Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ»*

World_aΜε ενθουσιασμό και δικαιολογημένη υπερηφάνεια υποδέχθηκαν γονείς και συγγενείς τα απογευματινά γλωσσομάθειας με τίτλο «εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ» που οργανώνει το σχολείο μας, ακολουθώντας τις επιταγές και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας που θέλει απαραίτητο εφόδιο των αυριανών ενεργών πολιτών στην πολυπολιτισμική κοινωνία του μέλλοντος  την άριστη γνώση και τη σωστή χρήση των ξένων γλωσσών.

Στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- που έχουν θέσει μεταξύ των πρωταρχικών εκπαιδευτικών τους στόχων την άριστη εκμάθηση των ξένων γλωσσών- οι ξένες γλώσσες διδάσκονται  με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο μαθαίνουν τη γλώσσα μιας χώρας αλλά και τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης, έκφρασης καθώς και την κουλτούρα της.

  • Οι μαθητές της Δ΄τάξης – πρώτοι στη σειρά – στις 21 Ιανουαρίου, μέσα από το «London from Romans to Millennium» μας οδήγησαν σε ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της βρετανικής πρωτεύουσας με αφήγηση και αγγλικά τραγούδια, ενώ στη συνέχεια με ποίηση και χορό μας διασκέδασαν αλλά και μας έκαναν υπερήφανους με τις επιδόσεις τους στην χρήση της αγγλικής γλώσσας.
  • Τη σκυτάλη πήραν στις 23 Ιανουαρίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης για να μας θυμίσουν, μέσα από τραγούδια των Beatles, Simon και Garfunkel, σε άπταιστα αγγλικά, αξίες και ιδανικά  όπως η ειρήνη, η οικογένεια, η φιλία και η μόρφωση ως προαπαιτούμενο για την ελευθερία. Η υπέροχη διαχρονική μουσική και η ικανοποίηση  μας συνόδευαν και μετά το τέλος της πολύ όμορφης εκδήλωσης.

Get Adobe Flash player


Tμήμα Γαλλικών: Το επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας μας έδειξαν οι μαθητές της Ε΄τάξης μέσα από παιχνίδι, τραγούδι και διαλόγους που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους σχολική ζωή μαθητές αντίστοιχης ηλικίας στη Γαλλία.
Το σκηνικό:διάλειμμα στην αυλή γαλλικού σχολείου. Τα παιδιά συστήθηκαν μεταξύ τους, μίλησαν για τις προτιμήσεις τους στα ομαδικά παιχνίδια παίζοντας και
στη συνέχεια τραγούδησαν karaoke διάφορα παιδικά γαλλικά τραγούδια.

Τον κύκλο των απογευματινών γλωσσομάθειας για τον Ιανουάριο έκλεισε στις 28-01-2013 η ΣΤ΄τάξη.

Get Adobe Flash player

Τμήμα Αγγλικών: Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους που αφορούν στη ζωή τους στο σχολείο και  στον τρόπο μάθησης συζήτησαν  μεταξύ τους, στα αγγλικά, τα παιδιά με την ζωντάνια που τα διακρίνει. Αλλά δεν έμειναν εκεί. Πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. Πρότειναν ιδέες και εξέφρασαν απόψεις, που μπορούν να φέρουν αλλαγή στο υπάρχον σύστημα. Τα τραγούδια που διάλεξαν (Pink Floyd - the wall, Beatles - Yesterday, Bob Dylan ) έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να τραγουδήσουν μαζί τους και να συμμετέχουν με  κέφι στην παρέα τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να ακούς τους εφήβους μας να προβληματίζονται αλλά και να προτείνουν λύσεις με τόση άνεση σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους!!

Τμήμα Γαλλικών: Οι μαθητές του τμήματος Γαλλικών – αν και έχουν ενός χρόνου μόνο εμπειρία και επαφή με τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα – παρουσίασαν μια εικόνα του γαλλικού τρόπου ζωής και της γαλλικής ιστορίας. Μέσα από μια ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία και τοποθεσίες, μέσα από τη μόδα, τα αυτοκίνητα, την κουζίνα συζήτησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν. Παίρνοντας ως αφορμή τα υπέροχα τραγούδια της Edith Piaf, ως της πλέον καταξιωμένης  Γαλλίδας τραγουδίστριας,  και προχωρώντας  σε πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, Zaz-Gregoire-Guillaume Grand, μίλησαν για την αγάπη και την ευτυχία. Με μεγάλο ενθουσιασμό χόρεψαν vals, έκαναν ένα ταξίδι στη Disney-land μέσα από τις λέξεις και θυμήθηκαν Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Νana Moushouri, η οποία τίμησε την Ελλάδα και τραγούδησε στα Γαλλικά ελληνικά τραγούδια. «Πάντρεψαν» την ελληνική με τη γαλλική κουλτούρα με τραγούδι στα Γαλλικά και syrtaki και μας ενθουσίασαν όλους.

Οι τάξεις των Γερμανικών της Ε΄ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας αποφάσισαν στο πλαίσιο της «Ημέρας των γλωσσών» να παρουσιάσουν επιτυχίες του γερμανού καλλιτέχνη Uwe Kind, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια εκπαιδευτικός στην Γερμανία. Ο Uwe Kind κατά την διάρκεια της θητείας του ως δάσκαλος  αφοσιώθηκε στην μετάδοση της Γερμανικής γλώσσας με έναν ασυνήθιστο τρόπο, με την μουσική και τον χορό. Με το ιδιαίτερο χάρισμα του και την μουσική του ικανότητα ο τραγουδιστής κατάφερε για χρόνια να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους. Χορός σημαίνει χαρά, διασκέδαση και ξεγνοιασιά. Η Γερμανική γλώσσα είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η γλώσσα των σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων, αλλά και των γνωστών ποδοσφαιριστών, των ποπ-τραγουδιστών και των μεγάλων εφευρετών. Στην σκηνή του σχολείου μας οι μαθητές της Ε΄ τάξης χόρεψαν το τραγούδι «Wackel mit dem Po» που σημαίνει «Χόρεψε και κουνήσου», ενώ η ΣΤ τάξη χόρεψε και τραγούδησε το τραγούδι «Ich bin cool» που σημαίνει «Eίμαι cool». Οι γονείς απόλαυσαν τις δυο παραστάσεις, χειροκρότησαν τα παιδιά τους και ακολούθησαν στους ρυθμούς της Γερμανικής ποπ-μουσικής.