Ακτίς Ονείρου

Ακτίς Ονείρου

Ας αφήσουμε μια αχτίδα ονείρου να φωτίσει τις ψυχές μας! Ο θεσμός του Σχολείου μας από το 1995

 Ο ΘΕΣΜΟΣ

Το Σχολείο μας από το 1995 ξεκίνησε ως πρωτοπόρο τη δημιουργία θεατρικού τμήματος με παραγωγή έως και 5 θεατρικών έργων το έτος. Επί σειρά ετών και με βοηθούς το πλούσιο έμψυχο υλικό του, μαθητές και εμψυχωτές, θεατρολόγους, μουσικούς, σκηνοθέτες και χορογράφους, η δυναμική του παρουσία μας ώθησε να οργανώσουν ένα φεστιβάλ.

Τα τελευταία 21 χρόνια με πολλή αγάπη για το παιδί και την τέχνη του θεάτρου η θεατρική συνάντηση «Ακτίς Ονείρου» αγκαλιάζει δημόσια και ιδιωτικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δίνοντας βήμα στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργίες θεατρικών ομάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γρήγορα είχε τεράστια απήχηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας, που πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Η «ακτίς ονείρου» συνεχίζει εδώ και είκοσι χρόνια να φωτίζει τις ψυχές όλων μας.

Για εικοστή δεύτερη χρονιά τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου 2024» από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων και να δώσει πληρέστερα και ταχύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας ή και να γίνει η βάση ενός σύγχρονου προβληματισμού και δρόμος ουσιαστικής ανακάλυψης.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Στηριζόμενοι στα χαμόγελα ικανοποίησης που βλέπουμε στα παιδικά πρόσωπα αλλά και στις δυνατές φιλίες που αναπτύχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουμε δυναμικά, επειδή πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια διδασκόντων και διδασκομένων που μπορεί να δώσει πληρέστερα και ταχύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας ή και να γίνει η βάση ενός σύγχρονου προβληματισμού και δρόμος ουσιαστικής ανακάλυψης.

ΣΤΟΧΟΙ

 •  Η παρουσίαση των διδακτικών προτάσεων, των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, των πρωτοβουλιών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής.
 • Η διαμόρφωση και η παρουσίαση ενός σύγχρονου και καινοτόμου «πολιτιστικού αποτυπώματος» που αναδεικνύει κλασικές αξίες μέσω της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας των μαθητών/τριών, της αλληλεπίδρασης, της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης, της διαφορετικής έκφρασης και της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης.
 • Η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα καίριας σημασίας (βιωσιμότητα, αειφορία κ.λπ.), για απόκτηση «δεξιοτήτων ζωής» όπως η πολιτισμική και κοινωνική επίγνωση, η καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης και κοινωνικότητας, η συνεργασία, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη και η αποδοχή.
 • Η ενθάρρυνση της ευγενούς άμιλλας και η ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης για μια νέα γενιά με οράματα και δυναμική εξέλιξης σ’ έναν κόσμο υψηλών απαιτήσεων, αφού ο ανταγωνισμός απαιτεί ανθρώπους με πολυδιάστατες γνώσεις και ικανότητες.
 • Η επιβράβευση τέτοιων προσπαθειών που φέρνουν κοντά μαθητές από διάφορες περιοχές και βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας αλλά και την επικοινωνία με μορφή ανταλλαγής πολιτιστικών αξιών στο επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας.
 • Η στήριξη φιλανθρωπικών αξιών, αφού το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται από τις προαιρετικές εισφορές στον «κουμπαρά του παιδιού» δίδεται σε φορείς και ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά.(Χαμόγελο του παιδιού, Παιδικό χωριό S.O.S, ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ΟΔΗΠΑ, Φλόγα, Ελπίδα, κ.ά.).

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στη θεατρική συνάντηση μπορούν να συμμετέχουν:

 • Θεατρικές ομάδες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.
 • Παιδικές θεατρικές ομάδες, δημοτικές ή ιδιωτικές.
 • Τάξεις σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν τη θεατρική αγωγή ως εργαλείο διδακτικής προσέγγισης με τη δραματοποίηση θεμάτων από τα σχολικά βιβλία.
 • Παιδικά θεατρικά εργαστήρια που θα παρουσιάσουν πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού ή ελεύθερο happening.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΒΡΑΒΕΙΑ

Τις θεατρικές παραστάσεις θα αξιολογήσει ειδική κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου και εκπαιδευτικούς. Στην τελετή λήξης η επιτροπή θα βραβεύσει συντελεστές και θεατρικά σχήματα δίδοντας επαίνους και βραβεία:

 • Επιτροπής
 • Κοινού
 • Θεατρικής προπαιδείας
 • Πρωτότυπης προσέγγισης θεατρικού δρώμενου
 • Καλύτερης παρουσίασης
 • Καλύτερου συνόλου
 • Θεατρικής αγωγής
 • Εκπαιδευτικής προσέγγισης
 • Θεατρικής ερμηνείας

Διαδικασία αξιολόγησης των παραστάσεων

Σημειώνεται ότι οι θεατρικοί μαθητικοί αγώνες «ακτίς ονείρου» δεν έχουν αυστηρά διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη της άμιλλας, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, αλλά και στην ανάταση του ηθικού των μαθητών. Για τον λόγο αυτό όλες οι ομάδες αποχωρούν από την τελετή λήξης με βραβείο ή έπαινο.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Θέλοντας να διασφαλίσουμε τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης δεσμεύονται ότι ουδέποτε θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σε οποιονδήποτε άλλον ιδιώτη, ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα τα ζητήσει, παρά μόνο με τη συναίνεση των γονέων – κηδεμόνων των παιδιών. Στη δε περίπτωση δημοσιοποίησης της εκάστοτε παράστασης σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο είναι απαραίτητη η υπεύθυνη δήλωση από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών/τριών.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, τελευταία ημέρα της συνάντησης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα βραβεία και oι έπαινοι.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ

 • Παροχή της αίθουσας θεάτρου
 • Παροχή φωτιστή – ηχολήπτη
 • Υποδοχή θεατρικών ομάδων
 • Κατάρτιση κριτικής επιτροπής
 • Έκδοση αφίσας - προγράμματος - flyer
 • Τελετή έναρξης
 • Τελετή λήξης
 • Άλλα έξοδα διοργάνωσης της συνάντησης, όπως υποδοχή, ταξιθεσία, βραβεία και κριτική επιτροπή, έξοδα προβολής (σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ

Κάθε σχολείο/ομάδα που συμμετέχει:

 • Αναλαμβάνει τη μεταφορά μαθητών και σκηνικών στον χώρο του θεάτρου.
 • Αναλαμβάνει τον τρόπο διεξαγωγής της παράστασης που παρουσιάζει σε σχέση με τον ήχο, φωτισμό κ.λπ. .
 • Είναι υπεύθυνο/η για τη γνωστοποίηση της θεατρικής συνάντησης σε μαθητές και γονείς του σχολείου/ομάδας.
 • Είναι υπεύθυνο/η για την τήρηση της τάξης και καθαριότητας, καθώς και την αποφυγή ζημιών κατά τη χρήση της αίθουσας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσα σχολεία/ομάδες/εργαστήρια επιθυμούν να συμμετάσχουν στους θεατρικούς μαθητικούς αγώνες «ακτίς ονείρου» θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα αίτησης συμμετοχής και να την αποστείλουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Fax: 2310 300-440 ή στο E-mail aktisoneirou@protypa.gr.

Για να βρείτε την αίτηση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή των ομάδων απαιτείται η γραπτή σύμφωνη γνώμη των γονέων/ κηδεμόνων των μαθητών.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια διοργάνωση θα σταθεί αρωγός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θα προάγει την ευγενή άμιλλα συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην καλλιτεχνική και δημιουργική πρόοδο της μαθητικής κοινότητας.

Επιβάλλεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να στηριχθεί η οικοδόμηση μορφωτικών και επικοινωνιακών προτύπων σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, για να αποτελέσουν στυλοβάτη μιας πραγματικά εμπνευσμένης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σχολείο μας:

Τηλ.: 2310 300-002, Fax.: 2310 300-440, E-mail: aktisoneirou@protypa.gr.