Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Get Adobe Flash player


Πρόγραμμα φυσικής και διατροφικής αγωγής σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ

Ένα παρεμβατικό πρόγραμμα φυσικής και διατροφικής αγωγής με σκοπό την πρόληψη της παιδικής υποκινητικότητας και παχυσαρκίας υλοποίησαν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης μαζί με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων μας, στους γονείς και τις οικογένειές τους χωρίς κανένα κόστος. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν τρίμηνη, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2016 και υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας από διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης με τη συνεισφορά των δασκάλων των Εκπαιδευτηρίων μας.

 Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα αναπτυγμένα οικονομικά και βιομηχανικά κράτη με τις ανέσεις, τις διατροφικές συνήθειες και το ενδημικό χαρακτηριστικό της έλλειψης κίνησης στην καθημερινή πρακτική, έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από το «κατά φύσιν ζην». Ειδικότερα, η υποκινητικότητα (η σωματική αδράνεια), κυρίως των παιδιών, αποτελεί μια διαδεδομένη και ύπουλη γενεσιουργό αιτία σωρείας μεταβολικών και παθολογικών επιπλοκών της υγείας, που σε τελικό στάδιο αυξάνουν δραματικά τη νοσηρότητα και θνησιμότητα του πληθυσμού. Συνεπικουρικός παράγοντας της παιδικής υποκινητικότητας είναι η εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας (ή αυξημένης συσσώρευσης σωματικού λίπους), η οποία έχει ως συνέπεια δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του ατόμου.

Με δεδομένο το χαρακτηριστικό της αντιστρεπτότητας και της πλαστικότητας του ανθρώπινου οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, κρίθηκε καίρια η οργάνωση μιας πολιτικής πρόληψης της παιδικής υποκινητικότητας και παχυσαρκίας δια μέσου ενός παρεμβατικού προγράμματος φυσικής και διατροφικής αγωγής.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών και σχετικών με αυτή ψυχολογικών παραμέτρων. Ταυτόχρονα καταγράφτηκαν οι διατροφικές συνήθειες και διατροφικές γνώσεις τους. Επίσης, αποτυπώθηκε η εβδομαδιαία πρόσληψη ενέργειάς τους. Τέλος, έγινε ανθρωπομετρική αξιολόγηση των παιδιών με ειδικό εξοπλισμό. Η διάρκειας τριών μηνών παρέμβαση περιελάμβανε:

  • ομιλίες στους μαθητές και τους γονείς τους για τα οφέλη της άσκησης, της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και τους κινδύνους της καθιστικής ζωής
  • δημιουργία δυναμικού ιστότοπου κατάλληλα διαμορφωμένου για το επίπεδο του δημοτικού σχολείου, όπου οι μαθητές/τριες θα μπορούν να πάρουν απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα
  • ανάρτηση ηλεκτρονικών πόστερ στον ιστότοπο του προγράμματος σε εβδομαδιαία βάση και τακτική διανομή φυλλαδίων στους μαθητές/τριες και τους γονείς με πληροφορίες και μηνύματα που προωθούν την άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης γενικότερα.