Ας γνωρίσουμε το Δημοτικό μας

Ας γνωρίσουμε το Δημοτικό μας

Ας γνωρίσουμε το Δημοτικό μας

Ας γνωρίσουμε το Δημοτικό μας

Το Δημοτικό Σχολείο των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης έχει ως σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής κάθε μαθητή μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων και χαρακτηριστικών του.

Με άξονα τη μαθητοκεντρική φιλοσοφία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα κατάλληλα ερεθίσματα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους θεμελιώνοντας πολύπλευρα την προσωπικότητά τους με τρόπο ευχάριστο και συνάμα δημιουργικό.   

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στο Δημοτικό, εναρμονισμένο στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνδυασμό με το δικό μας εκπαιδευτικό υλικόκάνει τα βήματα του μαθητή πιο σταθερά και ασφαλή καθώς προοδεύει στις τάξεις της μάθησης. Έτσι, ποικίλες δραστηριότητες και καινοτόμες μεθοδολογίες, που ξεκίνησαν από το Σχολείο μας και συνεχίζουν, το καθιστούν να κατατάσσεται ως το πρώτο Σχολείο στη χώρα με βάση την κλίμακα της αειφορίας. 

Ο κεντρικός άξονας του εκπαιδευτικού μας σχεδιασμού στοχεύει σε μεθοδολογίες που κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό. Προάγοντας τη βιωματική μάθηση και τη διαθεματική επεξεργασία και σε συνδυασμό με τη χρήση μιας πλούσιας σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής, με διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, έχουμε κάνει το Σχολείο μας αποτελεσματικότερο και ανθεκτικότερο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Μα πάνω από όλα, έχοντας ως πυρήνα και μοχλό τις ηθικές αρχές και αξίες της πολιτισμικής μας ταυτότητας, πιστεύουμε πως έχουμε δημιουργήσει το καταλληλότερο περιβάλλον για την καλλιέργεια  της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της αυτοπειθαρχίας, της ενσυναίσθησης, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων.      

Συγκεκριμένα τα μέλη της μαθητικής κοινότητας των Προτύπων:

 • Μετέρχονται μέσω των σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών, ομαδοσυνεργατικών Projects, Presentation Skills και διευρύνουν με τρόπο εποικοδομητικό τη σχέση τους τόσο με την ελληνική γλώσσα αλλά και μέσω της διερευνητικής και διεπιστημονικής προσέγγισης και με τα αντικείμενα άλλων επιστημών όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες.
 • Γίνονται αποδέκτες ενός άλλου σημείου των εκπαιδευτικών μας στόχων που είναι και η διδασκαλία των ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών). Έμπειροι καθηγητές διαμορφώνουν το υψηλότερο επίπεδο διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές να αποκτούν από πολύ μικρή ηλικία την ικανότητα να μπορούν να εκφράζονται άνετα στις ξένες γλώσσες.
 • Επιπροσθέτως, διευρύνουν τους ορίζοντές τους στα τμήματα European Languages Programme (ELP), που ξεκινούν από τις μικρές τάξεις του δημοτικού. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα λειτουργεί συνδυαστικά με το ήδη ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών ξένων γλωσσών του Σχολείου μας.
 • Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή τους στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης και δραστηριοτήτων (Clubs), τα οποία στοχεύουν στην εμφατική καλλιέργεια των ταλέντων και ενδιαφερόντων των παιδιών, τους δίνεται απλόχερα η δυνατότητα να εκφράζονται μέσω της μουσικής, της χορωδίας, του θεάτρου, του χορού, της ενόργανης γυμναστικής, των εικαστικών, να ασκούνται στους ομίλους του στίβου, του τένις, του tae kwon do, του σκι, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και να συνδυάζουν τις γνώσεις τους στην εκπαιδευτική ρομποτική.
 • Καλλιεργούν τη μουσική τους παιδεία στο αναγνωρισμένο Ωδείο με την ονομασία «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης» του Σχολείου μας που λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2015-2016, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 1653 β΄ τεύχος).
 • Διευρύνουν τις γνώσεις τους με βάση την εκπαίδευση STEM  (Science, Technology, Engineering and Mathematics), συνδέοντας θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει μέσω βιωματικών projects, αλλά και μέσω της καλλιέργειας προσωπικών δεξιοτήτων, της ομαδικής εργασίας, της επίλυσης προβλημάτων και του συνδυασμού των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται γι' αυτόν τον σκοπό είναι οι εφαρμογές του Engineering και του Coding με έμφαση στην εκπαιδευτική ρομποτική.
 • Ευαισθητοποιούνται και ενεργοποιούνται στα περιβαλλοντικά θέματα και την αειφορία μέσω κοινωνικής προσφοράς και δηλώνουν το παρόν σε ανάλογες δράσεις.
 • Μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τα τμήματα της προμελέτης, η οποία παρέχεται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, και να προετοιμάζονται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους στα μαθήματα της επόμενης μέρας.
 • Ενισχύονται σε ειδικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας – όταν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο – ανά μάθημα και τομέα εκπαίδευσης. Στην ΣΤ΄ Δημοτικού λειτουργεί ειδικό τμήμα προετοιμασίας για κολέγια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και για εισαγωγικές εξετάσεις σε ιδιωτικά γυμνάσια της πόλης στα ελληνικά και μαθηματικά.
 • Απασχολούνται δημιουργικά στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του καλοκαιριού και των σχολικών αργιών.
 • Αντιλαμβάνονται την αξία της υγιεινής διατροφής στην τραπεζαρία του Σχολείου μας όπου σερβίρονται γεύματα, που παρασκευάζονται στο άρτια εξοπλισμένο εστιατόριό μας, προσαρμοσμένα στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής και παρέχουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων. 
 • Συνεχίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με θερινές εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις στο English Summer Camp, ένα ειδικά διαμορφωμένο αγγλόφωνο πρόγραμμα με ολιγάριθμα τμήματα στο οποίο διδάσκουν αγγλόφωνοι εκπαιδευτικοί με εμπειρία σε σχολεία του εξωτερικού. Στο καταπράσινο περιβάλλον του Σχολείου μας τα παιδιά με κέφι, με χαρά και παιχνίδι μαθαίνουν, εργάζονται ομαδικά, εξασκούνται στην αγγλική γλώσσα, δημιουργούν, εκφράζονται.
 • Και φυσικά, δραστηριοποιούνται, εμπνέονται και μαθαίνουν μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον μας των είκοσι στρεμμάτων, απολαμβάνοντας τη φύση μακριά από το καυσαέριο της πόλης ή άλλες ρυπογόνες εστίες.  

Συλλογή Φωτογραφιών
(18 φωτογραφίες)