Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Στις 26-28/02/2010 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης επισκέφτηκαν σε τριήμερη εκδρομή την πόλη των Αθηνών. Η επίσκεψη έγινε με συνοδεία των εκπαιδευτικών και των γονέων. Οι μαθητές - που για πρώτη φορά έκαναν ένα τέτοιο μεγάλο προγραμματισμένο ταξίδι στα πλαίσια του σχολείου - κατέβηκαν στην πόλη των Αθηνών κυρίως στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής είδαν ακόμη το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, την Εθνική Πινακοθήκη και παρακολούθησαν ταινία εκπαιδευτικού περιεχομένου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Η εμπειρία από την εκδρομή αυτή ήταν άριστη. Για πρώτη φορά οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς ταξίδεψαν μαζί, μάθανε μαζί, αντάλλαξαν εντυπώσεις και προβληματισμούς μαζί,δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα σύσφιξης σχέσεων και ένιωσαν όλοι από κοινού τη θαυμαστή επαφή με τα πολιτισμικά στοιχεία του έθνους μας.
Η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πέρα από συγκινητική ήταν και σε μεγάλο βαθμό παιδευτική αφού όλοι μάθαμε από την ξεναγό και από τα έντυπα του μουσείου λεπτομέρειες για τον αρχαίο κλασικό μας πολιτισμό που στήριξε πάνω του όλα τα ιδεώδη της κοινωνίας μας όπως την ελεύθερη σκέψη,τη δημοκρατία και την πίστη στον ορθό λόγο.
Η επίσκεψη στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης ήταν δεόντως συναισθηματική αφού ακολούθησε την επίσκεψη του μουσείου και είχαμε την ευκαιρία του απτού παραδείγματος.
Ο χώρος της Πινακοθήκης ήταν ο επόμενος σταθμός μας όπου μάθαμε, είδαμε κι ακούσαμε για την εξέλιξη και τις τάσεις της ζωγραφικής από το 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
Στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρακολουθήσαμε στη διαδραστική αίθουσα προβολής την ταινία η Αρχαία Αγορά της Αθήνας και οι θεατές είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με τη διαδραστικότητα απαντώντας ή επιλέγοντας διαδρομές στις δυνατότητες που μας προσέφερε η τεχνολογία του ιδρύματος.
Τέλος στη Βουλή αφού παρακολουθήσαμε ενημερωτικό εκπαιδευτικό video, ξεναγηθήκαμε στους σημαντικότερους χώρους του κτιρίου. Οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και εξασκήθηκαν απαντώντας σε ερβτήσεις του γνωστικού τους επιπέδου σχετικές με το μάθημα της Αγωγής. Επιπλέον ήρθαμε σε επαφή με κειμήλια των πολιτικών μας και μάθαμε λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικές με τη δημοκρατία μας.
Τελειώνοντας πρέπει να τονισθεί πως η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη όπως διατυπώθηκε και από τους ίδιους τους μαθητές αλλά και από τους γονείς τους, ενώ οι περισσότεροι , αφού εμπλούτισαν τις γνώσεις τους , θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους με την Αθήνα σε κατ' ιδίαν επίσκεψη, αφού έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εντύπωση που έδιναν σε κάθε παρευρισκόμενο η οργάνωση και ο επιμελής σχεδιασμός αυτών των χώρων σε εκπαιδευτικό επίπεδο και όχι μόνο.