Μουσικής

Μουσικής

Ο μαγικός κόσμος της Μουσικής ανοίγει την αγκαλιά του και υποδέχεται τους μικρούς μαθητές στο ξεκίνημα τους στο Σχολείο μας. Με πρώτα όργανα τα χέρια τους, το σώμα τους, τη φωνή τους δημιουργούν νέους ήχους, συναντούν τους γνωστούς και εκφράζονται με κίνηση, χορό, λόγο και τραγούδια. Οι ηχοϊστορίες, οι δραματοποιήσεις μουσικών παραμυθιών, οι ποικίλες ακροάσεις, τα ρυθμικά μοτίβα που μιμούνται εικόνες από τον πραγματικό αλλά και τον φανταστικό κόσμο των παιδιών γίνονται τα εργαλεία συνεργασίας έκφρασης και επικοινωνίας.

Δημιουργούνται μικρές ορχήστρες (μέθοδος ορχήστρας ORFF) και φωνητικά σύνολα που ταξιδεύουν στη πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Παράλληλα, λειτουργεί και η χορωδία που στελεχώνεται, με ελεύθερη συμμετοχή, από τα παιδιά που επιλέγουν τη μουσική ως μέσο έκφρασης. Είναι μια εξωστρεφής ομάδα και αποτελεί μέρος του κοινωνικού ιστού της πόλης μας με επισκέψεις φιλανθρωπικού και εθελοντικού χαρακτήρα, σύγχρονες δράσεις, συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός της σχολικής μας μονάδας.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά σταδιακά γνωρίζουν την πολύπλευρη μουσική τέχνη: τη ζωή και το έργο σύγχρονων και κλασσικών συνθετών, τα μουσικά όργανα, κατασκευάζουν δικά τους, εκφράζονται σωματικά,  δημιουργούν ηχοϊστορίες, παίρνουν μέρος σε ηχογραφήσεις, καλλιεργούν τη φωνή τους, συζητούν και εργάζονται ομαδικά στα διάφορα είδη της μουσικής (κλασσική, σύγχρονη, παραδοσιακή μουσική κλπ). Για την εκπαίδευση των παιδιών το Σχολείο διαθέτει πιάνο, αρμόνιο, ιδιόφωνα και μεμβρανόφωνα κρουστά κατάλληλα για την ηλικία τους. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν μεταλλόφωνο στις πρώτες τάξεις και φλογέρα στις μεγαλύτερες τάξεις ανακαλύπτοντας τη χαρά της ερμηνείας. 

Η συμμετοχή στις ομάδες αυτές προσφέρει την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών και ταυτόχρονα χαρίζει την ικανοποίηση της δημιουργίας, της επικοινωνίας και διδάσκει τις αξίες της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Η χορωδία και η ορχήστρα παρουσιάζουν το έργο τους στις σχολικές εκδηλώσεις και συμμετέχουν σε μεγάλες διοργανώσεις και θεσμούς της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου από το 2015-16 λειτουργεί στο Σχολείο μας κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, αναγνωρισμένο Ωδείο με την ονομασία «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης».

Συλλογή Φωτογραφιών
(8 φωτογραφίες)