club tennis

Σκάκι

Σκάκι

Φέτος για εικοστή συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει στο Σχολείο μας το τμήμα Σκάκι.

Γιατί να επιλέξω το τμήμα Σκάκι

Το σκάκι βοηθάει τους μαθητές στην ανάπτυξη της αλγοριθμικής και μαθηματικής σκέψης, στη βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων, στην ενίσχυση του αυτοελέγχου και καλλιεργεί την αποφασιστικότητα, την επιμέλεια, την τάξη και την αντικειμενικότητα.

Το σκάκι στο Σχολείο μας

Μέσα από την εμπειρία όλων αυτών των ετών το τμήμα Σκάκι του Σχολείου μας έχει καταφέρει να δημιουργήσει παράδοση στο σχολικό σκάκι της πόλης μας. Λαμβάνοντας μέρος σε Σχολικά Ομαδικά και Ατομικά Πρωταθλήματα οι μαθητές μας κερδίζουν μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις κάθε χρόνο στο αγαπημένο τους άθλημα.

Την περσινή χρονιά συμμετείχαμε με 4 ομάδες στους Ομαδικούς Σχολικούς Αγώνες Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής και η πρώτη ομάδα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Αντίστοιχα στους Πανελλήνιους Ομαδικούς Αγώνες κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα σε πλήθος σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα. Πολύ μεγάλες διακρίσεις είχαν οι μαθητές μας και στους ατομικούς αγώνες Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου, ενώ δύο παιδιά ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών των Πανελληνίων Αγώνων. Η πρώτη ομάδα του σχολείου μας προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Ομαδικό Σχολικό Φεστιβάλ Σκακιού που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου στην πόλη Πλοέστι της Ρουμανίας με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η τετραμελής ομάδα μας εκπροσώπησε επάξια τη χώρα και το σχολείο κατακτώντας την 6η θέση της τελικής κατάταξης ανάμεσα σε 75 ομάδες, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη των αγώνων. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες μας κέρδισαν τεράστια εμπειρία συναγωνιζόμενοι μαθητές μεγαλύτερους σε ηλικία προερχόμενοι από χώρες με μεγάλη σκακιστική παιδεία.

Πώς γίνεται η εκμάθηση

Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει για τους αρχάριους την εκμάθηση των κινήσεων και βασικές αρχές στρατηγικής και τακτικής, όπως ανάπτυξη κομματιών και απλούς συνδυασμούς, ενώ για τους πιο προχωρημένους περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στους τομείς άνοιγμα, μέσο και φινάλε, καθώς και αρχές προχωρημένης στρατηγικής.

Η διδακτική ύλη προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών, ενώ θα δοθεί υλικό για μελέτη και εξάσκηση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Το μαθήματα γίνονται καθημερινά από τις 14:00 έως τις 16:00 σε ολιγομελή τμήματα ανάλογα με την τάξη και τη δυναμικότητα των παιδιών. Οι ελάχιστες διδακτικές ώρες είναι δύο (2) ανά εβδομάδα και υπάρχει η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν και σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές να παρακολουθήσουν περισσότερες ώρες. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο FIDE MAITRE και FIDE TRAINER κ. Βαφειάδης Κλεάνθης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τμήματα υποδομής σκακιστικών συλλόγων της πόλης μας και με επίλεκτη ομάδα εκπαιδευτών.

Νέο Σκακιστικό Σωματείο

Η μεγάλη καινοτομία που πραγματοποιείται τη φετινή χρονιά, είναι η άμεση συνεργασία και στήριξη του νεοσύστατου σκακιστικού συλλόγου με την ονομασία «ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όσα παιδιά ενδιαφέρονται, να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις δεξιότητες τους στο σκάκι, να αποκτήσουν σκακιστικό δελτίο και να αγωνίζονται σε επίσημους ομαδικούς και ατομικούς αγώνες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Μέσα στη σχολική χρονιά θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία και τη δυναμικότητα του κάθε μαθητή και μαθήτριας. Θα υπάρξει και η δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τμήμα Σκάκι (Νηπιαγωγείο)

Το σκάκι είναι το πιο διαδεδομένο παιχνίδι στρατηγικής. Διδάσκεται σε σχολεία και κολλέγια του εξωτερικού ως μάθημα επιλογής από τη νηπιακή ηλικία. Μαθαίνοντας σωστά σκάκι, το παιδί εξασκεί τη μνήμη του, μαθαίνει να αυτοσυγκεντρώνεται, υπολογίζει κινήσεις, αναλύει θέσεις, αναπτύσσει τη φαντασία του και γενικά έχει το μυαλό του σε εγρήγορση. Μελέτες έχουν δείξει πως το παιδί που ξεκινάει να μαθαίνει σκάκι από την προσχολική ηλικία, μεγαλώνοντας, σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα, κυρίως στα μαθηματικά.

Το τμήμα σκάκι του Σχολείου μας έχει καταφέρει να καταξιωθεί στο σχολικό σκάκι της πόλης. Κάθε χρόνο οι ομάδες μας διακρίνονται στα σχολικά πρωταθλήματα αλλά και οι μαθητές μας ατομικά. Την περσινή χρονιά συμμετείχαμε με 4 ομάδες στους Ομαδικούς Αγώνες Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και η ομάδα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Η ομάδα προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Ομαδικό Σχολικό Φεστιβάλ Σκακιού που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου στην πόλη Πλοέστι της Ρουμανίας όπου κατέλαβε την 6η θέση της τελικής κατάταξης ανάμεσα σε 75 ομάδες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκμάθηση των κινήσεων και βασικές αρχές στρατηγικής, όπως ανάπτυξη κομματιών και απλούς συνδυασμούς με παιγνιώδη μορφή.

Οι αθλητές του τμήματος συμμετέχουν σε Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, όπου υπάρχει ξεχωριστό πρωτάθλημα νηπίων. Επίσης, τα παιδιά θα διαγωνιστούν με συνομήλικους ή μεγαλύτερους μαθητές σε πλήθος διοργανώσεων εντός και εκτός Σχολείου.

Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο κ. Βαφειάδης Κλεάνθης FIDE MAITRE και FIDE TRAINER με μεγάλη εμπειρία ως προπονητής στα τμήματα υποδομής σκακιστικών ομίλων της πόλης μας σε αναπτυξιακά - σκακιστικά προγράμματα.

Η μεγάλη καινοτομία που πραγματοποιείται τη φετινή χρονιά είναι η άμεση συνεργασία και στήριξη του νεοσύστατου σκακιστικού συλλόγου με την ονομασία: «ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟNIΚΗΣ»

Τα νέα των club μας

Τα νέα των club μας