Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
(20/11/2018)

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα γιορτάζουν τα παιδιά, σήμερα γιορτάζουμε και χτίζουμε το μέλλον

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης αφιέρωσαν την 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού σε δράσεις σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών  στη σύγχρονη εποχή, τις υποχρεώσεις, την ισότητα και την καταπάτησή της και τη διαφορετικότητα. Μέσα από μια σειρά κειμένων, ποιημάτων, βίντεο αλλά και παιχνιδιών όπως κρυπτόλεξο, σταυρόλεξο, ένα κολάζ με εφημερίδες και φωτογραφίες παιδιών,  έδωσαν το στίγμα τους και δήλωσαν  δυναμικά  παρόντες για να  προστατεύσουν το μέλλον τους με την ενεργό συμμετοχή και επαγρύπνησή τους

Στόχος μας είναι τα παιδιά μας μέσα από βιωματική και πολύπλευρη προσέγγιση να κάνουν κτήμα τους όσα μαθαίνουν για τα  δικαιώματα και όχι να μείνουμε σε μια απλή ενημέρωση. Καλή συνέχεια παιδιά.

"Εχω δικαίωμα..."

Get Adobe Flash player

Συνεχίζοντας την ενότητα με τα δικαιώματα των παιδιών,  σήμερα ξεκινήσαμε με αφόρμηση "Το παραμύθι του ρατσισμού" https://youtu.be/cPBhIzCog8s , ένα παραμύθι για να σκεφτούμε….

Η γνώση και η παιδεία είναι τα μόνα όπλα απέναντι στον φόβο της διαφορετικότητας. Τα παιδιά στο ξεκίνημά τους πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια για να μάθουν να αντιμετωπίζουν τους γύρω τους με τη συμπεριφορά και το παιχνίδι κι όχι να τους κρίνουν από την εμφάνιση και τις δεξιότητες. Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης αλλά και το τραγούδι "Ενωμένοι" της Διεθνούς Αμνηστίας, https://youtu.be/A204If_A8u4  ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος.

"Θέλω να με προσέχεις χωρίς να με ακυρώνεις..."

Get Adobe Flash player


"Θέλω να με προσέχεις χωρίς να με ακυρώνεις..." ( Χόρχε Μπουκάι).

Τρίτη μέρα ενασχόλησης με τα δικαιώματα, τα οποία σήμερα αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και το πώς θέλουν να τους αποδέχονται αλλά και το πώς κρίνουν εκείνοι τους άλλους. Ο Χόρχε Μπουκάι, το περίφημο αντιρατσιστικό πείραμα (link) και η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις τους στο σχολείο και εκτός, πρωτοστάτησαν καθώς όλοι εντόπισαν δικά τους λάθη και λάθη των άλλων στην καθημερινότητά τους. Μαθαίνω να ακούω, να μιλάω και να υπολογίζω τον άλλον καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, την έκφραση, τη φιλία, την οικογένεια και τη φροντίδα. Αύριο το project θα ολοκληρωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, που μπορούν να το οραματιστούν μόνο τα παιδιά μας. Ακούστε τους...

"Θέλω να ξέρεις .... πως σήμερα μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου... Χωρίς όρους".