Σάββατο 30 Μαΐου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Kουίζ, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα στο MS-Word

Παρουσίαση στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Σε όλους, μικρούς και μεγάλους αρέσει να λύνουν σπαζοκεφαλιές. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας σπαζοκεφαλιές (σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαμβύρινθους και συμπλήρωση κενών) στο  MS-Word, που να έχουν σχέση με τα μαθήματά μας. Επιλέξαμε να κρύψουμε λέξεις από την ιστορία, τη γεωγραφία και άλλα μαθήματα, να εξασκηθούμε στα μαθηματικά κατασκευάζοντας τα δικά μας sudoku και να κάνουμε αστείους λαβύρινθους, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά της ηλικίας μας να διασκεδάσουν λύνοντάς τα, αλλά και να θυμηθούν τι έχουν μάθει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Λέξεις κλειδιά: Σπαζοκεφαλιές, MS-Word

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το pdf

Σπαζοκεφαλιές
Δουλέψαμε με την τάξη μας, το Ε1, στο Word, για να φτιάξουμε σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα με θέμα τα σχολικά μαθήματα, αλλά και πολλά σχολικά είδη. Θα σας περιγράψουμε πώς φτιάξαμε τα κρυπτόλεξα μας, μιας και είναι κάτι πολύ εύκολο να γίνει. Πρώτη μας κίνηση ήταν να εισέλθουμε στο  Word. Στη συνέχεια εισαγάγαμε “πίνακα” από την αντίστοιχη επιλογή του μενού. Μετά βάλαμε τις στήλες και τις γραμμές που χρειαζόμασταν ανάλογα με την εργασία που επέλεξε να κάνει ο καθένας και επεξεργαστήκαμε τα κελιά, ώστε να έχουν τη μορφή που επιθυμούσαμε. Αφού σκεφτήκαμε τι λέξεις θα τοποθετούσαμε, τις γράψαμε στα κελιά που θέλαμε και γεμίσαμε τα υπόλοιπα κελιά που έμειναν με πολλά διαφορετικά γράμματα. Στο τέλος επιλέξαμε από επάνω τη στοίχιση που θέλαμε καθώς και τη γραμματοσειρά, αλλά και το μέγεθος των γραμμάτων. Τέλος γράψαμε από κάτω τις κρυμμένες λέξεις, που οι άλλοι θα πρέπει να βρουν.
Με παρόμοιο τρόπο ολοκληρώσαμε και τα σταυρόλεξα, τους λαβύρινθους και τα sudoku. Το κέρδος μας ήταν ότι μαθαίναμε νέες λειτουργίες του Ms Word, αλλά κάναμε και επανάληψη στα μαθήματά μας, κατασκευάζοντας τα δικά μας κουίζ, αλλά και προσπαθώντας να λύσουμε τα κουίζ των συμμαθητών μας.
Κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε είναι τα: ποτάμια της χώρας μας, βουνά, ενέργειες της Φυσικής, λίμνες από τη Γεωγραφία, νησιά και λέξεις από την Ιστορία.