club tennis

Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Από τη σχολική χρονιά 2015-16 λειτουργεί στο Σχολείο μας κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, αναγνωρισμένο Ωδείο με τον διακριτικό τίτλο «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 1653 β’ τεύχος).

Η μουσική είναι η τέχνη που συνδέει εικόνα – λόγο – ήχο. Όταν το παιδί ερμηνεύει και ακούει μουσική
σκέφτεται εικόνες, σκέφτεται ιστορίες και ικανοποιείται βαθιά. Με την «πειθαρχία στον χρόνο» το σώμα συνεργάζεται με το μυαλό, οπότε αμφότερα ωφελούνται!

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά εφαρμόζουμε τα προγράμματα διδασκαλίας μουσικών οργάνων τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας, να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, χρονικές αξίες, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στη Μουσική. Αυτή η διδασκαλία στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Κόνταϊ (Kodaly).

Τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: Φλογέρα, Φλάουτο, Σαξόφωνο, Πιάνο, Κλασική και Ηλεκτρική Κιθάρα, Βιολί, Συμφωνικά Κρουστά, Βιολοντσέλο, και Ντραμς. Εδώ και τρία χρόνια διδάσκεται και το θεωρητικό μάθημα της Αρμονίας. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της Στ’ να ενταχθούν σε τμήμα προετοιμασίας για το Μουσικό Γυμνάσιο.

Νέα Τμήματα

Τα νέα τμήματα που λειτουργούν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:

Παιδική Ορχήστρα

Δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές του Ωδείου μας που παρακολουθούν ατομικά μαθήματα οργάνου, να δημιουργήσουν μια παιδική ορχήστρα. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν κάνει τουλάχιστον ένα χρόνο μαθήματα και βρίσκονται στη Γ΄ δημοτικού και άνω. Οι μικροί μουσικοί θα μάθουν τον συγχρονισμό στο παίξιμο, θα ακούν τους υπόλοιπους καθώς παίζουν και φυσικά θα έχουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.

Παιδικό Τραγούδι

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με διαφορετικά είδη τραγουδιών, όπως τα ελληνικά, τα κινηματογραφικά και τα ξένα. Το μάθημα είναι ατομικό και θα διαρκεί 40 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.

Παιδικό φωνητικό σύνολο

Ο Zoltán Kodály, πίστευε και στόχευε στην ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση, ξεκινώντας από το όργανο που έχουμε όλοι μέσα μας, τη φωνή. Μέσω της φωνής, μπορούν τα παιδιά όλων των ηλικιών να αντιληφθούν, και στην ουσία να μάθουν μουσική με τον πιο άμεσο σε αυτά και ευχάριστο τρόπο. Αυτή είναι και η δική μας φιλοσοφία. Το πλαίσιο της χορωδιακής και ομαδικής μουσικής, θα προσφέρει στο 16 παιδί το ιδανικό περιβάλλον ώστε να διασκεδάσει με έναν δημιουργικό τρόπο, να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει να συνεργάζεται μέσα στην ομάδα. Επιπλέον, σταδιακά θα το βοηθήσει να αναπτύξει και να οξύνει τη μουσική του ακοή, καθώς και την ικανότητά του να στηρίξει τη φωνή του μέσα σε ένα πολυφωνικό σύνολο, χωρίς να μπερδεύεται. Το φωνητικό σύνολο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν μουσικές γνώσεις ή όχι.

Τμήμα μουσικής τεχνολογίας

Ο θαυμαστός κόσμος της Μουσικής γεννιέται και εξελίσσεται παράλληλα με τη ζωή του ανθρώπου και την εξέλιξη του πολιτισμού του. Η τέχνη και η τεχνολογία, εμπεριέχουν την έννοια της δημιουργίας (τίκτω = δημιουργώ). Στην εποχή μας μουσική και τεχνολογία συνδέονται όσο ποτέ άλλοτε! Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα αλλά και τεχνολογικά μέσα, όπως μικρόφωνα, ηχεία, Η/Υ και άλλα, μπορούν να παίξουν μουσική, να συνθέσουν μουσική αλλά και να αποθηκεύσουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μέσα από το μάθημα της μουσικής τεχνολογίας ο μαθητής ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα, αξιοποιεί τις δεξιότητες του, λειτουργεί ομαδικά, καλλιεργεί τον συναισθηματικό του κόσμο, μαθαίνει να χειρίζεται σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με έναν εντελώς ψυχαγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Η ώρα της Μουσικής Τεχνολογίας στο Ωδείο υπόσχεται ένα ταξίδι χαράς, γνώσης και συνεργασίας!

Σύνολο Κιθάρας

Οι μαθητές της κιθάρας (κλασσικής, ακουστικής, ηλεκτρικής) θα έχουν τηνευκαιρία να συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν μία ορχήστρα μόνο με κιθάρες. Στο γκρουπάκι αυτό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από Δ’ δημοτικού που παίζουν κιθάρα, και έχουν κάνει μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά.

Χορωδία γονέων

Στη σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε, οι ταχείς ρυθμοί μας παρασύρουν σε έναν αγχωτικό τρόπο ζωής. Το τραγούδι σε ομάδα είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε το άγχος της καθημερινότητας και αυτός είναι ο στόχος του νέου μας τμήματος. Θα τραγουδήσουμε τραγούδια γνωστά ή και όχι τόσο γνωστά, θα διασκεδάσουμε και θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε για λίγο ότι μας απασχολεί!

Οι καθηγητές του Ωδείου είναι: πιάνο: Σοφία Σκλαβούνου, Θεμιστοκλής Μιχέλης, Ιωσηφίνα Παπαλάμπρου, κιθάρα: Γιώργος Σίσκος, Άλκης Κυρτσόγλου, βιολί: Αλκέτα Νάτσο, βιολοντσέλο: Δημήτρης Πολυζωίδης, συμφωνικά κρουστά, ντραμς, Βίκυ Χουζούρη, σαξόφωνο, φλογέρα: Ανδρέας Καρκαφίρης, παιδική ορχήστρα: Αλκέτα Νάτσο, στοιχειώδης θεωρία: Σοφία Σκλαβούνου.

Τρόπος λειτουργίας

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 14:00 έως τις 16:00. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να γίνονται Σάββατο από τις 10:00 έως τις 15:00 και καθημερινά τα απογεύματα μέχρι τις 21:00.

Συλλογή Φωτογραφιών
(11 φωτογραφίες)

Τα νέα των club μας

Τα νέα των club μας