club tennis

Πληροφορικής - Πολυμέσων και Ρομποτικής

Πληροφορικής - Πολυμέσων και Ρομποτικής

Τα ειδικά τμήματα Πληροφορικής προωθούν την εξειδικευμένη γνώση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι μαθητές, εκτός από τη χρήση και τη δημιουργία εργασιών μέσω των βασικών προγραμμάτων γραφείου, έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές για κινητές συσκευές, να επεξεργαστούν φωτογραφίες και ήχο. Ακόμη και οι μικρότεροι μαθητές μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους τρισδιάστατα ψηφιακά βιβλία, comics και βίντεο. Το Σχολείο μας, σε συνεργασία με τη Microsoft, έχει εξασφαλίσει στους μαθητές μας τα κορυφαία εργαλεία παραγωγικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας με τη σουίτα Office 365 για σχολεία! 

Word, PowerPoint, Microsoft Teams είναι μόνο λίγα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μαθητές του κλαμπ διαδικτυακά! Παράλληλα, στα ειδικά τμήματα Πληροφορικής διδάσκεται και η εκπαιδευτική Ρομποτική μέσω της οποίας οι μαθητές γνωρίζουν έννοιες από διαφορετικές γνωστικές περιοχές των Φυσικών Επιστημών (STEM) και αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, επικοινωνίας, διαχείρισης έργου και άλλες κρίσιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα. 

Τέλος, μέσα από τη συνεργασία των παιδιών σε ομάδες, προωθούνται η συζήτηση και ο αλληλοσεβασμός στοχεύοντας στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της δημιουργικής έκφρασης. Αποτέλεσμα της λειτουργίας των ειδικών τμημάτων Πληροφορικής, Πολυμέσων & Ρομποτικής αλλά και των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι οι μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις των μαθητών μας σε διαγωνισμούς και Συνέδρια.

Συγκεκριμένα:

-Συμμετοχή στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που έγινε για πρώτη φορά διαδικτυακά, με 2 project με τίτλο : «Βάλε καλάθι στην ανακύκλωση» και Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης». Τα project σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων του μαθήματος της Πληροφορικής, Πολυμέσων & Ρομποτικής

- Συμμετοχή της ομάδας ρομποτικής του σχολείου «Probot 7» στον Προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓® 𝐋𝐄𝐆𝐎® 𝐋𝐄𝐀𝐆𝐔𝐄 2019-2020 με θέμα «𝐂𝐈𝐓𝐘 𝐒𝐡𝐚𝐩𝐞𝐫» και πρόκριση στον Πανελλήνιο τελικό 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓® 𝐋𝐄𝐆𝐎® 𝐋𝐄𝐀𝐆𝐔𝐄. Η προσπάθεια των μαθητών επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα.Ζαχαράκη τους απένειμε το βραβείο «𝐂𝐡𝐚𝐢𝐫𝐦𝐚𝐧», το ανώτατο βραβείο της 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓® στο 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓 𝐖𝐨𝐫𝐥𝐝 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 και επιπλέον η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Κεραμέως, τους απένειμε το βραβείο «Rise Award», ως αναγνώριση της προσπάθειάς τους.

- Συμμετoχή στο Φεστιβάλ Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓® 𝐋𝐄𝐆𝐎® 𝐋𝐄𝐀𝐆𝐔𝐄 𝐉𝐫 2019-2020 με θέμα «Boomtown build» μέσα από το πρόγραμμα ρομποτικής του English Summer Camp του σχολείου. Οι μαθητές μας κλήθηκαν να παρουσιάσουν στους κριτές του φεστιβάλ διαδικτυακά, την έρευνα, τον σχεδιασμό και τις κατασκευές τους και κέρδισαν μετάλλια και διπλώματα συμμετοχής.

-Πρόκριση για 57 μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξεων του Σχολείου μας στους τελικούς του Πανελλήνιου Διαδικτυακού Διαγωνισμού ΛΥΣΙΑΣ για το 2019

-Συμμετοχή στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιχνιδιού στο scratch το 2019 με έντεκα ψηφιακά παιχνίδια.

-Συμμετοχή και διακρίσεις στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Lego League και First Lego League Junior από το 2018.

-Βραβείο στον Διαγωνισμό Καλύτερης Αφίσας με θέμα “Όλοι μαζί μπορούμε για ένα καλύτερο Διαδίκτυο” που διοργανώθηκε από το saferinternet4kids το 2017.

-Συμμετοχή κάθε χρόνο -από το 2015- στην παγκόσμια εκστρατεία προγραμματισμού «Hour of Code» (H ώρα του κώδικα).

-Συμμετοχή και διακρίσεις για την καινοτομία των εργασιών των μαθητών των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων με πάνω από 40 εισηγήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια στα Μαθητικά --Συνέδρια Πληροφορικής που διοργανώνει η περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS»

Τμήματα

Λειτουργούν τα εξής τμήματα Η/Υ:

  • Τμήμα για παιδιά της Α' Δημοτικού, μία (1) ώρα την εβδομάδα.
  • Τμήματα για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, δύο (2) ώρες την εβδομάδα.

Τρόπος Λειτουργίας

Παρουσίαση του προγράμματος: 

  • Οι μαθητές του τμήματος της Α’ τάξης (KiloBytes) θα ανακαλύψουν τις δυνατότητες του υπολογιστή συμμετέχοντας σε ένα πλήθος επιλεγμένων εργασιών με τη χρήση κατάλληλων πολυμεσικών προγραμμάτων (Magic Artist Deluxe, Kid Pix Deluxe 4, Tux Paint). Μαθαίνουν βασικές λειτουργίες του Ms Word και του Ms PowerPoint γράφοντας τις δικές τους ιστορίες. Αποκτούν σωστές βάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης και του προγραμματισμού μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική με το ρομποτάκι μας «Beebot» και τα αγαπημένα τους τουβλάκια Lego από την εκπαιδευτική σειρά Lego WeDo 2.0. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως ένα δημιουργικό εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούν να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. 

  • Οι μαθητές του τμήματος της Β’ τάξης (MegaBytes) δημιουργούν comics στο Ms Word, συμμετέχουν στην οργάνωση ενός διαφορετικού ζωολογικού κήπου στο Ms Power Point, γράφουν παραμύθια, μαθαίνουν για το ηλιακό σύστημα, διοργανώνουν ένα δελτίο καιρού και ετοιμάζουν ένα φανταστικό κατάστημα παιχνιδιών. Όλα αυτά γίνονται με το κατάλληλο εκπαιδευτικό  λογισμικό (Magic Artist Deluxe, Kid Pix Deluxe 4, Tux Paint) σε συνδυασμό με τη γνωστή σουίτα Microsoft Office. Ανακαλύπτουν, συνεργάζονται, επιλύουν προβλήματα μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική με τα αγαπημένα τους τουβλάκια Lego από την εκπαιδευτική σειρά Lego WeDo 2.0 και τα βλέπουν να ζωντανεύουν. Ακόμα, τα παιδιά μαθαίνουν να αναζητούν εικόνες και πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις ομαδικές εργασίες που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, παρατηρητικότητας και σωστής αναζήτησης πληροφοριών.

  • Οι μαθητές του τμήματος της Γ’ τάξης (GigaBytes) μαθαίνουν τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows καθώς και βασικών προγραμμάτων της σουίτας Microsoft Office (Ms Word, Ms Powerpoint, Ms Publisher).  Επίσης,  μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο και να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του ως προς τη μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ψυχαγωγία (YouTube, Google Translate, Google Earth, Wikipedia κ.ά.). Ακόμα, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από δραστηριότητες δημιουργίας παραμυθιών και comics (Comic Life, Pixton), εκπόνησης εργασιών με διαθεματικό περιεχόμενο, όπως η οικολογία, και δημιουργίας κινουμένων σχεδίων (Animation-ish, Pivot Stickfigure Animator) και καρτούν (Cartoon Maker). Ανακαλύπτουν, συνεργάζονται, επιλύουν προβλήματα μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική με τα αγαπημένα τους τουβλάκια Lego από την εκπαιδευτική σειρά Lego WeDo 2.0. Τα παιδιά εισάγονται σε βασικές έννοιες προγραμματισμού μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική, αφού κατασκευάζουν ρομπότ και τα βλέπουν να ζωντανεύουν. Τέλος, οι μαθητές εισάγονται στην έννοια του προγραμματισμού και δημιουργούν τα δικά τους απλά προγράμματα μέσα από κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά και Web 2.0 εργαλεία. Στόχος μας είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το διαδίκτυο προς όφελος της μάθησης και της ψυχαγωγίας τους με σωστό τρόπο.

  • Οι μαθητές του τμήματος της Δ’ τάξης (TeraBytes) εκπαιδεύονται στη χρήση του Ms Word, Ms PowerPoint και Ms Excel μέσα από διάφορες διαθεματικές ενότητες που μεταβάλλονται δυναμικά κάθε χρόνο. Παράλληλα γνωρίζουν το Photoshop CS5 και απλές λειτουργίες του, επεξεργάζονται φωτογραφίες και σχεδιάζουν, δημιουργούν comics στο Pixton, τρισδιάστατα ψηφιακά βιβλία,  animations στο PowToon, videos στο Windows Movie Maker και προγραμματίζουν στο Scratch, το εργαλείο κατασκευής παιχνιδιών με ψευδοκώδικα! Διευρύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης και του προγραμματισμού μέσα από τα μαθήματα της εκπαιδευτικής ρομποτικής με τα αγαπημένα τους τουβλάκια Lego από την εκπαιδευτική σειρά Lego WeDo 2.0 και EV3.

  • Οι μαθητές του τμήματος της Ε’ και Στ’ τάξης (PetaBytes) εδραιώνουν τις γνώσεις τους πάνω στους υπολογιστές και στα πολυμέσα με βασικά προγράμματα (Ms Word, Ms PowerPoint και Ms Excel) χρησιμοποιώντας τα συμπληρωματικά στην ολοκλήρωση διάφορων ενοτήτων. Δημιουργούν μοντέρνες παρουσιάσεις στο Prezi, τις οποίες θα ενισχύσουν με «σύννεφα λέξεων» με το Wordle. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν το Photoshop CS5 εκμεταλλευόμενοι πολλές από τις δυνατότητές του με στόχο τη δημιουργία εξώφυλλων, φτιάχνουν τα δικά τους ψηφιακά comics με το εργαλείο Pixton και animated videos μέσω του PowToon. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν παιχνίδια στο Scratch και στο Game Maker, για να κατανοήσουν ως ένα επίπεδο τον προγραμματισμό. Επιπλέον, σε αυτήν την ηλικία και με τη βοήθεια του Scratch μπορούν να προγραμματίσουν οι ίδιοι με την εκπαιδευτική σειρά ρομποτικής Lego ΕV3, ώστε να δουν τα προγράμματά τους να ζωντανεύουν. Τέλος, γνωρίζουν την εφαρμογή Google Drive και αποθηκεύουν τις εργασίες τους στο cloud ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Τα νέα των club μας

Τα νέα των club μας