Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Παρουσίαση στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο σχολείο μας, μας ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουμε τις βασικές γνώσεις Photoshop που αποκτήσαμε φέτος στο μάθημα τις πληροφορικής, για να επεξεργαστούμε φωτογραφίες από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να τις εμφανίσουμε και να παρουσιάσουμε τις δημιουργίες μας στους υπόλοιπους. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την καθηγήτρια μας και να μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτούς τους προορισμούς, πέρα από τις γνώσεις που ήδη είχαμε αποκομίσει στο μάθημα γεωγραφίας, για κάποιες από αυτές τις περιοχές. Μάθαμε για αξιοθέατα, φαγητά και συνήθειες των ανθρώπων που ζούνε εκεί και ήταν σαν να ταξιδεύουμε μέσα από τις φωτογραφίες. Γνωρίσαμε επίσης και μέρη για τα οποία δεν είχαμε ξανακούσει και ψάξαμε πληροφορίες γι’ αυτά ή είδαμε βιντεάκια. Στο τέλος αλλάξαμε επιλεγμένες φωτογραφίες βάσει της δικιάς μας αισθητικής, τις εμφανίσαμε και τις πήραμε στο σπίτι μας, σαν να ήταν μια δικιά μας ανάμνηση.

Λέξεις κλειδιά: Photoshop, φωτογραφίες, ευρωπαϊκές πόλεις


Κατεβάστε το αρχείο της παρουσίασης

1. Επεξεργάζοντας τις φωτογραφίες

Φέτος γνωρίσαμε βασικές λειτουργίες στο Photoshop μέσα από μια σειρά εργασιών. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε κατάλληλα τα διαφορετικά layers, να χρησιμοποιούμε τα σωστά εργαλεία επιλογής, ανάλογα με την περίπτωση, να κάνουμε διορθώσεις σε φωτογραφίες, να εισάγουμε κείμενο και να το αλλάζουμε με εφέ, να αλλάζουμε τα χρώματα μιας εικόνας, να ζωγραφίζουμε πάνω σε μια εικόνα σαν να χρησιμοποιούμε πινέλα, να εφαρμόζουμε φίλτρα κτλ. Έχοντας όλα αυτά ως εφόδια και χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, μας ζητήθηκε να αλλάξουμε διάφορες φωτογραφίες από ευρωπαϊκές πόλεις που μας δόθηκαν, σύμφωνα με τη δικιά μας αισθητική.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί στο παρελθόν από την καθηγήτριά μας, έτσι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να μάθουμε καινούριες πληροφορίες για αυτές τις πόλεις. Για παράδειγμα με αφορμή τις φωτογραφίες από τη Βαρκελώνη γνωρίσαμε τον ευφυέστατο αρχιτέκτονα Gaudi και τα εκπληκτικά κτήρια που σχεδίασε, όπως La Pedrera, Sagrada Familia κτλ. Βλέποντας τις φωτογραφίες από τη Φλωρεντία νιώσαμε ότι περπατήσαμε στα στενά δρομάκια της και γνωρίσαμε την γκαλερί Uffizi και ψάξαμε στο διαδίκτυο για να δούμε κάποια από τα εκπληκτικά έργα που υπάρχουν στην γκαλερί. Κάποιες άλλες φωτογραφίες που μας έκαναν εντύπωση ήταν από την επαρχία της Αγγλίας και οι πανέμορφες αρχοντικές επαύλεις που υπάρχουν εκεί, καθώς και τα επιβλητικά κάστρα της Ουαλίας. Εκτός όμως από πόλεις του εξωτερικού αλλάξαμε και φωτογραφίες από την Ελλάδα, συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και κάποιων ελληνικών νησιών.

Δεν ήταν όλες οι προσπάθειες μας επιτυχημένες και μερικές φορές χρειάστηκε να θέσουμε άλλους στόχους και να κάνουμε αλλιώς τις φωτογραφίες από ότι φανταζόμασταν. Αλλά στο τέλος μας εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις φωτογραφίες που επέλεξε, επεξεργάστηκε και άλλαξε κάθε μαθητής, δείχνοντας τη φωτογραφία πριν την επεξεργασία και μετά.

a_1_480x360

Εικόνα 1: Segovia, Ισπανία

a_2_480x360

Εικόνα 2: Segovia, Ισπανία (επεξεργασμένη φωτογραφία)

a_3_480x360

Εικόνα 3: Venecia, Ιταλία

a_4_480x360

Εικόνα 4: Venecia, Ιταλία (επεξεργασμένη φωτογραφία)

a_5_480x360

Εικόνα 4: Alton Towers, Αγγλία

a_6_480x360

Εικόνα 5: Alton Towers, Αγγλία (επεξεργασμένη φωτογραφία)