Καλωσορίζουμε τον Δεκέμβρη, τον μήνα των Χριστουγέννων!

Καλωσορίζουμε τον Δεκέμβρη, τον μήνα των Χριστουγέννων!

Καλωσορίζουμε τον Δεκέμβρη, τον μήνα των Χριστουγέννων με παραμύθια, τραγούδια και μοσχομυριστά χριστόψωμα 

Μια έκπληξη επιφύλαξαν πρωί-πρωί τα παιδιά της Γ΄ τάξης στους μικρούς μαθητές του Παιδικού Σταθμού μας "Πρότυπα 2-4". Με αγιοβασιλιάτικους σκούφους και ποδιές μαγειρικής τους επισκεφθήκαμε και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη σάλα τους, στήσαμε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, ζυμώσαμε παραδοσιακά "χριστόψωμα", τα ψήσαμε στον φούρνο και όλο το σχολείο μοσχομύρισε... Χριστούγεννα! 

Παράλληλα ομαδούλες των 8 μαθητών πήγαιναν από τάξη σε τάξη και διάβαζαν στους μικρούς μας φίλους παραμύθια, τους έλεγαν ιστορίες από την παράδοσή μας, ήθη και έθιμα, την ιστορία της γέννησης του Χριστού, του Αγίου Βασιλείου και της πρώτης βασιλόπιτας. 

Το παραδοσιακό χριστόψωμο είναι το στολισμένο, ευλογημένο ψωμάκι των Χριστουγέννων που έκοβε ο πατέρας με το χέρι του (από σεβασμό και για καλή τύχη) παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς ή Φώτων. Οι γυναίκες το έφτιαχναν με προζύμι, γλυκάνισο, κανέλα και το διακοσμούσαν με πλεξούδες σε σχήμα σταυρού κι ένα καρύδι στη μέση. Τα χριστόψωμα ήταν η δική μας εθελοντική προσφορά στη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του σχολείου μας που θα γίνει την Κυριακή 2/12 και θα πωληθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Πριν τους χαιρετίσουμε τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Έτσι η χαρά και η ικανοποίηση των παιδιών ήταν διπλή! Ήταν ένα πανέμορφο πρωινό γεμάτο όμορφα τραγούδια, υπέροχες μυρωδιές και γελαστές φατσούλες.