Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

Από όλους εμάς, τη μεγάλη οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης-δια στόματος των μαθητών μας του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού... Καλό καλοκαίρι!

https://www.protypa.gr/Get Adobe Flash player

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, 25 δρομείς, μαθητές από τα Νήπια ως και την ΣΤ΄τάξη των Εκπαιδευτηρίων μας μαζί με γονείς και επτά εκπαιδευτικοί, αψηφώντας τη βροχή συνέθεσαν την dream/running team των Προτύπων στο 2ο Olympic Day Run!

Φορώντας τις μπλούζες με τα χρώματα και τα σήματα της running team των Προτύπων, γεμάτοι ενέργεια και κέφι έτρεξαν μαζί με την Ολυμπιακή οικογένεια στο 2ο Olympic Day Run! Μπράβο σε όλους!

Το "2o Olympic Day Run" είναι το μοναδικό επίσημο ''Ολυμπιακό'' δρομικό γεγονός της χώρας, που συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας (International Olympic Day). Το πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αθλητικό δρώμενο διοργανώθηκε  από το Ολυμπιακό Μουσείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΣΕΓΑΣ, τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κ.Μ., της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, αθλητές και αθλήτριες, καθώς και πλήθος οικογενειών, αθλητικών συλλόγων και σωματείων από όλη την χώρα.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές της Α’ τάξης, ως μικροί επιστήμονες, μελέτησαν την ηλεκτρική ενέργεια. Γνώρισαν το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο ως τα σπίτια μας και συζήτησαν για τη σπουδαιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινή ζωή μας.

Μέσα από δραματοποιημένα κινησιολογικά παιχνίδια αναπαράστησαν τη ροή των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των καλωδίων και ανακάλυψαν την παρουσία του ηλεκτρισμού στα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, διεξήγαγαν πειράματα με ηλεκτρικό κύκλωμα και αποτύπωσαν με εικαστικό τρόπο τους κανόνες προστασίας από τον ηλεκτρισμό και τους τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.Με τους θεούς πήγαμε στη ΣΑΛΟΝΙΚΙΛΑΝΤ, με τον Οδυσσεβάχ ζήσαμε περιπέτειες και στο δρόμο μας συναντήσαμε και 12 ήρωες μπλεγμένους σε 3 παραμύθια. Πού; στη σκηνή των 19ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων την Παρασκευή  31 Μαΐου 2019. Οι ηθοποιοί μας μας μετέφεραν σε χώρους μαγικούς, μας έκαναν να γελάσουμε πολύ, μας έδειξαν τα πολύπλευρα ταλέντα τους και πήραν επάξια ένα πολύ, πολύ, πολύ δυνατό χειροκρότημα.Get Adobe Flash player


Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΑΕΤΟΣ Θεσσαλονίκης παρουσίασε αθλήματα του στίβου μέσα από το πρόγραμμα «Kids’ Athletics» στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια.

Το πρόγραμμα «Kids’ Athletics» υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον ΣΕΓΑΣ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄, Δ΄& Ε΄ τάξης γνώρισαν τα αγωνίσματα του στίβου, έπαιξαν και χάρηκαν με την πολυπλευρικότητα που προσφέρουν υπό την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών φυσικής αγωγής και προπονητών. Όλοι μαζί δάσκαλοι ,καθηγητές και μαθητές χειροκροτήσαμε τις προσπάθειες των παιδιών και ανανεώσαμε το αθλητικό ραντεβού για τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την (IAAF) International Association of Athletics Federations, και έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των δημοτικών σχολείων κοντά στον κλασσικό αθλητισμό, να καλλιεργήσει την ενασχόληση τους με αυτόν, να τονίσει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού που προσφέρει το Kids’ Athletics.Με τέσσερις μοναδικές παραστάσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη 30 Μαΐου οι 19οι Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες  «ακτίς ονείρου 2019». Με κουστούμια που θα ζήλευαν πολλοί, σκηνικά και φωτισμούς που σε έβαζαν άμεσα στο κλίμα του έργου αλλά κυρίως με ερμηνείες γεμάτες πάθος και ζωντάνια οι μικροί ηθοποιοί απέσπασαν ενθουσιώδες χειροκρότημα και μας χάρισαν υπέροχες στιγμές.Μια μικρή γεύση από τις παραστάσεις της Τετάρτης 29.5.19 στο πλαίσιο των 19ων Θεατικών Μαθητικών Αγώνων ΄΄ακτίς ονείρου΄΄Πρώτη ημέρα των 19ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων και την αυλαία άνοιξαν οι μικροί ηθοποιοί του 41ου και 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για να πάρουν τη θεατρική σκυτάλη οι ταλαντούχοι μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου - Κορδελιού με δυο παραστάσεις και να κλείσουν την πρώτη ημέρα οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς με μια υπέροχη παράσταση!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Είσαστε ΥΠΕΡΟΧΟΙ!Ημερήσια εκδρομή Α ,Β και Γ τάξης

Ημερήσια εκδρομή Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου στην «Απολυμένη Πέτρα», στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Στην καρδιά του ορεινού όγκου Χολομώντα Χαλκιδικής, σε ένα κτήμα 20 στρεμμάτων στο συγκρότημα ορεινού τουρισμού Απολυμένη Πέτρα πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή τους μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας.

Όλοι μαζί, μια παρέα, απολαύσαμε την υπέροχη φύση, τις μοναδικές μυρωδιές του δάσους, την αμόλυντη ατμόσφαιρα, περπατήσαμε στα μονοπάτια του ελατοδάσους και κάναμε πικ νικ κάτω από τον ίσκιο του.Το κουδούνι χτυπάει για ακόμη μια φορά...
Οι αναμνήσεις μας συναντούν το σήμερα, τα αστεία μας, το παιχνίδι, τα πειράγματα και χορός... πάντα.
Στις ίδιες θέσεις, στα ίδια θρανία...
Με τους συμμαθητές μου...
Το κουδούνι χτυπά...

Σχολείο είναι η όμορφη διαδικασία που οδηγεί στη μάθηση. Σχολείο είναι ο δάσκαλος, η δασκάλα, ο διπλανός στο θρανίο. Στιγμές από τη σχολική ζωή παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ και Ε΄ τάξης την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ενθουσίασαν τους γονείς και τους δασκάλους τους.Get Adobe Flash player

 

Δύο βραβεία καλύτερου μοντέλου και κατασκευής, ένα βραβείο έρευνας και αφίσας και ένα βραβείο συνεργασίας και core values αποσπάσαμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής «FLL Junior Mission Moon» πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών!

32 ομάδες της Θεσσαλονίκης έλαβαν μέρος στο σημερινό event το οποίο ήταν ένα από τα 9 που έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 

Φεγγαροκολλητοί, Space Team 5, Διαστημικοί Φεγγαροπύραυλοι και οι Hackers of the Moon ήταν οι τέσσερις ομάδες που εκπροσώπησαν το Σχολείο μας, όλοι  μαθητές του Τμήματος Πληροφορικής, Πολυμέσων & Ρομποτικής της Β΄, Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήμασταν το μοναδικό σχολείο που συμμετείχε με τέσσερις ξεχωριστές ομάδες.

Η φετινή συναρπαστική πρόκληση για τις ομάδες ήταν να κάνουν μία έρευνα γύρω από το διάστημα, να μάθουν για απλές μηχανές  και να χτίσουν ένα μοντέλο φτιαγμένο από LEGO WEDO 2.0 με  ένα μηχανοκίνητο τμήμα. Παράλληλα, τα παιδιά παρουσίασαν τη  δουλειά τους μέσω μιας αφίσας. Ο Διαγωνισμός έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού οι ομάδες μας απέσπασαν δυο βραβεία καλύτερου μοντέλου και κατασκευής, ένα βραβείο έρευνας και αφίσας και ένα βραβείο συνεργασίας και core values! Συγχαρητήρια σε όλους!

Ο FLL junior είναι μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Στη χώρα μας διοργανώθηκε για πρώτη φορά τo 2013 - 2014 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο.Συμμετοχή στις εξετάσεις Γερμανικής γλώσσας του Αυστριακού Ινστιτούτου ÖSD Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 μαθητές της Ε΄ τάξης οι οποίοι παρακολουθούν το club Γερμανικών συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης στη Γερμανική γλώσσα για το επίπεδο Α2 του Αυστριακού Ινστιτούτου ÖSD. Οι μαθητές μας, αν και ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την διαδικασία των εξετάσεων στη Γερμανική γλώσσα, με την αυτοπεποίθηση της πολύμηνης εντατικής προετοιμασίας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν πλήρως στις απαιτήσεις των γραπτών και προφορικών εξετάσεων. 

Αναμένουμε τα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινωθούν από τον φορέα στις 8 Ιουλίου 2019 και ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα!Get Adobe Flash player

Παράδοση, συνέχεια, μνήμες, ιστορία... Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας –στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γιορτής της Άνοιξης- μας ξεσήκωσαν, μας συγκίνησαν, μας ταξίδεψαν, μας έκαναν να θυμηθούμε την περηφάνια και την λεβεντιά του έλληνα με τους 12 παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν.

Με άψογο συγχρονισμό και πολύ κέφι, ντυμένοι με στολές από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από τον Πόντο μας έδειξαν ότι η παράδοση μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Στο τέλος πολλοί από τους θεατές ενώθηκαν με τα παιδιά και χόρεψαν μαζί τους.«Το Όνειρο του Σκιάχτρου»

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού μας παρακολούθησαν στο Θέατρο Αριστοτέλειο τη θεατρική παράσταση «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» από την Αθηναϊκή Θεατρική Σκηνή του Θεάτρου Λαμπέτη, με μουσική και τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και με την εντυπωσιακή τρισδιάστατη τεχνοτροπία 3D mapping projection. Το πολυαγαπημένο αυτό θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά είναι ένας ύμνος για τη φιλία και την εσωτερική ελευθερία.

Ένα ταπεινό σκιάχτρο λαχταρά την παρέα των φίλων του, των πουλιών και δε θέλει να είναι άγριο, όπως προσπαθεί να του μάθει ο κυρ-Δίκανος, το αφεντικό του. Ονειρεύεται να μάθει να πετά σαν κι αυτά. Μετά από πολλές περιπέτειες τελικά η δύναμη της αγάπης, της πίστης, της θέλησης, της φιλίας και της ομαδικότητας νικά τον φόβο. Ο Αχυρούλης καταφέρνει να σώσει τα πουλιά και να διεκδικήσει την ελευθερία του.Μια γιορτή αφιερωμένη στην άνοιξη, στη γιορτή της μητέρας, στη χαρά της ζωής αλλά και μια μέρα μνήμης και συγκίνησης!!

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 όλοι οι χώροι του κήπου, τα γήπεδα αλλά και οι αίθουσες στολίστηκαν με τις εργασίες  που με πολύ κόπο, χαρά και μεράκι  εκπόνησαν οι μαθητές μας στις τάξεις τους και στα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) του Σχολείου μας.

Μια μεγάλη κατακόκκινη καρδιά, φτιαγμένη από πεταλούδες origami  που «δίπλωσαν» οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄τάξης  (ευχαριστούμε την κυρία #zetastefanou  Ζέτα Στεφάνου) και ένα  ζωγραφισμένο «σ ΄αγαπώ μαμά» υποδεχόταν μαθητές ,γονείς, συγγενείς και φίλους και τους προκαλούσε να φωτογραφηθούν  για να θυμούνται για πάντα αυτή την ημέρα.

Πολύχρωμες, πανύψηλες νεράιδες πάνω σε ξυλοπόδαρα μοίραζαν το πρόγραμμα της ημέρας και ζεστά χαμόγελα!!

Στα διάφορα επίπεδα, εργαστήρια δημιουργούσαν δωράκια για τις μαμάδες, ξύλινη καρδούλα-μενταγιόν με το μονόγραμμα της κάθε μανούλας, καρτούλες κ.λ.π.

Το English Summer Camp around the world in 21 days κατείχε περίοπτη θέση με τον τοίχο αναρρίχησης, τη διέλευση θιβετιανής γέφυρας και την οριζόντια διαπέραση και τα υπέροχα αερόστατα που κατασκεύαζαν τα παιδιά και έδινε μια πολύ μικρή γεύση από όσα θα γίνουν και στο φετινό E.S.C. μας.

Το μεσημέρι ο ήχος της ποντιακής λίρας  δυναμωμένος από το νταούλι έγινε στην αρχή μουσικό χαλί για την εξιστόρηση των γεγονότων πριν και κατά και μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και στη συνέχεια ο ήχος δυνάμωσε και η ποντιακή λεβεντιά γέμισε με ήχους και χορούς τον χώρο του γηπέδου.

Εμείς ακροατές και θεατές κλίναμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των 100 χρόνων από τις μαρτυρικές εκείνες ημέρες, στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Θερμές ευχαριστίες στους υπέροχους ανθρώπους του  Συλλόγου Ποντίων Κάτω Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία» για την τόσο σημαντική συνεισφορά τους στην ημέρα αυτή!

Ο «ομάλ» ένας πανποντιακός χορός ένωσε τη χορευτική ομάδα με τους μικρούς μαθητές της Γ΄τάξης μας που ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα χόρεψαν μαζί τους και  στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη και μας χάρισαν μοναδικές στιγμές γεμάτες συγκίνηση και κέφι με τους παραδοσιακούς χορούς από ολόκληρη την επικράτεια.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στους διασώστες της ομάδας «Ελληνική  Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης» που με την παρουσία τους μας έκανα να αισθανόμαστε ακόμα πιο ασφαλείς!

Μια ημέρα γεμάτη, μια ημέρα που έπρεπε να διαλέξεις τι να πρωτοδείς, τι να πρωτοπαρακολουθήσεις .Είχε για όλους, είχε από όλους!Η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας μέσα από το παιχνίδι

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου μας παρουσίασαν σε γονείς, συγγενείς και φίλους τη μουσικοχορευτική παράσταση «Παίζω... Παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» με θέμα την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Με την καλοκαιρινή γιορτή τους- παίζοντας- μας έδειξαν πως μπορούν να μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του άλλου είτε αφορά διαφορές στη σωματική ή την πνευματική του κατάσταση, το φύλλο, τη φυλή, το χρώμα, ή τη γλώσσα.

Πως μπορούν να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες στην ενήλικη ζωή τους θα τα βοηθήσουν να γίνουν πολίτες του κόσμου μακριά από κάθε προκατάληψη και μισαλλοδοξία.Get Adobe Flash player

 

Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης - Ε ΤάξηΟι μαθητές όλων των τμημάτων της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν την Τρίτη 14/5 το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας ΝΟΥΣ με σκοπό να αξιοποιηθεί η γοητεία που ασκούν στα παιδιά οι υπολογιστές και να τους υποδειχτεί ο τρόπος και τα μέσα για να μάθουν με ευχάριστο, δημιουργικό, ασφαλές και σύγχρονο τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης προσέγγισαν το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασιζόταν στην ηλεκτρονική μάθηση. Επικοινώνησαν μεταξύ τους, χρησιμοποίησαν πληροφορίες που άντλησαν από το διαδίκτυο με ασφάλεια, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα και τις διατύπωσαν μέσα από την παραγωγή video που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά μέσω υπολογιστή με τη xρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων. Σε λογισμικό του  ΝΟUS οι μαθητές δημιούργησαν την εικόνα του «υγιούς» περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται γυαλιά εικονικής πραγματικότητας έτσι ώστε οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να δουν ζώα και φυτά σαν να ήταν... αληθινά!.Get Adobe Flash player

Ο ψηφιακός κόσμος της φύσηςΟι μαθητές όλων των τμημάτων της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν την Τρίτη 14/5 το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας ΝΟΥΣ με σκοπό να αξιοποιηθεί η γοητεία που ασκούν στα παιδιά οι υπολογιστές και να τους υποδειχτεί ο τρόπος και τα μέσα για να μάθουν  με ευχάριστο, δημιουργικό, ασφαλές και σύγχρονο τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης προσέγγισαν το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασιζόταν στην ηλεκτρονική μάθηση. Επικοινώνησαν μεταξύ τους, χρησιμοποίησαν πληροφορίες που άντλησαν από το διαδίκτυο με ασφάλεια, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα και τις διατύπωσαν μέσα από την παραγωγή video που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά μέσω υπολογιστή με τη xρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων. Σε λογισμικό του ΝΟUS οι μαθητές δημιούργησαν την εικόνα του «υγιούς» περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται γυαλιά εικονικής πραγματικότητας  έτσι ώστε οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να δουν ζώα και φυτά σαν  να ήταν… αληθινά!lisias

Ο Λυσίας είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος φέτος οργανώθηκε για 23η συνεχή χρονιά.

Φέτος στον ΛΥΣΙΑ το σχολείο μας συμμετείχε για 19η χρονιά. Δυνατότητα συμμετοχής είχαν όλοι οι μαθητές Δ΄ - Στ΄ Δημοτικού του σχολείου μας μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής. Την ώρα του μαθήματος τα παιδιά συμμετείχαν σε δοκιμαστικά παιχνίδια (demo) για να εξοικειωθούν με τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και στην αρχική φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος προκρίθηκαν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού 56 μαθητές του Σχολείου μας. 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, και την COSMOTE, με χρυσό χορηγό τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.Get Adobe Flash player

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ΄2 συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στους χώρους της ΔΕΘ, την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Στο περίπτερο 11 της ΔΕΘ οι μαθητές μας αφηγήθηκαν δραματοποιημένα το βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή «Ο λαμπερός πολεμιστής».

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας ξεκινήσαμε από τον Δεκέμβριο να διαβάζουμε στην τάξη μας βιβλία της συγγραφέα. Τη γνωρίσαμε από κοντά στην εκδήλωση του σχολείου μας «Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία», όπου παρουσιάστηκε η δική μας εικονογράφηση στο βιβλίο της «Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται» και τα παιδιά κουβέντιασαν μαζί της. 

Τα βιβλία της μας συντρόφεψαν όλους αυτούς τους μήνες. Εμπνευστήκαμε από αυτά, ταξιδέψαμε, ζωγραφίσαμε, τραγουδήσαμε, ονειρευτήκαμε, γεμίσαμε με φως και θετικά μηνύματα για τη ζωή. Περιμέναμε, λοιπόν, πώς και πώς να τα μοιραστούμε όλα αυτά που δουλέψαμε και δημιουργήσαμε στην τάξη μας και με το ευρύτερο κοινό της Έκθεσης Βιβλίου. Ήταν ένα αξέχαστο απόγευμα για όλους μας!Γιορτάζουμε την Άνοιξη την Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Γιορτάζουμε την Άνοιξη την Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Γιορτάζουμε την Άνοιξη την Κυριακή 12 Μαΐου 2019Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν όλους από τις 10:00 ως τις 16:00 στον καταπράσινο κήπο του Σχολείου για μια μέρα γεμάτη με παιχνίδια, αγώνες, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές δημιουργίες, barbecue και πολλές εκπλήξεις για τις μαμάδες, που γιορτάζουν.

Γιορτάζουμε την Άνοιξη την Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού με διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και τα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων.

Κατεβάστε το arrow αναλυτικό πρόγραμμα και την arrow αφίσαΗμέρα Γνωριμίας

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 από τις 11.00 ως τις 14.00 σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε με …

Παιχνίδι
ΧοΡό
ΡΟμποτική
Face painΤing
ΜοΥσική
ΚηΠουρική
ΖαχαροπλΑστική

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους μαθητές που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2019-2020 στον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο και την Α’ Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους σ’ ένα χαρούμενο πρωινό γνωριμίας στον κήπο του Σχολείου μας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο info@protypa.gr στέλνοντας μας συμπληρωμένη την αίτηση που θα κατεβάσετε από arrow εδώ ή τηλεφωνικά στο 2310 300 002Get Adobe Flash player

Και όταν άρχισαν οι πασχαλινές διακοπές οι μαθητές μας που ακολουθούν το πρόγραμμα της 11/μηνης φοίτησης στον οικείο και ασφαλή χώρο του σχολείου, μαζί με τους αγαπημένους φίλους τους πέρασαν υπέροχα!

Καθημερινά ένα πλούσιο πρόγραμμα σωστά «ισορροπημένο» ανάμεσα στη διασκέδαση, στη γνώση και στο παιχνίδι που επιμελήθηκαν με πολύ φροντίδα οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μας έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά μας :

 • να παίξουν οργανωμένα στον κήπο και στα γήπεδα («Άκου τον συμμαθητή σου!», «Σκυταλοδρομίες», «Σπασμένο τηλέφωνο», «Ομάδες διχασμένες, ποτέ νικημένες!», «Μέσσι – Μαραντόνα», «Μπαίνω – βγαίνω μέσα στην καμάρα», «Οι κόκκινοι και οι πράσινοι», «Στόχος με μπάλα», «Ποιος είναι ο πιο τολμηρός;», «Τέσσερα τετράγωνα (foursquare)» «Αμπάριζα» ,«Οι αριθμοί» ,«Τύλιγμα - ξετύλιγμα»)
 • να διασκεδάσουν με τα μαθηματικά «Γεωμετρικά παζλ», «Κυβομυθίες», «Μαθηματικοί γρίφοι»
 • να δημιουργήσουν στα εικαστικά (Φτιάχνουμε πασχαλινές κάρτες», «Δημιουργούμε πασχαλινά διακοσμητικά», «Διακοσμούμε τις λαμπάδες μας», «Βάφουμε αβγά», «Το καλάθι των αβγών» ,«Λουλουδοκατασκευές», «Βάλε φαντασία στη ζωγραφική σου!» ,«Φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων»),
 • να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο φυσική και χημεία («Κάνω πειράματα με υλικά από την καθημερινή ζωή»)
 • να γνωρίσουν αριστουργήματα της λογοτεχνίας «Μπεν Χουρ», «Η ζωή του Χριστού» της Πηνελόπης Δέλτα, «Ώρα Λαμπρής» του Μερκούριου Αυτζή, «Ο μικρός Νικόλας σε Νέες Περιπέτειες» των Ρενέ Γκοσινύ και Ζαν Ζακ Σανπέ, «Ιστορίες με τους 12 Μήνες: Τα παιδιά της Άνοιξης» της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου
 • αλλά παραμύθια από όλο τον κόσμο «Κόκκινη κλωστή δεμένη…»
 • να γίνει η Γλώσσα το αγαπημένο τους μάθημα/παιχνίδι «Οι προτάσεις έχουν πλάκα!» «Πες – Βρες!»,«Γράμματα – Ράμματα», «Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα», «Τι γράμμα θα μου τύχει;», «Παίζω με τις λέξεις»
 • να κάνουν στη μουσική «Γνωριμία με τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής»
 • να ομορφύνουν-κι άλλο-τον κήπο μας φυτεύοντας λουλούδια αφού μέσα στις τάξεις έμαθαν τη σωστή διαδικασία και τις ανάγκες των φυτών  και τις βασικές έννοιες κηπουρικής παίζοντας με εκπαιδευτικές εφαρμογές από τις ιστοσελίδες «sciencekids.co.nz» και «turtlediary.com»
 • να ζυμώσουν και να ψήσουν τα δικά τους «Λαζαράκια»
 • και φυσικά με πολύ πολύ πολύ «Ελεύθερο παιχνίδι στην αυλή του σχολείου» (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Τρενάκι, Τσουλήθρες κ.ά.)
Τίτλος δραστηριότητας: «Φωλιές στο έδαφος»

Τίτλος δραστηριότητας: «Η φύση μας διδάσκει»

Περιγραφή: Τα παιδιά παίζουν και μοιράζονται τις γνώσεις τους για τη «γιορτή» της φύσης την Άνοιξη. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο μαζί με την εκπαιδευτικό, μαθαίνουν τους λόγους που οδηγούν στην άνθιση των δέντρων και των λουλουδιών (θερμοκρασία, συνθήκες υγρασίας κ.λπ.). Για περισσότερη κατανόηση των πληροφοριών που συγκεντρώνουν, διασκεδάζουν και μαθαίνουν για την ανάπτυξη των φυτών, παίζοντας με εκπαιδευτικές εφαρμογές από τις ιστοσελίδες «sciencekids.co.nz» και «turtlediary.com». Ακόμη, τα παιδιά εισάγονται, σε επίπεδο θεωρίας, σε βασικές έννοιες κηπουρικής και μαθαίνουν πώς μπορούν να φυτέψουν ένα φυτό στον κήπο.Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας εύχονται Καλό Πάσχα και το Φως της Ανάστασης να φωτίζει πάντα τη ζωή μας και να μας οδηγεί στον δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης!Στη Βεργίνα... - Δ τάξη

Η Δ΄ τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας «Στα Αρχαία χρόνια» επισκέφθηκε το Μουσείο Βεργίνας. Στη διάρκεια της διαδρομής ενημερώθηκαν από τις ξεναγούς για τη γεωγραφική και ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας.

Φτάνοντας στο μουσείο αντίκρισαν τη χαρακτηριστική μακεδονική τούμπα (τύμβος) και εντυπωσιάστηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι το μουσείο βρίσκεται στο εσωτερικό της.

Στη διάρκεια της ξενάγησης είχαν την ευκαιρία, να θαυμάσουν τα ευρήματα να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής να επισκεφθούν τους βασιλικούς τάφους.

Εντυπωσιασμένα τα παιδιά φεύγοντας πήραν μαζί τους κάτι από την αίγλη εκείνης της εποχής.Ανταποκρινόμενοι με χαρά στην πρόσκληση των υπευθύνων του κέντρου ιατρικής αποκατάστης "ΑΡΩΓΗ" οι μαθητές του Ε΄1 επισκέφθηκαν το κέντρο την Παρασκευή 19/4. Εφοδιασμένοι με τα μουσικά τους όργανα και την καλή τους διάθεση. με τη συνοδεία του δασκάλου τους και της καθηγήτριας μουσικής έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου και ευχήθηκαν περαστικά στους ασθενείς αλλά και το προσωπικό.Get Adobe Flash player

 

Και φέτος η Γ΄ Δημοτικού πιστή στις παραδόσεις της!

Στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών τα παιδιά γεμάτα χαρά και ανυπομονησία κατέβηκαν στην αυλή ψάχνοντας τα σοκολατένια έπαθλα! Happy Easter everyone!!!Get Adobe Flash player

Weather forecast: Δελτίο καιρού: Τα παιδιά της Δ' τάξης μας παρουσίασαν τον καιρό σε διάφορες πόλεις του κόσμου!

Φόρεσαν τα κατάλληλα αξεσουάρ και χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που έμαθαν στην αγγλική γλώσσα, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις εργασίες τους.

Με λίγη έρευνα και πολύ δημιουργία μας παρουσίασαν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα!Εκκλησιασμός

Με την ευκαιρία των  άγιων ημερών του Πάσχα, την Τετάρτη 17/4 οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού μας Σχολείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία και όσοι επιθυμούσαν-σε συνεννόηση με τους γονείς-μετείχαν του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. 

Οι μικροί μας μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας και του Νηπιαγωγείου μας εκκλησιάστηκαν την Παρασκευή 19/4 στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Τούμπα.Get Adobe Flash player

 

Στα 5 πρώτα σχολεία τα Πρότυπα στον Σχολικό Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Κατακτώντας την 5η θέση ανάμεσα σε 18 σχολεία οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας έδωσαν μια ανάσα πνοής στον πλανήτη μας και μας έκαναν περήφανους στέλνοντας και με αυτή τη δράση τους το οικολογικό μήνυμα για τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης.

Στις 24/1/2019 ξεκίνησε ο Μαθητικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης, με τίτλο «Πάμε Ανακύκλωση» που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη στο πλαίσιο του προγράμματος Followgreen, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την ΑΦΗΣ Α.Ε και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει». που διήρκησε μέχρι τις 11/4/2019.

Το σχολείο μας, ως ένα Αειφόρο σχολείο, δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε μια τόσο σημαντική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ανακύκλωσης. Μέσα σε αυτό το διάστημα των τριών περίπου μηνών, όλοι οι μαθητές μας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  τους συμμετείχαν με πολλή όρεξη και χαρά στη διαδικασία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Συγκεκριμένα κατάφεραν να συλλέξουν 580 κιλά χαρτί, 103,5 κιλά μπαταρίες και 34,5 κιλά αλουμίνιο. Τη συμμετοχή αυτή ενίσχυσαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είτε βοηθώντας στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών είτε δωρίζοντας πόντους στο σχολείο. Η συμβολή των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών μας οδήγησε με επιτυχία ανάμεσα στα πέντε πρώτα σχολεία.

Την Πέμπτη 18/4/2019 έγινε η απονομή βραβείων στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος. Τα Εκπαιδευτήριά μας εκπροσωπήθηκαν από το τμήμα Β΄4. Οι μικροί μας μαθητές, πριν την τελετή απονομής,   είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές περιβαλλοντικές δράσεις. Με πολλή χαρά και υπερηφάνεια έλαβαν το βραβείο καθώς και δώρα για τη συμμετοχή τους

Όλα οι συμμετέχοντες έλαβαν επαίνους, ενώ οι πέντε πρώτοι έλαβαν και χρηστικά δώρα για τη σχολική μονάδα τους.«Ο Καραγκιόζης και η άνοιξη» στο Πολεμικό Μουσείο-Α τάξη

Την Πέμπτη 18/4/2019 οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παράσταση του Θεάτρου σκιών του  Χρήστου Στανίση «Ο Καραγκιόζης και η άνοιξη».

Σε ένα μακρινό κάστρο που το φυλάει ένα τέρας υπάρχει ένας μεγάλος θρόνος. Εκεί κάθε τρεις μήνες κάθεται και μια εποχή. Τι έγινε όμως φέτος και δε λέει να φύγει ο χειμώνας και να έρθει η άνοιξη; Αυτό το μυστήριο βάλθηκε να λύσει ο Καραγκιόζης με συνοδοιπόρους τον Μπαρμπα-Γιώργο, τον Χατζηαβάτη και φυσικά τους μικρούς μας μαθητές.

Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά καταχειροκρότησαν τους ήρωες και έφυγαν απόλυτα ευχαριστημένα.Get Adobe Flash player


Μερικές όμορφες στιγμές από το πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης του Ε΄4 μας με θέμα «Παραδοσιακά παιχνίδια».

Παιχνίδια από την αρχαιότητα ως σήμερα έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν παιχνίδια μιας άλλης εποχής, να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν κάνοντας ταυτόχρονα και  ένα ευχάριστο διάλειμμα από το κοπιαστικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους.

Στην αυλή του σχολείου παίξαμε «Τζαμί», «Μήλα», «Διελκυστίνδα», «κουτσό» κ.ά. Και όταν ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος άλλα  παιχνίδια οργανώνονταν σε κλειστούς χώρους  του Σχολείου μας. Σκάκι,τρίλιζα,τριότα,ντόμινο…Get Adobe Flash player

Μια πρωτότυπη ιδέα στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης είχαν οι μαθητές της Γ' τάξης για τη σχολική χρονιά 2018-2019 με κεντρικό άξονα τα ΧΡΩΜΑΤΑ και τις προεκτάσεις τους σε πολλά επίπεδα όπως: την ιστορία των χρωμάτων, την ανάλυση αλλά και τη σύνθεση του λευκού φωτός, τα συναισθήματα και τη διατροφή.

Η προσέγγιση του θέματος ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 και τα παιδιά σιγά σιγά αρχίζουν να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Κάθε σταθμός πλαισιώθηκε από Θεωρητικό κομμάτι, εικαστική προσέγγιση, κατασκευή ομαδική ή ατομική καθώς και μια σειρά πειραμάτων που οδήγησαν τα παιδιά σε ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Πρώτος σταθμός: χωρισμός ομάδων, κατασκευή διακριτικών με βάση τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα, η ιστορική αναδρομή στη χρήση των χρωμάτων καθώς και η κατασκευή αγγείων τα οποία βάφτηκαν με οργανικά χρώματα όπως ο κουρκουμάς, το κάρβουνο αλλά και το παντζάρι.

Δεύτερος σταθμός: το φάσμα και η ανάλυση στα έξι βασικά χρώματα. Η γνώση συνδυάστηκε με το παιχνίδι καθώς τα παιδιά έφτιαξαν τον ατομικό χρωματικό κύκλο και εμπέδωσαν την ανάλυσή του μέσα από το παιχνίδι - σβούρα. Η μάθηση μέσα από την προσωπική ανακάλυψη.fotogrammaΟι μαθητές της Δ‘ τάξης παρακολούθησαν την κινηματογραφική εκπαιδευτική ταινία διαδραστικού κινηματογράφου με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα» από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Φωτόγραμμα»,στον κινηματογράφο «Cineplexx».

Μέσα από την ταινία, με τη βοήθεια της ηθοποιού Θέμιδας Μπαζάκα, της μικρής Βασιλικής και των ασύρματων τηλεχειριστηρίων, οι μαθητές μας «επισκέφθηκαν» τα μεγαλύτερα Ελληνικά Μουσεία και τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και συμμετείχαν διαδραστικά, μέσω εφαρμογών πολυμέσων(multimedia), σε ψυχαγωγικό παιγνίδι γνώσεων που ακολουθούσε την κάθε ενότητα. Μέσα από αυτό το διαδραστικό παιχνίδι οι μαθητές μας γνώρισαν τις μουσειακές συλλογές και την αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που «επισκέφτηκαν» κινηματογραφικά μέσω του προγράμματος είναι: η Ακρόπολη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βεργίνα, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Κνωσός και το μουσείο του Ηρακλείου, οι Μυκήνες και η Επίδαυρος.«Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες - Με τα φτερά της Νίκης» Β τάξη

Την Τρίτη 9/4/2018 οι μαθητές των τάξεων Β΄1 και Β΄2 και την Παρασκευή 12/4/2018 οι μαθητές των τάξεων Β΄3 και Β΄4 επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες - Με τα φτερά της Νίκης».

Οι εκπαιδευτές του προγράμματος παρουσίασαν στα παιδιά  την ιστορία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, έδειξαν εικόνες με αγωνίσματα εξηγώντας τους  ποια αθλήματα είναι και πώς οι αθλητές γυμνάζονταν για να ανταποκριθούν στο καθένα από αυτά.

Στη συνέχεια όλες οι απορίες των παιδιών λύθηκαν μέσα από γρίφους, από σταυρόλεξα και από ομαδικές εργασίες με παζλ.

Στο τέλος οι μαθητές δοκίμασαν τις επιδόσεις τους στο άλμα εις ύψος και στο ακόντιο.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ενθουσίασε τους μαθητές με τις γνώσεις που απέκτησαν για τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες.Get Adobe Flash player


Την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, οι μαθητές των τμημάτων Ε΄1 και Ε΄2 και την Τρίτη 9/4 οι μαθητές των Ε΄3 και Ε΄4 επισκέφθηκαν το NOESIS για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε μέσω της ομαδικής δραστηριότητας οι μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικά μοντέλα τα οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον αληθινό κόσμο.

Κάθε κατασκευή των παιδιών ακολουθούσε έναν «κώδικα» που είναι προϊόν της αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών και σχεδιάζεται στο ψηφιακό περιβάλλον. Η πραγματοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας εμπλέκει τα παιδιά σε πρακτική, ομαδική εργασία διερευνητικού χαρακτήρα, τα βοηθά να κατακτήσουν τη γνώση, αλλά και γλωσσικές δεξιότητες, μέσω της διατύπωσης ερωτήσεων, αναζήτησης μοτίβων, επιλογής στρατηγικών και της διατύπωσης συμπερασμάτων.

Τα παιδιά μας έζησαν  μία συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν ήθελαν να τελειώσει!Κυριακή 7/4/19. Μια ημέρα αφιερωμένη στο βιβλίο!

Βιβλία, βιβλία, βιβλία σε εννέα βιβλιοπαρουσιάσεις, σε τεράστιες κατασκευές, σε δημιουργικά εργαστήρια, σε ανταλλακτική βιβλιοθήκη, σε πολλά διασκεδαστικά διαδραστικά παιχνίδια είχε η Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο νέο Δημαρχείο Πανοράματος.

Μια ημέρα αφιερωμένη στο βιβλίο, στη φιλαναγνωσία, στα παιδιά μας. Η ημέρα όμως είχε και απίστευτα όμορφους πίνακες ζωγραφικής από τους καλλιτέχνες μας του Εργαστηρίου Εικαστικών και ένα μουσικό φινάλε από τους μαθητές του Πρότυπου Ωδείου μας.

Από τις 11.00 το πρωί ο φιλόξενος και πολύ λειτουργικός χώρος του Δημαρχείου Πανοράματος, στο κτίριο που στεγάζει το Πολιτιστικό κέντρο, πλημμύρισε από γονείς και παιδιά.

Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούσαν τις βιβλιοπαρουσιάσεις, θαύμαζαν την έκθεση ζωγραφικής, ξεφύλλιζαν τα μεγάλα και μικρότερα βιβλία που με τόση αγάπη, φαντασία, μεράκι και κόπο έφτιαξαν οι εκπαιδευτικοί μας μαζί με τους μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού «Πρότυπα 2-4»,των Προνηπίων, των Νηπίων και των τάξεων Β΄και Γ΄ του Δημοτικού μας.

Με την παρουσία τους- εκτός από τους γονείς και φίλους των μαθητών μας- μάς τίμησαν, ο οικοδεσπότης μας Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκη Ζώτου, απόφοιτος των Προτύπων και τώρα μαμά του Σχολείου μας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη και ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Πανοράματος, τις αντιδημάρχους και όλο το προσωπικό του Δήμου για την τόσο ζεστή φιλοξενία.

Ευχαριστούμε τις αγαπημένες συγγραφείς, Βασιλική Νευροκοπλή με το «Ο λαμπερός πολεμιστής», Δελίνα Βασιλειάδου με το ολοκαίνουριο παραμύθι της «Ρόμι και Μιράντα», Νίνα Ζαφειρίου που παρέα με την «Ονειροπαγίδα» της, την εικονογράφο Ράνια Ηλιάδου με τις ζωγραφιές της και τον εκδότη Χρίστο Βάρφη που μας έδειξαν με πολύ πολύ διασκεδαστικό τρόπο το ταξίδι ενός βιβλίου και τη Μαρία Γκόγκα, μουσικό του Νηπιαγωγείου μας που έντυσε με νότες το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του».

Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους μαθητές μας, τα παιδιά μας που αγάπησαν το βιβλίο, εργάστηκαν στις τάξεις τους, έβαλαν το κέφι και την αστείρευτη φαντασία τους για να μας παρουσιάσουν πραγματικά «διαμαντάκια» και εσάς τους γονείς μας για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη υποστήριξή σας σε κάθε μας δραστηριότητα!

Συγχαρητήρια σε όλους!!!«Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία»

«Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία»

Το παιχνίδι με τις λέξεις, τις φράσεις, τις έννοιες, τις σκέψεις, τις αναζητήσεις, τα ερωτήματα αλλά και τις απαντήσεις  που τόσο απλόχερα δίνονται μέσα από τα βιβλία είναι ο καλύτερος «δρόμος της γνώσης» για όλους μας!

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, από τις 11.00 ως τις 20.00 οι μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού «Πρότυπα 2-4», των Προνηπίων, των Νηπίων και του Δημοτικού μας Σχολείου θα σας περιμένουν στο νέο Δημαρχείο Πανοράματος. Στον ισόγειο και αύλειο χώρο του Δημαρχείου θα σας παρουσιάσουν έργα και δράσεις που αφορούν στη φιλαναγνωσία.

Τα βιβλία αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου, γλωσσικής καλλιέργειας και πληροφόρησης. Δίνουν «τροφή», εξάπτουν τη φαντασία και κρατούν σε εγρήγορση τον νου μας.

Τα παιδιά μας με αφετηρία τη βιβλιοθήκη της τάξης τους επισκέφθηκαν βιβλιοθήκες της πόλης και ήρθαν σ’ επαφή με τα βιβλία. Είδαν την οργάνωση του χώρου, τα είδη των βιβλίων και τον τρόπο δανεισμού. Άκουσαν και «διάβασαν» λαϊκά και κλασικά παραμύθια, σύγχρονη λογοτεχνία, μυθολογία, ποίηση και βιβλία γνώσεων.

Κατανόησαν την αξία του βιβλίου, το αγάπησαν και έμαθαν να το σέβονται. Τις εμπειρίες και τις γνώσεις που κατέκτησαν, τις αποτύπωσαν στα έργα που παρουσιάζουν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου μας με θέμα «Με τα πινέλα του Matisse ζωγραφίζουμε τ΄ αστέρια».

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μουσική από τους μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης

Σας περιμένουμε όλους!

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το arrow έντυπο και την arrow αφίσα«Mε τα πινέλα του Matisse ζωγραφίζουμε τ΄αστέρια»

Έκθεση Ζωγραφικής του Εργαστηρίου Εικαστικών
Κυριακή 7 Απριλίου 2019 - Δημαρχείο Πανοράματος

Στο Εργαστήρι Εικαστικών και τη φετινή σχολική χρονιά (2018-19) ταξιδέψαμε σε πολύχρωμους φανταστικούς κόσμους δίνοντας τη δική μας ματιά και ψυχή σε έργα ατομικά και ομαδικά, φτιαγμένα με αγάπη, μεράκι, ενθουσιασμό.

Μελετήσαμε το κίνημα του φωβισμού (από τη γαλλική λέξη FAUVES) κίνημα εξπρεσιονισμού, εμπνευστήκαμε από τους δημιουργούς - με κυριότερο εκπρόσωπο τον Matisse - με τη ιδιόμορφη τεχνική, τα ποικίλα και έντονα χρώματα, τα έντονα περιγράμματα, τη χαρούμενη εντυπωσιακή θεματολογία, τη δύναμη της πινελιάς...

Με αρμονικά χρώματα και παιχνιδιάρικη διάθεση κάναμε Αστρικά ταξίδια, μέσα από πλανήτες, διαστημόπλοια, πυραύλους, αστροναύτες...

Γνωρίσαμε τον σύγχρονο Κολομβιανό καλλιτέχνη Francisco  Ceron ο οποίος συνδυάζει κλασσική και μοντέρνα τεχνική.

Ταυτιστήκαμε με τη γεμάτη πλούσια χρώματα ζωγραφική του που περιέχει συμβολισμούς με μηνύματα χαράς και γιορτής για τη ζωή.

Ο Francisco  Ceron- όπως και η δική μας ομάδα μικρών δημιουργών- πιστεύει πως η τέχνη είναι «σαν να ανοίγεις παράθυρο σε  μια νέα γλώσσα που είναι  τυχερός όποιος την ανακαλύπτει».

Υπεύθυνη προγράμματος του Εικαστικού Εργαστηρίου: Eλένη Πάλλη

Μια έκθεση παιδικής ζωγραφικής αντιπροσωπεύει τον αυθορμητισμό, το ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και των χρωμάτων, την έκφραση  των συναισθημάτων, τη χαρά της ζωής μέσα στην σημερινή πραγματικότητα των ενηλίκων.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το arrow έντυπο και την arrow αφίσαΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού» για τους μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄τάξης ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα Εκπαιδευτήριά μας. Με υπεύθυνη του προγράμματος την Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τσίτσελα Έλενα, τα παιδιά κατάφεραν να ανοιχτούν, να προβληματιστούν, να πιστέψουν  περισσότερο στον εαυτό τους ανακαλύπτοντας το δυναμικό τους καθώς και να οραματιστούν το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Ο κόσμος της εργασίας» οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Γενικό Διευθυντή του Σχολείου, τον κύριο Ιωάννη Κορυφίδη και του πήραν συνέντευξη. Τον ρώτησαν τι ικανότητες, δεξιότητες και ποια τυπικά προσόντα χρειάζονται για να εξασκήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα, ποια είναι τα καθήκοντά του, πως είναι το εργασιακό του περιβάλλον, αν πιστεύει ότι θα έχει καλές προοπτικές αυτό το επάγγελμα στο μέλλον και αν θα επέλεγε την ίδια καριέρα αν είχε την επιλογή να ξαναρχίσει από την αρχή.

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας στην συγκεκριμένη ενότητα είναι να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το κάθε επάγγελμα συνδέεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, απαιτεί σχετικές σπουδές και δεξιότητες και επομένως η επιλογή επαγγέλματος προϋποθέτει την αναγνώριση των χαρακτηριστικών αυτών.

Επίσης επιμέρους εκπαιδευτικός στόχος είναι να αρχίσουν να κατανοούν οι μαθητές ότι οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία φέρνουν αλλαγές στον κόσμο της εργασίας με ορισμένα επαγγέλματα να έχουν εξαφανιστεί, άλλα να ασκούνται με διαφορετικό τρόπο, ενώ νέα επαγγέλματα να κάνουν την εμφάνισή τους.Get Adobe Flash player

Πρόκληση η πρόσκληση του LET’S DO IT GREECE να γίνουμε μέλος της οικογένειάς του  και να συμμετάσχουμε στην εβδομάδα πανελλήνιων δράσεων 1-7 Απριλίου 2019.

Ανταπόκριση; Μα φυσικά! Ένα πολυβραβευμένο αειφόρο Σχολείο όπως το δικό μας δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί με χαρά για 5η συνεχή χρονιά.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές και των τεσσάρων τμημάτων της Ε΄τάξης μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς εφοδιασμένοι με γάντια, σακούλες και καπέλα ξεκινήσαμε από τα Εκπαιδευτήριά μας διασχίσαμε το Ελαιόρεμα, περάσαμε από την τοποθεσία  «Αντίλαλος» και καθαρίσαμε τη «γειτονιά μας» από κάθε τι που ρυπαίνει την υπέροχη αυτή διαδρομή μέσα στη φύση.

Τραγούδια, πειράγματα, κέφι, απαραίτητο συμπλήρωμα της ικανοποίησης που νοιώθαμε όλοι ρίχνοντας τις σφιχτοδεμένες σακούλες μας που γέμιζαν τους κάδους.

Ναι WE DID IT!Get Adobe Flash player

Στις 3 Απριλίου οι μαθητές όλων των τμημάτων της Γ΄τάξης παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" ένα έργο βασισμένο στο πολυαγαπημένο βιβλίο της υπέροχης Αλκης Ζέη.

Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ζωντανεύει τις μνήμες μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου που ξεκινά την παραμονή της 28η Οκτωβρίου του 1940. Μέσα σε μια νύχτα όλα αλλάζουν. Η ξεγνοιασιά, η χαρά, το παιχνίδι, η ασφάλεια και αρμονία στην  οικογένεια διαταράσσεται. Μια μητέρα δυναμικά παλεύει με τα δόντια σφιγμένα, ένας πατέρας -ήρεμη δύναμη ο πόλεμος που δεν είναι πια παιχνίδι, οι στρατιώτες που δεν ήρωες αλλά μικρά πιόνια στη δείνη και στην κακουχία της μάχης, ο φόβος, η πείνα, ο θάνατος. Ολα αυτά αριστοτεχνικά δοσμένα με μια ιδιαίτερη τρυφερότητα και σεβασμό στην παιδική ψυχή των θεατών. Η θλίψη διαδεχόταν τη χαρά, το σκοτάδι το φως, το κλάμα το γέλιο, το αδιέξοδο τη λύτρωση. Μέσα από τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την ελευθερία ανακαλύπτουμε πόση δύναμη έχουμε μέσα μας και πως το κουράγιο, το χαμόγελο  και η πίστη στις αξίες  είναι φάροι που μας οδηγούν σε ένα καλυτερο αύριο. Για δύο ώρες τα παιδιά ήταν απόλυτα αφοσιωμένα και στο τέλος χειροκρότησαν με όλη τους τη θέρμη. Στην τάξη συνεχίσαμε με δραστηριότητες της φιλαναγνωσίας και διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο.Get Adobe Flash player

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου (ημέρα γέννησης του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2 Απριλίου 1805) έχει καθιερωθεί  από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα,να γιορτάζουμε το παιδικό βιβλίο. Το σύνθημα/μήνυμα της φετινής χρονιάς όπως δόθηκε από την επιλαχούσα χώρα, τη Λιθουανία, είναι να νιώσουμε πως με ένα βιβλίο ταξιδεύω και δε βιάζομαι. «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός και της αφίσας.

Οι μαθητές λοιπόν της Γ ΄τάξης διάβασαν τον "Ύμνο του βιβλίου" του Ε. Τριβιζά, είδαν τη φετινή αφίσα του Διεθνούς Οργανισμού του Βιβλίου για τη Νεότητα ( ΙΒΒΥ) και συζήτησαν το νόημα της ανάγκης να αγκαλιάσουμε τα βιβλία και να δώσουμε νόημα στην κάθε στιγμή. Οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν και αύριο καθώς οι σκέψεις των παιδιών "γεννούν" συνέχεια νέες ιδέες. Η ολοκλήρωση του project θα γίνει την Κυριακή 7/4/19 με τη γιορτή Φιλαναγνωσίας που διοργανώνει το σχολείο μας στο δημαρχείο Πανοράματος.

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!
Ευγένιος ΤριβιζάςKangaroo_Math_Competition

Με μεγάλη συμμετοχή τόσο από το δικό μας όσο και από πολλά άλλα σχολεία –μια που τα Εκπαιδευτήριά μας ήταν εξεταστικό κέντρο- πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ο διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό».

Ο διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 70 χώρες. Η Ελλάδα άρχισε να συμμετέχει στον διαγωνισμό από τον Μάρτιο του 2007.

Στον διαγωνισμό παίρνουν  μέρος όλοι οι μαθητές από τη Β΄ Δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. 

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους.

Οι εξετάσεις είναι προαιρετικές Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό θα λάβουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, και μια βεβαίωση συμμετοχής. Επιπλέον, ένας στους έξι διαγωνιζόμενους παίρνει επιπρόσθετα συμβολικά βραβεία με βάση την επίδοσή του.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.Get Adobe Flash player

Η «φιλαναγνωσία» είναι ένα μεγάλο, μαγικό, πολύχρωμο και πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Ένας σημαντικός σταθμός σ΄ αυτό το ταξίδι ήταν η επίσκεψή μας στο το Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο Ν.Π. Λειβαδιώτη στα Λαδάδικα .Εκεί μας υποδέθηκαν δυο γάτοι, ο Σπάγκος και η Τέλα για να μας δείξουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας. Τα ονόματα τους προέρχονται από υλικά που χρησιμοποιούνται για να δέσουν τα βιβλία. Έτσι λοιπόν με βελόνα και σπάγκο κάθε παιδί έδεσε το δικό του βιβλίο με την ιαπωνική μέθοδο. Στο τέλος όλοι μαζί ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους σε ένα τεράστιο βιβλίο. Περάσαμε υπέροχα!Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εθελοντική αιμοδοσίαΕυχαριστούμε θερμά όλους εσάς τους γονείς, απόφοιτους, εκπαιδευτικούς και φίλους των Εκπαιδευτηρίων μας που ευαισθητοποιηθήκατε και ανταποκριθήκατε στην αιμοδοσία που έγινε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019. Η μεγάλη συμμετοχή βοήθησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η Τράπεζα αίματος του Σχολείου μας, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι μας σε ώρα ανάγκης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τους γιατρούς και νοσοκόμους του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για την άμεση ανταπόκριση και άριστη συνεισφορά τους στην προσπάθειά μας.

Ενημερώνουμε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία και επιθυμούν να ενισχύσουν την Τράπεζα αίματος μπορούν να προσέρχονται στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα αιμοδοσίας από Δευτέρα έως Παρασκευή (τηλέφωνα επικοινωνίας 2310898263 - 4) και να δηλώνουν ότι η αιμοδοσία προορίζεται για την Τράπεζα αίματος των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων. Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και δεύτερη Τράπεζα αίματος του Σχολείου μας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο επίσης μπορούν να προσέρχονται όσοι επιθυμούν στο τμήμα αιμοδοσίας από Δευτέρα έως Παρασκευή (τηλέφωνο επικοινωνίας 231 3312814) και να δηλώνουν ότι η αιμοδοσία προορίζεται για την Τράπεζα αίματος των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνοντας 5΄ λεπτά από τον χρόνο μας χαρίζουμε το ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όλους όσους αγαπάμε. Γιατί το αίμα όσο πολύτιμο και αν είναι δεν αγοράζεται, γιατί πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πριν το χρειαστούμε. Γιατί τα 6 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας αίματος των Εκπαιδευτηρίων μας αρκετοί από εμάς, γονείς, απόφοιτοι, εκπαιδευτικοί και φίλοι, βρεθήκαμε στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το αποταμιευμένο σ΄ αυτήν την τράπεζα ανεκτίμητο αγαθό, το αίμα.Get Adobe Flash player


Υπερηφάνεια, χαρά αλλά και ελπίδα για το μέλλον μας γέμισαν τα παιδιά του Δημοτικού μας με την συμμετοχή τους στην παρέλαση του Πανοράματος που έγινε όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Η συγκίνηση μας πλημμύρισε όταν μετά το τέλος της παρέλασης στο χώρο του Ηρώου τα παιδιά κατέθεσαν στεφάνι και είπαν ποιήματα.

Get Adobe Flash player


Νοιώσαμε όλοι να ορθώνεται το αέναο παρόν της ελληνικής ψυχής επιχειρώντας, δια- τρανώνοντας και διεκδικώντας τη ρύση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».Get Adobe Flash player


Την Παρασκευή 22 Μαρτίου οι μαθητές της Στ' τάξης παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων τάξεων ένα  αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821. Η αναφορά στο σπουδαίο ιστορικό γεγονός συγκίνησε όσους το παρακολούθησαν. Οι μαθητές δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό τίμησαν τους πρωταγωνιστές του 21 κι απέδωσαν τον απαιτούμενο φόρο τιμής ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους στο υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα μας.Get Adobe Flash player

Από το 1970 και κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, καθιερώθηκε να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης. Στόχος η ανάγκη να κοιτάζουμε προσεκτικά και "αληθινά " γύρω μας και να εκτιμούμε όσα μας προσφέρει η Γη απλόχερα και πόσα της αρπάζουμε εμείς με την αλόγιστη χρήση των πόρων της καθώς και τη μόλυνση που προκαλούμε.

Όλα αυτά επεξεργάστηκαν και συζήτησαν οι μαθητές της Γ τάξης με αφόρμηση το τραγούδι του M.Jackson "Earth Song" καθώς και ένα ποίημα αφιερωμένο στη Μητέρα Γη. Αφού οργάνωσαν την εργασία τους, διατύπωσαν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους , απέδωσαν μέσω της ζωγραφικής το ποίημα. Σήμερα αντί τα σκουπίδια τους να πεταχτούν στους κάδους, τα κόλλησαν πάνω στη Γη που έβαψαν, χωρίζοντάς την σε δύο μέρη: αυτό που θέλουμε να ζούμε κι αυτό που... ζούμε!

Ολοκληρώνοντας τη δράση έγραψαν τα συνθήματά τους όχι στο χαρτί, ούτε σε χαρτόνι αλλά πάνω στα ροδαλά μάγουλά τους... Ετσι το μήνυμα έγινε ένα μαζί τους. Το κουβάλησαν στην τσάντα , στο μυαλό, στα μάτια, στο σώμα και την ψυχή τους.

Μπράβο παιδιά!Get Adobe Flash player


"Όταν η Περσεφόνη γνώρισε τα παιδιά..."

Τι συμβαίνει όταν ο Νίκος Γκάτσος και ο Μάνος Χατζηδάκις συνάντησαν τους μαθητές της Γ τάξης? Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας οι μαθητές μας επεξεργάστηκαν το μελοποιημένο ποίημα του Ν.Γκάτσου "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης".

Αφού διαβάσαμε και εξηγήσαμε το λεξιλόγιο και τις βαθύτερες έννοιες του ποιήματος, τα παιδιά ξεχώρισαν το πριν και το μετά της ιστορίας της όμορφης χώρας μας και την επιβεβλημένη ανάγκη να "αγαπήσουμε" ξανά τη χώρα αυτή που γέννησε
τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Εγιναν οι ίδιοι μύστες της αρχαίας Ελλάδας και πλανήθηκαν σε προηγούμενες εποχές θαλπωρής και μεγαλείου. Τραγουδήσαμε το ποίημα με τη μοναδική μουσική του Μ.Χατζηδάκι και τέλος συνθέσαμε την ιστορία με ζωγραφιές που έκαναν τα παιδιά (εταιρικά) δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο το πριν και το μετά. Είμαστε όλοι σίγουροι πως μετά από αυτό η Περσεφόνη θα νιώθει πιο σίγουρη για ένα καλύτερο μέλλον με τους μικρούς μαθητές των Προτύπων.Δώστε αίμα, χαρίστε ζωή!

Τράπεζα Αίματος – Εθελοντική αιμοδοσία  Κυριακή 17 Μαρτίου  2019, 10:00-13:30

Όσο πολύτιμο είναι, τόσο δυσεύρετο για όλους. Πριν βρεθούμε λοιπόν στην ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε, σοφότερο είναι να το εξασφαλίσουμε εκ των προτέρων. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνουμε αιμοδότες, όσοι πληρούμε τις προϋποθέσεις, για να μην αγωνιούμε όταν το χρειαστούμε. Προσέχω λοιπόν για να έχω, θα μπορούσε να είναι το σύνθημα προτροπής για να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος του Σχολείου μας, αποταμιεύοντας ουσιαστικά ό,τι πολυτιμότερο και ανεκτίμητο, το αίμα.

Οργανώνουμε λοιπόν και φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Σχολείου μας για εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 από τις 10:00 έως τις 13:30. Έτσι θα προσφέρουμε στην τράπεζα αίματος, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς σε ώρα ανάγκης. Τις προηγούμενες χρονιές χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φιάλες αίμα από εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους του Σχολείου μας που τις είχαν ανάγκη.

Επειδή το Θεαγένειο Νοσοκομείο που θα πραγματοποιήσει την αιμοδοσία πρέπει να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αιμοδοτών που προτίθενται να προσφέρουν αίμα (το συνεργείο πρέπει να είναι προετοιμασμένο σε θέματα υλικών, προσωπικού, κλινών κ.λ.π.) παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια του Σχολείου μας, να arrow κατεβάσετε τη δήλωση (arrow ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις αιμοδοσίας) και να την αποστείλετε στη Γραμματεία του Σχολείου στο info@protypa.gr  ή με fax στο 2310 300 440.

Με την ελπίδα ότι θα τύχουμε και φέτος της ανάλογης στήριξής σας, σας ευχαριστούμε θερμά.Get Adobe Flash player

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο κτήμα Γεροβασιλείου -«Αμπελουργία και Εκπαιδευτικό Παιχνίδι στο Μουσείο Οίνου»

Στις 4, 7, 14 και 15 Μαρτίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης -διαδοχικά -επισκεφθήκαμε το κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή Θεσσαλονίκης για να μελετήσουμε από κοντά και να μάθουμε περισσότερα για το αμπέλι.

Εκεί συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αμπελουργία και Εκπαιδευτικό Παιχνίδι στο Μουσείο Οίνου». Ξεναγηθήκαμε στον φυσικό χώρο του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα του Κτήματος Γεροβασιλείου που εκτείνεται σε 710 στρέμματα, στο οινοποιείο , στον χώρο που "ξεκουράζονται" τα βαρέλια και στο Μουσείο Οίνου και τη συλλογή με τα εκατοντάδες ανοιχτήρια.

Με αφορμή το αμπέλι γνωρίσαμε βασικές αγροτικές εργασίες και την παραδοσιακή ενασχόληση με τη γη και τους καρπούς της. Παρατηρήσαμε, συζητήσαμε, πειραματιστήκαμε, παίξαμε με τους χαρακτήρες του παραμυθιού "Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου" του Δημήτρη Μπασλάμ. Το παραμύθι γράφτηκε ειδικά για το κτήμα Γεροβασιλείου και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και μας το δώρισαν για να το διαβάσουμε και να το δραματοποιήσουμε στην τάξη. Έπειτα παίξαμε με τον πηλό και φτιάξαμε μουστοκούλουρα, ανοιχτήρια, τσαμπιά από σταφύλια κ.α.Get Adobe Flash player


Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού «Η βία δεν είναι μαγκιά!»

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα με πολλές προεκτάσεις προσέγγισαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying) στέλνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας για ενημέρωση και εγρήγορση. Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. (school bullying)

Ο σχολικός εκφοβισμός καθώς και κάθε είδος παραβίασης και καταπάτησης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας ενός παιδιού, ασφαλώς δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης μόνο μια φορά τον χρόνο. Σήμερα στην τάξη οι μαθητές μας αφού εντόπισαν την πραγματική μορφή του εκφοβισμού και τους τρόπους αντιμετώπισής του, διάβασαν άρθρα, είδαν εγκεκριμένα, σχετικά βίντεο καθώς και την ιστορία του «΄Ελμερ, του πολύχρωμου ελέφαντα» ο οποίος μέσα από τη διαφορετικότητά του έγινε πιο αγαπητός από όλους. Στην ολοκλήρωση του project ζωντάνεψε ο κάθε μαθητής τον δικό του Έλμερ με τα πιο ιδιαίτερα και πολύχρωμα υλικά. Το σύνθημα παρέμεινε ένα: «Η βία δεν είναι μαγκιά!».Get Adobe Flash player


«Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία»,το δέντρο των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων

Το «δικό μας δέντρο στη Νέα Παραλία» Θεσσαλονίκης, έναν σφένδαμο φυτέψαμε και υιοθετήσαμε την Τετάρτη 6/3/19 ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο πλαίσιο της δράσης δεντροφύτευσης 60 δέντρων από μαθητές των σχολείων της πόλης μας, στη Νέα Παραλία.

Μια αντιπροσωπεία από 50 μαθητές από όλες τις τάξεις του Δημοτικού των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης έδωσαν ραντεβού αρχικά, στο ανοιχτό θεατράκι στον «Κήπο των 4 Εποχών». Εκεί ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους της δράσης για το έργο της  Νέας παραλίας, για τον Σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας» και τις δραστηριότητές του.

Στη συνέχεια όλοι μαζί με μεγάλο ενθουσιασμό βοηθήσαμε στην φύτευση ενός σφενδάμου. Στο «δικό μας πλέον δέντρο» κρεμάσαμε συνθήματα - μηνύματα για όλους τους περαστικούς, γραμμένα σε καρτέλες που είχαμε ετοιμάσει από το Σχολείο:

 • «Με κάθε δένδρο που φυτεύω δίνω ανάσα οξυγόνου, ανάσα ζωής στην πόλη μου»
 • «Τώρα που είμαι  μικρός, μαθαίνω. Τώρα που είμαι μικρός, μπορώ. Και όταν μεγαλώσω θα συνεχίσω»
 • «Φυτεύω ένα δένδρο, δίνω ανάσα οξυγόνου, ανάσα ζωής στην πόλη μου»
 • Έχουμε τη δύναμη να προκαλέσουμε αλλαγή. Ας ξεκινήσουμε με δενδροφύτευση. Μπορούμε!

Υποσχεθήκαμε ότι θα φροντίζουμε το «δικό μας δέντρο» ώστε να μεγαλώσει και να χαρίζει ανάσα οξυγόνου στους περπατητές της παραλίας μας.

Μια όμορφη και δυνατή εμπειρία για τα παιδιά μας. «Θα μεγανώνουμε μαζί με το δέντρο που φυτεύουμε σήμερα!», είπε μια μικρή μαθήτρια …

«Τη σημερινή εμπειρία την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Γιατί βοηθάμε την παραλία, την πόλη και τους εαυτούς μας»,είπε κάποιος άλλος...

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας» και συγχαίρουμε τους ανθρώπους του για τις πρωτοβουλίες τους!

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

https://www.ypaithros.gr/thessaloniki-dentro-nea-paralia-dentrofyteusi/...και ήρθε η ώρα και για τον δικό μας αποκριάτικο χορό! Βάλαμε τις στολές μας, βαφτήκαμε με τα χρώματα της αποκριάς και γεμάτοι ενέργεια και με την καλύτερή μας διάθεση φτάσαμε την Τετάρτη 6/3/19 στο POLIS Thessaloniki Convention Centre. Ε, καλά πήραμε μαζί μας και μερικούς μεγάλους... για να διασκεδάσουν και αυτοί. Χορέψαμε, χορέψαμε, χορέψαμε, παίξαμε, γελάσαμε, περάσαμε ΥΠΕΡΟΧΑ!

Και του χρόνου, Καλές αποκριές σε όλους!Get Adobe Flash player

Mε αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Θέρμης (πρόγραμμα Followgreen) η Ε’ τάξη επισκέφθηκε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης στις 6/3/2019.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από ειδικούς παιδαγωγούς για τη σημασία που έχει η ανακύκλωση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν μέσω βιντεοπροβολής για τα προβλήματα που δημιουργεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσω της ανακύκλωσης τα ζητήματα που δημιουργούνται.

Στο τέλος έγινε και επίδειξη των ανακυκλώσιμων υλικών και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης ενώπιον των μαθητών.Get Adobe Flash player


Τη Δευτέρα 4/3 οι μαθητές των τμημάτων  Α΄1, Α΄2 και την Τρίτη 5/3 των  Α΄3 και Α΄4 της Α΄τάξης του Δημοτικού επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Ένας νέος κόσμος».

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ενημερώνει τα παιδιά για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και τις ιδιαιτερότητες των αθλημάτων τους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αξιοθαύμαστη δύναμη των αθλητών με ειδικές ανάγκες.

Μέσα από παιχνίδια αφής, εικαστικές δράσεις και αθλητικές δοκιμασίες, τα παιδιά γνώρισαν τα αθλήματα Goalball και  Boccia – αγωνίσματα των παραολυμπιακών αγώνων και έμαθαν πως διεξάγεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου από άτομα με ολική απώλεια όρασης.Get Adobe Flash player

 

Από τις εικόνες γεννιούνται ιστορίες με ήχους…
Από τους τόνους και τους ήχους χρώματα…
Από τα σχήματα, μουσικές και κινητικές δραστηριότητες

Την Τρίτη 5/3 οι μαθητές των τμημάτων Β1,Β2 και την Πέμπτη 7/3 οι μαθητές των τμημάτων Β3, Β4, επισκέφθηκαν την αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μελωδίες και Εικόνες».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές βρήκαν και ανακάλυψαν μέσω της μουσικής ήχους, χρώματα, σχήματα, μυρωδιές. Με το παιχνίδι αυτό ανακάλυψαν ότι στη μουσική ακούς περισσότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται αρχικά το αυτί σου και ότι σε μια εικόνα ανακαλύπτεις περισσότερα όταν  παρατηρείς από ό,τι με την αρχική φευγαλέα ματιά.

Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά έπαιξαν διάφορα μουσικά όργανα και μουσικά παιχνίδια.

Η επίσκεψη εντυπωσίασε τους μαθητές  γιατί οδηγήθηκαν σε μια νέα βιωματική κλίμακα.Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Συμμετοχή του σχολείου στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Το Σχολείο μας με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας την 6η Μαρτίου κάθε έτους, συμμετείχε σε σχετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου  Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, στο Βασιλικό Θέατρο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 2000 άτομα, τα οποία έστειλαν μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, σε συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και λοιπών ενώσεων. Το σχολείο αντιπροσώπευσε η κα. Λάμπα Καλλιόπη, ψυχολόγος του σχολείου μας.Get Adobe Flash player


Οι μαμάδες της ομάδας Life is Life φτιάχνουν τα «μαρτάκια» μέσα στο παιδοογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ και τα προσφέρουν για να ενισχύσουν τους σκοπούς της ομάδας τους που είναι η οικονομική συμπαράσταση για τη θεραπεία και αγωγή των παιδιών, η συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, η δημιουργία τράπεζας αίματος καθώς και η δημιουργία και υποστήριξη Τράπεζας Μυελού των οστών.

Αγκαλιάζοντας και εμείς αυτά τα παιδιά, προμηθευτήκαμε και φέτος τα «μαρτάκια» μας από τον σύλλογο αυτόν και τα φορέσαμε σε όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου  και του Παιδικού μας Σταθμού. Όσοι θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε την ομάδα μέσω της ιστοσελίδας της; www.lifeislife.gr και των σελίδων στο  στο Facebook : https://www.facebook.com/Life-is-Life-1851783585149149 και  https://www.facebook.com/groups/1071073456363645/?ref=pages_profile_groups_tab&source_id=1851783585149149Στο Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ - Δ τάξη

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Εκμαγείων στο ΑΠΘ στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Το Μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή από εκμαγεία αρχαϊκών γλυπτών με τη βοήθεια της οποίας παρουσιάζονται με εύληπτο για τα παιδιά τρόπο οι δύο βασικοί αγαλματικοί τύποι στη γλυπτική των χρόνων αυτών, οι κούροι και οι κόρες. Η παρουσίαση έγινε  μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, στο οποίο τα παιδιά συμμετείχαν μιμούμενα αρχικά τα γενικά χαρακτηριστικά των αγαλματικών μορφών. Στη συνέχεια παρακολούθησαν στη μίμησή τους τις διαφορές ως προς τη στάση και την κίνηση που παρουσιάζουν τα αγάλματα αυτού του τύπου κατά την εξέλιξή τους στον χρόνο.

Με τη συνδρομή του αρχαιολόγου οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην έκθεση και ενημερώθηκαν για τη χρήση και χρησιμότητα των εκμαγείων. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση η αρχαιολόγος συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε στις απορίες τους. Get Adobe Flash player

Η φαντασία, η πρωτοτυπία, το κέφι και ο χορός πρωταγωνίστησαν στον αποκριάτικο χορό των μαθητών μας της Δ΄, Ε, και ΣΤ΄ τάξης που έγινε την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στο Polis. Και επειδή μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις... τα λόγια είναι περιττά!EnhmerwtikhsynanthshΠραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς για το Β΄ τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2018-19:

Δευτέρα 11/2 των μαθητών των Προνηπίων και του Παιδικού Σταθμού
Τετάρτη 27/2 της Α΄ και Β΄ τάξηςGet Adobe Flash player

"Τι είναι ευτυχία, τι χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος, πώς μπορώ να είμαι ευτυχισμένος..." ήταν τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν και ξεκίνησε αρχικά στην τάξη μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση  στο πλαίσιο της Συναισθηματικής Αγωγής ("Γνωρίζω τον εαυτό μου κι επικοινωνώ με τους άλλους"), της Μελέτης (ΜΜΕ κι επικοινωνία) και της Γλώσσας (παρουσιάζω το δικό μου δελτίο καλών ειδήσεων).

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης "Νους" ( 5, 6 και 7/2/18) και  συμμετείχαμε σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του the Greater Good Science Center του πανεπιστήμιου του Berkeley με τίτλο "Μαθήματα Ευτυχίας" και μάθαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτά που σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο έξω από την τάξη με την ασφαλή χρήση νέων τεχνολογιών.

Εργαστήκαμε σε μικρές ομάδες εμπνευστήκαμε και εκφραστήκαμε με tablets, υπολογιστές, OSMO+ ipad, εικονική πραγματικότητα και συνθέσαμε ψηφιακά εικόνες ευτυχίας με λογισμικά κινουμένων σχεδίων και ζωγραφικής. Έπειτα παρουσίασε κάθε ομάδα τη δική της εργασία που όλοι μαζί παρακολουθήσαμε με πολύ ενθουσιασμό. Την επόμενη μέρα η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν είδαμε την ψηφιακή ταινία όλης της τάξης με όλες τις εργασίες και με τις δικές μας φωνούλες που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Τελικά ευτυχία για μας είναι που δημιουργήσαμε όλοι μαζί, δίνοντας ο καθένας το δικό του όμορφο κομμάτι ισότιμα και με σεβασμό στο παζλ της ομάδας.

Δείτε εδώ τις ψηφιακές ταινίες με τις εργασίες των μαθητών των τεσσάρων τμημάτων.

Γ’1 link
Γ’2 link
Γ’3 link
Γ΄4 linkGet Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης των τμημάτων Α΄1 και Α΄2«Ερευνώ τον κόσμο μου» και «Μικροί Επιστήμονες εν δράσει», οι μαθητές του τμήματος Ε΄4 παρουσίασαν στους μαθητές των δυο τμημάτων της Α΄ τάξης πειράματα από τον κόσμο της φυσικής. Τα παιδιά της Ε΄ τάξης χωρισμένα σε ομάδες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους της Α΄τάξης πειράματα που σχετίζονται με τα φαινόμενα της τήξης, της πήξης, της συμπύκνωσης και της εξάτμισης. Επίσης, εκτέλεσαν πειράματα θερμαίνοντας και ψύχοντας τα αέρια, τα υγρά και τα στερεά και εξήγησαν στους μικρούς μαθητές πώς αλλάζει σε κάθε περίπτωση η κατάσταση της ύλης των σωμάτων.Get Adobe Flash player

Οι μικροί επιστήμονες της Α΄ τάξης μελέτησαν τα ηφαίστεια. Έμαθαν τα δομικά τους μέρη, πώς δημιουργούνται και τι προκαλεί την έκρηξή τους. Είδαν από κοντά ηφαιστειογενή πετρώματα από τη Σαντορίνη και μέτρησαν τη σκληρότητά τους παρατηρώντας την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους. Επίσης, είδαν μια εντυπωσιακή προσομοίωση έκρηξης ηφαιστείου κατά την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο «Eco School-Μπλε Μέλισσα»!!!Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα δημιουργική ιδέα είχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης, με αφορμή το κείμενο από το βιβλίο της Γλώσσας: "Τόσο χιόνι δεν ξανάγινε!" και την ενότητα της Επικοινωνίας από τη Μελέτη Περιβάλλοντος.

- Θα κάνουμε κι εμείς τηλεόραση! Με τη δική μας θεματολογία και σύνταξη.

Έτσι οργανώθηκαν σε ομάδες, συγκέντρωσαν ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με θέματα από τον πολιτικό, τον κοινωνικό και αθλητικό χώρο καθώς και θέματα για το περιβάλλον, τα εικαστικά και φυσικά τον χώρο του θεάματος.

Έβαλαν τα γυαλιά, τις γραβάτες και τα καπέλα τους και αφού διαμόρφωσαν τον χώρο των τμημάτων τους παρουσίασαν με ζήλο και χαρά τις δικές τους πρωτότυπες και μοναδικές ειδήσεις τους.

Μπράβο! μικροί μας δημοσιογράφοι...Get Adobe Flash player


Β΄ Δημοτικού - Αγγλικά: Μαθαίνουμε τα κτητικά επίθετα παίζοντας!

Κόψαμε και ενώσαμε τις αντωνυμίες με τα κτητικά τους επίθετα. Και επειδή η φαντασία των παιδιών είναι αστείρευτη το μετατρέψαμε και σε matching game!

The English Library is here!Μάθημα αστρονομίας: πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο: Μάθημα αστρονομίας: πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;(Children of the Universe, Camille Budin, Ελβετία, 2018, 52ʹ) παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄τάξης στο πλαίσιο του Kinder Docs, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους την Πέμπτη 21/2 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης τα Τέχνης

Ένα δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ελβετίας ξεκινάει να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος, με τη βοήθεια της αστροφυσικού Stefani Juneau: το Μπιγκ Μπανγκ, τη δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, τις μαύρες τρύπες, τη Γη. Σε ένα εισαγωγικό εργαστήριο αστρονομίας διάρκειας μίας εβδομάδας, τα παιδιά στην ταινία ανακαλύπτουν ότι τα πάντα, μικρά και μεγάλα, συνδέονται. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, με αθώες, απλοϊκές ερωτήσεις, προσπαθούν να βρουν απάντηση στο μεταφυσικό ερώτημα: «Ποιά είναι η θέση μας στο σύμπαν;»

Το KinderDocs,το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται για 3η χρονιά σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, και περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12-14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/keNc3l503z8Get Adobe Flash player

Η μαγεία του Ουράνιου Τόξου υπάρχει δίπλα μας αρκεί να θέλουμε να τη δούμε

Την Παρασκευή 15/2/2019, οι μαθητές των τάξεων Β΄ και Γ΄ παρακολούθησαν στο Ράδιο Σίτυ τη θεατρική παράσταση «Ο μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ, από την «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης».

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας στη χώρα του Οζ μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε πως η μαγεία του Ουράνιου Τόξου υπάρχει δίπλα μας αρκεί να θέλουμε να την δούμε.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες, ξυλοπόδαροι δίδαξαν με τον πιο ευφάνταστο τρόπο ότι κάθε τι που αναζητάει κανείς βρίσκεται στην προσωπική και εσωτερική του δύναμη, την ψυχή του!

Τα παιδιά μέσα από την παράσταση είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν την έννοια της μοναξιάς, της αποφασιστικότητας της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης. Αλλά και να αντιληφθούν πως μόνο όταν εκτιμάμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να γίνουμε ότι ονειρευόμαστε!Από τη Βουλή και τον Αγνωστο Στρατιώτη, στον Εθνικό Κήπο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - 3η ημέρα εκδρομής

Get Adobe Flash player

 

Τρίτη μέρα κι ήρθε η ώρα της επιστροφής. Το ξεκίνημα μας βρήκε καθισμένους στα έδρανα των βουλευτών στον ομφαλό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων. Ακούμε με προσοχή την ιστορία του κτιρίου-Συμβόλου κι επισκεπτόμαστε την έκθεση για τον πρωτεργάτη της επανάστασης του 1821, Ρήγα Βελεστινλή. Στη συνέχεια η αλλαγή της προεδρικής φρουράς υπό τον ήχο του "Μακεδονία ξακουστή" σκορπά ρίγη συγκίνησης και μια αίσθηση λεβεντιάς και πατριωτισμού στο πλήθος που παρακολουθεί σιγοτραγουδώντας.

Get Adobe Flash player

 

Μια μικρή στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες στον Εθνικό κήπο, αυτή την πανέμορφη όαση αναψυχής στην καρδιά της Αθήνας, μας δίνει την απαραίτητη ευκαιρία για ζωντάνια και επανεκκίνηση.

Get Adobe Flash player


Τελευταία επίσκεψή μας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά οικοδομήματα και το απέραντο πάρκο, πραγματικό στολίδι μιας σύγχρονης πόλης.

Get Adobe Flash player

 

Ο δρόμος της επιστροφής όμως ανοίγεται μπροστά και τον ακολουθούμε κουβαλώντας μαζί τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού. Νιώθουμε λοιπόν τώρα στο τέλος την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή  η διακαής επιθυμία μας, μα πάνω από όλα ένα ευχαριστώ στο Σχολείο μας που οργάνωσε αυτήν την εκδρομή κι έδωσε την ευκαιρία να νιώσουμε όλοι μαζί παιδιά, δάσκαλοι και γονείς αυτήν την μαγική εμπειρία.Get Adobe Flash player

Τίποτε δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του επισκέπτη που τριγυρνά τ’ αρχαία μονοπάτια της Αθήνας. Η δεύτερη μέρα μας βρίσκει απ το πρωί να γλιστράμε στο χρόνο στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες γειτονιές που περπάτησαν κι όλοι αυτοί που ζωγράφισαν λέξη τη λέξη, γράμμα το γράμμα όλο το έπος της ιστορίας μας. Μας ακολουθούν βουβοί σε κάθε μας βήμα ενώ από πάνω στέκει ένας ουρανός βλοσυρός, σκυθρωπός κι απέραντος σαν την πορεία του Γένους μας. Μπροστά μας τα μάρμαρα μεταμορφώνονται από πέτρες απλές  σε κολόνες θεόρατες, σε αετώματα κι αγάλματα που ακόμα χαμογελούν και λάμπουν όπως πρέπει στα μάρμαρα αυτής της χώρας καθώς το λέει και το όνομά της. Έκθαμβοι κλείνουμε τα μάτια και μαζί γυρίζουμε τη σελίδες της αρχαίας περιήγησης ενώ περιμένουμε με λαχτάρα τη βραδιά που απλώνεται και μας καλεί να μας ταξιδέψει όπως αυτή ξέρει καλύτερα.Get Adobe Flash player

Κατακλυσμούς πότε δεν λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε... Έτσι κάπως κίνησε η φετινή κάθοδος των Εκταίων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Με σύμμαχο τη θετική μας ενέργεια και μια όμορφη διάθεση αντιμετωπίζοντας τον θυμωμένο καιρό φτάσαμε στο Αττικό Πάρκο. Χίλια πρόσωπα με χίλια χρώματα και χίλια μάτια σχημάτιζαν μια θεσπέσια μελωδία γιομάτη με πλάσματα εξωτικά που μας περίμεναν να θαυμάσουμε από κοντά την πνοή του Θεού που κρύβεται στις αγνές ψυχές τους. Η συνέχεια μας βρίσκει στο πολυτελέστατο DIVANI CARAVEL κι η αθηναϊκή νύχτα που μας γνέφει, φαντάζει εκπληκτική!Get Adobe Flash player

Τα παιδιά μας διαβάζουν παντού! Στο διάλειμμα, στην τάξη, στην αυλή και φυσικά στο σπίτι! Σας περιμένουμε όλους στην καινούργια βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τίτλους βιβλίων αγγλικών (readers) για όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε τη σπουδαιότητα των παρακάτω λέξεων της Margaret Fuller : 'Today a reader, tomorrow a leader'. Join the  English Library World today! The English DepartmentGet Adobe Flash player

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας της θεματικής ενότητας «Προϊόντα της ελληνικής γης» με τους μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων μας επισκεφθήκαμε την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι της λαχαναγοράς μας υποδέθηκαν και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους της. Με απλό τρόπο εξήγησαν στα παιδιά ότι οι παραγωγοί πηγαίνουν τα προϊόντα τους εκεί, οι υπεύθυνοι ξεχωρίζουν ποια είναι καλά και στη συνέχεια τα επιλεγμένα προϊόντα διοχετεύονται στις λαϊκές αγορές στα σουπερ μάρκετ και στα μανάβικα σε μεγάλες ποσότητες. Τα παιδιά παρατήρησαν, μύρισαν και γνώρισαν ελληνικά και εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά.

Σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές μας συνομιλούσαν με τους εργαζόμενους των μαγαζιών που με χαρά κι υπομονή απάντησαν στις ερωτήσεις τους και πριν φύγουμε μας τροφοδότησαν με υγιεινά φρούτα της εποχής για όλα τα παιδιά. Επειδή… « Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα..»Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές της Γ΄ τάξης οργάνωσαν τη βιβλιοθήκη τους  μέσα σε κάθε τμήμα και ξεκίνησαν το μοναδικό ταξίδι στη χώρα των βιβλίων...Get Adobe Flash player


Ο προκριματικός της Θεσσαλονίκης για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής «FLL: Ιnto Orbit» πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο περίπτερο 6 στη Δ.Ε.Θ.

Τα μέλη της ομάδας του Σχολείου μας «ProBot 7» προετοιμάστηκαν στην κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός robot που θα δώσει μία ρεαλιστική λύση σε κάποιο πρόβλημα με θέμα το διάστημα. Οι μαθητές μας έφτασαν στην έκθεση το πρωί του Σαββάτου και με κέφι και μεράκι ξεκίνησαν τη διακόσμηση του περιπτέρου τους. Αφίσες και ζωγραφιές που απεικόνιζαν το θέμα του φετινού διαγωνισμού, το διάστημα, έδωσαν χρώμα και ζωντάνια στη διάθεσή τους!

Στις εξετάσεις των Core Values, του Project και του Robot Design στα δωμάτια των κριτών, οι μαθητές μας παρουσίασαν το πρόβλημα του φαγητού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση φαγητού και ο ΤΣΥΠΟ, ο τεχνητός συναρμολογούμενος υποδοχέας οικοσυστήματος, ήταν οι 2 προτεινόμενες λύσεις των παιδιών στο πρόβλημα σίτισης των αστροναυτών.  Καθώς και η απεικόνιση των συμβόλων των πλανητών που κατασκευάστηκαν από 3D εκτυπωτή.

Στον δοκιμαστικό γύρο τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν και να διορθώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κατασκευής τους και του προγράμματος του robot τους.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με τον 1ο επίσημο γύρο στη θεματική πίστα του Διαγωνισμού! Την Κυριακή ολοκληρώθηκε ο προκριματικός με τους 2 επιπλέον γύρους στο Robot Game!

Σχόλια όπως «ευφάνταστο θέμα έρευνας», «σύνδεση καλής ομάδας», «ενθουσιώδεις», «ανεξαρτησία ομάδας» ήταν μόνο μερικά από τα πολλά σχόλια που έλαβαν τα παιδιά στα φύλλα της επίδοσής τους. Η εμπειρία ήταν άκρως διασκεδαστική και εποικοδομητική όπως και όλο το ταξίδι τους στην έρευνα και τη ρομποτική!!!Get Adobe Flash player

«Τα πιο φωτεινά αστέρια κατοικούν στην καρδιά μας και λάμπουν με τις όμορφες πράξεις μας»

Την Πέμπτη 7/2/2019 οι μαθητές της Β΄ τάξης παρακολούθησαν στο Ολυμπιακό Μουσείο τη θεατρική παράσταση «Το αστερόπαιδο», από το υπέροχο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, Η δραματοποίηση του παραμυθιού από τον θίασο «Λώτινος Ήλιος» έγινε με έναν ευφάνταστο τρόπο. Η μουσική αντλώντας στοιχεία από την παράδοση (σαντούρι-νέυ) μαζί με το τραγούδι αγκάλιασαν μελωδικά την παράσταση καθώς οι ηθοποιοί έπαιζαν με το φως, μεταμορφώνονταν και οι κινήσεις τους ξεδίπλωναν ένα πολύχρωμο σκηνικό παιχνίδι γεμάτο αλήθεια, χιούμορ και συγκίνηση.

Μέσα από την παράσταση οι μαθητές μας το μήνυμα της μεταμόρφωσης που συντελείται  όταν ανακαλύπτουμε τη χαρά που βρίσκεται στη καρδιά που συναισθάνεται, αγαπά και προσφέρει. Γιατί…

«Τα πιο φωτεινά αστέρια κατοικούν στην καρδιά μας και λάμπουν με τις όμορφες πράξεις μας».  

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης Περιβάλλοντος, «Ψυχαγωγία-Τι κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο».Get Adobe Flash player


Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Υγιεινή χεριών»  υλοποίησαν στα Εκπαιδευτήριά μας σε δυο ημέρες, την Τετάρτη 6/02/19 και την Πέμπτη 7/02/19 γιατροί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν για την ενημέρωση και τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία τους όλοι οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄και Δ'. Οι γιατροί αφού παρουσίασαν το πρόγραμμα με το σχετικό εποπτικό υλικό, εξήγησαν στους μαθητές γιατί είναι τόσο σημαντικό το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών μας για την διατήρηση της καλής υγείας μας και την αποφυγή των ιώσεων και απάντησαν σε πάρα πολλές ερωτήσεις των παιδιών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πρακτική άσκηση των μαθητών στο σωστό πλύσιμο των χεριών τους. Ευχαριστούμε θερμά τις ιατρούς Ασημένια Αδαμίδου, Μαρία Σιδηροπούλου και Χριστίνα Σκουτζού.Get Adobe Flash player

Την Πέμπτη 7/2/2019 οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS και συμμετείχαν στο science show «Επιστήμη στην κουζίνα».

Το science show αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο αφορά στη ζωντανή παρουσίαση πειραμάτων με τη συμμετοχή του κοινού.Οι εμψυχωτές του επιστημονικού  show  μετέτρεψαν την κουζίνα σε «επιστημονικό εργαστήριο», εκτελώντας απλά αλλά εντυπωσιακά πειράματα με υλικά και αντικείμενα που βρίσκει κανείς στη κουζίνα όπως ξύδι, λάδι, αυγά, νερό, πατάτες κ.α.

Τα παιδιά συμμετείχαν βιωματικά στη διαδικασία και έμαθαν πως η ταχύτητα, η αδράνεια, η τριβή και οι χημικές αντιδράσεις παρουσιάζονται στην καθημερινή ζωή. Αθλοπαιδιές - Ε τάξη

Οι μαθητές όλων των τμημάτων της Ε τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής αγωγής επισκέφθηκαν τη ΧΑΝΘ για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των  αθλοπαιδιών που πραγματοποιείται στα γήπεδά της.

Οι εξειδικευμένοι προπονητές που μας περίμεναν στον χώρο συγκέντρωσαν τα παιδιά και τα χώρισαν σε ομάδες καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου και πιγκ-πογκ. Αφού ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τους σύγχρονους κανονισμούς στα διάφορα αθλήματα, άρχισαν τα παιχνίδια.

Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν έκδηλο σε όλη τη διάρκεια των αγωνισμάτων και όταν αναχώρησαν ήταν ενθουσιασμένοι περιμένοντας με αγωνία το επόμενο ραντεβού με τις αθλοπαιδιές στα γήπεδα της ΧΑΝΘ.Get Adobe Flash player

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, τίμησαν την Τρίτη 5/02 ως την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

Στο μάθημα της Πληροφορικής, συμμετείχαν όλα τα παιδιά  με ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις μέσα από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, βίντεο, σταυρόλεξα, κουίζ και σπαζοκεφαλιές, ιδανικά για παιδιά δημοτικού.

Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν την ιστορία του Smartie, του μικρού πιγκουίνου, και μέσα από αυτήν έμαθαν πως αν κάτι τους κάνει να νιώσουν άβολα στο Διαδίκτυο πρέπει αμέσως να το πουν στους γονείς τους και να τους συμβουλευτούν. Επίσης, συζητήσαμε πως πρέπει η πλοήγηση στο internet να γίνεται πάντοτε με μέτρο και με κάποιον ενήλικα παρέα. Με τα μεγαλύτερα παιδιά  μιλήσαμε για τα κοινωνικά δίκτυα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τις ηλεκτρονικές αγορές και τα προσωπικά δεδομένα και πώς πρέπει να προστατεύονται κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.Get Adobe Flash player

...για τα παιδιά μας που ακο- λουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης και της 11μηνης φοί- τησης η 4η Ιανουαρίου 2019 στο Σχολείο ήταν μια υπέροχη μέρα που τους έδωσε την τόσο σπάνια ευκαιρία να χαρούν το χιόνι, παίζοντας στον χιονο- στολισμένο κήπο μας!Get Adobe Flash player

Από τις διδαχές των τριών Ιεραρχών στον... θαυμαστό κόσμο των μελισσών

Δημιουργικές περιπλανήσεις στην τάξη. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών"- Γ΄ τάξη

"Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια έτσι κι εμείς χρειάζεται να διαλέγουμε αυτά που διαβάζουμε. Να κρατάμε τα καλά και τα ωφέλιμα."Διαβάσαμε από τον Μέγα Βασίλειο μιλώντας για τους τρεις Ιεράρχες. Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα για τη σοφία της φύσης και όλα αυτά που μας διδάσκει και φτάσαμε στον θαυμάσιο κόσμο των μελισσών. Εργαστήκαμε διαθεματικά στην ενότητα των ζώων της Μελέτης Περιβάλλοντος και στα Μαθηματικά και τη Γεωμετρία (εξάγωνα και πολλαπλασιασμός). Προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον μελισσοκόμο Χαράλαμπο Καζατζίδη. Είδαμε μια εκπαιδευτική ταινία μικρού μήκους, μάς μίλησε με απλά και κατανοητά λόγια  για τη ζωή των μελισσών, την οργάνωση της κοινωνίας τους και τα μελισσοκομικά προϊόντα. Έπειτα μας περιέγραψε τον τρόπο που εργάζεται, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, μας έδειξε την κυψέλη και μας κέρασε μια σταλίτσα από το αγαπημένο μας μέλι. Μέσα από αυτά που έλεγε μας μετέδωσε την αγάπη του για τη μελισσοκομία. Τα παιδιά είχαν πολλές ερωτήσεις κι αυτός με χαρά απάντησε σε όλες. Τον ρωτήσαμε ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει μάθει από την ενασχόλησή του με τις μέλισσες και μας είπε ότι θαυμάζει τον τρόπο που αλληλοϋποστηρίζονται καθώς συνεργάζονται με ακατάπαυστη φροντίδα για έναν κοινό σκοπό. Κάθε μια είναι ένα σημαντικό  και ενεργό μέλος της Ομάδας.Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης την Πέμπτη 31/1/2019.

Η επίσκεψη των μαθητών στο Μουσείο κρίθηκε αναγκαία λόγω της συνάφειας των θεμάτων του με το μάθημα της ιστορίας μας. 

Αναμφίβολα το Μουσείο συντηρεί την ιστορική μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα και αποτελεί ένα ζωντανό εκπαιδευτικό κύτταρο  αλλά και ένα ερευνητικό κέντρο.

Μέσα από τα σημαντικά εκθέματα- κειμήλια του Μουσείου οι μαθητές μας εντόπισαν και επεξεργάστηκαν κάθε στοιχείο και πληροφορία  που μπορούσαν να βρουν σχετικά με την ένδοξη όσο και άγνωστη εκείνη πτυχή της νεότερης ελληνικής μας ιστορίας  που λέγεται Μακεδονικός Αγώνας.

Η ενδιαφέρουσα ξενάγηση ενθουσίασε τα παιδιά  που πληροφορήθηκαν τόσα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από περίπου 100 χρόνια στην περιοχή μας. Ήταν μια αξιόλογη εμπειρία που έκανε τα παιδιά  να αντιληφθούν τη βαριά ιστορική κληρονομιά μας και το καθήκον του καθενός μας για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή πατρίδα. Get Adobe Flash player

Τους Τρεις Ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών τίμησαν σήμερα τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Η 30η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο των τριών αυτών μεγάλων δασκάλων.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αν και έζησαν πριν από 17 αιώνες, είναι πάντα επίκαιροι, καθώς προτείνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού αλλά και της καρδιάς του.

Πιο επίκαιροι από ποτέ, οι Τρεις Ιεράρχες έγιναν σήμερα τα φωτεινά παραδείγματα παιδείας, αλτρουισμού και προσφοράς στους μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων. Μια καθολική ομιλία για το έργο και τη δράση τους, καθώς και άλλες δραστηριότητες μέσα στις τάξεις σε συνδυασμό με το μάθημα των Θρησκευτικών ή άλλων συνοδευτικών κειμένων, βοήθησε τα παιδιά  να κατανοήσουν την ανάγκη για μόρφωση αλλά και την σπουδαιότητα της έμπρακτης δήλωσης βοήθειας και αγάπης που είναι απαραίτητη στις μέρες μας όσο ποτέ. Στις μικρότερες τάξεις οι δράσεις διανθίστηκαν και με κατασκευές.Get Adobe Flash player


Τις βασιλόπιτες τους έκοψαν οι μαθητές μας για το καλό του νέου χρόνου. Κάθε τμήμα πήρε την δική του βασιλόπιτα και μέσα στις τάξεις με μια μικρή γιορτούλα την έκοψαν,τη μοίρασαν και αντάλλαξαν ευχές, πειράγματα και πολλά πολλά  χαμόγελα!Get Adobe Flash player


Την Τρίτη 15-1 οι μαθητές της Α΄ τάξης και την Τρίτη 22-1-2019 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Β΄τάξης επισκέφθηκαν το Μυθολογικό – Θεματικό Πάρκο στην ΔΕΘ και παρακολούθησαν το πρόγραμμα: «Ηρακλής οι 12 Άθλοι».

Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό, βιωματικό, εκπαιδευτικό ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και με τη βοήθεια των ξεναγών  ανακάλυψαν όλους τους γνωστούς και άγνωστους μύθους με πρωταγωνιστή  τον μεγαλύτερο ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας, τον Ηρακλή.

Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της Ελληνικής Μυθολογίας, με τους θεούς, τους ημίθεους, τις νύμφες, τα θηρία, τους θνητούς, τις πλεκτάνες, τις διαμάχες, τα κατορθώματα, που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν την παγκόσμια λογοτεχνία, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών σε έναν χώρο, με ρομποτικά, τρισδιάστατα εκθέματα, με ήχο και κίνηση, έτσι που έκαναν  την επίσκεψη στο θεματικό πάρκο μια ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία.

Οι μαθητές μέσα από αυτό το ταξίδι κατάλαβαν ότι για να είσαι νικητής στη ζωή σου δεν χρειάζεται να έχεις μόνο σωματική δύναμη, αλλά πρέπει να διαθέτεις ευρηματικότητα, ανδρεία, γενναιότητα, ευφυΐα και αποφασιστικότητα.

Στο τέλος τα παιδιά πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων και κέρδισαν αναμνηστικά δωράκια.Get Adobe Flash player


Ένα ιδιαίτερο εργαστήρι στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ' τάξης στο πλαίσιο της ενότητας : «Τα ζώα», που αποτελεί και το αντικείμενο της ευέλικτης ζώνης για φέτος.

Με απλά υλικά: μπαλόνια, μπογιές, φωτοτυπίες μικρών ωοτόκων ζώων και το καλοξυμένο μολύβι τους αποτέλεσαν τα εργαλεία για την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. Ιδιαίτερη ήταν η χαρά τους όταν κράτησαν στα χέρια τους τα νεογέννητα μικρά που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει στο μπαλόνι. Καλή συνέχεια μικροί ερευνητές...

Λοιπόν... πήραν τις φωτοτυπίες με τα ζωάκια  τα έβαψαν τα έκοψαν τα τύλιξαν τα έβαλαν στο μπαλόνι τα φούσκωσαν και... μπάαααμ γεννήθηκαν.Get Adobe Flash player

Από την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου ένα παχύ στρώμα χιονιού σκέπασε τα πάντα χαρίζοντας μια υπέροχη λευκότητα στο τοπίο, δημιουργώντας μοναδικής ομορφιάς εικόνες. Το Σχολείο μας - που λειτούργησε με το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης από τις 2 Ιανουαρίου - είναι υπέροχο και με χιόνι!Ευχαριστήριο Bazaar

Η διεύθυνση και το προσωπικό των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης ευχαριστούν θερμά όλους εσάς που στηρίξατε με κάθε τρόπο τη φιλανθρωπική προσπάθεια του σχολείου μας, που στόχο είχε να βοηθήσει το πολύτιμο έργο των συλλόγων: Συζωή, Πνοή  Ελπίδας, Εύνοια, Life is Life, Χαμόγελο του Παιδιού και τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια τεσσάρων Ιερών Ναών της πόλης μας.

Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς τους γονείς των μαθητών μας που τόσο απλόχερα και γενναιόδωρα προσφέρατε, εκτός από προσωπική εργασία για την ετοιμασία των δεμάτων, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για οικογένειες που έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Η προσφορά σας υπήρξε πολύτιμη και το δικό μας ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Σίγουρα το μεγαλύτερο ευχαριστώ είναι το χαμόγελο των παιδιών για το οποίο συμβάλλατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες που στήριξαν την προσπάθειά μας αυτή με τις προσφορές τους:Η Διεύθυνση, το προσωπικό και οι μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης σας εύχονται το 2019 το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων να οδηγήσει τον δρόμο της καρδιάς μας προς την αγάπη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη, τη συγχώρεση, την ανθρωπιά και την ευτυχία!

Χρόνια Πολλά!  
Καλές γιορτές!«Η Mary Poppins επιστρέφει»

Την Παρασκευή 21/12,τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού μας Σχολείου απόλαυσαν την προβολή της ταινίας «Η Mary Poppins επιστρέφει» στον κινηματογράφο ODEON ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Στη νέα Mary Poppins της Disney, η Emily Blunt (The Girl on the Train, Into the Woods) είναι η τέλεια νταντά με τις μοναδικές μαγικές ικανότητες, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει μια βαρετή δουλειά σε μια αξέχαστη, φανταστική περιπέτεια. Σε αυτό το ολοκαίνουριο σίκουελ, γεμάτο φρεσκάδα αλλά και πιστό στο πνεύμα της πρώτης ταινίας, η Mary Poppins επιστρέφει για να βοηθήσει τη νέα γενιά της οικογένειας Banks να ξαναβρεί τη χαρά και την αδιαμφισβήτητη μαγεία της ζωής μετά από μια απώλεια. Η αινιγματική νταντά καταφτάνει παρέα με το φίλο της τον Jack , έναν αισιόδοξο φανοκόρο που φέρνει φως -και ζωή- στους δρόμους του Λονδίνου.Get Adobe Flash player


Όπως κάθε χρόνο έτσι και στις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης απασχολήθηκαν δημιουργικά στον φιλόξενο, οικείο και ασφαλή χώρο του Σχολείου μας από τις εκπαιδευτικούς μας, μαζί με τους φίλους και συμμαθητές τους.

Υπό την επίβλεψη ικανών και έμπειρων παιδαγωγών που έχουν επιμεληθεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια πληθώρα δράσεων: μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά, σκάκι, παιχνίδια στην αυλή του σχολείου- όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν- αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα λειτουργεί στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας μας  υποστήριξης των εργαζόμενων γονέων από τα Εκπαιδευτήριά μας.Get Adobe Flash player


Λίγες στιγμές χαράς προσέφεραν στους ασθενείς του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή Euromedica Θεσσαλονίκης» οι μαθητές του Ε΄3 των Εκπαιδευτηρίων μας που επισκέφθηκαν το κέντρο για να ψάλλουν τα κάλαντα και να προσφέρουν ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Οι μαθητές μας, εφοδιασμένοι με χαμόγελα και με τα μουσικά τους όργανα, ανταποκρινόμενοι με χαρά στην πρόταση των ανθρώπων της ΑΡΩΓΗΣ, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 γέμισαν με τις χαρούμενες φωνές τους τον χώρο της κεντρικής εισόδου του κτιρίου ψάλλοντας Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα  κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Όσους από τους ασθενείς αλλά και από το προσωπικό δεν μπόρεσαν να βγουν στα φουαγιέ τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες τους επισκέφτηκαν σε κάθε όροφο, σε κάθε χώρο με σοβαρότητα και ευγένεια.

Φεύγοντας πήραν μαζί τους τις ευχές των νοσηλευομένων και την ικανοποίηση ότι προσέφεραν μαζί με τις μουσικές τους νότες και ένα χαμόγελο ελπίδας και αισιοδοξίας σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.Get Adobe Flash player

Επίσκεψη για ευχές στο γραφείο του Δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη πραγματοποίησαν οι μαθητές μας του ΣΤ΄1, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ημέρα της ονομαστικής εορτής του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και το επιτελείο των συνεργατών του, μας καλωσόρισαν στην είσοδο του Δημαρχείου, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του  Μεγάρου.

Τα παιδιά μας μέσα σε κλίμα χαράς και ζεστασιάς, έψαλλαν τα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Ιδιαίτερη "παραγγελιά" από τον Δήμαρχο, τα κάλαντα Ικαρίας ,στην οποία φυσικά και  ανταποκρίθηκαν τα παιδιά με ενθουσιασμό. Αφού κεραστήκαμε μελομακάρονα, ζαχαρωτά και  διακοσμητικές χιονόμπαλες ,γυρίσαμε  στο Σχολείο μας παίρνοντας μαζί μας ευχές και μια εικόνα του Χριστού, δώρο του Δημάρχου.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Σχολείου μας στη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους παρουσίασαν μια διασκευή του βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη με τίτλο «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα πάνω κάτω».

Μια ιστορία με πρωταγωνιστή ένα αλλιώτικο καλικαντζαράκι που με τη δύναμη της θέλησής του και λίγη τύχη καταφέρνει όλα όσα τόσα χρόνια οι άλλοι με οδηγό το μίσος και την προσκόλληση σε λάθη του παρελθόντος δεν κατάφεραν.

Το διαφορετικό αυτό καλικαντζαράκι μας στέλνει ένα μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης όλων των λαών, μεταφέροντάς μας σε ένα κόσμο πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που η φαντασία συναντά την καθημερινότητα αυτών των περίεργων πλασμάτων.

Ευχαριστούμε θερμά όλο το έμψυχο δυναμικό των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους, τους γονείς των παιδιών μας που με το θερμό τους χειροκρότημα τα εμψυχώνουν σε κάθε τους βήμα και ιδιαίτερα ευχαριστούμε από καρδιάς τους μικρούς μας μαθητές που το κέφι και η ζωντάνια τους αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους εμάς.

Καλές γιορτές!"Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της αγάπης" - Γ τάξη

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ωδείου Βορείου Ελλάδος που βασίζεται στο βιβλίο της Στέλλας Μαβίδου και της Μαρίας Θεοχάρη "Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της αγάπης".Ο Δράκος Φαταούλας κλέβει τα όνειρα των παιδιών και η Νεράιδα της δικαιοσύνης αναλαμβάνει δράση με βοηθό τον Διικαιωματούλη παρέα με τα παιδιά. Περιπλανηθήκαμε σε μέρη μακρινά, όπου παραβιάζονται διαρκώς τα βασικά δικαιώματα των παιδιών. Συναντήσαμε παιδιά από όλον τον κόσμο, συζητήσαμε για τα αντι-δκαιώματα, για την παραβίαση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, για τον ρατσισμό και τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτόν. Δώσαμε υπόσχεση πώς θα είμαστε υπερασπιστές των δικαιωμάτων και θα είμαστε όλοι μια Ομάδα δεμένη με σεβασμό και φροντίδα. Έτσι μόνο μπορούμε να ελπίζουμε για έναν καλύτερο κόσμο και πιο δίκαιο για όλους.Get Adobe Flash player


Με ιδιαίτερη λαχτάρα και χαρά οι μαθητές του Γ΄4 παρουσίασαν σήμερα στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης στη Δημητρίου Γούναρη, το παραμύθι τους με τίτλο: "Η μέρα που τα παιδιά έσωσαν τα Χριστούγεννα".

Το παραμύθι που γράφτηκε από τα ίδια τα παιδιά και επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα συμπεριελήφθη στην έκδοση του Ανθολογίου Παραμυθιών των εκδόσεων Frog.

Έτσι λοιπόν σήμερα στο πλαίσιο του 1ου Παραμυθοφεστιβάλ της πόλης μας, οι μικροί συγγραφείς παρουσίασαν σε γονείς, φίλους και άλλους συγγραφείς τον μικρό τους θησαυρό. Κάλαντα, δρώμενα και η αστείρευτη ενέργεια των παιδιών μάς παρέσυραν σ'  ένα παραμυθένιο ταξίδι. Κράτησαν με ιδιαίτερη χαρά το αντίτυπο στα χέρια τους και μας έστειλαν μηνύματα αγάπης, υγείας και ελπίδας.

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους...Get Adobe Flash player

Μέσα στο κλίμα των ημερών, στο κλίμα της προσφοράς και της αγάπης  οι μαθητές του ΣΤ’ 2 του Σχολείου μας φορτωμένοι τα μουσικά τους όργανα, μια συλλογή από κάλαντα από όλη την Ελλάδα, δωράκια για τα παιιδά,το χαμόγελό τους αλλά κυρίως τη διάθεσή τους να μοιραστούν το «πνεύμα» και το νόημα των Χριστουγέννων με συνομηλίκους τους, που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, ξεκίνησαν ένα μουσικό ταξίδι αγάπης στην παιδιατρική κλινική και στο  παιδοογκολογικό τμήμα της κλινικής του Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης.

Στις δύο παιδιατρικές κλινικές οι μικροί ασθενείς, οι συνοδοί τους αλλά και οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν με πολλή χαρά τα παιδιά και παρακολούθησαν τα κάλαντα που έψαλλαν οι μικροί μας μουσικοί.

Στο σχολείο του νοσοκομείου οι δυο εκπαιδευτικοί μίλησαν στους μαθητές μας  και τους εξήγησαν τη λειτουργεία του.

Φεύγοντας πήραμε μαζί μας πολλή από την αγάπη τους και ένα μάθημα ζωής...

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ιδιαίτερα η υγεία!!!

Χρόνια πολλά παιδιά και γρήγορα στα σπίτια σας γερά και χαρούμενα!!!Get Adobe Flash player


Τη Δευτέρα 14/1/19 οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης, την Τρίτη 15/1 της Ε΄τάξης, την Πέμπτη 17/1 της Γ΄τάξης και την Παρασκευή 18/1 της Δ΄τάξης επισκέφθηκαν την έκθεση «Van Gogh Alive- The Experience»,στη ΔΕΘ και αρχικά ξεναγήθηκαν στα εκθέματα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα τέλειο συνδυασμό εικόνας, ήχου, ποίησης -λογοτεχνίας  που αποδεικνύει ότι η τέχνη και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρξουν, δημιουργώντας μια δυναμική αλληλεπίδραση των αισθήσεων.

Ένας ζωντανός κόσμος πλημμυρισμένος από φως, λέξεις και συναισθήματα απλώθηκε μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών που με αμείωτο ενδιαφέρον ακολουθούσαν τον χορό των εικόνων.

Τα αριστουργήματα του μεγάλου καλλιτέχνη σαν ποίηση που μας περιτριγυρίζει από παντού έκαναν την επίσκεψή μας μαγική.

Μια πλούσια εμπειρία σύγχρονης απόδοσης της ζωγραφικής τέχνης που εξάπτει την φαντασία όλων των επισκεπτών.Χριστουγεννιάτικος εκκλησιασμός

Την Πέμπτη 13/12/18 λίγο πριν τις γιορτές του Δωδεκαημέρου, οι μαθητές όλων των τάξεων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία και όσοι επιθυμούσαν-σε συνεννόηση με τους γονείς-μετείχαν του μυστηρίου της θείας κοινωνίας.«Ελάτε όλοι για να περάσουμε μαζί μια μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς»… έγραφε η πρόσκληση του 23ου Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Bazaar μας. Και ήρθαν όλοι!!!

Παιδιά, γονείς, συγγενείς και φίλοι των Προτύπων, με σύμμαχο τον ανέλπιστα καλό καιρό και εφόδια την καλή τους διάθεση και την αγάπη για τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και γέμισαν από τις 10 το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2018 όλους τους χώρους των Εκπαιδευτηρίων ως αργά το απόγευμα.

Ήταν μια πραγματικά υπέροχη ημέρα!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

Σας ευχαριστούμε όλους για τη θερμή σας ανταπόκριση!

Και του χρόνου με υγεία και πάλι όλοι μαζί, η μεγάλη οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης!Get Adobe Flash player

"Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου" - Feel Christmas- Think Kids- Love Books

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ΄2 παρουσίασαν μαζί με τη συγγραφέα Δελίνα Βασιλειάδη στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη -Feel Christmas- Think Kids- Love Books, το βιβλίο "Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου". Ένα βιβλίο για τη συνεργασία, τη φιλία, την αγάπη, την καλοσύνη που δίνουν υπέροχα χρώματα στη ζωή μας. 

Μέσα στην τάξη στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας συνεργαστήκαμε για να προετοιμαστούμε για την παρουσίαση ομαδοκεντρικά και διαθεματικά (ευέλικτη ζώνη, παραγωγή γραπτού λόγου, ποίηση, θρησκευτικά, μελέτη, ζωγραφική).

Την επόμενη μέρα φορέσαμε τα πιο χρωματιστά μας ρούχα κα το πιο αστραφτερό μας χαμόγελο και συναντήσαμε με χαρά τη συγγραφέα τραγουδήσαμε, διαβάσαμε το ποίημα "Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά" (Ν. Χικμέτ) προσθέτοντας  και τη δική μας στροφή για το ουράνιο τόξο, διαβάσαμε τη δική μας συνέχεια του παραμυθιού, παίξαμε με τις ζωγραφιές μας και αφεθήκαμε στη μαγεία των Παραμυθιών. Get Adobe Flash player

Με αφορμή την 23η Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά μας διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής και των Πολυμέσων, διαγωνισμός ζωγραφικής στο πρόγραμμα Paint των Windows.

Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχαν στον διαγωνισμό από όπου προέκυψαν οι 23 καλύτερες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Τα παιδιά μας δοκίμασαν τα πινέλα, τη γόμα, τον αερογράφο, τον κουβά χρώματος, τη γραμμή και τα έτοιμα σχήματα. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν, να μάθουν έξυπνες τεχνικές και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους ζωγραφίζοντας. Οι 23 καλύτερες ευχετήριες κάρτες τυπώθηκαν και πουλήθηκαν στο χριστουγεννιάτικο bazaar. Νικήτρια κάρτα με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν αυτή του τμήματος Ε3 η οποία από τη νέα χρονιά θα διακοσμεί την είσοδο του σχολείου μας!Get Adobe Flash player


Στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης «Οι 4 εποχές» την Πέμπτη 6/12/2018 οι μαθητές των τμημάτων Α’3 και Α΄4 και την Παρασκευή 7/12 οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Α΄2 επισκέφθηκαν το Eco School «Μπλε Μέλισσα», ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στην Περαία και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τις 4 εποχές.

Μέσα από μια γιγαντοκατασκευή προσομοίωσης της κίνησης της γης τα παιδιά κατανόησαν την ισημερία και την αλλαγή των 4 εποχών. Με τη βοήθεια της γεωλογίας και της μετεωρολογίας παρατήρησαν τις αλλαγές στα βουνά στο πέρασμα των εποχών. 

Γνώρισαν τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και της μέλισσας, κατασκεύασαν τα δικά τους ατομικά θερμοκήπια και αφού μίλησαν για το ταξίδι των αποδημητικών πουλιών έφτιαξαν  φωλιές πουλιών από άχυρο και πηλό.

Οι μικροί μας μαθητές ενθουσιάστηκαν με το πείραμα δημιουργίας κυμάτων που πραγματοποίησαν και έτσι με παιγνιώδη τρόπο κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν για την αναγκαιότητα του καθαρισμού των θαλασσών.

Γυρίζοντας στις τάξεις τους είχαν κατανοήσει απολαυστικά τις 4 εποχές!Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 4/12/18 οι μαθητές όλων των τμημάτων της  ΣΤ’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας και συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης».

Το  πρόγραμμα στηρίζεται στην ιδέα της προβολής της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι μαθητές την καθημερινή ζωή της πόλης εκείνη την εποχή και τις άγνωστες στιγμές της μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

Τα παιδιά γνώρισαν  το παρελθόν της πόλης και είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την μετάβασή της από πόλη μιας αυτοκρατορίας σε συμπρωτεύουσα ενός εθνικού κράτους, να αντιμετωπίσουν κριτικά την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, να βιώσουν τις μυρωδιές, τους ήχους και τις ιστορίες της πόλης μέσα από τα μνημεία της, στα οποία δίνουν τις δικές τους αφηγήσεις.

Αρχικά, τα παιδιά ντύνονται με καπέλα της εποχής και χωρίζονται σε μικρές ομάδες προκειμένου να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Γίνονται Έλληνες, Οθωμανοί, Εβραίοι, Βούλγαροι, Φράγκοι. Συζητούν με τον μουσειοπαιδαγωγό και μαθαίνουν πλήθος στοιχείων για την κάθε εθνοτική ομάδα, την περιοχή διαμονής στην Θεσσαλονίκη, τις γλώσσες, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες και τα χαρακτηριστικά τους. Τέλος, κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και την παρουσίαση ενός μικρού θεατρικού, με σκοπό να γίνουν φανερά τα χαρακτηριστικά κάθε εθνότητας στην υπόλοιπη τάξη. 

Στο πρόγραμμα οι μαθητές συζητούν με τους εμψυχωτές για θέματα σχετικά με την επιστήμη της ιστορίας, την διαδικασία αποκρυπτογράφησης κωδικών και την διατήρηση εγγράφων έως την έκθεσή τους στο μουσείο. Οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσει ο μαθητής τον τρόπο που τα έγγραφα του παρελθόντος, βοηθούν στην άντληση πληροφοριών και στην ερμηνεία των γεγονότων, καθώς και το ρόλο του μουσείου (μελέτη, καταγραφή, αποθήκευση, φύλαξη και έκθεση).Ενημερωτικές συναντήσεις -Επίδοση βαθμολογίας Α τριμήνου

Πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες ενημερωτικές συναντήσεις Α΄ τριμήνου εκπαιδευτικών - γονέων: 

Τη Δευτέρα 03/12/2018 της  Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

Την Τετάρτη 05/12/18 της Γ΄ και Δ΄ τάξης και η επίδοση βαθμολογίας Α΄ τριμήνου 

Τη Δευτέρα 10/12/2018 της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης και η επίδοση βαθμολογίας Α΄τριμήνου 23ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar

23ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε μαζί μια μέρα γιορτής, αγάπης και προσφοράς! Ελάτε να αγκαλιάσουμε όλους όσοι μας χρειάζονται!

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το  arrow αναλυτικό πρόγραμμα!

">">xmas Ζωντανεύουμε το καραμελόδεντρο με μουσική, παιχνίδι και χορό…

xmas Διασκεδάζουμε με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις…

xmas Διαλέγουμε τα δώρα μας από μοναδικά χειροτεχνήματα των μαθητών μας, βιβλία, κοσμήματα και παραδοσιακά εδέσματα…

xmas Παίζουμε στο Λούνα Πάρκ με carousel, ρομποτάκια, ice hockey και καρτ…

xmas Απολαμβάνουμε καφέ, σπιτικές λιχουδιές, μπισκοτοσπιτάκια, χριστουγεννιάτικο Glühwein, ρακόμελο και λαχταριστό barbeque…

xmas Δημιουργούμε στα πολλά και πρωτότυπα εργαστήριά μας…

xmas Κερδίζουμε πλούσια δώρα στη λαχειοφόρο αγορά…

xmas Χαιρόμαστε με πολλά πολλά παιχνίδια, face painting, κοτσιδοχτενίσματα και ζογκλερικά... κόλπα…

xmas Χορεύουμε με ζωντανή μουσική από waltz έως rock ‘n’ roll…

xmas Ετοιμάζουμε πακέτα αγάπης για όσους έχουν ανάγκη…

Τα έσοδα θα ενισχύσουν: τη «Συζωή», την «Πνοή Ελπίδας», την «Εύνοια», τον «Life is Life», το «Χαμόγελο του Παιδιού», το «Άρτος και Δράση» και τα συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία 4 Ιερών Ναών της πόλης μας.

22η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική ΕορταγοράGet Adobe Flash player


Καλωσορίζουμε τον Δεκέμβρη, τον μήνα των Χριστουγέννων με παραμύθια, τραγούδια και μοσχομυριστά χριστόψωμα

Μια έκπληξη επιφύλαξαν πρωί-πρωί τα παιδιά της Γ΄ τάξης στους μικρούς μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας "Πρότυπα 2-4". Με αγιοβασιλιάτικους σκούφους και ποδιές μαγειρικής τους επισκεφθήκαμε και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη σάλα τους, στήσαμε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, ζυμώσαμε παραδοσιακά "χριστόψωμα", τα ψήσαμε στον φούρνο και όλο το σχολείο μοσχομύρισε... Χριστούγεννα!

Παράλληλα ομαδούλες των 8 μαθητών πήγαιναν από τάξη σε τάξη και διάβαζαν στους μικρούς μας φίλους παραμύθια, τους έλεγαν ιστορίες από την παράδοσή μας, ήθη και έθιμα, την ιστορία της γέννησης του Χριστού, του Αγίου Βασιλείου και της πρώτης βασιλόπιτας.

Το παραδοσιακό χριστόψωμο είναι το στολισμένο, ευλογημένο ψωμάκι των Χριστουγέννων που έκοβε ο πατέρας με το χέρι του (από σεβασμό και για καλή τύχη) παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς ή Φώτων. Οι γυναίκες το έφτιαχναν με προζύμι, γλυκάνισο, κανέλα και το διακοσμούσαν με πλεξούδες σε σχήμα σταυρού κι ένα καρύδι στη μέση. Τα χριστόψωμα ήταν η δική μας εθελοντική προσφορά στη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του σχολείου μας που θα γίνει την Κυριακή 2/12 και θα πωληθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πριν τους χαιρετίσουμε τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Έτσι η χαρά και η ικανοποίηση των παιδιών ήταν διπλή! Ήταν ένα πανέμορφο πρωινό γεμάτο όμορφα τραγούδια, υπέροχες μυρωδιές και γελαστές φατσούλες.Get Adobe Flash player

Η υγιεινή διατροφή και η δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών ήταν η αιτία για τους μαθητές της Α΄τάξης να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιεινή διατροφή» του Ολυμπιακού Μουσείου, την Τρίτη 27/11/2018 τα τμήματα Α1 και Α2 και την Τετάρτη 28/11/2018 τα τμήματα Α3 και Α4. Μέσα από  το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής αναζήτησαν νέους γαστρονομικούς πειραματισμούς και έμαθαν να δημιουργούν την πιο νόστιμη και υγιεινή πίτσα. Έγιναν μικροί chef, ζύμωσαν τη ζύμη της πίτσας και τοποθέτησαν τα υλικά της. Επίσης έλαβαν μέρος σε ένα βιωματικό διαδραστικό παιχνίδι για να μάθουν παίζοντας την πυραμίδα της διατροφής.Get Adobe Flash player

Μία εκπαιδευτική αλλά και διασκεδαστική έκθεση - παράσταση ήταν η αφορμή να ζήσουν οι μαθητές της Β΄ τάξης μία μοναδική εμπειρία για τις αισθήσεις τους.

Την Τετάρτη 28/11/2018 οι μαθητές μας επισκέφθηκαν την έκθεση “Van Gogh Alive - the experience” στη Δ.Ε.Θ. όπου σε έναν χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας, με ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργούν μία εκπληκτική απεικόνιση τω ν 3.000 πινάκων, σκίτσων και κινούμενων εικόνων στις πολλαπλές επιφάνειες που προβάλλονται από σύστημα υψηλής τεχνολογίας.

Πριν από την επίσκεψη στην έκθεση οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ολλανδό ζωγράφο Van Gogh μέσα από πληροφορίες που αναζήτησαν και μέσα από συζητήσεις που έκαναν με τη καθηγήτρια των εικαστικών του σχολείου μας κα. Ελένη Πάλλη.

Έτσι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα πολυμέσα είχαν μια μοναδική, πολύτιμη, βιωματική εμπειρία. Με ένα νέο, επαναστατικό τρόπο  γνώρισαν το συνολικό έργο ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες  ζωγράφους του 20 αιώνα, επικοινωνώντας σε βάθος με τη ζωή, το έργο, την ιστορία, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του καλλιτέχνη, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε .Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ήταν μια διαδρομή σε ένα μονοπάτι μνήμης και περισυλλογής. Αφού ξεναγήθηκαν στις μόνιμες συλλογές που εκτίθενται στο Μουσείο και ήρθαν σε επαφή- μέσα από μια πληρέστατη ιστορική αναδρομή- με τις σημαντικότερες στιγμές της εθνικής μας ταυτότητας, οι μαθητές πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό εργαστήρι μη τυπικής βιωματικής μάθησης: "Μαθαίνοντας για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την Κοινωνική Αλλαγή". Σε αυτή τη δράση αφού διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις και γνώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συνέχεια μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων βίωσαν την έλλειψη τους ή την επάρκεια στις σύγχρονες κοινωνίες.Get Adobe Flash player


Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας, για το οποίο μάλιστα είχαν παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας την ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Συμμετείχαμε στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα" όπου με την εμψύχωση της μουσειοπαιδαγωγού η ξενάγηση πήρε τη μορφή παιχνιδιού γρίφων και αινιγμάτων. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες μακεδονομάχων. Οι δύο συντονιστές των ομάδων κρατούσαν τη σφραγίδα (με το γνήσιο σχέδιο) του Παύλου Μελά και του Καπετάν-Νικηφόρου, αντίστοιχα και συγκέντρωναν τους βαθμούς που κέρδιζαν από την αποκρυπτογράφηση των κρυμμένων μηνυμάτων και των καλά φυλαγμένων μυστικών. Στον χώρο του Μουσείο είδαμε από κοντά τις πηγές ,αντικείμενα, έγγραφα, πηγές από τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες και συνθέτουμε την ιστορία.

Εικόνες και αφηγήσεις από τα βιβλία μας "ζωντάνεψαν" μέσα στον επιβλητικό χώρο του νεοκλασικού κτιρίου. Στην επίσκεψη αυτή δεν είδαμε απλά τα εκθέματα, τα πρόσωπα, τα γεγονότα αλλά διαδραστικά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των ανθρώπων του Μουσείου και γίναμε "συν-δημιουργοί του πολιτισμού και της ιστορίας".Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα γιορτάζουν τα παιδιά, σήμερα γιορτάζουμε και χτίζουμε το μέλλον

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης αφιέρωσαν την 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού σε δράσεις σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών  στη σύγχρονη εποχή, τις υποχρεώσεις, την ισότητα και την καταπάτησή της και τη διαφορετικότητα. Μέσα από μια σειρά κειμένων, ποιημάτων, βίντεο αλλά και παιχνιδιών όπως κρυπτόλεξο, σταυρόλεξο, ένα κολάζ με εφημερίδες και φωτογραφίες παιδιών,  έδωσαν το στίγμα τους και δήλωσαν  δυναμικά  παρόντες για να  προστατεύσουν το μέλλον τους με την ενεργό συμμετοχή και επαγρύπνησή τους

Στόχος μας είναι τα παιδιά μας μέσα από βιωματική και πολύπλευρη προσέγγιση να κάνουν κτήμα τους όσα μαθαίνουν για τα  δικαιώματα και όχι να μείνουμε σε μια απλή ενημέρωση. Καλή συνέχεια παιδιά.

"Εχω δικαίωμα..."

Get Adobe Flash player

Συνεχίζοντας την ενότητα με τα δικαιώματα των παιδιών,  σήμερα ξεκινήσαμε με αφόρμηση "Το παραμύθι του ρατσισμού" https://youtu.be/cPBhIzCog8s , ένα παραμύθι για να σκεφτούμε….

Η γνώση και η παιδεία είναι τα μόνα όπλα απέναντι στον φόβο της διαφορετικότητας. Τα παιδιά στο ξεκίνημά τους πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια για να μάθουν να αντιμετωπίζουν τους γύρω τους με τη συμπεριφορά και το παιχνίδι κι όχι να τους κρίνουν από την εμφάνιση και τις δεξιότητες. Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης αλλά και το τραγούδι "Ενωμένοι" της Διεθνούς Αμνηστίας, https://youtu.be/A204If_A8u4  ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος.

"Θέλω να με προσέχεις χωρίς να με ακυρώνεις..."

Get Adobe Flash player


"Θέλω να με προσέχεις χωρίς να με ακυρώνεις..." ( Χόρχε Μπουκάι).

Τρίτη μέρα ενασχόλησης με τα δικαιώματα, τα οποία σήμερα αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και το πώς θέλουν να τους αποδέχονται αλλά και το πώς κρίνουν εκείνοι τους άλλους. Ο Χόρχε Μπουκάι, το περίφημο αντιρατσιστικό πείραμα (link) και η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις τους στο σχολείο και εκτός, πρωτοστάτησαν καθώς όλοι εντόπισαν δικά τους λάθη και λάθη των άλλων στην καθημερινότητά τους. Μαθαίνω να ακούω, να μιλάω και να υπολογίζω τον άλλον καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, την έκφραση, τη φιλία, την οικογένεια και τη φροντίδα. Αύριο το project θα ολοκληρωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, που μπορούν να το οραματιστούν μόνο τα παιδιά μας. Ακούστε τους...

"Θέλω να ξέρεις .... πως σήμερα μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου... Χωρίς όρους".Get Adobe Flash player


Τη μέρα αυτή που διάλεξα
εδώ μπροστά σας να σταθώ
τραγούδια και μισόλογα
στο φως να καταθέσω

Πώς πήρα τέτοια απόφαση
δεν ξέρω αν θ’ αντέξω...
Διονύσης Τσακνής


Μαθήματα δημοκρατίας και ιστορίας μας έδωσαν σήμερα οι μαθητές της Δ΄τάξης που ανέλαβαν το τιμητικό καθήκον να παρουσιάσουν στους μαθητές των άλλων τάξεων τη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.

Μια λιτή αλλά άψογη και μεστή νοημάτων και μηνυμάτων εκδήλωση. Συγκίνηση και ενθουσιασμός κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή και οι μαθητές μας κατάφεραν όχι μόνο να κατανοήσουν οι ίδιοι αλλά και να περάσουν σε όλα τα παιδιά του Σχολείου που παρακολούθησαν τη γιορτή το ουσιαστικό κι αληθινό μήνυμα της ημέρας αυτής που είναι το χρέος όλων μας για επαγρύπνηση και διαφύλαξη των θεσμών και των δημοκρατικών ιδεωδών που κληρονομήσαμε και πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Α΄2, στα πλαίσια του project «Μικροί Επιστήμονες εν Δράσει» που υλοποιείται στην ευέλικτη ζώνη, διεξήγαγαν πειράματα με μαγνήτες και κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους.

Αρχικά, διατύπωσαν τις δικές τους υποθέσεις, παρατήρησαν με προσοχή και τελικά μέσα από πειράματα ανακάλυψαν την ελκτική μαγνητική ιδιότητα μεταξύ των μαγνητών. Εντόπισαν τις απωστικές ιδιότητες των ομοειδών πόλων και τις ελκτικές ιδιότητες των ετερώνυμων πόλων. Γνώρισαν την πυξίδα ως όργανο και έμαθαν με ποιο τρόπο λειτουργεί η μαγνητική της βελόνα σε συνδυασμό με το μαγνητικό πεδίο της γης.

Ακολούθως, τα παιδιά διέκριναν τα διάφορα υλικά σε μαγνητιζόμενα και μη με βάση την υλική τους σύσταση. Λειτουργώντας με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο κατασκεύασαν έναν πίνακα αναφοράς με υλικά που μαγνητίζονται και υλικά που δε μαγνητίζονται, αφότου ολοκλήρωσαν το αντίστοιχο πείραμα. Ακόμη, μέσα από πειράματα γνώρισαν την ιδιότητα του νερού που το καθιστά διαμαγνητικό υλικό. Τέλος, κατασκεύασαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι που στηρίζεται στις ιδιότητες των μαγνητών.Get Adobe Flash player

Τη Δευτέρα 5/11/2018 τα τμήματα Α1 και Α2 και την Πέμπτη 8/11/2018 τα τμήματα Α3 και Α4 επισκέφθηκαν την περιφερειακή βιβλιοθήκη Χαριλάου, στο πλαίσιο του μαθήματος της φιλαγνωσίας. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της από τις παιδαγωγούς της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια σ’ αυτό το φιλόξενο και πολύχρωμο σπίτι των βιβλίων, παρακολούθησαν την αφήγηση του παραμυθιού «Η γυναίκα του γίγαντα» και την προβολή της ταινίας «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρις Λέσμάρ».

Επίσης τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα βιωματικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο «Ένα Βιβλιοπαιχνίδι». Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.Get Adobe Flash player

Στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου μεταφέρθηκαν οι μαθητές της Δ’, Ε΄και ΣΤ΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018. Από  την  σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου με οδηγούς στο ταξίδι  τους ηθοποιούς της Παιδικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε. ακολούθησαν τον  μεγάλο περίπατο, το ταξίδι συναισθημάτων του μικρού Πέτρου.

Ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους μας μεταδίδει μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το έργο παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.Get Adobe Flash player


Το ντοκιμαντέρ «Geert» που προβάλλεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs, παρακολούθησαν την Παρασκευή 02-11-2018 οι μαθητές της Γ΄ τάξης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο 13χρονος Γκερτ από την Ολλανδία μας αφηγήθηκε τη σχέση του με την τέχνη και πώς αποφάσισε να φτιάξει τη δική του αίθουσα τέχνης με το μοναδικό γλυπτό του. Και πώς χάρη στην επιμονή του και την αφοσίωσή του κατάφερε να γνωρίσει από κοντά έναν διάσημο αγαπημένο του εικαστικό καλλιτέχνη.

Μετά την προβολή συζητήσαμε με τα παιδιά, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας και αυτά που μας έκαναν εντύπωση στο ντοκυμαντέρ αυτό. Έπειτα με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών ξεναγηθήκαμε σε κάποιες γωνιές του Μουσείου και μελετήσαμε συγκεκριμένα έργα ενός γλύπτη, διαφορετικού για κάθε τμήμα. Γεμάτοι έμπνευση καθίσαμε στα μεγάλα τραπέζια των εικαστικών εργαστηρίων και δημιουργήσαμε τα δικά μας τρισδιάστατα έργα τέχνης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αφέθηκαν στη μαγεία της δημιουργίας.1ο Πανελλήνιο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης 

Εκπαιδεύουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον

1ο Πανελλήνιο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί γονείς, απόφοιτοι και φίλοι των Εκπαιδευτηρίων μας,

Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε ότι το «1o Πανελλήνιο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» απέσπασαν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στα «Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος», τα σημαντικότερα και εγκυρότερα περιβαλλοντικά βραβεία της Ελλάδας που διοργάνωσαν για 3η φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ www.paseppe.gr), παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) για 7η συνεχόμενη φορά.

Τα Εκπαιδευτήριά μας υπέβαλαν στον ΠΑΣΕΠΠΕ το σχετικό υλικό μαζί με πάρα πολλούς φορείς και εταιρίες από ολόκληρη την Ελλάδα, προκρίθηκαν στη Β΄ φάση του Διαγωνισμού με συνυποψήφιους στην κατηγορία, τους:

 • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • COSMOTE
 • ΕΥΔΑΠ
 • ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.

για να κατακτήσουν στην τελική αξιολόγηση, το 1ο βραβείο, μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο θεσμός αυτός έρχεται να επιβραβεύσει τους φορείς του Δημοσίου και τις εταιρείες που έχουν έμπρακτη συνεισφορά στην προαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συγκροτήθηκε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων, φορέων, επιμελητηρίων και συνδέσμων και αξιολόγησε τις προτάσεις, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κλειστές συνεδριάσεις συζήτησε όλες τις υποψηφιότητες.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα σε μία λαμπρή εκδήλωση, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου,  της Υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη και πλήθους Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και Προέδρων φορέων, αναδεικνύοντας τις εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου που προάγουν την καινοτομία, την αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το «1ο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» αποτελεί αφ’ ενός την επισφράγιση της αδιάκοπης προσπάθειας λειτουργίας του Σχολείου μας ως Αειφόρο, συνέχεια των πολλών διακρίσεων που ήδη έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη και συνέχιση της εφαρμογής των αειφορικών μας πρακτικών στο μέλλον.  

Ανήκει τόσο στους μαθητές, στους εργαζόμενους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και στους γονείς των Εκπαιδευτηρίων μας που πάντα και με κάθε τρόπο είναι δίπλα μας και στηρίζουν κάθε καινοτόμο δράση μας και κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο κοινό καλό.

Για περισσότερες πληροφορίες σας επισυνάπτουμε εδώ το Δελτίο τύπου του ΠΑΣΕΠΠΕ.Get Adobe Flash player


Οι μαθητές της Γ' τάξης ασχολήθηκαν αυτόν τον μήνα με την οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης της τάξης τους. Έφεραν βιβλία, τα κατέγραψαν, τα αρίθμησαν και τα τοποθέτησαν ανά κατηγορίες στη βιβλιοθήκη του τμήματός τους.

Στη συνέχεια έφτιαξαν την κάρτα δανεισμού  και όρισαν τον πρώτο βιβλιοθηκάριο. Με ιδιαίτερη λαχτάρα περίμεναν την ώρα για να δανειστούν το πρώτο τους βιβλίο.

Καλή αρχή μικροί βιβλιοφάγοι...Get Adobe Flash player


Η κέλτικη παράδοση του Halloween "χτύπησε" και φέτος την πόρτα του Σχολείου μας την ώρα των αγγλικών. Με κεράσματα για να γλυκάνουμε τα πνεύματα αλλά και με τρομακτικές εμφανίσεις και φυσικά το δυνατό φως του jack o' lantern, διώξαμε τα κακά πνεύματα μακριά, με πολύ κέφι, χαμόγελο και τραγούδι!

Happy Halloween everyone!

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη, πειραχτήρι Τζακ. Γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).Get Adobe Flash player


Τον συνεταιρισμό γυναικών "Οι Γωνιάτισσες", στη Νέα Γωνιά Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν οι μαθητές όλων των τμημάτων της Γ΄τάξης , την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου για γνωρίσουν μέσα από ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ψωμί!

Ο χώρος και η φιλοξενία των γυναικών του συνεταιρισμού μας παρέσυραν σε μια άλλη εποχή πιο απλή και με πολλές θύμησες και μυρωδιές από το χωριό.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα από τις ιστορίες των γλυκύτατων γυναικών έμαθαν για τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τη λάμπα λαδιού, την πινακωτή και φυσικά το ζύμωμα του ψωμιού με προζύμι... Αφού ζύμωσαν τα δικά τους ψωμάκια και τα έβαλαν στον φούρνο, επισκεφτήκαμε τον "Γίγαντα Ανεμόμυλο" όπως ονόμασαν τον παλιό μύλο του χωριού που στέκει αγέρωχος στην πλαγιά. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με  παιχνίδι στην παιδική χαρά του χωριού κι ένα πικ - νικ με παραδοσιακά εδέσματα που μας πρόσφεραν οι κυρίες απλόχερα.. 

Με τη μυρωδιά του ζυμαριού στα χέρια μας, κόκκινα μάγουλα από το παιχνίδι και πιο πλούσιοι σε γνώσεις και συναισθήματα αποχαιρετίσαμε αυτή τη μικρή γωνιά της μνήμης και της παράδοσης.Get Adobe Flash player


Με υπερηφάνεια και ζήλο, σηκώνοντας την ελληνική σημαία, οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, σε κεντρική οδό του Πανοράματος και απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της Ελευθερίας, στους αγώνες του 1940 και καταχειροκροτήθηκαν από επισήμους, συμμαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.Get Adobe Flash player


Η ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 έγινε στον χώρο του Ηρώου των πεσόντων, στο Πανόραμα με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και την απαγγελία των ποιημάτων των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας. Παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, του Δήμου αλλά και γονέων και φίλων των μαθητών η τελετή  σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και θύμισε σε όλους το μεγαλείο της ελληνικής αδούλωτης ψυχής!!!Get Adobe Flash player


Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίουτου 1940, η γιορτή της σημαίας και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης γιορτάστηκαν σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στο Σχολείο μας  με μια εκδήλωση που ετοίμασαν οι μαθητές της Ε΄τάξης και την παρουσίασαν με περηφάνια και σεβασμό στους μαθητές  των υπολοίπων τάξεων του Δημοτικού μας.

Πατριωτικά τραγούδια, ανάγνωση ποιημάτων και πεζών έργων που τιμούν και αναδεικνύουν την αντίσταση στον ξένο κατακτητή αποτέλεσαν τον κορμό της επετειακής εκδήλωσης. Η σημασία και το μεγαλείο του αγώνα του 1940 υμνήθηκαν μέσα από τη λιτή αλλά ουσιαστική γιορτή που περιελάμβανε επίσης προβολή ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων. Η σημαιοστολισμένη αίθουσα του Σχολείου ήταν γεμάτη από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχαν και χειροκρότησαν με θέρμη την όμορφη γιορτή.

Στο τέλος της γιορτής έγινε η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και τους παραστάτες των δυο δημοτικών μας σχολείων.Enhmerwtikhsynanthsh15a

Πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων του Δημοτικού:

Α΄ τάξης (Δευτέρα 1/10) με παράλληλη παρουσίαση των τμημάτων Δημιουργικής Απασχόλησης (clubs), Β΄ και Γ΄ τάξης (Τετάρτη 3/10), Δ΄ και Ε΄ τάξης (Δευτέρα 8/10) και Στ΄ τάξης (Τετάρτη 10/10), καθώς και η ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων-κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού με  παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος (Δευτέρα22/10)Get Adobe Flash player


Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

Οι μαθητές όλων των τμημάτων της Στ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο πλαίσιο του φεστιβάλ kinderDocs παρακολούθησαν  2 ταινίες μικρού μήκους με θέματα την εφηβεία και τις προσλαμβάνουσες της απ το κοινωνικό περιβάλλον, τη σύγχρονη οικογένεια, τα όνειρα των εφήβων.

Mε κεντρικό θέμα τις μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου οι μαθητές μας παρακολούθησαν τις ταινίες:  A field guide to being a 12-year old girl από την  Αυστραλία, και My happy complicated family, από την Ολλανδία.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τη κα Δόμνα-Μίκα Κακκανά, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το τι σκέφτονται και τι θέλουν να αλλάξουν στον κόσμο αλλά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον θεσμό της οικογένειας όπως διαμορφώνεται σήμερα σε ένα περιβάλλον σύγχρονου αστικού πολιτισμικού πεδίου.

Η όλη επίσκεψη έδωσε τροφή στη σκέψη και στον προβληματισμό μέσα από μια διασκεδαστική  και μορφωτική διεργασία όπως αυτή του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.Get Adobe Flash player

 

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου μας κάλεσαν τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων και τους παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο, όσα έμαθαν για τον Μακεδονικό Αγώνα για να τονίσουν ιδιαίτερα τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την εθνική μας μοίρα και να αποτίσουν φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους μας. Μετά την εναρκτήρια ομιλία του διευθυντή μας και μέσα από ένα παλιό παραδοσιακό παιχνίδι το "Βασιλιά, βασιλιά" οριοθέτησαν 5 σπαθιά - 5 σταθμούς στην ιστορία της Μακεδονίας. Έκαναν μια πλήρη αναδρομή από τα αρχαία χρόνια και τον βασιλιά Φίλιππο μέχρι την Ελληνική επανάσταση και την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Υπό τον ήχο των Iron Maiden, του Νταλάρα το εμβατήριο του Παύλου Μελά και την απαγγελία του "Μακεδονία Ξακουστή", τα παιδιά τίμησαν τους ήρωες της εποχής και ένιωσαν πιο κοντά σ' αυτή τη σελίδα της ιστορίας τους.

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο και μια γλυκιά αύρα τιμής και δόξας  τύλιξε τους ήρωες.

Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν ένας ανορθόδοξος πόλεμος στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια, 1904-1908.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο του μαθήματος της βυζαντινής ιστορίας και των θρησκευτικών, οι μαθητές όλων των τμημάτων της  Ε΄ τάξη των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις 10,11 και 12 Οκτωβρίου 2018. Ο βυζαντινός ναός, πραγματικό σύμβολο της πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς πόλους έλξης για τους χριστιανούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Στους μαθητές και τις μαθήτριες δόθηκε η δυνατότητα της βιωματικής μάθησης και η ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πορεία του ναού αλλά και στοιχεία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Παράλληλα, ενημερώθηκαν γενικότερα για την κατασκευή εκκλησιών με βάση συγκεκριμένους αρχιτεκτονικούς κανόνες και διακοσμητικούς τύπους ενώ έγινε και αναφορά στους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούμε όταν βρισκόμαστε σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και τέλεσης ιερών μυστηρίων.

Με κατάνυξη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στην κατακόμβη όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος και έμαθαν για τη ζωή κα τη χριστιανική του δράση. Με αυτό τον τρόπο αντιλήφθηκαν τη σημαντικότητα του πολιούχου και προστάτη μας που σφράγισε ανεξίτηλα την ταυτότητα της πόλης μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η κατακόμβη του ναού αλλά και η έντονη επισκεψημότητά του.Get Adobe Flash player

Οι μαθητές μας της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης  απέσπασαν δύο πρώτα βραβεία (ΣΤ΄τάξης), δύο δεύτερα (Ε΄ τάξης), ένα τρίτο βραβείο (Ε΄τάξης) και πέντε επαίνους (1 ΣΤ΄ και 4 Ε΄τάξης) στην τελική κατάταξη του 78ου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού στα μαθηματικά «Ο Μικρός Ευκλείδης» για το σχολικό έτος 2017-201, που διοργανώνει η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά συγχαίρουμε όχι μόνο τους πρωτεύσαντες μαθητές μας αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους.

Η Τελετή βράβευσης των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ που διακρίθηκαν θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Ν. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ" της ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του Α.Π.Θ την Κυριακή 21-10-2018 και ώρα 11:00 π.μ για τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και 13:30μ.μ. για τους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού.Get Adobe Flash player


Τι κάνει μια όμορφη αρκούδα και ένας σοβαρός αετός στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια; Μα φυσικά τους φώναξαν τα παιδιά για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Αφού η αρκουδίτσα και ο αετός βολεύτηκαν στις αγκαλιές των μαθητών και άκουσαν όλα όσα είχαν να πουν: για τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, για μύθους και ιστορίες που τους ενώνουν, για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους κατάλαβαν πως τα παιδιά είναι φίλοι τους και πως πάντα θα τους υποστηρίζουν και θα τους αγαπούν.

Σφράγισαν τη συνάντηση με ζωγραφιές, συνθήματα και παιχνίδια και επέστρεψαν στις φωλιές τους για να μεταφέρουν στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο το μήνυμα των μαθητών προς όλους τους ανθρώπους: "Φροντίδα και αγάπη σε όλα τα ζώα".Get Adobe Flash player


Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2018» που γιορτάστηκε μαζί με την 5η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα  να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση συνηθίζοντας σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Με σύνθημα «ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ» διεξήχθησαν στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, αλλά και σε όλους τους χώρους της αυλής πολλές και ποικίλες δραστηριότητες, στις οποίες πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του δημοτικού. Οι δράσεις αυτές διοργανώθηκαν από τους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της κάθε τάξης και τους γυμναστές των ακαδημιών ποδοσφαίρου και μπάσκετ των Εκπαιδευτηρίων μας και των clubs Tae Kwon Do, τένις, χορού, ρυθμικής γυμναστικής και σκακιού.

Τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν και χάρηκαν στην ηλιόλουστη ημέρα με δεκάδες αθλοπαιδιές όπως κινητικά παιχνίδια, σκυταλοδρομίες, ανώμαλο δρόμο, σφαιροβολία, μπάσκετ,  παιχνίδια ποδοσφαίρου, αγώνες σκάκι και πολλά άλλα.

Το χαμόγελο στα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών, οι χαρούμενες φωνές τους και ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη ημέρα θεωρούμε ότι μας έφεραν πιο κοντά στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η ομαδική προσπάθεια και συνεργασία φέρνει δημιουργία και πρόοδο.

Ταυτόχρονα οι μικροί αθλητές μας έμαθαν τη σημασία του «ευ αγωνίζεσθαι», την ευγενή άμιλλα καθώς και τη βαθιά ικανοποίηση που μπορεί να πάρει ο αθλητής που δοκιμάζει τις δυνάμεις του και μπορεί να τις υπερβαίνει!Get Adobe Flash player


21 Σεπτεμβρίου

Μια μέρα σαν αυτή δεν μπορεί να μην τη γιορτάσουν τα παιδιά αφού αυτά είναι το μέλλον.

Ακολουθώντας τα βήματα του Γιάννη Ρίτσου και αναλογιζόμενοι τι είναι η "Ειρήνη" για τον καθένα μας, συζητήσαμε, ζωγραφίσαμε, ακούσαμε τις απόψεις των συμμαθητών μας και δώσαμε ζωή στα πιο γλυκά όνειρα για την Ειρήνη. Μπράβο παιδιά, όλοι μαζί μια αγκαλιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου.Διέπρεψαν οι απόφοιτοί μας στις Πανελλήνιες για μια ακόμη χρονιά!Με μεγάλη χαρά είδαμε και φέτος τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να συνεχίζουν την εκπαιδευτική πορεία τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018 οι επιτυχίες που σημειώθηκαν ήταν πολλές και μας γεμίζουν εύλογα με περηφάνια! Η μεγάλη οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης είμαστε σίγουροι ότι οι γερές βάσεις που πήραν από τη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο μας και το Δημοτικό Σχολείο μας αποτέλεσαν το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσουν τη μελλοντική τους καριέρα ως επιστήμονες πια.

Σε σύνολο 75 μαθητών μας που αποφοίτησαν το 2012 από τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, οι 66 θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Α.Ε.Ι. και οι 5 σε Τ.Ε.Ι.

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι της τάξης του 2012 πέρασαν:

 • 15 σε Πολυτεχνικές σχολές
 • 6 στη Νομική
 • 6 σε Φιλοσοφικές και φιλολογικές σχολές
 • 3 σε Παιδαγωγικές σχολές
 • 2 σε σχολές Ψυχολογίας
 • 14 σε Οικονομικές - Πολιτικές Επιστήμες – Διοίκηση Επιχειρήσεων
 • 12 σε Φυσικομαθηματικές Σχολές – Πληροφορική
 • 2 σε Σχολές Καλών τεχνών – Θεατρικών σπουδών
 • 1 σε σχολή Δημοσιογραφίας
 • 4 σε Σχολές Επιστημών Υγείας
 • 1 σε T.E.Φ.A.A.
 • 5 σε ΤΕΙ

Τους συγχαίρουμε όλους από καρδιάς και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και καλή συνέχεια στο νέο κεφάλαιο της ζωής τους που ξεκινά τώρα!Get Adobe Flash player


Πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου πρωί και η αυλή άρχισε να γεμίζει σιγά-σιγά με παιδικές φατσούλες.

Άλλοι αγουροξυπνημένοι κι άλλοι ζωηροί άρχισαν να μαζεύονται, να κάνουν πηγαδάκια, να βρίσκουν φίλους που οι καλοκαιρινές διακοπές χώρισαν, να γνωρίζουν νέους συμμαθητές, να συναντούν δασκάλους.

Τα καλωσορίσματα, τις αγκαλιές, τα πειράγματα, το παιχνίδι, το ξανασμίξιμο της παρέας, τις εντυπώσεις από τις διακοπές... διέκοψε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για τον αγιασμό, για να αρχίσει η σχολική χρονιά με τις ευχές και της εκκλησίας.

Οι τάξεις μαζεύτηκαν... Χαρά, λαχτάρα για το καινούριο, αγωνία - «ποιον δάσκαλο θα έχουμε», «πώς είναι τα μαθήματα της φετινής τάξης», ποια club θα κάνεις φέτος;...

Ησυχία... αγιασμός, ευχές, καλωσόρισμα!!!

«Καλή αρχή!!! Σήμερα παιδιά μας κάνετε ένα ακόμα βήμα, στο δρόμο της μάθησης, της ολοκλήρωσης, της ουσιαστικής προόδου. Εμείς εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό του σχολείου μας θα είμαστε εδώ-όπως είμαστε πάντα-για όλους σας και για τον καθένα χωριστά.

Σκοπός μας όχι μόνο να σας "μάθουμε γράμματα", να σας μεταδώσουμε γνώσεις και εμπειρία αλλά να σας μάθουμε να σκέφτεστε, να σας βοηθήσουμε να δομήσετε προσωπικότητα και χαρακτήρα, με αρχές και αξίες , να σας δώσουμε όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για τη ζωή σας. Για να πατάτε γερά στα πόδια σας, για να έχετε πάντα πολλά ενδιαφέροντα και στόχους ώστε να νοιώθετε ελεύθεροι να επιλέξετε».

Η οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων, σας εύχεται "Καλή χρονιά παιδιά μας".Get Adobe Flash player

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2018 ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα Δημιουργικής απασχόλησης που δίνουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας υποστήρι- ξης των εργαζόμενων γονέων, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη10μηνη και 11μηνη φοίτηση.

Η φοίτηση που διαρκεί ως τον επόμενο Ιούλιο (λειτουργεί και τις εργάσιμες για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αργίες των σχολείων) περιλαμβάνει μια πληθώρα δράσεων: παιχνίδια στην καταπράσινη αυλή του σχολείου, αθλοπαιδιές, εικαστικά, σκάκι αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες. Υπό την επίβλεψη ικανών και έμπειρων παιδαγωγών που έχουν επιμεληθεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά στο οικείο και ασφαλές περιβάλλον του Σχολείου μας μαζί με τους συμμαθητές και φίλους τους.Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η υπερηφάνεια που νοιώσαμε και φέτος για όλους τους μαθητές μας που πέτυχαν για άλλη μια χρονιά πολύ υψηλές βαθμολογίες και κέρδισαν υποτροφίες στις εισαγωγικές εξετάσεις των ιδιωτικών γυμνάσιων της πόλης μας.

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν την παράδοση 47 χρόνων της ιστορίας μας επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας αλλά και στους εκπαιδευτικούς μας!

Συγκεκριμένα έχουμε:

97% επιτυχία στις εξετάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια!

Οι απόφοιτοί μας, μαθητές της ΣΤ΄τάξης που συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις  γυμνασίου Ανατόλια εισήχθησαν σε ποσοστό 97% και μάλιστα το 25% (ένας στους 4) με βαθμολογία πάνω από 250/300, κερδίζοντας και υποτροφίες!

90% επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις της Γερμανικής Σχολής!

Με ποσοστό επιτυχίας 90% στέφτηκε η προσπάθεια των αποφοίτων μας στις εισαγωγικές εξετάσεις της Γερμανικής Σχολής.  Η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια ξεκινά από τη Β΄ τάξη ως προαιρετικό μάθημα και συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις. Απευθύνεται σε μαθητές που είτε θέλουν από νωρίς να ξεκινήσουν τη γερμανική γλώσσα και στην πορεία να αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο πτυχίο Α1-Fit1, A2-Fit2 και B1-Zertifikat του Ινστιτούτου Goethe είτε να συμμετέχουν στην εντατική προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γερμανική Σχολή.

Από την οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων ευχές καρδιάς σε όλους τους μαθητές μας για επιτυχημένη συνέχεια στις σπουδές τους αλλά και τη ζωή τους. Ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα εφόδια που πήραν από το πρώτο τους σχολείο, τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.delfΈνα μεγάλο μπράβο στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού του Σχολείου μας που κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία στις εξετάσεις του πτυχίου DELF Α1 στη γαλλική γλώσσα. Ο ενθουσιασμός τους για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό είχε ως αποτέλεσμα την άριστή τους κατάρτιση και τη διάκρισή τους στον διαγωνισμό γλωσσομάθειας. Ευχόμαστε σε όλους να συνεχίσουν και στο μέλλον αυτό που με τόσο ενθουσιασμό και επιτυχία έχτισαν στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!


Από όλους εμάς, τη μεγάλη οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης-δια στόματος των μαθητών μας του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού... Καλό καλοκαίρι!Αστερισμοί και Μύθοι... στο NOESIS

Την 3D ταινία  «Αστερισμοί και Μύθοι» - ASTRONOMYTHS παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄τάξης στην αίθουσα προβολών του NOESIS. Η ταινία με ένα μαγικό τρόπο, μεταφέρει  μπροστά στον θεατή τα αστρικά συστήματα και τον κόσμο των μύθων, που έδωσαν την ονομασία τους στον κάθε αστερισμό. Με μια ματιά  τους μεταφέρει στο σύμπαν και στα Ουράνια Θαύματα συνδυάζοντας τη σύγχρονη αστρονομία με την αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν μια ιστορία «βαθιά μέσα σε ένα φθινοπωρινό δάσος, όπου βρίσκονται ένας Γέρος κι ένα Αγόρι, οι οποίοι καθισμένοι γύρω από μια φωτιά, κοιτάνε και παρατηρούν το νυχτερινό ουρανό. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια φωτεινά αστέρια, που λάμπουν ψηλά από πάνω τους, βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα μακριά από τα χέρια τους και πυροδοτούν τη φαντασία του Αγοριού και τη διάθεση του Γέρου να μοιραστεί τις γνώσεις του. Σύντομα ξεκινούν ένα παιχνίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του ουρανού και μαζί με την απεριόριστη σοφία του Γέρου και το σχεδόν «μαγικό» βιβλίο του παιδιού, ταξιδεύουν στο σύμπαν, μέσα σε ένα εκθαμβωτικό τοπίο πέρα από κάθε ανθρώπινη γνώση και φαντασία»Get Adobe Flash player


Την πρόσκληση του  Mediterranean Cosmos να... βουτήξουν στον ανεξερεύνητο βυθό της θάλασσας και να ανακαλύψουν τα μυστικά της, με την εκπαιδευτική εκδήλωση «Εξερευνητές των Ωκεανών», αποδέχθηκαν οι μαθητές της Δ΄τάξης μας!

Μέ ένα συναρπαστικό ταξίδι μεταφερθήκαμε στον μαγικό κόσμο των ωκεανών και στην εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, για να συναντήσουμε τους πιο σημαντικούς θαλασσοπόρους και τις ιστορίες τους!

Μέσα από μια ξενάγηση σε 7 σταθμούς, σαν μικροί εξερευνητές, βιώσαμε την εμπειρία κατάδυσης, μέσα από πρωτότυπες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, υπό την καθοδήγηση των «καπετάνιων» του Mediterranean Cosmos!

Βασικός στόχος της εκπαιδευτικής εκδήλωσης ,η  ευαισθητοποίηση των παιδιών με τον πιο βιωματικό τρόπο, ώστε αυτά να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να εξερευνούν αλλά και να προστατεύουν τον πολύτιμο υδάτινο πλανήτη μας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.100% επιτυχία στις εξετάσεις Key English Test του Πανεπιστημίου Cambridge

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές της Ε΄Τάξης του Σχολείου μας που αρίστευσαν στις εξετάσεις KEY ENGLISH TEST (ΚΕΤ) με ποσοστό  επιτυχίας 100%.

Από τους 22 υποψηφίους οι  πέντε έλαβαν τιμητική διάκριση (pass with Distinction-επίπεδο Β1), δέκα επέτυχαν στις εξετάσεις μετά επαίνου (with Merit) και επτά κατέκτησαν επιτυχώς το επίπεδο ΚΕΤ Α2 (Pass).

Επίσης θερμά συγχαίρουμε τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης οι οποίοι κατέκτησαν τον τίτλο του Preliminary English Test του πανεπιστήμιου του Cambridge  - Επίπεδο Β1 - με ποσοστό επιτυχίας 100%.

Αλλά αναξαρτήτως των άριστων αποτελεσμάτων συγχαίρουμε όλους τους μαθητές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν .

Τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες !Get Adobe Flash player


Τα παιδιά δίνουν το δικό τους ολυμπιακό μήνυμα διαδίδοντας της αρχές του Ολυμπισμού και της ολυμπιακής μας ιστορίας, μέσα από την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων!! 

Μια εκπληκτική γιορτή που μας γέμισε υπερηφάνεια, συγκίνηση χαρά. 

Πολλά μπράβο στους εκπαιδευτικούς μας.

Πολλά πολλά μπράβο στα παιδιά μας!!!Get Adobe Flash player


...Σ΄ ένα ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με όχημα τη φαντασία και συνταξιδιώτες τη μουσική και τον χορό μας μετέφεραν οι μαθητές της Δ΄και της Ε΄τάξης μας στην καλοκαιρινή τους γιορτή. Ένα υπέροχο ταξίδι που το χαρήκαμε μικροί και μεγάλοι! Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά μας για την προσπάθειά τους! Και του χρόνου!!!

“Η μέρα τούτη όπου ξυπνήσαμε με θάλασσα και κύματα, με όραση και μνήμη καθαρή, τόσο μεγάλωσε που ο ήλιος δεν μπόρεσε να τη μετρήσει, που ο ήλιος δεν μπόρεσε να τη χωρέσει’’Το Indiana of Protypa... ξεκίνησε! Στο Skies Aviation Academy μια μοναδική εμπειρία για τους μικρούς εξερευνητές μας flight 2106 with www.skiesacademy.aero«Μικρός Ευκλείδης» - Αναμονή αποτελεσμάτων

Το Σάββατο 4-6-2018 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση του μαθητικού διαγωνισμού Μαθηματικών «Μικρός Ευκλείδης» από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Παιχνίδι και Μαθηματικά» και απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού από όλα τα σχολεία της χώρας. Συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας οι οποίοι είχαν προκριθεί από την πρώτη φάση που έγινε τον Μάρτιο (09/03/18). Αναμένουμε τα αποτελέσματα.Στον Βοτανικό κήπο της Σταυρούπολης

Η επίσκεψή μας στον Βοτανικό κήπο της Σταυρούπολης (29/05/2018) στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας, αλλά και της Γλώσσας, άνοιξε δρόμους στους μαθητές της Ε΄ τάξης να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον, να παρατηρήσουν και να ενημερωθούν για το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της γενικότερης οικολογικής δράσης.

Αναδείχτηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών ο πολύτιμος περιβαλλοντικός πλούτος της Ελλάδας, αλλά και αρκετά σπάνια δείγματα της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους ειδικευμένους γεωπόνους ξεναγούς και τους μαθητές, ώστε οι δεύτεροι να συνειδητοποιήσουν την επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματική προστασία της πολύτιμης φυσικής παρακαταθήκης από επιθετικές και ρυπογόνες δραστηριότητες που τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα των ανθρώπων υλοποιούν. 

Τα παιδιά αποτύπωσαν το θέμα με καλλιτεχνικό τρόπο ζωγραφίζοντας στο μάθημα των Εικαστικών διάφορα μοτίβα από  το φυτικό βασίλειο.Με 47 συμμετοχές στην Β΄φάση του ΛΥΣΙΑΟ Λυσίας είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω  Internet, ο οποίος διοργανώθηκε  για  22η συνεχή χρονιά.

Φέτος στον ΛΥΣΙΑ το Σχολείο μας συμμετείχε για 18η χρονιά. Δυνατότητα συμμετοχής στην 1η φάση είχαν όλοι οι μαθητές Δ΄ - Στ΄ τάξης Δημοτικού  μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής. Την ώρα του μαθήματος τα παιδιά συμμετείχαν σε δοκιμαστικά παιχνίδια (demo) για να εξοικειωθούν με τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και στην αρχική φάση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος προκρίθηκαν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού 47 μαθητές του Σχολείου μας

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, και την COSMOTE, με χρυσό χορηγό τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών, παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης, έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων, εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας είναι μόνο μερικοί από τους στόχους του διαγωνισμού. 

Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.Επίσημο εξεταστικό κέντρο του Cambridge το Σχολείο μας

Ως επίσημο εξεταστικό κέντρο του British Council λειτουργεί πλέον το Σχολείο μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκαν και για την φετινή χρονιά  στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας του πανεπιστημίου Cambridge ( KEY ENGLISH TEST (ΚΕΤ) μαθητών της Ε΄Τάξης τόσο του Σχολείου μας όσο και άλλων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ετσι, το Σάββατο 19-05-2018 υποδεθήκαμε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας τους υποψήφιους μαθητές και μαθήτριες σε  ένα φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ευχόμαστε από καρδιάς καλά αποτελέσματα.Get Adobe Flash player

 

Πέντε βραβεία για τις πέντε ομάδες μας στον Διαγωνισμό  Ρομποτικής «FLL Junior Aqua Adventure

Ο Διαγωνισμός Ρομποτικής «FLL Junior Aqua Adventure» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», της Μονής Λαζαριστών!

My Water Robot, Power Water Robot, Robo-Water 5, Royal Water Team και Τα Νεροπίστολα ήταν οι πέντε ομάδες που εκπροσώπησαν το Σχολείο μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήμασταν το μοναδικό σχολείο που συμμετείχε με πέντε ξεχωριστές ομάδες

Η φετινή συναρπαστική πρόκληση για τις ομάδες ήταν να  κάνουν μία έρευνα γύρω από το νερό, να μάθουν για απλές μηχανές και να χτίσουν ένα μοντέλο φτιαγμένο από LEGO WEDO 2.0 με ένα μηχανοκίνητο τμήμα. Παράλληλα, τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους μέσω μιας αφίσας.

Οι μαθητές μας έφτασαν στη Μονή Λαζαριστών στις 10.00 το πρωί της Κυριακής και έστησαν τα περίπτερά τους με τις αφίσες τους και τις κατασκευές τους. Στις 11.00, και οι πέντε ομάδες μεταφέρθηκαν στους κριτές για τις παρουσιάσεις τους.

Ακολούθησε η επίσημη τελετή έναρξης και στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά να επισκεφθούμε το προαύλιο για rollers, face painting, και πολλές άλλες δραστηριότητες. Η τελετή λήξης ξεκίνησε στις 13.30 και η ικανοποίηση ζωγραφίστηκε μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπα όλων μας όταν ακούσαμε τις βραβεύσεις! Η προσπάθεια και η παρουσία των παιδιών έφεραν ως αποτέλεσμα 5 βραβεία!  3 βραβεία καλύτερης κατασκευής και προγραμματισμού (για τις ομάδες Power Water Pobor, Royal Water Team, Robo-Water 5), 1 βραβείο καλύτερης έρευνας και αφίσας (Τα Νεροπίστολα) και 1 βραβείο συνεργασίας και core values (My Water Robot)!

Συγχαρητήρια σε όλους!!!Get Adobe Flash player


Με ένα όμορφο ποίημα, στολισμένο με λουλούδια και ευχές από την καρδιά τους οι μικροί μαθητές της Γ τάξης ετοίμασαν το δικό τους γράμμα για τη μανούλα τους. Το σφράγισαν με το πιο γλυκό φιλί και το φύλαξαν για να της το προσφέρουν με την πιο ζεστή αγκαλιά τους...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΑΜε μια γιορτή για την άνοιξη, για τις μητέρες όλου του κόσμου, για το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας, με μια γιορτή για το παιχνίδι και τη χαρά της ζωής γιορτάσαμε την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, την καθιερωμένη πλέον Γιορτή της άνοιξης.

Σε έναν καταπράσινο κήπο γεμάτο χρώματα από τα λουλούδια, από τις διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές μας τόσο του Δημοτικού όσο και του Νηπιαγωγείου μας και του Παιδικού μας Σταθμού, από τις ζωγραφιές που δημιούργησαν και από τις εργασίες τους στα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) του Σχολείου, υποδεχθήκαμε από νωρίς το πρωί γονείς, μαθητές, συγγενείς και φίλους. 

Από τις 10.00 άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι καλεσμένοι μας! Στην είσοδο δυο ανοιξιάτικες πολύχρωμες υπάρξεις υποδεχόταν "αφ’ υψηλού" μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες, θείους και φίλους που ερχόταν να περάσουν μαζί με τα παιδιά τους μια όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα!!!

Με ένα τεράστιο λουλούδι με κατακίτρινη καρδιά στην είσοδο του σχολείου ευχόμαστε «Χρόνια πολλά μανούλα».Get Adobe Flash player


Με σακίδια και παγούρια, ενθουσιασμό, πολύ κέφι, ζωντάνια και πλατιά χαμόγελα η ομάδα εθελοντών των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - αριθμώντας πάνω από 60 μέλη - συμμετείχε στην πανελλήνια περιβαλλοντική δράση Let’s Do It Greece, που διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 σε όλη την Ελλάδα

Το Σχολείο μας, στο πλαίσιο των αειφορικών πρακτικών που εφαρμόζει, συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων, με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.γιορτή άνοιξης

γιορτή άνοιξης

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν όλους από τις 10:00 ως τις 16:00 στον καταπράσινο κήπο του Σχολείου για μια μέρα γεμάτη με παιχνίδια, αγώνες, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές δημιουργίες, barbecue και πολλές εκπλήξεις για τις μαμάδες, που γιορτάζουν.

Κατεβάστε το arrow2 αναλυτικό πρόγραμμα

Συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού με διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και τα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων.

γιορτή άνοιξηςΗμέρα Γνωριμίας

Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 από τις 11.00 ως τις 14.00 σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε με …

Παιχνίδι

ΧοΡό

ΡΟμποτική

Face painΤing

ΜοΥσική

ΚηΠουρική

ΖαχαροπλΑστική

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους μαθητές που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2018-2019 στον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο και την Α’ Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους σ’ ένα χαρούμενο πρωινό γνωριμίας στον κήπο του Σχολείου μας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο info@protypa.gr στέλνοντάς μας συμπληρωμένη την αίτηση που θα κατεβάσετε από εδώ ή τηλεφωνικά στο 2310 300 002


Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 2/5/2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ’3 και Δ’4 και την Πέμπτη 3/5/2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ’1 και Δ’2 επισκέφθηκαν το νέο εργοστάσιο AGRINO της Θεσσαλονίκης, το οποίο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως στον κλάδο της επεξεργασίας ρυζιού.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από τους υπευθύνους οι οποίοι εξήγησαν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο τη διαδικασία που ακολουθείται από τη σπορά ως τη στιγμή που το ρύζι είναι έτοιμο να ταξιδέψει για να  φθάσει στα ράφια του σούπερ μάρκετ και από εκεί στο πιάτο μας. Το ρύζι θεωρείται από τις δυνατές ελληνικές καλλιέργειες, αφού παράγονται 120 χιλιάδες τόνοι ετησίως, με τους μισούς να καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο να εξάγεται. Η Agrino παράγει όλους τους τύπους ρυζιού, λευκό και κίτρινου/parboiled που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, ειδικά στην περιοχή της Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων τα παιδιά μας έμαθαν ότι το ρύζι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, κυρίως λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και  ότι  τροφοδοτεί τον οργανισμό με απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το ισχυρό αντιοξειδωτικό σελήνιο.

Στο τέλος της ξενάγησης δόθηκαν στα παιδιά συσκευασμένα προϊόντα του εργοστασίου AGRINO.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαθεματικης προσέγγισης της ενότητας, "επαγγέλματα και προιόντα  στον τόπο μας" ,της Μελέτης Περιβάλλοντος.Get Adobe Flash player


Από τις 11 το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου 2018 ως αρκετά μετά τις 20.00, με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό περάσαμε μια πολύ όμορφη ημέρα γεμάτη γνώση, διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευές, ανακαλύψεις και πολλή πολλή δράση για μικρούς και... μεγαλύτερους. Οι εργασίες των παιδιών μας όλων των τμημάτων του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού ένα πολύχρωμο λουλούδι στον ιστορικό χώρο των Λαζαριστών. Με φόντο τις μοναδικές δημιουργίες των μαθητών μας στο εργαστήρι εικαστικών του Σχολείου μας, με έργα εμπνευσμένα από τον VAN GOGH, οι καθηγητές του Ωδείου μας το πρωί και μαθητές του Ωδείου το απόγευμα “έντυσαν” την ημέρα μας μουσικά. 

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού… άνοιξαν τις πόρτες τους στο ελεύθερο παιχνίδι. Προσπάθησαν να ανακαλύψουν μόνα τους τη χρήση των υλικών και πειραματίστηκαν με τις δυνατότητες που τους προσφέρουν, εξερεύνησαν τα χρώ- ματα, τα σχήματα, τις υφές και επεξεργάστηκαν ήχους. Μετά την «αισθητηριακή τους εξερεύνηση» παρουσίασαν τις εμπειρίες τους.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επέλεξαν τα θέματα που θέλουν να εξερευνήσουν. Οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις γνώσεις τους στα αντίστοιχα θέματα και δημιούργησαν ιστογράμματα με το «τι ξέρουν;» και στη συνέχεια με το «τι θέλουν να μάθουν;» γι’ αυτά. Οι μαθητές κάθε τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες 4-5 ατόμων, διερεύνησαν το επιλεγμένο θέμα, το παρουσίασαν στην ομάδα αλλά και στις υπόλοιπες τάξεις. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, είχαμε τη δυνατότητα να το χαρούμε στην εκδήλωση αυτή.

Παράλληλα στον 1ο όροφο του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου μας με θέμα «Loving Vincent: Πολύχρωμη επικοινωνία, όνειρο και πραγματικότητα μέσα από τις φλόγες του Vincent Van Gogh και τις πινελιές της παιδικής μας ψυχής».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι καθηγητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης μας χάρισαν κομμάτια εμπνευσμένα από τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα, σημαντικό δείγμα της άμεσης, αρμονικής και άρρη- κτης σχέσης των δύο ειδών τέχνης, της μουσικής και της ζωγραφικής.

Στον ίδιο χώρο, τον γεμάτο χρώματα και ομορφιά, οι μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης ερμήνευσαν ευχάριστες μελωδίες από την κλασική, κινηματογραφική και σύγχρονη μουσική.Get Adobe Flash player

Κατεβάστε την εργασία του Ε'3 με τίτλο  arrow2 "Κυκλοφορούμε με ασφάλεια στο Διαδίκτυο"

Κατεβάστε το project των μαθητών του Τμήματος Πληροφορικής με τίτλο  arrow2 "Σώζοντας το νερό για ένα καλύτερο μέλλον"

Για μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο... arrow2 για παιδιά

Για μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο...  arrow2 για γονείς

Εξαιρετική η παρουσία των μαθητών των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε στο NOESIS στις 17-20 Απριλίου 2018 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές του Ε’3 και του Τμήματος Πληροφορικής, Πολυμέσων & Ρομποτικής παρουσίασαν τα projects τους με τα οποία ασχολήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Η εργασία του Ε'3 με τίτλο "Κυκλοφορούμε με ασφάλεια στο Διαδίκτυο" (Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση των παιδιών) περιελάμβανε μια έρευνα σχετική με την πλοήγηση των σημερινών παιδιών στο internet, ψηφιακές αφίσες, δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών και φυλλαδίων με κανόνες καλής πλοήγησης τόσο για παιδιά όσο και για γονείς. Το project των μαθητών του Τμήματος Πληροφορικής με τίτλο "Σώζοντας το νερό για ένα καλύτερο μέλλον" (Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση των παιδιών ) περιελάμβανε μια έρευνα γύρω από το γκρίζο νερό. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Συνεδρίου με ένα σκετς.

Επίσης, τα παιδιά κατασκεύασαν και ένα ρομπότ, το οποίο ιδανικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια συσκευή καθαρισμού λυμάτων.Get Adobe Flash player


Τι κάνει ένας μικρός ασβός όταν χάνεται στο δάσος; Και πώς ένας ανίδεος μάγος κερδίζει τον διαγωνισμό; Τρεις μοναδικές και πρωτότυπες ιστορίες που εξελίσσονται στην καρδιά του δάσους παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης την Τρίτη 24 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Βαφοπούλειο από τη γνωστή θεατρολόγο-κουκλοπαίχτρια Ιωάννα Μαμακούκα.

Τα ζώα πάντοτε υπήρξαν έμπνευση για πολλές διδακτικές ιστορίες. Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης οι μαθητές παρακολούθησαν ένα μοναδικό κουκλοθέατρο με ζωντανή μουσική και την κυρία Μαμακούκα να χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα για... σκηνή. Με την ενεργό συμμετοχή τους και ιδιαίτερο ζήλο για την έκβαση της ιστορίας γνώρισαν τους ήρωες του δάσους σε νέες περιπέτειες...Για μια ακόμη φορά το Σχολείο μας καινοτομεί και διακρίνεται στα Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος!

Για μια ακόμη φορά το Σχολείο μας καινοτομεί και διακρίνεται στα Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος!

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης προκρίθηκαν στους πέντε στα Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος ανάμεσα σε εταιρίες και φορείς του δημοσίου από ολόκληρη την Ελλάδα και είναι συνυποψήφια για το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης μαζί με: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΔΑΠ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. και ΟΤΕ., για ένα από τα σημαντικότερα και εγκυρότερα βραβεία της Ελλάδας για το Περιβάλλον. Ο νικητής θα ανακοινωθεί και θα βραβευθεί σε ειδική τελετή στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ οι υπόλοιποι διακριθέντες θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.

Ο θεσμός των Ελληνικών Βραβείων Περιβάλλοντος έρχεται να επιβραβεύσει τους φορείς του Δημοσίου και τις εται- ρίες που έχουν έμπρακτη συνεισφορά στην προαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στην κοινωνική ευαισθητο- ποίηση και στην κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Οι υποψηφιότητες κρίθηκαν σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κλειστές συνεδριάσεις από την αρμόδια επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και των δύο θεσμών συγκροτήθηκε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωπους των αρμόδιων Υπουργείων, εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων και συνδέσμων. Aντίστοιχοι με την Ελλάδα εθνικοί διαγωνισμοί διεξάγονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συνδεδεμένες χώρες Τουρκία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο, πάντα με την καθοδήγηση της DG Environment. Όσες εταιρείες προκρίνονται σε εθνικό επίπεδο, διαγωνίζονται στη συνέχεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη των «πρώτων ανάμεσα στους πρώτους».

Περισσότερα στο: https://goo.gl/NgQSgkGet Adobe Flash player


Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!
Ευγένιος Τριβιζάς

Το βιβλίο είναι παρέα, αγκαλιά, φίλος και σε γεμίζει χαρά...

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου οι μαθητές της Γ' τάξης άνοιξαν τα φτερά τους και ταξίδεψαν για άλλη μια φορά με τα βιβλία. Όνειρα, ιδέες,ερωτήματα και αγαπημένοι ήρωες μας οδήγησαν στη χώρα του φανταστικού αλλά και της ανάγκης να διαβάσουμε για να παραμείνουμε παιδιά με αθώα καρδιά και πλούσια φαντασία...«Μια Κυριακή στη Μονή Λαζαριστών»

Κατεβάστε το έντυπο της εκδήλωσης του Νηπιαγωγείου και το έντυπο για την έκθεση ζωγραφικής του Εργαστηρίου Εικαστικών.

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, από τις 11:00 ως τις 20:00 οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης σας περιμένουν στη Μονή Λαζαριστών για να περάσουμε μαζί μια όμορφη Κυριακή γεμάτη γνώση, ζωγραφική, κατασκευές, διαδραστικά παιχνίδια και πολλή πολλή μουσική.

arrowΤα παιδιά του Παιδικού Σταθμού… άνοιξαν τις πόρτες τους στο ελεύθερο παιχνίδι. Προσπάθησαν να ανακαλύψουν μόνα τους τη χρήση των υλικών και πειραματίστηκαν με τις δυνατότητες που τους προσφέρουν, εξερεύνησαν τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές και επεξεργάστηκαν ήχους. Μετά την «αισθητηριακή τους εξερεύνηση» είναι έτοιμα να σας παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους (11.00-18.00)

arrowΤα παιδιά του Νηπιαγωγείου επέλεξαν τα θέματα που θέλουν να εξερευνήσουν. Οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις γνώσεις τους στα αντίστοιχα θέματα και δημιούργησαν ιστογράμματα με το «τι ξέρουν;» και στη συνέχεια με το «τι θέλουν να μάθουν;» γι’ αυτά.  Οι μαθητές κάθε τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες 4-5 ατόμων, διερεύνησαν το επιλεγμένο θέμα, το παρουσίασαν στην ομάδα αλλά και στις υπόλοιπες τάξεις. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, θα έχετε τη δυνατότητα να το χαρείτε την ημέρα αυτή! (11.0-18.00)

arrowΠαράλληλα στον 1ο όροφο του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου μας με θέμα «Loving Vincent: Πολύχρωμη επικοινωνία, όνειρο και πραγματικότητα μέσα από τις φλόγες του Vincent Van Gogh και τις πινελιές της παιδικής μας ψυχής». (11.0-20.00)

arrowΣτο πλαίσιο της έκθεσης, οι καθηγητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης θα μας χαρίσουν κομμάτια εμπνευσμένα από τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα, σημαντικό δείγμα της άμεσης, αρμονικής και άρρηκτης σχέσης των δύο ειδών τέχνης, της μουσικής και της ζωγραφικής. (12.30-13.30)

arrowΟι μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης στον εξωτερικό χώρο εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών  θα ερμηνεύσουν  ευχάριστες μελωδίες από την κλασική, κινηματογραφική και σύγχρονη μουσική. (18:00-20:00)

Σας περιμένουμε όλους!!!Get Adobe Flash player


Ένας ψεύτης βοσκός, δυο τράγοι, μια αλεπού, μια αρκούδα και δυο φίλοι περίμεναν την Τρίτη 17/4/2018 τους μαθητές όλων των τμημάτων της Α’ τάξης στο «Θέατρο Σοφούλη» για να παρακολουθήσουν μαζί τη θεατρική παράσταση Αισώπου κόμικς 2.

Οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών παρουσιάζοντας 4 διδακτικούς και διαχρονικούς μύθους του Αισώπου. Ο ψεύτης βοσκός, οι δυο τράγοι, η αλεπού και τα σταφύλια και οι δυο φίλοι και η αρκούδα, διασκευασμένοι με ιδιότυπο χιούμορ από τον Σάκη Σερέφα, έκαναν τους μικρούς μαθητές όχι μόνο να διασκεδάσουν αλλά και να «εισπράξουν» τα διδάγματα που κρύβονται με τόσο έξυπνο τρόπο στους μύθους του Αισώπου. Επιστρέφοντας στην τάξη ακολούθησε συζήτηση για όσα είδαμε και μάθαμε μέσα από τη θεατρική παράσταση.Get Adobe Flash player


Μπορεί για τους περισσότερους μαθητές μας οι ημέρες πριν και μετά από τη γιορτή του Πάσχα να ήταν ημέρες διακοπών, για τα παιδιά όμως που παρακολουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης οι μέρες στον ασφαλή και οικείο χώρο του σχολείου συνεχίστηκαν! Με πολύ πολύ παιχνίδι στον καταπράσινο κήπο και στα γήπεδα, με δημιουργικές ασχολίες και κατασκευές μέσα και έξω από την τάξη, μαζί με τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς περάσαμε ΥΠΕΡΟΧΑ!


Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας εύχονται Καλό Πάσχα και το Φως της Ανάστασης να φωτίζει πάντα τη ζωή μας και να μας οδηγεί στον δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης!Get Adobe Flash player


Ήρθε ὁ Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακὴ που τρώνε τα ψάρια.
Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε ἡ μάνα σου από την πόλη,
σου ῾φερε χαρτὶ και κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννάνε
Κι οι φωλίτσες σας δεν τα χωράνε
Δώστε μας και μας να τα χαρούμε
Και του χρόνου πάλι να σας πούμεGet Adobe Flash player


Με την ανυπομονησία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, οι μαθητές της Γ΄τάξης περίμεναν να ξεκινήσει το φετινό Easter egg hunt στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών. Αφού μέσα στην τάξη φτιάξαμε τα καλαθάκια τους, ξεκίνησε η δράση! Οι μικροί μαθητές με κέφι και χαρά έψαχναν στον προαύλιο χώρο να ξετρυπώσουν τα σοκολατένια αυγά σαν γνήσιοι Easter bunnies! Και επειδή εκτός από τη διασκέδαση σημαντική είναι και η προσφορά, οι πιο γρήγοροι μαθητές στο κυνήγι μοιραστήκαν τα λάφυρα τους με τους υπόλοιπους! Happy Easter to all!Get Adobe Flash player

 

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης Περιβάλλοντος «Ψυχαγωγία-Τι κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο» οι μαθητές της Β΄ τάξης, την Παρασκευή 30-03-2018 παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των Ταύρων» στο κινηματοθέατρο Κολοσσαίο.

Μέσα από οπτικά και σκηνικά εφέ που εντυπωσίασαν τα παιδιά ο Θησέας, μυθικός ήρωας, γιος του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτής της Αθήνας μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Στην περιπέτεια συμμετείχε όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες – οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.Get Adobe Flash player

 

Τη Δευτέρα 12/3 τα τμήματα Α1 και Α3 και την Τρίτη 13/3 τα τμήματα Α2 και Α4 επισκεφθήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο και πήραμε μέρος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διατροφοχώρα». Ενημερώθηκαν για τις διάφορες διατροφικές ομαδες και τι μας προσφέρουν. Απορίες απαντήθηκαν, γνώσεις αποκτήθηκαν!

Ποια η σχέση της διατροφής με την υγεία μας; Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Τι ρόλο παίζουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο, φρούτα και λαχανικά.

Αφού τα μάθαμε όλα αυτά πήραμε μέρος σε διαγωνισμό αναγνώρισης του διατροφικά σωστού πρωινού, δεκατιανού, μεσημεριανού και βραδινού και στη συνέχεια με την εμπειρία που αποκτήσαμε βοηθήσαμε τον σεφ και φτιάξαμε μαζί υγιεινά πιτσάκια.

Πολύ ενδιαφέροντα όσα μάθαμε αλλά και τα πιτσάκια μας ήταν πεντανόστιμα!!!Get Adobe Flash player

 

Ταξίδι στον χρόνο με προορισμό τους Μακεδονικούς θησαυρούς της Βεργίνας - Δ τάξη

Στους πρόποδες των Πιερίων αντικρίσαμε την πρώτη πόλη της Μακεδονίας, τις Αιγές. Εκεί που το 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος μετά από πολύχρονη επίμονη αναζήτηση κατάφερε με τη σκαπάνη του και έφερε στο φως ευρήματα μοναδικά που άνοιξαν μια καινούρια σελίδα στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης και της ιστορίας. 

Όπως αφηγείται : "Ηταν τρομακτικό, αδύνατο να το αντέξει ο νους μου, με κομμένη την αναπνοή και διάπλατα ανοιχτά τα μάτια ανοίγοντας τη σαρκοφάγο  κράτησα στα χέρια μου τα οστά του Φιλίππου!". Αυτή τη συγκίνηση και το δέος νιώσαμε μόλις μπήκαμε στο σκοτεινό  χώρο του Μουσείου και σιγά σιγά ακούγοντας τη φωνή της ξεναγού περιηγηθήκαμε στους Βασιλικούς Τάφους και στα κτερίσματα ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας. Τα παιδιά κατενθουσιάστηκαν. Τα κείμενα και οι εικόνες του σχολικού εγχειριδίου της Ιστορίας στην ενότητα της Μακεδονίας ζωντάνευαν εκεί μπροστά στα μάτια τους: οι τοιχογραφίες, τα όπλα, η πανοπλία, η χρυσελεφάντινη ασπίδα, τα ολόχρυσα στεφάνια, οι λάρνακες... όλη η μεγαλοπρέπεια και η αίγλη της Βασιλικής οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας χαραγμένα.Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 14-03-2018 οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα των Αθλοπαιδιών που πραγματοποιείται στο Γυμναστήριο της ΧΑΝΘ.

Στόχος των αθλοπαιδιών είναι η επαφή των μαθητών με κάποια βασικά αθλήματα, η ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας, η καλλιέργεια του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και η ανάδειξη και διάδοση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου (τμήματα Γ' 3, Γ'4) και την Τρίτη 20 Μαρτίου (τμήματα Γ'1 , Γ'2) οι μαθητές της Γ' τάξης επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο, όπου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα του τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Τι είναι το Goalball και το Boccia; Πως διεξάγεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου για άτομα με ολική απώλεια όρασης; Τι είναι το Παραολυμπιακό Κίνημα; Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων μέσα από παιχνίδια αφής, εικαστικές δράσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Η προσπάθεια, ο στόχος,η επιμονή και η αμέριστη χαρά της επιτυχίας ήταν μερικά από τα συναισθήματα που μοιράστηκαν τα παιδιά. Μετά τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων, έπαιξαν 2 παραολυμπιακά παιχνίδια :μπότσια και γκόλμπολ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου, με τα αντίστοιχα αναπηρικά  αμαξίδια και τα ανάλογα γήπεδα. 

Ζωγραφίσαμε τα δικά μας μετάλλια με μηνύματα αγάπης και θαυμασμού για όλους εκείνους που μας δείχνουν τον δρόμο της αληθινής δόξας.Συμμετοχή των μαθητών μας σε τρεις διαγωνισμούς

Διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό»

Στον διεθνή  μαθηματικό διαγωνισμό «Καγκουρό» πήραν μέρος οι μαθητές της Β΄ ως και της ΣΤ΄τάξης. Είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός, διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από την Β΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου από 70 χώρες.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το τύπο ή τη μορφή του Σχολείου τους (Δημόσιο, Ιδιωτικό, κ.λπ.). Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, και μια βεβαίωση συμμετοχής.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών "Αριστοτέλης" 2018 για μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης

Την Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου πήραν μέρος στην α΄φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικών "Αριστοτέλης" 2018 που διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυσικής), η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών "Αριστοτέλης" 2018.

Σε αναμονή για τα αποτελέσματα και την επιλογή των μαθητών που θα πάρουν μέρος στην Β΄φάση το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

«Παιχνίδι και Μαθηματικά», της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 οι μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων, συμμετείχαν στην α΄φάση του 12ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά, με τίτλο «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» που εκδίδει. Σε αναμονή των αποξεσμάτων και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας της Β΄φάσης.Εκκλησιασμός

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου όλοι οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, λίγο πριν την εορτή του Πάσχα, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία και όσοι μαθητές επιθυμούσαν κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων.Get Adobe Flash player


Με υπερηφάνεια και ζήλο, σηκώνοντας την ελληνική σημαία, οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, σε κεντρική οδό του Πανοράματος και απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της Ελευθερίας, στους αγώνες του 1821 και καταχειροκροτήθηκαν από επισήμους,συμμαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.Get Adobe Flash player


Μετά το τέλος της παρέλασης μικροί και μεγάλοι μεταφερθήκαμε στον χώρο του Ηρώου των πεσόντων στο Πανόραμα για την καθιερωμένη απόδοση τιμής στους πεσόντες με την κατάθεση στεφάνων και την απαγγελία των ποιημάτων των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας.

Παρουσία των αρχών του Δήμου οι απαγγελίες των μαθητών σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και θύμισαν σε όλους το μεγαλείο της ελληνικής αδούλωτης ψυχής!!!Get Adobe Flash player


Στις 24  Μαρτίου οι μαθητές της Στ' τάξης παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων τάξεων ένα χρονικό της Επανάστασης του 1821.Το αφιέρωμα κινήθηκε στο πλαίσιο του στοχασμού ενός σπουδαίου γεγονότος και συγκίνησε όσους το παρακολούθησαν. Οι μαθητές από σκηνής απήγγειλαν, αφηγήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό αποτίοντας στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του ‘21 την ευγνωμοσύνη που τους οφείλουμε για τις ενδοξότερες σελίδες του έθνους μας.Get Adobe Flash player


Με θέμα τους δεινόσαυρους στην ευέλικτη ζώνη, σήμερα οι μαθητές του Β'4 συζήτησαν για τα διάφορα σχήματα και μεγέθη που μπορεί να έχουν τα αυγά των δεινοσαύρων.

Γοητευμένοι, με χαρτί, ψαλίδι και χρώματα προσπάθησαν να φτιάξει ο καθένας το δικό του μωρό δεινόσαυρο που μόλις ξεπροβάλλει από το αυγό του!!!Get Adobe Flash player


Ποιος είπε πως τα Μαθηματικά δεν είναι δημιουργικά και διασκεδαστικά. ΤΑΓΚΡΑΜ... χρώμα, σχήματα και φαντασία συνόδευσαν τους μαθητές της Γ' τάξης στην προσπάθειά τους να φτιάξουν έναν.. ιππέα, μια κουκουβάγια, ένα σπίτι. Γιατί πρέπει πάντα να έχουμε και μια άλλη οπτική γωνία, ειδικά με τα παιδιά.Ενημερωτικές συναντήσεις

Πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις των  γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς και η επίδοση βαθμολογίας Β΄ τριμήνου

Δευτέρα  5/3  Γ΄ και Δ΄ τάξης

Τετάρτη 7/3  Ε΄και  ΣΤ΄τάξης

Επίσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/3 ενημερωτική συνάντηση γονέων-εκπαιδευτικών Νηπιαγωγείου-Παιδικού Σταθμού

Ενώ το Σάββατο 10/3 έγινε η  ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για την πρόοδο των μαθητών του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κατά το α΄ εξάμηνο και η επίδοση των βιβλιαρίων σπουδών.Get Adobe Flash player

 

Την Τετάρτη 7/3/2018, οι μαθητές του Β΄ 4 τμήματος επισκέφθηκαν την Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρχιτσίν- Γραμματικόπουλο», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ρωσικού Κέντρου και Ψηφιακού Παραρτήματος του Ρωσικού Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης.

Οι μαθητές μέσα από βιβλία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό γνώρισαν τη ζωή του ομογενή κοσμοναύτη από την παιδική του ηλικία έως ότου πάρει την απόφαση να γίνει αστροναύτης. Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος που γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας από Ελληνοπόντιους γονείς είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης. Ο Ελληνορώσος έχει στο ενεργητικό του 5 ταξίδια στο διάστημα. Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 7ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα

Στη συνέχεια οι μαθητές μας ξεφύλλισαν διάφορα βιβλία με θέμα τον μακρινό και μυστηριώδη κόσμο του διαστήματος. 

Έπειτα κάθε μαθητής χρησιμοποιώντας το υλικό και τη δική του φαντασία έκανε μια ζωγραφιά, η οποία θα σταλεί στον κοσμοναύτη.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη ζωή του κοσμοναύτη και διασκέδασαν όταν έφτιαχναν τις ζωγραφιές τουςGet Adobe Flash player


"Μεγαλώνοντας μαθαίνω να ενδιαφέρομαι...."

Ένα πρωτότυπο γκράφιτι έφτιαξαν σήμερα οι μαθητές της Γ΄τάξης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Αφού συζητήσαμε και διατύπωσαν τις απόψεις τους για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα πως όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις εκφοβισμού αρκεί να μιλάμε, να ενδιαφερόμαστε και να μη φοβόμαστε. Στο τέλος έγραψε το κάθε παιδί το δικό του σύνθημα στον δικό του τοίχο.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΤΟΙ.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.Get Adobe Flash player


Στο πλαίσιο του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης η Γ΄ τάξη, για τη σχολική χρονιά 2017- 18, και σύμφωνα με τις προτιμήσεις των παιδιών αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον κόσμο των Ζώων προσεγγίζοντας το θέμα ποικιλοτρόπως.

Στην έναρξη του προγράμματος και στο θεωρητικό πλαίσιο πραγματοποίησαν μια διαθεματική προσέγγιση του μύθου «Ο λαγός και η χελώνα» μέσω της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορίας αλλά και της Μελέτης περιβάλλοντος. Ξαφνικά ο μύθος πήρε μια διαφορετική διάσταση στα μάτια τους καθώς πέραν του ότι τους δίδαξε να είναι εργατικοί και να μην επαναπαύονται, έλυσαν προβλήματα μαθηματικών και ανακάλυψαν ιστορικά στοιχεία για τον Αίσωπο και τη δημοκρατία. Ολοκληρώνοντας "έτρεξαν" τον χάρτη της Ελλάδος ακολουθώντας τον λαγό και τη χελώνα στο φιλικό τους ταξίδι.Get Adobe Flash player


Ο μεγάλος ελληνικός τελικός του Διαγωνισμού Ρομποτικής FLL HYDRO DYNAMICS ξεκίνησε!!! Στις 53 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας βρέθηκε η ομάδα του Σχολείου μας ProBot 7! Η φετινή πρόκληση του FLL είχε θέμα το νερό, έτσι οι μικροί «εξερευνητές» έκαναν μια έρευνα επάνω στο Γκρίζο Νερό. Τι είναι, πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθει και σε ποιες δραστηριότητες. Επιπλέον, έφτιαξαν ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένες αποστολές. Δημιούργησαν μία μεγάλη αφίσα γράφοντας Θεμελιώδεις Αξίες που κέρδισαν μέσα από το τρίμηνο αυτό ταξίδι τους στη ρομποτική και την έρευνα!  Οι μαθητές μας έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο '' Ι. Βελλιδης'' στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου3 Μαρτίου 2018. Αφίσες, ζωγραφιές, πειράματα, μπαλόνια, διακοσμούσαν το περίπτερό μας.  τις 11.30 ξεκίνησε ο δοκιμαστικός γύρος όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν και να διορθώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κατασκευής τους και του προγράμματος του robot τους. 

Αφού βεβαιώθηκαν πως όλα ήταν εντάξει, έφυγαν στα δωμάτια των κριτών για την εξέταση του Robot Design, των Core Values και του Project

Η πρώτη ημέρα του μεγάλου τελικού ολοκληρώθηκε στις 14.50 με τον 1ο επίσημο γύρο στη θεματική πίστα του Διαγωνισμού!Get Adobe Flash player


«Με τα «μαρτάκια» αγκαλιάζουμε..»

Οι μαμάδες της ομάδας Life is Life (Σύλλογος υπό ίδρυση) φτιάχνουν τα «μαρτάκια» μέσα στο παιδοογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ και τα προσφέρουν για να ενισχύσουν τους σκοπούς της ομάδας τους που είναι η οικονομική συμπαράσταση για τη θεραπεία και αγωγή των παιδιών, η συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, η δημιουργία τράπεζας αίματος καθώς και η δημιουργία και υποστήριξη Τράπεζας Μυελού των οστών.

Αγκαλιάζοντας και εμείς αυτά τα παιδιά, προμηθευτήκαμε φέτος τα «μαρτάκια» μας από τον σύλλογο αυτόν και τα φορέσαμε σε όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.

Όσοι θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε την ομάδα μέσω της σελίδας στο Facebook : https://goo.gl/24tEzU || https://goo.gl/GNQkDgGet Adobe Flash player

“Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερα διαδίκτυο ξεκινά από εσένα”.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Αθανάσιος Κανάκης, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας επισκέφθηκε το σχολείο μας την Τετάρτη 28/2/2018, για να παρουσιάσει στους μαθητές της Ε΄τάξης το θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Η ομιλία περιελάμβανε οπτικοακουστικό υλικό με συγκεκριμένα παραδείγματα παιδιών που εξαπατήθηκαν οταν συνομίλησαν μέσω διαδικτύου με δήθεν ‘’συνομήλικους’’ τους.

Το θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στους κανόνες ασφαλους πλοήγησης και οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία, ενώ είχαν και πολλές απορίες που απαντήθηκαν με αμεσότητα και σαφήνεια από τον κ. Κανάκη. 

Τα παιδιά αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που υπάρχουν όταν σερφάρουν στους διάφορους ιστοχώρους, αλλά έμαθαν επίσης οτι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ωφέλιμη και χρήσιμη, όταν τηρηθουν οι προβλεπόμενες προυποθέσεις.Get Adobe Flash player


Σε μια ζεστή αγκαλιά μεταμορφώθηκε το Θέατρο Σοφούλη τη Δευτέρα 26.2.2018 για να συναντηθούν οι μαθητές της Γ' τάξης με τους συντελεστές της παράστασης «Αισώπου Κόμικς 2», τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς». Σημείο συνάντησης οι διδακτικοί μύθοι του Αισώπου οι οποίοι ζωντάνεψαν στα μάτια των μαθητών καθώς κι εκείνοι είχαν το δικό τους μέρος στην παρουσίαση. Τράγοι, λύκοι και μια έξυπνη αλεπού μας ταξίδεψαν στη μαγική χώρα των ζώων με "ζωντανά" σκηνικά που άλλαζαν μπροστά στα μάτια μας μορφές. Στο κλείσιμο της παράστασης οι μαθητές πήραν τη θέση των ηθοποιών και έγραψαν το τέλος της ιστορίας με τον δικό τους τρόπο.Ενημερωτικές συναντήσεις γονέων και κηδεμόνωνΠραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις Β΄ τριμήνου των γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου με θέμα: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», με ομιλητές τη διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Στέλλα Λύκου, τον διευθυντή του Δημοτικού  Νικόλαο Πανουριά, την ψυχολόγο των Εκπαιδευτηρίων μας Πόπη Λάμπα καθώς και της δασκάλας της Α΄ τάξης Ναυσικά Παιζάνη.

Επίσης την Τετάρτη 28/2 πραγματοποιήθηκε και  η ενημερωτική συνάντηση γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων καθώς και των άλλων ειδικοτήτων.Get Adobe Flash player


"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,
στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι!
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις!"
Οδυσσέας Ελύτης

Με την ολοκλήρωση της ενότητας για την ελιά και το αμπέλι και την επεξεργασία του ποιήματος του μεγάλου ποιητή, οι μαθητές της Γ΄τάξης στόλισαν την τάξη τους με τις τρισδιάστατες κατασκευές τους. Μάθαμε λοιπόν η Ελλάδα ξεκινάει από την ευλογημένη της γη, απλώνεται στην απέραντη θάλασσα και ριζώνει στην καρδιά...Get Adobe Flash player

 

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης κάλεσαν την Παρασκευή 23//2/18 τη γοργόνα στο σχολείο μας. Κι αυτή, παίρνοντας μαζί της τη συγγραφέα –σχολική Σύμβουλο Ελισάβετ Τάρη που της άλλαξε την ουρά με πόδια και την εικονογράφο Δέσποινα Περηφανοπούλου που την έντυσε με πλούσια χρώματα, ταξίδεψε μαζί τους  στην Αλεξάνδρεια και στην όαση της Σίβας. Αναζήτησαν όλοι μαζί τον αδελφό της τον Μεγαλέξανδρο. Ζωγράφισαν εικόνες του όμορφου ταξιδιού. Έβαλαν τη φαντασία τους να ψάξει τον μεγάλο στρατηλάτη. Ρώτησαν τη συγγραφέα και την εικονογράφο για την έμπνευσή τους και στο τέλος απάντησαν στο ερώτημα της γοργόνας: "Ναι, ζει ο Μεγαλέξανδρος! Ζει και βασιλεύει στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Πριν τη  βιβλιοπαρουσίαση οι μαθητές στην τάξη διάβασαν την ιστορία, μίλησαν για τον μύθο της γοργόνας και για τον Μέγα Αλέξανδρο και στη συνέχεια: οι μαθητές του Γ΄1 συγκέντρωσαν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για τον μύθο της γοργόνας, του Γ΄2 συγκέντρωσαν τις ερωτήσεις που απηύθυναν τόσο στην συγγραφέα όσο και  στην εικονογράφο, του Γ΄3 απέδωσαν με εικαστικό τρόπο τα συναισθήματα της γοργόνας  και του Γ΄4 έγραψαν το δικό τους τέλος της ιστορίας, στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής.Get Adobe Flash player


Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης (Ε2,Ε3) επισκέφτηκαν  στο ΝΟΗΣΙΣ την περιοδική έκθεση: «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον».

Υπό την καθοδήγηση ειδικευμένων ξεναγών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να πειραματιστούν διαδραστικά  στην έκθεση του  «εφευρέτη του 20ου αιώνα» που μεταξύ των άλλων  περιλαμβάνει : συνδυασμό εκθεμάτων: μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το ύψους 2 μέτρων πηνίο Τέσλα , μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε  μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ. 

Ο Τέσλα οραματίστηκε την Ελεύθερη Ενέργεια που είναι προσιτή για όλους. Αυτή ακριβώς ήταν και η στάση του απέναντι στη σχέση που έχει ο επιστήμονας με την κοινωνία: Εργάζεται για να κάνει τη ζωή των πολλών και φτωχών καλύτερη.

Οι μαθητές  εντυπωσιάστηκαν από το έργο του μοναδικού αυτού ανθρώπου και εμπνεύστηκαν από τον οραματισμό του και την ιδιοφυΐα του.Get Adobe Flash player


Την Πέμπτη 8/2/2018 οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφτηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Άλεθε μύλε μ’ άλεθε», με θέμα την ελληνική λαογραφία.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον μουσειοπαιδαγωγό στον χώρο του Μουσείου, ο οποίος στη συνέχεια τους παρουσίασε  με διαδραστικό τρόπο τη μόνιμη έκθεση της Υδροκίνησης, για να γνωρίσουν  το ταξίδι του σπόρου απ το χωράφι μέχρι να γίνει αλεύρι. Τα παιδιά άκουσαν λέξεις όπως άροτρο, υνί, θερισμός, αλώνισμα, χειρόμυλος, νερόμυλος μαθαίνοντας έτσι για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Έπειτα οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την αφήγηση δυο λαϊκών παραμυθιών σχετικά με το θέμα από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η καθημερινότητα των παλιών ανθρώπων συνδέεται άμεσα με το μύλο, αφού για να φτιάξουν ψωμί έπρεπε πρώτα να αλέσουν και για να ψήσουν έπρεπε να κόψουν ξύλα Σύνδεση του χθες με το σήμερα με γέφυρα τη φαντασία. Μια φαντασία που καλπάζει και μας μιλάει με λόγια στρογγυλά: αλώνι, μύλος, ταψί, καρβέλι, φτερωτή... γυρνάει η φτερωτή και φέρνει σκόρπια λόγια από μακριά. Αφουγκραστείτε... τα λόγια γίνονται παραμύθια, ιστορίες, μύθοι και παραδόσεις για ξυλοκόπους και μυλωνάδες, για χειρόμυλους και νερόμυλους, για τα παγανά τους καλικάντζαρους που στ΄ αλεύρι κυλιούνται κι ύστερα ...σουτ! Ακούστε... το παραμύθι αρχίζει.Get Adobe Flash player


«Υπάρχει μία μυστική σύνδεση ανάμεσα στον Άνθρωπο, τη Φύση και την Αγάπη! Πότισε με Αγάπη τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σου και θα δεις τον κόσμο γύρω σου να ομορφαίνει!»

Την Τετάρτη 7/2/2018, οι μαθητές της Β΄τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το τραγούδι της γης», στο Ολυμπιακό μουσείο. Μια παράσταση που συνδυάζοντας αρμονικά τη θεατρική τέχνη με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (projecting-animation) προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να αφυπνίσει την οικολογική τους συνείδηση με βιωματικό τρόπο. Τα βοηθάει να καταλάβουν ότι κάθε τους δράση έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τα εμπνέει ώστε να γίνουν υπεύθυνα και συνειδητά άτομα στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Στο Μεγάλο Δικαστήριο του Σύμπαντος ο αέρας, η θάλασσα, η βροχή και η βροχούλα, το δάσος και ο εκπρόσωπος των ζώων, κατηγορούν τον άνθρωπο για τα οικολογικά προβλήματα. Συμβολικά ζητούνται ευθύνες από ένα παιδί ως εκπρόσωπο των ανθρώπων και «μελλοντικό καταστροφέα». Η Γη επεμβαίνει: «Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου! Αυτός που πραγματικά φταίει είναι ο Δράκος της αδιαφορίας!».

Το παιδί, πρόθυμα αναλαμβάνει την αποστολή να βρει κάτι πραγματικά άχρηστο. Σε ένα υπέροχο ταξίδι περιπέτειας και γνώσης ανακαλύπτει τις οικολογικές ισορροπίες, γίνεται φίλος με ζώα, πουλιά, μυρμήγκια και δέντρα και σώζει το δάσος με τη βοήθεια της σύννεφο-πυροσβεστικής.

Όταν συναντιέται με τον «Δράκο της Αδιαφορίας» αποπροσανατολίζεται. Αφυπνίζεται, όμως, από τους εμπνευσμένους «Ανακυκλωτές» που με φαντασία μεταμορφώνουν «άχρηστα» αντικείμενα σε μουσικά όργανα…

Δικαίως η παράσταση έχει χαρακτηριστεί ως ύμνος για το περιβάλλον και παιάνας αφύπνισης μέσω της τέχνης και της θεατρικής οδού.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη  παράσταση και σίγουρα πήραν το μήνυμα Του Τραγουδιού της γήςGet Adobe Flash player

 

Με το Βραβείο καλύτερης παρουσίασης (Best Project Presentation) και την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό έκλεισε η δεύτερη μέρα του Διαγωνισμού Ρομποτικής FLL για την ομάδα «Probot 7» των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης!

Στις 11.50 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε ο τελευταίος δοκιμαστικός γύρος του Robot Game και στις 13.15 ολοκληρώθηκε όλο το διαγωνιστικό μέρος για τα παιδιά της ομάδας μας.

Όλο το άγχος και η κούραση ξεχάστηκαν τη στιγμή που ακούστηκε το όνομα της ομάδας μας στους 23 που προκρίθηκαν για τον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε 66 συνολικά ομάδες που πήραν μέρος.

Η τελική βαθμολογία πρόεκυψε από τις επιμέρους βαθμολογίες στον μηχανικό σχεδιασμό του Robot, στον προγραμματισμό του, στην έρευνα και την καινοτόμο λύση, στην έμπνευση, την ομαδικότητα και τον Αξιοπρεπή Επαγγελματισμό που χαρακτήριζαν την ομάδα μας 

Σχόλια όπως «εξαιρετική παρουσίαση», «σύνδεση καλής ομάδας», «ενθουσιώδεις», «ανεξαρτησία ομάδας και ελάχιστη καθοδήγηση» ήταν μόνο μερικά από τα πολλά σχόλια που έλαβαν τα παιδιά στα φύλλα της επίδοσής τους. Ραντεβού στον μεγάλο τελικό στις 3 & 4 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.  Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη! 

Πολλά πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά της ομάδας μας  και στις 2 προπονήτριές τους, την καθηγήτρια ρομποτικής και τη θεατρολόγο μας. Ο τελικός μας περιμένει!!!Get Adobe Flash player

 

Τα μέλη της ομάδας «ProBot 7» του Σχολείου μας εδώ και μήνες προπονούνται στην κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός robot που θα δώσει μία ρεαλιστική λύση σε κάποιο πρόβλημα με θέμα το νερό. Το Σάββατο 10/2 οι μαθητές μας έφτασαν στο Περίπτερο 12 της HELEXPO στις 9.00 το πρωί και με κέφι και μεράκι ξεκίνησαν τη διακόσμηση του περιπτέρου μας. 

Αφίσες και ζωγραφιές των μαθητών μας που απεικόνιζαν το θέμα του φετινού διαγωνισμού, το νερό, έδωσαν χρώμα και ζωντάνια στη διάθεσή μας! Στις 10.45 ξεκίνησε ο δοκιμαστικός γύρος όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν και να διορθώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κατασκευής τους και του προγράμματος του robot τους. Αφού διαπιστώσαμε πως όλα ήταν εντάξει, έφυγαν στα δωμάτια των κριτών για την εξέταση των Core Values, του Project και του Robot Design.

Παρουσίασαν στους κριτές και την μεγάλη αφίσα που έφτιαξαν γράφοντας Θεμελιώδεις Αξίες που κέρδισαν μέσα από το τρίμηνο αυτό ταξίδι τους στη ρομποτική και την έρευνα! Και η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 15.45 με τον 1ο επίσημο γύρο στη θεματική πίστα του Διαγωνισμού!Με τον αποκριάτικο χορό των μαθητών της Α΄,Β΄και Γ΄τάξης συνεχίστηκε…ο χορός των μασκέ πάρτι των Εκπαιδευτηρίων μας!

Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την καρδιά τους στην αίθουσα Grand Ballroom του συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης Polis τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. Μαζί μας είχαμε την ομάδα λα λα Land, η οποία παρουσίασε ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα που είχε τίτλο «Οι Ήρωες είμαστε…Εμείς!».

Αγόρια και κορίτσια διασκέδασαν με ομαδικά παιχνίδια, πήραν μέρος διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού, δοκιμασίες δύναμης, ταχύτητας και εξυπνάδας και άπειρο γέλιο! Μαζί μας και  η  Άννα Θωμαΐδου, δασκάλα χορού των Εκπαιδευτηρίων μας, έδινε τον ρυθμό και ξεσήκωνε ακόμα και τους πιο.. σοβαρούς σε ξέφρενους αποκριάτικους χορούς!!

Καλή Σαρακοστή σε όλους!Όταν μιλάνε οι εικόνες...τα λόγια είναι περιττά!! Αποκριάτικος χορός των μαθητών της Δ’, Ε’ και ΣΤ΄τάξης μας, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο Polis.Get Adobe Flash player

Στη Βουλή και στους τσολιάδες

Τρίτη και τελευταία μέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής της ΣΤ΄τάξης μας στην Αθήνα. Ένας ανοιξιάτικος ήλιος μας γνέφει και τον ακολουθούμε. 

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων κι εμείς στα έδρανα των βουλευτών σοβαροί ακούμε την ξεναγό να μας δείχνει, να μας εξηγεί, να μας ιστορεί για το οικοδόμημα της δημοκρατίας και τους θεσμούς της. 

Στιγμές χαλάρωσης στον Εθνικό Κήπο κι αμέσως μετά η αλλαγή φρουράς με τους τσολιάδες να σκορπούν ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Get Adobe Flash player

Και μέσα από τον χρωστήρα του Van Gogh και τις Θερμοπύλες... το ταξίδι τέλεψε!!!

Συνέχεια με την έκθεση του Van Gogh στο Μέγαρο Μουσικής. Άφωνοι μπροστά στο πάντρεμα τεχνολογίας και τέχνης!! Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Χρώματα , ποίηση και μουσική σμίγουν το όνειρο με το πραγματικό, ο λόγος γίνεται χρώματα, ήχοι ξυπνούν το όραμα που ξεχύνεται από την ψυχή για να πάρει μορφή , ουσία και διαστάσεις. 

Η επιστροφή μας βρίσκει γιομάτους όμορφα συναισθήματα, πλούσιες εικόνες κι ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που βοήθησαν να γίνει η εκδρομή αυτή. 

Μια στάση στις Θερμοπύλες για έναν ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σε αυτούς που συνεχίζουν ακόμα να μας φυλάνε και το ταξίδι βαδίζει στο τέλος του. 

´Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε γονείς, δασκάλους, οδηγούς και ξεναγούς και όσους ήταν κοντά μας αυτό το καταπληκτικό τριήμερο και να είστε σίγουροι πως θα σας θυμόμαστε πάντα.Get Adobe Flash player

 

Δεύτερη μέρα της τριήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Αθήνα και μαθητές της ΣΤ΄ και συνοδοί, εκπαιδευτικοί και γονείς αρχίσαμε από νωρίς. Γύρος στ’αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου και θαυμάζουμε από κοντά το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Βαδίζουμε σε αρχαία μονοπάτια στην Ακρόπολη και ολόκληρη η αρχαία πόλη ανασαίνει κάτω απ’ τα πόδια μας. Ήρωες, σπουδαίοι μεγάλοι Έλληνες μας αφουγκράζονται κάτω από το βάθος των δρόμων. Όποιον και αν πάρεις θα τους συναντήσεις.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώνεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί οι ασάλευτες μορφές, ποιητές της σιωπής πάνω στα βάθρα μας χαμογελούν καθώς κέρδισαν τον χρόνο.

Νιώθουμε την αίγλη του αρχαίου κάλλους και θαυμάζουμε το επιβλητικό κτίριο με τ’ απίστευτα εκθέματα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και η συνέχεια φαντάζει ονειρεμένη. Η αγκαλιά της νύχτας μας φωνάζει για ξεφάντωμα και διασκέδαση και όλοι προσμένουμε την αυριανή μέρα.Get Adobe Flash player


Η καθιερωμένη τριήμερη εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄τάξης των Προτύπων στην Αθήνα μόλις ξεκίνησε! Με οδηγούς το κέφι ,τη χαρά και τη λαχτάρα για περιπέτεια η κάθοδος μας προμηνύεται αξέχαστη.

Πρώτη μας στάση το Αττικό Πάρκο. Εκεί που τα χρώματα κελαηδάνε στον αέρα, εκεί που οι ήχοι φτερουγίζουν στην καρδιά σου. Πλάσματα εξαίσια, όμορφα, περήφανα, αινιγματικά τα δελφίνια χορεύουν μπροστά σου και καθώς σκύβεις μέσα στα μάτια τους βυθίζεσαι στο μεγαλείο της Φύσης!

Η συνέχεια μας βρίσκει στο Intercontinental κι η Αθήνα μας γνέφει να την ακολουθήσουμε χορεύοντας στην αγκαλιά της νύχτας!!!Get Adobe Flash player


Στον χώρο του Ινστιτούτου Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας «Νους» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν, κατά τμήμα, στις 15, 16 και 17 Ιανουαρίου 2018 ένα από τα προγράμματα που εντάσσονται στις καινοτόμες δράσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο και ορθή χρήση του δικτύου από τα παιδιά».

Αρχικά έγινε προβολή βίντεο, που αναφερόταν στο θεματικό πεδίο και μια μικρής διάρκειας συζήτηση με τα παιδιά. Οι μαθητές έπαιξαν ένα ψηφιακό παιχνίδι που σχετίζεται με τους κινδύνους αλλά και με τη χρησιμότητα του διαδικτύου, ψάχνοντας σε ψηφιακές βιβλιοθήκες ειδικά για παιδιά. Εργάστηκαν σε ομάδες. Κάθε ομάδα καθοδηγούνταν από παιδαγωγό του «Νους», για να βρει πληροφορίες με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Δημιούργησαν μια on line ψηφιακή εφημερίδα και ένα δελτίο ειδήσεων. 

Η ανταπόκριση των μαθητών μας ήταν ενθουσιώδης και έκδηλη ήταν η ικανοποίησή τους επειδή έμαθαν διασκεδάζοντας και ενημερώθηκαν για την ασφαλή «πλοήγηση» στο διαδίκτυο, για τους κινδύνους που αυτό υποκρύπτει και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για δημιουργία και εκπαίδευση.Get Adobe Flash player


Οι μικροί μαθητές των τεσσάρων τμημάτων της Α΄ τάξης μας παρουσίασαν τη Δευτέρα 22-01-2018 ένα πλούσιο θέαμα εξ΄ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Στην αίθουσα θεάτρου του Σχολείου μας, με πολλή μουσική, τραγούδι, χορό, μικρούς διαλόγους και προπαντός πολύ πολύ κέφι, τα παιδιά μάς έδειξαν πώς γίνεται το μάθημα των Αγγλικών στην Α΄ τάξη.

Ολο το λεξιλόγιο (numbers,  Colours, animals, food, toys, clothes, action verbs e.t.c.) παρουσιάστηκε από τους μαθητές σε μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη ζωντάνια και χαρά και με τη συνδρομή των ηρώων του βιβλίου μας Mick and Friends!Get Adobe Flash player

 

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος», τους Τρεις Ιεράρχες, που είναι οι  προστάτες της Παιδείας, των Γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων τίμησαν οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου μας σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, με μια λιτή εκδήλωση στην αίθουσα θεάτρου.

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με προσοχή μια εμπνευσμένη ομιλία για τους Τρεις Επιφανείς Αγίους και Θεολόγους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, τον Ιωάννη Χρυσόστομο, τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό ή Θεολόγο, για τη ζωή τους και την επίδρασή τους στη σημερινή κοινωνία και ιδιαίτερα για τη σχέση τους με τα παιδιά και το σχολείο.

Ο υπουργός παιδείας στο μήνυμά του, που διαβάστηκε στους μαθητές, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επιλογή των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για προσωπικότητες που έζησαν σε μια μεταιχμιακή εποχή, με βαθιά γνώση της ελληνικής παιδείας, δασκάλους που πίστευαν στην μεταμορφωτική της δύναμη και που έβαζαν τις ιδέες της σε πράξη στον καθημερινό τους βίο. Πρόκειται για διανοουμένους που με αφετηρία τη χριστιανική και την ελληνική παιδεία επιδίωξαν τη βελτίωση της ζωής του Ανθρώπου».

Στη συνέχεια στις τάξεις έγινε εκτενέστερη συζήτηση με τους μαθητές και προβλήθηκε video για τη ζωή και το έργο τους.Get Adobe Flash player

 

Μια ενδιαφέρουσα νέα εμπειρία περίμενε τους μαθητές της Β΄ τάξης στο «Ωδείο Βορείου Ελλάδος» μέσα από το πρόγραμμα «Μελωδίες και εικόνες».

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων Β΄1 και Β΄2 και την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου οι μαθητές των τμημάτων Β΄3 και Β΄4  ανακάλυψαν μέσω της μουσικής ήχους χρώματα, σχήματα, μυρωδιές.

Μέσα από το παιχνίδι διαπίστωσαν ότι η μουσική εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία από αυτά που αντιλαμβάνεται αρχικά το αυτί και ότι από μια εικόνα αντλούμε περισσότερες πληροφορίες με την παρατήρηση απ’ ότι με την αρχική φευγαλέα ματιά.

Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά έπαιξαν διάφορα μουσικά όργανα αλλά και μουσικά παιχνίδια.

Σε μια νέα βιωματική κλίμακα οδηγήθηκαν μέσα από αυτή την εμπειρία τους οι μαθητές μας. Από τις εικόνες γεννιούνται ιστορίες με ήχους… από τους τόνους και τους ήχους χρώματα… από τα σχήματα μουσικές και κινητικές δραστηριότητες.Get Adobe Flash player

 

Μια μοναδικά πρωτότυπη παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ' τάξης, την Τρίτη 23-1-2018 και την Τετάρτη 24-1-2018, στο κινηματοθέατρο «Κολοσσαίο». Οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών καθώς, πέραν της ερμηνείας τους, χόρευαν, τραγουδούσαν και εκτελούσαν κάθε είδους ακροβατικά μπροστά στα μάτια των παιδιών, τα οποία ενθάρρυναν με το ζεστό τους χειροκρότημα τους ηθοποιούς. Εξαιρετικά σκηνικά, μουσική και τρισδιάστατες κατασκευές «γέμισαν» τον χώρο του θεάτρου.

Επιστρέφοντας στην τάξη ακολούθησε συζήτηση για όσα ζήσαμε και μάθαμε και κάποια παιδιά ζωγράφισαν τις εικόνες από την παράσταση που τους εντυπωσίασαν.Get Adobe Flash player

«…Ήθελε να είναι καλός και δεν ήξερε πως… Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Στο τέλος το βρήκε: θα 'πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει αυτά που του ‘κρύβαν οι μεγάλοι. Θα 'πιανε αγάπη με τις ζουγραφιές, με τα παραμύθια…»

Το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την Τρίτη 16  Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές της Δ΄ τάξης, στο θέατρο «Ολύμπιον».

Το «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» δεν είναι τυχαία ένα από τα κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης. Το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Λουντέμη, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές και την αυθεντική γλώσσα του μας μιλά για τον Μέλιο, ένα αγόρι που παρά τις αντιξοότητες που συναντά στην πορεία του, κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να μάθει γράμματα, να πάει στο σχολείο, να μορφωθεί. Η δίψα του παιδιού για μάθηση θα το φέρει αντιμέτωπο με την αδικία και το δίκιο, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, την αγάπη και το μίσος. Ο Μέλιος με παντοτινούς συνοδοιπόρους του τα βιβλία θα αναζητήσει την ανθρωπιά όπου κι αν βρίσκεται.

Στις μέρες μας έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μετρήσουμε ξανά τ’ άστρα και ίσως αυτή τη φορά να τα βρούμε σωστά… παρέα μας σ’ αυτό το ταξίδι ο Μέλιος, η Αγράμπελη, ο Δακρυτζίκος, ο μπαρμπα-Θόδος κι ο Μπίθρος...Get Adobe Flash player

 

Την Τετάρτη 17/1/2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης επισκέφτηκαν τον κινηματογράφο Cineplexx στο One Salonica Mall και παρακολούθησαν τη διαδραστική ταινία «Ζώα υπό εξαφάνιση 3D».

Μέσα στην αίθουσα, πριν ξεκινήσει η προβολή, οι εμψυχώτριες του οργανισμού «Φωτόγραμμα», που δημιούργησε την ταινία, συζήτησαν με τους μαθητές για το περιεχόμενό της, δημιουργώντας τους έτσι τα πρώτα ερεθίσματα για το θέμα που θα ακολουθούσε. Στη συνέχεια, οι μαθητές φόρεσαν τα ειδικά γυαλιά, πήραν τα ασύρματα τηλεχειριστήρια στα χέρια και η περιπέτεια ξεκίνησε!Μια τράπεζα ζωής!!!

Εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος των Εκπαιδευτηρίων μας 

Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς τους γονείς, απόφοιτους, εκπαιδευτικούς και φίλους των Εκπαιδευτηρίων μας που ευαισθητοποιηθήκατε και ανταποκριθήκατε στην αιμοδοσία που έγινε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά η Τράπεζα αίματος του Σχολείου μας, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι μας σε ώρα ανάγκης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τους γιατρούς και νοσοκόμους του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για την άμεση ανταπόκριση και άριστη συνεισφορά τους στην προσπάθειά μας.

Ενημερώνουμε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία και επιθυμούν να ενισχύσουν την Τράπεζα αίματος μπορούν να προσέρχονται στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα αιμοδοσίας από Δευτέρα έως Παρασκευή (τηλέφωνα επικοινωνίας 2310898263 - 4) και να δηλώνουν ότι η αιμοδοσία προορίζεται για την Τράπεζα αίματος των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και δεύτερη Τράπεζα αίματος του Σχολείου μας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο επίσης μπορούν να προσέρχονται όσοι επιθυμούν στο τμήμα αιμοδοσίας από Δευτέρα έως Παρασκευή (τηλέφωνο επικοινωνίας 231 3312814) και να δηλώνουν ότι η αιμοδοσία προορίζεται για την Τράπεζα αίματος των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνοντας 5΄λεπτά από τον χρόνο μας χαρίζουμε το ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όλους όσους αγαπάμε. Γιατί το αίμα όσο πολύτιμο και αν είναι δεν αγοράζεται. Γιατί πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πριν το χρειαστούμε. Γιατί τα 5 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας αίματος των Εκπαιδευτηρίων μας αρκετοί από εμάς, γονείς, απόφοιτοι και εκπαιδευτικοί, βρεθήκαμε στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το αποταμιευμένο σ’ αυτήν την τράπεζα ανεκτίμητο αγαθό, το αίμα.Τράπεζα Αίματος – Εθελοντική αιμοδοσία || Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, 10:00-13:00

Τράπεζα Αίματος – Εθελοντική αιμοδοσία || Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, 10:00-13:00

Όσο πολύτιμο είναι, τόσο δυσεύρετο για όλους. Πριν βρεθούμε λοιπόν στην ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε, σοφότερο είναι να το εξασφαλίσουμε εκ των προτέρων. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνουμε αιμοδότες, όσοι πληρούμε τις προϋποθέσεις, για να μην αγωνιούμε όταν το χρειαστούμε. Προσέχω λοιπόν για να έχω, θα μπορούσε να είναι το σύνθημα προτροπής για να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος του Σχολείου μας, αποταμιεύοντας ουσιαστικά ό,τι πολυτιμότερο και ανεκτίμητο, το αίμα.

Οργανώνουμε λοιπόν και φέτος για έκτη συνεχή χρονιά εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Σχολείου μας για εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 από τις 10:00 έως τις 13:00. Έτσι θα προσφέρουμε στην τράπεζα αίματος, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς σε ώρα ανάγκης. Τις προηγούμενες χρονιές χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φιάλες αίμα από εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους του Σχολείου μας που τις είχαν ανάγκη.

Επειδή το Θεαγένειο Νοσοκομείο που θα πραγματοποιήσει την αιμοδοσία πρέπει να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αιμοδοτών που προτίθενται να προσφέρουν αίμα (το συνεργείο πρέπει να είναι προετοιμασμένο σε θέματα υλικών, προσωπικού, κλινών κ.λ.π.) παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια του Σχολείου μας, να συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη δήλωση και να την αποστείλετε στη Γραμματεία του Σχολείου.

Με την ελπίδα ότι θα τύχουμε και φέτος της ανάλογης στήριξής σας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Κατεβάστε τη δήλωση και τις προϋποθέσεις αιμοδοσίαςGet Adobe Flash player


Γεμάτη παιχνίδι ήταν η σημερινή ημέρα για τα παιδιά της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης του Δημοτικού στον οικείο και ζεστό χώρο του Σχολείου. Φτιάξαμε κάρτες-κάδρα με χριστουγεννιάτικο θέμα χρησιμοποιώντας τέμπερες και τα δαχτυλάκια... Χωριστήκαμε σε ζευγάρι και παίξαμε bingo αλλά και πολλά πολλά επιτραπέζια παιχνίδια!

Ναι, το σχολείο είναι διασκεδαστικό!!!Μια χριστουγεννιάτικη διασκευή της ιστορίας του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» μας παρουσίασαν την Τετάρτη 20/12 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 και την Πέμπτη 21/12 οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3, στην κατάμεστη αίθουσα Θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων μας.

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή χώρα, την Ουρανούπολη, βασίλευε ο μισητός Αρπατίλαος. Αυτός ο άπληστος άρχοντας μαζί με τον καταχθόνιο σύμβουλό του και έναν ύπουλο αρχιμάγο έγραψαν νόμους που απαγόρευαν οτιδήποτε προσφέρει χαρά και έναν νόμο που καταργούσε δια παντός τα Χριστούγεννα. Ήθελαν να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά τους. Τα όνειρα όμως δε σβήνουν εύκολα. Φουντώνουν σαν τη φωτιά, γίνονται λαίλαπα και κάνουν τον κόσμο άνω κάτω.

Οι μικροί ηθοποιοί με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό τους  υποδύθηκαν τους ρόλους τους και μας χάρισαν μια μαγική βραδιά δίνοντας μας το μήνυμα: «Με θέληση, προσπάθεια και συνεργασία τα όνειρά μας μπορούν να πραγματοποιηθούν» και μας ευχήθηκαν μαζί με τις δασκάλες τους: «Υγεία, αγάπη, ειρήνη την καινούρια χρονιά, το 2018»!!!Σας ευχαριστούμε!!!

Σε μια σχολική κοινότητα ένα από τα βασικά στοιχεία της εύρυθμης λειτουργίας της είναι και η αρμονική συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των παιδιών.

Έχουμε την τύχη να είμαστε ένα σχολείο που οι σχέσεις μας με τους γονείς όχι μόνο είναι αρμονικές αλλά και αλληλέγγυες. Αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους γονείς για την αμέριστη συμπαράστασή σας σε όλες μας τις δράσεις αλλά και για τις εθελοντικές σας προσφορές για τη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Σχολείου μας. Σταθήκατε πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων ΕΛΕΠΑΠ, το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου, τον σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», το ΚΕ.ΠΕ.Π «ο Άγιος Δημήτριος», τον ξενώνα υποδοχής και προστασίας του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «ο Ευαγγελιστής Μάρκος», το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου και τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια των Ιερών Ναών Αγίας Μαρίνας στην Άνω Τούμπα, του Αγίου Θεράποντα και της Οσίας Ξένης.

Η προσφορά σας υπήρξε πολύτιμη και το δικό μας ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Σίγουρα το μεγαλύτερο ευχαριστώ είναι το χαμόγελο των παιδιών για το οποίο συμβάλλατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες που στήριξαν την προσπάθειά μας αυτή με τις προσφορές τους:Get Adobe Flash player


…και όταν τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, το Σχολείο στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς, λειτούργησε με τους μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης  και  περιλαμβάνει μια πληθώρα δράσεων: παιχνίδια,αθλοπαιδιές, εικαστικά, σκάκι αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες. Υπό την επίβλεψη ικανών και έμπειρων παιδαγωγών που έχουν επιμεληθεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά στο οικείο και ασφαλές περιβάλλον του Σχολείου μας μαζί με τους συμμαθητές και φίλους τους.Η Διεύθυνση, το προσωπικό και οι μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης σας εύχονται το 2018 να φέρει υγεία, ευτυχία, όνειρα, χαμόγελα, δημιουργικότητα, επιτυχίες και έναν κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη. Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα! Καλή χρονιά!Την ταινία κινουμένων σχεδίων COCO

Την ταινία κινουμένων σχεδίων COCO παρακολούθησαν οι μαθητές την Δ΄Ε΄ και ΣΤ΄τάξης την Παρασκευή 22/12/17 στον κινηματογράφο ODEON.

Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής -η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές-, ο Μιγκέλ ονειρεύεται να γίνει διάσημος μουσικός όπως το είδωλό του, Ερνέστο δε λα Κρουζ. Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα, και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Μιγκέλ θα βρεθεί στην εκθαμβωτική, συναρπαστική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων. Με συνοδοιπόρο έναν γοητευτικό απατεώνα που ακούει στο όνομα Έκτωρ, ο Μιγκέλ θα ζήσει ένα απίστευτο ταξίδι που θα φανερώσει την κρυφή ιστορία της οικογένειας του.Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών

Το ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο παραμύθι του Γιάννη Ξανθούλη «Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών» παρακολούθησαν οι μαθητές της Α’ , Β΄ και Γ΄ τάξης την Παρασκευή 22/12/17, στο θέατρο Εγνατία.

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις» μας παρουσίασαν τις περιπέτειες της μικρής Αλίκης. Το καράβι που τη μεταφέρει στις διακοπές της βυθίζεται και η ίδια σώζεται από ένα δελφίνι. Μέχρι να συναντήσει και πάλι τους γονείς της θα πρέπει να φιλοξενηθεί για λίγο στο βυθό της θάλασσας. Ξαφνικά χάνει την εμπιστοσύνη των ψαριών και βρίσκεται να είναι αιχμάλωτή τους. Με τη βοήθεια του δελφινιού θα προσπαθήσει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των καινούριων φίλων της. Μια διαδραστική και επίκαιρη παράσταση που με πολύ μουσική, φαντασία και χιούμορ σχολιάζει την εποχή μας, αποκαλύπτει τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της ανιδιοτέλειας, της υπευθυνότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θυμίζει στα παιδιά  να εκτιμούν τις δυνατότητές τους, να κρίνουν καλά πριν εμπιστευτούν κάποιον, να φροντίζουν για την διατήρηση και ισορροπία του οικοσυστήματος και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.Get Adobe Flash player


Λίγες μέρες πριν αποχωριστούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές της Γ' τάξης στόλισαν τα τελευταία Αγιοβασιλάκια τους, έβαψαν τις μπότες των δώρων, αντάλλαξαν όμορφες ευχές και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και με μια γλυκιά προσμονή για την επανασύνδεση τη νέα χρονιά μάζεψαν τα ξωτικοεργαλεία και τα φύλαξαν για την επόμενη χρονιά.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους.Get Adobe Flash player


Χρόνια πολλά σου Δήμαρχε 

Να τα εκατοστίσεις

και άμα χιονίσει ξαφνικά

τα σχολεία να τα κλείσεις!!!

...είπαν, μετά μουσικής, στον δήμαρχο Πυλαίας –Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο  Καϊτεζίδη  μαθητές του ΣΤ ΄3 τμήματος των Εκπαιδευτηρίων μας. Οι μαθητές μας - εκπροσωπώντας όλο το Σχολείο - συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του δημοτικού, τη μουσικό μας και τον δάσκαλο του τμήματος, τον επισκέφθηκαν σήμερα στο δημαρχείο στο Πανόραμα για να του ευχηθούν για την ονομαστική του γιορτή αλλά και για να του… ψάλουν τα κάλαντα για καλές γιορτές και ευτυχισμένη νέα χρονιά.Get Adobe Flash player


Η πεμπτουσία όμως της χριστουγεννιάτικης αυτής γιορτής βρισκόταν στις δύο αίθουσες του ισογείου όπου είχε στηθεί το «Εργαστήρι της αγάπης» και ετοιμάστηκαν τα πακέτα με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα, παιχνίδια και βιβλία. Οι προσφορές σας γέμισαν τις δυο αίθουσες από το περίσσευμα της ψυχής σας και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας, έγιναν μια τεράστια αγκαλιά και αγκάλιασαν όσους μας χρειάζονται.

Και επειδή η προσφορά αγάπης σας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εκτός των ήδη προγραμματισμένων αποδεκτών της:

 • την Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων ΕΛΕΠΑΑΠ
 • το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι
 • τον Σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή»
 • το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου
 • τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια των Ιερών Ναών Αγίας Μαρίνας στην Άνω Τούμπα, του Αγίου Θεράποντα και της Οσίας Ξένης

ένας σημαντικός αριθμός πακέτων με τρόφιμα αλλά και ρούχα και παιχνίδια έφτασε:

 • στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου
 • στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στον Φοίνικα
 • στο ΚΕ.ΠΕ.Π «ο Άγιος Δημήτριος»
 • στον ξενώνα υποδοχής και προστασίας του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «ο Ευαγγελιστής Μάρκος»

Σας ευχαριστούμε όλους !!! Η προσφορά σας υπήρξε πολύτιμη και το δικό μας ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Σίγουρα το μεγαλύτερο ευχαριστώ είναι το χαμόγελο των παιδιών, για το οποίο συμβάλλατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.«Ένα παιδί μετράει τ άστρα»

Το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» από την  Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την Παρασκευή 15/12 όλοι οι μαθητές των Νηπίων μας και την Τρίτη 19/12 οι μαθητές των Προνηπίων, στο θέατρο «Ολύμπιον».

«…Ήθελε να είναι καλός και δεν ήξερε πως… Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Στο τέλος το βρήκε: θα 'πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει αυτά που του 'κρύβαν οι μεγάλοι. Θα 'πιανε αγάπη με τις ζουγραφιές, με τα παραμύθια…»

Το «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» δεν είναι τυχαία ένα από τα κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης. Το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Λουντέμη, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές και την αυθεντική γλώσσα του μας μιλά για τον Μέλιο, ένα αγόρι που παρά τις αντιξοότητες που συναντά στην πορεία του, κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να μάθει γράμματα, να πάει στο σχολείο, να μορφωθεί. Η δίψα του παιδιού για μάθηση θα το φέρει αντιμέτωπο με την αδικία και το δίκιο, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, την αγάπη και το μίσος. Ο Μέλιος με παντοτινούς συνοδοιπόρους του τα βιβλία θα αναζητήσει την ανθρωπιά όπου κι αν βρίσκεται.

Στις μέρες μας έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μετρήσουμε ξανά τ΄άστρα και ίσως αυτή τη φορά να τα βρούμε σωστά… παρέα μας σ΄αυτό το ταξίδι ο Μέλιος, η Αγράμπελη, ο Δακρυτζίκος, ο μπαρμπα Θόδος κι ο Μπίθρος…
Μερικές μόνο στιγμές από την υπέροχη παράσταση που μας χάρισαν οι μαθητές όλων των τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στο Βασιλικό Θέατρο, με τον "Καρυοθραύστη" τους!!!

Μπράβο σας!!!

Μπράβο στις εκπαιδευτικούς μας, στις δυο χορογράφους μας, τις κυρίες Χριστίνα Ντίνα Ντινάκου και Ελευθερία Χαλικιά, στις μαθήτριες της σχολής χορού Χαλικιά, στην Δέσποινα Σκέντου που μας μάγεψε με τους ήχους του βιολιού της, την KIRKO για την ξυλοπόδαρη πιπερόριζα, αλλά πάνω απ όλα ένα τεράστιο μπράβο στα παιδιά μας για τις όμορφες εικόνες που μας χάρισαν και στους γονείς μας για την υπομονή και τη  συνεργασία τους.

Καλές γιορτές!!!Get Adobe Flash player

Mε αφορμή την Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά, στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής και Πολυμέσων διοργανώθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής στο πρόγραμμα Paint των Windows.

Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις των Εκπαιδευτηρίων μας δημιούργησαν με αγάπη και φαντασία χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές για να ευχηθούν με τον τρόπο τους Χρόνια Πολλά. Τα παιδιά μας δοκίμασαν τα πινέλα, τη γόμα, τον αερογράφο, τον κουβά χρώματος, τη γραμμή και τα έτοιμα σχήματα. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν, να μάθουν έξυπνες τεχνικές και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους ζωγραφίζοντας.

Οι 22 καλύτερες κάρτες τυπώθηκαν και πουλήθηκαν στο χριστουγεννιάτικο bazaar. Νικήτρια κάρτα με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν αυτή του τμήματος ΣΤ΄2 και από τη νέα χρονιά θα διακοσμεί την είσοδο του σχολείου μας!Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου οι μαθητές όλων των τάξεων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας παρακολούθησαν τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία και όσοι επιθυμούσαν-σε συνεννόηση με τους γονείς-μετείχα του μυστηρίου της θείας κοινωνίας.


Get Adobe Flash player


Ποιές μασκότ είναι εμπνευσμένες από παιχνίδια; Ποιά λαμπαδηδρομία ακολούθησε το ταξίδι του Κολόμβου; Τί συμβολίζουν οι πέντε κύκλοι;...

Την Πέμπτη 7-12-2017 οι μαθητές των τμημάτων Α΄2 και Α΄4 και την Παρασκευή 8-12-2017 οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Α΄3, στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, επισκέφθηκαν  το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:  «Κινήσου ρυθμικά. Κινήσου… Ολυμπιακά!»

Τα αντικείμενα της έκθεσης προσεγγίζονται διαθεματικά, αποκαλύπτοντας πίσω από τις τελετές και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων τις πανανθρώπινες Ολυμπιακές αξίες, την ιστορία της ανθρωπότητας και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του θεσμού.Μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα αγάπης και προσφοράς... ήταν η 22η Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά

Μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα αγάπης και προσφοράς... ήταν η 22η Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά«Ελάτε όλοι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο σχολείο μας, για να περάσουμε μαζί μια μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς. Ελάτε να αγκαλιάσουμε όλους όσοι μας χρειάζονται!»... έλεγε η πρόσκληση για την 22η χριστουγεννιάτικη Εορταγορά των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Και ναι, ήρθαν όλοι, γέμισαν η αυλή, ο κήπος, τα κτίρια με παιδιά, γονείς, παππούδες, θείους και φίλους, γέμισαν με προσφορά και αγάπη για όσους έχουν την ανάγκη μας, αλλά και με χαρά γιορτής Χριστουγεννιάτικης, παρεΐστικης, οικογενειακής.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου το σκηνικό της γιορτής ήταν στημένο και -με σύμμαχο τον ανεπάντεχα καλό καιρό- άρχισε να υποδέχεται με τον αγαπημένο άγιο των παιδιών, τον Αη Βασίλη και χαρούμενα πανύψηλα ξωτικά, τους  μικρούς και μεγάλους φίλους μας.Get Adobe Flash player

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και οι μαθητές της Γ' τάξης δηλώνουν ενεργά το παρόν. Αφού ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε και παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και διαβάσαμε κείμενα αναφορικά με τις ανάγκες των παιδιών όλου του κόσμου, συμπληρώσαμε σχετικό έντυπο με όλα τα όμορφα και απαραίτητα του κόσμου μας... αγάπη, φροντίδα και πολλά παιδικά , αθώα χαμόγελα. Τελικά όσα χρειάζεται ο κόσμος είναι μια αγκαλιά και όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Μπράβο, παιδιά.Get Adobe Flash player


Η επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ήταν για τους μαθητές της Ε΄τάξης μια δημιουργική εμπειρία  στον χώρο της εικαστικής τέχνης. Αρχικά οι μαθητές μας παρακολούθησαν  βίντεο που αφορούσαν  στην ενασχόληση δυο παιιδών με την τέχνη  και στο πως αυτή  ως μέσο έκφρασης διαμόρφωσε την προσωπικότητά τους.Στη συνέχεια δημιούργησαν μοναδικά έργα από χαρτόνι που θύμιζαν γλυπτά  και "παπιγιόν" εμπνευσμένα πό την ταινία που είχαν παρακολουθήσει.22η Χριστουγεννιάτικη εορταγορά

22η Χριστουγεννιάτικη εορταγορά
22η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική ΕορταγοράΤα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να γεμίσουμε τις καρδιές μας ελπίδα, να χαρίσουμε απλόχερα χαρά, ευτυχία και ζωή σ’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης διοργανώνουν για 22η συνεχή χρονιά τη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά που έγινε θεσμός, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 16:00, στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Τα χρήματα και τα «Πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων ΕΛΕΠΑΠ, στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, στον σύλλογο Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή» και στο Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου.

Ελάτε όλοι για να περάσουμε μαζί μια μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Ελάτε να αγκαλιάσουμε όλους όσοι μας χρειάζονται καιΟι μαθητές της Α΄τάξης έφυγαν στη «Διαστημική αποστολή 101»

Την Τρίτη 21/11/2017 οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και μουσείο τεχνολογίας, ΝΟΗΣΙΣ. Τα παιδιά ως διαστημικοί επισκέπτες παρακολούθησαν στο πλανητάριο τη ζωντανή παράσταση: «Διαστημική αποστολή 101» που με αφετηρία τη Γη τους ξενάγησε στα ποιο γνωστά ουράνια σώματα όπως ο Ήλιος και η Σελήνη. Παρατήρησαν βασικούς αστερισμούς, έμαθαν για τη φωτορύπανση και γνώρισαν το φαινόμενο ημέρα – νύχτα καθώς και τη μέτρηση του χρόνου σε ημέρες, μήνες και έτη. Ταξίδεψαν στο ηλιακό μας σύστημα έμαθαν για τις συνθήκες που επικρατούν στους πλανήτες, αναγνωρίζοντας πόσο πολύτιμη είναι η ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας, τη Γη.

Τέλος οι μαθητές πήραν μέρος σε ένα διασκεδαστικό quiz ερωτήσεων και απαντήσεων αναζητώντας τις σωστές απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονταν με τη παρουσίαση που παρακολούθησαν.Get Adobe Flash player

Ημέρα του παιδιού σήμερα και οι μαθητές της Γ' τάξης αφού συζητήσαμε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, ζωγραφίσαμε, παίξαμε, προβληματιστήκαμε και κυρίως πήραμε ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... που αφορούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να διαφυλάξουμε το όνειρο κάθε παιδιού σε κάθε μέρος του πλανήτη για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί πιστεύουμε πως όλα είναι θέμα παιδείας.Get Adobe Flash player

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ! Διαχρονικά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Μαθήματα δημοκρατίας και ιστορίας μας έδωσαν σήμερα οι μαθητές της Δ΄τάξης που ανέλαβαν το τιμητικό καθήκον να παρουσιάσουν στους μαθητές των άλλων τάξεων τη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Με μια λιτή αλλά άψογη και μεστή νοημάτων και μηνυμάτων εκδήλωση απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσίασαν την ελευθερία τους, ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ισονομία, την ελεύθερη παιδεία, και τη δικαιοσύνη και καταχειροκροτήθηκαν από τους συγκινημένους συμμαθητές τους.Get Adobe Flash player

Την Τετάρτη 8/11/2017 οι μαθητές των τμημάτων Β1-Β2 και την Παρασκευή 10/11/2017 οι μαθητές των τμημάτων Β3- Β4 επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες – Με τα φτερά της Νίκης».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι εκπαιδευτές μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων,τους έδειξαν εικόνες με αγωνίσματα εξηγώντας τους ποια αθλήματα είναι και πώς οι αθλητές γυμνάζονται για να ανταποκριθούν στο καθένα από αυτά.Get Adobe Flash player

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.

Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου οι μαθητές μας συμμετείχαν το πρόγραμμα «Αποκρυπτογραφώντας» με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παίζοντας ανακάλυψαν πολλά στοιχεία για την ιστορική περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.

Τέλος παρακολούθησαν ολιγόλεπτη ταινία με θέμα τη ζωή του Παύλου Μελά κι έγραψαν εντυπωσιασμένοι στο βιβλίο του Μουσείου τί αποκόμισαν από την επίσκεψη.Get Adobe Flash player

Ολοκληρώνοντας την ενότητα "Μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκοινωνίας" οι μαθητές της Γ΄ τάξης έφτιαξαν τα δικά τους σήματα κυκλοφορίας και ένα επιτραπέζιο για να μάθουμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Επειδή όλα είναι θέμα παιδείας…Get Adobe Flash player

Τις βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές της Ε΄ τάξης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου Κορδελιού –Ευόσμου.

Οι έμπειροι εκπαιδευτές του πάρκου παρουσίασαν στα παιδιά την κάθετη και οριζόντια σήμανση των δρόμων, τους εξήγησαν τα σήματα, τους επισήμαναν ποια είναι η σωστή οδική συμπεριφορά είτε κινούνται ως πεζοί είτε ως ποδηλάτες και στη συνέχεια απάντησαν στις άπειρες ερωτήσεις και έλυσαν τις απορίες των μαθητών μας.

Στο β΄μέρος της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε δυο ομάδες –πεζοί και ποδηλάτες-και εφάρμοσαν στην πράξη τα όσα έμαθαν στο α΄μέρος.

Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολύ έντονο και η ικανοποίησή τους μεγάλη μια που συνδυάστηκε η χαρά του παιχνιδιού στην παιδική χαρά του Πάρκου με τη σωστή πληροφόρηση και την ανάπτυξη κυκλοφοριακής συνείδησης και παιδείας.Get Adobe Flash player

Το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από ταξίδι δυόμισι περίπου ημερών. Σήμερα το πλοίο «Γ. Αβέρωφ» θεωρείται πλωτό Ναυτικό Μουσείο και παράλληλα με τον εθνικό του σκοπό, καθώς είναι ένα Μνημείο που τιμά αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του, έχει και εκπαιδευτική αποστολή. Η ξενάγηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τα παιδιά είχαν πολλές ερωτήσεις που απαντήθηκαν με απλά λόγια και μεγάλη προθυμία. "Το 'Αβέρωφ" είναι το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που δεν έχει υποστείλει τη σημαία για 106 χρόνια", επαναλαμβάνει καθώς μας ξεναγεί ο ναύτης με σεβασμό στους χώρους, όπου κινούνταν ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, τις ώρες της μάχης και της ανάπαυσης.Get Adobe Flash player


Στο μάθημα των Θρησκευτικών οι μαθητές της Γ΄ τάξης αναφέρθηκαν στα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τις έννοιες της ισότητας και του σεβασμού. Αφού, σαν μικροί ιππότες, υποσχεθήκανε την υπεράσπισή τους, έφτιαξαν ομαδικά κολάζ τοποθετώντας με μεγάλη προσοχή τις φωτογραφίες που έφεραν στα αντίστοιχα χαρτόνια. Τώρα όλοι μαζί σαν ομάδα συνεχίζουμε το μαγικό ταξίδι της γνώσης...«Όνειρα από άμμο» - Δ τάξη

Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Θεσσαλονίκης Δημοτικό Θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ»

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρακολουθήσαμε μια πολυσύνθετη παράσταση που συνδυάζει την εικαστική τέχνη, το τσίρκο, τη ζωντανή μουσική, το πιάνο και τα κρουστά, τις μεγάλου μεγέθους κούκλες και τη ζωγραφική με άμμο. Κάθε ζωγραφιά ήταν και μια ιστοριούλα που μας ταξίδεψε σε ονειρικά τοπία και μας συγκίνησε με τη μουσική και τη μαγική κίνηση των πρωταγωνιστών.

Αφήσαμε τη φαντασία μας να ονειρευτεί και να πλάσει παραμύθια που εκείνη την ώρα έπαιρναν μορφή με τα χέρια του καλλιτέχνη και την άμμο. Ήταν μια εξαιρετική παράσταση με εφευρετικότητα και δεξιοτεχνία. Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν!!!Get Adobe Flash player

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης,την 31η Οκτωβρίου, το σχολείο μας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 2-11-2017 εκπροσωποι του δικτύου «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»,οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές της Δ΄τάξης για την έννοια και τα οφέλη της αποταμίευσης και τον ρόλο της ως παράγοντα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τα παιδιά μας με μεγάλο ενθουσιασμό απάντησαν σε ερωτήματα και μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες.Στο τέλος τους περίμενε μια μικρή έκπληση-δώρο .Ενας ολοκαίνουριος κουμπαράς κι ένα όμορφο παραμύθι με τίτλο «Οι πιο ωραίοι θησαυροί», για τον καθένα τους.Στο Μουσείο κινηματογράφου - ΣΤ τάξη

Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο μουσείο,μέσα στο λιμάνι της πόλης οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η βαλίτσα με τα μυστικά». Μια βιωματική δράση που συμπαρασύρει τους μικρούς μας μαθητές στα μαγευτικά μονοπάτια της κινούμενης εικόνας. Η μηχανή του χρόνου εφοδιάστηκε με καύσιμα, οι επιβάτες είναι στη θέση τους, όλα έτοιμα για απογείωση! Ας μεταφερθούμε σε χρόνια μακρινά και τη βαλίτσα ας γεμίσουμε παιχνίδια εντυπωσιακά (πραξινοσκόπια, ζωοτρόπια, θαυματοτρόπια). Όταν το ταξίδι μας τελειώσει, η περιπέτεια δεν σταματά! Ένα κινηματογραφικό συνεργείο πρέπει να ετοιμαστεί και μια ιστορία στην πράσινη οθόνη να προβληθεί. Μην ξεχνάτε, μια έκπληξη τρισδιάστατη ξαφνικά μπορεί μπροστά μας να φανεί!

Πραγματικά!!! Η δημιουργία της δικής τους μικρού μήκους ταινία-στο τέλος- ενθουσίασε τους μαθητές μας και τους γέμισε δημιουργικό οίστρο.

Η επίσκεψη συνδέθηκε με τα αντίστοιχα κεφάλαια της ύλης των μαθημάτων της γλώσσας και της φυσικής.Get Adobe Flash player

Με στόχο ένα διαφορετικό μάθημα αγγλικών οι μαθητές της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν το ινστιτούτο ξένων γλωσσών Galileo Galilei.

Τα παιδιά μας έπαιξαν και έμαθαν καινούργιες έννοιες στα αγγλικά , προγραμμάτισαν σβούρες και ρομποτάκια σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και με την καθοδήγησή τους και όλα αυτά στην αγγλική γλώσσα.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 τα Εκπαιδευτήρια μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017,σε κεντρική οδό του Πανοράματος.

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, με υπερηφάνεια και ζήλο, σηκώνοντας την ελληνική σημαία απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της Ελευθερίας, στους αγώνες του 1940 και καταχειροκροτήθηκαν από συμμαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Παρ’ όλο τον δυνατό αέρα και το κρύο σε όλη την διάρκεια της παρέλασης οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου μας με έκδηλη υπερηφάνεια και με κλαδιά δάφνης και σημαιούλες στα χεράκια τους φορώντας τις στολές των Εκπαιδευτηρίων μας, συμμετείχαν στην παρέλαση μαζί με τα σχολεία, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων του 1940.

Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από γονείς, συγγενείς και φίλους.

Μετά το τέλος της παρέλασης μικροί και μεγάλοι μεταφερθήκαμε στον χώρο του Ηρώου των πεσόντων στο Πανόραμα για την καθιερωμένη απόδοση τιμής στους πεσόντες με την κατάθεση στεφάνων και την απαγγελία των ποιημάτων των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας.

Παρουσία των αρχών του Δήμου οι απαγγελίες των μαθητών σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και θύμισαν σε όλους το μεγαλείο της ελληνικής αδούλωτης ψυχής!!!Get Adobe Flash player


Η επέτειος του «ΟΧΙ» στους Ιταλούς, η γιορτή της τιμημένης σημαίας μας, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και η μνήμη του πολιούχου Αγίου Δημητρίου γιορτάστηκαν στο Σχολείο μας με μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση που οργάνωσαν και παρουσίασαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στον χώρο του θεάτρου μας οι μαθητές της Ε΄ τάξης.Get Adobe Flash player

Όταν η μάθηση συνδυάζεται με τη δημιουργία κάπου εκεί κοντά κρύβονται τα χεράκια των μαθητών της Γ' τάξης. Ολοκληρώνοντας το πρώτο κεφάλαιο της Ιστορίας και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά ( κουτί παπουτσιών) φτιάξαμε με ιδιαίτερο κέφι και ενδιαφέρον "Το κουτί της Πανδώρας". Όλα τα δεινά που ακολουθούν τους ανθρώπους αλλά και η ανάγκη για Ελπίδα ζωντάνεψαν από τα επίδοξα χέρια των παιδιών. Ποιος είπε πως η μάθηση δεν είναι διασκεδαστική. Μπράβο παιδιά, συνεχίζουμε..Ενημερωτικές συναντήσεις γονέων για τους μαθητές Α’, Β΄,Γ΄,Δ΄,Ε΄ και ΣΤ΄τάξης

Ενημερωτικές συναντήσεις γονέωνΚατά την διάρκεια του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών κάθε τάξης με τους γονείς των μαθητών. Στις συναντήσεις αυτές δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων μας, οι εκπαιδευτικοί στόχοι και το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολικής τάξης και να τονισθεί για μια ακόμη φορά ο ουσιαστικός ρόλος της στενής συνεργασίας Σχολείου και οικογένειας για την καλύτερη δυνατή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης οι γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν τόσο με τους καθηγητές ειδικοτήτων των μαθημάτων του Ωρολογίου προγράμματος όσο και με τους καθηγητές των clubs.«Παγκόσμια Ημέρα Άρτου» - Ημέρα προσφοράς - Ημέρα εθελοντισμού

Το νόημα του εθελοντισμού και της προσφοράς γνώρισαν στην πράξη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 μαθητές μας από όλες τις τάξεις. Το Σχολείο μας, ως αειφόρο σχολείο, στο πλαίσιο δράσεων που αναλαμβάνει, συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας άρτου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών.


Get Adobe Flash player

Οι πρώτοι μαθητές που επισκέφθηκαν το πάρκο δεινοσαύρων της ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων του ήταν οι μαθητές της Β΄τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου οι μικροί μαθητές μας έζησαν μια συναρπαστική περιπέτεια μπαίνοντας σε μια μηχανή χρόνου που τους μετέφερε εκετομμμύρια χρόνια πριν.Εκεί στο μακρινό παρελθόν είδαν, γνώρισαν,άκουσαν,άγγιξαν τα γιγάντια προσωμοιωμένα πλάσματα!

Το πτυχίο του «μικρού εξερευνητή» ήρθε να επιβραβεύσει την επιτυχία τους στις ανασκαφές για την ανακάλυψη οστών των δεινοσαύρων ανάμεσα στα χώματα.

Το καταπληκτικό και πρωτόγνωρο αυτό «ταξίδι» πρόσφερε στα παιδιά γνώσεις για την εποχή των δεινοσαύρων,για τις κλιματικές αλλαγές και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα.Get Adobe Flash player

Στις 10,11 και 12 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών όλων των τμημάτων της Ε' τάξης στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της βυζαντινής ιστορίας και των θρησκευτικών. Ο βυζαντινός ναός, πραγματικό σύμβολο της πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς πόλους έλξης για τους χριστιανούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν τον βίο του Αγίου, την ιστορική πορεία του ναού αλλά και στοιχεία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Ταυτόχρονα ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού - ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες κ.ά.- αποτέλεσε μία μοναδική εμπειρία βιωματικής μάθησης λειτουργικής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η κατακόμβη του ναού αλλά και η έντονη επισκεψημότητά του.«Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα»

Η «Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα» τιμήθηκε στα Εκπαιδευτήρια μας την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, λιτά αλλά ουσιαστικά.

Το ιστορικό κομμάτι του Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάστηκε στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού από τον διευθυντή του Σχολείου.

Κατά την ομιλία τονίστηκε ότι η ιστορική μνήμη του Αγώνα είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των Ελλήνων ώστε να διαφυλαχτεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας από κάθε μελλοντική επιβουλή.Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές των τμημάτων της Α’ τάξης επισκέφθηκαν το μελισσοκομικό πάρκο «Anel honey park»,στο Νέο Ρύσιο.

Μέσα από ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ξενάγηση στο πάρκο από μελισσοκόμο, «αρωματογνωσία» με τα μελισσοτροφικά φυτά,επίδειξη συλλογής προιόντων της μέλισσας,παρασκευή κεριού και ζωγραφική, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα της μέλισσας και της μελισσοκομίας. Οι μαθητές έμαθαν ότι η μέλισσα δεν είναι ένα απλό έντομο, αλλά αυτό από το οποίο εξαρτάται το 1/3 του φαγητού που βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με το κέρασμα γιαουρτιού με μέλι.

Το «Anel honey park» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα επισκέψιμο πάρκο για την μέλισσα,τα προιόντα της και τη μελισσοκομική πρακτική και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπετες να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών.Επιτυχίες στις εξετάσεις του University of Cambridge!

Υπερήφανους μας έκαναν με τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις του University of Cambridge για την απόκτηση των πτυχίων ΚΕΤ, ΡΕΤ και FLYERS οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας που όχι μόνο συμμετείχαν μαζί στις εξετάσεις αλλά και αρίστευσαν!

Στις εξετάσεις PET (Preliminary English Test) του University of  Cambridge :

Οι μαθητές της ΣT΄ Τάξης:Απόλυτη επιτυχία στον διαγωνισμό Delf A1!Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού του Σχολείου μας που κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία στις εξετάσεις του πτυχίου DELF Α1 στη Γαλλική γλώσσα.

Ο ενθουσιασμός τους για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό μαζί με την αφοσίωσή τους στην τάξη είχε ως αποτέλεσμα την άριστή τους κατάρτιση και τη διάκρισή τους στον διαγωνισμό γλωσσομάθειας.

Ευχόμαστε σε όλους να συνεχίσουν και στο μέλλον αυτό που με τόσο ενθουσιασμό και επιτυχία έχτισαν στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Οι επιτυχόντες είναι :

ΤΑΜΠΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 90,5%
ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 90,5%
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 87%
ΜΑΝΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 85,5%
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 82,5%
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 82,5%
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΝΑ 76%Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 τα τμήματα της Δ΄τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης για να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται εκεί, για τους μαθητές των μεγάλων τάξεων του δημοτικού.

Αρχικά οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο, το υλικό, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση: “H μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 - Η ευκαιρία που δεν χάθηκε’’

Και όλα αυτά δοσμένα με έναν ευχάριστο τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία, το γνωστικό επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των παιδιών,έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.4η Πανελλήνια Ημέρα  Σχολικού Αθλητισμού «Αθλούμαι-ΧαράΖω το μέλλον»

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 στο πλαίσιο της 4ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα  να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση συνηθίζοντας σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. 

Με σύνθημα -«Αθλούμαι-ΧαράΖω το μέλλον» διεξήχθησαν πολλές και ποικίλες δραστηριότητες, στις οποίες πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του δημοτικού. Οι δράσεις αυτές διοργανώθηκαν από τους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της κάθε τάξης. Τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν και χάρηκαν στην ηλιόλουστη ημέρα με δεκάδες αθλοπαιδιές όπως κινητικά παιχνίδια, σκυταλοδρομίες, ανώμαλο δρόμο, σφαιροβολία, μπάσκετ,  παιχνίδια ποδοσφαίρου, αγώνες σκάκι και πολλά άλλα. 

Το χαμόγελο στα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών, οι χαρούμενες φωνές τους και ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη ημέρα θεωρούμε ότι μας έφεραν πιο κοντά στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να αντιληφθούν όλοι οι μαθητές ότι η ομαδική προσπάθεια και συνεργασία φέρνει δημιουργία και πρόοδο.

Ταυτόχρονα οι μικροί αθλητές μας έμαθαν τη σημασία του «ευ αγωνίζεσθαι», την ευγενή άμιλλα καθώς και τη βαθειά ικανοποίηση που μπορεί να πάρει ο αθλητής που δοκιμάζει τις δυνάμεις του και μπορεί να τις υπερβαίνει!Συγχαρητήρια στους αποφοίτους μας για την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές. Μας κάνατε υπερήφανους!!!

Συγχαρητήρια στους αποφοίτους μας για την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές. Μας κάνατε υπερήφανους!!!

14 στις Πολυτεχνικές • 6 στις Ιατρικές • 9 στις Φυσικομαθηματικές σχολές • 9 σε Νομικές Σχολές

Επειδή τα σωστά θεμέλια της εκπαίδευσης μπαίνουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό...

…θέλουμε, με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, να συγχαρούμε από καρδιάς  και εφέτος τους μαθητές μας που πήραν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2017 και πέτυχαν την είσοδό τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Είμαστε σίγουροι ότι οι γερές βάσεις που πήραν από τη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο μας και το Δημοτικό Σχολείο μας αποτέλεσαν το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσουν τη μελλοντική τους καριέρα ως επιστήμονες πια.Οι απόφοιτοί μας διακρίθηκαν!!!Είναι μεγάλη η χαρά και η υπερηφάνεια που μας έδωσαν και φέτος όλοι οι μαθητές μας που πέτυχαν για άλλη μια χρονιά πολύ υψηλές βαθμολογίες και κερδίζοντας υποτροφίες στις εισαγωγικές εξετάσεις των ιδιωτικών γυμνάσιων της πόλης μας. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν την παράδοση 46 χρόνων της ιστορίας μας και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας αλλά και στους εκπαιδευτικούς μας! Από την οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων, ευχές καρδιάς σε όλους τους μαθητές μας για επιτυχημένη συνέχεια στις σπουδές τους αλλά και τη ζωή τους. Ελπίζουμε ότι αξιοποιήσουν στο έπακρο τα εφόδια που πήραν από το πρώτο τους σχολείο, τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ. Επιτυχίες στις εισαγωγικές εξετάσεις της Γερμανικής ΣχολήςΘερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές μας που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Γερμανικής σχολής.

Η εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια ξεκινά από την Β΄ τάξη και συνεχίζεται και στις επόμενες. Απευθύνεται σε μαθητές που είτε θέλουν από νωρίς να ξεκινήσουν την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και στην πορεία να αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο πτυχίο Α1-Fit1, A2-Fit2 και B1-Zertifikat του Ινστιτούτου Goethe,είτε να συμμετέχουν στην εντατική προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γερμανική Σχολή.Επιτυχίες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης»Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης 2016» για μαθητές δημοτικού συμμετείχαν μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε δύο φάσεις (16 Μαρτίου 2017 και 06 Μαΐου 2017 ) με την Ευθύνη του Πανεπιστημίου Αθηνών (/ Τμήμα Φυσικής) σε Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.Get Adobe Flash player


Διακρίσεις στον 11ο Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας ο "ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" 

Με ένα πρώτο βραβείο, δύο δεύτερα, ένα τρίτο και δύο επαίνους ανταμείφθηκε η προσπάθεια των μαθητών μας που πήραν μέρος στον 11ο Μαθητικό Διαγωνισμό Μαθηματικών ο «Μικρός Ευκλείδης».

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, έχει τίτλο «Παιχνίδι και Μαθηματικά», απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού από όλα τα σχολεία της χώρας και διεξάγεται σε δυο φάσεις.

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η Β΄ φάση του Διαγωνισμού από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας που είχαν προκριθεί στην πρώτη φάση και απέσπασαν ένα πρώτο βραβείο, δύο δεύτερα και δύο επαίνους.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 2011 μαθητές από Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας.

http://omikrosefkleidis.blogspot.gr

Οι μαθητές μας που διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία και επαίνους είναι:Πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Μετά τα καλωσορίσματα, τις αγκαλιές, τα πειράγματα, το παιχνίδι, το ξανασμίξιμο της παρέας, τις πρώτες γνωριμίες με τους καινούριους, τις εντυπώσεις από τις διακοπές... χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για τον αγιασμό, για να αρχίσει η σχολική χρονιά με τις ευχές και της εκκλησίας.

Οι τάξεις μαζεύτηκαν... Ποιόν δάσκαλο θα έχουμε; Τι club θα κάνεις φέτος;

Ησυχία... αγιασμός, ευχές, καλοσώρισμα!!!

Καλή αρχή !!! Σήμερα παιδιά μας κάνετε ένα ακόμα βήμα, στο δρόμο της μάθησης, της ολοκλήρωσης, της ουσιαστικής προόδου. Εμείς εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό του σχολείου μας θα είμαστε εδώ-όπως είμαστε πάντα-για όλους σας και για τον καθένα χωριστά.
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 πρωί και η αυλή άρχισε να γεμίζει σιγά-σιγά με παιδικές φατσούλες.

Άλλοι αγουροξυπνημένοι κι άλλοι ζωηροί άρχισαν να μαζεύονται, να κάνουν πηγαδάκια, να βρίσκουν φίλους που οι καλοκαιρινές διακοπές χώρισαν, να γνωρίζουν νέους συμμαθητές, να συναντούν δασκάλους.

Χαρά, λαχτάρα για το καινούριο, αγωνία - «ποιον δάσκαλο θα έχουμε», «πώς είναι τα μαθήματα της φετινής τάξης», συγκίνηση για το αντάμωμα …

Ανάμεσά τους ξεχώριζαν τα Πρωτάκια μας με τα καρτελάκια τους. Πιο δειλά, με προσμονή για αυτό το «μεγάλο σχολείο».

Όσο για τα μικρά μας, του Νηπιαγωγείου, διέσχιζαν τη μεγάλη αυλή κρατημένα από το χέρι της μαμάς ή της εκπαιδευτικού για να πάνε στο κτίριο του Νηπιαγωγείου και στη δική τους αυλή.

Καλή χρονιά παιδιά μας!!!Εβδομάδα προσαρμογής Νηπιαγωγείου

Για τους μικρούς μαθητές του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας το ταξίδι στη χώρα της γνώσης, της κοινωνικοποίησης, της αυτονομίας και της προσωπικής ανάπτυξης ξεκίνησε με το διάστημα της προσαρμογής, που με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο σχεδιάσαμε.

Η εξοικείωση των παιδιών μας με τους χώρους του σχολείου και η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον έγινε με επιτυχία. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση μικροί μαθητές εντάχθηκαν στην ομάδα των συνομηλίκων ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονται αποδέκτες βασικών αρχών κοινωνικοποίησης, παίζουν με όλα τα μέλη της ομάδας τους, ακούν και παρακολουθούν οδηγίες, μοιράζονται συναισθήματα και πράγματα, διαχειρίζονται διαπροσωπικές διαφωνίες. Απαραίτητη συνιστώσα για την επιτυχή πορεία του εκπαιδευτικού μας έργου είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ελπίζουμε ειλικρινά πως το κλίμα συνεργασίας που διαφάνηκε από την αρχή θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.11μηνη και 10μηνη φοίτηση

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ξεκίνησε το πρόγραμμα Δημιουργικής απασχόλησης που δίνουν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη 10μηνη και 11μηνη φοίτηση.

Η φοίτηση που διαρκεί ως τον Ιούλιο (λειτουργεί και τις εργάσιμες για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αργίες των σχολείων) περιλαμβάνει μια πληθώρα δράσεων: παιχνίδια στην καταπράσινη αυλή του σχολείου, αθλοπαιδιές, εικαστικά, σκάκι αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες. Υπό την επίβλεψη ικανών και έμπειρων παιδαγωγών που έχουν επιμεληθεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά στο οικείο και ασφαλές περιβάλλον του Σχολείου μας μαζί με τους συμμαθητές και φίλους τους.Εβδομάδα προσαρμογής δημοτικού

Το Σχολείο μας ξεκίνησε και τη φετινή σχολική χρονιά νωρίτερα τη λειτουργία του, για να υποδεχτεί τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού. Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα με ευχάριστες δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση που δημιουργήθηκε με μεγάλη επιμέλεια και πολλή φροντίδα, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά μας στην ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με το νέο σχολικό περιβάλλον, η αναγνώριση των χώρων του σχολείου, η γνωριμία με τις εκπαιδευτικούς αλλά και η μεταξύ τους γνωριμία, ώστε να δημιουργηθούν οι πρώτες φιλικές προσεγγίσεις. Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτήν την περίοδο προσαρμογής, διότι βοηθάει τα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο με θετική διάθεση και όρεξη για δημιουργία.Από όλους εμάς, την μεγάλη οικογένεια των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης-δια στόματος των μαθητών μας του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού

Καλό καλοκαίρι!!Μπορεί πολλοί από τους φίλους μας να έφυγαν για διακοπές, αλλά και εμείς οι μαθητές του προγράμματος της 11μηνης φοίτησης συνεχίζουμε να περνάμε υπέροχα, μαζί με τους συμμαθητές, τους φίλους και τις εκπαιδευτικούς μας σε ένα καταπράσινο, δροσερό και ασφαλές περιβάλλον!! Στο σχολείο μας!!

Στον κήπο μας κάτω από την σκιά των δέντρων ή ακόμα και στις τάξεις ή στην σάλα του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού μας τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας μας κρατούν συντροφιά ομαδικά κινητικά παιχνίδια, διάφορες κατασκευές, παιχνίδια μουσικής και μαθηματικών, αστείες καλοκαιρινές ιστορίες.Get Adobe Flash player

Με μια δροσερή νότα –μια που πολύ υψηλές θερμοκρασίες το απαιτούσαν- αποχαιρετήσαμε σήμερα τους μικρούς μας μαθητές που ακολουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης φοίτησης. Νερομπάλονα και νεροπίστολα και άφθονο νερό επιστρατεύτηκαν για να χαρίσουν στα παιδιά μας δροσιά και χαρά την τελευταία ημέρα της φετινής τους σχολικής χρονιάς, ακολουθώντας το έθιμο, πλέον, του ‘’μπουγέλου’’.

Καλές διακοπές παιδιά! Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!Εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές E' και ΣΤ' τάξης

Τα Εκπαιδευτήριά μας εγκαινίασαν φέτος τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, τα «Εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού». Το πρόγραμμα δεν στοχεύει να οδηγήσει τους μαθητές σε πρώιμες επαγγελματικές επιλογές και σχέδια αλλά με τον συμβουλευτικό και ψυχοπαιδαγωγικό του χαρακτήρα να τους οδηγήσει στη διαδικασία της επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και εφαρμόζεται μέσα από βιωματικές ασκήσεις, ερωτηματολόγια και αναπτύσσεται από τον γόνιμο διάλογο μεταξύ των μαθητών και του Συμβούλου της ομάδας.Get Adobe Flash player

Λίγο πριν σκορπίσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές ήρθε η ώρα για το καθιερωμένο μας πικ νικ στο γρασίδι της αυλής του Σχολείου μας, με σπιτικές λιχουδιές φτιαγμένες από τα χεράκια των παιδιών. Τα κεράσματα "δίνανε και παίρνανε" Μμμμμμμ!!! Να ο Γιάννης και οι πολύ νόστιμες αυγόφετές του. Πρωταγωνιστές στα αλμυρά ήταν τα σαντουιτσάκια (Ζωή, Χρήστος, Χριστίνα) Ενώ στα γλυκά πρωταγωνιστής ήταν ο κορμός (Δημήτρης, Νικόλα, Θωμάς) Ο Στράτος μας εντυπωσίασε με το σοκολατένιο κέικ του Η Θάλεια έφερε και ροδακινάκια. Και μια έκπληξη από την Κωνσταντίνα : Μια πιτούλα σε σχήμα καρδιάς για την κυρίαGet Adobe Flash player

Τώρα που έφυγαν οι μεγάλοι του Δημοτικού.. έχουμε όλη την αυλή μόνο δική μας. Έτσι οι μαθητές όλων των τμημάτων των Νηπίων βγήκαμε να κάνουμε πικ-νικ για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι.

Στρώσαμε το παραδοσιακό τραπεζομάντιλο, φάγαμε το κολατσιό μας στον κήπο μας και μετά… φυσικά κυλιστήκαμε και παίξαμε στο γρασίδι τους κήπου μας.Get Adobe Flash player

Καινούριους φίλους αποκτήσαμε στα Προνήπιά μας. Λαίμαργους, ολοζώντανους μεταξοσκώληκες. Μερικοί έκαναν ήδη το κουκ Καινούριους φίλους αποκτήσαμε στα Προνήπιά μας. Λαίμαργους, ολοζώντανους μεταξοσκώληκες. Μερικοί έκαναν ήδη το κουκούλι τους και κλείστηκαν μέσα, ενώ άλλοι ακόμα τρώνε με μεγάααααααλη όρεξη!! Αυτούς τους ταΐζουμε καθημερινά δροσερά φύλλα μουριάς με πολύ φροντίδα και ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία, περιέργεια και απορία, περιμένοντας να δούμε το θαύμα. Να βγει από το σκουλήκι η πανέμορφη πεταλούδα. Έτσι μας είπαν οι κυρίες μας και έτσι είδαμε στις φωτογραφίες που μας έδειξαν. Εσείς το πιστεύετε; Θα σας κρατάμε ενήμερους…. ούλι τους και κλείστηκαν μέσα, ενώ άλλοι ακόμα τρώνε με μεγάααααααλη όρεξη!! Αυτούς τους ταΐζουμε καθημερινά δροσερά φύλλα μουριάς με πολύ φροντίδα και ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία, περιέργεια και απορία, περιμένοντας να δούμε το θαύμα. Να βγει από το σκουλήκι η πανέμορφη πεταλούδα. Έτσι μας είπαν οι κυρίες μας και έτσι είδαμε στις φωτογραφίες που μας έδειξαν. Εσείς το πιστεύετε;

Θα σας κρατάμε ενήμερους….Get Adobe Flash player

Οι ημέρες περνούσαν, οι μεταξοσκώληκές μας σταμάτησαν πια να τρώνε και κλείστηκαν στα κατάλευκα κουκούλια που έπλεξαν γύρω τους. Η ανυπομονησία μας μεγάλη! Πότε επιτέλους θα δούμε τις όμορφες πεταλουδίτσες μας; Ώσπου σήμερα το πρωί συνέβη κάτι απίστευτο! Η πρώτη δίκη μας πεταλουδίτσα ξεπρόβαλε! Τι χαρά!

Αλήθεια ήταν τελικά! Από τα άσχημα σκουλήκια βγήκε μια πανέμορφη πεταλούδα! Αναλάβαμε να της δείξουμε πως να πετάξει και παίξαμε μαζί της κυνηγητό και κρυφτό! Κάποια στιγμή την χάσαμε, νομίζαμε ότι έφυγε αλλά ευτυχώς η δικιά μας "προτυπούλα" όπως την ονομάσαμε είχε κρυφτεί εκεί κοντά!Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας μάς ξεσήκωσαν, μας συγκίνησαν, μας ταξίδεψαν, μας έκαναν να θυμηθούμε την περηφάνια και την λεβεντιά του Έλληνα με τους 12 παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν στην καλοκαιρινή γιορτή τους. Με άψογο συγχρονισμό και πολύ κέφι, ντυμένοι με στολές από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από τον Πόντο μας έδειξαν ότι η παράδοση μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.Παιχνίδι, τραγούδι, χορός στον κόσμο της γνώσης

«Ο Ξεφτέρης στην αυλή της Γνώσης», μαζί με τους μαθητές της Α΄και Β΄ τάξης μας κάλεσαν στην καλοκαιρινή τους γιορτή για να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να παίξουμε παιχνίδια Γραμματικής και Αριθμητικής. Στην αυλή του Σχολείου μας μέσα σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα γνωρίσαμε μια πολύ χαρούμενη Αλφαβήτα, τα παιχνιδιάρικα ουδέτερα σε ι ,τις υπέροχες λεξομαχίες, τους δύσκολους και αστείους γλωσσοδέτες, αλλά και πως οι πράξεις της αριθμητικής μπορεί να είναι ένα πολύ- πολύ διασκεδαστικό και πολύ.. μουσικό παιχνίδι.Get Adobe Flash player

Θεατρική Παράσταση από την Ομάδα του Μικρού Βορρά 3/5/2017 και 8/6/2017

Στο μάθημα της Γλώσσας στην ενότητα "Ήτανε μια φορά..." γνωρίσαμε τον φανταστικό κόσμο των παραδοσιακών παραμυθιών. Διαθεματικά στη Μελέτη μιλήσαμε για την Παράδοση και τη Λαογραφία του τόπου μας.

Το παραμύθι "Ο Χρουσαετός Άτυς και η βασιλοπούλα Ροδογάλη" μας ταξίδεψε στο "μια φορά κι έναν καιρό..." στη "μακρινή αλλά και τόσο κοντά μας" Σμύρνη.Get Adobe Flash player

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 οι μαθητές του Β’1 επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας i - nous όπου δημιούργησαν τη δικιά τους ιστορία για τη διαφορετικότητα χρησιμοποιώντας το λογισμικό της ψηφιακής αφήγησης του ινστιτούτο.

Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο αρχικά έγινε μία ενημέρωση των παιδιών αναφορικά με την τεχνική και τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυάδες. Κάθε υποομάδα επεξεργάστηκε ένα τμήμα της ιστορίας του, όπως αυτή προέκυψε κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο μέσα στην τάξη. Συγκεκριμένα, δημιούργησε τα δικά του καρέ χρησιμοποιώντας το εν λόγω λογισμικό και στη συνέχεια προχώρησε σε ηχογράφηση του τμήματος της ιστορίας του. Μετά την ηχογράφηση κάθε ομαδούλα ζωγράφισα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τοίχο το βασικό της καρέ για την εξέλιξη της ιστορίας.Get Adobe Flash player

«Παραολυμπιακοί αγώνες: Μαθαίνω τα αγωνίσματα goalball και boccia» και «Τα αθλήματα του στίβου».

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές της Γ΄1 και Γ΄3 τάξης τη Δευτέρα 29-05-2017 και την Τρίτη 30-05-2017 οι μαθητές της Γ΄2 και Γ΄4 τάξης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Παραολυμπιακοί αγώνες: Μαθαίνω τα αγωνίσματα goalball και boccia» και «Τα αθλήματα του στίβου». Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα «Οι μικροί ήρωες μαθαίνουν – Αναμνήσεις από το Ρίο». Πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο μάθηση και διασκέδαση με στόχο τη χαρά της ανακάλυψης και την ενίσχυση της βιωματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας.Get Adobe Flash player

Στην καρδιά του ορεινού όγκου Χολομώντα Χαλκιδικής, σε ένα κτήμα 20 στρεμμάτων στο συγκρότημα ορεινού τουρισμού Απολυμένη Πέτρα πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή τους, σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς της Α΄, Β΄ και Γ΄ αρχικά και κατόπιν της Δ’,Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου μας και στη συνέχεια του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου μας.

Όλοι μαζί, μια παρέα, απολαύσαμε την υπέροχη φύση, τις μοναδικές μυρωδιές του δάσους, την αμόλυντη ατμόσφαιρα, περπατήσαμε στα μονοπάτια του ελατοδάσους και κάναμε πικ νικ κάτω από τον ίσκιο του.Get Adobe Flash player

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη επισκέφθηκαν οι μαθητές της Β’ τάξης την Τετάρτη 31/5/2017.Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο πρώτος έλληνας Βαλκανιονίκης στην ποδηλασία το 1977 και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θωμάς Τιμαμόπουλος.

Αρχικά ο κ.Τιμαμόπουλος μίλησε στα παιδιά για τα σήματα και για το πώς πρέπει να κινούμαστε σωστά και ως ποδηλάτες και ως πεζοί σεβόμενοι τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς. Αφού απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών όλοι μαζί κάναμε μια βόλτα στο πάρκο ως πεζοί αρχικά, για να δούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη όσα είχαμε μάθει.Ο υπεύθυνος του προγράμματος εξηγούσε στα παιδιά τα σήματα που συναντούσαμε και τους επεσήμανε τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.Και ο κύκλος των παραστάσεων της 17ης «ακτίς ονείρου» έκλεισε την Κυριακή 28 ΜΑΪΟΥ στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ με τις τρεις παραστάσεις:

16:30 : Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας «Η ΣΟΥΣΟΥΡΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΓΝΩΣΗ»

Διασκευή - Διδασκαλία: Σοφία Παυλίδου από τα βιβλία της Ελισσάβετ Τάρη «Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί» και «η μάγισσα Σουσουρέλα και η Αλφαβήτα»

17:00 : Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέου Σουλίου Σερρών «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» του Μολιέρου

Διασκευή - Διδασκαλία: Σωτήριος Καραουλάκης

17:45 : Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας - Όμιλος Δημιουργικής Γραφής Σεναρίου «ΣΗΜΕΡΑ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ…» από το έργο «Γάμος στο νησί» του Νίκου Ταμάσιου.

Διασκευή ομαδική Διδασκαλία: Κυριακή ΑμαραντίδουΣτιγμιότυπα από τις παραστάσεις της ''ακτίς ονείρου'' το Σάββατο 27/5/2017 .

Στη σκηνή του Ολυμπιακού Μουσείου χειροκροτήσαμε:

18.00 : 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ» του Σελ Σιλβερστάιν
Διασκευή - Διδασκαλία: Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Χαράλαμπος ΣαχπατζίδηςΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΪΟΥ - Ολυμπιακό Μουσείο

17.30 «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ» του Ευγένιου Σπαθάρη

Διδασκαλία: Ελένη Παρασκευαΐδου

12ο Δημοτικό Σχoλείο Καλαμαριάς 

18.15 «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΛΕΜΟΝΗ» Από το παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη «Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω»ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ - Ολυμπιακό Μουσείο

17.00 «ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ» του Ευγένιου Τριβιζά

Διδασκαλία: Βίρνα Χονδρογεώργη, Παπαδοπούλου Ειρήνη

Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σχολαρίου 

17.40 «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ» του Ουίλιαμ ΣαίξπηρGet Adobe Flash player

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων οι μαθητές του Ε1 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα...η ψυχή του Πόντου" του Γιάννη Καλπούζου που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών ΓιάννηςΑμανατίδης.

Μουσική, χορός, εικόνες αλλά και αποσπάσματα του βιβλίου έφεραν σε επαφή τους μαθητές με το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν του Πόντου ζωντανεύοντας μνήμες και διηγήσεις των προγόνων μας για τις αλησμόνητες πατρίδες.Get Adobe Flash player

Πρώτο και Δεύτερο Βραβείο στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος

Το 1ο και το 2ο βραβείο καθώς και έναν έπαινο απέσπασαν τρεις μαθήτριές μας στον διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα την «Ειρήνη» που οργάνωσε ο Σύλλογος ζωγράφων Βορείου Ελλάδος για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικών σχολείων.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της τράπεζας Πειραιώς, πλαισιωμένη από πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Οι μαθήτριές μας που βραβεύτηκαν είναι:

Α’ Βραβείο: Αναστασία Κεχαγιά (Ε΄)

Β΄ Βραβείο: Κυβέλη Πέρρου (ΣΤ΄)

Έπαινος: Εβερίνα Μπέλλου (Ε΄)

τις οποίες και συγχαίρουμε θερμά καθώς και όλα τα παιδιά που πήραν μέρος για την προσπάθεια και τη συμμετοχή τους!Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 - 2η ημέρα παραστάσεων ''ακτίς ονείρου''  Ολυμπιακό Μουσείο

17.00«ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΕΛΑΤΑ» της Γιώτας Αλεξάνδρου

Διδασκαλία: Μόνικα Αϊβάζογλου

21ο και 109ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

17.30 «Η ΔΟΝΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑ» του Ευγένιου ΤριβιζάΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2017 -  1η ημέρα παραστάσεων στο Ολυμπιακό Μουσείο

17.00 «ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη

Διασκευή - Διδασκαλία: Μόνικα Αϊβάζογλου

101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

17.30 «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟ ΄ΣΚΑΣΕ» της Βεατρίκης ΓκατζόλαΜε μια διπλή γιορτή γιορτάσαμε στα Εκπαιδευτήριά μας την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 την καθιερωμένη πλέον Γιορτή της άνοιξης, μαζί με την Γιορτή της Μητέρας, μια που συνέπεσαν οι ημερομηνίες του εορτασμού τους.

Σε ένα καταπράσινο κήπο γεμάτο χρώματα τόσο από τα λουλούδια αλλά κυρίως από τις διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές μας του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου μας, από τις ζωγραφιές που δημιούργησαν για την έκθεση «Είμαι παιδί και ονειρεύομαι» και από τις εργασίες τους στα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) του Σχολείου, υποδεχθήκαμε από νωρίς το πρωί γονείς, μαθητές, συγγενείς και φίλους.Get Adobe Flash player

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων οι μαθητές του Ε1 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα...η ψυχή του Πόντου" του Γιάννη Καλπούζου που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών ΓιάννηςΑμανατίδης. Μουσική, χορός, εικόνες αλλά και αποσπάσματα του βιβλίου έφεραν σε επαφή τους μαθητές με το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν του Πόντου ζωντανεύοντας μνήμες και διηγήσεις των προγόνων μας για τις αλησμόνητες πατρίδες.Τα παιδιά κάτω στον κάμπο

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στις 20.00 να παρακολουθήσετε τη μουσικοθεατρική παράσταση Τα παιδιά κάτω στον κάμπο που παρουσιάζουν οι μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πατήστε  arrow εδώ για να κατεβάσετε έντυπο και  arrow εδώ για να την πρόσκλησηnewsletter

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τα arrow Τα σημαντικότερα Νέα | Απρίλιος 2017


Την Παρασκευή 12/5/2017 στις 17.00, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που πραγματοποιείται στη Δ.Ε.Θ. στην Παιδική Γωνιά του περιπτέρου 13, οι μαθητές του Γ4, των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης , μεταμόρφωσαν για μία ώρα το περίπτερο σε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που υποδέχτηκε με θέρμη τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων.

Δρώμενα, τραγούδι, τρισδιάστες κατασκευές ηρώων, power point με τη ζωή του συγγραφέα καθώς και πολύ κέφι έντυσαν τα μαγικά χεράκια των παιδιών που «ζωντάνεψαν» μπροστά μας αποσπάσματα από έργα του συγγραφέα και με ιδιαίτερο ζήλο μας μετέφεραν στη μαγική χώρα των βιβλίων του.Γιορτάζουμε την Άνοιξη την Κυριακή 14 Μαΐου 2017

AnoixiΤα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν όλους από τις 10:00 ως τις 16:00 στον καταπράσινο κήπο του Σχολείου για μια μέρα γεμάτη με παιχνίδια, αγώνες, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές δημιουργίες, barbecue και πολλές εκπλήξεις για τις μαμάδες, που γιορτάζουν.

Συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού με διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και τα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων.

arrow Κατεβάστε τo αναλυτικό πρόγραμμα

Anoixi2017Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας

Με την  παράσταση «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» που παρακολούθησαν  οι μαθητές της Β΄τάξης στο Θέατρο Εγνατία, έκαναν  το συναρπαστικότερο ταξίδι της ελληνικής μυθολογίας, την Αργοναυτική εκστρατεία. Συμμετείχαν σε  μια επική περιπέτεια που εξιστορεί την πορεία του Ιάσονα από το Πήλιο ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση άρχισε  με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διέτρεξε τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Ασίας και κατέληξε  στις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, στην προσπάθειά του να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας.

Η παράσταση ενθουσίασε τους μαθητές γιατί  αποτυπώνει αλληγορικά το επινοητικό πνεύμα των Ελλήνων, που επί χιλιετίες τολμούν, εξερευνούν και υπερβαίνουν εμπόδια με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης.Get Adobe Flash player


Για μια ακόμη φορά οι μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης εντυπωσίασαν με την αρτιότητα και την πρωτοτυπία των εργασιών τους που παρουσίασαν στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξήχθη από τις 25 έως τις 28 Απριλίου 2017, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, NOESIS και απέσπασαν άριστες κριτικές τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους άλλους συμμετέχοντες.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.700 μαθητές από 150 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας και όμορες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

 

Οι εργασίες που παρουσίασαν οι μαθητές μας είναι:Ημέρα Γνωριμίας

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 από τις 11.00 ως τις 14.30 σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε με …

Παιχνίδι

ΧοΡό

ΘέατρΟ

Face painΤing

ΜοΥσική

ΚηΠουρική

ΖαχαροπλΑστική

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους μαθητές που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2017-2018 στον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο και την Α’ Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους σ’ ένα χαρούμενο πρωινό γνωριμίας στον κήπο του Σχολείου μας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο info(at)protypa.gr στέλνοντάς μας συμπληρωμένη την αίτηση που θα κατεβάσετε από εδώ ή τηλεφωνικά στο 2310 300 002Μια εικόνα χίλιες λέξεις λέμε. Ναι! αλλά μερικές φορές χίλιες εικόνες δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστον να αποδώσουν την ατμόσφαιρα ,τον παλμό, την χαρά μιας εκδήλωσης!

Έτσι όσες φωτογραφίες και να δείτε δεν θα μπορέσετε να μεταφερθείτε στην χθεσινοβραδινή μας αστροβραδιά που την διοργανώσαμε με την πολύτιμη  βοήθεια των ανθρώπων του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας .

Από τις 19.00 άρχισαν να καταφθάνουν οι πιο ανυπόμονοι  για να γεμίσουν πριν τις 20.00 με χαρούμενες φωνές, γέλια, πειράγματα, χαιρετισμούς  όλοι οι εξωτερικοί χώροι του Σχολείου μας υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής του  Antonis Souloungas.ProtAstrovradia17

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τη 2η αστροβραδιά τους με τίτλο «Στα αστέρια θα σε πάω», από τις 19:30 ως τις 23:00.

Με τα τηλεσκόπια του Ο.Φ.Α. και με τη βοήθεια των ειδικών θα παρατηρήσουμε το φεγγάρι, τον Δία με τους δορυφόρους του και άλλους αστερισμούς.


Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας εύχονται Καλό Πάσχα και το μήνυμα της Ανάστασης να ζεστάνει τις καρδιές όλων και να φέρει υγεία, ειρήνη, ευτυχία, χαρά και ελπίδα!!!

Μαθητές του τμήματος Θεατρικής Αγωγής των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης ανηφόρησαν στην πατριαρχική Ιερά Μονή Βλατάδων, στα κάστρα, για να μας μεταδώσουν το νόημα του Πάσχα, από την πορεία προς τον Γολγοθά ως την Ανάσταση, μέσα από την κατανυκτική βυζαντινή ατμόσφαιρα του ιστορικού μοναστηριού.Get Adobe Flash player

Δημιουργική απασχόληση για τους μαθητές της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης

Μπορεί οι περισσότερους μαθητές μας να έχουν πασχαλινές διακοπές, για τα παιδιά όμως που παρακολουθούν το πρόγραμμα της 10μηνης και 11μηνης φοίτησης οι μέρες στον ασφαλή και οικείο χώρο του σχολείου συνεχίζονται !!Με πολύ πολύ παιχνίδι στον καταπράσινο κήπο, με δημιουργικές ασχολίες και κατασκευές μέσα και έξω από την τάξη, μαζί με τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς περνάμε ΥΠΕΡΟΧΑ!Get Adobe Flash player

Με την ανυπομονησία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, οι μαθητές της Γ’ δημοτικού περίμεναν να ξεκινήσει το φετινό Easter egg hunt στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών! Οι μικροί μαθητές με κέφι και χαρά έψαχναν στον προαύλιο χώρο να ξετρυπώσουν τα σοκολατένια αυγά σαν γνήσιοι Easter bunnies! Και επειδή εκτός από τη διασκέδαση σημαντική είναι και η προσφορά, οι πιο γρήγοροι μαθητές στο κυνήγι μοιραστήκαν τα λάφυρα τους με τους υπόλοιπους! Happy Easter to all!Τα άγρια ζώα της Ελλάδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Την Παρασκευή 7-4-2017 οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν διαδραστικό κινηματογράφο στο θέατρο «Ολύμπιον» με θέμα τα άγρια ζώα της Ελλάδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η ταινία αποτελεί δημιουργία του εκπαιδευτικού οργανισμού «Φωτόγραμμα».«Παρατηρώ, ερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω, καταγράφω… Γνωρίζω μεγάλες εφευρέσεις»

Οι μικροί εφευρέτες του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού μας Σταθμού μας παρουσίασαν την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 το project που επεξεργάστηκαν με θέμα: «Παρατηρώ, ερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω, καταγράφω… Γνωρίζω μεγάλες εφευρέσεις».

Στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς Κατούνη 14, στα Λαδάδικα από τις 11.00 ως τις 20.00 οι ερευνητές μας ταξίδεψαν στις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, έπαιξαν με τις κατασκευές τους διαδραστικά παιχνίδια, πειραματίστηκαν, δημιούργησαν τις δικές τους αυτοσχέδιες εφευρέσεις με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, συναγωνίστηκαν στο λύσιμο του κύβου του Rubik με το robot EV3 της Lego και παρακολούθησαν εντυπωσιακά πειράματα.

Μαζί μας σ’ αυτό το ταξίδι οι μαθητές των τμημάτων Ε’1 και Ε’2 του Δημοτικού μας με τους δασκάλους τους και ο Dr. Noesis που παρουσίασαν κεριά που σβήνουν μαγικά, μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του, μπαλόνι που δεν σκάει (το τρυπάμε και το καίμε), χαρτί που δεν καίγεται, μπαλονοπύραυλο, νερό που ανεβαίνει μόνο του, energy stick…. πειράματα που έκαναν τους μικρούς μας μαθητές να παρακολουθούν με τεράστια προσοχή και ενθουσιασμό.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική αλλά και επιμορφωτική ημέρα.Get Adobe Flash player

Με σακίδια και παγούρια, ενθουσιασμό, πολύ κέφι, ζωντάνια και πλατιά χαμόγελα η ομάδα εθελοντών των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - αριθμώντας πάνω από 60 μέλη - συμμετείχε στην πανελλήνια περιβαλλοντική δράση Let’s Do It Greece, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.

Το Σχολείο μας, στο πλαίσιο των αειφορικών πρακτικών που εφαρμόζει, συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων, με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.Στη γη του Αλέξανδρου

Στις 3 Απριλίου 2017 το πρωί η Δ΄τάξη ξεκίνησε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την επίσκεψη ώστε να δουν από κοντά τα θαυμαστά ευρήματα μιας εποχής, την ιστορία της οποίας διδάχτηκαν στην τάξη.

Στην Βεργίνα οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, εντυπωσιασμένα από τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής του, θαύμασαν τα εκθέματα και επισκέφθηκαν τους βασιλικούς τάφους. Επίσης είχαν την ευκαιρία, με την βοήθεια των ξεναγών, να θέσουν ερωτήματα και να λύσουν τις απορίες τους σχηματίζοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία της αρχαίας ΜακεδονίαςGet Adobe Flash player


Έκθεση Ζωγραφικής του Εργαστηρίου Εικαστικών

Οι μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν από την Τρίτη 28 Μαρτίου ως και την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 14 στα Λαδάδικα, έκθεση ζωγραφικής με έργα που δημιούργησαν στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής με τίτλο «Είμαι παιδί και ονειρεύομαι…».

Στον ίδιο χώρο την Κυριακή 2 Απριλίου (11.00 έως 20.00) θα λειτουργήσει εργαστήρι εικαστικής έκφρασης με θέμα: “Πολύχρωμη επικοινωνία: ζωγραφίζω, διηγούμαι, εκφράζομαι, επικοινωνώ”.

Οι γονείς με τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τη ζωγραφική, φτιάχνουν και παρουσιάζουν τη δική τους ιστορία ή παραμύθι ζωγραφίζοντας μαζί, συζητούν, συμφωνούν, διαφωνούν, ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις, βρίσκουν κοινές λύσεις, παίζουν με τα σχήματα και τα χρώματα, τους δίνουν μορφή και νόημα, χρησιμοποιούν μια εναλλακτική γλώσσα με τη βοήθεια της οποίας μοιράζονται συναισθήματα και κοινά βιώματα μέσα από την εικαστική προσέγγιση.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την  arrow πρόσκληση

Σας περιμένουμε όλους !!!

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης :Τρίτη ως Σάββατο 10.00 - 18.00 και Κυριακή 10.00 - 20.00.Get Adobe Flash player

«Νίκη, μια φίλη φτερωτή» - «Κινήσου ρυθμικά, κινήσου ολυμπιακά»

Τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο για να πάρουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Νίκη, μια φίλη φτερωτή» και «Κινήσου ρυθμικά, κινήσου ολυμπιακά».Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες και το δεύτερο τους σύγχρονους.Get Adobe Flash player

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ

Στο πλαίσιο της Θεατρικής Αγωγής η Γ΄ τάξη προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 την ομάδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για να μας παρουσιάσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «το δώρο».

Ένας ρακοσυλλέκτης ψάχνει με κάθε μέσο να βρει για την κόρη του το δώρο που της υποσχέθηκε.Με την βοήθεια και την ευρυματικότητα μιας φίλης του αλλά και την βοήθεια των παιδιών μας αναζητά λύση στον κόσμο των «άχρηστων» υλικών.Get Adobe Flash player


Το πρώτο εικονογραφημένο της βιβλίο για παιδιά παρουσίασε η Ευτυχία Ηλιάδου σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στον παιδικό Ιανό μαζί με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Η συγγραφέας, η οποία ήταν επί χρόνια καθηγήτρια πληροφορικής στα Εκπαιδευτήριά μας, διάβασε το παραμύθι της «Έι Ψιτ» και οι μικροί μαθητές μας την βοήθησαν να ολοκληρώσει την ιστορία που έχει πρωταγωνιστή ένα μικρό σκυλάκι.

Βρισκόμαστε στην Άνδρο όπου όταν χειμωνιάζει, το νησί ερημώνει και οι περισσότεροι γυρίζουν σε κάποια μεγάλη πόλη. Ένα σκυλάκι που ζει στο νησί δεν το αντέχει αυτό και ψάχνει να κάνει νέους φίλους. Όποιον συναντήσει, προσπαθεί να τον προσεγγίσει, αλλά όχι τόσο πετυχημένα. Δεν είναι οι κατάλληλοι φίλοι για αυτόν ή ίσως δεν είναι ο κατάλληλος φίλος για αυτούς. Εκεί που έχει χάσει κάθε ελπίδα και σταματάει την προσπάθεια, συμβαίνει κάτι απρόοπτο, που θα αλλάξει όλη του τη ζωή!

Ένα παραμύθι για τη φιλία και τη φιλοζωία, βασισμένο στο Κόπολα, ένα μαύρο σκυλάκι, που γεννήθηκε και ζει στο όμορφο νησί του Αιγαίου.Get Adobe Flash player

Με τον αποκριάτικο χορό της Α΄, Β΄, Γ΄1 και Γ΄3 τάξης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23/02/17 ο… χορός των μασκέ πάρτυ των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων μας!

Παιδιά και γονείς διασκέδασαν με την καρδιά τους στην αίθουσα Grand Ballroom του συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης Polis. Μαζί μας είχαμε την ομάδα λα λα Land, η οποία παρουσίασε ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα που είχε τίτλο «Οι Ήρωες είμαστε…Εμείς!».

Αγόρια και κορίτσια διασκέδασαν με ομαδικά παιχνίδια, πήραν μέρος διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού, δοκιμασίες δύναμης, ταχύτητας και εξυπνάδας και άπειρο γέλιο!

Καλή Σαρακοστή σε όλους!Get Adobe Flash player

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου υποδεχθήκαμε στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης τον Ολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και την προπονήτριά του Έλενα Θωίδου. ΟΙ δυο τους μας παρουσίασαν το βιβλίο τους που έχει τίτλο «Το όνειρο» και μοιράστηκαν μαζί μας το όνειρό τους για έναν κόσμο με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα για συμμετοχή.Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning με θέμα την «Υγιεινή Διατροφή», οι μαθητές της Α΄τάξης τραγουδούν τα «Λαχανικά».

Τα παιδιά μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες γνώρισαν διάφορα λαχανικά, έμαθαν τις ονομασίες τους στα ελληνικά και τα αγγλικά (μέσα από το Google Translate), έπαιξαν, μαγείρεψαν,δοκίμασαν γεύσεις και τραγούδησαν σε Karaoke το αγγλικό τραγουδάκι “Cauliflowers Fluffy”.Get Adobe Flash player

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης τιμούν σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017!

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe / INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Στο μάθημα της Πληροφορικής όλα τα παιδιά συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις μέσα από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, βίντεο, σταυρόλεξα, κουίζ και σπαζοκεφαλιές, ιδανικά για παιδιά δημοτικού. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».Get Adobe Flash player

Απαραίτητη πλέον για όλους, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο στη φαρέτρα της γνώσης των παιδιών μας. Γι’ αυτό τον λόγο, στο πρόγραμμα σπουδών του Σχολείου μας περιλαμβάνεται η σωστή εκμάθηση γλωσσών, σύμφωνα πάντα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

Στα απογευματινά γλωσσομάθειας με τίτλο «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ» είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διαλόγους ή συζητήσεις, διανθισμένες με μουσικοχορευτικά δρώμενα, στις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώσαμε το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας των παιδιών μας μέσα σε μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα.Get Adobe Flash player

Τους Τρεις Ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών τίμησαν σήμερα τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Η 30η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο των τριών αυτών μεγάλων δασκάλων.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αν και έζησαν πριν από 17 αιώνες, είναι πάντα επίκαιροι, καθώς προτείνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού αλλά και της καρδιάς του.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης τους ξεκίνησαν στο Δημοτικό Σχολείο με ανάγνωση μηνυμάτων που έστειλαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, κ.Πανουργιά και τον εκπαιδευτικό και Θεολόγο κ.Μακρή.

Στη συνέχεια, τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στον Παιδικό Σταθμό «Πρότυπα 2-4», πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες μέσα στις αίθουσες των τμημάτων που αφορούσαν στο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο των τριών μεγάλων μορφών των γραμμάτων και των επιστημών.Εθελοντική Αιμοδοσία 2017 – Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!

Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης να προσέλθετε στην αιμοδοσία που διοργανώσαμε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, για την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος του Σχολείου μας, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς σε ώρα ανάγκης.

Ακόμη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και νοσοκόμους του Θεαγένειου Νοσοκομείου για την άμεση ανταπόκριση και άριστη συνεισφορά τους στην ευγενική μας προσπάθεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνοντας 5΄ λεπτά από τον χρόνο μας χαρίζουμε το ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όσους το έχουν ανάγκη. Γιατί το αίμα όσο πολύτιμο και αν είναι δεν αγοράζεται, γιατί πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πριν το χρειαστούμε, γιατί τα 4 χρόνια της Τράπεζας αίματος των Εκπαιδευτηρίων μας αρκετοί από εμάς, γονείς, απόφοιτοι και εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το αποταμιευμένο σε αυτήν την Τράπεζα ανεκτίμητο αγαθό, το αίμα.Ας γίνουμε λοιπόν

Όσο πολύτιμο είναι, τόσο δυσεύρετο για όλους. Πριν βρεθούμε λοιπόν στην ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε, σοφότερο είναι να το εξασφαλίσουμε εκ των προτέρων. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνουμε αιμοδότες, όσοι πληρούμε τις προϋποθέσεις, για να μην αγωνιούμε όταν το χρειαστούμε. Προσέχω λοιπόν για να έχω, θα μπορούσε να είναι το σύνθημα προτροπής για να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος του Σχολείου μας, αποταμιεύοντας ουσιαστικά ό,τι πολυτιμότερο και ανεκτίμητο, το αίμα.

Οργανώνουμε λοιπόν και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Σχολείου μας για εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 13:00. Έτσι θα προσφέρουμε στην τράπεζα αίματος, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς σε ώρα ανάγκης. Τις προηγούμενες χρονιές χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φιάλες αίμα από εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και απόφοιτους του Σχολείου μας που τις είχαν ανάγκη.

Επειδή το Θεαγένειο Νοσοκομείο που θα πραγματοποιήσει την αιμοδοσία πρέπει να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αιμοδοτών που προτίθενται να προσφέρουν αίμα (το συνεργείο πρέπει να είναι προετοιμασμένο σε θέματα υλικών, προσωπικού, κλινών κ.λ.π.) παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια του Σχολείου μας, να συμπληρώσετε τη δήλωση που θα βρείτε συνημμένη.

Με την ελπίδα ότι θα τύχουμε και φέτος της ανάλογης στήριξής σας, σας ευχαριστούμε θερμά.

Κατεβάστε τη δήλωση και τις προϋποθέσεις αιμοδοσίαςGet Adobe Flash player

Τα έσοδα από τη Φιλανθρωπική Εορταγορά των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης διατέθηκαν για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι και του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (πρώην ΚΕ.ΠΕ.Π. «Ο Άγιος Δημήτριος»).

Τα εκατοντάδες «Πακέτα αγάπης» που ετοιμάστηκαν με τις προσφορές όλων μας την ημέρα της εορταγοράς απέδειξαν περίτρανα την απήχηση της προσπάθειας για έμπρακτη αλληλεγγύη. Όλα δόθηκαν στο φιλανθρωπικό σωματείο «Εύνοια», το οποίο οργανώνει και μοιράζει γεύματα σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη και στο συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας (Άνω Τούμπα), για να στηρίξουν οικογένειες που έχουν ανάγκη.Get Adobe Flash player

Στα λευκά ντύθηκαν τα Πρότυπα τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς!

Η πρωτοφανής χιονόπτωση που σημειώθηκε μέσα στον Ιανουάριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μεταμόρφωσε μαγικά όλη την περιοχή των Ελαιώνων. Οι νιφάδες άπλωσαν το λευκό πέπλο τους στην αυλή, τον κήπο, τα δέντρα γύρω από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές και το θέαμα μοναδικό καθώς το χιόνι είχε σκεπάσει σχεδόν τα πάντα, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό!

Το έντονο και πυκνό χιόνι και οι απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες έβαλαν σχεδόν όλη τη χώρα στην… κατάψυξη. Αν και τα Εκπαιδευτήριά μας είχαν λάβει έγκαιρα όλα τα μέτρα για να προετοιμαστούν για την πρωτόγνωρη κακοκαιρία, σεβαστήκαμε τις οδηγίες του Δήμου και διακόψαμε τα μαθήματα για όλο το διάστημα της κακοκαιρίας, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των παιδιών μας.Get Adobe Flash player

Τα κάλαντα των Φώτων έψαλλαν σήμερα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης της 10μηνης φοίτησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης.

Οι αίθουσες και οι χώροι των Εκπαιδευτηρίων μας γέμισαν από τις μελω