Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Get Adobe Flash player


Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Έτσι τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου διεξήχθη η 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Στο Σχολείο μας αφήσαμε για μία μέρα στην άκρη τα βιβλία και πραγματοποιήσαμε δράσεις μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες στις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων προσέγγισαν τις έννοιες του ρατσισμού και της διαφορετικότητας.

Μέσα από παραμύθια, κείμενα, ταινίες, βιντεάκια συζητήσαμε για τη σωματική και ψυχική βία, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και μοιραστήκαμε εμπειρίες. Καταλήξαμε πως όλες αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις της καθημερινότητας αντιμετωπίζονται και ελαττώνονται με την ενίσχυση της ευγενούς άμιλλας, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης - αξίες που προάγονται μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και τον αθλητισμό. Τα παιδιά ζωγράφισαν τις απόψεις τους κι εκπόνησαν εργασίες ατομικές και ομαδικές.

Στην αυλή διοργανώθηκαν κινητικές δραστηριότητες και αθλήματα. Όλα τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό πήραν μέρος σε αγώνες μπάσκετ, χειροσφαίρισης, ποδοσφαίρου και σε διαγωνιστικά παιχνίδια, μήλα, σκυταλοδρομίες κ.ά.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έγινε προβολή ταινίας την οποία παρακολούθησαν όλα το παιδιά. Παρακινήσαμε κάποια απ’ αυτά να ανεβούν στο βήμα και να παραθέσουν μία δική τους εμπειρία μέσα από κάποια αθλητική δραστηριότητα. Μίλησαν για τη βοήθεια που δέχτηκαν από συναθλητές τους και πώς αισθάνθηκαν ως μέλη μιας ομάδας και συμπέραναν ότι σε μια ομάδα όλοι είναι αποδεκτοί, πως όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος η διαφορετικότητα εξαλείφεται και ότι με κάθε μικρή προσπάθεια κατακτάται ένας μεγάλος στόχος. Κάθε παιδί χειροκροτήθηκε για την προσπάθειά του απ’ όλο το μαθητικό και το εκπαιδευτικό κοινό.