Ακτίς Ονείρου

Ακτίς Ονείρου


Ας αφήσουμε μια αχτίδα ονείρου να φωτίσει τις ψυχές μας!!!

Το Σχολείο μας από το 1995 ξεκίνησε ως πρωτοπόρο τη δημιουργία θεατρικού τμήματος με παραγωγή έως και 5 θεατρικών έργων το έτος. Επί σειρά ετών και με βοηθούς το πλούσιο έμψυχο υλικό του, μαθητές και εμψυχωτές, θεατρολόγους, μουσικούς, σκηνοθέτες και χορογράφους, η δυναμική του παρουσία μας ώθησε να οργανώσουν ένα φεστιβάλ. Έτσι, η θεατρική συνάντηση «Ακτίς Ονείρου» αγκαλιάζει δημόσια και ιδιωτικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δίνοντας βήμα στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργίες θεατρικών ομάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γρήγορα είχε τεράστια απήχηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας, που πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. 

Τα Εκπαιδευτήριά μας στηριζόμενα στην πλούσια συγκομιδή θεατρικών παραστάσεων που ανέβασε το Τμήμα Θεατρικής Αγωγής του Σχολείου μας και λαμβάνοντας υπόψη το έμψυχο υλικό της θεατρικής μας ομάδας, διοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες "ακτίς ονείρου" με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στηριζόμενοι στα χαμόγελα ικανοποίησης που βλέπουμε στα παιδικά πρόσωπα αλλά και στις δυνατές φιλίες που αναπτύχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουμε δυναμικά, επειδή πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων που μπορεί να δώσει πληρέστερα και ταχύτερα αποτελέσματα  από τις παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας  ή και να γίνει η βάση ενός σύγχρονου προβληματισμού και δρόμος ουσιαστικής ανακάλυψης.

«ακτίς ονείρου 2019» - Τελετή λήξης

Τα φώτα της σκηνής έσβησαν, η αυλαία έπεσε, τα σκηνικά και τα κουστούμια μαζεύτηκαν αλλά η «ακτίς ονείρου» που επί έξι ημέρες φώτισε την ψυχή και το μυαλό μας... έμεινε να ζεσταίνει τις ζωές μας!...

Βραβεία, έπαινοι, μετάλλια μένουν σε προθήκες και ράφια, υλοποίηση της ανάμνησης, όμως η χαρά της συμμετοχής, της έκφρασης και της δημιουργίας- που είναι το μεγαλύτερο βραβείο το οποίο κέρδισαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις παραστάσεις- μένουν άσβεστα να φωτίζουν τις ψυχές μας, να ζεσταίνουν τις ζωές μας!!!

Η γιορτή τελείωσε και η μεγάλη, νεανική, χαρούμενη παρέα των 19ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «ακτίς ονείρου» μας αποχαιρέτησε την Κυριακή 2 Ιουνίου με μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή για το Θέατρο, την ελπίδα, το όραμα, το όνειρο, τη χαρά, το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Μια γιορτή, ένας θεσμός, που κράτησε έξι ολόκληρες ημέρες, από τις 28 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου και που διοργάνωσαν για 19η συνεχή χρονιά τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην οποία συμμετείχαν 23 παιδικές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

630 μικροί ηθοποιοί μας παρουσίασαν παραστάσεις τους που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλοι παιδιά δημοτικού, από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό της Κύπρου, την Ξάνθη, την Αριδαία, το Λαγκαδά, το Κιλκίς, το Σχολάρι, το Μεσημέρι, τον Άγιο Αντώνιο, τους Αμπελόκηπους, το Ελευθέριο –Κορδελιό, την Καλαμαριά και όλες τις περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης ανέβηκαν στη σκηνή του Ολυμπιακού Μουσείου και του «Ολύμπιον», έγιναν για λίγο πρωταγωνιστές και μας παρουσίασαν τη δική τους οπτική, τον κόπο και το όραμά τους, τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, τον αυθορμητισμό και την απλότητα, την αλήθεια της παιδικής ψυχής και μας γέμισαν αισιοδοξία και χαμόγελα.

Σε μια ατμόσφαιρα χαράς, συνεργασίας, ευγενούς άμιλλας και καλλιτεχνικών αναζητήσεων, με το θερμό χειροκρότημα της οικογένειας, φίλων, μαθητών από τα σχολεία τους και από άλλες ομάδες, έδωσαν τις παραστάσεις τους με υποδειγματικό τρόπο, με καλλιτεχνική αρτιότητα και υποκριτικές ικανότητες υψηλών απαιτήσεων.

Η φρέσκια ματιά τους έδωσε νέα πνοή σε κλασσικά έργα. Χιλιοειπωμένα στους αιώνες λόγια ακούστηκαν καινούρια. Πειραματίστηκαν, αναβίωσαν την παράδοση, ζωντάνεψαν σύγχρονα αγαπημένα έργα και γοήτευσαν με τις ερμηνείες, που απέπνεαν αθωότητα και αλήθεια, φρεσκάδα και δυναμισμό.

Τα εντυπωσιακά κοστούμια - δουλειά των παιδιών, των δασκάλων και πολλές φορές και των γονιών - μας μετέφεραν στο όνειρό τους, στον κόσμο της αθωότητας και της χαράς. Τα σκηνικά στις περισσότερες παραστάσεις, αν και λιτά, αναδείκνυαν το κείμενο και την προσπάθεια των παιδιών.

Η συνέπεια, η υπομονή και η ευσυνειδησία τους, το πάθος και το κέφι τους μας παραδειγμάτισαν…

Ο κουμπαράς μας φέτος ήταν για την «ΣΥΖΩΗ» που είναι Σύλλογος γονέων ατόμων με διαταραχές όρασης & πρόσθετες αναπηρίες και η αγάπη σας τον γέμισε!

Και το μεγάλο φινάλε! Η αποκορύφωση ήρθε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

Η αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ ξεχείλισε από τη χαρά, την αγωνία και την προσμονή των παιδιών αλλά και την υπερηφάνεια παππούδων, γιαγιάδων και θείων που ήρθαν μαζί με τους γονείς των ηθοποιών για τη μεγάλη ώρα της επιβράβευσης των καλλιτεχνών!!!

Στην τελετή με την οποία έκλεισε η τελευταία ημέρα των παραστάσεων, ο αγαπημένος stand up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Στέλιος Αμανατίδης, επί σκηνής, με τη βοήθεια αγαπημένων φίλων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων και του θεσμού των Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «ακτίς ονείρου», έδωσαν τα βραβεία στις θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν και τους ονομαστικούς επαίνους σε κάθε παιδί που πήρε μέρος.

Η φετινή τελετή λήξης ήταν αφιερωμένη στην αποδοχή του «ΑΛΛΟΥ», στη συνύπαρξη με το διαφορετικό, στην συνεργασία και την συνεκπαίδευση. Το τραγούδι και το video «Eίμαι παιδί διαφορετικό» μας έβαλε στο κλίμα και στη συνέχεια η Φαίη Ριζοπούλου, σπουδάστρια της Ανωτάτης Δραματικής σχολής «Αντρέας Βουτσινάς» μας θύμισε μεταξύ άλλων πως... η Φύση ξέρει και διδάσκει: χωρά το πολυτροπικό, το πολύμορφο, το ποικίλο και το πολυσχιδές και μ’ αυτό τον τρόπο, μη σας φαίνεται παράξενο, πετυχαίνει το αρμονικό.

Οι φίλοι που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή και επιβράβευσαν την τεράστια αυτή προσπάθεια των παιδιών ήταν:

 • Αλέξανδρος Κόπτσης, ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 • Χρήστος Μήτας, Εκπαιδευτικός, Περιφερειακός Σύμβουλος εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονία κ Απόστολου Τζιτζικώστα
 • Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Τσατσιάδης, εκπρόσωπος του Παναγιώτατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου
 • Ιωάννα Αρβανίτη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 1ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας
 • Διονύσης Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας
 • Ελισάβετ Τάρη, Δασκάλα, νομικός , συγγραφέας παιδικών βιβλίων
 • Ιωάννα Σεραφειμίδου, δημιουργός των portals "Πυγολαμπίδες" - "The Paper.Χορηγός επικοινωνίας της «ακτίς ονείρου»
 • Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Ηθοποιός, σκηνοθέτης ,φωτογάφος, εκπαιδευτικός στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Μέλος της κριτικής επιτροπής
 • Δημήτρης Μητσόπουλος, Πρόεδρος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» και του ΩΔΕΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • Αντώνης Μανδρίτης,πρώην γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη
 • Καζαντζίδης Νίκος, Φυσικός -εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρόεδρος του Συλλόγου ΣΥΖΩΗ .

Τα σχολεία/θεατρικές ομάδες που πήραν μέρος στους 19ους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες είναι:

 • 5ο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης» -Λεμεσός Κύπρου
 • Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» - Λάρνακα Κύπρου
 • 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης -Δήμος Ξάνθης
 • 1ο Ειδικό Σχολείο Ξάνθης-Δήμος Ξάνθης
 • 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας-Δήμος Αλμωπίας -Ν. Πέλλης
 • 3ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς-Δήμος Κιλκίς
 • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά-Δήμος Λαγκαδά
 • Δημοτικό Σχολείο Μεσημερίου- Δήμος Θερμαϊκού
 • Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σχολαρίου- Δήμος Θέρμης
 • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου - Δήμος Θέρμης
 • 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων «Γ. Σκεπάρνης»-Δήμος Αμπελοκήπων
 • 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού -Δήμος Ελευθερίου – Κορδελιού
 • 2ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης /Club of English Literature
 • 23ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
 • 41ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης
 • 100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
 • 101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – Σύλλογος Γονέων
 • 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς – Σύλλογος Γονέων
 • 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς
 • 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς –Σύλλογος Γονέων
 • 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς – Σύλλογος Γονέων
 • Σωματείο «ΣΥΝ»
 • Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

Σας ευχαριστούμε όλους. Ραντεβού στους 20ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες τον Μάιο του 2020!

Τα τμήματα Θεατρικής Αγωγής των Προτύπων στη «ακτίς ονείρου2019»

Μια μαγική χρονιά έφτασε στο τέλος της για τους μαθητές του Τμήματος Θεατρικής Αγωγής των Εκπαιδευτηρίων μας. Μια χρονιά πλαισιωμένη από τη λαχτάρα της έκφρασης και της δημιουργίας και φυσικά από τα χαμόγελα και τη χαρά των παιδιών μας.

Φέτος τα δυο θεατρικά τμήματα του Σχολείου μάς εκπροσώπησαν στον Πανελλήνιο Θεσμό των 19ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «ακτίς ονείρου» με δύο παραστάσεις σε διασκευή και διδασκαλία Δήμητρας Πανουργιά : «Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» από το τμήμα των μικρών (Α΄,Β & Γ΄τάξης) και «Ματίας ο πρώτος» από τους μαθητές του τμήματος των τάξεων Δ΄,Ε΄& ΣΤ΄.

Δυο παραστάσεις που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές γέλιου αλλά και περισυλλογής. Τα παιδιά των θεατρικών ομάδων σας εύχονται καλό καλοκαίρι και ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου!

Ακτίς ονείρου 2018... η λήξη, το αφιέρωμα στα παιδιά του πολέμου

Η αυλαία έπεσε, τα φώταέσβησαν, τα κουστούμια βγήκαν… αλλά η «ακτίς ονείρου» που επί έξι ημέρες φώτισε την ψυχή και το μυαλό μας... έμεινε να ζεσταίνει τις ζωές μας!!!

Η αυλαία έπεσε και η μεγάλη, νεανική, χαρούμενη παρέα των 18ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «ακτίς ονείρου» μας αποχαιρέτησε την Κυριακή 3Ιουνίου με μια μεγάλη γιορτή.

Μια γιορτή για το Θέατρο, την ελπίδα, το όραμα, το όνειρο, τη χαρά, το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Μια γιορτή, ένας θεσμός, που κράτησε έξι ολόκληρες ημέρες, από τις 29 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου και που διοργάνωσαν για 18η συνεχή χρονιά τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με την άδεια και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν 35 παιδικές θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα.

813 μικροί ηθοποιοί από τις 35 παραστάσεις που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλοι παιδιά δημοτικού, από την Ξάνθη, τη Χαλκιδική, την Ημαθία, την Πέλλα, από όλο το νομό Θεσσαλονίκης και από ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τον Λαγκαδά και τον άγιο Αντώνιο ως την Καλαμαριά, τους Αμπελόκηπους, το Κορδελιό, την Ευκαρπία και την Πολίχνη, ανέβηκαν στη σκηνή του Ολυμπιακού Μουσείου και του «Ολύμπιον», έγιναν για λίγο πρωταγωνιστές και μας παρουσίασαν τη δική τους οπτική, τον κόπ και το όραμά τους, τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, τον αυθορμητισμό και την απλότητα, την αλήθεια της παιδικής ψυχής και μας γέμισαν αισιοδοξία και χαμόγελα.

Σε μια ατμόσφαιρα χαράς, συνεργασίας, ευγενούς άμιλλας και καλλιτεχνικών αναζητήσεων, με το θερμό χειροκρότημα της οικογένειας, φίλων, μαθητών από τα σχολεία τους και από άλλες ομάδες, έδωσαν τις παραστάσεις τους με υποδειγματικό τρόπο, με καλλιτεχνική αρτιότητα και υποκριτικές ικανότητες υψηλών απαιτήσεων.

Η φρέσκια ματιά τους έδωσε νέα πνοή σε κλασσικά έργα. Χιλιοειπωμένα στους αιώνες λόγια ακούστηκαν καινούρια. Πειραματίστηκαν, αναβίωσαν την παράδοση, ζωντάνεψαν σύγχρονα αγαπημένα έργα και γοήτευσαν με τις ερμηνείες, που απέπνεαν αθωότητα και αλήθεια, φρεσκάδα και δυναμισμό.

Τα εντυπωσιακά κοστούμια - δουλειά των παιδιών, των δασκάλων και πολλές φορές και των γονιών - μας μετέφεραν στο όνειρό τους, στον κόσμο της αθωότητας και της χαράς. Τα σκηνικά στις περισσότερες παραστάσεις, αν και λιτά, αναδείκνυαν το κείμενο και την προσπάθεια των παιδιών Η συνέπεια, η υπομονή και η ευσυνειδησία τους, το πάθος και το κέφι τους μας παραδειγμάτισαν…

Και το μεγάλο φινάλε! Η αποκορύφωση ήρθε την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Η αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ ξεχείλισε από τη χαρά, την αγωνία και την προσμονή των παιδιών αλλά και την υπερηφάνεια παππούδων, γιαγιάδων και θείων που ήρθαν μαζί με τους γονείς των ηθοποιών για τη μεγάλη ώρα της επιβράβευσης των καλλιτεχνών!!!

Όμως... η φετινή τελετή λήξης-με πρόταση, προτροπή, απαίτηση των παιδιών-ήταν αφιερωμένη στα "παιδιά του πολέμου". Τα τύμπανα, τύμπανα πολέμου άνοιξαν το αφιέρωμα που συνεχίστηκε με το μοναδικό ποίημα του Ναζίμ Χικμετ «Το κορίτσι της Χιροσίμα», σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου, από την Ελπίδα, συνεχίστηκε με ένα αφιέρωμα στην Ειρήνη από το Σύλλογο Συνδρόμου DOWN και ένα χορόδραμα από τη θεατρική ομάδα του 100ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης για να κορυφωθεί με την ανάγνωση του ψηφίσματος που συνέταξαν οι μικροί ηθο-ποιοί και διάβασε ο αγαπημένος ηθοποιός Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Ένα κείμενο που έκανε πολλούς να δακρύσουν, όλους όμως να προβληματιστούν… γιατί μόνο αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα. (ολόκληρο το ψήφισμα στο τέλος του κειμένου).

Στην τελετή βράβευσης με την οποία έκλεισε η τελευταία ημέρα των παραστάσεων, ο αγαπημένος Σίλας Σεραφείμ ηθοποιός, stand up comedian και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της συνάντησης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Στέλιος Αμανατίδης, επί σκηνής, με τη βοήθεια αγαπημένων φίλων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων και του θεσμού των Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «ακτίς ονείρου», έδωσαν τα βραβεία στις 35 θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν και τους ονομαστικούς επαίνους σε κάθε παιδί που πήρε μέρος.

Οι φίλοι που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή και επιβράβευσαν την τεράστια αυτή προσπάθεια των παιδιών ήταν:

 • Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, νομικός, για 5η συνεχόμενη θητεία Δήμαρχος Πανοράματος-Χορτιάτη –Πυλαίας
 • Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος- δήμαρχος Ξάνθης και εκπαιδευτικός, διευθυντής σχολείου
 • Καλυψώ Γούλα δικηγόρος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Θεσσαλονίκης, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής
 • Ιωσήφ Αράπογλου αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παύλου Μελά
 • Διονύσης Διαμαντόπουλος - Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ημαθίας. Δάσκαλος-θεολόγος-συγγραφέας
 • Μαρία Αναγνωστοπούλου Σχολική Σύμβουλος 8ης περιφέρειας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. –συγγραφέας βιβλίων για την εκπαίδευση
 • Γιώργος Παπαγεωργίου - Σχολικός Σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ημαθίας
 • Ελισσάβετ Τάρη- Σχολική Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Πέλλας Δασκάλα -Δικηγόρος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση-συγγραφέας παιδικών βιβλίων
 • Γιώτα Φώτου δασκάλα, σχολική σύμβουλος συγγραφέας με 6 μυθιστορήματά για ενηλίκους, καθώς και βραβευμένη συγγραφέας 13 βιβλίων για παιδιά
 • Δημοσθένης Τολίδης -ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών Κοσμοράδιο και Plus Radio και πιστός χορηγός μας
 • Σύνθια Σιάπικα Δημοσιογράφος, απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως παρουσιάστρια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και πολιτευτής
 • Ελένη Aναγνωστοπούλου, ελεύθερη επαγγελματίας συνιδρύτρια της ομάδας LIFE IS LIFE Μαρία Χούπη- Γραμματέας Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος συνοδοιπόροι 15 χρόνια στην ακτίς ονείρου
 • Στέργιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού
 • Δήμητρα Πανουργιά και Μάριος Πετρουλιός – η συνέχεια…. Μαθητές –ηθοποιοί στην σκηνή της ακτίς ονείρου και τώρα θεατρολόγοι με τις δικές τους ομάδες

Βραβεία, έπαινοι, μετάλλια μένουν σε προθήκες και ράφια, υλοποίηση της ανάμνησης, όμως η χαρά της συμμετοχής, της έκφρασης και της δημιουργίας που είναι το μεγαλύτερο βραβείο το οποίο κέρδισαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις παραστάσεις μένουν άσβεστα να φωτίζουν τις ψυχές μας, να ζεσταίνουν τις ζωές μας !!!Στο τέλος δώσαμε όλοι ραντεβού για του χρόνου στους 19ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες!!

Τα βραβεία που πήραν οι θεατρικές ομάδες

(Οι ομάδες αναφέρονται με τη σειρά του προγράμματος των παραστάσεων)

 • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά- ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 • 6/Θεσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου- ΠΟΝΤΙΚΟΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑΤΑ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
 • 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης -ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΜΥΤΕΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
 • 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης - Δ1 και Δ2 -ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΦΛΙΝΟΥ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
 • 21o και 109o Συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία-ΤΥΜΠΑΝΟ ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΟΥΦΕΤΑ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
 • 2ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ΤΕΠΑΕ Α.Π.Θ.- ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
 • Παιδικός Σταθμός ΑΡΓΩ και Νηπιαγωγείο Μέριμνας Ποντίων Κυρίων- ΟΔΥΣΣΕΙΑ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
 • Nηπιαγωγείο ΧΑΝΘ –CATS- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 • 100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων -) ΑΝΑ-ΘΕΩΡΗΣΗ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
 • 100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης-ΕΛΕΝΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
 • 101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης-ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΡΟ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • 101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης –ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
 • Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης (τμήμα Θεατρικής Αγωγής Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης) -ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 • 43o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης- ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 • Θεατρική ομάδα Συν-ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
 • 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (μαθητές του ολοήμερου)- ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΝ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
 • 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης -ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 • 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων -ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
 • 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου – Κορδελιού-ΟΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΕΛΑΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 • 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου – Κορδελιού- ΠΟΥ ΄ΣΑΙ ΚΑΗΜΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
 • 25ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης -Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς-ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ
 • Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης (τμήμα Θεατρικής Αγωγής Δ΄, Ε΄ και ΣΤ‘ τάξης)- ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΞΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
 • 77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης-ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡOΥ
 • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας-SAVE THE WOLF- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
 • 26ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης-ΟΡΝΙΘΕΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
 • Δημοτικό Σχολείο Νέου Μαρμαρά Ν. Χαλκιδικής- ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΦΤΕΡΑ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 • 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης- ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
 • Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων - Δασκίου – Σφηκιάς Ν. Ημαθίας ΝΑ ΖΗ ΤΟ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δημοτικό Σχολείο Παραλίμνης Ν. Πέλλας-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΟΣΤΑΓΟΝΕΣ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
 • 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας- Η ΨΗΛΗ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΗ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
 • Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ν. Ημαθίας-ERASMUSΗ+ - ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 • Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος-ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Εμείς, οι 813 μικροί μαθητές που συμμετέχουμε στους 18ους Θεατρικούς Mαθητικούς Aγώνες «ακτίς ονείρου 2018», λυπημένοι, απογοητευμένοι και προβληματισμένοι, αλλά και θυμωμένοι από τις δικαιολογίες που λένε οι μεγάλοι για τις αιτίες του πολέμου λέμε πως:

Όταν σε δυο μάτια παιδικά διακρίνεις την απόγνωση και τον βουβό πόνο του χαμού, του ολέθρου και του θανάτου, αυτό είναι ο πόλεμος.

Όταν σε μια αθώα παιδική ψυχή μένουν ανεπούλωτα τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, όταν δυο παιδικά ποδαράκια γονατίζουν απελπισμένα μέσα στα ερείπια, ανάμεσα στα νεκρά μέλη της οικογένειάς του, κρατώντας σφιχτά το χέρι της ασάλευτης μητέρας του, αυτό είναι ο πόλεμος.

Όταν χάνουν το σπίτι τους, το λιγοστό φαγητό τους, τους φίλους τους, το σχολείο τους, την αθωότητά τους, αυτό είναι ο πόλεμος.

Όταν παιδικά κορμιά ντύνονται πρόσωπα ενήλικα, ακρωτηριασμένα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, αυτό είναι πόλεμος.

Σήμερα , πάνω 87 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 7 ετών πέρασαν και περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες, σχοινοβατώντας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ανάμεσα στην αγκαλιά και την απώλεια. Χωρίς δικαιώματα στην οικογενειακή ενότητα, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ίδια τη ζωή.

Κρατώντας όλα αυτά τα παιδιά απ’ τα πληγωμένα χεράκια τους, θέλουμε να φωνάξουμε με μια φωνή:

ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΝ.

ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ,

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΑΒΩΜΕΝΟ, ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΠΛΗΓΕΣ.

ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ … ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΠ΄ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ …

ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ, ΓΙΑ ΕΜΑΣ … ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ …

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ …

ΜΗ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ … ΔΕΝ ΕΙΔΑ …

ΓΙΑΤΙ … ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ...

Ψήφισμα από τα παιδιά για "τα παιδιά του πολέμου’’

Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες «ακτίς ονείρου 2019»

Για δέκατη ένατη συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήριά μας διοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου 2019» από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2019 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων που μπορεί να δώσει πληρέστερα και ταχύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας ή και να γίνει η βάση ενός σύγχρονου προβληματισμού και δρόμος ουσιαστικής ανακάλυψης.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα, την αίτηση συμμετοχής, την πρόσκληση και την αφίσα

Στόχοι

 • Η παρουσίαση των διδακτικών προτάσεων, των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, των πρωτοβουλιών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής.
 • Η ενθάρρυνση της ευγενούς άμιλλας και η ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης για μια νέα γενιά με οράματα και δυναμική εξέλιξης σ’ έναν κόσμο υψηλών απαιτήσεων, αφού ο ανταγωνισμός απαιτεί ανθρώπους με πολυδιάστατες γνώσεις και ικανότητες.
 • Η επιβράβευση τέτοιων προσπαθειών που φέρνουν κοντά μαθητές από διάφορες περιοχές και βιώνουν τόσο τη χαρά της δημιουργίας αλλά και την επικοινωνία με μορφή ανταλλαγής πολιτιστικών αξιών στο επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας.
 • Η στήριξη φιλανθρωπικών αξιών, αφού το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται από τις προαιρετικές εισφορές στον «κουμπαρά του παιδιού» δίδεται σε φορείς και ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά.(Χαμόγελο του παιδιού, Παιδικό χωριό S.O.S, ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ΟΔΗΠΑ, Φλόγα, Ελπίδα, κ.ά.)

Δικαίωμα συμμετοχής

Στη θεατρική συνάντηση μπορούν να συμμετέχουν:

 • Θεατρικές ομάδες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.
 • Παιδικές θεατρικές ομάδες δημοτικές ή ιδιωτικές.
 • Τάξεις σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εφαρμόζουν τον 3ο άξονα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών Θεάτρου και χρησιμοποιούν τη θεατρική αγωγή ως εργαλείο διδακτικής προσέγγισης με τη δραματοποίηση θεμάτων από τα σχολικά βιβλία.
 • Παιδικά θεατρικά εργαστήρια που θα παρουσιάσουν πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού ή ελεύθερο happening.

Τόπος και Χρόνος Διεξαγωγής

Οι θεατρικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2019.

Κριτική επιτροπή - Βραβεία

Τις θεατρικές παραστάσεις θα παρακολουθήσει ειδική κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από κριτικό θεάτρου, θεατρολόγους, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, η οποία θα αξιολογήσει και θα κρίνει τα έργα. Στην τελετή λήξης η επιτροπή θα βραβεύσει συντελεστές και θεατρικά σχήματα δίδοντας επαίνους και βραβεία:

 • Επιτροπής
 • Κοινού
 • Θεατρικής προπαιδείας
 • Πρωτότυπης προσέγγισης θεατρικού δρώμενου
 • Καλύτερης παρουσίασης
 • Καλύτερου συνόλου
 • Θεατρικής αγωγής
 • Εκπαιδευτικής προσέγγισης
 • Θεατρικής ερμηνείας

Τελετή λήξης

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, τελευταία ημέρα της συνάντησης κατά την οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι.

Υποχρεώσεις διοργανωτή

 • Παροχή της αίθουσας θεάτρου
 • Παροχή φωτιστή – ηχολήπτη
 • Υποδοχή θεατρικών ομάδων
 • Κατάρτιση κριτικής επιτροπής
 • Έκδοση αφίσας – προγράμματος-flyer
 • Τελετή έναρξης
 • Τελετή λήξης
 • Άλλα έξοδα διοργάνωσης της συνάντησης όπως υποδοχή, ταξιθεσία, βραβεία και κριτική επιτροπή, έξοδα προβολής ( Σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε.)

Υποχρεώσεις σχολείου/ομάδας που συμμετέχει

Κάθε σχολείο/ομάδα που συμμετέχει:

 • Αναλαμβάνει τη μεταφορά σκηνικών και μαθητών στον χώρο του θεάτρου.
 • Αναλαμβάνει τον τρόπο διεξαγωγής της παράστασής του σε σχέση με τον ήχο, φωτισμό κ.λ.π. .
 • Είναι υπεύθυνο για τη γνωστοποίηση της θεατρικής συνάντησης σε μαθητές και γονείς του σχολείου.
 • Είναι υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης και καθαριότητας και την αποφυγή ζημιών κατά τη χρήση της αίθουσας.
Όσα σχολεία/ομάδες/εργαστήρια επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.


Πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει έναν αγώνα ευγενούς άμιλλας συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην καλλιτεχνική και δημιουργική πρόοδο της μαθητικής κοινότητας.
Επιβάλλεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να στηριχθεί η οικοδόμηση μορφωτικών και επικοινωνιακών προτύπων σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία, προτύπων ικανών που θα αποτελέσουν στυλοβάτη μιας πραγματικά εμπνευσμένης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία μας.

Πληροφορίες – Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σχολείο μας:
Τηλ.: 2310 300-002, Fax.: 2310 300-440, E-mail: info@protypa.gr.

~ Το πρόγραμμα των παραστάσεων ~

Τρίτη 28/5/2019

16.45 --- 41ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης
«Ματίας ο Πρώτος » της Άλκης Ζέη
Προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Γενοβέφα Κτενίδου

18.15---- 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού
«Η Λίμνη των Κύκνων»
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αναστασία Θυμιοπούλου

18.45---6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού
«Οι Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αναστασία Θυμιοπούλου

19.30----11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς – Σύλλογος Γονέων
«Στο μυαλό του Πάρη» της Lindsay Price
Μετάφραση-Διασκευή –Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαγιαννάκη-Μαρία Σαραφίδου

Τετάρτη 29/5/19

16.30---101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – Σύλλογος Γονέων
«Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας» του Ευγένιου Τριβιζά
Διασκευή -Σκηνοθεσία: Μόνικα Αϊβάζογλου

17.15---23ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
«Η επιστροφή των παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά
Διασκευή : Kατερίνα Ηλιάδου-Πολυξένη Φωτζιτζή
Σκηνοθεσία: Μόνικα Αϊβάζογλου

18.15--- Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου – «Τα Καστοράκια»
«Τα δoντάκια μου προσέχω μια ζωή για να τα έχω» της Μαρίας Ιορδανίδου
Διασκευή: Μαρία Ιορδανίδου
Σκηνοθεσία: Ελένη Χριστουδούλου

18.45---17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς –Σύλλογος Γονέων
«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» της Μαρίας Γουλή
Προσαρμογή- Σκηνοθεσία: Αθηνά Ευσταθίου

19.45---17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς – Σύλλογος Γονέων
«Περπατώ εις το δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ευσταθίου

Πέμπτη 30/5/19

17.00--- Δημοτικό Σχολείο Μεσημερίου
«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄έναν γλάρο να πετάει» του Sepulveda Luis
Διασκευή: Νικόλαος Βαζάκας
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Παπαδοπούλου

17.45---8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων «Γ. Σκεπάρνης»
«Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη – Ιππείς»
Διασκευή-Κείμενα: Tάσος Αποστολίδης
Θεατρική Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιάννης Πουταχίδης

18.30---Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σχολαρίου
«Ο Μάγειρας του μαγεμένου τσίρκου» του Ευγένιου Τριβιζά
Διασκευή: Βιργινία Χονδρογεώργη
Σκηνοθεσία: Βιργινία Χονδρογεώργη-Κώστας Χατζηκώστας

19.10---Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης (Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ τάξη )
«Ματίας ο Πρώτος» του Janusz Korczak
Μετάφραση : Άλκη Ζέη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Δήμητρα Πανουργιά

Παρασκευή 31/5/19

18.00---3ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά
«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Δόμνα Παντσάκη

18.45--- Σωματείο «ΣΥΝ»
«Δώδεκα ήρωες σε τρία παραμύθια» λαϊκά παραμύθια
Σκηνοθεσία: Χαρίκλεια Μαρή-Βαγγέλης Μάγειρος

19.30---100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
«Οι Θεοί στην Σαλονίκιλαντ» του Βασίλη Αναστασιάδη
Διασκευή -Σκηνοθεσία: Νικόλαος Ορφανουδάκης

Σάββατο 1/6/19

17.00----2ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης /Club of English Literature
«Romeo and Juliet» (παρωδία)
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Στυλιανή Παθιάκη

18.00---13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς
«Οι τέσσερις εποχές»
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Άννα Παπαζάκα

18.45---Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης (Α΄-Β΄-Γ΄ τάξη)
«Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» βασισμένο σε βιβλίο του Χρίστου Μπουλώτη
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δήμητρα Πανουργιά

Κυριακή 2/6/19 -ΟΛΥΜΠΙΟΝ

15.40-----1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας
«Το Βασίλειο των Δικαιωμάτων» του Χρήστου Σάββα
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μπλάγκου-Κωνσταντίνος Καγλάτης

16.30------3ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
«Η τσάντα και το τσαντάκι» του Δημήτρη Ψαθά
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ιωαννίδης

16.45-----5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης
1ο Ειδικό Σχολείο Ξάνθης

«Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry
Μετάφραση- Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Λησιόβα
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράικος

17.50----Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» - Λάρνακα Κύπρου
5ο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης» -Λεμεσός Κύπρου

«Ο Σπανός και οι σαράντα δράκοι» παραδοσιακό κυπριακό παραμύθι
Συντελεστές: Γιώργος Λεοντίου, Σωκράτης Πουλλής, Γιώτα Παπασταύρου, Αθηνά Γεωργίου, Χριστίνα Χριστοδούλου, Μιχάλης Παναγιώτου

19.00 Τελετή Λήξης-Απονομή Βραβείων