Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Παρουσίαση στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

“Μια πολύ πεινασμένη κάμπια”

Θέλοντας να κάνουμε πιο ευχάριστη την ανάγνωση ενός παραμυθιού για τους μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας, ζωντανέψαμε το γνωστό παραμύθι “Μια Πολύ Πεινασμένη Κάμπια” του Eric Carle. Το μετατρέψαμε σε πολυμεσικό σε ψηφιακή μορφή. Γι’ αυτό το σκοπό σαρώσαμε τις σελίδες του παραμυθιού με τη βοήθεια ενός scanner και τις επεξεργαστήκαμε στο Gimp (πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας), ώστε να απομονώσουμε τις εικόνες που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε στο Ms Powerpoint είτε ως φόντο είτε ως κινούμενες εικόνες. Τελικά καταφέραμε να δώσουμε κίνηση και μουσική στο παραμύθι κάνοντάς το ακόμη πιο ελκυστικό για όλους!

Λέξεις κλειδιά: παραμύθι, Powerpoint, Gimp


Το παραμύθι «Μια πολύ πεινασμένη κάμπια» θεωρείται ένα από τα κλασσικά αγγλικά παραμύθια γραμμένα από τον Eric Carle. Η μεταφορά του σε ψηφιακή μορφή αποτέλεσε μια πρόκληση για μας γιατί θέλαμε να διατηρήσουμε την αισθητική του βιβλίου και ταυτόχρονα να το κάνουμε το ίδιο ή ακόμη και πιο αρεστό στα παιδιά.

Περάσαμε όλες τις εικόνες του παραμυθιού στον υπολογιστή σαρώνοντάς τες με ένα scanner. Χρησιμοποιήσαμε το Gimp, ένα ελεύθερο λογισμικό κατάλληλο για να τις επεξεργαστούμε. Μάθαμε για τις διαφορετικές στρώσεις με τις οποίες μπορεί να δουλευτεί μια εικόνα και καταφέραμε να απομονώσουμε ζωγραφιές, να βγάλουμε το φόντο από εικόνες και τελικά να μετατρέψουμε τις σκαναρισμένες εικόνες όπως θέλαμε, ώστε να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε στο Ms Powerpoint. Εκεί τις συνδυάσαμε κατάλληλα με κίνηση και ήχο και σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται το πολυμεσικό μας παραμύθι.

Στο τέλος κατεβάσαμε με το πρόγραμμα youtubedownloader μια όμορφη και παραμυθένια μουσική και «H πολύ πεινασμένη κάμπια» ήταν έτοιμη!

To δείξαμε στους μικρότερους μαθητές του σχολείου μας και οι αντιδράσεις τους ήταν κάτι περισσότερο από ευχάριστες. Πετύχαμε το στόχο μας να κάνουμε το παραμύθι ακόμη πιο ελκυστικό!

Βιβλιογραφία

1.Eric CarleΜια πολύ πεινασμένη κάμπια