Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
 Παρουσίαση στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Χρησιμοποιώντας το Live@edu της Microsoft και το Wordpress δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης. Ένα διασκεδαστικό, ειδησεογραφικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό περιοδικό. Μας βοήθησε να εκφραστούμε δημιουργικά και ελεύθερα, να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να επικοινωνήσουμε. Επίσης μπορούμε να κρίνουμε τον κόσμο γύρω μας, να ερχόμαστε σε επαφή με μαθητές άλλων σχολείων και να είναι ένας τόπος συνάντησης μετά την αποφοίτησή μας από το σχολείο. Μέσα από το παιχνίδι και τη συνεργασία μαθαίνουμε μαζί πολλές περίεργες και χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο μας. Έχουμε χωριστεί σε ομάδες και κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για κάποιες στήλες-«κατηγορίες». Αυτές είναι αθλητικά, διατροφή, τα μαθήματά μας, οι εκδρομές μας, ειδήσεις από όλο τον κόσμο, ανέκδοτα, μουσική, κινηματογράφος, βιβλία, πειράματα κ.ά. Με το δάσκαλό μας το χρησιμοποιούμε καθημερινά γιατί μας βάζει ασκήσεις, το θέμα της ημέρας, μυθιστόρημα που πρέπει να συνεχίσουμε, επιχειρηματολογία και εμείς απαντάμε και γράφουμε τη γνώμη μας με «σχόλια». Η ηλεκτρονική διεύθυνση που βρίσκεται το ηλεκτρονικό περιοδικό μας είναι http://protypa01st2.wordpress.com/ .Ελάτε κι εσείς να διασκεδάσετε μαζί μας.

Λέξεις κλειδιά: Ηλεκτρονικό περιοδικό, Blog

1. Εισαγωγή

Κάθε τμήμα της ΣΤ’ τάξης, τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο, οφείλει να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας των μαθητών μετά το «χωρισμό» τους στην πορεία προς το γυμνάσιο. Το τμήμα μας λοιπόν, το ΣΤ’2 των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, αποφάσισε ομόφωνα να ακολουθήσουμε έναν πρωτοπόρο και σύγχρονο τρόπο: τη δημιουργία ενός ιστότοπου, όπου θα εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, θα μοιραζόμαστε τα ενδιαφέροντά μας και θα επικοινωνούμε με έναν άμεσο και εύχρηστο τρόπο.

Σαν πρώτο βήμα είχαμε τη δημιουργία δικών μας ηλεκτρονικών διευθύνσεων, e-mail, με την υποστήριξη του Livedu. Μέσω αυτών έστειλε ο καθηγητής πληροφορικής σε όλους μας μία πρόσκληση για συμμετοχή στη δική μας ειδική «λέσχη»: το e-magazine Blog@ki@.

Μετά τη δημιουργία λογαριασμού σε μια εταιρεία υποστήριξης Blog, τη Wordpress, όπου και είχαν μπει οι βάσεις για το blog μας, αρχίσαμε να μαθαίνουμε στο μάθημα Πληροφορικής πώς να ανεβάζουμε άρθρα, εικόνες, βίντεο και ό,τι άλλο θελήσουμε.

Με τον καιρό, ορισμένα παιδιά άρχισαν να εξειδικεύονται σε όποιο θέμα προτιμούσαν, π.χ. Αθλητικά, Συγγραφή Μυθιστορήματος και τα λοιπά.

Έτσι, με κόπο, προσπάθεια και ομαδική δουλειά το τμήμα ΣΤ’2 των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης απέκτησε ένα δώρο που θα το κρατήσει ενωμένο όλα τα δύσκολα χρόνια του Γυμνασίου.

Δεν έχει σχέση πού, πότε και γιατί, φτάνει να ‘μαστε μαζί!

2.Τι είναι το ιστολόγιο(Blog)

Το ιστολόγιο (blog) βγαίνει από τις λέξεις Web και Log που σημαίνουν καταχώρηση ιστού και για λόγους συντομίας έχει επικρατήσει η λέξη Blog. Είναι μια μορφή ιστοσελίδας που με εύκολο τρόπο μπορεί να τη στήσει κάποιος χωρίς ειδικές γνώσεις στον προγραμματισμό. Μπορεί να περιέχει ημερολόγιο, καταχωρήσεις, άρθρα, εικόνες, χώρο σχολίων, ενδιαφέρουσες διευθύνσεις ιστοσελίδων κ.ά. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες στο internet που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός blog με πιο γνωστές της Google με το blogspot.com, της Microsoft με το Windows Live και το Wordpress.

3. Τι είναι το Live@edu

Το ιστολόγιό μας το δημιουργήσαμε με τη βοήθεια της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας της Microsoft για σχολεία Live@edu. Αυτή η πλατφόρμα έχει τις ίδιες δυνατότητες με το Windows Live της Microsoft. Η διαφορά είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε username και e-mail με name@protypa.gr και όχι name@windowslive.com. Επίσης ο Διαχειριστής της πλατφόρμας Live@edu του σχολείου μπορεί να δώσει δικαιώματα σε κάθε χρήστη ανάλογα με το αν είναι μαθητής, γονέας ή δάσκαλος.

Συγκεκριμένα βοηθά στην επικοινωνία και δημιουργία μίας κοινότητας μαθητών «χωρίς ημερομηνία λήξης». Το Microsoft Live@edu προσφέρει υπηρεσίες Webmail σε περιβάλλον Microsoft Outlook, ημερολόγια (calendars), δυνατότητα κοινής χρήσης αρχείων και φωτογραφιών (Skydrive), δυνατότητα αποστολής άμεσων μηνυμάτων (Messenger), δημιουργία blog (Spaces), δυνατότητα τηλεδιάσκεψης (videoconferencing), on-line αποθήκευση, πρόσβαση και κοινή χρήση αρχείων (Office Live Workspace).

Τέλος αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του Blog στα spaces του Live@edu.

4. Πώς φτιάξαμε το ιστολόγιό μας

Φτιάξαμε το ιστολόγιό μας στο Wordpress. O Διαχειριστής του Blog, o δάσκαλος πληροφορικής, έστειλε προσκλήσεις στα email μας για να γίνουμε μέλη στο Blog. Εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση, κάναμε εγγραφή στο Wordpress και γίναμε χρήστες στο ιστολόγιο. Έτσι από το σπίτι του μπορεί ο καθένας από εμάς να ανεβάσει ένα άρθρο με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο κλπ. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου μεταξύ μας και με τους δασκάλους μας με τα «Σχόλια». Στο Blog μπορούν να γράψουν άρθρα και σχόλια μόνο τα μέλη του, δηλαδή εμείς οι μαθητές και οι δάσκαλοί μας.

5. Τι περιέχει το ιστολόγιό μας

Το Blog μας το έχουμε χωρίσει σε κάποιες κατηγορίες για να είναι οργανωμένο. Αυτές είναι:

Ασκήσεις: Ο δάσκαλος μας βάζει ασκήσεις για το σπίτι και απαντάμε με σχόλια κάτω από κάθε άσκηση.

Μουσική: Στη μουσική ανεβάζουμε βίντεο από το Youtube με τα αγαπημένα μας τραγούδια.

Αθήνα: Γράφουμε εντυπώσεις και πληροφορίες από την τριήμερη εκδρομή μας στην Αθήνα.

Αθλητικά: Αφορά ξένη και ελληνική επικαιρότητα πάνω στον αθλητισμό.

Γεωγραφία: Εργασίες και πληροφορίες για όλα τα μέρη του κόσμου.

Δημιουργία Μυθιστορήματος: Με μια απλή αρχή που όρισε ο δάσκαλός μας, κάθε μαθητής αλλάζει την ιστορία ώστε να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.

Διάσημοι: Πληροφορίες και ειδήσεις για διασήμους.

Μόδα: Οι νέες τάσεις της μόδας, διάφορα στυλ και ρούχα διασήμων.

Επιχειρηματολογώντας: Βάζουμε δύο αντίθετες κατηγορίες και πρέπει να στηρίξουμε τη μια με επιχειρήματα.

Φυσική: Ανεβάζουμε διάφορα πειράματα.

Το Θέμα της ημέρας: Πρέπει να διαβάσουμε και να κρίνουμε μια φωτογραφία ή ένα κείμενο.

Επίσης το ιστολόγιό μας περιλαμβάνει τις κατηγορίες Περιβάλλον, Παιχνίδια, Παράξενα, Ταινίες, Ιστορία, Ηλιακό σύστημα, Υγιεινή διατροφή, Ζωγραφική και Ειδήσεις και πολλές πολλές εργασίες από τα μαθήματά μας.

6. Εντυπώσεις από τη διαδικασία δημιουργίας του Blog και μελλοντικές σκέψεις

Η δημιουργία ιστολογίου μας άρεσε πάρα πολύ. Μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά πράγματα για τη χρήση του Internet και διάφορων προγραμμάτων. Αισθανθήκαμε συντάκτες, υπεύθυνοι ύλης. Μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τους δασκάλους μας, να κάνουμε τα μαθήματά μας και να λύνουμε τις απορίες μας και από το σπίτι. Όλo αυτό μας ενθουσίασε πάρα πολύ, γιατί ήταν μια συλλογική εργασία με τους συμμαθητές και συνειδητοποιήσαμε μ’ ένα διαφορετικό τρόπο τους καρπούς της συμμετοχικής εργασίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Νιώθουμε πραγματικά ικανοποιημένοι που το σχολείο μάς έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό το ιστολόγιο. Έτσι, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα δικό μας τόπο συνάντησης και θα μοιραζόμαστε αναμνήσεις και νέες εμπειρίες.

http://protypa01st2.wordpress.com/

Βιβλιογραφία

1.http://my.liveatedu.com/ Ο επίσημος δικτυακός τόπος του Live@edu της Microsoft.

2.http://www.youtube.com

3.http://el.wikipedia.org/ Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.

4.http://www.wordpress.com/