Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
Παρουσίαση στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Στο σχολείο μας φέτος συμμετείχαμε σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους ανθρώπους να προστατεύσουμε όλοι μαζί το περιβάλλον. Μέσα σε αυτές ήταν και η δημιουργία κινούμενων εικόνων (Animations) κατά τη διάρκεια του μαθήματος της πληροφορικής. Χρησιμοποιήσαμε το Easy Gif Animator και φτιάξαμε κινούμενες εικόνες με τη γη, με το σήμα της ανακύκλωσης και άλλα που είχαν σχέση με το περιβάλλον. Εκτός από τις κινούμενες εικόνες κατασκευάσαμε και κινούμενα Banners με μηνύματα που έχουν στόχο να αφυπνίσουν ακόμη και αυτούς που αδιαφορούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Λέξεις κλειδιά: περιβάλλον, κινούμενες εικόνες , μηνύματα

Αποφασίσαμε να κάνουμε animations και συνθήματα για το περιβάλλον, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους για τα θέματα του περιβάλλοντος. Με τα συνθήματα προσπαθούμε να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να κάνουν ανακύκλωση, να σταματήσουν να ρυπαίνουν τη φύση και να μολύνουν τις θάλασσες.

Ας δούμε όμως τι είναι τα animations. Τα animations είναι κινούμενες εικόνες. Αποτελούνται από πολλά καρέ που έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους. Αυτά τα καρέ συνδυάζονται και διαδέχονται το ένα το άλλο γρήγορα. Τότε δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης και το animation μας είναι έτοιμο! Τα κινούμενα banners είναι ταμπέλες με κείμενο που κινείται. Εμείς, ως κείμενο, γράψαμε συνθήματα για το περιβάλλον.

Για να φτιάξουμε Animation και κινούμενα banners χρησιμοποιήσαμε Easy GIF Animation 3. Η διαδικασία για την κατασκευή ενός animation δεν είναι δύσκολη, αλλά χρειάζεται να διαθέτουμε το κατάλληλο πρόγραμμα στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μας και μπόλικη φαντασία.

Ασχοληθήκαμε με αυτή την εργασία όχι μόνο για να μάθουμε τη χρήση των προγραμμάτων, αλλά και για να μεταδώσουμε σε όλους τους ανθρώπους ένα θετικό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που πολλοί θα πουν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον, λίγοι θα το τηρήσουν αυτό κατά της διάρκεια στης ζωής τους. Είναι κάτι εύκολο, αλλά οι άνθρωποι δε φροντίζουν το περιβάλλον όπως θα μπορούσαν. Πρέπει να κάνουμε ενεργά βήματα για να ζούμε όλοι στη γη σε ισορροπία με τη φύση, που τόσο έχουμε διαταράξει τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι μεγάλοι νομίζουν ότι αν πετάξουν ένα κομμάτι χαρτί στον κάδο και δεν το ανακυκλώσουν δε θα γίνει τίποτα, όμως δε σκέφτονται ότι θα πρέπει μετά να κοπεί ένα ολόκληρο δέντρο για να αντικαταστήσουμε αυτό το κομμάτι χαρτί! Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε τη φύση και το περιβάλλον. Με μια απλή διαδικασία, την ανακύκλωση, που πρέπει να μας γίνει συνήθεια, μπορεί ο καθένας από εμάς να σώσει ένα δέντρο και να διαφυλάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας!

Με τα animations και τα banners που φτιάξαμε θέλουμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους και να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι τελικά δεν είναι δύσκολο να προστατέψουμε τη γη και να τη διατηρήσουμε όμορφη.