«Ο φίλος μας, το περιβάλλον» 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

«Ο φίλος μας, το περιβάλλον» 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

24 Απριλίου 2019 2019

Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από τη ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και και των αποβλήτων που "παράγονται" από εμάς τους ίδιους. Έτσι, λοιπόν, στο μάθημα Πληροφορικής, Πολυμέσων & Ρομποτικής σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα video - με το εργαλείο δημιουργίας ψηφιακών σχεδιοκινήσεων PowToon - που θα παρουσιάζει τις συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος, από τη ρύπανση του αέρα και τη μόλυνση του νερού μέχρι το πρόβλημα της μείωσης της βιοποικιλότητας.

Λέξεις κλειδιά: video, περιβάλλον, σχεδιοκίνηση.

1. Εισαγωγή

Οικολογικά προβλήματα ή περιβαλλοντικά προβλήματα ονομάζονται οι διαταραχές στη γήινη βιόσφαιρα και στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες συνηθίζεται να αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργήθηκε έτσι η αστυφιλία. Εγκατέλειψαν τις μικρές τους πόλεις, τα χωριά τους και έφυγαν για τις μεγάλες πολιτείες όπου πίστεψαν πως θα ζήσουν μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή. Έτσι μαζεύτηκαν στις πολυκατοικίες και περιορίστηκαν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα για να ζήσουν στις πόλεις που γέμισαν ασφυκτικά από ανθρώπους που ζητούσαν εργασία για να επιβιώσουν.

Οι ανάγκες της ζωής δημιούργησαν όλο και περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι πόλεις γέμισαν εργοστάσια κάθε φύσεως που απασχολούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού. Οι συνθήκες ζωής των ίδιων των ανθρώπων προκάλεσαν προβλήματα στο περιβάλλον, όπως την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του νερού και τη μείωση της βιοποικιλότητας.

Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών (ρύπων) στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Για την περιγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει επικρατήσει ο όρος νέφος.

Με τον όρο ρύπανση των υδάτων εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα χαρακτηριστικά του νερού των θαλασσών, των λιμνών ή των ποταμών. Η ρύπανση αυτή μπορεί να προκληθεί από τη βιομηχανία και από τα ανθρώπινα απόβλητα και επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα που ζουν στο νερό.

Βιοποικιλότητα ονομάζεται το σύνολο όλων των οργανισμών που ζουν σε μία περιοχή. Η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση ειδών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη μειώνει τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων, αλλά και στερεί τον άνθρωπο από ουσίες που πιθανώς να αποδειχθούν πολύτιμες για την προστασία της υγείας του, όπως φάρμακα για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

2. Το εργαλείο Powtoon

To PowToon είναι ένα εργαλείο δημιουργίας σχεδιοκινήσεων στο internet (http://www.powtoon.com/). Μπορεί κανείς να αποκτήσει λογαριασμό στο PowToon δίνοντας ένα mail και έναν κωδικό. Έχει δυο διαφορετικές εκδόσεις με διαφορετική ετήσια συνδρομή με προφανώς διαφορετικές παροχές. Εμείς δουλέψαμε στη δωρεάν έκδοση με την οποία μπορούν να γίνουν και πάλι εντυπωσιακές παρουσιάσεις και σχεδιοκινήσεις. Το PowToon προσφέρει έτοιμα πρότυπα σχεδιοκινήσεων τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε ανάλογα με το θέμα που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Εμείς, αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, δημιουργήσαμε το δικό μας video από την αρχή. Το εργαλείο διαθέτει ήρωες ακίνητους (characters) και ήρωες που έχουν ήδη μία μορφή κίνησης (animated).

Επίσης, προσφέρει τεράστια βιβλιοθήκη με αντικείμενα που μπορούμε να προσθέσουμε στις σκηνές του video μας.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε το πόσο κρατάει μία σκηνή είτε πότε προστίθεται κάθε αντικείμενο στη σκηνή από τη μπάρα του χρόνου των αντικειμένων (timeline) που υπάρχει κάτω από το κύριο παράθυρο.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα προσθήκης εφέ στον τρόπο που εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ένα αντικείμενο από τη σκηνή.

Μπορούμε σε κάθε σκηνή ξεχωριστά ή και σε ολόκληρο το video να προσθέσουμε ήχο, είτε ένα μικρο clip που θα συνοδεύει κάποιο αντικείμενο είτε ένα κανονικό τραγούδι ως μουσική υπόκρουση όλης της εργασίας.

Οι εργασίες αποθηκεύονται αυτόματα στους server της εταιρίας για μελλοντική χρήση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου upload στο youtube. Στις εκδόσεις με ετήσια συνδρομή μπορεί να γίνει η σχεδιοκίνηση download σε HD και Full HD ανάλυση.

3. Δημιουργία της σχεδιοκίνησης

Όπως είπαμε και παραπάνω, για την τελική παραγωγή του video χωριστήκαμε σε ομάδες των 2 και αποτυπώσαμε στο PowToon διαφορετικές σκηνές του σεναρίου. Δουλέψαμε περισσότερο από έναν μήνα για την τελική μορφή του video με φαντασία και δημιουργικότητα.

4. Συμπεράσματα

Μέσα από όλη αυτήν την εμπειρία μάθαμε πως η συνεργασία μπορεί να καταφέρει πολλά. Το μοίρασμα της δουλειάς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των συμμαθητών μας, είναι απαραίτητο σε μία απαιτητική εργασία, που σκοπό έχει να δείξει σε όλους ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα όπως αυτό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ύστερα από τις πληροφορίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει για να παρουσιάσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Βιβλιογραφία 1.

1. http://learn20.wikispaces.com/

2. https://el.wikipedia.org/