Το Ηλιακό μας Σύστημα - 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Το Ηλιακό μας Σύστημα - 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

13 Απριλίου 2011 2011

Παρουσίαση στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Το σύμπαν πάντα μας συναρπάζει. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για το ηλιακό σύστημα αλλά και να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας, φτιάξαμε ένα δικτυακό τόπο γι’ αυτό στο Ms-Frontpage. Περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο και ψάξαμε, βρήκαμε και διαβάσαμε πολλά για τον ήλιο, τους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και για τους πλανήτες νάνους. Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα ντοκιμαντέρ που είχε σχέση με το σύμπαν και ολοκληρώσαμε το δικτυακό μας τόπο που περιλαμβάνει πληροφορίες για το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Λέξεις κλειδιά: πλανήτες, ήλιος, δικτυακός τόπος

Προτού ξεκινήσουμε την εργασία μας, μάθαμε τι είναι ένας δικτυακός τόπος. Ένας  δικτυακός τόπος είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στην ίδια περιοχή του Παγκόσμιου Ιστού (world wide web) και έχουμε πρόσβαση σε αυτόν μέσω του διαδικτύου με τη βοήθεια ενός web browser(Internet explorer, Google chrome, Mozilla firefox κτλ). Το σύνολο όλων των δικτυακών τόπων που συνδέονται μεταξύ τους αποτελεί το world wide web (www).

Μάθαμε ότι πίσω από μια ιστοσελίδα κρύβεται η html, μια γλώσσα σήμανσης (markuplanguage), και αναγνωρίσαμε κάποιες από τις βασικές ετικέτες της html βλέποντας αυτόν τον ειδικό τρόπο γραφής σε μια ιστοσελίδα ενός δικτυακού τόπου. Θυμηθήκαμε τι είναι οι υπερσυνδέσεις και συνειδητοποιήσαμε πόσο απαραίτητες είναι για τη μεταφορά μας σε άλλες ιστοσελίδες ή για να κατεβάσουμε ένα αρχείο ή ακόμη για να μεταφερθούμε σε άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα.

Μετά ήμασταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το Microsoft FrontPage, για να μπορέσουμε να χτίσουμε σιγά σιγά το site μας, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιούσαμε και ένα web browserγια να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο και να βρίσκουμε εικόνες και πληροφορίες.

Το θέμα που επιλέξαμε ήταν το ηλιακό μας σύστημα, γιατί πάντα μας συνάρπαζε. Ξεκινήσαμε συζητώντας και μαθαίνοντας τι είναι ένα ηλιακό σύστημα και στη συνέχεια είδαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού μας. Συγκεκριμένα γνωρίσαμε περισσότερα για τον ήλιο μας, τους οκτώ πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν, τους δορυφόρους τους, τη ζώνη αστεροειδών και τα διάφορα άλλα παγωμένα ουράνια σώματα στη ζώνη Kuiper και στο νέφος Oort. Για να βρούμε όλες αυτές τις πληροφορίες ψάξαμε σε διάφορα site, όπως αυτό της Βικιπαίδεια και το www.greekastronomy.gr. Αλλά δε σταματήσαμε εκεί. Είδαμε όλοι μαζί ντοκιμαντέρ που είχε σχέση με το Ηλιακό Σύστημα και θαυμάσαμε τους πλανήτες του.

 Τελικά καταφέραμε με απλές λειτουργίες του Frontpage να δημιουργήσουμε ένα δικτυακό τόπο, με δέκα ιστοσελίδες που περιέχουν εικόνες, κινούμενο κείμενο, πληροφορίες και υπερσυνδέσεις, που περιγράφει τα βασικά στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος, τον ήλιο και τους οκτώ πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.

Μέσα απ’ αυτή την εργασία μάθαμε να χρησιμοποιούμε ένα καινούριο πρόγραμμα, το Microsoft FrontPage, μάθαμε πολλές λεπτομέρειες για το ηλιακό σύστημα και διασκεδάσαμε, αφού παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ και περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο.