Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Η Θεσσαλονίκη στη μηχανή του χρόνου

Παρουσίαση στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Ένας διαφορετικός τρόπος για να μάθεις την ιστορία μιας πόλης. Να ταξιδέψεις εικονικά στο χρόνο με τη βοήθεια των πολυμέσων. Γνωρίζουμε και γράφουμε για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, στηριζόμενοι σε βιβλία και σε πληροφορίες που μας παρέχει το διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας το MS-Powerpoint μετατρέπουμε τις διαφάνειες της παρουσίασής μας σε μια πηγή πολυμέσων. Συνδυάζοντας εικόνες, κείμενο, ήχο και κίνηση σε κατάλληλα αντικείμενα  “ταξιδεύουμε στο χρόνο” με τη χρονομηχανή μας και ρίχνουμε μια κρυφή ματιά στο παρελθόν μαθαίνοντας καλύτερα την πόλη μας. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε προηγμένες ικανότητες στο Powerpoint, για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όχι μόνο σαν ένα απλό εργαλείο παρουσιάσεων, αλλά και ως μια εφαρμογή δημιουργίας πολυμέσων.

Λέξεις κλειδιά: Θεσσαλονίκη, MS-Powerpoint, πολυμέσα

Get Adobe Flash player


Χρονομηχανή

Κυρίες και κύριοι πιστέψατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να ταξιδέψετε στο μέλλον ή στο παρελθόν; Αν όχι τώρα μπορείτε να γευτείτε την απόλαυση του χρόνου. Με τη χρονομηχανή όλοι μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο. Οι μαθητές των ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί με τους εκπαιδευτές  τους  εκπλήρωσαν την επιθυμία σας για μια χρονομηχανή. Εργαστήκαν στο PowerPoint με επιτυχία. Το αρχικό θέμα είναι το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να ταξιδέψετε στο χρόνο με τη μαγεία του…PowerPoint.
Με αυτά τα λόγια οι μαθήτες του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών δείχνουν τον ενθουσιασμό τους για τη χρήση του  Powerpoint με σκοπό τη δημιουργία μιας εικονικής χρονομηχανής. Αυτή η χρονομηχανή δίνει τη δυνατότητα να μάθετε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με ένα διαφορετικό τρόπο. Επιλέγετε από τη γραμμή χρόνου μια σημαντική χρονολογία για τη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεστε σε μια διαφάνεια που περιέχει πληροφορίες για την περίοδο αυτή και το τι επικρατούσε τότε στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε όποια στιγμή θέλετε να μεταφερθείτε ξανά πίσω στη γραμμή του χρόνου (σχήμα 1) και να επιλέξετε να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη χρονολογία. 

sx12

Σχήμα 1

Με αυτή την εργασία μάθαμε σημαντικές λειτουργίες του Powerpoint, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εικόνες υπερσυνδέσεις με άλλες διαφάνειες, να χειριστούμε σωστά τα κουμπιά ενεργειών, καθώς και να βάλουμε τα κατάλληλα εφέ κίνησης στα αντικείμενα που θέλουμε και να τα ρυθμίσουμε κατάλληλα, ώστε να κάνουμε την παρουσίαση μας όσο πιο πειστική χρονομηχανή γίνεται. Επίσης ηχογραφήσαμε και τα κείμενα για κάθε χρονική περίοδο και τα εισάγαμε στην αντίστοιχη διαφάνεια.
Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη παρουσίαση πλούσια σε πολυμέσα και η εκμάθηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης να γίνει παιχνίδι.