Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας

Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας

Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας

31 Ιουλίου 2020 2020

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια καμαρώνουμε για το νέο μας σχολείο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα, το οποίο κατασκευάστηκε σε όμορο οικόπεδο δίπλα στο δάσος, ενώ η Α΄ φάση του ολοκληρώθηκε φέτος.

Γενική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η πρόθεση για τη δημιουργία ενός σχολείου ενταγμένου στο φυσικό περιβάλλον και στο ανάγλυφο του εδάφους, ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης με ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κατασκευή του κτηρίου ακολουθεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που αφορούν τους χώρους εκπαίδευσης καθώς και τις προϋποθέσεις ως προς την άρτια λειτουργία του, το φωτισμό, αερισμό, την πυρασφάλεια και την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η μορφολογία του κτηρίου ακολουθεί τη σύγχρονη αισθητική και την καθαρή γεωμετρία, με όψεις που χαρακτηρίζονται από μεγάλα ανοίγματα ώστε να φέρνουν άπλετο φωτισμό και φυσικό αερισμό στους εσωτερικούς χώρους. Οι αίθουσες διδασκαλίας στρέφονται προς τη θέα και έχουν νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Οι αύλειοι χώροι είναι ενιαίοι αλλά με ήπιες κλιμακώσεις ώστε να ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Τμήματα των ανοικτών εξωστών φυτεύονται με χαμηλά φυτά ώστε να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη ένταξη στο περιβάλλον.

Το κτήριο, στην παρούσα φάση, περιλαμβάνει 9 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφειακούς χώρους, χώρους υγιεινής και βοηθητικούς χώρους αποθήκευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η Β’ φάση περιλαμβάνει επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο 250 θέσεων, τραπεζαρία, κουζίνα, βιβλιοθήκη και υπαίθριους αθλητικούς χώρους.

Ειδικότερα, στο κτήριο έχουν γίνει οι ακόλουθες επιλογές:

Ψύξη – Θέρμανση του κτηρίου με συστήματα της DAIKIN (VRV και αντλίες θερμότητας) που χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενέργειας τη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος. Tα συστήματα VRV και οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, καθώς είναι συστήματα που πετυχαίνουν ιδιαίτερα υψηλούς εποχιακούς βαθμούς απόδοσης. (Ενδεικτικά: Εποχιακός Βαθμός απόδοσης Ψύξης ESEER Automatic 7.53 - Εποχιακός Βαθμός απόδοσης Θέρμανσης SCOP 3.5)

Τα συστήματα VRV 4ης γενιάς εφαρμόζουν αποκλειστικά την Τεχνολογία μεταβλητής θερμοκρασίας ψυκτικού μέσου (Variable Refrigerant Temperature) που προσαρμόζει το σύστημα αυτόματα στις ξεχωριστές κλιματικές απαιτήσεις του κτηρίου για μεγαλύτερη απόδοση. Η εποχιακή απόδοση του συστήματος με την τεχνολογία VRT αυξάνεται έως και 28%

❀ Οι αντλίες θερμότητας altherma DAIKIN εφαρμόζουν αυτόματο σύστημα αντιστάθμισης, ώστε η θερμοκρασία του παραγόμενου νερού για τη θέρμανση των χώρων να προσαρμόζεται σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία. Σε συνδυασμό με το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης που εφαρμόστηκε στις αίθουσες διδασκαλίας του κτηρίου έχουμε ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας χωρίς αιώρηση σκόνης και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

❀ Η ύπαρξη θερμοστάτη σε κάθε χώρο (ενδοδαπέδια θέρμανση και κλιματισμός) βελτιστοποιούν τις συνθήκες άνεσης και μεγιστοποιούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπροσθέτως, οι θερμοστάτες κάθε χώρου για το σύστημα θέρμανσης συνδυάζονται με ηλεκτροθερμικούς κινητήρες στους συλλέκτες των κυκλωμάτων της ενδοδαπέδιας. Στα θερμαντικά σώματα των κοινόχρηστων χώρων (γραφεία - W.C.) έχουν τοποθετηθεί θερμοστατικές κεφαλές.

❀ Ο εξαερισμός – ανανέωση αέρα στο κτήριο γίνεται με εναλλάκτες αερισμού VAM της DAIKIN. Οι εναλλάκτες αερισμού ανακτούν σε ποσοστό από 75% έως 95% την ενέργεια του απορριπτόμενου αέρα των χώρων (ο οποίος είναι κρύος ή ζεστός ανάλογα με το αν λειτουργεί η θέρμανση ή η ψύξη) και την προσδίδουν στον αέρα που εισάγεται στον χώρο (προκλιματισμός)

Κεντρικό σύστημα ελέγχου των συστημάτων Ψύξης - Θέρμανσης εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του κτηρίου σε όλες τις εποχές του χρόνου ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη ενέργειας.

❀ Η παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης στο κτήριο γίνεται από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (Αντλία Θερμότητας DAIKIN altherma) με βέλτιστο βαθμό απόδοσης.

❀ Τα συστήματα Ψύξης Θέρμανσης του κτηρίου δεν έχουν εκτεθειμένα κινητά στοιχεία, δεν διαθέτουν αιχμηρές γωνίες και στις επιφάνειες τους δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.

❀ Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ μηδενίζει το ενεργειακό αποτύπωμα του κτηρίου , αφού παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όση είναι και η απαιτούμενη ενέργεια λειτουργίας του.

❀ Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται και καταλήγουν σε ένα κυκλικό σύστημα αξιοποίησης του βρόχινου νερού που χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών και άλλες δραστηριότητες.

❀ Στα wc ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη κατανάλωση νερού. Τα είδη υγιεινής δεν έχουν ενσωματωμένο καζανάκι λειτουργώντας με σύστημα καταιονισμού, ενώ οι βρύσες (μπαταρίες) λειτουργούν με φωτοκύτταρο, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του υδάτινου αποτυπώματος του κτηρίου. Επίσης, υπάρχει αυτόματος στεγνωτήρας χεριών και μηχάνημα ελεγχόμενης ρίψης σαπουνιού.

❀ Η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου του φωτισμού μέσω ανιχνευτών κίνησης και αισθητήρων φωτισμού, οι οποίοι προσαρμόζουν την ένταση του τεχνητού φωτισμού ανάλογα με το επίπεδο του φυσικού φωτισμού, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ποσών της απαιτούμενης ενέργειας για το κτήριο ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

❀ Ο ανελκυστήρας είναι τύπου inverter με ρυθμιστή στροφών και μπορεί να επιταχυνθεί χρησιμοποιώντας την απαραίτητη ισχύ, χωρίς τις αντίστοιχες ενεργειακές απώλειες των συμβατικών ανελκυστήρων. Ως αποτέλεσμα, ελαττώνεται σημαντικά η απαιτούμενη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

❀ Ο προσανατολισμός των αιθουσών διδασκαλίας είναι νοτιοδυτικός, που αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή όσον αφορά στην εξοικονόμηση πόρων ενέργειας, τόσο για τον φωτισμό όσο και για τη θέρμανση ή την ψύξη, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα του κτηρίου.

❀ Η θερμοπρόσοψη τοποθετείται εξωτερικά, γεγονός που την κάνει πιο αποτελεσματική και συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, εξαλείφοντας τις θερμογέφυρες στα σημεία επαφής των δοκών και των υποστυλωμάτων με την τοιχοποιία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, μιας και η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

❀ Η τοποθέτηση θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων χαμηλής ανακλαστικότητας οδηγεί στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσοστών ενέργειας και προστατεύει το κτήριο από διαρροές θερμότητας.

❀ Το φυτεμένο δώμα βελτιώνει τη θερμοχωρητικότητα και κατά συνέπεια τη θερμομόνωση του κτηρίου. Επίσης, μειώνει τις ενεργειακές απώλειες, τις θερμικές ανταλλαγές και παράλληλα εξομαλύνει τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος και της επίδρασής του στο εσωτερικό του κτηρίου, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση του μικροκλίματος και εξοικονομώντας ενεργειακούς πόρους.

Επίσης το κτήριο πληροί όλες τις προδιαγραφές άνεσης και ασφάλειας για την ηρεμία, άνεση και καλύτερη απόδοση μαθητών και εκπαιδευτικών με:

Ηχοαποροφητικές πόρτες και ηχομονωτικούς τοίχους που μειώνουν την ηχορύπανση.

Ακουστικές γυψοσανίδες για τη βελτίωση της ακουστικής των αιθουσών.

Αντικραδασμικά δάπεδα ακόμα και στο κλιμακοστάσιο που συμβάλλουν στην ασφάλεια των παιδιών από ενδεχόμενες πτώσεις.

Στρογγυλεμένες γωνίες σε όλα τα υλικά (πόρτες, παράθυρα, τοίχους, μάρμαρα κλπ)

Μεγάλα ανοίγματα στα κουφώματα για καλύτερο φωτισμό και θέα στο δάσος από όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Κεντρική μικροφωνική εγκατάσταση με ηχεία στους διαδρόμους και στις τάξεις.

Γεννήτρια 85ΚVA που λειτουργεί αυτόματα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Συλλογή Φωτογραφιών
(33 φωτογραφίες)