club tennis

Εικαστικής Αγωγής

Εικαστικής Αγωγής

Οι ζωγραφιές μας είναι οι σκέψεις μας, οι εμπειρίες μας, τα συναισθήματά μας, η ματιά μας στον κόσμο. Είναι ο εαυτός μας.

Εικαστικά Εργαστήρια  ζωγραφικής, σχεδίου και πηλού, για όλες τις τάξεις, στη διάρκεια των οποίων θα ασχοληθούμε με τις εξής ενότητες: 

1.    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Στην ενότητα αυτή θα περιηγηθούμε στα μυστικά της χρωματολογίας  (τι είναι χρώμα, είδη χρωμάτων, το χρώμα ως μέσο έκφρασης, χρώμα και μουσική - σε συνεργασία με το μάθημα της μουσικής, χρωματικές κλίμακες, χρώμα και φως-σκιές,  χρώματα και συναισθήματα, αντιθέσεις, τεχνικές, υφή).  Πειραματιζόμαστε και παίζουμε με το χρώμα, δημιουργούμε ελεύθερα, εξοικειωνόμαστε με τα υλικά τα οποία είναι άφθονα και ετερόκλητα (ακουαρέλα, νερομπογιές, κάρβουνο, λάδι, διαφορετικά είδη χαρτιού).

2.    ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ -  ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Ξεκινάμε από πολύ απλές εικόνες (χαρούμενες, φωτεινές μελαγχολικές, ζωηρές, απαλές) και ξεχωρίζουμε σχήματα, γραμμές και χρώματα. Φτιάχνουμε και οι ίδιοι σχήματα (και τρισδιάστατα) και τους δίνουμε μορφή. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε  να σχηματίσουμε μια ολόκληρη πόλη ή το σχολείο μας. Μαθαίνουμε για τα είδη των γραμμών (οριζόντιες, λοξές, κάθετες) και τελικά τις χρησιμοποιούμε σχεδιάζοντας με περίγραμμα δικές μας ζωγραφιές, δημιουργώντας και κόβοντας τα δικά μας σχήματα και κάνοντας ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Στην ενότητα αυτή εντάσσουμε, για τις μεγάλες τάξεις, τη γεωμετρική προοπτική, το σημείο φυγής, το βάθος-φόντο, τις τονικές διαφορές ανάλογα με τα επίπεδα κλπ.

3.    ΣΧΕΔΙΟ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Ξεκινάμε με απλές ασκήσεις με μολύβι σχεδίου, πινέλο, κάρβουνο, ξηρά παστέλ, μαθαίνοντας βήμα-βήμα να σχεδιάζουμε μια σύνθεση με ένα ή περισσότερα αντικείμενα. Προχωράμε με τη φωτοσκίαση (παιχνίδια του φωτός και της σκιάς). Μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε ανθρώπινες μορφές (δίνουμε ανθρώπινες αναλογίες σώματος και προσώπου). Δίνουμε έμφαση στην προσωπογραφία-πορτρέτο, θέμα που συγκινεί τα παιδιά όλων των ηλικιών (ζωγραφίζω τον εαυτό μου, τους γονείς μου, τους δασκάλους, ένα πρόσωπο που θαυμάζω). Το σχέδιο με τις σωστές αναλογίες το μαθαίνουμε σταδιακά, με την προσεκτική παρατήρηση και εξάσκηση. Εδώ θα εντάξουμε και το σκίτσο, το κόμικ και τη γελοιογραφία. Τέλος μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε ζώα (με σωστές αναλογίες), επίσης δημοφιλές θέμα, και τους δίνουμε κίνηση (π.χ. σχεδιάζω το αγαπημένο μου ζωάκι στον αγαπημένο μου χώρο). Ολοκληρώνουμε την ενότητα με την υδατογραφία, σχέδιο με πινέλο, διάφορες τεχνικές (σφουγγάρι, βελατούρα, ζωγραφική με αλάτι, με ζάχαρη κλπ.).

4.    COLLAGE – Εργασίες με ανακυκλώσιμα υλικά - ΔΗΜΟΤΙΚΟ

5.    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΗΛΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Κατασκευάζουμε τα δικά μας κεραμικά με πηλό που στεγνώνει στον αέρα, αφού γνωρίσουμε το υλικό και την ιστορία του. Οργανώνουμε συνάντηση με αγγειοπλάστες, οι οποίοι μας μιλούν για την τέχνη τους και μας δείχνουν τους τρόπους δουλειάς τους.

Τμήματα

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου είναι ευέλικτο. Οι μέρες και οι ώρες μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών που θέλουν να το παρακολουθήσουν, κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη του προγράμματος.

Το μάθημα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μία (1) ή δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Τρόπος Λειτουργίας

Στόχος μας είναι η επαφή του παιδιού με το αντικείμενο της ζωγραφικής, το αυθόρμητο παιχνίδι με το χρώμα και τα υλικά, με οδηγό πάντα τη φαντασία και τις ανάγκες του. Αυτό μεταφράζεται σε ελευθερία έκφρασης, σε χαρά. Αυτή η προσέγγιση εφοδιάζει τον μικρό δημιουργό με μια εναλλακτική γλώσσα, μέσω της οποίας θα μπορέσει να μοιραστεί συναισθήματα, ιδέες, αντιλήψεις, φαντασιώσεις και παρατηρήσεις για τον εαυτό του, τους άλλους και το περιβάλλον.

Συλλογή Φωτογραφιών
(8 φωτογραφίες)

Τα νέα των club μας

Τα νέα των club μας