Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης της Γ΄τάξης του σχολείου μας με θέμα: "Το κουκλοθέατρο ως μέσο διαπαιδαγώγησης : μεταμορφώνομαι - μεταμορφώνω" οι δασκάλες των τριών τμημάτων διοργανώσαμε μια σειρά συναντήσεων και δραστηριοτήτων και μετατρέψαμε την αίθουσά μας σε εργαστήρι καλλιτεχνικής έκφρασης και εμψύχωσης.

Προσκαλέσαμε τον Λέκτορα της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στην Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ. Αντώνη Λενακάκη, μαζί με επτά μεταπτυχιακές φοιτήτριες, μέλη της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας "Paedagogus Ludens" της Σχολής, μιας ομάδας με αξιόλογη παρουσία σε Ημερίδες και Συνέδρια, σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Συνεργαστήκαμε, επίσης, με τον Juan Jo Corrales, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, όπου θα παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο μέρος της δουλειάς μας. Το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια ως τόπος συνάντησης θιάσων από όλον τον κόσμο με ενδιαφέρουσες παραστάσεις και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων.

Στην 1η συνάντηση κάθε παιδί κατασκεύασε την πρώτη του χάρτινη κούκλα με εφημερίδα και χαρτοταινία.

Την κούκλα αυτή έπειτα την ντύσαμε, της δώσαμε όνομα και παίξαμε σε ομάδες.

Στην 2η συνάντηση ξεκινήσαμε την κατασκευή κούκλας (μαρότα). Πρώτα φτιάξαμε το κεφαλάκι, το βάψαμε με πινέλο και τέμπερες, ετοιμάσαμε τον λαιμό και τα χέρια. Ζωγραφίσαμε με πινέλο και μαρκαδόρους τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Γράψαμε γράμματα στον Λιούμπο, μια κούκλα που ενθουσίασε τα παιδιά.

Στην 3η συνάντηση φτιάξαμε τα μαλλιά και ντύσαμε την κούκλα μας με μαλλί, παλιά υφάσματα, μικροαντικείμενα, κορδέλες, κουμπιά που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι. Γράψαμε το "βιογραφικό" της κούκλας μας με κάθε λεπτομέρεια για τα χαρακτηριστικά, την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά της.

Στις επόμενες δύο συναντήσεις θα δρομολογήσουμε την σύνθεση του κουκλοθεατρικού σεναρίου με βάση τις κούκλες που έχουν δημιουργηθεί.

Θα μιλήσουμε για τεχνικές εμψύχωσης και χρήσης της κούκλας,

θα στήσουμε τα σκηνικά, τη μουσική, τους πρωταγωνιστές κι έπειτα

θα παρουσιάσουμε τα κουκλοθεατρικά δρώμενα των παιδιών.

Κύριος στόχος μας είναι η εικαστική απόλαυση: να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φανταστικό, όπου το σώμα και τα αντικείμενα κινούνται αρμονικά και μας ταξιδεύουν σε ένα ονειρικό κόσμο επικοινωνίας και έκφρασης.