Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Get Adobe Flash player

 

Η περίοδος της προσχολικής ηλικίας είναι σημαντική, γιατί τότε καθορίζονται οι συνήθειες στον τρόπο σκέψης και η ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών. Στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (Clubs) τα παιδιά δέχονται νέα ερεθίσματα, αναδεικνύουν και αναπτύσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, καλλιεργούν το συνεργατικό πνεύμα συμβάλλοντας έτσι στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών μας.

Τα τμήματα αυτά λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία εννέα χρόνια στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο και εικοσιένα χρόνια στο Δημοτικό, με την καθοδήγηση έμπειρων, καταξιωμένων και διακεκριμένων εκπαιδευτών.

Τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης που θα λειτουργήσουν φέτος για τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού μας είναι τα εξής:

  • Καλλιτεχνικό Εργαστήρι - Τεχνο-δράσεις στον Παιδικό Σταθμό
  • Multi Junior Sport - Αθλοδράσεις στον Παιδικό Σταθμό
  • Little Kiddies English Club – Αγγλικά για μικρά παιδιά

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

1

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι είναι ένα πρόγραμμα τέχνης για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με εργαλεία τον ήχο, τον ρυθμό, τη μουσική, τον χορό, το τραγούδι, το θεατρικό παιχνίδι, την ποίηση και τη ζωγραφική, τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους μέσα από μια ποικιλία ευχάριστων δραστηριοτήτων. Γίνονται ήρωες, αποτυπώνουν με χρώματα τη μουσική, ζωντανεύουν την ποίηση με ζωγραφιές και με μουσικά όργανα, μπαίνουν στο ποίημα και γίνονται λέξεις.

Οι δραστηριότητες αυτές υποκινούν κι αναπτύσσουν την αντιληπτική λειτουργία και ικανότητα μέσα από το βίωμα, την παρατήρηση, την εξερεύνηση, τον πειραματισμό, το παίξιμο, τη δράση, τα χρώματα, τις εικόνες, τα μουσικά όργανα.

Στόχος του προγράμματος είναι να μπορέσουν τα παιδιά μέσα από την τέχνη να εκφραστούν διατηρώντας το στοιχείο του αυθορμητισμού. Να δημιουργήσουν σε κλίμα συνεργασίας, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη δημιουργική σκέψη, την αισθητική τους.

Οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης που από τον Αύγουστο του 2015 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ωδείο (ΦΕΚ 1653, τεύχος Β), με την εκμάθηση ρυθμικών και μελωδικών οργάνων του C. Orff, την ανάπτυξη  ρυθμικών, μελωδικών αυτοσχεδιασμών μέσα από το βίωμα και πολλές δραστηριότητες στο Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας του Ωδείου. Ενώ στο Δημοτικό συνεχίζουν στο Πρότυπο Ωδείο με μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας, όπως προβλέπεται σε όλα τα αναγνωρισμένα μουσικά ιδρύματα, και την εκμάθηση μουσικών οργάνων όπως: πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, βιολί, βιολοντσέλο, κρουστά.

2

Επίσης μπορούν να συνεχίσουν στο Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού του Νηπιαγωγείου όπου εξελίσσουν τις τεχνικές που έμαθαν αλλά και μέσα από νέες αναπτύσσουν δημιουργικά την αυτοέκφραση και τη φαντασία τους. Στο Δημοτικό τα παιδιά συνεχίζουν τη θεατρική τους διαδρομή στο Τμήμα Θεατρικής Αγωγής που λειτουργεί εδώ και δεκαοκτώ χρόνια με πολύ πετυχημένη πορεία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το Σχολείο μας δημιούργησε τους θεατρικούς μαθητικούς αγώνες «ακτίς ονείρου». Μια θεατρική μαθητική συνάντηση που καθιερώθηκε ως πολιτιστικός θεσμός της πόλης, με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων καθώς και άλλων παιδικών θεατρικών ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεατρικές συναντήσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3

Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν στο Τμήμα Εικαστικής Αγωγής του Νηπιαγωγείου και να  πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, να καλλιεργήσουν και ν’ αναπτύξουν την αισθητική τους και τις γνώσεις τους μέσα από πολλές δράσεις. Το πολύχρωμο αυτό ταξίδι συνεχίζεται και στο τμήμα του Δημοτικού όπου οι μαθητές περιηγούνται στον χρόνο και στην ιστορία της τέχνης, μαθαίνουν καινούριες τεχνοτροπίες, δημιουργούν, παίρνουν μέρος σε εκθέσεις και συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. 

Οι μαθητές θα παρακολουθούν το πρόγραμμα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 14:10 έως τις 14:50

Υπεύθυνη του τμήματος είναι η κ. Μαρία Γκόγκα, δασκάλα πιάνου, μουσικής αγωγής και καθηγήτρια της  Μουσικής στο Νηπιαγωγείο του Σχολείου. 

Multi Junior Sport 

Multi_Junior_SportΤο τμήμα Multi Junior Sports αποτελεί τον πρώτο σταθμό ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων των μικρών μαθητών μέσα από  την εφαρμογή ειδικών για την ηλικία τους ασκήσεων.

Τα παιδιά μέσα από το κινητικό παιχνίδι ασκούνται, βελτιώνουν τις αντιληπτικές τους ικανότητες και τη φυσική τους κατάσταση.

Το κινητικό παιχνίδι και η χαρά που προκαλεί στα παιδιά υποστηρίζει και αναβαθμίζει το συνεχές «παιχνίδι» που γίνεται μεταξύ του νευρικού και μυϊκού συστήματός τους. Η μέθοδος διδασκαλίας βασίζεται στη «βιωματική μάθηση», έχοντας σαν βάση πάντα το παιχνίδι.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να παίξουν και να προσεγγίσουν τα αθλήματα ρακέτας (τένις, badminton), τις πολεμικές τέχνες, τις αθλοπαιδιές, τα αγωνίσματα στίβου, την τοξοβολία κ.ά..

Δημιουργός και υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Καραγιάννη Όλγα, MSc και υποψήφια διδάκτωρ του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ., η οποία μαζί με τους συνεργάτες της είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώνουν για την επίδοση των παιδιών και τη συμπεριφορά τους μέσα στην ομάδα.

Το τμήμα θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 14:10 έως τις 14:50.

Little Kiddies English Club 

7

Το Little Kiddies English Club είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που με βιωματικό τρόπο, μέσα από τον διάλογο, τη μουσική, τα τραγούδια, τα εικαστικά, το θέατρο, τη μαγειρική, τα ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια, την επικοινωνία και τη γνωριμία με πολιτισμούς άλλων χωρών, ξεκινά την πρώτη επαφή με την αγγλική γλώσσα, για τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού.

Μελέτες έχουν δείξει  ότι τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν μία ξένη γλώσσα από την ηλικία των 2,5 ετών και ότι μπορούν στην ηλικία αυτή να μάθουν αβίαστα τους κώδικές της. Το πρόγραμμα του Little Kiddies English Club είναι προσαρμοσμένο σ΄ αυτές τις ηλικίες και συνδυάζεται άριστα με το πρόγραμμα αγγλικών που ήδη ακολουθούν τα παιδιά στην τάξη. 

Το τμήμα θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 13:00 έως τις 13:35, με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Μανάρα Μαίρης, καθηγήτρια Αγγλικών και native speaker, γεννημένη στο Manchester του New Hampshire των Η.Π.Α., διπλωματούχος της Hellenic American Union in Translation, με μεγάλη εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.