Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

v_p_mΚάνοντας πράξη τη βιωματική μάθηση, οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς (επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πινακοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα κ.ά.) τόσο στην πόλη μας όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αντλώντας έτσι τη μάθηση μέσα από την προσωπική εμπειρία.Get Adobe Flash player

Μια πολιτιστική περιήγηση στην πόλη έκαναν οι μαθητές της Ε΄ τάξης ακολουθώντας την Πολιτιστική Διαδρομή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Τη διαδρομή στην "Ιστορία της Θεσσαλονίκης", με στάσεις στα πολυάριθμα ιστορικά της μνημεία, που αποτυπώνουν την μακραίωνη ιστορία της, από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Η περιήγησή μας ξεκίνησε μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο και η διάρκειά της ήταν περίπου 50 λεπτά.Η συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «άλεθε μύλε μ΄ άλεθε» ήταν η αφορμή της επίσκεψης των μαθητών της Γ΄Τάξης στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείο και ο υπέυθυνος του προγράμματος παρουσίσαε με παιγνιώδη τρόπο το τι είναι ο νερόμυλος,το νεροπρίονο,τα μπατάνια και ο αργαλιός.Get Adobe Flash player

Μια επίσκεψη στον κόσμο της παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού πραγματοποίησαν τα τμήματα της Β΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στον Συνεταιρισμό Γυναικών της Νέας Γωνιάς.

Τα δευτεράκια μας είχαν την χαρά να δουν από κοντά και να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο παρασκευής του παραδοσιακού ψωμιού. Οι κυρίες του Συνεταιρισμού ξεκίνησαν δείχνοντάς μας τους φούρνους και το πώς ανάβουν τη φωτιά για να ψηθούν τα ψωμιά και τα φαγητά. Στη συνέχεια και μέχρι να γίνει η φωτιά, μας έδειξαν πως γίνεται η ζύμη του ψωμιού και τα υλικά που χρειάζονται. Σε αυτό το σημείο μάλιστα έδωσαν σε όλους μας από ένα κομμάτι ζύμης και πλάσαμε το δικό μας ψωμί! Τα βάλαμε στον φούρνο για να ψηθούν και κατόπιν κάναμε ένα ωραιότατο διάλειμμα τρώγοντας ζεστό ψωμί, ελιές και τυροπιτάκια που μας πρόσφεραν.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με έναν περίπατο όπου είδαμε τον μύλο του χωριού και μας εξήγησαν τη χρησιμότητά του στα παλαιότερα χρόνια.Get Adobe Flash player

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το θεματικό μελισσοκομικό πάρκο «anel honey park».Το «anel honey park» στο Νέο Ρύσιο είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα επισκέψιμος χώρος μελισσοθεραπείας, μελισσοτουρισμού και μάθησης γύρω από τη μέλισσα!

Σκοπός του πάρκου είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, της μελισσοκομίας και των προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθούν σχετικά με την σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βοηθώντας έτσι στην διάσωση και την διατήρησή τους. Γιατί αν δεν αγαπήσεις κάτι, πώς θα το προστατέψεις;Get Adobe Flash player

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το Γ΄2 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σέβομαι τη διαφορετικότητα" που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο στο Ολυμπιακό Μουσείο.

Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα «Το ουράνιο τόξο στον κήπο της φιλίας: Ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο» μας απασχόλησε πολύ το ζήτημα του πολέμου, του σεβασμού των άλλων λαών και του διαφορετικού.

Μέσα στην τάξη μάθαμε για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τα Ολυμπιακά ιδεώδη με δραστηριότητες, εκπαιδευτικές ταινίες μικρού μήκους και συζητήσεις.Get Adobe Flash player

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης βρέθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου με τίτλο «Μακεδονία, Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες, 1860 - 1960». Τα δύο τμήματα παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μ’ αστέρια στον ποδόγυρο» και περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου. Είδαν από κοντά και έμαθαν για τα ρούχα με το οποία ντύνονταν οι κάτοικοι της Μακεδονίας τα παλιά χρόνια: πως έφτιαχναν και πώς φορούσαν πουκάμισα, φορέματα, ποδιές, ζώνες, μαντήλες και κεντητά. Με τη βοήθεια ειδικών μουσειοπαιδαγωγών και με διαδραστικό τρόπο ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από τις φορεσιές.Get Adobe Flash player

Τη θεατρική παράσταση «Τα ψηλά βουνά» από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».

«Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου είναι το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη νεοελληνική γλώσσα. Το περιεχόμενο της επίσκεψης ήταν συνδεδεμένο με αντίστοιχα κεφάλαια του μαθήματος της Γλώσσας. Είναι το αγαπημένο βιβλίο όλων των παιδιών, ακόμα και στις μέρες μας, πράγμα που αποδεικνύει τη διαχρονική αξία του.

Η ιστορία του αφορά μια συντροφιά παιδιών της τελευταίας τάξης του ελληνικού σχολείου, που με την προτροπή του δασκάλου τους και την άδεια των γονιών τους, περνάνε το καλοκαίρι στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν για τη φύση και το περιβάλλον, την παράδοση και πάνω από όλα για την επιβίωση και τη συμμετοχή σε μια ομάδα.Get Adobe Flash player

Την αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Βορείου Ελλάδος επισκέφθηκαν τα τέσσερα τμήματα της Β΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελωδίες και εικόνες».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος που ακολούθησαν τα παιδιά μας βρήκαν και ανακάλυψαν ήχους, χρώματα, σχήματα και μυρωδιές. Μέσα από το παιχνίδι αυτό έμαθαν ότι στη Μουσική μπορεί κανείς να ακούει περισσότερα από αυτά που αρχικά αντιλαμβάνεται το αυτί του. Και ακόμα, ότι σε μια εικόνα μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα από μια φευγαλέα ματιά όταν την παρατηρήσουμε καλά.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δοκίμασαν και έπαιξαν διάφορα μουσικά όργανα και παιχνίδια.

Η επίσκεψη εντυπωσίασε τα δευτεράκια μας γιατί οδηγήθηκαν σε μια νέα βιωματική κλίμακα: από τις εικόνες, γεννιούνται ιστορίες με ήχους… από τους τόνους και τους ήχους, χρώματα…. Από τα σχήματα, μουσικές και κινητικές δραστηριότητες!Get Adobe Flash player

Στο Ελληνικό Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού βρέθηκαν τα παιδιά από τα τρία τμήματα της Α΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από τον δημιουργό του κ. Τσιώνα και είδαν από κοντά παλιά παραδοσιακά παιχνίδια καθώς και τα υλικά κατασκευής τους. Στη συνέχεια έφτιαξαν παραδοσιακά παιχνίδια αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. Στο τέλος, τα παιδιά έπαιξαν μαζί με τους μουσειοπαιδαγωγούς κινητικά παιχνίδια όπως διελκυστίνδα, μπιζ και άλλα.

Το περιεχόμενο της επίσκεψης ήταν συνδεδεμένο με αντίστοιχα κεφάλαια από το μάθημα «Μελέτη Περιβάλλοντος».Get Adobe Flash player

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας που αφορά στο κεφάλαιο της Ελληνικής Επανάστασης, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τελλόγλειου Ιδρύματος σχετικά με την έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί την Επανάσταση».

Τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στην έκθεση πινάκων αντιγράφων του διάσημου Γάλλου ζωγράφου, ο οποίος αποθανάτισε στους πίνακές του παραστάσεις, πρόσωπα και στιγμιότυπα από τον αγώνα του 1821. Το πρόγραμμα είχε σκοπό την αναπαράσταση μέρους πίνακα με τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών. Το πρόγραμμα και η ξενάγηση ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικά.

Τα εκτάκια μας έμαθαν πολλά τόσο για τον Ευγένιο Ντελακρουά όσο και για τον φιλελληνισμό που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη εκείνη τη χρονική περίοδο, αφού πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της εποχής εκφράζονταν μέσα από τα ζωγραφικά τους έργα υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων.Get Adobe Flash player

Το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η Ε΄ τάξη των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, θέμα της οποίας είναι τα «Βυζαντινά χρόνια». Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου ξεκινώντας από την αίθουσα των πρώτων βυζαντινών χρόνων. Εκεί πληροφορήθηκαν για την καθημερινή ζωή των βυζαντινών και για πολλά σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της εποχής. Ο ξεναγός του μουσείου τα οδήγησε μπροστά σε έργα αγιογραφίας και εκκλησιαστικές εικόνες τα οποία τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα πραγματικό καταιγισμό ερωτήσεων από τους μαθητές μας, που έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην πρώτη τους αυτή επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο. Ένα χρήσιμο και ευχάριστο «ιστορικό» ταξίδι με θέα τη ζωή, τα έργα και τον πολιτισμό των προγόνων μας.Get Adobe Flash player

Το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας. Τα παιδιά μας είδαν την έκθεση «Μικρή Θεσσαλονίκη» και έλαβαν μέρος στο βιωματικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας που έχει τίτλο «Μύλος είναι και μιλάει, φορεσιά και τραγουδάει».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής, μέσα από τη δυναμική της τέχνης και την ψυχαγωγία, τα πρωτάκια μας ξεναγήθηκαν και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που στόχο είχαν την καλλιέργεια των ψυχοκινητικών τους ικανοτήτων.Get Adobe Flash player

Το πρόγραμμα με τίτλο «Τρέφομαι Υγιεινά» παρακολούθησαν τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης στο Ολυμπιακό Μουσείο.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να μυηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας στην υγιεινή διατροφή, μαθαίνοντας τη διατροφική πυραμίδα, αλλά και μαγειρεύοντας στην κουζίνα του Μουσείου. Μια παιδαγωγός και ένας σεφ μας κατεύθυναν σε αυτό το ταξίδι της γεύσης και της μάθησης, δημιουργώντας το ιδανικό κλίμα βιωματικής δράσης και εκπαίδευσης.Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο άλλοτε κεντρικό αντλιοστάσιο επισκέφθηκαν τα τμήματα της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία της υδροδότησης της πόλης μας. Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της ελληνικής γλώσσας, τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Το κτίριο του αντλιοστασίου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Βέλγους τεχνικούς για λογαριασμό της οθωμανικής εταιρίας Υδάτων Θεσσαλονίκης. Το 1987 ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να λειτουργεί στο εξής ως μουσείο. Πρόκειται για ένα πραγματικά «ζωντανό μουσείο» καθώς μέρος του βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του, έμαθαν την ιστορία του, περιεργάστηκαν και γνώρισαν καλύτερα τη λειτουργία πολλών αντικειμένων της έκθεσης. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, είδαν video, έπαιξαν παιχνίδια στην αυλή με τις παλιές μηχανές, έμαθαν για το σύστημα ύδρευσης, αποχέτευσης και για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, για τον κύκλο του νερού και το από πού υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού. Τέλος έκαναν μία ζωγραφιά με ό,τι τους εντυπωσίασε, και έφυγαν με αναμνηστικά δώρα.Get Adobe Flash player

Ένα έργο που σφύζει από ενέργεια, τρυφερότητα και χιούμορ και αφορά μικρούς και μεγάλους καθώς καθρεφτίζει τον κόσμο μας, τις σχέσεις μας, τις ζωές μας παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης την Παρασκευή 25-11-2016. Τα παιδιά μας επισκέφθηκαν το Βασιλικό Θέατρο και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Οικογένεια Νώε». Πρόκειται για την ιστορία του κατακλυσμού όπως τη μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος.Get Adobe Flash player

Τη θεατρική παράσταση «Στο δάσος με τον Αίσωπο» παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γλώσσας «Οι μύθοι» και της Μελέτης Περιβάλλοντος «Ψυχαγωγία».

Κατά τη διάρκεια του θεατρικού έργου είδαμε να διαδραματίζονται επί σκηνής πολλοί γνωστοί μύθοι του φημισμένου έλληνα παραμυθά: «Ο λαγός και η χελώνα», «Ο Τζίτζικας και ο μέρμηγκας», «Οι φίλοι», «Ο ψεύτης βοσκός» και «Ο πατέρας και τα τρία παιδιά».

Σκοπός της παράστασης ήταν να γνωριστούμε, να ψυχαγωγηθούμε και να μάθουμε από τους μύθους του Αισώπου. Διασκεδάσαμε και γελάσαμε πολύ με τις διδακτικές ιστορίες του ενώ σε δύο μύθους συμμετείχαμε στα δρώμενα επί σκηνής, κάνοντας παντομίμα, κάτι που μας γέμισε με χαρά και ενθουσιασμό!Get Adobe Flash player

Η Β΄ τάξη στον «Ελαιώνα Καζάκη» - Γνωριμία με τον ευλογημένο καρπό της ελληνικής γης!

Τον ελαιώνα του Συνεταιρισμού Καζάκη στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα τμήματα της Β΄ τάξης.

Τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος μελέτης του περιβάλλοντος, περπάτησαν μέσα τον ελαιώνα του συνεταιρισμού και γέμισαν πανέρια μαζεύοντας ελιές. Τα δευτεράκια μας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα κλαδιά, τα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς. Μας μίλησαν για τη διαδικασία της συγκομιδής και μάθαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πολύτιμο αυτό δέντρο που καλλιεργείται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως σήμερα.Get Adobe Flash player

Ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης στο περίπτερο 1 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» είναι ένα φαντασμαγορικό πάρκο που είναι εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.

Τα παιδιά μας ταξίδεψαν σε ένα κόσμο διαφορετικό, όπου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μάθουν τα μυστικά του αγαπημένου τους συγγραφέα και παραμυθά.Get Adobe Flash player

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα και στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας, τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το κτίριο του μουσείου που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ και έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς ήταν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας κατά την Τουρκοκρατία και ταυτόχρονα το επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.Get Adobe Flash player

Ταξιδεύοντας στον κόσμο των βιβλίων

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θέρμης επισκέφθηκαν τα τμήματα της Γ’ Τάξης από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης από τους βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι τους μίλησαν για το μεγάλο ταξίδι που χρειάζεται να κάνει ένα βιβλίο: από τη φαντασία και τη σκέψη του συγγραφέα, στην εκτύπωσή τους, την εικονογράφηση, την έκδοση ως τη στιγμή που θα βρει τη θέση του στο ράφι της βιβλιοθήκης.Επίσκεψη με την Ε τάξη στο συμβολο της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της βυζαντινής ιστορίας και των θρησκευτικών, η Ε΄ τάξη των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο βυζαντινός ναός, πραγματικό σύμβολο της πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς πόλους έλξης για τους χριστιανούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.Get Adobe Flash player

Τη δημοφιλή γιορτή του Halloween, που γιορτάζεται την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, τίμησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης.

Το Halloween είναι γιορτή που συναντάται κυρίως σε αγγλόφωνες χώρες, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό». Επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά - ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή, η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Στην τάξη ακούσαμε και τραγουδήσαμε τα σχετικά με τη γιορτή τραγούδια, ζωγραφίσαμε την παραδοσιακή φιγούρα της κολοκύθας και όλοι μαζί ευχηθήκαμε Happy Halloween!Get Adobe Flash player

Ο κόσμος του Αθλητισμού ξεδιπλώθηκε στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών της Δ΄ τάξης που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράση και Διάδραση» στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα τεταρτάκια είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουμε τα ολυμπιακά αθλήματα αλλά και να εμβαθύνουμε στην επιστημονική γνώση που περιβάλλει τον κόσμο των σπορ. Μάθαμε για τις ικανότητες που πρέπει να έχει αλλά και να αναπτύξει ο κάθε αθλητής καθώς και για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει.Get Adobe Flash player


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 17/10 και την Τρίτη 18/10 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιεινής Διατροφής».

Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες να αποκομίσουν πολλές χρήσιμες γνώσεις αλλά και να διασκεδάσουν. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος έμαθαν τις κατηγορίες τροφών που απαρτίζουν τη διατροφική πυραμίδα, μέσα από την προβολή ενός ιδιαίτερα κατανοητού και ελκυστικού power point. Έπειτα έλαβαν μέρος σε παιχνίδι γνώσης, στο οποίο έπρεπε να κατηγοριοποιήσουν διάφορες τροφές (φρούτα, λαχανικά κτλ) στην πυραμίδα διατροφής.Get Adobe Flash player

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Εύοσμο επισκέφθηκαν τα παιδιά του δεύτερου τμήματος της Γ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ενότητας «Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς» του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Κατά το πρώτο μέρος του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν τα σήματα και τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια ξεναγήθηκα σε όλο το πάρκο και φορώντας τις ειδικές πολύχρωμες στολές ανέλαβαν ρόλους πεζών, οδηγών ποδηλάτου και οδηγών αμαξιού. Φορώντας πάντα τα ειδικά παιδικά κράνη με τα ποδήλατα που διαθέτει το Πάρκο εκπαιδεύτηκαν σε όσα έμαθαν. Ακολουθώντας τις επισημάνσεις και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, οδήγησαν και τα ηλεκτροκίνητα αμαξάκια, αλλάζοντας «καθήκοντα» ανά 20 λεπτά. Η ολοκλήρωση του προγράμματος που τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, έγινε με την απονομή διπλώματος σε κάθε μαθητή και μαθήτρια.Στις 8 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου παρακολούθησαν στο Ολυμπιακό μουσείο την παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη».

Get Adobe Flash player


Τα παιδιά παρακολούθησαν μια ζωντανή θεατρική παράσταση και όχι θέατρο σκιών. Το γεγονός ότι οι φιγούρες του καραγκιόζη «ζωντάνευαν» μπροστά τους, τους προκάλεσε το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό και την προσοχή. Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της παράστασης ανέπτυξαν αλληλεπίδραση με τα παιδιά και συνεργάστηκαν μαζί τους για τη διεξαγωγή του έργου. Έκαναν στα παιδιά ερωτήσεις, τα καλούσαν πάνω στη σκηνή, κατέβαιναν από τη σκηνή και επικοινωνούσαν μαζί τους και γενικά δεν ήταν μια απλή παρακολούθηση, αλλά μια βιωματική συμμετοχή. Η θεατρική παράσταση του καραγκιόζη προκάλεσε σε όλους άφθονο γέλιο.Την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», διασκευασμένη από την θεατρολόγο-ηθοποιό  Μόνικα Αϊβάζογλου, παρακολούθησαν την Πέμπτη 31/01/2013 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων, στο θέατρο του Ολυμπιακού  Μουσείου.

Get Adobe Flash player


Τα παιδιά  παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το θίασο  που χάρισε από σκηνής κέφι, γέλιο και  διασκέδαση, αλλά  έστειλε  και πολλά εκπαιδευτικά μηνύματα  και  το ερέθισμα για προβληματισμό πάνω σε  επίκαιρα θέματα.

Το αυθόρμητο και γενναιόδωρο χειροκρότημα στο τέλος, αντάμειψε ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης καταδεικνύοντας   με τον καλύτερο τρόπο ότι η παρακολούθηση θεατρικών δρώμενων είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές προτάσεις μαθητικών εξορμήσεων.Στις 31 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ομάδα του θεάτρου «Ο μικρός Βορράς» η οποία παρουσίασε μαθητές όλων των τμημάτων της Γ΄ τάξης, τη «Μυλωνού». Πρόκειται για μια συναρπαστική παράσταση, μέσα από την οποία «ξετυλίγονται» τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια: «Η Μυλωνού» από τη Νάξο, «Ο κάβουρας και το φίδι» που κατάγεται από την Αττική και προέρχεται από τους μύθους του Αισώπου  και «Ο λαγός και οι βάτραχοι», ένα παραμύθι από την Κύπρο.

Το τρίπτυχο της παράστασης περιελάμβανε κουκλοθέατρο, παντομίμα και διαδραστικά παιχνίδια. Τα παιδιά συμμετείχαν στις ιστορίες, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν την άποψή τους και τελικά οδήγησαν την εξέλιξη των παραμυθιών  και κυρίως του πρώτου παραμυθιού: «Η Μυλωνού».

Επιπλέον, στο δεύτερο παραμύθι με τίτλο «Ο κάβουρας και το φίδι», τα παιδιά πήραν τη θέση των ηθοποιών. Ανέλαβαν δηλαδή, ανά ομάδες, να υποδυθούν τους ρόλους του παραμυθιού, καθοδηγούμενα από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια σημεία ανέλαβαν ακόμα και την αφήγηση του παραμυθιού.

Η «μαγεία» των παραμυθιών, η αμεσότητα των ηθοποιών καθώς επίσης και ο τρόπος που προσέγγισαν τα παιδιά είχαν άριστα αποτελέσματα. Οι μαθητές μας πέρασαν ένα δίωρο «ταξιδεύοντας» στον χώρο και στον χρόνο, με πολλή ενέργεια και ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό.Στις 21 Ιανουαρίου οι μαθητές της Β΄τάξης του δημοτικού επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και πήραν μέρος σε δύο προγράμματα: «Άλμα για τη νίκη» και «Παραολυμπιακοί αγώνες: goalball και boccia». Το Β1 παρακολούθησε το πρώτο και το Β2 το δεύτερο πρόγραμμα. Το μήνα Φεβρουάριο θα γίνει το αντίθετο. Στο πρόγραμμα «Άλμα για τη νίκη» που αφορούσε τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα διακριτά στοιχεία που συνθέτουν και διαφοροποιούν του αγώνες του χτες από τους αγώνες του σήμερα. Τα παιδιά έμαθαν για τα ολυμπιακά αθλήματα της αρχαιότητας και συμμετείχαν, σε αληθινό σκάμμα, σε αγώνα άλμα εις μήκος χρησιμοποιώντας τους αλτήρες, όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος του προγράμματος, ως αληθινοί ολυμπιονίκες, έφτιαξαν τον δικό τους κότινο και τον φόρεσαν.

Get Adobe Flash player
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης, επισκεφτήκαμε το Τεχνοπάρκο στο πλαίσιο του μαθήματος της μελέτης Περιβάλλοντος που αναφέρεται στην «Ενέργεια», για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει «εναλλακτικές μορφές ενέργειας». Περιπλανηθήκαμε στη μαγεία της επιστήμης και της τεχνολογίας και μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας προσεγγίσαμε επιστημονικές αρχές και φαινόμενα σχετικά με τον ηλεκτρισμό, το μαγνητισμό, την οπτική, τη μηχανική κ.α. Ήταν πραγματικά συναρπαστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους μας.

Get Adobe Flash player
 Η Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βαφοπούλειο κέντρο Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν οι μαθητές μας  τη διαδραστική θεατρική παράσταση «Ο ποιητιτής και το μυστικό της Εντροπίας» από την ομάδα παιδικού θεάτρου «Σκοινί Κορδόνι». Η επίσκεψη προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης της Ε΄ τάξης καθώς τα παιδιά εξερευνούν τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών. Τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γνώρισαν τους ηθοποιούς και συνεργάστηκαν επί σκηνής μαζί τους για να λύσουν το μυστικό της πόλης «Εντροπία». Ζωντανά τραγούδια, με κιθάρα, μεταλλόφωνο και κρουστά πλαισίωσαν τις φωνές των μαθητών καθώς ανακάλυπταν τις συνέπειες της αδιαφορίας των ανθρώπων για το συνάνθρωπό τους.

Ενθουσιασμένα, ανανεωμένα και έχοντας συνειδητοποιήσει την ουσία της πραγματικής φιλίας και την ανάγκη για σεβασμό στη διαφορετικότητα, τα παιδιά γύρισαν στο σχολείο συζητώντας τι είναι εκείνο που οδηγεί στη λύτρωση της αγάπης. 

Get Adobe Flash player

Οι μαθητές της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο για να γνωρίσουν τη ζωή των Βυζαντινών στα πρώτα παλαιοχριστανικά χρόνια και την οχύρωση των βυζαντινών πόλεων με φρούρια και πύργους. Η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσα από παιχνίδι, διάλογο και συμμετοχή σε δραστηριότητες παντομίμας, θεατρικού παιχνιδιού και γλωσσικών ασκήσεων. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το πρόγραμμα και η συνεργασία τους με τους υπεύθυνους ξεναγούς – αρχαιολόγους ήταν εξαιρετική. Με την επίσκεψη αυτή δόθηκαν στα παιδιά πιο ολοκληρωμένα και βιωματικά γνώσεις για το μάθημα Ιστορίας της Ε΄ τάξης.Στις 21 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά. Το έργο παρουσίασε η «Παιδική Σκηνή» του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους). Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα του συγγραφέα εδώ και τριάντα περίπου χρόνια. Είναι κωμικό, τρυφερό, συγκινητικό και ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Οι μαθητές μας το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

«Θεσσαλονίκης ενθύμιον»

(ντοκιμαντέρ, παρουσίαση Ν. Ασλανίδης)

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις σημαντικότερες στιγμές του ιστορικού παρελθόντος της πόλης μας γνωρίζοντας μέσα από τον κινηματογραφικό φακό πρόσωπα, γεγονότα αλλά και «άγνωστα» σημεία της.

Πριν την προβολή προηγήθηκε ενημέρωση από το βραβευμένο σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Γιώργο Μπότσιο και στο τέλος ακολούθησε συζήτηση.Οι μαθητές των Στ΄1, Στ΄2, Στ΄3, Στ΄4 επισκέφθηκαν το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα επ’ ευκαιρία των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Εκεί ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του Μουσείου και άκουσαν με προσοχή για την ιστορία της Μακεδονίας μας, για τα επαναστατικά της κινήματα και τον αγώνα της για την απελευθέρωσή της. Τέλος παρακολούθησαν με προσοχή video που είχε σχέση με τη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά και των άλλων Μακεδονομάχων.

Get Adobe Flash player
Στις 21 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκεφθήκαν το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο και να δουν εκθέματα από παραδοσιακά παιχνίδια-αντικείμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα και κατασκευές όπως : πατίνι, χελιδόνα, σβούρα, πήλινες και συρμάτινες κούκλες κ.λ.π. Τα παιδιά γνώρισαν τα παιχνίδια, άγγιξαν κάποια απ’ αυτά και είδαν την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο. Επίσης  είδαν εικόνες παλιών ομαδικών παιχνιδιών.

Get Adobe Flash player
Ποιό παιδί δεν έχει ονειρευτεί ένα ταξίδι στο χρόνο; Ποιός είναι εκείνος που δε θέλησε να στεφανωθεί μ’ ένα στεφάνι αγριελιάς έχοντας νικήσει σε κάποιο αρχαίο ολυμπιακό άθλημα;

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με εκθέματα, φωτογραφίες και υλικό σχετικά με τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες. Ένα ένα τα αθλήματα της εποχής όπως «ο Δρόμος», «το Παγκράτιο», «η Πυγμαχία», «το Άλμα» και «το Πένταθλον» ξετυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τα οποία παρακολουθούσαν και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Get Adobe Flash player


Στη συνέχεια σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μεγέθους δαπέδου δωματίου, τα παιδιά έριξαν ακόντιο, πήδηξαν «άλμα εις μήκος», πάγωσαν με τη Μέδουσα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικού περιεχομένου και κάθε ομάδα με τους πόντους που κέρδιζε οδηγούνταν πιο κοντά στη νίκη.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το πολυπόθητο στεφάνι αγριελιάς, το οποίο τα παιδιά φόρεσαν με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.


Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Οι άθλοι του Ηρακλή» στο θέατρο Εγνατία. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση  με ιδιαίτερο ενθουσιασμό  γιατί υπήρχε το γνωστικό υπόβαθρο της  μυθολογίας. Παρουσιάστηκε η ιστορία του μυθικού ήρωα Ηρακλή από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τη στιγμή που ανέβηκε στον Όλυμπο και έγινε αθάνατος. Η παράσταση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο  στους μαθητές μας όσο και σε  εμάς τους εκπαιδευτικούς.


Οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου που βρίσκεται στην Αποθήκη 1, στο λιμάνι της πόλης μας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν  την ιστορία του κινηματογράφου.

Get Adobe Flash player
Τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν στο χωριό Άγιος Αντώνιος το «Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό».

Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: Γνωριμία με παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα, καθώς και παρασκευή παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Get Adobe Flash player

p_pan_12

Στις 31 Οκτωβρίου τα παιδιά του σχολείου μας, από την Α΄ μέχρι την Στ΄ τάξη, ακολούθησαν τον Πήτερ Παν στη «Χώρα του Ποτέ». Παρακολουθώντας τη φαντασμαγορική παράσταση του ΚΘΒΕ ταξίδεψαν μαζί του εκεί όπου ζουν πειρατές, γοργόνες και νεράιδες.

Έζησαν μια συναρπαστική περιπέτεια που μαγεύει τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου και ανοίγει δρόμους στη φαντασία τους. Γνώρισαν έναν ονειρεμένο κόσμο στον οποίο τα παιδιά δε μεγαλώνουν ποτέ!Στις 19 Οκτωβρίου οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό της Ν. Γωνιάς στη Χαλκιδική. Τα παιδιά  περιηγήθηκαν  πρώτα τον ελαιώνα, όπου μάζεψαν τις ελιές γεμίζοντας πολλά πανέρια και παρατήρησαν τα κλαδιά, τα φύλλα και τους καρπούς των ελαιόδεντρων. Ο ξεναγός μας και ιδιοκτήτης του συνεταιρισμού κ. Καζάκης έδωσε στα παιδιά πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ελιά και εξήγησε στα παιδιά πόσο πολύτιμος είναι αυτός ο καρπός από τα αρχαία χρόνια.

Το πρόγευμα  των παιδιών, που ετοίμασε η κ. Καζάκη με ελαιόψωμα, ντολμαδάκια και ελίτσες τους δυνάμωσε για το παιχνίδι  στη φύση. Στο τέλος πήγαμε στο εργαστήριο μεταποίησης και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργεί το ζεύγος Καζάκη. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν τα μηχανήματα, ενώ η κ. Καζάκη έμαθε στα παιδιά πώς να φροντίσουν ένα βάζο με ελιές, ώστε να ωριμάσουν και να είναι έτοιμες να τις φάμε.Σήμερα τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Σιδηροδρόμων – Τραμ της πόλης μας, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Μ’ αυτή την επίσκεψη-ξενάγηση τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων – τραμ της Θεσσαλονίκης.

Έμαθαν ότι τα τρένα της πόλης μας ήταν τα πρώτα, τα παλαιότερα της Ελλάδας, ότι διέσχιζαν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως όλη την Ευρώπη.

Get Adobe Flash player
Στις 16 Οκτωβρίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό της Ν. Γωνιάς. Εκεί τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά το δέντρο της ελιάς και να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτό. Επισκέφθηκαν επίσης τον αμπελώνα του συνεταιρισμού, όπου αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος. Απέκτησαν αρκετές γνώσεις για το σταφύλι (συγκομιδή, επεξεργασία, μούστος και τα παράγωγά του, σταφίδα και άλλα). Ακολούθησε συζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα και επισημάνθηκαν οι διαφορές τους από τα συμβατικά.

 Όλες οι παραπάνω πληροφορίες, συλλέχθηκαν μέσα  από  την συνέντευξη που πήραν οι μαθητές από τον παραγωγό κ. Καζάκη. Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους ντολμαδάκια στο εργαστήριο του συνεταιρισμού, κεράστηκαν ελιές, ψωμί και ντολμαδάκια και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσειςΗ διεύθυνση των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων και το εκπαιδευτικό προσωπικό φροντίζουν για την ενημέρωση και την καθοδήγηση των μαθητών τους. Ένα από τα προβλήματα της εποχής  μας είναι η παιδική παχυσαρκία.

Get Adobe Flash player


Έτσι στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα διατροφής, προσκαλέσαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας τη γνωστή διατροφολόγο κ. Αναστασία Κόκκαλη, Kλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο B.Sc (Hons), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων του British Dietetic Association και υπεύθυνη Β. Ελλάδος της  Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,( www.kokkali.blogspot.com ) η οποία παρουσίασε στα παιδιά την αξία της μεσογειακής διατροφής, την έννοια της διατροφικής πυραμίδας καθώς και της σωματικής άσκησης.

Τα παιδιά της Ε΄ και Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με ενεργή συμμετοχή το ρόλο των λαχανικών και των φρούτων στην καθημερινή τους διατροφή και έθεσαν αξιόλογες ερωτήσεις οι οποίες έδιναν ενδιαφέρον στη συζήτηση.

Αποκομίζοντας εικόνες και πληροφορίες για μια «καλή ζωή» τα παιδιά υποσχέθηκαν να στηρίζουν την υγεία τους μέσα από μια ολοκληρωμένη και υγιεινή διατροφή.Οι μαθητές της Στ΄ τάξης παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Αθλητικό  Μουσείο Θεσ/νίκης, που πραγματοποιήθηκε στις 9, 10, 11 και 12 Οκτώβρη, το πρόγραμμα Altius, Citius, Fortius.

Οι μαθητές αφού μυήθηκαν στα «μυστικά» των αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, πήραν μέρος  σε αγωνίσματα για να δοκιμάσουν τους κανόνες των αθλημάτων και να δουν τις επιδόσεις τους.

Το πρόγραμμα ενθουσίασε τους μικρούς αθλητές και γιατί πλούτισαν τις γνώσεις τους και γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να νιώσουν τη χαρά του αγώνα και των υψηλών επιδόσεων.

Get Adobe Flash player

Στις 13 Ιουνίου οι μικροί μαθητές μας  της Β΄ τάξης,  επισκέφθηκαν το Βοτανικό κήπο στη Σταυρούπολη. Στον κήπο τα παιδιά είδαν τα 1000 είδη φυτών που υπάρχουν  από την πατρίδα μας και από άλλες χώρες.

Get Adobe Flash player


Mέσα στο θερμοκήπιο είδαμε φυτά και από άλλες ηπείρους όπως  σαρκοφάγα , ορχιδέες και νούφαρα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χώρο στον οποίο  υπάρχουν αρωματικά φυτά, ρίγανη, λεβάντα και συζητήσαμε με τα παιδιά για τη χρησιμότητά τους και τα γνωρίσαμε  μυρίζοντάς τα.

Η επίσκεψή μας προκάλεσε το ενδιαφέρον των παιδιών και απετέλεσε το έναυσμα για συζήτηση στην τάξη καθώς και για σχετικές εργασίες των παιδιών.Στις 6 και 7 Ιουνίου ο αγαπημένος ήρωας του αγγλικού μας βιβλίου, ο Tom Cat, επισκέφθηκε τους μικρούς μαθητές της A΄, B΄ και Γ΄ δημοτικού. Τα παιδιά χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν παιχνίδια μαζί του στα αγγλικά, έκαναν πικνίκ και γιόρτασαν τα γενέθλια του Tom Cat! Στο τέλος τούς μοίρασε αυτόγραφα και ευχήθηκε σε όλους Καλό Καλοκαίρι!

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player


Βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής γνώρισαν τα Νήπια του σχολείου μας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Καλαμαριάς. Με κατάλληλες δραστηριότητες και παιχνίδια έμαθαν κανόνες ασφαλείας και ασκήθηκαν στο να αναγνωρίζουν σύμβολα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή αλλά και σήματα κυκλοφορίας.Get Adobe Flash player


Το Μουσείο Εντόμων, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα τμήματα των Νηπίων του σχολείου μας  κατά τη διαθεματική προσέγγιση σχετικής ενότητας. Τα παιδιά μας ήρθαν σε άμεση επαφή με έντομα και ερπετά και παρατήρησαν σκουλήκια και φασμίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προκάλεσαν οι φωλιές των εντόμων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της κάθε κοινότητας για τον οποίο άντλησαν πληροφορίες από σχετικό βίντεο. Το Μουσείο Κινηματογράφου επισκέφθηκαν και τα Προνήπια του σχολείου μας στο πλαίσιο σχετικής θεματικής ενότητας για να παρακολουθήσουν την «ιστορία της κινούμενης εικόνας». Τα παιδιά συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι μέσω του οποίου γνώρισαν σημαντικά πρόσωπα που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανακάλυψη του «Κινηματογράφου». Η περιήγηση περιλάμβανε τη μετάβαση από τη στατική στην κινούμενη εικόνα, παιχνίδια όρασης και αφής αλλά και την παραγωγή ταινίας από τα ίδια τα παιδιά μέσω της τεχνικής Bluebox. Η αφήγηση του παραμυθιού στο τέλος της ξενάγησης ταξίδεψε όλα τα παιδιά στην ιστορία του Κινηματογράφου.


Την Κυριακή 13 Μαΐου η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε  την Ολυμπιακή Φλόγα, το κορυφαίο σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων, η οποία μέσα σε 5 μέρες ταξίδεψε σ’ όλη την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα του αθλητισμού πριν καταλήξει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του σχολείου μας με το Ολυμπιακό Μουσείο στο English Summer Camp, τα παιδιά της Β΄ τάξης  προσκλήθηκαν  για να παρευρεθούν στην υποδοχή της φλόγας στην πόλη μας στο Ολυμπιακό Μουσείο στις 16:00.

Get Adobe Flash player


Τα παιδιά μας ντυμένα στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων, παρατάχθηκαν  δίπλα στο βωμό, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας  και συνέχειας στο ολυμπιακό ιδεώδες.

Σύμφωνα με το τελετουργικό ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος της πόλης, η  χρυσή Ολυμπιονίκης  μας Βούλα  Πατουλίδου,  άναψε το βωμό του μουσείου, παρουσία αντιπροσωπείας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων «Λονδίνο 2112».Ακολούθησαν  χαιρετισμοί  των επισήμων και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων.Στη συνέχεια  έγινε ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας, του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και στη συνέχεια η Ολυμπιονίκης  Τασούλα Κελεσίδου  ξεκίνησε  τη  λαμπαδηδρομία με κατεύθυνση την Καβάλα.

Οι μαθητές μας είχαν  την ευκαιρία στη διάρκεια αυτής της γιορτής να γνωρίσουν από κοντά τους Ολυμπιονίκες μας, να κρατήσουν  στα χέρια τους την δάδα, να φωτογραφηθούν μαζί τους και  να ευχηθούν καλή επιτυχία στους αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά κυρίως  να αντιληφθούν τη σημασία που έχουν ιδιαίτερα σήμερα τα Ολυμπιακά ιδεώδη για την πολυπολιτισμική συνοχή παγκοσμίως.Get Adobe Flash player


Πρόθυμα παιδιά, ιδανικός κήπος, ευνοϊκό κλίμα. Τα τρία συστατικά για μια πετυχημένη παραγωγή... Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός βρέθηκαν στον κήπο του σχολείου για να φυτέψουν ντοματούλες, αγγουράκια και πιπεριές. Τα παιδιά υποσχέθηκαν ότι θα προσέχουν και θα φροντίζουν τα ίδια τον λαχανόκηπο για να γευτούν στη συνέχεια τους καρπούς του.   Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Πάρκο Τεχνολογίας της  Θεσσαλονίκης -ΝΟΗΣΙΣ.

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά επιτεύγματα και να εκτιμήσουν για μία ακόμα φορά το «ελληνικό δαιμόνιο». Παιδιά και εκπαιδευτικοί μείναμε έκπληκτοι μπροστά σε όλες τις μηχανές επικοινωνίας, ανοικοδόμησης και μεταφοράς που είχαν εφεύρει οι αρχαίοι Έλληνες.

Παράλληλα επισκεφθήκαμε την αίθουσα με θέμα «Τα μουσικά όργανα και η εξέλιξή τους» όπου είδαμε πώς μικρά και καθημερινά αντικείμενα (όπως π.χ. δύο ξύλινες κουτάλες, κοχύλια της θάλασσας ή καβούκια από σαλιγκάρια) γέμιζαν τη ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων και πώς εξελίχθηκαν στα σημερινά κρουστά, έγχορδα και πνευστά μουσικά όργανα. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα ν’ ακούσουν τον ήχο κάθε μουσικού οργάνου μέσα από ένα ειδικό τηλέφωνο που αναπαρήγαγε τον ήχο τους.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς είδαμε πώς ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται όλο το δυναμικό του μυαλού του από τα αρχαία ακόμη χρόνια, ώστε να κάνει τη ζωή του πιο απλή, πιο όμορφη και άνετηGet Adobe Flash player


Την αγροτουριστική μονάδα «ΦΑΡΜΑ Εξοχής» επισκέφθηκαν τα Προ-προνήπια του σχολείου κατά την επεξεργασία αντίστοιχης θεματικής ενότητας. Τα παιδιά χάρηκαν το φυσικό περιβάλλον και ήρθαν σε επαφή με πολλά οικόσιτα ζώα, όπως κότες, κουνέλια, πάπιες, άλογα, ελάφια, νεροβούβαλα, στρουθοκαμήλους κ.α. Άκουσαν βασικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους καθώς και για τις ιδιαίτερες συνήθειές τους. Η ξενάγηση γινόταν ακόμα πιο απολαυστική κάθε φορά που οι μικροί μας φίλοι μιμούνταν τα ζώα που τους έκαναν εντύπωση!Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Γνωρίζω και αγαπώ την πόλη μου», τα Προνήπια του σχολείου μας πραγματοποίησαν επισκέψεις σε δύο πολύ γνωστά μνημεία της πόλης μας: το Λευκό Πύργο και το Επταπύργιο.
Τα παιδιά μας κατέβηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Λευκού Πύργου, γνώρισαν την ιστορία του μνημείου και ανέβηκαν από το εσωτερικό κλιμακοστάσιο τους έξι ορόφους του. Στο τέλος, απόλαυσαν τη θέα του γύρω τοπίου.

Στο Επταπύργιο τα Προνήπια ξεναγήθηκαν στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές καθώς και στον προαύλιο χώρο τους. Επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθερίου αλλά και το αρχαιολογικό εργαστήρι. Εκεί είδαν σε μικροσκόπιο παλιά νομίσματα και άλλα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στο χώρο του Επταπυργίου.Get Adobe Flash player


Ένα ασυνήθιστο ταξίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης απόλαυσαν τα Νήπια του σχολείου μας παρέα με τον Γιάννη, τον πρωταγωνιστή της παράστασης, και τον Σαύρο, το δεινόσαυρο! Στο θέατρο Αυλαία τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παιδική παράσταση «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης της αισθητικής τους αντίληψης και έκφρασης.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα «Το δάσος της αυλής μας», τα παιδιά της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν  στις 30-4-12 το Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης.

Στη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα φυτά-δέντρα τόσο της πατρίδας μας όσο κι άλλων χωρών

Στο τέλος απάντησαν σ’ ένα ερωτηματολόγιο ελέγχοντας έτσι τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε το θερμοκήπιο του κήπου με φυτά από χώρες με τροπικό κλίμα.Get Adobe Flash player


Προσεγγίζοντας διαθεματικά την ενότητα «Οι φίλοι μας τα ζώα», τα παιδιά των Προ-προνηπίων επισκέφθηκαν το Ζωολογικό Κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με μεγάλο ενθουσιασμό περπάτησαν στα δρομάκια του και παρατήρησαν  τα ζώα του Κήπου ενώ μάθαιναν  για το καθένα το όνομα και κάποια βασικά χαρακτηριστικά του. Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Τα επαγγέλματα», τα παιδιά των Προνηπίων εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν το επάγγελμα του πυροσβέστη. Οργανώσαμε, λοιπόν, επίσκεψη στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης για να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις και τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και να ενημερωθούμε για το επάγγελμα. Get Adobe Flash player


 «Η ιστορία της κινούμενης εικόνας» ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησαν όλα τα τμήματα των Νηπίων στο Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα θεατρικό παιχνίδι μέσω του οποίου γνώρισαν σημαντικά πρόσωπα που έβαλαν το λιθαράκι τους στην ανακάλυψη του «Κινηματογράφου». Η περιήγηση περιλάμβανε τη μετάβαση από τη στατική στην κινούμενη εικόνα, παιχνίδια όρασης και αφής αλλά και την παραγωγή ταινίας από τα ίδια τα παιδιά μέσω της τεχνικής Bluebox. Στο τέλος, ο Τάκης, ο δεκάχρονος ήρωας, μας ταξίδεψε με τη μορφή παραμυθιού στην ιστορία του Κινηματογράφου.Get Adobe Flash player

Στις 23 Απριλίου τα παιδιά της Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης και του φετινού project εργασίας που είναι: «Περιβάλλον-Υγεία». Στη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά γνώρισαν τα πιο αντιπροσωπευτικά φυτά και βότανα της πατρίδας μας αλλά και άλλων περιοχών. Μπαίνοντας στο θερμοκήπιο του Κήπου είχαν την ευκαιρία να δουν φυτά από χώρες με τροπικό κλίμα.

Τα αρώματα που διαχέονταν στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια της ημέρας επέδρασαν θετικά στην ψυχολογία των παιδιών που απόλαυσαν αυτή την επίσκεψη ως μια ξεχωριστή εμπειρία.Get Adobe Flash player

Αρχαία Ολυμπία, κότινος αγριελιάς, αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Ποιος μπορεί να αρνηθεί το μεγαλείο των Ολυμπιακών αγώνων:

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης λοιπόν ζήτησαν να γνωρίσουν καλύτερα τους «Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Αφορμή στάθηκε το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος και το κεφάλαιο του πολιτισμού. Μιλήσαμε διεξοδικά για τη θέληση, την επιμονή και το πείσμα που χαρακτηρίζουν τους αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων.

Έπειτα από εκτενή συζήτηση τα παιδιά ζήτησαν να δουν και να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν το Ολυμπιακό Μουσείο όπου στο πρώτο μέρος της επίσκεψης ξεναγηθήκαμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είδαμε εικόνες παραολυμπιακών αθλημάτων, ειδικά αμαξίδια που χρησιμοποιούν οι αθλητές, μετάλλια, ολυμπιακές δάδες και άλλα αξιόλογα εκθέματα.

Στο δεύτερο μέρος  περίμενε τα παιδιά μια ευχάριστη έκπληξη. Επισκέφτηκαν το ισόγειο του Μουσείου στο οποίο υπάρχουν  ολυμπιακά παιχνίδια. Εκεί λοιπόν οι μαθητές έπαιξαν δύο παραολυμπιακά αθλήματα:

  • το Goalball: ένα γήπεδο χωρισμένο σε λωρίδες, από τρεις τυφλούς παίκτες η κάθε ομάδα (οι μαθητές φορούν μάσκες) και ρίχνουν την μπάλα με στόχο να βάλουν γκολ.
  • το Boccia : δύο ειδικά αμαξίδια όπου οι μαθητές κάθονταν και χωρίς να σηκωθούν πετούσαν μπάλες με στόχο να πετύχουν μια κεντρική άσπρη μπάλα.

«Γεμίζοντας» το μυαλό και την καρδιά τους με ανεκτίμητες εικόνες και συναισθήματα τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο εκτιμώντας όλα όσα τους έχει δώσει τόσο «απλόχερα» η ζωή και πολλές φορές ξεχνούν.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης με θέμα: «Αρχαίοι πολιτισμοί και περιβάλλον» η Γ΄ τάξη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εργαστήρι πηλού «Άργιλος» που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήρι έχει φιλοξενήσει πολλές φορές τα παιδιά μας. Αυτή τη φορά όμως είχαν ειδικό σκοπό: έφτιαξαν πήλινες πλακέτες χαράσσοντας επάνω ιερογλυφικά με περιβαλλοντικό θέμα.

Τα παιδιά ένιωσαν σαν μικροί Αιγύπτιοι και Μάγιας που γράφουν τα μηνύματα τους στον πηλό για  να πούνε στις μελλοντικές γενιές ότι πρέπει να προστατεύουνε και να φροντίζουν το περιβάλλον.

Τα μηνύματα γράφτηκαν, οι πλακέτες ψήθηκαν και βάφτηκαν και οι μικροί μαθητές μας περιμένουν με αγωνία να τις παρουσιάσουν στη «Γιορτή της Άνοιξης» του σχολείου μας.Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Καλαμαριά βρέθηκαν οι μικροί μας μαθητές, όπου περιηγήθηκαν με τη βοήθεια του υπεύθυνου. Κατά την παραμονή τους στο Πάρκο, τα Προ-προνήπια ενημερώθηκαν για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με τη σήμανση. Εναλλάσσοντας τους ρόλους τους, αναπαρέστησαν τους οδηγούς, οδηγώντας τα αυτοκινητάκια του πάρκου, αλλά και τους πεζούς, περπατώντας στο χώρο. Στο δρόμο της επιστροφής για το σχολείο διασκεδάσαμε με τα παιχνίδια του Σταμάτη και του Γρηγόρη!!


Στην περιοχή «Πλατανάκια» του Πανοράματος κινητοποιήθηκε το ενδιαφέρον των Προνηπίων για τη διαθεματική προσέγγιση της ενότητας «Άνοιξη». Τα παιδιά απόλαυσαν τον περίπατο στην εξοχή, που τους έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις αλλαγές της φύσης, το δάσος και τα λουλούδια.


Την Τρίτη 27-3-12 οι μαθητές της Ε΄ τάξης, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, επισκεφθήκαμε το πάρκο της Θέρμης και πήραμε μέρος στο πρόγραμμα σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου Θέρμης.

Αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν ταινία, συζήτησαν με τους υπεύθυνους και έλυσαν τις απορίες τους απευθύνοντάς τους ερωτήσεις. Στη συνέχεια παρατήρησαν το χώρο του πάρκου όπως έχει διαμορφωθεί. Τους εντυπωσίασε το γεγονός ότι ένας πρώην σκουπιδότοπος έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής.

Στο τέλος έπαιξαν στο χώρο απολαμβάνοντας τα θετικά της ανάπλασης.«Τρέχει, τρέχει το νερό...» το διάστημα αυτό στο Νηπιαγωγείο μας και τα παιδιά των Νηπίων «έτρεξαν» στο Μουσείο Ύδρευσης της πόλης μας! Σε ποιο παιδί δε φέρνει χαρά η επαφή του με το νερό αλλά και πόσο καθοριστική είναι η ηλικία αυτή για την ανάπτυξη φιλο-περιβαλλοντικών συνηθειών... Τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο καθώς και στο Πάρκο του Νερού, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το νερό και την ύδρευση γενικότερα.


Η επίσκεψη των Προ-προνηπίων στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Δελφών ήταν μία απόλαυση! Οι μικροί μας φίλοι χάθηκαν μέσα στον κόσμο του βιβλίου και εξερεύνησαν τη βιβλιοθήκη απ’ άκρη σ’ άκρη. Επέλεξαν παραμύθια από τα ράφια της και κάθισαν αναπαυτικά προκειμένου να τα διαβάσουν σε μικρές παρεούλες. Έπειτα, η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης διάβασε ένα παραμύθι σε όλη την παρέα και μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τους κανόνες δανεισμού βιβλίων. Στο τέλος, τα παιδιά δανείστηκαν παραμύθια για να τα διαβάσουμε στο σχολείο.


Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού επισκέφθηκαν τα Προνήπια του σχολείου μας κατά τη διαθεματική προσέγγιση της ενότητας «Ολυμπιακοί Αγώνες». Τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Παραολυμπιακούς αγώνες μέσα από το οποίο γνώρισαν την ιστορία τους, το σήμα και τα αγωνίσματα – αθλήματα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι αξιολόγησης του προγράμματος.


Την Πέμπτη 8-3-12 οι μαθητές της Στ΄ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης παρακολούθησαν στο κέντρο ΝΟΗΣΙΣ την ταινία «Η Γη κι εγώ».

Η δομή της ταινίας αναπτυσσόταν γύρω από τις θεματικές: φαινόμενο θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές, παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, ερημοποίηση και μόλυνση των υδάτων, επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στο ανθρώπινο σώμα κ.ά..

Το πεδίο της ταινίας συνδέεται άμεσα με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των μαθητών αφού αποτέλεσε ένα εποπτικό εργαλείο για τις εργασίες που εκπονούν τη φετινή χρονιά στη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης. Η συζήτηση που ακολούθησε στο σχολείο έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουν περισσότερο τους σχετικούς προβληματισμούς τους και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στις εργασίες τους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στις 6, 7 και 8-3-12 οι μαθητές της Δ΄ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί στον κόσμο των τροφίμων» που πραγματοποιείται από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στο εργαστήριο της Σχολής τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον τη διαδικασία παραγωγής γιαουρτιού και έμαθαν πώς μπορούν και τα ίδια να παρασκευάσουν γιαούρτι στο σπίτι.
Καλλιεργώντας την αισθητική αντίληψη και έκφραση από τη μικρή ηλικία, τα Προ-προνήπια του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Βασιλικό Θέατρο για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Πίτερ Παν» από την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Τα παιδιά έμειναν προσηλωμένα μέχρι το τέλος του έργου και γυρίζοντας στο σχολείο συνέχισαν να μιμούνται τον Πίτερ Παν με τους πειρατές!Με τον καλοσυνάτο κ. Ευθύμη ξεκίνησε το ταξίδι των Νηπίων μας στο χρόνο και τις μηχανές! Η μαγεία των τρένων συνεπήρε τα παιδιά μας την ώρα που ξεναγούνταν στο χώρο του Μουσείου, ενώ η επιβίβαση στο βαγόνι – εστιατόριο έδωσε έναυσμα στη φαντασία τους και ανέπτυξε το ελεύθερο δραματικό παιχνίδι.Με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής και προσωπικής ταυτότητας των παιδιών και στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Τα παιχνίδια μας», τα Νήπια του σχολείου επισκέφθηκαν το «Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά παρατήρησαν παιχνίδια περασμένων εποχών που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου, άντλησαν πληροφορίες για αυτά και τα επεξεργάστηκαν. Στη συνέχεια, έπαιξαν ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια και συμμετείχαν σε εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακού παιχνιδιού.Κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Ανακύκλωση», τα Προνήπια του σχολείου μας πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Θέρμης, όπου και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Χιονάτη και οι 7 Ανακυκλωτούληδες».

Τα παιδιά άκουσαν χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση, την αναγκαιότητά της στη σύγχρονη ζωή, τη σημασία της για τη σωτηρία της Γης μας και έλυσαν απορίες που είχαν συγκεντρώσει. Στο τέλος, περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Τα ερεθίσματα και οι γνώσεις που αποκόμισαν ανατροφοδότησαν τη συνέχεια της επεξεργασίας της θεματικής ενότητας.Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού επισκέφθηκαν το θέατρο Όρα για να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασσο, μαϊντανομαρούλι κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)».

Άφθονα γέλια ξέσπασαν στο ακροατήριο με τον κλόουν – μάγειρα να προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους: τσίρκο, χορό, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες... ώσπου το κοινό ανέτρεψε τα μαγειρέματα.Στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Το περιβάλλον», τα Προνήπια του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ για να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Η Φοίβη και οι 4 πλανήτες» από τη θεατρική ομάδα «Παραμυθούσα».

Τα παιδιά έγιναν θεατές ενός διαπλανητικού ταξιδιού φαντασίας με πολύ μουσική, τραγούδι και περιπέτεια, στο οποίο η Φοίβη προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή της κερδίζοντας ένα καλύτερο μέλλον.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλα στο ρυθμό μαζί μου», τα Προνήπια του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο φουαγιέ του Μεγάρου μας υποδέχθηκε η ξεναγός, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους του. Τα παιδιά μπήκαν στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών, κάθισαν στην πλατεία του θεάτρου ενώ, στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τα παρασκήνια. Η επίσκεψη έκλεισε με τα προνήπια να απαγγέλουν ποιήματα πάνω στη σκηνή του Μεγάρου.Τη θεατρική παράσταση «Ρομπέν των Δασών» με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη παρακολούθησαν τα Προνήπια του σχολείου μας στο θέατρο «Εγνατία». Η ευκαιρία να αναπτύξουν τα παιδιά την αισθητική τους αντίληψη δόθηκε με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Θέατρο – Η παράσταση αρχίζει!».Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού επισκέφθηκαν τα τμήματα των Νηπίων του σχολείου μας στο πλαίσιο επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Αθλήματα και Ολυμπιακοί Αγώνες». Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο «Ο Πρωτεσίλαος έχασε το δίσκο του».Royal_Theatre

Την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου παρακολούθησαν τα Νήπια στο Βασιλικό Θέατρο από την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι πολίτες της Ντενεκεδούπολης, τα ντενεκεδάκια, ζωντάνεψαν μέσα σε ένα συνδυασμό αντικειμενοθεάτρου – μαύρου θεάτρου και κινουμένου σχεδίου, που διασκεδάζει πολύ τα παιδιά. Επίσκεψη στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Πανοράματος πραγματοποίησε ο Παιδικός Σταθμός του σχολείου μας. Τα παιδιά κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς», ξεναγήθηκαν στο χώρο του κέντρου από την υπεύθυνη και απόλαυσαν τα κεράσματα που τους προσφέρθηκαν. Φυσικά, άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που βρίσκονταν στο χώρο του κέντρου, οι οποίοι ξανάγιναν πάλι παιδιά παίζοντας με τους μικρούς μαθητές παιχνίδια «από την εποχή τους».Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και των 3 τμημάτων της Γ΄ τάξης  πήραν μέρος  σε μια νέα εμπειρία,  αυτή της δημιουργικής μαγειρικής.

Αφορμή η παρουσίαση του  βιβλίου : Μαμά, μαγειρεύουμε μαζί; του Αλέξανδρου Παπανδρέου και της Άννας Διονυσιάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στους χώρους των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ.

Οι μικροί επίδοξοι μάγειρες, πήραν μέρος στην παρασκευή υγιεινών σνακς, έμαθαν  πώς δημιουργείται ένα βιβλίο, αλλά και ειδικότερα ένα βιβλίο μαγειρικής και δοκίμασαν το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.
«Ξεφυλλίζουμε παιδικές  Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και πλάθουμε γλυκά και ευχές για το 2012»

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, έλεγε η πρόσκληση που έφτασε στο σχολείο μας από την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και υποσχόταν ένα σωρό εκπλήξεις, δράσεις, παραμύθια και γλυκά.

Οι  μαθητές της Β΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν από τις δασκάλες τους να ανταποκριθούν  σ΄ αυτό το Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι.

Όταν έφτασαν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, μέσα στο Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο είχαν την  ευκαιρία όχι  μόνο να γνωρίσουν από κοντά το ζωγράφο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη που ζωγραφίζει με  το στόμα, αλλά και να τον δουν να δημιουργεί, βλέποντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.
Στις 22/11/11 τα τμήματα της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν τη Δημοτική Χαρτοθήκη Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο γνώρισαν την «ιστορία του χάρτη» από το 2330 π.Χ. μέχρι σήμερα.Τα Προνήπια του σχολείου μας επισκέφθηκαν την «Αγροφάρμα Εκτροφής Στρουθοκαμήλων» στην Εξοχή του Δήμου Χορτιάτη, όπου τα παιδιά είδαν από κοντά εκτός από στρουθοκάμηλους και άλλα ζώα όπως λαγούς, κότες, γουρουνάκια, αγελάδες, άλογα κ.α. Τα παιδιά παρατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους, ενημερώθηκαν για το γενεαλογικό τους δέντρο, τις διατροφικές τους ανάγκες καθώς και τα προϊόντα που ο άνθρωπος παίρνει από αυτά.Την Τετάρτη 1 Ιουνίου οι μαθητές της Β τάξης επισκέφτηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι σχολικοί τροχονόμοι και οι γυμναστές μίλησαν στα παιδιά για το πώς πρέπει να περνάμε το δρόμο, τι να προσέχουμε και τους έδειξαν πίνακες με σήματα οδικής κυκλοφορίας για να τα αναγνωρίζουν. Στη συνέχεια τα παιδιά εξασκήθηκαν στο πέρασμα από το πεζοδρόμιο στη διάβαση. Τέλος, έκαναν ποδήλατο και οδήγησαν τζιπάκια που υπήρχαν στο πάρκο. Η εκπαιδευτική εκδρομή ξετρέλανε τα παιδιά και ήταν πολύ εποικοδομητική!


Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού περιηγήθηκαν στην τοποθεσία Το Φράγμα του Δήμου Θέρμης, όπου χάρηκαν το φυσικό περιβάλλον της λίμνης, γνώρισαν τα ζωάκια που κατοικούν μέσα και γύρω από αυτήν και έκαναν ανασκόπηση της ενότητας Το νερό που μόλις ολοκλήρωσαν.Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της Δ τάξης ξεκίνησαν για να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την επίσκεψη ώστε να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τα ευρήματα μιας εποχής, την ιστορία της οποίας διδάχτηκαν στο σχολείο. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, εντυπωσιασμένα από τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής του, θαύμασαν τα εκθέματα κι επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους. Είχαν την ευκαιρία, με τη βοήθεια των ξεναγών, να θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν τις απορίες τους σχηματίζοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας.Οι μαθητές της Α τάξης επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό μουσείο όπου παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα : Πρωτεσίλαος, Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας και Παραολυμπιακοί αγώνες. Μετά την ξενάγηση πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες σχετικές με τα Ολυμπιακά αγωνίσματα και το απόλαυσαν ιδιαίτερα!


Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον εορτασμό του Πάσχα, τα παιδιά του σχολείου μας παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία.


Οι μαθητές της Ε τάξης επισκέφτηκαν το Λευκό Πύργο όπου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της πόλης εώς και το πρόσφατο παρελθόν της σε κάθε έναν από τους πέντε ορόφους του Πύργου. Η περιήγηση συνοδευόταν από τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές την πόλη τους, τα μνημεία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας Πάσχα, πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επίσκεψη στο Εργαστήριο Κηροπλαστικής του κ. Ζαχαρίου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο εργαστήρι και παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τη διαδικασία παραγωγής των κεριών.Οι μαθητές της Β τάξης επισκέφτηκαν το Πάρκο των Δεινοσαύρων. Οι ξεναγοί μάς έδειξαν τα ομοιώματα δεινοσαύρων που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο και πληροφόρησαν τα παιδιά για το είδος του κάθε δεινόσαυρου, τα χαρακτηριστικά του και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Μετά ξεναγηθήκαμε στο σπήλαιο του πάρκου. Εκεί υπήρχαν ομοιώματα πρωτόγονων ανθρώπων δείχνοντας πώς ζούσαν και τί μεταχειρίζονταν στις σπηλιές. Τέλος, ξεναγηθήκαμε στο χώρο όπου υπήρχαν οστά δεινοσαύρων, χαυλιόδοντες από ελέφαντες και κέρατα. Μετά, τα παιδιά έπαιξαν στον παιδότοπο του πάρκου και γύρισαν στο σχολείο ενθουσιασμένα και χαρούμενα!Οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης, όπου στο ξύλινο σπιτάκι του Συνδέσμου ΟΤΑ ενημερώθηκαν για την Ανακύκλωση, παρακολουθήσαμε σχετικά video και συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι στην κοινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τη ζωή στον πλανήτη μας. Μάθαμε επιπλέον και κατανοήσαμε τις έννοιες Οικολογική συνείδηση και Ενεργειακό αποτύπωμα. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος μας μίλησαν για την ανακύκλωση γυαλιών οράσεως και ηλίου που δε μας χρειάζονται ή έχουν φθαρεί. Φέραμε, λοιπόν, στο σχολείο μας ένα κουτί για να υποστηρίξουμε κι εμείς αυτή την προσπάθεια.Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο σχολείο μας, τα νήπια επισκέφτηκαν την έκθεση Ο πλανήτης σε χρειάζεται, που λειτουργεί στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ. Πρόκειται για την πρώτη διαδραστική έκθεση με θέμα το περιβάλλον, που μας μεταφέρει στον κόσμο του 2050 και μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε πώς θα επιβιώσουμε όλοι στον πλανήτη που αλλάζει!Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Γη, αγάπη μου, τα παιδιά των Προνηπίων και του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν το Πυροσβεστικό Σώμα της οδού 25ης Μαρτίου. Εκεί ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους πυροσβέστες σχετικά με τους κινδύνους της πυρκαγιάς και τα μέτρα προστασίας του δάσους.Οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφτηκανν το εργαστήρι πηλού Αργιλος. Εκεί αφού ενημερώθηκαν και διασκέδασαν με μια πρωτότυπη ιστορία σχετικά με την ανακάλυψη του πηλού, πήραν πηλό και με την καθοδήγηση της ειδικού, έφτιαξαν μια πασχαλινή θήκη για αυγά για το βράδυ της Ανάστασης.


Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Γη, αγάπη μου!, πραγματοποιήθηκε από τα νήπια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βοτανικό κήπο Σταυρούπολης. Τα νήπια ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του κήπου, ο οποίος φιλοξενεί 1000 περίπου είδη φυτών στο ύπαιθρο και σε θερμοκήπιο 200τ.μ.Οι μαθητές της Ε τάξης παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Ολύμπιον μια ταινία γερμανικής παραγωγής με τίτλο Vitus. Ήταν μια δυνατή ταινία που άγγιξε τα παιδιά και προκάλεσε προβληματισμούς και συζήτηση αργότερα στην τάξη. Τα παιδιά πήρανε βαθιά μέσα τους το μήνυμα για την ανάγκη της ισχυρής αυτοπεποίθησης που δικαιούται να έχει κάθε παιδί στο ξεκίνημα της ζωής του, πριν ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει στην κατεύθυνση που εκείνο θα επιλέξει.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Το δάσος, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στην περιοχή Καρά τεπέ(μαύρο δάσος). Τα παιδιά περπάτησαν στο δάσος, παρατήρησαν, μύρισαν και άγγιξαν τα λουλούδια και τα δέντρα. Πριν αποχωρήσουν κρέμασαν στα κλαδιά των δέντρων συνθήματα οικολογικού περιεχομένου.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου-Το δάσος, τα προνήπια επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ξεναγήθηκαν στο Δάσος Θέρμης και ενημερώθηκαν μέσω προβολής Power Point από αρμόδιο βιολόγο του Ινστιτούτου.Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, τα Nήπιά μας και οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού μας σχολείου συμμετείχαν στην παρέλαση του Δήμου Πυλαίας κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!Τα νήπια και τα προνήπιά μας απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο πεσόντων του Δήμου Πυλαίας.


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου-Το δάσος, τα νήπια και τα προνήπια επισκέφτηκαν το χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη δενδροφύτευση από το σχολείο μας. Αφού παρατήρησαν την περιοχή ακολούθησε εξόρμηση στην περιοχή Πλατανάκια στο Πανόραμα. Τα παιδιά κλήθηκαν να συγκρίνουν τις δυο περιοχές που επισκέφτηκαν και να εκφράσουν προτιμήσεις, απόψεις και συναισθήματα.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου-Το δάσος, τα προνήπια επισκέφτηκαν το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στην περιοχή Καρά Τεπέ (Μάυρο Δάσος). Εκεί δασολόγος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης μίλησε στα παιδιά για το ρόλο και την αξία του δάσους, για τους κινδύνους που το απειλούν και για τα μέτρα προστασίας των δασών.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο του θέματος της Ευέλικτης Ζώνης της τρίτης τάξης «Όλοι μια αγκαλιά», θελήσαμε  να μιλήσουμε για τον εθελοντισμό και να δραστηριοποιηθούμε στα πρώτα βήματά μας σαν μικροί εθελοντές.
Στην  πρώτη φάση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος προσκαλέσαμε στο σχολείο μας δύο εθελοντές του Σωματείου «Άρτος και δράση». Πρόκειται για ένα Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο Εθελοντών (ΜΚΟ), που στηρίζει υλικά και ηθικά άπορες οικογένειες που περνούν μια δύσκολη περίοδο οικονομικής και ψυχολογικής κρίσης. Συζητήσαμε για τον εθελοντισμό γενικότερα και μας μίλησαν πιο συγκεκριμένα για τη δράση τους μέσα στο Σωματείο. Κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι συμμετέχουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Από την άλλη όμως μέσα από διάφορες αληθινές ιστορίες διαπιστώσαμε ότι η καλοσύνη ξαναγυρνά σαν το μπαλάκι του τένις, που αν το "γεμίσεις" με αγάπη και το ρίξεις, αυτή η αγάπη θα "γυρίσει" πάλι πίσω σε σένα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά να συμμετέχουμε κι εμείς και να γίνουμε ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας της αλληλεγγύης.Οι μαθητές της Β τάξης επισκέφτηκαν το Συνεταιρισμό Γυναικών Νέας Γωνιάς. Οι κυρίες του συνεταιρισμού μάς έδειξαν πώς γίνεται η ζύμη του ψωμιού κι έδωσαν ζυμάρι σε κάθε παιδί που το έπλασαν κι έφτιαξαν ψωμί. Μετά, είδαμε το ψήσιμο του ψωμιού, πήγαμε στο μύλο του χωριού και στο τέλος φάγαμε ζυμωτό ζεστό ψωμί κι ελιές. Τα παιδιά γύρισαν στο σχολείο ενθουσιασμένα!Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου-Το δάσος, τα νήπια επισκέφτηκαν το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκεί οι πυροσβέστες αφού παρουσίασαν τα πυροσβεστικά οχήματα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους, ανέφεραν στα παιδιά τι πρέπει να προσέχουν για να μην προκληθεί πυρκαγιά στο δάσος ή στο σπίτι και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.Οι μαθητές της Δ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη με το γνωστό πολιτιστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Πήραμε το λεωφορείο από τη στάση, μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο της πόλης μας και ξεκινήσαμε την πολιστική διαδρομή με την ονομασία Η Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν με άμεσο τρόπο όλα όσα έχουν σχέση με την ιστορία της πόλης μας, έχοντας μάλιστα δει μέσα στο λεωφορείο την προβολή ενός video που περιγράφει σε κάθε στάση την ιστορία του μνημείου που βλέπουμε. Επίσης με τη βοήθεια της ξεναγού μέσα στο λεωφορείο, τα παιδιά κατανοούν καλύτερα, όταν έχουν απορίες, όσα διαδραματίστηκαν στην ιστορία του τόπου μας.Οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Υδρευσης στο λιμάνι. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για το μηχανισμό ύδρευσης και άρδευσης της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης Νερό και καθημερινή ζωή, το οποίο πραγματοποιούμε στη Γ δημοτικού. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις μηχανές και τα παιχνίδια που έκαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.Με σκοπό τα παιδιά να βιώσουν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας,  πετάξαμε χαρταετό, χορέψαμε με το γαϊτανάκι και γευτήκαμε νηστίσιμα εδέσματα!Με αφορμή τη διαπραγμάτευση του θέματος Δεινόσαυροι τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν το Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο. Ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους και παρατήρησαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα ομοιώματα των μεγάλων αυτών προϊστορικών ζώων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παιχνίδι στον παιδότοπο του πολυχώρου.Γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη με μια ευχάριστη και χαρούμενη γιορτή! Τηρώντας την παράδοση ψήσαμε σουβλάκια και μπιφτέκια και φάγαμε όλοι μαζί στη σάλα του νηπιαγωγείου. Ακολούθησε χορός και παιχνίδια μέχρι τη λήξη του σχολικού ωραρίου.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα ζώα του δάσους, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Στόχος της επίσκεψης ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με τα ζώα, να παρατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και να γνωρίσουν τα προς εξαφάνιση ζώα της περιοχής μας , το λύκο και την καφέ αρκούδα.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου, τα Νήπια και τα Προνήπια παρακολούθησαν στο θέατρο του Ολυμπιακού  μουσείου την οικολογική θεατρική παράσταση Το τραγούδι της Γης, του Ηλία Λώτινου.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου, τα παιδιά των Νηπίων επισκέφτηκαν Κινητό Κέντρο Ανακύκλωσης γνωστού ομίλου super market και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του.Στις 17 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Ε τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη συνδέεται με το θέμα της ευέλικτης ζώνης που επέλεξαν οι μαθητές Ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η αναφορά στη γέννηση του παγκόσμιου κινηματογράφου (και του ελληνικού), στους πρώτους κινηματογραφιστές, η δημιουργία σεναρίου και η δραματοποίησή του αποτέλεσαν μια ξεχωριστή  εμπειρία για τους μαθητές.Στις 16 και 17 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Δ τάξης επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Altius-Citius-Fortius. Στο πρόγραμμα τα παιδιά συζήτησαν με τις εμψυχώτριες για τα διάφορα αθλήματα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για ν' ασχοληθεί κάποιος μ' αυτά. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν διάφορα μηχανήματα για να μετρήσουν το βάρος, το ύψος, την ευλυγισία και τ' αντανακλαστικά τους. Πήραν μέρος σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και επιβραβεύθηκαν για τη προσπάθειά τους παίρνοντας συμβολικά μετάλλια.Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσικομαγειρέματα από τον Ευτύχη Μπλέτσα. Ο παρουσιαστής μίλησε στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, τι πρέπει να τρώνε καθημερινά και έπαιξε μαζί τους μουσικά και κινητικά παιχνίδια. Μετά το πρόγραμμα, πέρασε από τις τάξεις, έδωσε αυτόγραφα στα παιδιά και συζήτησε μαζί τους για τη διατροφή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν κι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις!Στις 15 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το εργαστήρι κεραμικής Αργιλος. Εκεί τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν λίγα λόγια για την ιστορία της κεραμικής και στη συνέχεια, να κατασκευάσει το καθένα το δικό του κεραμικό δημιούργημα. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε αυτή τη διαδικασία και έφυγαν από το χώρο με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γη, αγάπη μου , τα Νήπια επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης. Εκεί οι υπεύθυνες του ΟΤΑ μίλησαν στα παιδιά για τις χωματερές και για τη σημασία της ανακύκλωσης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την ταινία Η Χιονάτη και οι 7 ανακυκλούληδες και συμμετείχαν στη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Η ζωγραφική είναι παιχνίδι , τα Προνήπιά μας επισκέφτηκαν την έκθεση ζωγραφικής Toulouse Lautrec και την έκθεση Δημήτριος Γαλάνης, Σχέδια και Χαρακτικά από τη δωρεά Δ.Τσάμη , στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών. Αφού ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του μουσείου για το έργο των ζωγράφων, συμμετείχαν σε διαδραστικό πρόγραμμα σχετικό με την τέχνη της ζωγραφικής.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα τρόφιμα , τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΑΣΤΕΡ. Εκεί οι σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Προσχολικής Αγωγής μίλησαν στα παιδιά για το επάγγελμα του μάγειρα, για τη σημασία της σωστής διατροφής και όλοι μαζί έφτιαξαν κουλουράκια.Με αφορμή τη διαπραγμάτευση του θέματος Τα τρόφιμα, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν το αρτοποιείο Ο φούρνος στα Κωνσταντινοπολίτικα για να δουν πώς φτιάχνεται το ψωμί σε ένα σύγχρονο φούρνο και να αγοράσουν διάφορα αρτοσκευάσματα.Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου οι μαθητές της Ε τάξης επισκέφτηκαν τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΤ3. Στο χώρο αυτό τα παιδιά ενημερώθηκαν  για τον τρόπο παραγωγής ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών, την τεχνική επεξεργασία των ταινιών, συνομίλησαν με ειδικούς τεχνικούς (κάμεραμαν, οπερατέρ κ.λ.π.), ξεναγήθηκαν στους χώρους, στα πλατώ, στα τηλεοπτικά στούντιο και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ξενάγησης.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα τρόφιμα, πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο Χατζής. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το χώρο, να ενημερωθούν για τον τρόπο παρασκευής των γλυκισμάτων και να γευτούν λιχουδιές της αρεσκείας τους. Κατά την επιστροφή στο σχολείο τα παιδιά επισκέφτηκαν το κατάστημα βιολογικών προϊόντων Bio Fruit και αγόρασαν διάφορα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποίησαν σε περαιτέρω δραστηριότητες στην τάξη.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Ελα στο ρυθμό μαζί μου, πραγματοποιήθηκε από τα προνήπια επίσκεψη και ξενάγηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Θέατρο-Η παράσταση αρχίζει , τα παιδιά των Προνηπίων υποδέχθηκαν στο σχολείο την καλεσμένη τους, ηθοποιό και σκηνοθέτη, Χριστίνα Τσιγκαλίδη. Η κ. Τσιγκαλίδη μίλησε για το επάγγελμα του ηθοποιού και του σκηνοθέτη και απάντησε στις ερωτήσεις.


Τα παιδιά των Νηπίων και των Προνηπίων παρακολούθησαν στο θέατρο Εγνατία τη θεατρική παράσταση Ο Κουρέας της Σεβίλλης, μια διασκευή της ομώνυμης κωμικής όπερας του Gioacchino Rossini από την Κάρμεν Ρουγγέρη.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Οι φίλοι μας τα βιβλία, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ξεναγήθηκαν από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για τον τρόπο ταξινόμησης και δανεισμού των βιβλίων.Οι μαθητές της Β τάξης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα Μικροί Ερευνητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως και τους αγώνες του Πεκίνου το 2008 μέσα από πρόσωπα, αφίσες, μετάλλια, δάδες και μασκότ. Παράλληλα με την ενίσχυση της βιωματικής μάθησης τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και στο άθλημα του άλμα εις μήκους. Η επίσκεψη ενθουσίασε τα παιδιά και έφυγαν από το χώρο με τις καλύτερες εντυπώσεις.Οι μαθητές της ΣΤ τάξης επισκέφθηκαν το σπήλαιο και το μουσείο των Πετραλώνων. Η επίσκεψη συνδέεται με το μάθημα της Γεωγραφίας για την πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης και οι μαθητές αφού ξεναγήθηκαν, άκουσαν και σημείωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το μακρινό γεωμορφολογικό και ανθρωπολογικό παρελθόν της Ελλάδας τόσο από τους ξεναγούς όσο και από τον κ. Αρη Πουλιανό υπεύθυνο των δύο χώρων.Οι μαθητές της Β τάξης παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Ολύμπιον τη μεταγλωτισμένη ταινία Ο μικρός βασιλιάς Μάτσιους, με θέμα ένα μικρό παιδί που δεν ήθελε να γίνει βασιλιάς, όμως οι άνθρωποι που ήταν γύρω του τον επέλεξαν  για τη γενναιότητα και την καλή συμπεριφορά του. Ηταν μια διδακτική ταινία για τις αξίες της ζωής, που οι μικροί μαθητές είδαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενθουσιασμό.


Τα τμήματα των Νηπίων επισκέφτηκαν την έκθεση του Toulouse Lautrec στο Τελλόγλειο ίδρυμα. Ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του μουσείου και ενημερώθηκαν για το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα παραμύθια μας, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού παρακολούθησαν στο θέατρο της ΧΑΝΘ την κουκλοθεατρική παράσταση Ο μέρμηγκας και ο τζίτζικας, σε παρουσίαση και σκηνοθεσία της Χριστίνας Μπήτσιου.


Παρακολουθώντας τα δρώμενα της πόλης και έπειτα από το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην έκθεση ζωντανών εντόμων και πεταλούδων Insectopia στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν στους ζωντανούς οργανισμούς και γενικότερα στο περιβάλλον.Τα Νήπια και Προνήπια παρακολούθησαν στην αίθουσα Ολύμπιον του Νέου Θεάτρου την παράσταση μαύρου θεάτρου Ο τριγωνοψαρούλης επιστρέφει..., του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Πρόκειται για μια παράσταση οικολογικού χαρακτήρα που μας διδάσκει την πίστη, την ελπίδα και τη δύναμη της σσυλλογικότητας.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε από τα τμήματα του Παιδικού Σταθμού εκδρομή στα Πλατανάκια του Δήμου Πανοράματος. Εκεί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το φθινοπωρινό τοπίο και να συλλέξουν φυσικά υλικά που χρησιμοποίησαν έπειτα σε μαθητικές και εικαστικές δραστηριότητες.Τα Νήπιά μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου στο λιμάνι της πόλης και συμμετείχαν σε οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν πώς δημιουργείται ένα film, να ψυχαγωγηθούν και να απολαύσουν την προβολή 3D ταινίας.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Μέσα Μεταφοράς και προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση τα Προνήπια επισκέφτηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Καλαμαριά. Αφού ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους, ξεναγήθηκαν στο χώρο και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού επισκέφτηκαν τη Δανιηλίδειο Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο δανεισμού των βιβλίων και έψαξαν με τη βοήθεια των υπεύθυνων βιβλία σχετικά με το θέμα που διαπραγματεύονται την Οικογένεια.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Μέσα Μεταφοράς", οι μαθητές των Προνηπίων επισκέφτηκαν το μουσείο του ΟΣΕ.Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Η ελιά", οι μαθητές των Νηπίων επισκέφτηκαν την Ελαιουργική Επανωμής. Ξεναγήθηκαν από υπάλληλο του ελαιοτριβείου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα στάδια παραγωγής του λαδιού. Στη συνέχεια μάζεψαν  τους καρπούς από τις ελιές του σχολείου.Οι μαθητές της Δ τάξης επισκέφτηκαν την έκθεση  Insectopia. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται ζωντανά έντομα σε συνθήκες που προσομοιώνουν το φυσικό τους περιβάλλον. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν γηγενή και εξωτικά μυρμήγκια, πεταλούδες, σκαθάρια, αράχνες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον κόσμο των εντόμων. Ηταν μια ενδιαφέρουσα έκθεση και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που την παρακολούθησαν.Με αφορμή τη διαπραγμάτευση του θέματος Οικογένεια, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού είχαν τη χαρά να υποδεχτούν στο σχολείο τη θεατρική ομάδα Πούπουλο. Τα παιδιά έγιναν μικροί ηθοποιοί και δραματοποίησαν οικογένειες διάφορων ζώων.Τα νήπια και τα προνήπια απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο του Δήμου Πυλαίας.Στις 22/10/2010 και στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης του περιβάλλοντος, ενότητα «Φυτά του τόπου μας: η ελιά και το αμπέλι», συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του αμπελουργικού οίκου Καζάκη στη Ν.Γωνιά Χαλκιδικής

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και...Νήπια και Προνήπια επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Παρατήρησαν και προσκύνησαν εικονίσματα και ξεναγήθηκαν στις κατακόμβες του Ναού. Στις 19/10/2010 η Α΄ τάξη και η Β΄τάξη επισκέφθηκαν τον Πολυχώρο Τέχνης Villarte για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μελωδίες και Εικόνες».

Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα και συμμετείχαν σε αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέσα από αυτό μυήθηκαν στον κόσμο της μουσικής και ήρθαν σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα. Επίσης, συνειδητοποίησαν ότι «ακούμε» μουσική όχι μόνο με τα αυτιά αλλά και με τα μάτια και με το μυαλό.

Όλα αυτά διαδραματίστηκαν με τρόπο παιγνιώδη και ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά, τα οποία έφυγαν από το χώρο αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.Τα Προνήπια επισκέφτηκαν το Ζωολογικό κήπο της πόλης. Είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα ζώα και να ξεναγηθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου συνεχίζουν την εξερεύνηση της πόλης και επισκέπτονται το Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και τα κάστρα.Τα Προνήπια παρακολούθησαν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την παιδαγωγική ομάδα της οργάνωσης Αρκτούρος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις και δημιουργικές κατασκευές.Στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης «Η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη», τα Νήπια ξεναγήθηκαν (από μητέρα ξεναγό) στη Ροτόντα, στην Αψίδα του Γαλερίου και στην Πλατεία Ναυαρίνου.Στις 7 Οκτωβρίου 2010, η Δ΄ τάξη επισκέφθηκε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ταξίδι στη χώρα της Άλεξ Μυλωνά».

Η Άλεξ Μυλωνά είναι διεθνώς γνωστή γλύπτρια, με χώρο στο Μουσείο που φέρει το όνομά της.
Τα τμήματα της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» και την έκθεση «Citius-Altius-Fortius». Στο πρόγραμμα οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες για να αντιληφθούν τη λειτουργία του σώματός τους κατά την άσκηση. Αγωνίστηκαν σε δρόμο ταχύτητας, στο σκάμμα, σε άλμα εις μήκος και σε άλμα εις ύψος.Το πρωί της 12ης Μαΐου οι μαθητές της Δ΄ τάξης μετά από διαδρομή μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας άκουσαν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας, έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Με τη βοήθεια των ξεναγών θυμήθηκαν κι εμπέδωσαν τις γνώσεις που απέκτησαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για την ιστορία της Μακεδονίας. Θαύμασαν τα εκθέματα του μουσείου κι επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους που ανακάλυψε ο Μ. Ανδρόνικος και η ομάδα του. Η εκπαιδευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους μαθητές.Τα μικρά προνήπια του σχολείου, κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας « Το σώμα μου» και με τη βοήθεια του κ. Κωστή Βασιλειάδη, ήρθαν σε επαφή με το άθλημα του τένις και τους κανόνες του. Τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας με μπαλόνια, ρακέτες και μπαλάκια στη σάλα του Νηπιαγωγείου μας.Κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Οι αισθήσεις», τα Προ-προνήπια του σχολείου μας επισκέφθηκαν το κατάστημα βιολογικών προϊόντων «Greenhouse» στην Καλαμαριά προκειμένου να προμηθευτούν υγιεινά προϊόντα.  Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του θέματος «1...2...3... Χρώματα!», τα προ-προνήπια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν σε μουσικοκινητική δραστηριότητα, την οποία συντόνισε ειδική μουσικοπαιδαγωγός από την ομάδα «Κρουστόφων». Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «1...2...3... Χρώματα!», τα παιδιά των Προ-προνηπίων επισκέφθηκαν τη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς, όπου πραγματοποιήθηκε ανάγνωση ενός παραμυθιού. Στο τέλος, απολαύσανε το παιχνίδι με τις υπεύθυνες κυρίες της βιβλιοθήκης.