Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Με πρωτοβουλία του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη αδελφοποίηση, μεταξύ σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας, των Πρότυπων Εκπαιδευτήριων Θεσσαλονίκης με σχολείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 610ο Κλασικό Γυμνάσιο της Αγίας Πετρούπολης.

Get Adobe Flash player


Το 610ο Κλασικό Γυμνάσιο της Αγίας Πετρούπολης, που ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Βούλγαρη με την υποστήριξη του Ιωάννη Καποδίστρια και της Μεγάλης Αικατερίνης, έχει μεγάλη παράδοση στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, καθώς αυτά περιλαμβάνονται ως βασικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών. Οι μαθητές του είναι λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ελλάδα

Τις ημέρες 7 έως 14 Μαΐου 2011, μια ομάδα Ρώσων μαθητών με τη συνοδεία των καθηγητών τους επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη. Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια μαζί με το Ρωσικό Κέντρο πραγματοποίησαν σειρά δραστηριοτήτων για να γίνουν οι φιλοξενούμενοι δέκτες του ελληνικού πολιτισμού και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών

.Αρχικά, οι ρώσοι μαθητές έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τη Διεύθυνση και τους μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων σε μια γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και όπου γνωρίστηκαν μαθητές και καθηγητές μεταξύ τους. Η σχολική χορωδία των Προτύπων τραγούδησε προς τιμήν των φιλοξενούμενων και ανταλλάχθηκαν δώρα και ευχές. Επίσης, οι ρώσοι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους μαθητές των Προτύπων.

Για τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη γνωριμία των ρώσων μαθητών με την ελληνική ιστορία, στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν η επίσκεψη τους, με τη συνοδεία ξεναγού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Μουσείο του Λευκού Πύργου. Επίσης, η ομάδα των μαθητών συμμετείχε σε ημερήσια εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας και στο αρχαιολογικό χώρο του Δίον και άλλη μέρα επισκέφτηκαν τα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και το Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού, όπου παρακολούθησαν τρισδιάστατη προβολή με θέμα το Άγιο Όρος.

Κατά την 7ήμερη παραμονή τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο και να λάβουν την ευλογία του να συνεχίσουν το όμορφο αυτό έργο της αδελφοποίησης των σχολείων. Φυσικά, απόλαυσαν τον περίπατο τους, στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία και γεύτηκαν τη νυκτερινή ζωή της πόλης, αποκομίζοντας τις θετικότερες εντυπώσεις.

Οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη γεμάτοι νέες εμπειρίες, εικόνες και πολλούς νέους φίλους. Η πρόσκληση για την επίσκεψη των μαθητών των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης στην Αγία Πετρούπολη έγινε με μεγάλη χαρά από τη ρωσική πλευρά και ήρθε να σφραγίσει την εξαιρετική σχέση που έχει αναπτυχθεί. Η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο σχολείων είναι πλέον γεγονός και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό.