι
βαθιά μες στην καρδιά μου
για την ένδοξη ιστορία μου
και την κληρονομιά μου.
Που άφησαν για πάντοτε
οι Έλληνες πρόγονοί μου
δοξάζοντας τη χώρα μου,
το Έθνος, τη Φυλή μου.

Γιορτή Νηπιαγωγείου

Γεμάτοι υπερηφάνεια και χαρά γιόρτασαν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους αναπαράστησαν τον χορό του Ζαλόγγου, δραματοποίησαν παραδοσιακά τραγούδια όπως «Τα κλεφτόπουλα» και το « Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ», έπλεξαν στεφάνι με κλαδιά δάφνης, κατασκεύασαν από χαρτί και φόρεσαν το κόκκινο φάριο (ή φάρεο), το καπέλο του εύζωνα και κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο ηρώο πεσόντων του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στο ηρώο έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κατάθεσαν μαζί με τον σεβασμό και τον θαυμασμό τους το δάφνινο στεφάνι στη μνήμη όσων έδωσαν τις ζωές τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.Get Adobe Flash player


Στην επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οι μαθητές των Νηπίων μας, στο πλαίσιο της επεξεργασίας της θεματικής «Επάγγελμα… Αρχαιολόγος», έμαθαν  τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς σε ένα μουσείο, παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή αρχαία αντικείμενα και αγάλματα, κίονες, αγγεία, κοσμήματα, αμφορείς που έφεραν στο φως οι ανασκαφές των αρχαιολόγων και σχολίασαν τα εκθέματα.Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Επάγγελμα… αρχαιολόγος», τα Νήπιά μας επισκέφτηκαν το Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο.

Οι ξεναγοί έδειξαν στους μαθητές μας τα ομοιώματα δεινοσαύρων από διάφορες γεωλογικές περιόδους που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο έδωσαν στα παιδιά πολλές πληροφορίες για το κάθε είδος και για κάποια βασικά χαρακτηριστικά του. Οι αναπαραστάσεις σε πραγματικές διαστάσεις «ζωντανεύουν» την ιστορία  αυτών των προϊστορικών ζώων που  έζησαν πριν εκατομμύρια έτη και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών.Get Adobe Flash player

Στον Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία» της πόλης μας έφθασαν οι μαθητές των Προ-Προνηπίων μας και του Παιδικού Σταθμού μας με τα σχολικά λεωφορεία. Τι έκαναν στο αεροδρόμιο; Μα ό,τι ακριβώς κάνει ένας ταξιδιώτης!!! Συνοδοί εδάφους της αεροπορικής εταιρείας Aegean με υπομονή και ευγένεια «παρέλαβαν» τους μικρούς ταξιδιώτες, τους ξενάγησαν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου, τους βοήθησαν να κάνουν check in, να περάσουν από τον έλεγχο αποσκευών και εισιτηρίων και στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο λεωφορείο της Aegean για να κάνουν μια μεγάλη βόλτα στον αεροδιάδρομο και να παρακολουθήσουν αεροσκάφη διαφόρων τύπων να απογειώνονται και να προσγειώνονται. Στη συνέχεια οι αεροσυνοδοί βοήθησαν τους λιλιπούτιους επιβάτες να επιβιβαστούν σε ένα αεροσκάφος της εταιρείας. Η διαφορά τους από τους άλλους επιβάτες ήταν ότι αφού ξεναγήθηκαν στο πιλοτήριο μετά... ανέλαβαν για λίγο και τον ρόλο του πιλότου!!!

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της επεξεργασίας του θέματός μας «Από τον ουρανό... στη θάλασσα και την ξηρά με φανάρια και σήματα!!!».Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Επάγγελμα… αρχαιολόγος», τα Νήπιά μας επισκέφτηκαν το Πάρκο των Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο.

Οι ξεναγοί έδειξαν στους μαθητές μας τα ομοιώματα δεινοσαύρων από διάφορες γεωολογικές περιόδους που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο, έδωσαν στα παιδιά πολλές πληροφορίες για το κάθε είδος και για κάποια βασικά χαρακτηριστικά του. Οι αναπαραστάσεις σε πραγματικές διαστάσεις 'ζωντανεύουν' την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια έτη και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών.Get Adobe Flash player

Συναισθηματική νοημοσύνη: η σχέση με τον εαυτό μου και με τους άλλους "Ο μικρός Πρίγκιπας"

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 οι μαθητές της Γ΄ τάξης, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα «Συναισθηματική νοημοσύνη: η σχέση με τον εαυτό μου και με τους άλλους», παρακολούθησαν την παράσταση «Ο μικρός Πρίγκιπας» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς». Ο αγαπημένος μας ήρωας του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο «παράξενο», τον κόσμο των μεγάλων. Ένας βασιλιάς χωρίς υπηκόους, ένας γεωγράφος που δεν εξερευνά, ένας επιχειρηματίας που δουλεύει ακατάπαυστα, ένας ματαιόδοξος που ακούει μόνο τα λόγια θαυμασμού και άλλοι χαρακτήρες ζωντάνεψαν σε μια παράσταση με μουσική, χρώματα, μεταμορφώσεις όπου τα παιδιά συμμετείχαν διαδραστικά.


Get Adobe Flash player


Με πολύ κέφι και καλή διάθεση οι μικροί μας μαθητές των Προ-Προνηπίων και του Προ-παιδικού μας ξεκίνησαν για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου και θαύμασαν τις εκθέσεις με τα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου καθώς και την έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων». Και τότε... κάτι μαγικό συνέβη! Αγάλματα, αγγεία, ασπίδες, περικεφαλαίες, στεφάνια, κρατήρες και χρυσά κοσμήματα ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους. Πώς; Μα φυσικά με τα μαγικά μάτια της φαντασίας που μ’ ένα κλείσιμο των βλεφάρων μπορούν να κάνουν το χθες να συναντήσει το σήμερα...Οι Ζουλοφύλακες, ο Dark Truder, ο καιρός, η ημέρα και η νύχτα...

Get Adobe Flash player

Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Ο χρόνος και οι αλλαγές του», οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζουλοφύλακες», μια συναρπαστική καταδίωξη στο διάστημα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τα μυστικά των καιρικών φαινόμενων στη Γη, σε άλλους πλανήτες αλλά και το φαινόμενο εναλλαγής ημέρας και νύχτας.Get Adobe Flash player

Το έθιμο της χελιδόνας αναβιώσαμε στο Σχολείο μας με τους μικρούς μαθητές των Προνηπίων μας. Αφού μάθαμε για το έθιμο, ότι τα παιδιά στα παλιά τα χρόνια, μόλις έφτανε ο Μάρτης, έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το στόλιζαν με ζουμπούλια και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκι, φτιάξαμε και εμείς τη δική μας χάρτινη «χελιδόνα» και ενώ παλιά τα παιδιά τη γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας κάλαντα για τον ερχομό των χελιδονιών, εμείς βγήκαμε στη σάλα μας και είπαμε τα κάλαντα στους μαθητές των Νηπίων και του Παιδικού Σταθμού μας.Πιστοί στις τόσο όμορφες παραδόσεις μας σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε τα Κούλουμα .
Με πολύ καλό καιρό, καλό για το παιχνίδι στον κήπο αλλά όχι και για το πέταγμα του χαρταετού, πετάξαμε τους δικούς μας μικρούς αετούς και μετά όλοι μαζί με την βοήθεια των μεγαλυτέρων σηκώσαμε ένα μεγάαααααλο χαρταετό.
Μετά από το παιχνίδι και το τρέξιμο, το σαρακοστιανό τραπέζι που στήθηκε στη σάλα του Νηπιαγωγείου μας ήταν.. πεντανόστιμο.
Και όπως επιβάλει το έθιμο η ημέρα ολοκληρώθηκε με χαρούμενους χορούς με παραδοσιακή αλλά και latin μουσική.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας, πιστοί στην παράδοση τήρησαν σήμερα τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης.

Στη σάλα του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά ξεφάντωσαν με τραγούδια, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, μασκαρέματα και "τσικνίσματα". Και του χρόνου παιδιά μας!!!

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.Αποκριάτικος χορός Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου

Με χορούς και μεγάλο κέφι διασκέδασαν μικροί και μεγάλοι τη Δευτέρα  9 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό κέντρο του Γ. Κρασσά στο Πανόραμα, στον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό του Νηπιαγωγείου μας.

Οι μικροί μασκαράδες ντυμένοι με τις πολύχρωμες στολές τους, μαζί με τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς τους, διασκέδασαν με ζογκλερικά και ταχυδακτυλουργικά τρικ από τους κλόουν και τον μασκαρά Πιερότο του «Τσιρκολίνο».

Οι χοροί από baby Zumba, limbo dance ως το παραδοσιακό  γαϊτανάκι,  συνόδευαν τα τραγούδια, μοντέρνα και παραδοσιακά και μας χάρισαν ένα υπέροχο απόγευμα.

Και του χρόνου !!!Get Adobe Flash player

Τα "πρέπει" και τα "θέλω"... δύσκολη υπόθεση... Αν όμως ξέρεις τα "πρέπει", καλό είναι να βρεις και τα "θέλω". Και αν γνωρίζεις τα "θέλω", καλό είναι να τα βάλεις σε σειρά, ώστε τα "πρέπει" να μην τα πνίξουν. Αυτό έμαθαν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με κίνηση και ρυθμό οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας στην παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο «Τα πρέπει και τα θέλω στου σκιάχτρου το καπέλο» της Ναντίνας Κυριαζή.

Στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούνται σε όλες τις τάξεις του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας, η συγγραφέας επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήριά μας την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 και μας παρουσίασε το βιβλίο της, σε εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου.Επίσκεψη Προνηπίων στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης 05/02/2015

Get Adobe Flash player


Ένα μαγικό ταξίδι εξερεύνησης στο χώρο της μουσικής και των μουσικών οργάνων κάναμε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Μπαίνοντας στο πανέμορφο κτίριο του Ωδείου μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος ο οποίος και μας είπε ότι στο οίκημα αρχικά στεγαζόταν η Οθωμανική τράπεζα και το 1987 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη μεταφέρθηκε σ αυτό το Ωδείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι και το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα.

Για να το γνωρίσουμε καλύτερα, κτίριο και μουσικά όργανα, χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και η περιήγηση ξεκίνησε.Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές...στα Μαγικά μαξιλάρια

Get Adobe Flash player


...και μην ξεχνάτε πως ότι και αν σας πάρουν κάτι πάντα μένει, που κανείς δεν το αγγίζει, που κανείς δεν σας το παίρνει, μένουνε τα όνειρα σας, ελπίδα όαση παρηγοριά σας, θησαυρός στην μοναξιά σας, μένουνε τα όνειρα σας.

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν οι μικροί μας μαθητές του Παιδικού Σταθμού και των Προνηπίων μας, στο Θέατρο «Ολύμπιον.

«Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…»Get Adobe Flash player


Κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά», που στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας τη θέση, τη σημασία και τη διατροφική αξία βασικών ομάδων τροφών, τα παιδιά και των τριών τμημάτων του Παιδικού μας Σταθμού επισκέφθηκαν καταστήματα τροφίμων στην περιοχή της Πυλαίας.

Έτσι επισκέφτηκαν ένα ιχθυοπωλείο και παρατήρησαν πολλά και διαφορετικά είδη ψαριών, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο για το πώς να ξεχωρίζουν τα φρέσκα ψάρια και συζήτησαν μαζί του για τα πολύτιμα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών στην υγεία μας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν ένα κρεοπωλείο και συζήτησαν με τον πρόεδρο των κρεοπωλών τη θέση και τη σημασία που πρέπει να έχει στην διατροφή τους το κρέας.Get Adobe Flash player


Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μαθαίνω και προσέχω το Σώμα μου», τα τμήματα των Προ-Προνηπίων μας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 15/01/2015 το Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού. Εκεί οι μικροί μας μαθητές παρακολούθησαν ένα εργαστήρι παιδικής μαγειρικής, μέσω του οποίου ενημερώθηκαν για τα συστατικά των τροφών, γνώρισαν και έπαιξαν με την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και στο τέλος φόρεσαν σκουφιά και ποδιές, έγιναν μικροί σεφ και μαγείρεψαν.Από τους μαθητές των Προνηπίων«Την ώρα που ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζει τα δώρα των παιδιών, κάποιοι εισβάλλουν στο σπίτι του και τον αρπάζουν. Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι και για ποιον λόγο απειλούν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών; Θα καταφέρουν τελικά να μη γίνουν αντιληπτοί από τα παιδιά όλης της γης που περιμένουνε με προσμονή τα δώρα τους;» Μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με αστυνομική πλοκή, αγωνία, μυστήριο αλλά και με χιούμορ και ξεκαρδιστικές καταστάσεις που όλα μαζί συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία και τρυφερότητα για τα παιδιά και για όσους μεγάλους βαθιά μέσα τους αισθάνονται ακόμα παιδιά...Χριστουγεννιάτικη γιορτή Προ-παιδικού και Προ-προνηπίων

Μια φορά και έναν καιρό... στην απέραντη γαλάζια θάλασσα, γοργόνες, ψαράκια, καρχαρίες, μέδουσες, σαρδέλες και αστακοί συνεδριάζουν...

-Μα γιατί δε γιορτάσαμε ποτέ ψαροχριστούγεννα;
-Γιατί δε στολίσαμε κοραλόδεντρο;
-Γιατί ποτέ, μα ποτέ  δεν πήραμε ψαροδώρα;Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Νηπίων
Μια διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά.

Get Adobe Flash player


Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι - Στα παρασκήνια

Αν μια χειμωνιάτικη νύχτα, την ώρα που κοιτάτε από το θαμπό τζάμι του παραθύρου, δείτε έναν χιονάνθρωπο να στρίβει από τη γωνιά του δρόμου, μπορεί να κάνετε λάθος, μπορεί να μην είδατε καλά, αλλά πάλι-ποιος ξέρει- μπορεί να είδατε πράγματι έναν χιονάνθρωπο που ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο.

Είναι η ιστορία όλων των παιδιών που φτιάχνουν χιονάνθρωπο και όλων των χιονάνθρωπων που ξεκινάνε ένα πρωί για ένα μακρινό ταξίδι...

Την παράδοση των χριστουγεννιάτικων γιορτών του Σχολείου μας ολοκλήρωσαν οι μαθητές των τριών τμημάτων των Νηπίων μας παρουσιάζοντας μια διασκευή του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι».christmas2014

Οι χριστουγεννιάτικες παραστάσεις του Νηπιαγωγείου είναι πλέον παράδοση. Κάθε χρόνο, τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι μικροί μαθητές ετοιμάζουν και παρουσιάζουν στην αίθουσα του θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων μας παραστάσεις με επίκαιρα θέματα.

Οι τρεις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις: SILVER ALERT ή Ποιος απήγαγε τον Αϊ Βασίλη; από τους μαθητές των Προνηπίων, Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι από τους μαθητές των Νηπίων και τα Θαλασσινά Χριστούγεννα από
τους μαθητές του Προ-παιδικού και των Προ-προνηπίων απέσπασαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κριτικές για την απόδοσή τους, για τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια αλλά κυρίως για το άρωμα αθωότητας και νοσταλγίας που
πλημμύρισε τις καρδιές όλων μας.Χριστουγεννιάτικος εκκλησιασμόςΤην Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, λίγο πριν την εορτή των Χριστουγέννων,  παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία.


Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίωνΜε αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων», οι μικροί μαθητές των Προνηπίων επισκέφθηκαν στις 18 και 25 Νοεμβρίου τη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη στην Καλαμαριά. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, γνώρισαν τους κανόνες λειτουργίας της και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανάγνωση της ιστορίας «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί».


Get Adobe Flash player


Την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Αριστοτέλειον» επισκέφθηκαν στις 28 Νοεμβρίου οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προνηπίων και του Παιδικού Σταθμού  και παρακολούθησαν την παράσταση της Δόμνα Ζαφειροπούλου και του Δημήτρη Αδάμη, «Το ασχημόπαπο»,  βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Οι ηθοποιοί με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, υπέροχα σκηνικά και κοστούμια αλλά και  τις πασίγνωστες μουσικές του  Αμαντέους Μότσαρτ ξετύλιξαν μπροστά στα παιδιά, και κάποιες φορές μαζί με τη βοήθειά τους, το μαγικό κουβάρι του παραμυθιού, παίζοντας με ένα αστείο και τρυφερό τρόπο σύγχρονης θεατρικής απόδοσης. Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλάει για τη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός και αποδεκτός από τους άλλους, για την αγάπη στον διπλανό, για την ανάγκη της περιπέτειας και της αναζήτησης.

Η παράσταση τελείωσε με ένα θεατρικό παιχνίδι, με αφορμή εικόνες από την παράσταση, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν και μέσα από τη δική τους συμμετοχή τα μηνύματα του έργου.gaithΟι μικροί μαθητές των Νηπίων κατά την επίσκεψή τους στις 20 Νοεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Γνωριμία με τους καλλιτέχνες της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Γαΐτη. Οι μαθητές μας γνώρισαν τα έργα του καλλιτέχνη και στη συνέχεια, πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των έργων, μέσα από τον συνδυασμό διαφορετικών βιωματικών μεθόδων, όπως τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, οι αυτοσχεδιασμοί, το κουκλοθέατρο και το εικαστικό εργαστήρι (γνωριμία με διαφορετικές τεχνικές και πειραματισμοί με υλικά).Get Adobe Flash player


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επισκέφτηκαν στις 14 Νοεμβρίου οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στα έργα του καλλιτέχνη Γιάννη ΓαΪτη. Αρχικά, τα παιδιά παρατήρησαν προσεκτικά και ενθαρρύνθηκαν να περιγράψουν έναν πίνακα της συλλογής με τίτλο «Αυτοκινητόδρομος». Στη συνέχεια ανέλαβαν ρόλους και δραματοποίησαν την ιστορία που αναδύεται από τον πίνακα. Στο εικαστικό εργαστήρι έφτιαξαν τα δικά τους μοντέρνα ανθρωπάκια χρησιμοποιώντας σφραγίδες,  χρώματα και ρολά χαρτιού.Get Adobe Flash player


Τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω...

...στη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά που παρακολούθησαν οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων στις 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπιον.

«Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…»Αεροπόρος θα γινώ τη γη να μην αγγίζω,
νάμαι ψηλά στον ουρανό,
τα σύννεφα να σχίζω...

Get Adobe Flash player

Τα Νήπια μας την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου άφησαν τις τάξεις τους και έκαναν μάθημα... στα αεροπλάνα. Στο πλαίσιο του τριημέρου εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Μίκρας.

Τα πρόσωπά τους έλαμπαν από έξαψη και περιέργεια όταν το προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Μοίρας, αλλά ιδιαίτερα όταν είχαν την χαρά να ανέβουν σε ένα Canadair CL- 415, να μάθουν πως γίνεται η κατάσβεση μιας φωτιάς από αέρος και να δουν το χώρο αποθήκευσης του νερού.

Το πιλοτήριο, με όλες του τις συσκευές, τα φωτάκια, τα χειριστήρια, ένας καινούριος θαυμαστός κόσμος. Το αεροπλάνο τόοοοσο μεγάλο στα ματάκια τους και τόοοοοσο γοητευτικό με τα τεράστια φτερά του.  Η στολή του πιλότου με τα διακριτικά της, υλικό για όνειρα...Get Adobe Flash player


Ολυμπιακό μουσείο και υγιεινή διατροφή. Μια επίσκεψη άκρως “υγιεινή” για τους μικρούς μαθητές των Νηπίων μας που πήραν μέρος διαδοχικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Υγιεινής Διατροφής’’ του Ολυμπιακού Μουσείου . Η υπεύθυνη του προγράμματος μας υποδέχτηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην κουζίνα με τα καπελάκια και τις ποδιές μας, για να φτιάξουμε μαζί με τον κύριο Δημήτρη λαχταριστά κριτσίνια. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας πολλές - πολλές απαραίτητες για την υγεία μας πληροφορίες αλλά και μια σακούλα γεμάτη νοστιμιές.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα ζώα του δάσους, τα παιδιά των Προνηπίων επισκέφτηκαν το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ζώα (άγρια και ήμερα), να παρατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και να γνωρίσουν τα προς εξαφάνιση ζώα της περιοχής μας , το λύκο και την καφέ αρκούδα.

Στη συνέχεια οι μικροί μας μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μέσα από την παρατήρηση και την συζήτηση εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις των παιδιών γύρω από τον κόσμο των ζώων, ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και προσφιλές σε αυτά.Get Adobe Flash player


Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου στην αυλή του Σχολείου μας συγκεντρώθηκαν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου, πριν κατευθυνθούν στον χώρο της παρέλασης.

Με έκδηλη υπερηφάνεια και με κλαδιά δάφνης και σημαιούλες στα χεράκια τους οι μικροί μας μαθητές, φορώντας τις στολές των Εκπαιδευτηρίων μας, συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση που έγινε στην κεντρική οδό του Πανοράματος μαζί με τα σχολεία, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων του 1940.

Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από γονείς, συγγενείς και φίλους.Get Adobe Flash player


Γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού

Η Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας ήταν μια μεγάλη μέρα. Γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, τη γιορτή της Σημαίας, τη μνήμη του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Με σημαιούλες που έφτιαξαν μόνοι τους οι μικροί μαθητές μας και με κλαδιά δάφνης παρέλασαν στην αυλή του Σχολείου, έψαλαν τον εθνικό ύμνο κατά την έπαρση της σημαίας και στη συνέχεια στη σάλα του Νηπιαγωγείου τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα. Ποτέ άλλοτε δεν ακούστηκε πιο δυνατά και πιο μελωδικά το τραγούδι «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του... βρε τον φουκαρά!!!».Get Adobe Flash player


Για να τιμήσουν τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης οι μικροί μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων και των Προνηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου, παρατήρησαν τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά του Ναού, ξεναγήθηκαν στις κατακόμβες του και ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Πολιούχου μας.

Στόχος μας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας και να έρθουν σε επαφή με ιστορικά γεγονότα και εποχές που άφησαν έντονα το στίγμα τους στην πόλη μας.Get Adobe Flash player


Στον μαγικό, ονειρικό κόσμο της μουσικής μυήθηκαν οι μαθητές του Προπροπαιδικού και των τμημάτων των Προνηπίων μας.

Στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «1,2,3 μουσική και φασαρία» επισκεφτήκαμε το Ωδείο «Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης». Τα παιδιά αρχικά γνώρισαν διάφορα μουσικά όργανα. Άκουσαν επιλεγμένα μουσικά κομμάτια και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού (μαντήλια, στεφάνια, και όργανα) έπαιξαν διάφορους ρόλους και συμμετείχαν σε ρυθμικά παιχνίδια. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την κιθάρα, τις χορδές και τους ήχους που παράγει με τη βοήθεια ενός μουσικού του Ωδείου.Get Adobe Flash player


Τη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν οι μαθητές όλων των τμημάτων των Προ-Προνηπίων και του Προ-Παιδικού Σταθμού μας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους φιλόξενους και λειτουργικούς χώρους της δανειστικής βιβλιοθήκης και συζήτησαν για τους κανόνες λειτουργίας της. Παρακολούθησαν σε οθόνη την προβολή πινάκων ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών με θέμα το φθινόπωρο και απόλαυσαν την αφήγηση του παραμυθιού «Ο Πιτζαμούλης παίζει κυνηγητό». Στη συνέχεια, έπαιξαν ένα κινητικό παιχνίδι, αφουγκράστηκαν τους ήχους του φθινοπώρου και έφτιαξαν τα δικά τους φθινοπωρινά φυλλαράκια. Τέλος, κινήθηκαν ελεύθερα στον χώρο της βιβλιοθήκης και ξεφύλλιζαν βιβλία της επιλογής τους.Get Adobe Flash player


Σ’ έναν μαγικό κόσμο γεμάτο λαχταριστές σοκολατολιχουδιές και τόοοοοσο γλυκές πληροφορίες μεταφερθήκαμε μαζί με τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και των Προνηπίων μας. Από την είσοδο του περιπτέρου της Έκθεσης, που έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο σοκολάτας, η αγαπημένη για μικρούς και μεγάλους μυρωδιά της σοκολάτας τρύπησε τις μύτες μας και μας «τράβηξε» στο τροπικό δάσος με τα κακαόδεντρα.

Παραπέρα ο κύριος σοκολάτας Κουβερτούρας, εντυπωσιακός και πολυπράγμων, μας περίμενε για να μας δείξει τα πειράματά του.Get Adobe Flash player


Ολυμπιακό Μουσείο και υγιεινή διατροφή. Μια επίσκεψη άκρως «υγιεινή» για τους μικρούς μαθητές των Προνηπίων μας. Η υπεύθυνη του προγράμματος μας υποδέχτηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής. Στη συνέχεια, με ένα βήμα βρεθήκαμε στην κουζίνα με τα καπελάκια και τις ποδιές μας, για να φτιάξουμε μαζί με τον κύριο Δημήτρη λαχταριστά κριτσίνια. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας πολλές - πολλές απαραίτητες για την υγεία μας πληροφορίες αλλά και μια σακούλα γεμάτη νοστιμιές.Get Adobe Flash player


Φθινοπώριασε και τα Προτυπάκια έκαναν την πρώτη τους εξόρμηση στα Πλατανάκια του Πανοράματος. Παρατήρησαν το φυσικό περιβάλλον, άκουσαν τους ήχους του, έπαιξαν παιχνίδια ανάμεσα στα δέντρα, είδαν τα ζώα που φιλοξενούνται στον χώρο και συγκέντρωσαν υλικό (φύλλα, κουκουνάρια, κλαδιά) για να εμπλουτίσουν τη γωνιά παρατήρησης της τάξης.Get Adobe Flash player


 Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος Νηπιαγωγείου – Παιδικού Σταθμού

Για τους λιλιπούτειους μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας το ταξίδι στη χώρα της γνώσης, της κοινωνικοποίησης ,της αυτονομίας και της προσωπικής ανάπτυξης ξεκίνησε με το διάστημα της προσαρμογής, που με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάσαμε.

Η εξοικείωση με τους χώρους του σχολείου και με συνήθειες που διευκολύνουν την ομαλή και γρήγορη ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον έγινε με επιτυχία.Get Adobe Flash player


Και να τα! Χαρωπά, ζωηρά, γελαστά περνούν την είσοδο του σχολείου τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας.

Τα πιο μεγάλα, φίλοι πια, κρατιούνται από το χέρι, ενώ τα μικρά μας βαστούν σφιχτά το χέρι της μαμάς ή της συνοδού και κατευθύνονται στον χώρο του Νηπιαγωγείου.

Εκεί τα υποδέχονται με θέρμη οι Νηπιαγωγοί και τα οδηγούν στην καινούρια τους τάξη που τα περιμένει κι αυτή ολοστόλιστη για να τα φιλοξενήσει σαν ζεστή αγκαλιά μια ολόκληρη χρονιά.

Μια χρονιά γεμάτη στοργή, φροντίδα, ενδιαφέρον, παιχνίδι και μάθηση που ξεκινά με τις ευλογίες του ιερέα και τις καλύτερες ευχές όλων μας.

Καλή χρονιά και καλή πρόοδο!!!Get Adobe Flash player


Καλοκαιρινή γιορτή του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού.

Κάθε χρόνο αποχαιρετάμε τη σχολική χρονιά με μια καλοκαιρινή εκδήλωση για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

Φέτος, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά» ήταν το θέμα που μας παρουσίασαν οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας την Δευτέρα 16 Ιουνίου, στο χώρο του Σχολείου.

Όπως ο Φιλέας Φόγκ, ο πρωταγωνιστής του γνωστού έργου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», έτσι και οι μικροί μας μαθητές, μας μετέφεραν με εικόνες, ήχους και κίνηση στη χώρα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Αυστραλίας, της Κίνας, του Μεξικού και της Ελλάδας.Get Adobe Flash player

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Προ-παιδικού μας επισκέφτηκαν τον ιππικό όμιλο «Δέδα».

Αρχικά οι μικροί μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτήματος και στους στάβλους των αλόγων και έμαθαν από τις υπεύθυνες του χώρου πολλά ενδιαφέροντα, νέα πράγματα για την τροφή, την καθαριότητα και την εκπαίδευση τους.

Μετά ήρθε το καλύτερο !! Ιππασία με τον Νικολάι! Ένα μικρό αλογάκι πολύ ήρεμο και φιλικό με τα παιδιά που τους έδωσε την ευκαιρία να γευτούν την χαρά της ιππασίας αλλά και την τόσο κοντινή επαφή με ένα υπέροχο ζώο όπως είναι το άλογο.Get Adobe Flash player


Τα παιδιά επισκέφτηκαν το Φράγμα της Θέρμης. Εξερεύνησαν το φυσικό περιβάλλον, περπάτησαν στη φύση, παρατήρησαν διάφορα λουλούδια και δέντρα, είδαν την όμορφη λίμνη και χάρηκαν ιδιαίτερα ταΐζοντας τις πάπιες και τις χήνες. Στο τέλος πήραν το πικ-νικ τους και διασκέδασαν τραγουδώντας.Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 5 Μαΐου οι μαθητές των Προνηπίων μας επισκέφθηκαν το Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης. Μέσα στα χρώματα και τα ανοιξιάτικα αρώματα που πλημμύριζαν τον χώρο οι μικροί μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά είδη λουλουδιών, φυτών και δέντρων.

Μπαίνοντας στον κήπο συνάντησαν δέντρα και φυτά με ονόματα που τους ήταν γνωστά από τη μυθολογία, όπως η δάφνη και η μυρτιά. Στη συνέχεια είδαν καλλωπιστικά- οπωροφόρα, όπως η μηλιά και η τριανταφυλλιά. Στο κέντρο του κήπου γοητεύτηκαν από τα τροπικά φυτά όπως η ορχιδέα και ο φίκος. Συνεχίζοντας στο πίσω μέρος του κήπου θαύμασαν τα δασικά δέντρα, τον κέδρο και το πεύκο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα που πλημμύρισαν το χώρο αλλά και από περίεργα φυτά, τα οποία συναντούσαν για πρώτη φορά.Get Adobe Flash player


Του Λάζαρου, του Λάζαρου,τ’ αβγό στο καλαθάκι... κι η άλλη πόρτα καρτερεί με τον παρά στο χέρι...

Την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές τα κερνούσαν μαζί με τις ευχές τους αβγά, γλυκά και τα "λαζαράκια" μικρά ψωμάκια αρωματισμένα με γαρύφαλλο που συμβόλιζαν τον αναστημένο Λάζαρο.

Πιστοί στις τόσο όμορφες παραδόσεις μας οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας έψαλαν τα κάλαντα κρατώντας στα χέρια τους το Πασχαλινό τους καλαθάκι γεμάτο με βαμμένα αβγά, "λαζαράκια"  και γλυκίσματα αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες τους που είχαν ετοιμάσει τα ίδια με την βοήθεια και υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών τους .Get Adobe Flash player


Λίγο πριν στήσουμε τον "κόσμο" μας στο Cosmos κάθε τμήμα του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού που ολοκλήρωνε τις κατασκευές της δικής του χώρας βγήκε αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα παιδιά με πολύ υπερηφάνεια και μεγάλα χαμόγελα στάθηκαν πλάι στα έργα που τόσο καιρό με την καθοδήγηση και την βοήθεια των νηπιαγωγών τους δούλεψαν βάφοντας κολλώντας ,συναρμολογώντας, στήνοντας .

Μπράβο σε όλα τα παιδιά μας!!Και το ταξίδι μας στις γειτονιές του κόσμου συνεχίστηκε με επισκέψεις σε εστιατόρια για να γνωρίσουμε την κουζίνα και τα αντιπροσωπευτικά φαγητά των χωρών αλλά και την μόδα και την σύνδεσή της με την τέχνη και τα κλασσικά έργα των μουσείων της.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές των Νηπίων και των δύο τμημάτων του Παιδικού μας Σταθμού παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει" του Νίκου Κυπουργού, στο θέατρο Αυλαία, μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης τους.

Μια μικρή όπερα, με ζωντανή μουσική μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της μουσικής το κλασικό παραμύθι του Χάνσ Κρίστιαν Άντερσεν "Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα". Τα παιδιά απόλαυσαν ιδιαίτερα την παράσταση και στο τέλος γνώρισαν από κοντά τους ήρωες  συνομίλησαν αλλά και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.tri

Όλοι μαζί πλέον ζούμε και αλληλεπιδρούμε μέσα σε ομάδες κοινότητες και κοινωνίες, τα μέλη των οποίων έχουν διαφορετική εθνική καταγωγή, διαφορετική μητρική γλώσσα και θρησκεία, διαφορετικά ήθη και έθιμα.
Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα στο με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας επεξεργαζόμαστε τη θεματική ενότητα «Ταξιδεύοντας στις γειτονιές του κόσμου».

Σκοπός είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τις χώρες και τους πολιτισμούς του κόσμου και να μάθουν από μικρή ηλικία να αποδέχονται την συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών που κυριαρχούν στις μέρες μας και να τη διαχειρίζονται με σωστό τρόπο.Get Adobe Flash player


Την Τρίτη 25η Μαρτίου ντυμένοι με τις στολές τους και κρατώντας στα χεράκια τους τις σημαιούλες και τα κλαδιά της δάφνης ήρθαν στο σχολείο τα παιδάκια μας του Νηπιαγωγείου και όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στο χώρο της παρέλασης για να πάρουμε και εμείς μέρος.

Τα παιδιά μας καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους γονείς, συγγενείς και φίλους.

Μετά το τέλος της παρέλασης παρακολουθήσαμε την επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων, τα παιδιά κατέθεσαν στεφάνι και είπαν τα ποιήματα τους.

Τα αθώα τους προσωπάκια και οι αγνές τους καρδιές είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη τιμή στη μνήμη αυτών που έδωσαν και τις ζωές τους για την ελευθερία, αλλά και η μεγαλύτερη και καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον αυτού του τόπου.Get Adobe Flash player

Με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας, μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και παρατήρησαν διάφορα εκθέματα όπως όπλα εποχής, στρατιωτικές στολές, άρματα και παράσημα μάχης.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player


Οι μικροί μαθητές μας των Προνηπίων επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ολυμπιακά Αγωνίσματα από την Αρχαιότητα έως σήμερα". Ερευνώντας τα τεκμήρια της έκθεσης τα παιδιά μας γνώρισαν το ποιός αλλά και το πως ξεκίνησαν οι αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία, τα αθλήματα που εξασκούσαν οι Έλληνες στην αρχαιότητα και στη συνέχεια τα συνέκριναν με τα σύγχρονα. Είχαν την ευκαιρία να δούν κότινους, αγγεία που απεικονίζουν τα αρχαία αθλήματα, στολές, αφίσες και δάδες.

Στο χώρο δημιουργικής απασχόλησης, έλυσαν γρίφους, ζωγράφισαν τα δικά τους αγγεία, αλλά πέρασαν και στην πράξη!! Δοκίμασαν και τις αθλητικές τους επιδόσεις στο άλμα εις μήκος και στην ρίψη ακοντίου.

Η επίσημη βράβευση των τριών νικητών του κάθε τμήματος πάνω σε βάθρο με τα αντίστοιχα μετάλλια ήταν η επιστέγαση ενός δημιουργικού πρωινού στο Ολυμπιακό Μουσείο.Get Adobe Flash player


Οι μικροί μαθητές των Νηπίων μας επισκέφτηκαν τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας "Επαγγέλματα".

Τα παιδιά και των δύο τμημάτων είχαν την ευκαιρία να ανεβούν σε υδροφόρα, να παρατηρήσουν από κοντά τις μάνικες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατάσβεση μιας φωτιάς, να φορέσουν τη στολή του πυροσβέστη και να λύσουν τις... χιλιάδες απορίες τις οποίες οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν με πολύ σοβαρότητα αλλά και... στωικότητα.Get Adobe Flash player


Στην πολύ γοητευτική για τα παιδιά εποχή των Δεινοσαύρων μεταφέρθηκαν οι μικροί μας μαθητές των Προ-Προνηπίων και του Προ-παιδικού μας όταν με αφορμή την επεξεργασία της σχετικής θεματικής ενότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο των Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο. Οι ξεναγοί τους έδειξαν τα ομοιώματα δεινοσαύρων που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο, έδωσαν στα παιδιά πολλές πληροφορίες για το κάθε είδος και για κάποια βασικά χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο που υπάρχει στο εσωτερικό του πάρκου, όπου παρατήρησαν ομοιώματα πρωτόγονων ανθρώπων, οστά δεινοσαύρων και χαυλιόδοντες.

Τι εντυπωσιακή εμπειρία!!! tzitziheaderDSC_0030_990x350

Την παράσταση Τζιτζιμιτζιχοτζιριά της  Στέλλας Μιχαηλίδου παρακολούθησαν οι μαθητές των Προ-Νηπίων μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη. Όπως συμβαίνει με τους μύθους του Αισώπου ή με τα κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϋ, τα ζώα της ιστορίας μάς μιλούν για τη ζωή των ανθρώπων, για τα δικά μας ελαττώματα και προτερήματα, για τους δικούς μας πόθους και φόβους, για τις δικές μας λύπες και χαρές. Έτσι, εδώ, η κοινωνία των μυρμηγκιών λειτουργεί ως μια μικρογραφία της ανθρώπινης κοινωνίας.

Μέσα από το παιχνίδι του θεάτρου, το έργο μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας στη διαφορετικότητα, για την δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλοβοήθειας, για την αξία της φιλίας και της αγάπης, για τη σημασία της ομορφιάς των απλών και καθημερινών πραγμάτων, που πολλές φορές τα ξεχνάμε, γιατί αφοσιωνόμαστε μονάχα στα πρέπει μας...

Και όπως λέει η κύρια Πιμ:

« Και όμως το ουράνιο τόξο δε βγαίνει για πρώτη φορά εμείς το έχουμε ξεχάσει γιατί έχουμε να κοιτάξουμε ψηλά στον ουρανό από τότε που ήμασταν παιδιά ».Get Adobe Flash player


Φύσα δυνατά αέρα κάθε Καθαρή Δευτέρα των παιδιών ψυχή και νους Χαρταετοί στους ουρανούς ….

Την Παρασκευή, διοργανώσαμε στο Νηπιαγωγείο μας μια γιορτή για να βιώσουμε τον ερχομό της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, να γιορτάσουμε τα «Κούλουμα».
Αρχικά τα παιδιά των τριών τμημάτων του Παιδικού μας Σταθμού παρακολούθησαν την κουκλοθεατρική παράσταση ‘’ο χαρταετός΄΄ της Τ.Τσιλιμένη
Η άπνοια δεν μας βοήθησε να πετάξουμε τον χαρταετό μας.

Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Ψηλά, ψηλά...!» οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού προκαλούσαν τον χαρταετό να πετάξει μέσα στη σάλα του Νηπιαγωγείου όπου συνεχίστηκε η γιορτή. Όλοι μαζί καθίσαμε στο μεγάλο τραπέζι και απολαύσαμε τα σαρακοστιανά εδέσματα υπό τον ήχο παραδοσιακών ακουσμάτων. Ακολούθησε χορός και τραγούδι με πολύ - πολύ παιχνίδι.

Καλή Σαρακοστή!Get Adobe Flash player


«Οι πειρατές και οι πριγκίπισσες στο νησί του θησαυρού»

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικονολήπτες και ηχολήπτες, διευθυντές φωτογραφίας και σκηνής, μακιγιάζ και φροντιστές, όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μετά από εξαντλητικές πρόβες και άπειρες λήψεις έχουμε επιτέλους στα χέρια μας την κινηματογραφική ταινία «Οι πειρατές και οι πριγκίπισσες στο νησί του θησαυρού». Αν ψάχνετε ανάμεσα στους συντελεστές της ταινίας γνωστά ονόματα του star system, δεν θα τα βρείτε γιατί όλοι μα όλοι τους ήτανε τα αστεράκια των Προνηπίων μας.

Η ταινία γυρίστηκε μέσω της τεχνικής Bluebox, με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης των μαθητών μας στο Μουσείο Κινηματογράφου στο πλαίσιο σχετικής θεματικής ενότητας και ήταν το επιστέγασμα όλων όσων παρακολούθησαν και έμαθαν εκεί.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και μέσα από θεατρικό παιχνίδι, με παιχνίδια όρασης και αφής τα παιδιά γνώρισαν σημαντικά πρόσωπα που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανακάλυψη του «Κινηματογράφου». Με τα ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν σε 3D ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της εικόνας και τη μετάβαση από τη στατική στην κινούμενη και στο τέλος, τα παιδιά μοιράστηκαν ρόλους και συμμετείχαν στο παιχνίδι του Μουσείου «Γυρίζουμε ταινία;». 

Get Adobe Flash player

Την Τσικνοπέμπτη με σύμμαχο τον ζεστό καιρό, "τσικνήσαμε’’ κατά το έθιμο, στον κήπο του σχολείου μας φορώντας τα αποκριάτικα καπελάκια που φτιάξαμε μόνοι μας. Απολαύσαμε τις υπέροχες λιχουδιές στη σάλα του Νηπιαγωγείου μας και στη συνέχεια χορέψαμε με το γαϊτανάκι ενώ συζητήσαμε με τις νηπιαγωγούς μας για τα έθιμα και τις παραδόσεις της ημέρας.

Μας αρέσουν οι παραδόσεις ειδικά όταν έχουν τόοοοσες νοστιμιές και τόοοοοσο χορό!!Get Adobe Flash player


Μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών, τα τμήματα των Προ-Προνηπίων και του Προ-Παιδικού μας επισκέφτηκαν την "Πολιτεία Θεάτρου" και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" του Γιάννη Καλατζόπουλου. Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν.

Τα παιδιά βρέθηκαν σε μια πλούσια παράσταση, με μολιερική ατμόσφαιρα, πολλά απρόοπτα και άφθονο γέλιο μέσα σ΄ ένα θεατρικό σαλόνι, χωρίς σκηνή με την αμεσότητα που δίνει ο χώρος ενός σπιτιού. Την παράσταση "ντύνουν" μουσικά δεκατέσσερα τραγούδια που διατρέχουν πολλά είδη της ελληνικής μουσικής από παραδοσιακή και λαϊκή ως τη σύγχρονη, μεγάλων Ελλήνων συνθετών.Get Adobe Flash player


Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν οι μαθητές των Νηπίων μας, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα σε μια σχολική τάξη. Τα παιδιά παρατήρησαν και επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα αντικείμενα της τάξης του Μουσείου όπως διδακτικά βιβλία, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες, ποδιές, γκλίτσα, κουδούνια και κιμωλίες. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και σε δεύτερη αίθουσα, όπου τα παιδιά «έδωσαν ζωή» σε ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια: ζωάκια, στρατιωτάκια, βαρκάκια, κούρσες, αεροπλανάκια και κούκλες. Στο τέλος, έπαιξαν τα λαϊκά παιχνίδια «Περνά, περνά η μέλισσα» και «Γύρω γύρω όλοι». Αναμφίβολα, για τα παιδιά ήταν  ένα διασκεδαστικό και  εποικοδομητικό «ταξίδι» στον χώρο και στον χρόνο.«Δανιηλείδιος Παιδική Βιβλιοθήκη» Δήμου Καλαμαριάς

Get Adobe Flash player


Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των βιβλίων έκαναν τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού στις 10 και 13 Φεβρουαρίου με την επίσκεψή τους στη «Δανιηλείδιο Παιδική Βιβλιοθήκη» του Δήμου Καλαμαριάς . Στην αρχή οι μαθητές μας σαν μικροί εξερευνητές περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης και γνώρισαν τα μυστικά της λειτουργίας της .

Get Adobe Flash player

 

Στη συνέχεια ήρθε να τους συναντήσει «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» μέσα από την αφήγηση και οπτικοποίηση του παραμυθιού του E. Carle στην οθόνη της βιβλιοθήκης και στο τέλος, στο εικαστικό εργαστήρι ,είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τη δική τους κάμπια με την τεχνική των τυπωμάτων.

Get Adobe Flash playerGet Adobe Flash player


Η διοργάνωση ενός τσίρκου ήταν το θέμα του αποκριάτικου πάρτι για τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου που έγινε στο Νodo Piscine - Terra di Totti την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Οι μικροί μασκαράδες συμμετείχαν ενεργά βοηθώντας τους δύο κλόουν της ομάδας ψυχαγωγίας «Ανεμοσκορπίσματα». Ακροβατικά, ζογκλερικά, ξέφρενος χορός, μουσική, μα πάνω απ’ όλα πολλά αστεία  διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους.

Και του χρόνου!!Get Adobe Flash player


Το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν οι μαθητές και των τριών τμημάτων των Νηπίων μας κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Πάμε Μουσείο;». Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν τη Βυζαντινή εποχή μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου. Παρατήρησαν διάφορα ψηφιδωτά, κιονόκρανα, εικόνες βυζαντινής τέχνης, αγγεία διαφόρων μεγεθών, αλλά και κοσμήματα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το παιχνίδι «Ψάξε και βρες». Οι Νηπιαγωγοί περιέγραφαν λεπτομέρειες κάποιων εκθεμάτων. Τα παιδιά με τη σειρά τους, έπρεπε να καταλάβουν ποιο έκθεμα κρυβόταν πίσω από την περιγραφή.Get Adobe Flash player


Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Υγιεινή», τα παιδιά των Προ-Προνηπίων στις 4 Φεβρουαρίου επισκέφτηκαν το κατάστημα βιολογικών προϊόντων «Rivolo», στην περιοχή της Πυλαίας. Εκεί  είδαν από κοντά και παρατήρησαν  πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα βιολογικά προϊόντα. Με την βοήθεια των φιλόξενων ιδιοκτητών πήραν πολλές πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευση και τη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών. Πριν φύγουν, ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, διάλεξαν με προσοχή και αγόρασαν τα υλικά για να φτιάξουν αμέσως μετά στο σχολείο υγιεινή σπιτική λεμονάδα.Get Adobe Flash player

Οι Εθελοντές Οδοντίατροι, μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό σταθμό μας και προσέφεραν στους μικρούς μας μαθητές την πιο ουσιαστική μορφή Οδοντιατρικής Περίθαλψης, την Πρόληψη!

Οι Εθελοντές Οδοντίατροι αρχικά ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες για την ανατομική περιοχή της Στοματικής Κοιλότητας και το περιεχόμενο της (δόντια, γνάθοι, γλώσσα κ.α.), επισήμαναν τη σπουδαιότητα της Στοματικής Υγείας για την ύπαρξη της Υγείας γενικότερα, ανέπτυξαν το ρόλο της Μικροβιακής Πλάκας στη δημιουργία Οδοντικής Τερηδόνας (χαλασμένων δοντιών) και περιέγραψαν στα παιδιά τη σωστή μέθοδο βουρτσίσματος με τη χρήση εποπτικών μέσων Στοματικής Υγιεινής (εκμαγείο επίδειξης βουρτσίσματος και οδοντόβουρτσα).

  

Get Adobe Flash player

Οι λιλιπούτιοι μαθητές μας των Προνηπίων μας επισκέφτηκαν την αίθουσα μουσικής του Ωδείου του σχολείου μας. Οι καθηγητές του Ωδείου τους παρουσίασαν διάφορα μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, βιολί, πιάνο, και τους έφεραν σε μια πρώτη επαφή με τους ήχους που παράγει το καθένα. Γεμάτα από ήχους και μελωδίες  πλαισίωσαν με τις φωνούλες τους τη μουσική από κάποια γνωστά παιδικά τραγούδια που έπαιξαν οι καθηγητές του Ωδείου.Get Adobe Flash player


Τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού στις 17 Ιανουαρίου επισκέφτηκαν το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης μας, τον Λευκό Πύργο και ξεναγήθηκαν στον εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου, πραγματοποιώντας ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της με συνοδεία τους ήχους και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της πόλης μας. Η κουρασή τους ανταμείφθηκε με τη μοναδική θέα της Θεσσαλονίκης που αντίκρισαν από τον τελευταίο όροφο του. 

Get Adobe Flash player

“Να σας πω πως γίνεται και στον κόσμο δίνεται απ’ το σπόρο το σταράκι το γλυκό – γλυκό ψωμάκι.”


Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού μας επισκέφτηκαν το εργαστήρι του Φούρνου στα Κωνσταντινοπολίτικα. Αρχικά, ξεναγήθηκαν στους χώρους του, και παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού (ζύμωμα, πλάσιμο, φούρνισμα), καθώς και τα μηχανήματα που βοηθούν στη διαδικασία αυτή. Στη συνέχεια στον κύριο χώρο του μαγαζιού, γνώρισαν όλα τα προϊόντα που παράγει ο φούρνος και κεράστηκαν από τους ιδιοκτήτες κουλουράκια. Κατά την έξοδο από το φούρνο, είδαμε ένα υπαίθριο μανάβικο και αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε, βλέποντας από κοντά φρούτα και διάφορα λαχανικά.


Get Adobe Flash player


Τις χριστουγεννιάτικες γιορτές του Νηπιαγωγείου μας έκλεισε η γιορτή των τριών τμημάτων των Νηπίων με μια συγκινητική επιστροφή στις ρίζες, στα ήθη και έθιμα, στις παραδόσεις της πατρίδας μας. «Να τα πούμε κυρά ...όπως στα παλιά;» μας ρώτησαν και μας παρουσίασαν – κάθε τμήμα σε ξεχωριστή γιορτή- κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα της παράδοσής μας.Get Adobe Flash player


Την τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές των γιορτών, όλα τα παιδάκια των Νηπίων μας έβαλαν τα καλά τους και πήγαμε στο δημαρχείο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για να πούμε τα κάλαντα και να ευχηθούμε στον Δήμαρχο Ιγνάτιο  Καϊτεζίδη.

Οι φωνούλες μας καθώς ψάλαμε τα κάλαντα της Ικαρίας στο φουαγιέ του δημαρχείου έβγαλαν  από τα γραφεία τους  όλους τους εργαζόμενους που  μας χειροκρότησαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Στο γραφείο του Δημάρχου μας  υποδέχθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και αφού του είπαμε τα Μακεδονίτικα κάλαντα και ανταλλάξαμε ευχές για χρόνια πολλά  μας κέρασε και μας ευχαρίστησε για την επίσκεψή μας.

Και του χρόνου με υγεία!!!Get Adobe Flash player


Τη σκυτάλη στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές πήραν οι μαθητές των τμημάτων των Προ-προνηπίων και του Προ-Παιδικού οι οποίοι με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και άψογο επαγγελματισμό ανέβηκαν στη σκηνή και μας παρουσίασαν μια διασκευή του έργου «Αϊ- Βασίλης εναντίον Superman» του Κλομπίλ. Μια ιστορία μ’ έναν Αϊ-Βασίλη γεμάτο στιλιστικές και όχι μόνο ανησυχίες!

Όπως κάθε χρόνο, ο Αϊ- Βασίλης διάβαζε τα γράμματα των παιδιών όλου του κόσμου: «Θα ήθελα μια κάπα του Superman», έλεγε το ένα.

«Θα ήθελα έναν ιπτάμενο Superman», έλεγε το άλλο.
- «Μα ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Superman;» αναρωτιόταν ο Αϊ- Βασίλης.
- «Είναι ένας όμορφος νέος, με κάπα και κολάν. Μ’ ένα κλείσιμο του ματιού του πετάει και σώζει τη γη», του έλεγαν τα ξωτικά του.
- «Είμαι γέρος και άσχημος. Δεν μπορώ να πετάξω στους ουρανούς. Δεν είμαι καθόλου super!! Το αποφάσισα θα γίνω Superman!!» είπε ο Αϊ- Βασίλης.
Μα στ’ αλήθεια, ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης θέλει να γίνει νέος, ιπτάμενος χωρίς κοιλιά και γενειάδα; Θέλει να γίνει Superman; Αλλά ποιος θα μοιράσει τα δώρα;
Οι λιλιπούτιοι πρωταγωνιστές αφού ολοκλήρωσαν κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα όλων των παραβρισκόμενων την παράστασή τους έκοψαν επί σκηνής την Βασιλόπιτά τους και πήραν από τα χέρια του Αι Βασίλη τα δώρα τους.

Και του χρόνου με υγεία αγαπημένα μας παιδάκια !!!frikantelaΧριστουγεννιάτικη γιορτή Προνηπίων

Μια διασκευή του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά.

Κάθε χρόνο, τις παραμονές των Χριστουγέννων, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στην αίθουσα θεάτρου του σχολείου μας. Οι μικροί μαθητές ετοιμάζουν και παρουσιάζουν παραστάσεις με ευχάριστα εορταστικά θέματα.
Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί μέρος και συνέχεια της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στις εκδηλώσεις, συμβάλλει στην ενεργοποίηση της φαντασίας τους, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, στην ενίσχυση της αυτοεικόνας και στη μαθησιακή και κοινωνική τους εξέλιξη.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσθετες εμπειρίες σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς το συνάνθρωπο και τα ευχάριστα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι μέρες των Χριστουγέννων.

Get Adobe Flash player

 Get Adobe Flash player


Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας επισκέφθηκε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ήρθαν σε επαφή με τα έργα και σχολίασαν διάφορα εκθέματα.

Ειδικότερα, τα παιδιά του 1ου τμήματος προ-προνηπίων, μέσω της τεχνικής του κουκλοθέατρου, την κίνηση και τη φαντασία, προσέγγισαν με ένα πρωτότυπο και βιωματικό τρόπο το έργο τέχνης του Δημήτρη Κόζαρη με τίτλο «Σπίτια με ελικοειδείς σκάλες».Get Adobe Flash player


Οι μικροί μας μαθητές επισκέφθηκαν το Κουκλοθέατρο της ΧΑΝΘ και παρακολούθησαν την παράσταση «Τα τρία γουρουνάκια» από την ομάδα της κ. Μπήτιου.

Αλήθεια τι είναι άραγε καλύτερο; Να αναζητά κανείς στη ζωή του τις εύκολες λύσεις όπως ο Ασπρουλής με το αχυρένιο σπιτάκι; Να μοιάζει κανείς με το ξύλινο σπιτάκι του Μαυρουλή που έχει κάποιες βάσεις αλλά όχι ιδιαίτερα στερεές; Ή να προσπαθεί και να αγωνίζεται για το καλύτερο όπως ο Καφετουλής με το πέτρινο σπιτάκι; Γιατί μπορεί το σπιτάκι του Καφετουλή να ταρακουνιέται από τις δυσκολίες αλλά δεν καταρρέει…

Εσείς ποιο γουρουνάκι θα θέλατε να είστε;

(Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης αισθητικής αντίληψης και έκφρασης των παιδιών).Get Adobe Flash player


το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!

Οι μικροί μαθητές των Νηπίων και των Προνηπίων μας, επισκέφτηκαν το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Κορδελιού στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Εκεί είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από τον ακούραστο πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου κύριο Ευθύμιο Κοντόπουλο και να ακούσουμε την ίδια την “καρδιά” του Σιδηροδρόμου. Τα παιδιά παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τη σπάνια συλλογή εκθεμάτων όπως παλιά εισιτήρια, τηλεγράφους, στολές προσωπικού, φανούς αλλά και τις  ατμομηχανές και τα βαγόνια.

Επειδή όμως, «ένα μηχανικό μουσείο πρέπει να έχει κίνηση», στην αυλή του Μουσείου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στη μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δρέζινα. Τόσο τα εκθέματα όσο και η βόλτα με τη δρέζινα έμειναν αξέχαστα στα παιδιά. Στο τέλος, ευχαριστήσαμε τον ξεναγό μας κύριο Ευθύμη  χαρίζοντάς του μια ομαδική ζωγραφιά !Get Adobe Flash player


Τα Νήπια μας την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου άφησαν τις τάξεις τους και έκαναν μάθημα... στα αεροπλάνα. Στο πλαίσιο του τριημέρου εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν την 113 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Μίκρας.

Τα ματάκια έλαμπαν από έξαψη και περιέργεια όταν το προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Μοίρας αλλά ιδιαίτερα όταν είχαν την χαρά να ανέβουν σε ένα  Canadair CL- 415 και να μάθουν πως γίνεται η κατάσβεση μιας φωτιάς από αέρος.και να που προσγειώθηκε στη γη τώρα πατά.

Get Adobe Flash player


Κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τα Προνήπιά μας επισκέφτηκαν το Αεροδρόμιο ‘’Μακεδονία’’και την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης.

Στην αίθουσα των αναχωρήσεων οι μικροί μαθητές μας, συνάντησαν την ξεναγό - υπεύθυνη του αεροδρομίου που τους ξενάγησε στους χώρους του και τους οδήγησε σε ένα φανταστικό ταξίδι με άφιξη, έλεγχο εισιτηρίων, έλεγχο ασφαλείας, επιβίβαση, ταξίδι, προσγείωση, παραλαβή αποσκευών. Γνώρισαν έτσι όλη τη διαδικασία που ακολουθείται σε ένα αεροπορικό ταξίδι. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τη απογείωση ενός αεροπλάνου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης , όπου η υπεύθυνη της λέσχης μας εξήγησε τη διαδικασία που απαιτείται για να γίνει κάποιος πιλότος. Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν για λίγο σε “μικρούς πιλότους”, θαύμασαν τα ελληνικά εκπαιδευτικά αεροπλάνα και ξεναγήθηκαν στο χώρο του πιλοτηρίου.Get Adobe Flash player


Με σημαιούλες και κλαδιά δάφνης στα χεράκια τους και με έκδηλη υπερηφάνεια οι μικροί μας μαθητές του Νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στην κεντρική οδό του Πανοράματος, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων του 1940.

Ήταν οι μικρότεροι, ανάμεσα στα σχολεία και τους φορείς του δήμου, που συμμετείχαν στην παρέλαση και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα από όλους. Μετά τη λήξη της παρέλασης κατευθύνθηκαν στο Ηρώο Πεσόντων του Πανοράματος και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του 1940.
Get Adobe Flash player


Την παραμονή της 26ης Οκτωβρίου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας γιόρτασαν με όλο τον σεβασμό και τις τιμές που της αρμόζουν τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας, τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης καθώς και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 μαζί με τη γιορτή της τιμημένης ελληνικής σημαίας.

Τα παιδιά μας κρατώντας φύλλα δάφνης και σημαίες στα χεράκια τους έκανα παρέλαση στην αυλή του σχολείου και έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ηρώο Πεσόντων του δήμου Πυλαίας, απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι από κλαδιά ελιάς.Get Adobe Flash player


Τον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου επισκέφθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας  για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου αλλά και τις κατακόμβες που βρίσκονται κάτω από τον ναό.Get Adobe Flash player


Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού μας, επισκέφτηκαν το Εργαστήρι Γεύσης «Μαρμίτα», όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το ψωμί. Μεταμορφώθηκαν για λίγο σε μικρούς φουρνάρηδες, γνώρισαν το αλεύρι, το σουσάμι, μύρισαν κανέλα και γεύτηκαν σταφίδες. Στο τέλος το καθένα ζύμωσε και έπλασε το δικό του μυρωδάτο ψωμάκι, προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας του.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» τα Προνήπιά μας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Express Service στην περιοχή της Θέρμης. Αρχικά ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο στους εξωτερικούς χώρους της εταιρείας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραλαβής αυτοκινήτου σε περίπτωση βλάβης. Πιο συγκεκριμένα, είδαν τον τρόπο λειτουργίας της ράμπας, το δέσιμο με ιμάντες και πώς αυτά εξυπηρετούν τους μηχανικούς  στον έλεγχο και τη διόρθωση μιας βλάβης του αμαξιού. Στη συνέχεια πέρασαν στον εσωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων, είδαν το συνεργείο και παρατήρησαν τον τρόπο επισκευής ενός αυτοκινήτου. Στο σημείο αυτό τα παιδιά διατύπωσαν και τις περισσότερες απορίες τους στους μηχανικούς αυτοκινήτων. Στο τέλος βγήκαν μια αναμνηστική φωτογραφία.Get Adobe Flash player


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση είχαν τα παιδιά όλων των τμημάτων των Προνηπίων μας στο Σεισμολογικό Κέντρο του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κατά τη διαθεματική προσέγγιση της ενότητας «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».

Υπό την καθοδήγηση των ειδικών, τα παιδιά παρακολούθησαν μια παρουσίαση Power Point, προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, για το σεισμό, πώς δημιουργείται, από πού προέρχεται και πώς προστατευόμαστε από αυτόν στο σχολείο, στο σπίτι, στον δρόμο.

Στη συνέχεια τα παιδιά μπήκαν στην αίθουσα με τους ηλεκτρονικούς σεισμογράφους τελευταίας τεχνολογίας και δημιούργησαν - χοροπηδώντας - σεισμό, τον οποίο και κατέγραψε το μηχάνημα.  «Ταξίδι στο χτες... στα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς»   

Get Adobe Flash player


Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν τα Προ-προνήπιά μας, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα σε μια σχολική τάξη. Τα παιδιά παρατήρησαν και επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα αντικείμενα της τάξης του Μουσείου όπως διδακτικά βιβλία, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες, ποδιές, γκλίτσα, κουδούνια και κιμωλίες. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και σε δεύτερη αίθουσα, όπου τα παιδιά «έδωσαν ζωή» σε ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια: ζωάκια, στρατιωτάκια, βαρκάκια, κούρσες, αεροπλανάκια και κούκλες. Στο τέλος, έπαιξαν τα λαϊκά παιχνίδια «Περνά, περνά η μέλισσα» και «Γύρω γύρω όλοι». Αναμφίβολα, για τα παιδιά ήταν  ένα διασκεδαστικό και  εποικοδομητικό «ταξίδι» στον χώρο και στον χρόνο.Get Adobe Flash player

Τα παιδιά των Προνηπίων επισκέφτηκαν τον χώρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία, όπου και ενημερώθηκαν για τον καθοριστικό ρόλο του στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Γνώρισαν το σήμα του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία του ασθενοφόρου και τον ιατρικό του εξοπλισμό. Ακόμη, τα παιδιά διδάχθηκαν με βιωματικό τρόπο τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κάποιου μικροτραυματισμού αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ σε περίπτωση ανάγκης.bookΣτο Νηπιαγωγείο μας λειτουργεί βιβλιοθήκη  στη σάλα αλλά και ξεχωριστά σε κάθε τάξη. Εκεί απασχολούνται οι μικροί μας μαθητές έχοντας τα βιβλία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ψυχαγωγίας, εξερεύνησης και μελέτης.

Σε μία προσπάθεια να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο βιβλίο, να γνωρίσουν ιστορίες και ήρωες, ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά και να ενισχύσουμε τη συμβολή της οικογένειας στην παραπάνω διαδικασία, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη και στα τμήματα των Προνηπίων.Get Adobe Flash player


Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Γεύσης «Μαρμίτα» και μεταμορφώθηκαν για λίγο σε μικρούς ζαχαροπλάστες. Στην αρχή έγινε συζήτηση για το σταφύλι αλλά και για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις συνταγές.

Στη συνέχεια τα παιδιά φόρεσαν ποδιές, σκούφους και ανέλαβαν δράση. Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βασικό συστατικό το σταφύλι, έφτιαξαν αρχικά ένα σουβλάκι σταφυλιών με dressing φράουλας και σταφίδες. Ακολούθησε το  ελληνικό cheesecake με ψωμί, Philadelphia, σταφύλι και μέλι. 

Get Adobe Flash player

Τα παιδιά του Προ-παιδικού επισκέφτηκαν το Ωδείο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, όπου με βιωματικό τρόπο γνώρισαν κάποια κρουστά μουσικά όργανα (μαράκες, ντέφι, τύμπανο, τρίγωνο κ.ά.) και εξοικειώθηκαν με τους ήχους που αυτά παράγουν. Στη συνέχεια έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια  σ τους ρυθμούς των μουσικών οργάνων, κινήθηκαν ρυθμικά και εκφράστηκαν μέσα από το σώμα τους. Get Adobe Flash player


Κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου», τα Προνήπιά μας επισκέφτηκαν το φαρμακείο της κυρίας Σπυροπούλου, στην περιοχή της Τριανδρίας. Με τη βοήθεια της φαρμακοποιού προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα είδη για τον εξοπλισμό του φαρμακείου της τάξης τους.Get Adobe Flash player


Κατά την ενασχόληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας με τη θεματική ενότητα «Φύλλα πάνω, φύλλα κάτω και στη μέση το σταφύλι», επισκεφτήκαμε το Οινοποιείο «Κεχρή», στο Καλοχώρι, προκειμένου να δούμε από κοντά τον τρόπο παρασκευής του κρασιού. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στο οινοποιείο, γνώρισαν τους χώρους επεξεργασίας και οινοποίησης των σταφυλιών και είδαν  οινοποιητικά μηχανήματα όπως πιεστήρια, δεξαμενές κρασιού και οινοποιητές.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την υπόγεια κάβα και το κελάρι με τα βαρέλια, παρατήρησαν τον τρόπο ωρίμανσης του κρασιού και πήραν απαντήσεις στις πολλές τους  ερωτήσεις. Στο τέλος, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων  και ενημερώθηκαν για τα διαφορετικά είδη κρασιού (λευκό, κόκκινο, ροζέ), δοκίμασαν μούστο και κεράστηκαν μουστοκούλουρα.Get Adobe Flash player


Επίσκεψη στον όμορφο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Ορέστου, πραγματοποίησαν τα Προ-προνήπια του σχολείου μας

Οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του χώρου και συζήτησαν σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αφήγηση των παραμυθιών «Αυτός που αγαπώ έχει μια κόκκινη μυτούλα» και «Όταν ο λύκος πεινάει».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον δανεισμό βιβλίων, μια διαδικασία που μας βοήθησε ιδιαίτερα στη λειτουργία της δικής μας σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player


Tο διάστημα της προσαρμογής των παιδιών μας, που με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάσαμε, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα παιδιά μας έχουν ήδη οικειοποιηθεί τους χώρους του σχολείου και εξοικειωθεί με συνήθειες που διευκολύνουν την ομαλή και γρήγορη ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση εντάχθηκαν στην ομάδα των συνομιλήκων, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται αποδέκτες βασικών αρχών κοινωνικοποίησης, όπως να παίζουν με όλα τα μέλη της ομάδας τους, να ακούν και να παρακολουθούν οδηγίες, να μοιράζονται συναισθήματα και πράγματα, να διαχειρίζονται διαπροσωπικές διαφωνίες.


Στο Νηπιαγωγείο μας ξεκίνησαν ήδη τα μαθήματα των ειδικοτήτωνΣτο Νηπιαγωγείο μας ξεκίνησαν ήδη τα μαθήματα των ειδικοτήτων.

Το μάθημα των Αγγλικών διδάσκεται από την κ. Sarah Louise Bailey.

Το μάθημα της Μουσικής Αγωγής διδάσκεται από την κ. Κατερίνα  Τσαούσογλου .

Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται από την κ. Σοφία Μάνου.

Το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται από την κ. Ευτυχία Ηλιάδου. 


Get Adobe Flash player


Οι πόρτες άνοιξαν, οι κουρτίνες παραμερίστηκαν, οι γωνιές ζωντάνεψαν!

Παλιοί φίλοι, κατά ένα σχολικό έτος μεγαλύτεροι, έσμιξαν ξανά και στην παρέα προστέθηκαν νέοι φίλοι, καινούρια πρόσωπα.

Λιλιπούτιοι μαθητές με σοβαρότητα, απορία, λίγη αγωνία και πολλή προσμονή άφησαν την οικεία αγκαλιά της οικογένειας για να έρθουν στη ζεστή αγκαλιά του σχολείου μας.

Για πολλούς ένα ακόμη μικρό σκαλοπατάκι, σε οικείο περιβάλλον και για αρκετούς ένα ακόμα «πρώτο βήμα» στον δρόμο της μάθησης αυτή τη φορά.

Όλα αυτά με τις ευλογίες της Εκκλησίας και με τις ευχές όλων μας για καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο!Τελευταία ημέρα σχολείου και τα νηπιάκια μας έκαναν πικ νικ στον κήπο μας, κάτω από τη σκιά των δέντρων...

Get Adobe Flash player


Και του χρόνου πάλι όλοι μαζί, με υγεία.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές των Νηπίων συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Ημέρες Θερμαϊκού» που διοργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση ζωγραφικής – φωτογραφίας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η έκθεση και τα βιωματικά δρώμενα είχαν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του Θερμαϊκού ΚόλποΤον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα τμήματα των Νηπίων για να παρατηρήσουν τα εκθέματα της «Insectopia»: ερπετά, πεταλούδες, μέλισσες, αράχνες και φασμίδια εντυπωσίασαν τους μαθητές μας και ανατροφοδότησαν τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «Έντομα».


Odyssebax_2013

(Καλοκαιρινή γιορτή Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού )

Ήρθε το καλοκαίρι και το μυαλό μικρών και μεγάλων ταξιδεύει και κάνει τα πιο τρελά όνειρα...

Ένα ταξίδι σε άλλους κόσμους, μαγικούς και παραμυθένιους, παρακολούθησαν εχθές μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες, παπάδες και βασιλιάδες!

Get Adobe Flash playerΣτο πλαίσιο της προσπάθειας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο - βασικό στόχο των Εκπαιδευτηρίων μας - τα Νήπια μας επισκέφθηκαν το Δημοτικό των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων για να γνωρίσουν τις δασκάλες της πρώτης τάξης και να ξεναγηθούν στις τάξεις του μεγάλου σχολείου.

Κάθισαν στα θρανία - μιας και απομένει λίγος χρόνος μέχρι τότε, ρώτησαν τις απορίες τους στις δασκάλες και συνομίλησαν με τα παιδιά της πρώτης τάξης εκφράζοντας την πιο σημαντική ανησυχία τους: αν κάνουν και στο δημοτικό  διάλειμμα!!!Get Adobe Flash player


Με παιχνίδια στην εξοχή επέστρεψαν από τις διακοπές του Πάσχα οι μικροί μαθητές από τα τμήματα των Προνηπίων και του Παιδικού Σταθμού. Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής του Συνδέσμου Ο.Τ.Α.,στο Φράγμα της Θέρμης είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την κινητικότητά τους και να παρατηρήσουν το ανοιξιάτικο τοπίο.Get Adobe Flash player


Έναν ανοιξιάτικο περίπατο στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης έκαναν τα τμήματα των Νηπίων μας, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να ικανοποιήσουν τη φυσική τους περιέργεια για τον κόσμο. Τα παιδιά παρατήρησαν και διερεύνησαν τη φύση, τα λουλούδια και τα έντομα. Ακολουθώντας τις διαδρομές του Κήπου οι μικρό μας μαθητές  ενθουσιάστηκαν από τους βραχόκηπους, τους τριανταφυλλεώνες και το θερμοκήπιο, και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος. Στο τέλος, ξεκουράστηκαν στο κατάφυτο κιόσκι.Get Adobe Flash player


Οι μικροί μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού έγιναν δεκτοί στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και πειραματίστηκαν με απολιθώματα από όστρακα και ζώα.Get Adobe Flash player


Την πρώτη επαφή με την ξένη γλώσσα γιόρτασαν τη Δευτέρα 22 Απριλίου οι μαθητές των Νηπιαγωγείου μετά από μία σχολική χρονιά παιχνιδιού και γνώσης! Τα παιδιά μας τραγούδησαν και κινήθηκαν στο ρυθμό αγγλικών τραγουδιών και εκφράστηκαν με θεατρικούς διαλόγους στην αγγλική γλώσσα. Οι γονείς που καμάρωναν χάρισαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα επιβραβεύοντας την πρώτη αυτή προσπάθεια των παιδιών τους.P4191240 P4191238

 Το μιούζικαλ «Ο Τζακ κι η φασολιά» παρακολούθησαν τα τμήματα των Νηπίων και των Προνηπίων στο θέατρο Αθήναιον. Οι μικροί μας ως βοηθοί ακολούθησαν τους σεφ της σκηνής σε μία συνταγή όλο μαγεία απολαμβάνοντας τη ζωντάνια και το κέφι ενός παιδικού μιούζικαλ!Get Adobe Flash player


Προσεγγίζοντας μία από τις αγαπημένες θεματικές ενότητες των παιδιών, τους «δεινόσαυρους», οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ταξίδεψαν στον κόσμο τους μέσα από σπάνια αληθινά απολιθώματα και αναπαραστάσεις σε φυσικές διαστάσεις.Get Adobe Flash player


Στο Μουσείο του Λευκού Πύργου ξεναγήθηκαν οι μαθητές από τα τμήματα των Προνηπίων κατά τη διαθεματική προσέγγιση της ενότητας «Θεσσαλονίκη, η πόλη μου». Στο τέλος, οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την πόλη από ψηλά μένοντας έκπληκτοι από το ύψος του Πύργου και τη θέα που προσφέρει στην πόλη.Get Adobe Flash player


Μια αξέχαστη μέρα στο εργαστήρι μαγειρικής «Μαρμίτα» είχαν την ευκαιρία να περάσουν τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού σε έναν χώρο φροντισμένο με πολύ μεράκι. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μικροί μάγειρες», τα παιδιά παρασκεύασαν παραδοσιακά νηστίσιμα κουλουράκια. Κάθισαν στο τραπέζι φορώντας ποδιές και σκούφους, πήραν μπροστά τους τα κατάλληλα σκεύη και υλικά, άγγιξαν, μύρισαν, δοκίμασαν... Ευχαριστούμε πολύ για την εμπειρία αυτή! 

Get Adobe Flash player

Τα θαύματα της Άνοιξης είδαν οι μαθητές των Νηπίων στο Κέντρο Κήπου «4 εποχές». Τα παιδιά παρατήρησαν τα διάφορα είδη λουλουδιών, την ανθοφορία τους και συνέλλεξαν πληροφορίες για τις ανάγκες του κάθε φυτού.Συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο τα μαθήματα του club τένις στο Νηπιαγωγείο μας.

Στα μαθήματα αυτά, βασιζόμενοι στην συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, προσπαθήσαμε αξιοποιώντας την φαντασία τους να βρούμε μαζί, τρόπους τακτικής του παιχνιδιού τένις. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά και η προσέγγιση του "ευ αγωνίζεσθε" εποικοδομητική. Επίσης βελτιώσαμε το service και την υποδοχή από τεχνικής άποψης.Get Adobe Flash player


Με τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Νίκη ψάχνει για νικητές» γνώρισαν βιωματικά τα Νήπια του σχολείου μας τα παραδοσιακά ολυμπιακά αγωνίσματα. Η επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε κατά τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «Τα αθλήματα». 

Get Adobe Flash player

Την κουκλοθεατρική παράσταση «Πετάει – πετάει το παλτό» παρακολούθησαν οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού στο Θέατρο Όρα. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στο διήγημα του Νικολάϊ Γκόγκολ «Το παλτό» και το έργο «Λόελλα – η κόρη του Μπαμπά Μπέρτα» της Μαρίας Γκρίπε. Η δικαιοσύνη και η αδικία, η μεταμέλεια, η φτώχεια, ο καταναλωτισμός, η συντροφικότητα και η ελπίδα είναι κάποια από τα θέματα που προσέγγισαν οι μικροί μαθητές στην παράσταση, ιδωμένα πάντα μέσα από το παιδικό μικροσκόπιο.Get Adobe Flash player


Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου ντυμένοι με τις στολές τους και κρατώντας στα χεράκια τους τις σημαιούλες και τα κλαδιά της δάφνης ήρθαν στο σχολείο τα παιδάκια μας του Νηπιαγωγείου. Αφού με μια αντιπροσωπεία παρακολουθήσαμε  την επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στο χώρο της παρέλασης για να πάρουμε και εμείς μέρος.

Τα παιδιά μας καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους  γονείς, συγγενείς και φίλους.

Τα αθώα τους προσωπάκια και οι αγνές τους καρδιές είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη τιμή στη μνήμη αυτών που έδωσαν και τις ζωές τους για την ελευθερία, αλλά και η μεγαλύτερη και καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον αυτού του τόπου.Get Adobe Flash player


Πολιτιστική γραμμή Προτύπων Εκπαιδευτηρίων! Τα σχολικά μας λεωφορεία θα ξεκινήσουν σε 5΄! Φορέστε ζώνες, ετοιμάστε τις φωτογραφικές μηχανές και φύγαμε! Η διαδρομή είναι: Λευκός Πύργος, Καμάρα, Ροτόντα, Άγιος Δημήτριος, Κάστρα και Επταπύργιο, Δάσος Σέϊχ-Σου.Get Adobe Flash player


«Διπλή είναι σήμερα η γιορτή, διπλή είναι η χαρά, γιορτάζει η Πατρίδα μας, μαζί και η Παναγιά» Με ποιήματα να απαγγέλουν τα χείλη, δάφνες και σημαίες να κρατούν τα χέρια, στεφάνι που τα ίδια έφτιαξαν και περήφανο αέρα οι μαθητές των Νηπίων και Προνηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας γιόρτασαν με όλες τις τιμές την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο σχολείο και στο Ιερό Πεσόντων στην Πυλαία.

Όλοι έτοιμοι για την παρέλαση της Δευτέρας.Get Adobe Flash player


Την Παρασκευή 22 Μαρτίου όλα τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού ξεκίνησαν μία περιήγηση στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Θεσσαλονίκη, η πόλη μας» έχοντας οδηγό τους το κέφι για εξερεύνηση, ανέβηκαν στα σχολικά μας λεωφορεία  και γνώρισαν ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Περιηγήθηκαν στους δρόμους της και ανακάλυψαν τις πιο όμορφες γωνιές της αγαπημένης μας πόλης: Κάστρα και Επταπύργιο, Ναός Αγίου Δημητρίου, Καμάρα, Ροτόντα, Αρχαιολογικό Μουσείο και Λευκός Πύργος. 

Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκαν τα τμήματα των Νηπίων κατά τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «25η Μαρτίου – Ευαγγελισμός». Τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν σκηνές από τους αγώνες για την ελευθερία καθώς και από  την κοινωνία της Μακεδονίας τον 19ο αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις παραδοσιακές στολές, τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και την αναπαράσταση του γραφείου του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, Λάμπρου Κορομηλά.Στην ανοιξιάτικη πλέον αυλή του σχολείου μας βγήκαμε για να βιώσουμε τον ερχομό της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, να γιορτάσουμε τα «Κούλουμα».

Get Adobe Flash player


Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Ψηλά, ψηλά...!» οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού πέταξαν τον χαρταετό. Η γιορτή συνεχίστηκε στη σάλα του Νηπιαγωγείου όπου κάθισαν στο μεγάλο τραπέζι και απόλαυσαν τα σαρακοστιανά εδέσματα υπό τον ήχο παραδοσιακών ακουσμάτων. Ακολούθησε χορός και τραγούδι με το γαϊτανάκι να βρίσκεται στο κέντρο των παιδικών πανηγυρισμών.

Καλή Σαρακοστή!Get Adobe Flash player


Τον Παιδικό μας Σταθμό επισκέφθηκε η κ. Αυγολούπη - Σιούντα, μαμά της Ναταλίας μας, αρχαιολόγος στο επάγγελμα. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Καλώς το καρναβάλι», η κ. Αυγολούπη μίλησε στα παιδιά για την ενδυμασία των βασιλιάδων και των βασιλισσών. Μέσα από τα βιβλία και το φωτογραφικό υλικό που μας έφερε, τους δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τα ενδύματα και τα κοσμήματα μιας άλλης εποχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους πολύτιμους λίθους που προτιμούνταν και τη σημασία των χρωμάτων τους.  Σε μασκέ πάρτι διασκέδασαν τα "μικρά μας", οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας, την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στο χώρο του Terra di Totti.

Get Adobe Flash player


Χαρούμενες φατσούλες μεταμφιεσμένες σε αγαπημένους ήρωες, πριγκίπισσες και νεράιδες, έπαιξαν και χόρεψαν μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους και τους animateur της θεατρικής ομάδας "Φαρσαρία". Οι πειρατές χόρεψαν μαζί με τους ινδιάνους και οι μικρές χαβανέζες λικνίστηκαν σε Latin ρυθμούς με τους ιππότες.Κατά τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «Τα νέα της ημέρας», τα τμήματα των Προνηπίων επισκέφθηκαν τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κοσμοράδιο». Ο μπαμπάς της Ευτυχίας, κ. Τολίδης, μας ξενάγησε στον σταθμό και μας μίλησε για τον τρόπο και τα μέσα που χρειάζονται για να μεταδοθεί μία εκπομπή στον αέρα. Στη συνέχεια, τα παιδιά καλημέρισαν από το ζωντανό πρόγραμμα του σταθμού την πόλη της Θεσσαλονίκης!

Get Adobe Flash player
Την αθλητική εφημερίδα «Σπορ του Βορρά» επισκέφθηκαν τα τμήματα των Προνηπίων στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τα νέα της ημέρας!». Τα παιδιά συνομίλησαν με τον κύριο Γιάννη Παντελίδη, μπαμπά της Μαριτίνας μας, δημοσιογράφο, που μας υποδέχτηκε, και παρατήρησαν το χώρο και τα μέσα με τα οποία εργάζονται οι δημοσιογράφοι. Ξεφύλλισαν εφημερίδες και γνώρισαν τον τρόπο και τη διαδικασία που απαιτείται για να εκδοθούν.

Get Adobe Flash player
Το μουσικό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νότες» παρακολούθησαν τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού στον Πολυχώρο Τέχνης Villarte κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Η Μουσική». Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που δίνει στα παιδιά μέσα από τις νότες και το κλειδί του σολ, με τρόπο μαγικό, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους μουσικούς δρόμους.

Get Adobe Flash player
Σε «μυστική διαστημική αποστολή» έλαβαν μέρος τα τμήματα των Νηπίων στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΕΣΙΣ. Μια ζωντανή παρουσίαση που περιλαμβάνει περιγραφές αστερισμών, πλανητών και ουράνιων σωμάτων αλλά και ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις και απαντήσεις. Και τώρα που τελείωσε το Project «Διάστημα» που επεξεργάζονταν τα παιδιά το διάστημα αυτό, μπορούμε να αποκαλύψουμε το όνομά της: «Διαστημική Αποστολή 101 – Προορισμός: Ηλιακό Σύστημα»!

Get Adobe Flash player
Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρακολούθησαν τα τμήματα των Νηπίων το πρόγραμμα «Τα παραμύθια της Μακεδονίτισσας γιαγιάς» από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη με επιλεγμένα, κατάλληλα για την ηλικία τους παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «Λαϊκά παραμύθια».

Get Adobe Flash player
Με μεγάλη λαχτάρα επισκέφθηκαν τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού τον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Είδαν από κοντά και πήραν  πληροφορίες για πολλά ζώα που υπάρχουν στη χώρα μας, για τα οποία κάνουν λόγο στη θεματική ενότητα που επεξεργάζονται το διάστημα αυτό «Ο λύκος της φύσης».

Get Adobe Flash player
Γιορτή αθλητισμού ήταν πραγματικά οι εξετάσεις του club ΤΑΕ ΚWON DO των αθλητών του Νηπιαγωγείου μας, που πραγματοποιήθηκαν στις 10-02-2013 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτήριων μας.

Get Adobe Flash player


Με την παρουσία γονέων και φίλων , οι  λιλιπούτιοι αθλητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις καταχειροκροτούμενοι, κάτω από τις οδηγίες- προτροπές των προπονητών τους Περικλή Αθανασιάδη και Γιώργου Καρελά, κατέκτησαν τη μισή κίτρινη ζώνη, η οποία συμβολίζει τη γη. Οι μικροί αθλητές μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μας θύμισαν πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες και μας γέμισαν ελπίδες για πολλές μελλοντικές διακρίσεις.«Μια βόλτα στο Μουσείο» πραγματοποίησαν τα τμήματα των Προνηπίων και, συγκεκριμένα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τα παιδιά παρατήρησαν πέντε έργα γνωστών καλλιτεχνών με θέμα «το χαρτί» και δημιούργησαν εικαστικές εργασίες με την τεχνική του Παύλου Διονυσόπουλου.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player


Τη θεατρική παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη» από το θέατρο Άρμα παρακολούθησαν τα τμήματα των Νηπίων και Προνηπίων στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές μας είδαν όλους τους ήρωες του θεάτρου σκιών να ζωντανεύουν μπροστά τους. O Καραγκιόζης, με την ξεχωριστή του γλώσσα, καυτηριάζει μικρούς και μεγάλους, επιθεωρεί την σύγχρονη Ελλάδα με τα χαράτσια, την ανεργία μέσα από μια ιστορία γεμάτη ξύλο και γέλιο. Ξύλο και δολοπλοκίες από όλους εκείνους τους γαμπρούς – κηφήνες που προσπαθούν  να ξεγελάσουν την εξουσία για να την παντρευτούν, χαρίζοντάς όμως στους θεατές  τους  άφθονο και αβίαστο γέλιο!Πώς είναι άραγε να είσαι μάγειρας; Τι υλικά χρησιμοποιείς; Γιατί οι μάγειρες φορούν μεγάλο σκούφο;

Get Adobe Flash player


Σε τέτοιες ερωτήσεις τα παιδιά έψαχναν απάντηση όταν ξεκίνησαν να γνωρίζουν το επάγγελμα του «μάγειρα» ή «σεφ» κατά τη διαθεματική επεξεργασία της ενότητας «Επαγγέλματα». Πρότειναν λοιπόν να δουν στην πράξη τι κάνουν οι μάγειρες. Με μεγάλο ενθουσιασμό αποφάσισαν να συνεργαστούν για να ετοιμάσει η κάθε τάξη των Νηπίων από κοινού μια γλυκιά λιχουδιά. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν...
Φόρεσαν τα λευκά καπέλα των σεφ που κατασκεύασαν τα ίδια. «Διάβασαν» τη συνταγή αναγνωρίζοντας εικόνες, αριθμούς και οικείες λέξεις και χειρίστηκαν ποσότητες μέτρησης κατά την εκτέλεσή της.

Στο τέλος, παρουσίασαν τις νόστιμες δημιουργίες τους και γέμισαν όλο το σχολείο με γλύκα !!!Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Επαγγέλματα», τα Νήπια του σχολείου μας κάλεσαν στο σχολείο μία αρχιτέκτονα για να τους μιλήσει για την επιστήμη της αρχιτεκτονικής. Η μητέρα της Αθανασίας, η κυρία Βασιλική Μούρκα - Θεοδωρίδου, τους έδειξε σχέδια και φωτογραφίες κτιρίων, μακέτες αλλά και τα εργαλεία της δουλειάς της, όπως είναι ένας χάρακας και ένα μολύβι. Τα παιδιά γοητεύτηκαν τόσο πολύ από την αρχιτεκτονική που μόλις μπήκαν στην τάξη άρχισαν να σχεδιάζουν σπίτια!

Get Adobe Flash player
Σε αρχαιολογικό χώρο μετατρέψαμε μία τάξη του Παιδικού μας Σταθμού και τα Προ-προνήπια μεταμορφώθηκαν σε μικρούς αρχαιολόγους! Είχαν πληροφορίες για ένα μελανόμορφο αγγείο που κρύβεται χρόνια πολλά κάτω από ένα σκάμμα με χώμα. Γι’ αυτό και κάλεσαν την κυρία Χρυσάνθη Άγιου- Κίναλη, αρχαιολόγο, μητέρα της Ιόλης μας, η οποία μας μύησε στα μυστικά της ανασκαφής. Τα παιδιά με τα χεράκια τους έφεραν στην επιφάνεια τα κομμάτια του αγγείου, που στη συνέχεια ένωσαν για να το ξανακάνουν όπως ήταν παλιά. Με τη βοήθεια του υπολογιστή παρατήρησαν φωτογραφίες από μία πραγματική ανασκαφή, ενώ στην αυλή του σχολείου συνεργάστηκαν σε ομάδες για να ανακαλύψουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό κρυμμένους «αρχαίους» θησαυρούς.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player


Τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα Νήπια του σχολείου για να γνωρίσουν το επάγγελμα του πυροσβέστη που τόσο αγαπούν, θαυμάζουν και έχουν σαν πρότυπο. Μάλιστα τα περισσότερα αγόρια μας ονειρεύονται να φορέσουν την στολή  του πυροσβέστη όταν μεγαλώσουν!

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διαθεματική προσέγγιση της ενότητας «Επαγγέλματα».Στην επίσκεψή τους   στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα Προνήπιά μας έμαθαν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς σε ένα Μουσείο, παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή αρχαία αντικείμενα και αγάλματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές των αρχαιολόγων και σχολίασαν τα εκθέματα. Στο τέλος της περιήγησης τους στο Μουσείο έδειξαν με τα χεράκια τους τις αφίσες και φώναξαν: «Αρχαιοκαπηλία τέλος!».

Get Adobe Flash player