Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
Παρουσίαση στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Η πτώση του Φαέθοντα’, ‘Το κουτί της Πανδώρας’, ‘Ο μύθος της Αράχνης’ και ‘Η μεταμόρφωση του Νάρκισσου’ είναι οι τέσσερις μύθοι που ανατέθηκαν σε καθένα από τα τμήματα της Ε’ τάξης, με αφορμή τους μύθους που συναντήσαμε στο μάθημα της γλώσσας. Συζητήσαμε για αυτούς, μάθαμε λεπτομέρειες που δεν ξέραμε και κατανοήσαμε τι μας διδάσκει καθένας από αυτούς και πώς θα μπορούσαν να γίνουν διδάγματα για τη δικιά μας στάση ζωής. Πάρα πολλοί αρχαίοι ελληνικοί μύθοι ενέπνευσαν μεγάλους καλλιτέχνες στο πέρασμα των χρόνων και δημιούργησαν εκπληκτικούς πίνακες. Γι’ αυτό το λόγο είδαμε τους αντίστοιχους πίνακες των Rubens, Waterhouse, Velazquez, Dali για τους παραπάνω μύθους. Με τη σειρά μας φέραμε ζωγραφιές που είχαν σχέση με το μύθο του τμήματός μας, τις σκανάραμε και τις συνδυάσαμε σε μια παρουσίαση στο Ms Powerpoint, γράφοντας την αντίστοιχη ιστορία. Βάλαμε εφέ και μουσική και είδαμε τους μύθους να ζωντανεύουν μέσα από τις ζωγραφιές μας.

Λέξεις κλειδιά: μυθολογία, αισθητική αγωγή, Ms Powerpoint.


Κατεβάστε το αρχείο της παρουσίασης

1. Κείμενο

Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, η πανουργία, η υπεροψία και η φιλαυτία ήταν οι αιτίες που οδήγησαν σε «κακό» τέλος καθέ πρωταγωνιστής από τους αντίστοιχους μύθους ‘Η πτώση του Φαέθοντα’, ‘Το κουτί της Πανδώρας’, ‘Ο μύθος της Αράχνης’ και ‘Η μεταμόρφωση του Νάρκισσου’.  Μέσα από την ενασχόλησή μας με αυτούς τους τέσσερις αρχαίους ελληνικούς μύθους, είχαμε όχι μόνο την ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτές τις ενδιαφέρουσες και διδακτικές ιστορίες, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ελληνικοί μύθοι στην ιστορία της τέχνης. Είδαμε τους πίνακες που φιλοτέχνησαν μεγάλοι ζωγράφοι για τους συγκεκριμένους μύθους και ψάξαμε και άλλους πίνακες που είχαν παρόμοια θεματολογία.

Κάναμε τη δικιά μας προσπάθεια, δημιουργώντας ζωγραφιές εμπνευσμένες από αποσπάσματα του μύθου του τμήματός μας. Σκαναρίστηκαν οι ζωγραφιές για να μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή και ήταν διαθέσιμες στους υπολογιστές του εργαστηρίου μας. Παράλληλα ετοιμάσαμε μια παρουσίαση στο Powerpoint, γράφοντας την ιστορία κάθε μύθου σε διάφορες διάφανειες. Για εικόνες στην εργασία μας χρησιμοποιήσαμε τις ζωγραφιές μας, τις οποίες και μορφοποιήσαμε κατάλληλα. Προσθέσαμε εφέ εισάγαμε ένα τραγούδι, για μουσικό χαλί κατά την προβολή της παρουσίασής μας και ο μύθος μας ήταν έτοιμος για προβολή.

2. Εικόνες

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις ζωγραφιές που έφεραν οι μαθητές με αφορμή αυτή την εργασία.

a_480x360

Εικόνα 1: Η πτώση του Φαέοντα 1

b_480x360

Εικόνα 2: Η πτώση του Φαέοντα 2

c_480x340

Εικόνα 3: Η μεταμόρφωση του Νάρκισσου

d_480x342

Εικόνα 4: Το κουτί της Πανδώρας

e_480x334


Εικόνα 5: Ο μύθος της Αράχνης


Βιβλιογραφία

  1. Wikipedia
  2. http://3feeet.blogspot.com/2010/12/blog-post_7765.html
  3. http://erevna-enimerwsi.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html