Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο των φυτών

Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο των φυτών

Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο των φυτών

16 Μαΐου 2023 2023

Τα παιδιά μας της Α' τάξης πραγματοποίησαν μια σειρά αειφορικών δράσεων. Αρχικά, συζήτησαν για την τοπική χλωρίδα και μίλησαν για το πώς αναπτύσσονται τα φυτά, τις ανάγκες που έχουν (αέρα, ήλιο, χώμασ, νερό), καθώς και το πώς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον βλαστό τους (πόες, θάμνοι, δέντρα) και το φύλλωμά τους (φυλλοβόλα, αειθαλή), κάνοντας σχετικά φύλλα εργασίας. Έπειτα, κάθε ομάδα διάλεξε από ένα διαφορετικό λουλούδι και με τη συνοδεία της μουσικής του Mozart παρουσίασε το δικό της μουσικοκινητικό δρώμενο, αφήνοντας τις άλλες ομάδες να μαντέψουν τι λουλούδι είναι.

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τα φυτά, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του "Ατομικό Δελτίο Ταυτότητας Φυτού". Οι μαθητές μας κατέβηκαν στην καταπράσινη αυλή μας και σαν "ντετέκτιβ" προσπάθησαν να εντοπίσουν πού βρίσκεται το φυτό της κάθε ομάδας, αφού το είδαν πρώτα στη φωτογραφία του εκάστοτε Δελτίου Ταυτότητας. Επιπλέον, με τη βοήθεια του κηπουρού του σχολείου μας, τα παιδιά μας πήραν πολλές πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα φυτά, τις οποίες τις κατέγραψαν στα Δελτία Ταυτότητάς τους (ονομασία, κατηγοριοποίηση ως προς τον βλαστό και το φύλλωμα, ύψος, χρώμα, τύπος εδάφους που ευδοκιμεί).

Τέλος, έφτιαξαν το «Εικονογραφημένο Λεξικό των Φυτών». Ζωγράφισαν ομαδικά τα 24 γράμματα σε μία κοινή εικαστική δράση. Κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε ένα φυτό (π.χ. Α – ανεμώνη κτλ.). Έτσι, το κάθε παιδί ανέλαβε από ένα γράμμα και άρα από ένα φυτό, το οποίο το παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης, κολλώντας παράλληλα την αντίστοιχη φωτογραφία του φυτού του.

Συλλογή Φωτογραφιών
(8 φωτογραφίες)