Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Η μουσική είναι η τέχνη που συνδέει ήχο – λόγο – εικόνα. Όταν το παιδί ερμηνεύει ή ακούει μουσική σκέφτεται εικόνες, πλάθει ιστορίες και ικανοποιείται βαθιά. Εκτός όμως από αυτά η ενασχόληση με τη μουσική έχει και ουσιαστικά οφέλη.
Μαθαίνει στο παιδί την πειθαρχία, την επιμονή – υπομονή και τη δομημένη σκέψη. Γνωρίζοντάς τα αυτά το Σχολείο μας από τη σχολική χρονιά 2015-2016 ίδρυσε Ωδείο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού με τον διακριτικό τίτλο «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 1653 β’ τεύχος). Τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα κλασική, κιθάρα ηλεκτρική, σαξόφωνο, ντραμς, συμφωνικά κρουστά τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, ρυθμικές αξίες μεμονωμένα και συνδιασμός αυτών, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μουσική σκέψη και να προχωρήσουν στη Μουσική, συνεχίζοντας τις σπουδές τους ακόμα και αφού αποφοιτήσουν από το δημοτικό μας. Ας σημειώσουμε εδώ ότι η διδασκαλία της θεωρίας στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Kodaly.
• Σύνολο Σύγχρονης και Ροκ Μουσικής
Η σύγχρονη μουσική ανταγωνίζεται στις προτιμήσεις των παιδιών την κλασσική και γι’ αυτό αποφασίσαμε να την εντάξουμε στο πρόγραμμα του Ωδείου μας. Σε μια μικρή ομάδα τεσσάρων έως έξι ατόμων μελετάμε γνωστά ελληνικά ή ξένα κομμάτια από τη Ροκ, Ποπ, Τζαζ, ή Μπλουζ Μουσική. Στο γκρουπάκι αυτό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από Δ’ δημοτικού που παίζουν κιθάρα, ντραμς, αρμόνιο, μπάσο, ή τραγουδούν και έχουν κάνει μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μάθημα διαρκεί 60 λεπτά.
Στο Σχολείο μας εφαρμόζουμε τα προγράμματα διδασκαλίας μουσικών οργάνων τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας, να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, χρονικές αξίες, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στη Μουσική. Αυτή η διδασκαλία στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Κόνταϊ (Kodaly).
Τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: Φλογέρα, Φλάουτο, Πιάνο, Κλασική και Ηλεκτρική Κιθάρα, Βιολί, Συμφωνικά Κρουστά, Βιολοντσέλο, και Ντραμς. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της Στ’ να ενταχθούν σε Τμήμα Προετοιμασίας για το Μουσικό Γυμνάσιο.
Επίσης, λειτουργεί τμήμα ανώτερων θεωρητικών. Οι καθηγητές που πλαισιώνουν το Ωδείο είναι έμπειροι με πολυετή διδακτική και καλλιτεχνική εμπειρία και καταρτισμένοι πλήρως για τη διδασκαλία μικρών ηλικιών (φυτώρια). Από τη χρονιά 2019-2020 το Σχολείο μας έχει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα κρουστών, όπου περιλαμβάνονται ντραμς, ξυλόφωνο, ταμπούρα, μαρίμπα και τυμπάνια. Τέλος, στο τμήμα Μουσικής Προπαιδείας του Ωδείου μας γίνονται τα πρώτα βήματα των παιδιών στη μουσική. Τελειώνοντας το τμήμα αυτό ένα παιδί μπορεί κατόπιν και των δικών μας συστάσεων να επιλέξει το όργανο που του ταιριάζει καλύτερα. Παράλληλα, στο Ωδείο λειτουργούν παιδική ορχήστρα, παιδικό τραγούδι, παιδικό φωνητικό σύνολο, σύνολο σύγχρονης και ροκ μουσικής.
Νέα Τμήματα
Τα νέα τμήματα που λειτουργούν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:
● Παιδική Ορχήστρα
Δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές του Ωδείου μας που παρακολουθούν ατομικά μαθήματα οργάνου, να δημιουργήσουν μια παιδική ορχήστρα. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν κάνει τουλάχιστον ένα χρόνο μαθήματα και βρίσκονται στη Γ΄ δημοτικού και άνω. Οι μικροί μουσικοί θα μάθουν τον συγχρονισμό στο παίξιμο, θα ακούν τους υπόλοιπους καθώς παίζουν και φυσικά θα έχουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.
● Παιδικό Τραγούδι
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με διαφορετικά είδη τραγουδιών, όπως τα ελληνικά, τα κινηματογραφικά και τα ξένα. Το μάθημα είναι ατομικό και θα διαρκεί 40 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.
● Παιδικό φωνητικό σύνολο
Ο Zoltán Kodály, πίστευε και στόχευε στην ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση, ξεκινώντας από το όργανο που έχουμε όλοι μέσα μας, τη φωνή. Μέσω της φωνής, μπορούν τα παιδιά όλων των ηλικιών να αντιληφθούν, και στην ουσία να μάθουν μουσική με τον πιο άμεσο σε αυτά και ευχάριστο τρόπο. Αυτή είναι και η δική μας φιλοσοφία. Το πλαίσιο της χορωδιακής και ομαδικής μουσικής, θα προσφέρει στο παιδί το ιδανικό περιβάλλον ώστε να διασκεδάσει με έναν δημιουργικό τρόπο, να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει να συνεργάζεται μέσα στην ομάδα.
Επιπλέον, σταδιακά θα το βοηθήσει να αναπτύξει και να οξύνει τη μουσική του ακοή, καθώς και την ικανότητά του να στηρίξει τη φωνή του μέσα σε ένα πολυφωνικό σύνολο, χωρίς να μπερδεύεται. Το φωνητικό σύνολο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν μουσικές γνώσεις ή όχι.
● Τμήμα μουσικής τεχνολογίας
Ο θαυμαστός κόσμος της Μουσικής γεννιέται και εξελίσσεται παράλληλα με τη ζωή του ανθρώπου και την εξέλιξη του πολιτισμού του. Η τέχνη και η τεχνολογία, εμπεριέχουν την έννοια της δημιουργίας (τίκτω = δημιουργώ ). Στην εποχή μας μουσική και τεχνολογία συνδέονται όσο ποτέ άλλοτε! Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα αλλά και τεχνολογικά μέσα, όπως μικρόφωνα, ηχεία, Η/Υ και άλλα, μπορούν να παίξουν μουσική, να συνθέσουν μουσική αλλά και να αποθηκεύσουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μέσα από το μάθημα της μουσικής τεχνολογίας ο μαθητής ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα, αξιοποιεί τις δεξιότητες του, λειτουργεί ομαδικά, καλλιεργεί τον συναισθηματικό του κόσμο, μαθαίνει να χειρίζεται σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με έναν εντελώς ψυχαγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Η ώρα της Μουσικής Τεχνολογίας στο Ωδείο υπόσχεται ένα ταξίδι χαράς, γνώσης και συνεργασίας!
● Σύνολο Κιθάρας
Οι μαθητές της κιθάρας (κλασσικής, ακουστικής, ηλεκτρικής) θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν μία ορχήστρα μόνο με κιθάρες. Στο γκρουπάκι αυτό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από Δ’ δημοτικού που παίζουν κιθάρα, και έχουν κάνει μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά.
● Χορωδία γονέων
Στη σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε, οι ταχείς ρυθμοί μας παρασύρουν σε έναν αγχωτικό τρόπο ζωής. Το τραγούδι σε ομάδα είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε το άγχος της καθημερινότητας και αυτός είναι ο στόχος του νέου μας τμήματος. Θα τραγουδήσουμε τραγούδια γνωστά ή και όχι τόσο γνωστά, θα διασκεδάσουμε και θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε για λίγο ότι μας απασχολεί!
Οι καθηγητές του Ωδείου είναι: πιάνο: Σοφία Σκλαβούνου, Μαργαρίτα Στραγαλοπούλου, κιθάρα: Γιώργος Σίσκος, Άλκης Κυρτσόγλου, βιολί: Αλκέτα Νάτσο, βιολοντσέλο: Δημήτρης Πολυζωίδης, συμφωνικά κρουστά, ντραμς, Βίκυ Χουζούρη, σαξόφωνο, φλογέρα: Ανδρέας Καρκαφίρης παιδική ορχήστρα: Αλκέτα Νάτσο στοιχειώδης θεωρία: Σοφία Σκλαβούνου, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Ελένη Τασοπούλου σύνολο κιθάρας: Άλκης Κυρτσόγλου – Γιώργος Σίσκος, παιδικό φωνητικό σύνολο: Ελένη Τασοπούλου, παιδικό τραγούδι: Κατερίνα Μήρτσιου, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, τμήμα μουσικής τεχνολογίας: Άλκης Κυρτσόγλου ειδικό αρμονίας: Νίκος Τασόπουλος, ιστορία-μορφολογία μουσικής: Σοφία Σκλαβούνου. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου είναι ο κ. Νίκος Τασόπουλος καθηγητής Πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Πιάνου και Αρμονίας στο Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, πιανίστας και συγγραφέας βιβλίων μουσικής.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Ωδείο μας λειτουργεί και εκτός του προγράμματος του Σχολείου και με μαθητές εκτός Σχολείου.