28η Οκτωβρίου: Τιμήσαμε τους ήρωες που βροντοφώναξαν «ΟΧΙ»!

28η Οκτωβρίου: Τιμήσαμε τους ήρωες που βροντοφώναξαν «ΟΧΙ»!

28η Οκτωβρίου: Τιμήσαμε τους ήρωες που βροντοφώναξαν «ΟΧΙ»!

ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η δύσκολη συγκυρία υπαγορεύει περισσότερο από ποτέ να επιμένουμε να κρατάμε ψηλά το εθνικό μας φρόνημα. Φέτος, λόγω της πανδημίας, η πραγματοποίηση των παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και οι μεγάλες γιορτές ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν πανελληνίως… Αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά δε μας πτόησε! Έτσι, στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης γιορτάσαμε το έπος του ’40 διατμηματικά εντός του Σχολείου μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μικροί και μεγάλοι μαθητές τίμησαν και δόξασαν τους ήρωες που βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» στους κατακτητές, αντιστάθηκαν σθεναρά και αγωνίστηκαν γενναία για την ελευθερία μας.

-Τα πρωτάκια μας παρέλασαν χαρούμενα στην αυλή μας – Α΄ τάξη

«Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» τραγουδά η Σοφία Βέμπο και μας γεμίζει υπερηφάνεια… Υπό την εμβληματική φωνή της τα πρωτάκια μας, αφού παρατήρησαν φωτογραφικό υλικό και χρωμάτισαν ελληνικές σημαίες, χαρούμενα παρέλασαν στην αυλή του Σχολείου μας. Τα καμαρώσαμε όλοι!

-Με ξακουστά τραγούδια και ξεχωριστές χειροτεχνίες – Β΄ τάξη

Οι μαθητές της Β΄ τάξης ενημερώθηκαν για το έπος του ’40. Τίμησαν τους ήρωες του πολέμου με ξακουστά τραγούδια και ξεχωριστές χειροτεχνίες και με τα χρωματιστά περιστέρια που έφτιαξαν, σύμβολα της ειρήνης και της ελευθερίας, στόλισαν την τάξη τους.

-Συντάξαμε γράμμα στον ήρωα αγωνιστή – Γ΄ τάξη

Στη Γ΄ τάξη οι μαθητές μας, αφού μελέτησαν τα επετειακά κείμενα στο βιβλίο της Γλώσσας και στο Ανθολόγιο, περιηγήθηκαν μέσω PowerPoint στο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό μας. Κουβέντιασαν με τους εκπαιδευτικούς για το ιστορικό γεγονός της 28ης Οκτωβρίου, έφτιαξαν παζλ με την ελληνική σημαία και ζωγράφισαν χαρούμενα μικρά τσολιαδάκια. Στη συνέχεια, συνέταξαν ένα γράμμα στον ήρωα αγωνιστή του 1940, θέτοντας ερωτήματα για τις κακουχίες του πολέμου αλλά και τη δύναμη ψυχής όλων, να μη δειλιάσουν και θαρραλέα να υπερασπιστούν την πατρίδα μας.

-Εικονική ξενάγηση σε συλλογή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – Δ΄ τάξη

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ξεναγήθηκαν εικονικά στην ομώνυμη συλλογή του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα που φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Προσέγγισαν και γιόρτασαν την επέτειο του «ΟΧΙ» μέσα από τις αναπαραστάσεις των σημαντικότερων γεγονότων του πολέμου. Το σύντομο ταξίδι τους στο έπος του ’40 ολοκληρώθηκε με το άκουσμα των τραγουδιών της Σοφίας Βέμπο. Κατανοώντας τη σημασία της αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς συνειδητοποίησαν πως πράγματι «δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες!».

-Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδραστικού πίνακα – Ε΄ τάξη

Τις δυνατότητες του διαδραστικού πίνακα αξιοποίησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης για να τιμήσουν όλοι μαζί την επέτειο του «ΟΧΙ». Αφού παρακολούθησαν ποικίλο φωτογραφικό υλικό, απόλαυσαν τα τραγούδια της εποχής του ελληνοϊταλικού πολέμου.

-Παρουσίαση σημαιοφόρων, παραστατών και παράδοση σημαίας – ΣΤ΄ τάξη

Με μεγάλη τιμή πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των σημαιοφόρων και των παραστατών, καθώς και η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου μας, κ. Νικόλαο Πανουργιά. Όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τραγούδησαν περήφανα τον Εθνικό μας Ύμνο, τιμώντας τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας.

-Εντυπωσιακά στεφάνια και γαλανόλευκες σημαίες - Νηπιαγωγείο

Με ξεχωριστές δημιουργίες των μικρών μας μαθητών, εντυπωσιακά στεφάνια και γαλανόλευκες σημαίες, στολίστηκε το Νηπιαγωγείο μας για να τιμήσει την επέτειο του «ΟΧΙ». Τα παιδιά μας με ενθουσιασμό απήγγειλαν τα ποιήματά τους και συνεργάστηκαν για την κατασκευή ενός μοναδικού στεφανιού με φύλλα δάφνης. Με μεγάλο σεβασμό ένα τμήμα των Προνηπίων μας το κατέθεσε στο Ηρώο των Πεσόντων του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Στη συνέχεια, στη σάλα του Νηπιαγωγείου μας τα νήπια δραματοποίησαν ανά τμήματα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, μεταφέροντάς μας νοερά στην ένδοξη ιστορική περίοδο. Μετά την κλήρωση των σημαιοφόρων και των παραστατών, η συγκίνησή μας κορυφώθηκε όταν οι μικροί μαθητές μας παρέλασαν καμαρωτά στην αυλή του Σχολείου μας. Πολλά «Μπράβο» στα παιδιά μας!

-Με αφετηρία την καθημερινότητά μας - Παιδικός Σταθμός «Πρότυπα 2-4»

Οι εκπαιδευτικοί του Παιδικού μας Σταθμού βοήθησαν τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά τον πόλεμο και τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Με αφετηρία την καθημερινότητά τους αλλά και θεατρικά παιχνίδια, τα μικρά μας βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» σε όποιον επιθυμεί βίαια να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Επίσης, έφτιαξαν γαλανόλευκες σημαίες και διακόσμησαν τη σάλα μας.

Συλλογή Φωτογραφιών
(55 φωτογραφίες)