Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Μια κυψέλη που βούιζε από ζωή μπήκε στη νέα σχολική χρονιά

Μια κυψέλη που βούιζε από ζωή μπήκε στη νέα σχολική χρονιά

Ένα νέο ταξίδι στη γνώση, στη δημιουργικότητα, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλεπίδραση, στην κοινωνικότητα, στην πολύπλευρη δράση και δραστηριότητα άρχισε και φέτος… Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου φορέσαμε τα καλά μας για να υποδεχτούμε τα παιδιά μας και τη σχολική χρονιά που ξεκίνησε επίσημα. Το άγιο ράντισμα της εκκλησίας μας ευλόγησε για να αρχίσουμε αυτή την καινούρια περιπλάνηση με δύναμη, ζωντάνια και όρεξη για μάθηση.

Get Adobe Flash player

 

Τα πρωτάκια μας, τα καινούρια μας βλαστάρια, τα νέα πρόσωπα του Σχολείου μας στον Παιδικό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό δειλά - δειλά στην αρχή και στην πορεία πιο απελευθερωμένα  άφησαν τη ζεστή αγκαλιά των γονιών τους και αφέθηκαν στη σιγουριά της μεγάλης μας οικογένειας. Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά μας; Ξαναγύρισαν στο δεύτερο σπίτι τους, συγκινήθηκαν και χάρηκαν συναντώντας και πάλι τους συμμαθητές, τους δασκάλους, τους ανθρώπους του Σχολείου. Μια κυψέλη που βούιζε από ζωή!  Σφιχταγκαλιάσματα, γέλια, υπέροχες παιδικές φωνούλες, ευτυχία… «Πού πήγατε φέτος διακοπές;», «Ποια δασκάλα θα έχουμε αυτή τη χρονιά;», «Τι μαθήματα θα κάνουμε;», «Από πού θα αγοράσουμε τα τετράδιά μας;», «Ποια είναι τα καινούρια μας βιβλία;»…Έδιναν κι έπαιρναν οι ερωτήσεις που μαρτυρούσαν όλη την προσμονή, την αγωνία, την αδημονία των μικρών μας φίλων για το νέο ξεκίνημα. Κάπως έτσι, με καλή διάθεση και ωραίες κουβέντες, η μέρα άρχισε να βρίσκει τους ρυθμούς της… 

Καμαρώσαμε τα παιδιά μας στη στιγμή του αγιασμού 

Get Adobe Flash player

 

Αργότερα, πρώτοι από όλους οι μαθητές του Δημοτικού στοιχισμένοι στις σειρές τους, με τη συνοδεία των δασκάλων τους κατέβηκαν στο γήπεδο του μπάσκετ όπου, κατά παράδοση, τελείται ο αρχικός αγιασμός του Σχολείου. Εκεί ο χώρος ήταν κατάμεστος από γονείς, συγγενείς και φίλους που τους περίμεναν για να υποδεχτούν μαζί τους τη νέα σχολική χρονιά. Τα κινητά τηλέφωνα των γονέων πήραν φωτιά, οι  φωτογραφίες απαθανάτιζαν τις στιγμές, η λήψη των βίντεο έδωσε μεγαλύτερη διάρκεια στην ανάμνηση. 

Θαυμάσαμε όλοι την ευλάβεια, την πειθαρχία, τον σεβασμό που έδειξαν τα παιδιά μας. Τα καμαρώσαμε για ακόμη μια φορά! Κι όταν τα λόγια του Ευαγγελίου διά στόματος του ιερέα έδωσαν τη θέση τους στις ευχές, τις νουθεσίες και τις παραινέσεις του διευθυντή Νικόλαου Πανουργιά τότε οι επευφημίες, τα χειροκροτήματα και η καλή διάθεση περίσσεψαν. «Σήμερα αρχίζει μια ακόμη σχολική χρονιά με τις ελπίδες και ανησυχίες μαθητών και γονέων για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο πρόοδο και προκοπή. Εμείς οι δάσκαλοί σας, σας υποδεχόμαστε με χαρά και ενθουσιασμό για να σας χαρίσουμε τα καλύτερα εφόδια και να σας καθοδηγήσουμε με επιτυχία στα δύσκολα μονοπάτια της μάθησης. Με σκέψη καθαρή, υπομονή και αγάπη θα έχουμε και φέτος μια αρμονική συνεργασία για να κάνουμε τη σχολική ζωή πηγή γνώσης και αληθινής δημιουργίας», τόνισε ο διευθυντής.  

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το έργο που επιτελείται στο Σχολείο μας  είναι δημιουργικό και παραγωγικό. «Εδώ η προσωπικότητα του κάθε μαθητή θα γίνει σεβαστή και δεν θα μηδενιστεί για χάρη του συνόλου. Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες, τις κλίσεις, τις ικανότητές σας, να τις φέρουμε στην επιφάνεια και να τις αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο αλλά έχω εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας οι οποίοι με μεθοδικότητα, εργατικότητα, άριστη επιστημονική κατάρτιση και προπαντός αγάπη για το παιδί θα ανταποκριθούν με επιτυχία στον προορισμό τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πανουργιάς, ενώ μίλησε ακόμη για τον σεβασμό των δικαιωμάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων, αλλά και τον σεβασμό στον χώρο του σχολείου που «πρέπει μέσα στο σχολικό περιβάλλον να θεωρούνται αυτονόητα», υπογραμμίζοντας επίσης την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση που θα  διέπει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τις σχέσεις εκπαιδευτικού, προσωπικού και γονέων. 

«Καλή σχολική χρονιά!» βροντοφώναξαν τα παιδιά μας του Νηπιαγωγείου 

Get Adobe Flash player

 

Φιόγκοι στα μαλλιά, χαριτωμένα ρουχάκια, χαμόγελα, τραγούδια, χαρές και… χρώματα, χρώματα, χρώματα!!! Με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου μας βροντοφώναξαν «Ένα – δύο – τρία. Καλή σχολική χρονιά!» μετά το τέλος του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε αργότερα και στον δικό τους χώρο. Ήταν επίσης χαρακτηριστικό ότι τελειώνοντας η τελετή ζήτησαν να επαναληφθεί: «Πάλι, πάλι, πάλι!» τραγουδούσαν αυτοσχέδια και ρυθμικά σκορπίζοντας σε όλους μας, εκπαιδευτικούς και παριστάμενους, πολλά  γέλια και κέφι. Εντύπωση δε προκάλεσε η ησυχία που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια του αγιασμού πράγμα που δείχνει πόσο εκπαιδευμένα και προσαρμοσμένα είναι τα παιδιά μας στη σχολική ζωή.  

Τα Πρότυπα μικρά μας, σαν νεοσσοί έτοιμοι να ανοίξουν τις φτερούγες τους

Τα Πρότυπα μικρά μας, σαν νεοσσοί έτοιμοι να ανοίξουν τις φτερούγες τους

Παρομοίως και τα μικρά μας του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4», σαν νεοσσοί έτοιμοι να ανοίξουν τις φτερούγες τους, δέχτηκαν το άγιο ράντισμα με ιδιαίτερη χαρά, ζωηρά χαμόγελα, αυθορμητισμό και ζωντάνια. Άλλα σε τρυφερές αγκαλιές με τις δασκάλες τους, άλλα κρατημένα χεράκι – χεράκι και άλλα με πειράγματα μεταξύ τους, γέλια και κουβεντούλες, έκαναν την ιδιαίτερη αυτή στιγμή για το Σχολείο τους να μοιάζει πραγματικά ξεχωριστή και μοναδική. Ας ευχηθούμε όλη η χρονιά να είναι γι αυτά όπως η έναρξή της!